Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
broi01

#2401 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

plucna mahramica wrote:Pa mozda 255/65/15 ili tako nesto... Nema sanse da ti stane ova sa pika fabricki. I kada kazem jedva, mislim na komplet hod tocka, ovako fino stoje, ali pod odredjenim nagibom, guma dira prednju plastiku.
Ja se izvinjavam, upravu si
Sad kad si mi ovo napiso, ponovo sam potrazio kresin post, i vidim da nisam dobro zapamtio.
kreso_atac wrote:225 75 R16 bi ti najbolje odgovarala (ali i ta prva pomenuta je tu negdje). Phenix sam čuo da je dobar za offroad (agresivni profili), ali nisam siguran za snijeg i klizavo kakvi su, jesu li kao MS bez pahuljice, ili AT, ili baš zimske gume. Moja preporuka je da se držiš ipak MS + pahuljica (BFG WinterSlalom ili nešto iz te klase... Hankok, Cooper, Fulda, Toyo, General)
preludezalude

#2402 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Da li se kome desavalo slicno na grandu? U zanjih par dana primjetim da se alarm sam razoruza, a auto ostane zakljucan. I tada se povremeno pale svjetla u kabini. Mjerio sam napon akumulatora i u stanju mirovanja je okruglo 12v.
broi01

#2403 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Jel tvornicki alarm?
Kod mene blica ona crvana lampica ali se ne oglasava kad otkljucam kljucem i otvorim vrata..
preludezalude

#2404 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Alarm je tvornicki.
Kad otkljucas kljucem i ne treba da se pali alarm. Samim otkljucavanjem kljucem deaktiviras alarm. Po pravilu bi trebalo da kad otkljucas kljucem, alarm se deaktivira i upali se svjetlo u kabini.
broi01

#2405 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Kod mog mondeo sa tvornickim alarmom, alarm se mogo deaktivirat samo sa daljinskim. Ako otkljucam auto sa kljucem i otvorim vrata alarm se upali a tek se deaktivira kad stavim kljuc u bravu i dam kontakt.
Zato mi ovdje nije jasno sta trebam uradit a da se alarm oglasi....
preludezalude

#2406 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Ostavi prozor otvoren i zakljucaj auto. Sacekaj da se alarm naoruza i onda kroz otvoren prozor iznutra otvori auto. Trebalo bi da se alarm aktivira.

Kod granda je sve povezano sa cilindrom brave vozacevih vrata, znaci i bez daljinskog kontrolises alarm preko brave vozacevih vrata.
broi01

#2407 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Nista, opet otvorim vrata bez oglasavanja alarma
Selmir_Tz

#2408 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Kakav je to dizel od 3L i 3.2L koji ide u Grand Cherokee? Vidim ih po oglasima sa tim motorom.

Inače, zna li neko nešto o Land Rover Freelander, dizel sa 110KS?M Sad sam vidio jedan mnogo lijep na oglasima, valjaju li ti auti čemu, ono samo za asfalt i snijeg, nikakav teren?
preludezalude

#2409 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Procitao sam negdje da na grandu koji ima visko, taj isti visko se stavlja van funkcije na vecim brzinama. Interesuje me kako to funkcionise, da li je povezano sa visinom obrtaja i koji je sistem koji iskljucuje visko?
Hamzza

#2410 Re: Terenci i mehanika

Post by Hamzza »

Da li neko ima iskustva sa Suzuki Jimny vozilima? Konkretno, zanimaju me dvije stvari o njima:

1.] Šta je problem s dizelima

Suzuki Jimny vozila se obično prave sa Suzukijevim 1.3L benzinskim M13A motorom, ali ih je španska Santana donedavno radila i sa Renolovim 1.5L dizelskim K9K motorom. Čovjek bi očekivao da su dizelske izvedbe mnogo zastupljenije na evropskom tlu (ekonomičnost), ali u praksi je Jimny-ja dizela barem pet puta manje i u Evropi i kod nas nego benzinaca.

To navodi na sumnju da mora biti neki dobar razlog (ili skup razloga) zašto su se ti dizeli tako slabo prodavali. Možda španska vozila imaju lošu limariju ili mehaniku? Možda ti Renolovi K9K motori ne valjaju? Ili možda dizelske izvedbe nisu pogodne za terensku upotrebu (snaga, opseg obrtnog momenta, havarija pod naporom, itd.)?

2.] Jimny Mk1 vs. Jimny Mk2

Jimny se proizvodi od 1998. do danas. Međutim, godine 2005 vozilo je značajno mehanički redizajnirano. Promijenjeni su prenosni odnosi u reduktoru i diferencijalima, sistem uklapanja duple vuče je znatno drugačiji, motor je noviji (VVT vs. EFI), itd.

Da li neko zna koja od ove dvije revizije je bolja ("prva" ili druga revizija)?
michic

#2411 Re: Terenci i mehanika

Post by michic »

kreso_atac wrote:4.0 ne bi smio nipošto preko 20 uzimati, a 4.7 može par litara više.
Jedno pitanje za kresu ako je moguce da mi malo pomogne... Imam u planu uzeti grand cherokee zj 4.0 + plin 1998 god, e sad posto mi je to prvi jeep na sta bih trebao obratiti paznju pri kupovini? jel ima nesto na sta treba posebno obratiti paznju. Svaki savjet je dobro došao naravno. u naprijed hvala...
michic

#2412 Re: Terenci i mehanika

Post by michic »

Da li ima neko da pomogne oko kupovine jeep grand cherokee ZJ 4.0+plin 1998 godište? Već sam pisao ali još nemam nikakvih odgovora pa bih molio bilo ko ako može pomoći savjetom na to treba li obratiti pažnju na nešto posebno kod ovakvog modela pošto nemam iskustvo sa jeep vozilima. Vidio sam dosta hvale ovaj motor u njemu i da dobro podnosi plin pa me zanima kako provjeriti redukcije i to sa čim i nisam do sad imao dodira. Svaka pomoć je dobro došla... Hvala u naprijed...
mobsterc

