Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
radenska

#2401 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma nisam jos isla, kontam tamo krajem mjeseca da budem makar u desetoj sedmici. Mozda je tako najbolje :D :D
CherryLips

#2402 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ti bas imas strpljenja :-D
blufonka

#2403 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blufonka »

Pozdrav svima :)
Imam jedno pitanje: prolazim drugu trudnocu, pri kraju sam treceg mjeseca, obavila vec dva pregleda i ultrazvuk, zasada sve u redu ali zaboravih napomenuti ginekologu da u ovoj trudnoci za razliku od prethodne osjecam neugodnu "tezinu i pritisak" u donjem dijelu stomaka! Nisu to bolovi niti ista tome slicno ali nije bas ni nesto sto je zanemarivo! Ne bih da panicarim i uzimam raniji pregled jer mi je sljedeci zakazan za kraj juna pa vas pitam ima li neko (ili imao) slicno iskustvo i sta bi to moglo biti?
mericak

#2404 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

I ja to prolazim, doduse uz blage kontrakcije pa pijem apaurine. Al i bez njih, citala sam da je materica spremnija za rastezanje a slabiji su stomacni misisci, pa sve to moze ranije izazvati osjecaj pritiskanja i "ispunjenosti". Ja sam npr. u prvoj trudnoci ispucala uzduz i poprijeko, a sad sam sedmi mjesec i nemam ni jedne linijice. Jednostavno je tijelo pripremljeno i brze osjeca senzacije koje su u prvoj trudnoci mala "kaskale". Sem tog, ne znam u kakvom si fizickom stanju, al prosjecna zena u drugoj trudnoci vec ima slabije trbusne misice koji svu tu "novinu" slabije pridrzavaju no u prvoj...

Ja mislim da je to to, al ti ako osjetis neke jace bolove svakako idi dr. Ja sam s vremena na vrijeme osjecala samo neku napetost i onda mi je dr.na UZ vidio kontrakcije. Zene se zale da ih one bole, a ja sam igrom sl. na UZ jednom prilikom vidjela svojim ocima kako se materica udubljuje i pritisce dijete a ja nista nisam osjetila....Cudne su to stvari :?
radenska

#2405 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma imam ja dosta strpljenja, pogotovo sto nemam vremena da disem, ispiti ubise, ja sad moram privesti fax do kraja dok se ne porodim :D :D
affidavit

#2406 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Samo da se javim, znam da sam vas maltretirala prethodnu sedmicu, prestala sam krvariti, ostaje da danas uradim još jednu B HCG. Mame, nadam se da ste dobro jer je baš nekakvo teško vrijeme, jedva se diše.
McP

#2407 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by McP »

mericak wrote:I ja to prolazim, doduse uz blage kontrakcije pa pijem apaurine. Al i bez njih, citala sam da je materica spremnija za rastezanje a slabiji su stomacni misisci, pa sve to moze ranije izazvati osjecaj pritiskanja i "ispunjenosti". Ja sam npr. u prvoj trudnoci ispucala uzduz i poprijeko, a sad sam sedmi mjesec i nemam ni jedne linijice. Jednostavno je tijelo pripremljeno i brze osjeca senzacije koje su u prvoj trudnoci mala "kaskale". Sem tog, ne znam u kakvom si fizickom stanju, al prosjecna zena u drugoj trudnoci vec ima slabije trbusne misice koji svu tu "novinu" slabije pridrzavaju no u prvoj...

Ja mislim da je to to, al ti ako osjetis neke jace bolove svakako idi dr. Ja sam s vremena na vrijeme osjecala samo neku napetost i onda mi je dr.na UZ vidio kontrakcije. Zene se zale da ih one bole, a ja sam igrom sl. na UZ jednom prilikom vidjela svojim ocima kako se materica udubljuje i pritisce dijete a ja nista nisam osjetila....Cudne su to stvari :?

Nikako ne bi apaurin preporucila vec Magnezij. Do 1500mg dnevno se tolerira.
affidavit

#2408 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Samo da prijavim, ponovo sam radila B HCG i sada je 0,211. Dr. mi kaže da je ovo najbolje što se moglo desiti u ovom trenutku, i da čekam bar 2-3 mjeseca do sljedećeg pokušaja. Mislila sam da ne moram praviiti pauzu, ali, eto, šta se može, moglo ja da bude i gore.
mericak

#2409 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

McP wrote:
Nikako ne bi apaurin preporucila vec Magnezij. Do 1500mg dnevno se tolerira.
Da i ja sam to tako mislila, zaboravih spomenuti da uz apaurine propisano pijem visoke doze Mg i mislila sam, da posto ne osjecam bolove, mogu katkad preskociti apaurine... Medutim, tu jaku kontrakciju na UZ sam vidjela kod dr. Divanovica na pregledu i rekao mi je kako trebam piti apaurine i ja mu kazem da su mi ordinirani al da malo varam...Ukratko, rekao je da je veca steta za dijete to preskakanje no apaurin. I vjeruj mi, kad sam vidjela svojim ocima zid materice kako steze dijete i pomislila sta se tek desava sa pupcanikom i dovodom hranjivih materija kroz posteljicu...uglavnom sam shvatila da dr.nisu budale koje nas bez razloga muce :).

