Sam svoj majstor

Post Reply
kuli1961

#2401 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

toska wrote: 23/11/2025 12:30 @kuli1961
U četvtoj godini od ugradnje Imao sam problem- dio elektronike/štampane ploče koja kontroliše rad grijača je riknjavela. Nema popravke, mijenja se čitava ploča. Cijena nije prestrašna - nekih 130 KM
skroz preostao raditi?
moja pretpostavka da ima i uporedni standardni elektro-mehanički sklop je netačna i sve je na elektronici?
šta reći , držite se dokazanog 100+ godina.
Imao je napon na "dolazu", ali nijedan od grijača nije radio.
Nema ništa elektromehanički (klasični termostat koji daje signal grijaču), sve je elektronika, tj. sve ide preko te "motherboard". Da sam znao da je tako, ne bih ga ni kupovao. Pogotovo što mu je kazan/komore obično smeće.
Hakiz

#2402 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Zaista ne razumijem pravljenje kompjutera od svega. Bojler, kuhalo za vodu, fen, šporet, frižider, mašina za veš, suđe itd.

Čemu?
kuli1961

#2403 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 23/11/2025 20:10 Zaista ne razumijem pravljenje kompjutera od svega. Bojler, kuhalo za vodu, fen, šporet, frižider, mašina za veš, suđe itd.

Čemu?
da kraće traje, tjera te da češće kupuješ novi uredjaj-konzumentsko društvo...
Hakiz

#2404 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 23/11/2025 20:14
Hakiz wrote: 23/11/2025 20:10 Zaista ne razumijem pravljenje kompjutera od svega. Bojler, kuhalo za vodu, fen, šporet, frižider, mašina za veš, suđe itd.

Čemu?
Dobro, nisam se dobro izrazio, pored tih očitih :-D

kuli1961

#2405 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 23/11/2025 20:16

Čemu?
Elitizam?
Hakiz

#2406 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 23/11/2025 20:19
Hakiz wrote: 23/11/2025 20:16

Elitizam?
Ne.

Dodao sam u prethodni post video koji to dobro objašnjava.

Novac. Ali ne da kupiš novi uređaj. Kada kupiš uređaj, kupio si ga. Nema više novca od tebe za kompaniju sve dok taj uređaj ne bude za otpad. Sa smart funkcijom kompanija zna šta radiš sa tim uređajem, prodaje te podatke reklamnim agencijama, naplaćuje ti otključavanje (preko WiFi) funkcija koje su već ugrađene u uređaj, ali su zaključane dok ne platiš. I tako dalje. Cijedi iz tebe još novca, pored onog koji si dao za sam uređaj.

Kaže u videu: Kupiš mašinu za suđe i izreklamira ti potrebu za smart funkcijom da ti na mobitel dođe obavještenje da je pranje završeno. Tu opciju platiš i još daš kompaniji mogućnost da prati kako koristiš tu mašinu.

A obavještenje o kraju pranja je već ugrađeno u mašinu. Mašina pusti zvuk. Ne treba smart, WiFi, pretplata, displej sa reklamom itd.

Dakle, čemu smart bojler? Baš mi treba bojler sa WiFi?

Nije ovo kritika onih koji ga žele. Samo je drugačiji pogled na stvari. Oni koji ga žele, neka ga kupe, poštujem. Sigurno imaju razlog zašto im treba.

Razumijem kompaniju koja ima dežurnog koji treba pratiti rad 1.000 bojlera koji su stotinama, hiljadama kilometara udaljeni od osoba koji ih trebaju uključiti, isključiti, namjestiti im temperaturu itd.