#2413 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Kad nadjes nekoga za kojeg mislis da je dobar i ocuvan, fino kod majsotra i platis pregled, tesko ces tek tako nauciti sta i kako da pregledas ako nikada nisi vidio to vozilo.
preludezalude

#2414 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Procitaj ovu temu od pocetka. Ima jako dobrih savjeta kako testirati motor i mjenjac, a to su dvije najvaznije stavke kod ovih vozila.
sorcerer

#2415 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

preludezalude wrote: motor i mjenjac, a to su dvije najvaznije stavke kod ovih vozila.
a reduktor? kardani?poluosovine? diferencijali? kocnice? to su nevazne stvari????????
michic

#2416 Re: Terenci i mehanika

Post by michic »

Ma to sa majstorom neznam baš, kome god se obratiš i pitaš kažeš da je u pitanju jeep odgovor identičan "američka sranja" "bježi od toga", "skupo održavanje a kvarljivi" i td. Nemoguće da su amerikanci ludi i da vozaju krševe... kao mi smo pametni golf 2 je najbolji auto na svijetu... Dobro motor i mjenjač mogu proveriti ali me frka za te reduktore, poluosovine i šta ja znam šta već. Imao sam automatika mercedesa i znam kako treba da radi zdrav mjenjač. nisam totalna truba ali za reduktor i ostale cake terenaca u smislu vuče jesam...jel vi preporučujete kupnju jeep-a, ipak me zanimaju ljudi koji imaju iskustva i imaju ta auta u vlasništvu a ne mišljenja nekih ljudi koji su čuli od treće osobe kako jeep nije kvalitetan auto, u svakom slučaju hvala.
mobsterc

#2417 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Pa nisam mislio da se ide majstoru koji radi golf 2... nego jeep :D
michic

#2418 Re: Terenci i mehanika

Post by michic »

Pa prijatelju to i jest problem što su ovi majstori oko mene specijalizovani isključivo za golf 2... :lol: ko je u sarajevu dobar majstor ali za jeep?
preludezalude

#2419 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

sorcerer wrote:
preludezalude wrote: motor i mjenjac, a to su dvije najvaznije stavke kod ovih vozila.
a reduktor? kardani?poluosovine? diferencijali? kocnice? to su nevazne stvari????????
Motor i mjenjac (prenos, ukljucujuci i redukciju) su dvije najvaznije stvari kod ovih auta (citaj skupe za popravku). Nisam nigdje napisao da je sve ostalo je nevazno. Kao i kod svakog drugog vozila, kugla, selen, lezaj... sve je to jeftino spram ovog gore navedenog.
preludezalude

#2420 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Jako dobra animacija: http://www.youtube.com/watch?v=qHD8Xf5Rnvo
Nije bas tema, ali ipak...
michic

#2421 Re: Terenci i mehanika

Post by michic »

preludezalude wrote:Jako dobra animacija: http://www.youtube.com/watch?v=qHD8Xf5Rnvo
Nije bas tema, ali ipak...
Dobra animacija, samo odkud lada među onim svim autima? :lol: :?
sorcerer

#2422 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

michic wrote:Ma to sa majstorom neznam baš, kome god se obratiš i pitaš kažeš da je u pitanju jeep odgovor identičan "američka sranja" "bježi od toga", "skupo održavanje a kvarljivi" i td. Nemoguće da su amerikanci ludi i da vozaju krševe... kao mi smo pametni golf 2 je najbolji auto na svijetu... Dobro motor i mjenjač mogu proveriti ali me frka za te reduktore, poluosovine i šta ja znam šta već. Imao sam automatika mercedesa i znam kako treba da radi zdrav mjenjač. nisam totalna truba ali za reduktor i ostale cake terenaca u smislu vuče jesam...jel vi preporučujete kupnju jeep-a, ipak me zanimaju ljudi koji imaju iskustva i imaju ta auta u vlasništvu a ne mišljenja nekih ljudi koji su čuli od treće osobe kako jeep nije kvalitetan auto, u svakom slučaju hvala.
reduktor sam mozes provjeriti da li radi da ga probas voziti u svim podrucjima rada i provjeri da li ima zujanja ikakvog ili cudnih zvukova.ako nema onda bi trebalo biti ok.samo budi spreman na mijenjanje svih ulja .motor,mjenjac,reduktor,diferencijali.ne bi vjerovao koji klosari to voze i sta sve sipaju unutra ....
i obavezno digni na dizalicu i pregledaj luftove u poluosovinama,krstove kardana, selen blokove na trapu ,moguca ostecenja karoserije vidljiva odozdo.nadji nekog normalnog majstora ne isi tim papanima koji imaju takvo misljenje o tim vozilima .
preporucujem ti dragana u doglodima on dosta zna o tim autima i on ce ti najbolje reci stvarno stanje .
Last edited by sorcerer on 07/06/2013 20:31, edited 1 time in total.
sorcerer

#2423 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

preludezalude wrote: Motor i mjenjac (prenos, ukljucujuci i redukciju) su dvije najvaznije stvari kod ovih auta (citaj skupe za popravku). Nisam nigdje napisao da je sve ostalo je nevazno. Kao i kod svakog drugog vozila, kugla, selen, lezaj... sve je to jeftino spram ovog gore navedenog.
nista tu nije jeftino i veoma je tesko naci neke dijelove .
preludezalude

#2424 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Nema dzabe ni u stare babe.
sorcerer

#2425 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

to znamo ,reci nam nesto sto ne znamo...
Post Reply