BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Klavikula

#2401 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

nije, ali treba love, a budzet je svake godine sve manji i manji (mada nije to jedini problem).

u principu, nasa realnost je 11 (+/- 2-3) helikoptera. ta cifra se u ovakvoj situaciji rapidno povecati nece. za nadati se da ce remontovati ona dva Mi-8 jer imaju i SAR i PP opremu, cime bi se znacajno povecali nasi potencijali u tim oblastima. ostalo je pusto mastanje.
ins

#2402 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Saopstenje iz pretisa
"Pretis" ne priprema otpuštanje 100 radnika
Izvor: Fena, 14.8.2014 8:03:36

Povodom aktuelnog stanja u Pretisu d.d., iz tog preduzeća saopćeno je da su za vrijeme mandata generalnog direktora Hajrudina Peze radni odnos na određeno vrijeme zasnovala 64 radnika, te 20 na neodređeno vrijeme, uglavnom bez saglasnosti Nadzornog odbora.

Navedeno je i da je novoimenovani v.d. generalnog direktora Nermin Džindić od juna prestao produžavati ugovore o radu na određeno vrijeme, s obzirom na teškoće u poslovanju i potrebne reorganizacije za bržu konsolidaciju poslovanja.

Također, ističu da je Nadzorni odbor na sjednici održanoj 6. augusta 2014., nakon razmatranja Izvještaja o 20 primljenih radnika na neodređeno vrijeme obavezao Upravu da, zbog teškoća u osiguranju finansijske likvidnosti i analize tržišta, kao i neadekvatne uposlenosti i doprinosa, donese Odluku o otkazu ugovora o radu za 14 radnika.

Iz Pretisa naglašavaju da je v.d. generalnog direktora prilikom donošenja ovih odluka imao u vidu, osim neangažiranosti i stručnih kvaliteta, i činjenicu da su neki od otpuštenih radnika bili raspoređeni na poslove koji uopće nisu bili propisani Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ili su imali nižu školsku spremu od propisane.

Kao primjer navode Samira Lokvančića, KV električara, kojeg je prethodni direktor Hajrudin Pezo rasporedio na poslove rukovodioca (šefa) tekućeg i investicionog održavanja s maksimalnim koeficijentom - 8,51 KM po satu, a za to radno mjesto je propisana VSS mašinskog ili elektro smjera.

Tvrde da niti jedan od otpuštenih radnika nije imao više od tri godine radnog staža, kao i da su potpuno netačni pojedini navodi da se priprema otpuštanje još 100 radnika već da će, nakon konsolidacije, Pretisu možda trebati, pored sada uposlenih, još 100 radnika.

Vijeće uposlenika i Sindikat Pretisa dali su punu podršku novoimenovanom vršiocudužnosti generalnog direktora Nerminu Džindiću i mjerama koje poduzima, saopćeno je iz te kompanije.
:-) :-) :-)

Kao sto obicno biva, Avazov "obespravljeni radnik" je zapravo najmanje obespravljen bio...
ins

#2403 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Klavikula wrote:tesko da cemo mi ista novo nabavljati, osim ako ne stigne neka donacija. ako remontujemo koji helikopter puna saka brade.
koliko znam imamo 10-11 operativnih. od toga 6 Mi-8, 2-3 UH-1H i nesto Gazela. bilo je planirano da se 2 Mi-8 remontuju u Ukrajini, ali od toga na kraju nista. prije nekoliko mjeseci (za vrijeme poplava) bila je informacija da u Rajlovcu stoje dva helikoptera kojima su istekli resursi za glavni i repni rotor i da remont kosta par hiljada maraka. sta je na kraju bilo pojma nemam.
Ove godine u remont idu 2 komada UH-1 i 2 komada Mi-8, upravo je u toku tender za odabir firme koja ce raditi remont :thumbup:
Klavikula

#2404 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

ins wrote:
Klavikula wrote:tesko da cemo mi ista novo nabavljati, osim ako ne stigne neka donacija. ako remontujemo koji helikopter puna saka brade.
koliko znam imamo 10-11 operativnih. od toga 6 Mi-8, 2-3 UH-1H i nesto Gazela. bilo je planirano da se 2 Mi-8 remontuju u Ukrajini, ali od toga na kraju nista. prije nekoliko mjeseci (za vrijeme poplava) bila je informacija da u Rajlovcu stoje dva helikoptera kojima su istekli resursi za glavni i repni rotor i da remont kosta par hiljada maraka. sta je na kraju bilo pojma nemam.
Ove godine u remont idu 2 komada UH-1 i 2 komada Mi-8, upravo je u toku tender za odabir firme koja ce raditi remont :thumbup:
:thumbup:
mirzet87sa

#2405 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Pobuna wrote:navedi mi osobu koja je otpustena, a da je radila u proizvodnji :roll: bit ce otpusteni svi radnici koji su nezakonito dobili stalno rjesenje, a radnici koji su podrzavali L.S. i potpisivali peticiju za ostanak P.H., a na odredjeno su, nakon isteka ugovora, nece im biti ponudjen novi. Osiguranje koje je doslo, niko ne zna iz kojeg razloga, ali kako stvari stoje nece se dugo zadrzati. Svidjaju mi se stvari koje je napravio ovaj direktor i da se konacno stalo u kraj ovakvim stvarima, na redu je sada ono zbog cega smo svi u Pretisu, a to su plate, sve ce biti jasno za 10tak dana i odlaskom robe za Maleziju.