Proslu trudnocu sam takoder ih pila, doduse samo 2 mj. i nije bilo problema.
blufonka

#2410 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blufonka »

mericak wrote:I ja to prolazim, doduse uz blage kontrakcije pa pijem apaurine. Al i bez njih, citala sam da je materica spremnija za rastezanje a slabiji su stomacni misisci, pa sve to moze ranije izazvati osjecaj pritiskanja i "ispunjenosti". Ja sam npr. u prvoj trudnoci ispucala uzduz i poprijeko, a sad sam sedmi mjesec i nemam ni jedne linijice. Jednostavno je tijelo pripremljeno i brze osjeca senzacije koje su u prvoj trudnoci mala "kaskale". Sem tog, ne znam u kakvom si fizickom stanju, al prosjecna zena u drugoj trudnoci vec ima slabije trbusne misice koji svu tu "novinu" slabije pridrzavaju no u prvoj...

Odlicno si to opisala, bas osjecaj "ispunjenosti" sto i ne bi bilo cudno da nisam tek u trecem mjesecu, elem i meni je na pamet pala ideja da je mozda usljed oslabljenih trbusnih misica od prve trudnoce mada sam generalno u dobroj fizickoj formi, solidna kilaza cak mi predhodna trudnoca nije ostavila nikakve tragove na stomaku, ostala sam samo sa viskom kilograma ali ni to ne previse! Uglavnom sam dobijala informacije da je svaka trudnoca drugacija pa je mozda upravo to slucaj kod mene jer zapravo srecom ne trpim nikakve bolove a i testovi urina i krvi su uredni zasad.
Kako god napomenut cu to iduci put ginekologu svakako pa javim sta mi je rekao :)
CherryLips

#2411 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Kako rijesiti ili bar ublaziti zatvor/tvrdu stolicu? Malo bude ok pa onda opet kriza...
safran

#2412 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

CherryLips wrote:Kako rijesiti ili bar ublaziti zatvor/tvrdu stolicu? Malo bude ok pa onda opet kriza...
Meni je pomogao Mg - uzimala sam Dietfarmov Mg 300
Alhemicarkaa

#2413 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Meni je isto pomogao Mg Direct 300, ja sam uzimala Biolectrin i mislim da je on najbolji, jer je u prahu i jede se, ima okus ko cedevita i odmah djeluje, zato se i zove direct. Njega mi je preporučio doktor, a i na vježbama su nam govorili da je on najbolji. Ukusan je, ali pošto sam ja imala problema sa mučninama bio mi je grozan, ali meni je sve bilo grozno, i na šumeći sam povraćala, tako da sam ga uzimala prije slanog obroka.
Alhemicarkaa

#2414 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

affidavit wrote:Samo da prijavim, ponovo sam radila B HCG i sada je 0,211. Dr. mi kaže da je ovo najbolje što se moglo desiti u ovom trenutku, i da čekam bar 2-3 mjeseca do sljedećeg pokušaja. Mislila sam da ne moram praviiti pauzu, ali, eto, šta se može, moglo ja da bude i gore.
Hajde, glavu gore, u pravu je doktor. A trudnoća će se desiti, na jako si dobrom putu. Sretno!
mericak

#2415 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Alhemicarkaa wrote:Meni je isto pomogao Mg Direct 300, ja sam uzimala Biolectrin i mislim da je on najbolji, jer je u prahu i jede se, ima okus ko cedevita i odmah djeluje, zato se i zove direct. Njega mi je preporučio doktor, a i na vježbama su nam govorili da je on najbolji. Ukusan je, ali pošto sam ja imala problema sa mučninama bio mi je grozan, ali meni je sve bilo grozno, i na šumeći sam povraćala, tako da sam ga uzimala prije slanog obroka.

I meni je Ginkos preporucio Mg direct Bioelectra - mislim da sam pila i Dietpharmov (valjda sam dobro napisala :) ) i cini mi se da je on 300 mg u 2 vrecice, znaci slabiji.
Alhemicarkaa

#2416 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

:lol: Nisam još nikog srela da je odmah iz prve izgovorio kako treba. Nije BoElectra, već Biolectra, bez E. I ja sam dugo govorila bioelectra, dok se nisam zapitala što će im struja u nazivu, i onda provjerim kad nema E. I počnem osluškivati svi govore bioElectra, čak i doktori :lol:
vanad