Ali, meni, u mojoj kući, čemu?
kuli1961

#2407 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Moji razlozi zbog kojih maksimalno izbjegavam kupovinu smart uredjaja je manje ili više prozaičan- u slučaju kvara u garantnom periodu, vrijeme popravke je jako dugo (slabo opremljen lager servisa). Kvar izvan garantnog perioda- vrlo skupo, često na granici isplativosti.
Primjer- nije smart uredjaj ali eto- Gorenje ugradna rerna(pećnica)- nakon 20 tak mjeseci od kupovine, crkne elektronika- komandna ploča, rok popravke je bio 12-13 dana od prijave (imali su elektroniku na stanju). Nakon naredna dva dana, crkne termostat-rok popravke 7-8 dana.
made_in_sarajevo

#2408 Re: Sam svoj majstor

Post by made_in_sarajevo »

Rekao mi je vodoinstalater 4 godine ce sigurno raditi i u 4 godine da bar jednom u godini cistim kamenac. Kaze problem je ako uhvati kamenac krene na kazan, a kazan ko papir i belaj. Govori mi on atlantic isti fazon kao ariston ali nema te elektronike i grijac je van kazana, pa nema ciscenja, a ima i wifi kao i ovaj, a para isto. Jebiga nisam plaho gledao, fokusirao se na ariston jer imam par jarana koji ih imaju i svi zadovoljni
Hakiz

#2409 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 23/11/2025 21:35 Rekao mi je vodoinstalater 4 godine ce sigurno raditi i u 4 godine da bar jednom u godini cistim kamenac. Kaze problem je ako uhvati kamenac krene na kazan, a kazan ko papir i belaj. Govori mi on atlantic isti fazon kao ariston ali nema te elektronike i grijac je van kazana, pa nema ciscenja, a ima i wifi kao i ovaj, a para isto. Jebiga nisam plaho gledao, fokusirao se na ariston jer imam par jarana koji ih imaju i svi zadovoljni
Kako može grijač van kazana grijati vodu koja je u kazanu :shock:

Ja sam drugarici montirao Atlantic za kuhinju, 10 litara. Grijač je u kazanu.

Evo presjek jednog 50 l Atlantic bojlera, grijač je, naravno, u kazanu:

Image

Na slici gore s lijeva na desno, u kazanu su:

1. Cijev za odvod tople vode (najduža cijev, srebrena, do vrha kazana)

2. Anoda za sprečavanje kamenca (kratka srebrena cijev)

3. Cijev u koju ide termostat (uspravna bakarna cijev).

4. Grijač (savijena bakarna cijev)

5. Dovod hladne vode (najkraća srebrena cijev iza grijača, malo se vidi).

Plavo je kazan (voda u kazanu), oko kazana je izolacija (oker sa tačkicama na slici) i oko izolacije je tijelo bojlera, ono šta mi vidimo s vana. Na slici je još i "komandna ploča" bojlera, dakle pokazivač temperature i dugme za namještanje temperature.

Tako da nema šanse da je grijač van kazana. Kao i "papirno tanak" kazan.

Standardni kućni bojler ima sigurnosni ventil od 6 bara. To znači da kazan mora podnijeti pritisak najmanje 8 bara. Većina ih podnosi 12 bara i više. Postoje neki standardi koji moraju biti zadovoljeni.

Problem može biti u tome da kazan, iako podnosi pritisak, ne podnosi dobro koroziju koju stvara kamenac kao neki drugi kazan. I to bi trebalo biti standardizovano i teško je vjerovati da bi etablirani proizvođači kao što su Atlantic, Ariston, pa i Gorenje, Končar, sebi dozvolili da kamenac za godinu ili 5 korodira kazan.

