Tvoja 'logika' je toliko slaba logika da mi se ne da opet objasnjavati gdje je greska u razmisljanju, pogotovo jer sam vec navela kako se vlast normalno fomira. Ostavljam drugima ili tebi da razjasnis.travnik wrote:Nije to ničija priča, već općenito glupa logika, a još gluplja ponuda. Ili HDZ-ove prihvati kao partnere, a ne ove mesare i pravaše, ili ih potpuno odbaci. Ovako nit' smrdi, nit' miriše, ni tamo, ni vamo...Komrad wrote:ja ti Covicevske price... pa neka HDZ napravi vlast sa SBiH i SBBom pa neka dijele kvote kako hoce...travnik wrote:
Zašto SDA nije korektna, pa isti princip koji je željela primijeniti na H kvotama, primijeni i na B kvotama? Dakle, posve jasno, kao što HDZ-ovi nisu ekskluzivni zastupnici H, tako to nisu ni SDA i SDP Bošnjaka. Međutim, po SDA korektnosti to se ne bi dalo naslutiti, jer su se oni domislili da doslovno svaka stranka koja ima H u ZD sudjeluje u raspodjeli H kvota, a samo dvije u B kvotama. Dakle, ako se H kvote dijele između HDZ-ova, HSP-a i Lijanovića, zašto se B kvote ne dijele između SDP-a, SDA, SBBB BiH i SzBiH? Samo nemojte o programu jer bi svaka stranka pristala potpisati sve i svašta radi koje fotelje.
Nije nikakva provokacija ili slično, ali mi je stvarno smiješno veličati ovakav princip SDA. Ako već raščlanjujemo podršku po nacionalnom ključu, više je nego očigledno da HDZ-ovi imaju veću podršku među H, nego SDA i SDP među B. Stoga Tihiću ne odgovara primjena ovakvog principa i na kvotama jer bi ostao bez nekoliko ministara. Na kraju krajeva, šta je sa S kvotama? SNSD isto ima zastupnika. Hoće li se i tu primijeniti Tihićev princip ili će nas uveseljavati srbenda Desnica? Dakle, ni u slučaju istog principa sa S kvotama, Tihić ne bi dobro prošao, odnosno izgubio bi 1 ministra.
Eto toliko o korektnosti i demokratskim principima.
Vidi jednu stvar... ne dijeli SDA kvote Hrvata nego HSP i RZB koje jesu i Hrvatske stranke ... Isto tako ce i DNZ dijeliti Bosnjacku kvotu ako udju u vlast a tako bi je dijelii i SBiH i SBB da su kojem slucaju unutar vlatsti
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Nass
#2401 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Nass
#2402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo, stiglo pismo od Amerikanaca i PIK-a. Ne daju da se formira krnji Dom Naroda, ali zato zahtijevaju da se hitno izaberu delegati iz preostala 4 kantona. Naravno, ako se delegati iz preostala 4 kantona izaberu, tj. blokade HDZ-a se otklone, nema ni potrebe formirati krnji DN. Taj potez formiranja krnjeg DN je bila samo reakcija na krsenje ustava od strane HDZ-a. Sada je napokon MZ reagirala, i nadam se da ce DN i cijela vlada na kraju biti normalno konstituirani nakon sto se otklone postojece blokade HDZ-a. Sad cemo vidjeti sta ce HDZ uraditi, i hoce li prihvatiti ponudu SDA.
Philip J. Crowley, pomoćnik državnog sekretara SAD-a: Zastoj u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini
Philip Crowley, pomoćnika državnog sekretara, objavio je danas stav State Departmenta u vezi sa zastojem u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini. Stav Vlade SAD-a prenosimo u cijelosti.
"Nakon jučerašnjeg sastanka Jamesa Steinberga, zamjenika državnog sekretara, i Miroslava Lajčaka, generalnog direktora EU za Evropu i Centralnu Aziju, Sjedinjene Američke Države i dalje su duboko zabrinute zbog ćorsokaka u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, naročito u institucijama Federacije BiH. Ovaj zastoj spriječava Bosnu i Hercegovinu da se bavi domaćim pitanjima koja zahtijevaju hitno rješavanje, kao i reformama koje su neophodne za proces evropskih i evro-atlantskih integracija. Podsjećamo sve lidere u Bosni i Hercegovini na imperativ upostavljanja širokih i jakih koalicionih vlasti na svim nivoima koje mogu donositi odluke vezane za promoviranje ovog procesa.