#2417 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@blufonka - ja sam evo pri kraju druge trudnoce i stvarno su trudnoce drugacije. U prvoj trudnoci sam imala stomacic prije poroda kao sad u petom mjesecu (beba nije bila sitna 3.42). Sad mi je stomak toliki da mi se dijete vrti u stomaku u 37. sedmici trudnoce. Ja sam pitala doktoricu i ta kaze da je to sasvim normalno narocito kad kod mene razlika kod djece nije ni dvije godine. Jednostavno je materica elasticna. Malo se teze i dise ali dobra strana je sto imam ovo prvo dijete pa nemam ni kad razmisljat o raznim "nevoljama" tako da mi se cini da ponovo lakse podnosim trudnocu od one prve. Sto se tice napuhanosti stomaka. Ja sam u 13. sedmici zavrsila u hitnoj radi stomaka. Na kraju su konstatovali samo povecane gasove. I mogu ti reci da citavu trudnocu imam taj problem. Stalno pijem one cajeve od komoraca-aniza-kima. Jos malo pa cu ih i zavoliti :D . Isto tako imam vjeciti problem sa zatvorom ali vise se tim ni ne opterecavam. Proslu trudnocu sam se ziva brinula sta cu kako cu, sad znam da cu jednom izaci iako to zna biti i jednom sedmicno. Prilikom djelovanja progesterona se crijeva ulijene pa to sve otezano ide. Dobra vijest je da poslije poroda krene sve ponovo svojim tokom.
duboka_misao

#2418 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ma ja samo trazim : daj mi onaj u kesicama magnezij
affidavit

#2419 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Alhemicarkaa wrote:
affidavit wrote:Samo da prijavim, ponovo sam radila B HCG i sada je 0,211. Dr. mi kaže da je ovo najbolje što se moglo desiti u ovom trenutku, i da čekam bar 2-3 mjeseca do sljedećeg pokušaja. Mislila sam da ne moram praviiti pauzu, ali, eto, šta se može, moglo ja da bude i gore.
Hajde, glavu gore, u pravu je doktor. A trudnoća će se desiti, na jako si dobrom putu. Sretno!
Hvala! :)
Aurora_25

#2420 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Aurora_25 »

@affidavit, nemoj se opterecivati. Brzo ce proci i ta 3 mjeseca i onda opet :) Samo se opusti. Bitno je da mozes bez problema ostati u drugom stanju. Sad kad vec planiras, radi na tome da odrzis dobru krvnu sliku, da zdravo jedes, pa par sedmica prije slijedece trudnoce ukljuci folacin. Sretno! :thumbup:
nova_korisnica

#2421 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

Cherry, ne znam u kojoj si sedmici...ali i meni je trenutacno taj period dosao...
popijes kasiku (ako mozes i dvije) suncokretovog sjemena bez da zvaces...zalij to sa dosta vode...barem jedna casa...ili potopi mljeveno laneno sjeme u pola case jogurta i neka odstoji nekoliko sati (navecer potopis za ujutro ili ujutro za navece) i opet casu vode....
ako mozes probaj muessli da doruckujes, ali nemoj zaboraviti vode iza toga popiti...ako se sjetim jos cega, napisacu...
affidavit

#2422 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Aurora_25 wrote:@affidavit, nemoj se opterecivati. Brzo ce proci i ta 3 mjeseca i onda opet :) Samo se opusti. Bitno je da mozes bez problema ostati u drugom stanju. Sad kad vec planiras, radi na tome da odrzis dobru krvnu sliku, da zdravo jedes, pa par sedmica prije slijedece trudnoce ukljuci folacin. Sretno! :thumbup:
Hvala! Da, nadam se da će brzo proći, a o imunitetu stvarno moram povesti računa, jer mi nikad nije bio jača strana.
Iskreno se nadam da ću da vam se uskoro ponovo pridružim, a do tad neke od vas će, nadam se, uveliko biti na bebe all about. :)
radenska

#2423 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Joj zene jel vama muka, meni nista nije slatko osim tresanja. Ne povracam ja ali nista mi se ne jede niti mogu jesti. Sve mi smrdi. I glava ce me dokrajciti evo peti dan. Ispade da se samo zalim ali sam ja bas jaka osoba i ovo me ubi
Alhemicarkaa

#2424 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

radenska, potpuno te razumijem, od svega u trudnoći mi je jedino to teško padalo, baš, a svašta me spopadalo od krvarenja do kontrakcija, boli u stidnoj kosti i kuku, žgaravice, ali sve sam to s pjesmom prošla, ali muka, uh to mi je baš teško padalo. Meni je sve, ali sve smrdilo i sve mi je imalo slatkast ukus, pila sam na kraju onaj gorki tonic i to mi je imalo grozan ukus. Nažalost, meni se desilo da ono što mi je pravo teško palo u trudnoći ni sada ne mogu. ili jedem, ali nevoljko. Jedino što ti ja mogu reči, a probala sam sve, je da brojiš dane kada će to proći.
duboka_misao

#2425 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

podrigujem stalno i vise me nije stid ,podrigujem i sita i gladna, cini mi se i dok spavam :(
Post Reply