To grijač van kazana i kazan tanak k'o papir su majstorske "majstorije", priče :-D

Naravno, neki "no name" bojleri možda mogu imati "k'o papir" kazan, ali takvi ne bi smjeli biti u prodaji, ne zadovoljavaju standarde da bi smjeli biti korišteni, pa ni prodavani.
kuli1961

#2410 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

made_in_sarajevo wrote: 23/11/2025 21:35 Rekao mi je vodoinstalater 4 godine ce sigurno raditi i u 4 godine da bar jednom u godini cistim kamenac. Kaze problem je ako uhvati kamenac krene na kazan, a kazan ko papir i belaj. Govori mi on atlantic isti fazon kao ariston ali nema te elektronike i grijac je van kazana, pa nema ciscenja, a ima i wifi kao i ovaj, a para isto. Jebiga nisam plaho gledao, fokusirao se na ariston jer imam par jarana koji ih imaju i svi zadovoljni
Meni ovo nema nikakvog smisla. Grijač, prosto, mora biti u kazanu. U suprotnom, ako pretpostavimo da je "zalijepljen" oko kazana, govorimo o ogromnom gubitku energije.
Drugo, ako nekim čudom i nema grijača u kazanu, što mi je prosto nemoguće, ne znači da nema čišćenja. Kamenac nastaje konstantnim zagrijavanjem, dogrijavanjem, hlađenjem vode čime dolazi do taloženja krečnjačkih jedinjenja (kamenca, soli) na stijenku kazana i na grijač.
belfy

#2411 Re: Sam svoj majstor

Post by belfy »

ako mu je receno da ce morati cistiti kamenac, onda tesko da moze biti van kazana. jer - odakle kamenac van kazana? mozda je on nesto pogresno razumio.
toska

#2412 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

Hakiz wrote: 23/11/2025 20:33
Kaže u videu: Kupiš mašinu za suđe i izreklamira ti potrebu za smart funkcijom da ti na mobitel dođe obavještenje da je pranje završeno. Tu opciju platiš i još daš kompaniji mogućnost da prati kako koristiš tu mašinu.
"Vaša mašina je upravo završila pranje.
Da li želite da to podijelite na Facebook ili Instagram?
"
Hakiz wrote: 23/11/2025 20:33 Dakle, čemu smart bojler? Baš mi treba bojler sa WiFi?
Zaboravili smo još jedan problem, da bi takav bojler funkcionisao morao bi biti stalno pod naponom, a to sigurno nije pametno, vjerovatno i zabranjeno bez zemlje i FIDa (mada bi ga i tada gasio prilikom kupanja). Važi i za veš mašinu i sl. pogotovo što su tik do kade ili tuš-kabine. Spomene li to proizvođač u uputstvu?
Kupatilo ili mokri čvor imaju posebne zahtjeve pri projektovanju instalacija.
Hakiz

#2413 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

toska wrote: 23/11/2025 23:32
"Vaša mašina je upravo završila pranje.
Da li želite da to podijelite na Facebook ili Instagram?
"
Hakiz wrote: 23/11/2025 20:33 Dakle, čemu smart bojler? Baš mi treba bojler sa WiFi?
Zaboravili smo još jedan problem, da bi takav bojler funkcionisao morao bi biti stalno pod naponom, a to sigurno nije pametno, vjerovatno i zabranjeno bez zemlje i FIDa (mada bi ga i tada gasio prilikom kupanja). Važi i za veš mašinu i sl. pogotovo što su tik do kade ili tuš-kabine. Spomene li to proizvođač u uputstvu?
Kupatilo ili mokri čvor imaju posebne zahtjeve pri projektovanju instalacija.
Bold: Da, baš to. Bojler Vas je slikao u toku kupanja i podijelio forografije na Vašem Instagram profilu.

Usput, htio ja da stavim FID (da to urade ovlašteni iz EP). Kažu ne može na instalaciju u mojoj zgradi. Nemamo uzemljenje, kablovi u zidovima (instalacija) su sa 2 žice, ne sa 3. Nulovano. Zgrada iz 1965, možda i starija. Kažu ni uzemljenje se ne može raditi. Ili neće niko da se sa tim zeza. Jer bi tada u svim stanovima moralo da se štema, razvlači nova instalacija, nova ploča sa satovima, ima li raja para itd.

Tako da smo svi na oprezu, nema kupanja sa uključenim bojlerom i slično.