Pozivamo one stranke koje se protive slanju delegata iz preostalih kantona u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu sarađivati tako što će izabrati te delegate, jer ovi kantoni krše Ustav Federacije BiH. Neispunjavanjem ove obaveze, svoje uske etničke interese stavljaju ispred interesa svih građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.
Pored toga, pozivamo stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da odlože ovu aktivnost dok Centralna izborna komisija ne verifikuje delegate iz svih kantona. Bilo koji pokušaj sazivanja Doma naroda prije nego što Centralna izborna komisija verificira delegate iz svih kantona otvara ozbiljna pitanja pravne prirode u vezi sa legitimitetom tog tijela.
U potpunosti podržavamo incijativu visokog predstavnika Inzka da posreduje među političkim strankama da bi se što brže riješila preostala pitanja što bi omogućilo formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Pozivamo političke stranke da se uključe u razgovore na iskren i konstruktivan način".
A kako doznajemo isti stav sa američkom administracijom dijeli i Vijeće za implementaciju mira. Nakon što je očigledno usaglašen stav Evropske unije i američke administracije, postalo je jasno da je pokušaj da se formira nepotpuni Doma naroda Federcije BiH definitivno propao.
- madner
#2403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo jos nije nista, igraju se malo toplo hladno sa obje strane da vide ko ce popustit.
- 1gorstak
#2404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
We call upon those parties which are objecting to sending delegates to the Federation House of Peoples from the remaining cantons to begin cooperating immediately by selecting those delegates, as these cantons are in violation of the Federation Constitution. By failing to uphold this obligation, they are putting a narrow ethnic agenda before the interests of all the citizens of the Federation and Bosnia and Herzegovina.
Additionally, we call upon the parties seeking to convene the Federation House of Peoples to postpone this action until delegates from all cantons are certified by the Central Election Commission. Any attempt to convene the House of Peoples before the Central Election Commission certifies the delegates from all cantons raises serious legal concerns regarding the legitimacy of such a body.
http://sarajevo.usembassy.gov/press_20110308.html
Hajde da vidimo hoce li HDZ "cooperate immediately".
Additionally, we call upon the parties seeking to convene the Federation House of Peoples to postpone this action until delegates from all cantons are certified by the Central Election Commission. Any attempt to convene the House of Peoples before the Central Election Commission certifies the delegates from all cantons raises serious legal concerns regarding the legitimacy of such a body.
http://sarajevo.usembassy.gov/press_20110308.html
Hajde da vidimo hoce li HDZ "cooperate immediately".
Last edited by Anonymous on 08/03/2011 17:23, edited 1 time in total.
Reason: NE KORISTI CRVENU BOJU!
Reason: NE KORISTI CRVENU BOJU!
-
patria
#2405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo ga sad ponovo zaokret... Dokle vise...Sreca te ce Vlade biti, ovako ili onako, do 31. marta.Nass wrote:Evo, stiglo pismo od Amerikanaca i PIK-a. Ne daju da se formira krnji Dom Naroda, ali zato zahtijevaju da se hitno izaberu delegati iz preostala 4 kantona. Naravno, ako se delegati iz preostala 4 kantona izaberu, tj. blokade HDZ-a se otklone, nema ni potrebe formirati krnji DN. Taj potez formiranja krnjeg DN je bila samo reakcija na krsenje ustava od strane HDZ-a. Sada je napokon MZ reagirala, i nadam se da ce DN i cijela vlada na kraju biti normalno konstituirani nakon sto se otklone postojece blokade HDZ-a. Sad cemo vidjeti sta ce HDZ uraditi, i hoce li prihvatiti ponudu SDA.
