made_in_sarajevo wrote: ↑23/11/2025 21:35
Rekao mi je vodoinstalater 4 godine ce sigurno raditi i u 4 godine da bar jednom u godini cistim kamenac. Kaze problem je ako uhvati kamenac krene na kazan, a kazan ko papir i belaj. Govori mi on atlantic isti fazon kao ariston ali nema te elektronike i
grijac je van kazana, pa nema ciscenja, a ima i wifi kao i ovaj, a para isto. Jebiga nisam plaho gledao, fokusirao se na ariston jer imam par jarana koji ih imaju i svi zadovoljni
Kako može grijač van kazana grijati vodu koja je u kazanu
Ja sam drugarici montirao Atlantic za kuhinju, 10 litara. Grijač je u kazanu.
Evo presjek jednog 50 l Atlantic bojlera, grijač je, naravno, u kazanu:
Na slici gore s lijeva na desno, u kazanu su:
1. Cijev za odvod tople vode (najduža cijev, srebrena, do vrha kazana)
2. Anoda za sprečavanje kamenca (kratka srebrena cijev)
3. Cijev u koju ide termostat (uspravna bakarna cijev).
4. Grijač (savijena bakarna cijev)
5. Dovod hladne vode (najkraća srebrena cijev iza grijača, malo se vidi).
Plavo je kazan (voda u kazanu), oko kazana je izolacija (oker sa tačkicama na slici) i oko izolacije je tijelo bojlera, ono šta mi vidimo s vana. Na slici je još i "komandna ploča" bojlera, dakle pokazivač temperature i dugme za namještanje temperature.
Tako da nema šanse da je grijač van kazana. Kao i "papirno tanak" kazan.
Standardni kućni bojler ima sigurnosni ventil od 6 bara. To znači da kazan mora podnijeti pritisak najmanje 8 bara. Većina ih podnosi 12 bara i više. Postoje neki standardi koji moraju biti zadovoljeni.
Problem može biti u tome da kazan, iako podnosi pritisak, ne podnosi dobro koroziju koju stvara kamenac kao neki drugi kazan. I to bi trebalo biti standardizovano i teško je vjerovati da bi etablirani proizvođači kao što su Atlantic, Ariston, pa i Gorenje, Končar, sebi dozvolili da kamenac za godinu ili 5 korodira kazan.
To grijač van kazana i kazan tanak k'o papir su majstorske "majstorije", priče
Naravno, neki "no name" bojleri možda mogu imati "k'o papir" kazan, ali takvi ne bi smjeli biti u prodaji, ne zadovoljavaju standarde da bi smjeli biti korišteni, pa ni prodavani.