Još niko nije stradao od struje :-D
made_in_sarajevo

#2414 Re: Sam svoj majstor

I meni je logicno da je grijac unutra ali covjek kaze vani je. Nisam se udubljivo niti trazio po internetu, atlantic bojler isti princip kao ariston velis, wifi, smart cuda ali kao nema te elektronike sto ovima strada vremenom. Za kazan aristona kaze da je tanak i da pukne ako se ne odrzava bojler i ne cisti.

Kaze i ariston ima dva grijaca, koliko se sjeca jedan od 1kw, drugi 1,5kw. Mene zanima kolika je stvarna snaga jer uputstvo kaze 1,5kW i to je to. Jel 2x1,5 ili sve skupa 1,5kW. Znam i ja da su dva ali eto buni me snaga koja je, logicno u penny su me ubjedjivali zivotom da je jedan grijac :mrgreen: .

U biti ako je nulovano kao sva stara gradnja onda si dobar moze se reci i bez fida :mrgreen: . Do prije 5 godin sam se kupao sa upaljenim.bojlerom doduse van kade je bio i evo me ziv :mrgreen:
Hakiz

#2415 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 23/11/2025 23:57 I meni je logicno da je grijac unutra ali covjek kaze vani je. Nisam se udubljivo niti trazio po internetu, atlantic bojler isti princip kao ariston velis, wifi, smart cuda ali kao nema te elektronike sto ovima strada vremenom. Za kazan aristona kaze da je tanak i da pukne ako se ne odrzava bojler i ne cisti.

Kaze i ariston ima dva grijaca, koliko se sjeca jedan od 1kw, drugi 1,5kw. Mene zanima kolika je stvarna snaga jer uputstvo kaze 1,5kW i to je to. Jel 2x1,5 ili sve skupa 1,5kW. Znam i ja da su dva ali eto buni me snaga koja je, logicno u penny su me ubjedjivali zivotom da je jedan grijac :mrgreen: .

U biti ako je nulovano kao sva stara gradnja onda si dobar moze se reci i bez fida :mrgreen: . Do prije 5 godin sam se kupao sa upaljenim.bojlerom doduse van kade je bio i evo me ziv :mrgreen:
Jeste, ali zbog toga ne smijem da ukopčam antistatičku narukvicu u utičnicu, strah me. Pa je kopčam na radijator :lol:
made_in_sarajevo

#2416 Re: Sam svoj majstor

Ja bi kod sebe mogao sa fidom ici jer je prethodni vlasnim mjenjao osigurace pa je tad elektricar razdvojio nulu i zemlju koje su sad povezane ali imam prostora :mrgreen: .

Pitao sam na vodosnadjebanju, evo i ovdje, na 6 spratu na dobrinji pritisak vode nije cemu, pogotovo na kadi i tusu? Jel to jednostavno do haustora-pumpa-vodovod ili nesto drugo. Pritisak je ono sapiramo se vise puta na kupanju bez obzira kako glavu tusa okrenuli. Mislim da radi ovoga ariston kad radi ima nekad momenat da huci na toploj strani da zraka ima i kad pustim vodu ima onaj momenat da ide pa probije zrak i nastavi dalje voda.
moimoi

#2417 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

Nas je troje u kuci. Cesto putujemo.. ili vikendom nismo kuci.
Fino ga upalimo preko wifi par sati prije nego se vrnemo nazad.
Nema cekanja dok se ugrije voda. Divota.
tokio25

#2418 Re: Sam svoj majstor

Post by tokio25 »

to je zato sto on svijet ravna po sebi
ako njemu ne treba ne treba nikome
Hakiz

#2419 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 24/11/2025 13:29

Baš kao što rekoh u prethodnom postu, ljudi koji ga kupe imaju svoje razloge.
dr_Evil

#2420 Re: Sam svoj majstor

Post by dr_Evil »