-
Nass
#2406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta 'dokle vise'? Pa ovo je ono sto je cijelo vrijeme nedostajalo. Ja vec odavno govorim da je OHR najkrivlji za sve (ili MZ) jer dopustaju blokade i krsenje Ustava, a oni jedini imaju mandat da iste otklone. I svojom sutnjom i pustanjem tjeraju stranke platforme na razne reakcije (krnji DN) kako bi to krsenje Ustava zaobisle. Sada su Amerikanci napokon reagirali, barem nesto su rekli. Kao sto rece gorstak, sada cemo vidjeti kakve ce biti reakcije..... i hoce li HDZ cooperate immediately.patria wrote:Evo ga sad ponovo zaokret... Dokle vise...Sreca te ce Vlade biti, ovako ili onako, do 31. marta.Nass wrote:Evo, stiglo pismo od Amerikanaca i PIK-a. Ne daju da se formira krnji Dom Naroda, ali zato zahtijevaju da se hitno izaberu delegati iz preostala 4 kantona. Naravno, ako se delegati iz preostala 4 kantona izaberu, tj. blokade HDZ-a se otklone, nema ni potrebe formirati krnji DN. Taj potez formiranja krnjeg DN je bila samo reakcija na krsenje ustava od strane HDZ-a. Sada je napokon MZ reagirala, i nadam se da ce DN i cijela vlada na kraju biti normalno konstituirani nakon sto se otklone postojece blokade HDZ-a. Sad cemo vidjeti sta ce HDZ uraditi, i hoce li prihvatiti ponudu SDA.
Last edited by Nass on 08/03/2011 17:23, edited 1 time in total.
- Komrad
#2407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A sta ukoliko i tada HDZ to ne izvrsi ..???Nass wrote:Sta 'dokle vise'? Pa ovo je ono sto je cijelo vrijeme nedostajalo. Ja vec odavno govorim da je OHR najkrivlji za sve (ili MZ) jer dopustaju blokade i krsenje Ustava, a oni jedini imaju mandat da iste otklone. I svojom sutnjom i pustanjem tjeraju stranke platforme na razne reakcije (krnji DN) kako bi to krsenje Ustava zaobisle. Sada su Amerikanci napokon reagirali, barem nesto su rekli. Kao sto rece gorstak, sada cemo vidjeti kakve ce biti reakcije..... i hoce li HDZ cooperate immediately.patria wrote:Evo ga sad ponovo zaokret... Dokle vise...Sreca te ce Vlade biti, ovako ili onako, do 31. marta.Nass wrote:Evo, stiglo pismo od Amerikanaca i PIK-a. Ne daju da se formira krnji Dom Naroda, ali zato zahtijevaju da se hitno izaberu delegati iz preostala 4 kantona. Naravno, ako se delegati iz preostala 4 kantona izaberu, tj. blokade HDZ-a se otklone, nema ni potrebe formirati krnji DN. Taj potez formiranja krnjeg DN je bila samo reakcija na krsenje ustava od strane HDZ-a. Sada je napokon MZ reagirala, i nadam se da ce DN i cijela vlada na kraju biti normalno konstituirani nakon sto se otklone postojece blokade HDZ-a. Sad cemo vidjeti sta ce HDZ uraditi, i hoce li prihvatiti ponudu SDA.
HDZ zeli ponovljene izbore bas kao i SBB
- mO k3
#2408 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
SBB zeli nove izbore??A sta ukoliko i tada HDZ to ne izvrsi ..???
Totoototooo....
-
patria
#2409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa evo imas reakciju Covica. Ja sam je protumacio kao da mu je pozicija jaca nego juce. Ili blefira.Nass wrote: Sta 'dokle vise'? Pa ovo je ono sto je cijelo vrijeme nedostajalo. Ja vec odavno govorim da je OHR najkrivlji za sve (ili MZ) jer dopustaju blokade i krsenje Ustava, a oni jedini imaju mandat da iste otklone. I svojom sutnjom i pustanjem tjeraju stranke platforme na razne reakcije (krnji DN) kako bi to krsenje Ustava zaobisle. Sada su Amerikanci napokon reagirali, barem nesto su rekli. Kao sto rece gorstak, sada cemo vidjeti kakve ce biti reakcije..... i hoce li HDZ cooperate immediately.
Nego, je li istina sto Avaz pise da ste se (Platformasi) zakacili?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako pise u Avazu, onda ne moze biti drugacijepatria wrote:Pa evo imas reakciju Covica. Ja sam je protumacio kao da mu je pozicija jaca nego juce. Ili blefira.Nass wrote: Sta 'dokle vise'? Pa ovo je ono sto je cijelo vrijeme nedostajalo. Ja vec odavno govorim da je OHR najkrivlji za sve (ili MZ) jer dopustaju blokade i krsenje Ustava, a oni jedini imaju mandat da iste otklone. I svojom sutnjom i pustanjem tjeraju stranke platforme na razne reakcije (krnji DN) kako bi to krsenje Ustava zaobisle. Sada su Amerikanci napokon reagirali, barem nesto su rekli. Kao sto rece gorstak, sada cemo vidjeti kakve ce biti reakcije..... i hoce li HDZ cooperate immediately.