Imam jednog u familiji sve mu mora biti na wifi :D

Mes cini da ima i u mene bojler, i ako nije ves masina. NIkad nisam ni prikopcao :D Suludo. Ko uopste gasi bojler vise, pa nije 1985-a :D
moimoi

#2421 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 24/11/2025 14:46

Mes cini da ima i u mene bojler, i ako nije ves masina. NIkad nisam ni prikopcao :D Suludo. Ko uopste gasi bojler vise, pa nije 1985-a :D
Sto bi ti gorio bojler ako duze vrijeme nisi kuci? Ljeti i vise od mjesec. Da bacam lovu? Da placam struju na dvije lokacije? Apsurd.
Mimo toga sto kod nas cesto vode nestaje. Sta ti moze “prokuhati”.
Hakiz

#2422 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Kod mene veš-mašina, LG. Da bi korstio pametne WiFi funkcije moraš, naravno, napraviti account na LG web stranici, povezati mašinu sa LG, dati svoje podatke itd. Kako da ne. A te pametne funkcije ne poboljšavaju pranje. Javi mi na mobtel šifru greške koju svakako pokaže i na displeju bez otvaranja accounta. Mogu je programirati da počne prati u dan i sat koji ja odaberem, na kontrolnoj ploči, ne treba WiFi za to. Pametna je i bez WiFi u smislu da ako ima neku grešku i ne reaguje se u predviđeno vrijeme, mašina sama izbaci vodu i isključi se. Izmjeri količinu veša i odredi količinu vode za taj veš. Izmjeri raspored težine u bubnju i ako treba okretanjem bubnja rasporedi veš da pri centrifugi ne bude veća količina veša u jednoj tačci, da smanji vibracije (opterećenje na amortizere). Itd. Sve to bez WiFi.

Nismo svi isti. Moimoi je napisala racionalan razlog, ne može mu se ništa prigovoriti.

Ja kada dođem sa puta uključim bojler i dok se raspakujem, operem kofer itd, voda se ugrije za tuširanje. Moj bojler se od hladnog do temperature koju sam odredio ugrije za oko 20 minuta, možda 30. Taman toliko mi treba za raspakivanje itd.

Razlika je u organizaciji života, niko nije u krivu ili u pravu.
Hakiz

#2423 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 24/11/2025 14:57

Sto bi ti gorio bojler ako duze vrijeme nisi kuci? Ljeti i vise od mjesec. Da bacam lovu? Da placam struju na dvije lokacije? Apsurd.
Plaćaš struju na dvije lokacije. Da bi koristeći WiFI uključila bojler mora ti raditi modem/ruter, mora ti raditi sklop u bojleru koji čeka signal za uključenje iz rutera, mora ti prekidač za bojler bit iuključen, jer, ako bojler dobije signal da se uključi, a prekidač koji uključuje grijače nije uključen, grijači neće ugrijati vodu. itd. A ne možeš biti sigurna da neki "glitch", softverski "bug" neće dati signal da se uključe grijači, a ti nisi poslala naredbu sa mobitela da se uključe.

Moraju ti uređaji biti na stand-by režimu, možda neki čak i na aktivnom režimu, i to dok ih ne koristiš. A to vuče struju.

Ne kažem da je to loše, samo ukazujem na "skrivene" troškove.
Last edited by Hakiz on 24/11/2025 15:12, edited 1 time in total.
dr_Evil

#2424 Re: Sam svoj majstor

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 24/11/2025 14:57

Ustedit ces tita mi jedno petaka za mjesec :D

Ali dobro, za uhar je. Realno, otplatit ces tu wifi opciju taman kad ti bude vakat da zamijenis bojler.
NediM17

#2425 Re: Sam svoj majstor

Post by NediM17 »

Dobar domacin kad krene negdje na duze od kuce preventivno iskljuci sve, vodu, struju, plin.
Kod mene samo frizider ostane da radi.
Post Reply