Nego, je li istina sto Avaz pise da ste se (Platformasi) zakacili?
- 1gorstak
#2411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Do sada se sa ovako znacajnog mjesta nije govorilo o tom kako HDZ blokadom imenovanja delegata krsi ustav FBiH. PIC i Inzko su anemicno pozivali na "dijalog i kompromis", a sada u ovom saopstenju za medije imamo jasno definisan problem zbog kojeg nema nove vlasti. HDZ krsi ustav. Odnosno, na Covica se prebacuje krivica za vaninstitucionalno djelovanje sto je ogroman napredak u odnosu na citavu ovu pricu sa Pincoma o tom ko ima pecat a ko kljuceve kancelarija.Komrad wrote:A sta ukoliko i tada HDZ to ne izvrsi ..???Nass wrote:Sta 'dokle vise'? Pa ovo je ono sto je cijelo vrijeme nedostajalo. Ja vec odavno govorim da je OHR najkrivlji za sve (ili MZ) jer dopustaju blokade i krsenje Ustava, a oni jedini imaju mandat da iste otklone. I svojom sutnjom i pustanjem tjeraju stranke platforme na razne reakcije (krnji DN) kako bi to krsenje Ustava zaobisle. Sada su Amerikanci napokon reagirali, barem nesto su rekli. Kao sto rece gorstak, sada cemo vidjeti kakve ce biti reakcije..... i hoce li HDZ cooperate immediately.
-
Nass
#2412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Slazem se da HDZ zeli ponovljene izbore. I to odavno tvrdim, da je cilj HDZ-a izazvati nove izbore kako bi izbacili SDP iz igre. Medjutim, ovdje u pismu jasno stoji da HDZ krsi Ustav. Ako MZ dopusti da se na osnovu krsenja Ustava od strane jedne dvoglave stranke ponove izbori, onda sam i to rekla: onda je umrla demokratija u ovoj zemlji.Komrad wrote:A sta ukoliko i tada HDZ to ne izvrsi ..???
-
Nass
#2413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Upravo to!1gorstak wrote:Do sada se sa ovako znacajnog mjesta nije govorilo o tom kako HDZ blokadom imenovanja delegata krsi ustav FBiH. PIC i Inzko su anemicno pozivali na "dijalog i kompromis", a sada u ovom saopstenju za medije imamo jasno definisan problem zbog kojeg nema nove vlasti. HDZ krsi ustav. Odnosno, na Covica se prebacuje krivica za vaninstitucionalno djelovanje sto je ogroman napredak u odnosu na citavu ovu pricu sa Pincoma o tom ko ima pecat a ko kljuceve kancelarija.Komrad wrote:A sta ukoliko i tada HDZ to ne izvrsi ..???Nass wrote:Sta 'dokle vise'? Pa ovo je ono sto je cijelo vrijeme nedostajalo. Ja vec odavno govorim da je OHR najkrivlji za sve (ili MZ) jer dopustaju blokade i krsenje Ustava, a oni jedini imaju mandat da iste otklone. I svojom sutnjom i pustanjem tjeraju stranke platforme na razne reakcije (krnji DN) kako bi to krsenje Ustava zaobisle. Sada su Amerikanci napokon reagirali, barem nesto su rekli. Kao sto rece gorstak, sada cemo vidjeti kakve ce biti reakcije..... i hoce li HDZ cooperate immediately.
-
patria
#2414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Osjetio covjek da su ljudi poceli sumnjati da Zlatko objaviti ime mandatara i sastav Vlade pa je pocelo eksploatisanje nezadovoljstva.Ženski Dr.Med wrote:SBB zeli nove izbore??A sta ukoliko i tada HDZ to ne izvrsi ..???
HDZ zeli ponovljene izbore bas kao i SBB![]()
![]()
Totoototooo....
Kad dodjes dotle da Fahri na volej naletis...
-
palermo
#2415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zašto mislite da bi izbori donijeli neku novu sliku. Ne msilim da će ih biti, ali ako bude, platformaši (minus DNZ, pretpostavljam) izađu kao koalicija i sve pometu.Nass wrote:Slazem se da HDZ zeli ponovljene izbore. I to odavno tvrdim, da je cilj HDZ-a izazvati nove izbore kako bi izbacili SDP iz igre. Medjutim, ovdje u pismu jasno stoji da HDZ krsi Ustav. Ako MZ dopusti da se na osnovu krsenja Ustava od strane jedne dvoglave stranke ponove izbori, onda sam i to rekla: onda je umrla demokratija u ovoj zemlji.Komrad wrote:A sta ukoliko i tada HDZ to ne izvrsi ..???
Rekoh, ne mislim da će biti novih izbora, ali ja jednostavno ne vidim način da HDZ izađe kao pobjednik. Nema straha.
- ultima_palabra
#2416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kao što sam i mislio, stranci su nagovorili Zlaju da otkaže sjednicu. Očekuje nas zanimljivih 10tak dana
Fahro očigledno pokušava loviti u mutnom... njegovi poslanici napustili sjednicu skupštine HNK-a, a pokušava i proturiti neku lafinu o raskolu kod platformaša.
Hoće li Čović Jelavićevim stopama?
Fahro očigledno pokušava loviti u mutnom... njegovi poslanici napustili sjednicu skupštine HNK-a, a pokušava i proturiti neku lafinu o raskolu kod platformaša.
Hoće li Čović Jelavićevim stopama?
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio je na jučerašnjem sastanku u Sarajevu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) na žestoke posljedice koje bi mogle uslijediti ukoliko se 10. marta ove godine održi sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno SDP i SDA uspiju iz vlasti izgurati dva HDZ-a u BiH.
U izjavi za "Dnevni avaz" Čović kaže da je upozorio međunarodnu zajednicu da će to biti korak nakon kojeg će biti teško uspostaviti "dobro stanje u BiH".
Na pitanje znači li to da se federalna vlast u hrvatskim kantonima neće priznavati, Čović ističe da je to blaža opcija.
- Želimo imati odluke stranačkih tijela za sve postupke koji bi se vukli. Oni su za mene toliko preozbiljni da o njima ne želim razgovarati. Ne želim da ovo bude izraz prijetnje već potrebe da se zaštiti BiH. Želimo da BiH živi, a ne da joj otežavamo položaj. Ovo ne smije bili strančarenje, moramo voditi državničku politiku - ističe on.
Odbija mogućnost da međunarodna zajednica podržava ovakve poteze SDP-a i SDA.
- Tvrdim da većina razumije potrebu da legitimni predstavnici naroda budu u vlasti. Radi li neko nešto diplomatski, ispod stola, ne bih želio da nagađam - zaključuje Čović.
- Komrad
#2417 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ja ne mislim da bi donijeli ista novo ... ali cilj i nije da se dobije nesto novo ... nego da HDZ jos neko vrijeme drzi Federaciju a i BiH kao svoje taoce ....palermo wrote:
Zašto mislite da bi izbori donijeli neku novu sliku. Ne msilim da će ih biti, ali ako bude, platformaši (minus DNZ, pretpostavljam) izađu kao koalicija i sve pometu.
Rekoh, ne mislim da će biti novih izbora, ali ja jednostavno ne vidim način da HDZ izađe kao pobjednik. Nema straha.
I nakon ovako opstrukcije se ne trebaju ljutiti ako se nastavi sa majorizacijom
- vee-jay
#2418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma nema novih izbora...
USA i MZ hvala na nedosljednosti
papci 
USA i MZ hvala na nedosljednosti
- Prpa.ba
#2419 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bezvezan i unaprijed procitan razvoj dogadjanja. Cekat ce se 30. mart i onda ce se "za dobrobit svih" napraviti koncentraciona Vlada sa HDZ-ovima, gdje opet, cim je MZ ukljucena u rabotu, nece biti ni dobitnika ni gubitnika. To sam otprilike napisao prije mjesec dana, nazalost izgleda da sam "pogodio".
Ako SDP stvarno napravi koncentracionu Vladu, u narednim zbornim ciklusima sigurno necu glasati za njih. Na ovim izborima sam glasao za efikasnu i centralizovanu Federaciju, ne za lizanje guzice autohtonim predstavnicima hrvatske manjine.
Ako SDP stvarno napravi koncentracionu Vladu, u narednim zbornim ciklusima sigurno necu glasati za njih. Na ovim izborima sam glasao za efikasnu i centralizovanu Federaciju, ne za lizanje guzice autohtonim predstavnicima hrvatske manjine.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
da pogadjamo gdje su papiriNestali dokazi iz predmeta Čović- Lijanović
Većina originalnih dokumenata, za koje je Tužiteljstvo KS-a u lipnju utvrdilo da nedostaju, korišteni su pred Sudom BiH koji je u studenom 2006. godine nepravomoćno osudio Dragana Čovića na pet godina zatvora, jer je kao ministar financija FBiH zloupotrijebio svoj položaj i omogućio firmama obitelji Lijanović iz Širokog Brijega da izbjegnu plaćanje više od 1,8 milijuna KM carinske takse.
- ultima_palabra
#2421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam siguran... takva vlada se mogla napraviti prije desetak dana.Prpa.ba wrote:Bezvezan i unaprijed procitan razvoj dogadjanja. Cekat ce se 30. mart i onda ce se "za dobrobit svih" napraviti koncentraciona Vlada sa HDZ-ovima, gdje opet, cim je MZ ukljucena u rabotu, nece biti ni dobitnika ni gubitnika. To sam otprilike napisao prije mjesec dana, nazalost izgleda da sam "pogodio".
-
convict
#2422 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kad smo ovoliko čekali, možemo još dva dana.

-
hercegovac_pravi
#2423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sumnjam da će SDP biti toliko kratkovid pa da pristane na formiranje "koncentracione" Vlade. Takav jedan potez je besmislen. Čemu onda služe izbori? Dovoljno je onda skupiti 1-2 hiljade potpisa, središ papirologiju i ideš u "koncentracionu" vladu...Prpa.ba wrote:Bezvezan i unaprijed procitan razvoj dogadjanja. Cekat ce se 30. mart i onda ce se "za dobrobit svih" napraviti koncentraciona Vlada sa HDZ-ovima, gdje opet, cim je MZ ukljucena u rabotu, nece biti ni dobitnika ni gubitnika. To sam otprilike napisao prije mjesec dana, nazalost izgleda da sam "pogodio".
Isto tako mi je besmisleno da se prvi put direktno ukazuje na krivca koji vrši antiustavne aktivnosti i onda kao nagrada za takve aktivnosti slijedi ulazak u "koncentracionu" vladu.. Ne vidim nikakve logike u takvom jednom pristupu.
Takvim aktivnostima se pravi presedan koji može biti slijeđen do beskonačnosti. Npr. neka minorna stranka iz Goraždanskog kantona (hipotetički) ne bude zadovoljna svojim tretmanom u kantonu a sasvim slučajno ima onaj neophopdni minimum koji toj stranci omogućuje blokade, da li to znači da čitava država treba biti talac neke minorne strančice iz Goražda i da se po njenom zahtjevu baziranom na antiustavnom aktivnostima mora formirati "koncetraciona" vlada? Ne, ipak mislim da se ovdje Čoviću daje posljednja šansa od strane MZ-a. Dalje, uostalom ako MZ natjera SDP na jedan takav potez, onda to znači da SDP nema dovoljno političkog kapitala da se izbori za svoje glasače i kao takvi ne zaslužuju moj glas na sljedećim izborima. The end.
-
hercegovac_pravi
#2424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ako je popustio pred ovakvim jednim minornim zahtjevima, šta nas očekuje prilikom Ustavnih promjena? Ako je ovo slučaj, i pokaže se istinito da Lagumđžija ni nakon 5 mjeseci nije stekao damu za malo ekstremnije rezove onda mu je bolje da ne ulazi u vlast nikako. Izgleda da Lagumđžija ništa naučio nije iz predhodne Alijanse i da i dalje slijepo vjeruje MZ-u. Istom onom MZ-u koji ga je izradio početkom 2000-tihultima_palabra wrote:Kao što sam i mislio, stranci su nagovorili Zlaju da otkaže sjednicu. Očekuje nas zanimljivih 10tak dana![]()
Hoće li Čović Jelavićevim stopama?Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio je na jučerašnjem sastanku u Sarajevu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) na žestoke posljedice koje bi mogle uslijediti ukoliko se 10. marta ove godine održi sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno SDP i SDA uspiju iz vlasti izgurati dva HDZ-a u BiH.
U izjavi za "Dnevni avaz" Čović kaže da je upozorio međunarodnu zajednicu da će to biti korak nakon kojeg će biti teško uspostaviti "dobro stanje u BiH".
Na pitanje znači li to da se federalna vlast u hrvatskim kantonima neće priznavati, Čović ističe da je to blaža opcija.
- Želimo imati odluke stranačkih tijela za sve postupke koji bi se vukli. Oni su za mene toliko preozbiljni da o njima ne želim razgovarati. Ne želim da ovo bude izraz prijetnje već potrebe da se zaštiti BiH. Želimo da BiH živi, a ne da joj otežavamo položaj. Ovo ne smije bili strančarenje, moramo voditi državničku politiku - ističe on.
Odbija mogućnost da međunarodna zajednica podržava ovakve poteze SDP-a i SDA.
- Tvrdim da većina razumije potrebu da legitimni predstavnici naroda budu u vlasti. Radi li neko nešto diplomatski, ispod stola, ne bih želio da nagađam - zaključuje Čović.
Dalje, ukoliko MZ nije u stanju (iz bilo kojeg razloga) da sankcioniše antiustavno djelovanje HDZ-a a Zlaja i dalje titra damu istom tom MZ-u (koji ne sankcioniše stranke koje vrše direktnu opstukciju mirovnog sporazuma), šta možemo dalje očekivati? Ništa, trule kompromise, iste onakve za kakve smo do juče pljuvali Tihića i Lepog...
Nadam se da griješim.
- Prpa.ba
#2425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
hercegovac_pravi wrote: Isto tako mi je besmisleno da se prvi put direktno ukazuje na krivca koji vrši antiustavne aktivnosti i onda kao nagrada za takve aktivnosti slijedi ulazak u "koncentracionu" vladu.. Ne vidim nikakve logike u takvom jednom pristupu.
Takvim aktivnostima se pravi presedan koji može biti slijeđen do beskonačnosti. Npr. neka minorna stranka iz Goraždanskog kantona (hipotetički) ne bude zadovoljna svojim tretmanom u kantonu a sasvim slučajno ima onaj neophopdni minimum koji toj stranci omogućuje blokade, da li to znači da čitava država treba biti talac neke minorne strančice iz Goražda i da se po njenom zahtjevu baziranom na antiustavnom aktivnostima mora formirati "koncetraciona" vlada? Ne, ipak mislim da se ovdje Čoviću daje posljednja šansa od strane MZ-a.
Slozit ces se da se daje previse "posljednjih" sansi HDZ-u. Tako se ne postupa prema nekome ko ce ispasti iz kombinacije na kraju. OHR je davno mogao "usaditi" kazne, precizne rokove za formiranje Doma naroda, kao i moduse djelovanja kada kantoni odbijaju delegirati poslanike, u Ustav FBiH- da mu je bilo u interesu. Doduse, ovo posljednje i postoji, no ovim izjavama/nastojanjima sami sebe potkopavaju. Da nije najavljena sjednica Doma naroda za 10.3., ne bi bilo ni ovih danasnjih izjava, vec bi nas pustili da kuburimo pod vladama u tehnickom mandatu do sljedecih izbora. Ocito su se "Platformasi" bili malo otrgli s lanca, pa ih ovim izjavama vracaju pod kontrolu, time sto su, kao, "naveli krivca za neuspostavljanje vlasti". Nigdje ni konkretnih rokova ni nicega.
Dalje, kredibilitet "Platformasa" je sveden na minimum, jer je ocito da su im prijetnje isprazne; kroz danasnju odgodu se vidi i da MZ nije bas nacisto da li ce HDZ-ovi ispusiti ili nece, a i SDA i SDP jako drze do stavova MZ. Na kraju ce se sve svesti na kompromis, tj. vjerovatno- na koncentracionu vladu, po principu "drzi vodu dok majstori odu". To bi onda znacilo i sahranu SDP-a, ali nismo im mi krivi sto su se zaletili bez preciznog plana "majorizacije". Nadam se da ce sljedeca pobjednicka politicka opcija dosta pametnije pristupiti "majorizaciji".
Sa ovim se apsolutno slazem.hercegovac_pravi wrote:Dalje, uostalom ako MZ natjera SDP na jedan takav potez, onda to znači da SDP nema dovoljno političkog kapitala da se izbori za svoje glasače i kao takvi ne zaslužuju moj glas na sljedećim izborima. The end.