:thumbup: :thumbup:
Otpustena 2 radnika iz kovnice, otpusten 1 radnik iz grube, otpusten momak iz fine. Po isteku ugovora 16.08.2014 ( subota, prebacuje se na ponedeljak) bez posla ce ostati jos par radnika. Imena i prezimena otpustenih radnika pisati ne mogu, ne smijem i necu jer imaju pravo na privatnost, a ovo nije vrhovni sud da polazem racune forumu. Ja ti se evo javljam iz poreske uprave VOGOSCA sa inforimacijama s vrha, provjerenije informacije i tacnije od ovih dobiti neces licno od direktora. Pretis je otpustio do sad 20tak radnika, sad ( prije 2-3h ) prijavio je 15 NOVIH radnika na poziciji menadzmenta. Licno sam se sreo sa Z.T. u poreskoj upravi, koji radi na prijavi novih radnika, te mi je sam on, isto kao i radnica, rekla da su primljeni 10-15 novih radnika i da su prijavljeni u poreskoj. Dalje, o kakvoj ti rasterecenosti ekonomskog sektora pricas? Otpusteni radnici, iz proizvodnje, su imali koeficijent u iznosu od 2.57 - 2.90+-km, dok je S.M. imao 10.80 i njegova kompanija, a nema ih par cija je mjesecna plata iznosila cca 30.000km+- (dakle pisem za sve otpustene) dok trenutna privatna agencija mjesecno uzima (35.000KM) + 15novih radnika.
Roba za maleziju otici NE MOZE. Pretis NEMA IZVOZNE PAPIRE da robu posalje u maleziju i bez tih papira se granica ni jedne zemlje napustiti ne moze. Za svaku zemlju treba im dozvola odnosno odobrenje zemlje koju prolaze da prevezu tu i tu kolicinu pod PRATNJOM. Dok se ti papiri povade treba najmanje 2-3mjeseca cekanja, najmanje.
A sad cu ja da ti obrazlozim iz kojeg razloga je privatno osiguranje doslo. Ide se ka tome da se roba koja se nalazi u konesu izvuce nasilno, odnosno da se izvrsi transfer s te pozicije na drugu bez znanja radnika. Firma se gura pod stecaj da bi glavasi iz sda stranke mogli da grade hotel koji je davno planiran. Sad da te ne bi tebe i ostale trovao nebitnim informacijama dovoljno je ovo sto sam ti napisao. I vjeruj mi na rijec, ja znam vise nego sto znas ti i ostalih 50radnika iz proizvodnje jer ja dolazim sa samog vrha pretisa. Ja nisam radio ni za pezu, ni za lokvancica, ni za turbu, ni za dzindica. Ja sam radio na strani pravde ( ne fahre, kao sto me neki okarakterisu ovdje) i uvijek cu govoriti istinu i nije me stid izaci pred narod jer sam cistog obraza.
Ponavljam ti opet, otpusteno je 20tak radnika primljeno je 10-15 novih radnika u menadzmentu - ako ne vjerujes meni bujrum do poreske uprave u vogosci salter sala broj 1 plava zena radi pa nek ti ona kaze. Mjesecni doprinosi privatnoj agenciji iznose od 30.000km do 40.000km. Kako god okrenes, uvalio vas je u veci minus nego sto jeste.

I ne planiram se vise javljati ni raspravljati s vama na ovoj temi. Ono sto pise u novinama i sto procitate na internetu u to vjerujte. I onako sam okarekterisan kao sbb-ovac, odnosno jedan od mnogobrojnih clanova koji pokusavaju da "uniste" pretis. :roll: Smijesno, ja koliko sam za ovu firmu dao pola od vas nece svome djetetu dati.
Svojim bivsim radnim kolegama zelim puno srece i uspjeha, nakon ovih patnji kroz koje prolazite to je najmanje sto ste zasluzili.

I opet za ove duduke, koji nece ni procitati sta sam napisao nego ce samo napisati "fahrin igrac". Nisam, niti cu kad biti. Nisam niciji clan, a u ovoj zemlji u kojoj se nalazim i ne zelim da budem niciji clan. Ono sto sam vidio od SDA-SDP stranke u ovom kratkom roku otvorilo mi je malo bolje oci o tome kako ova zemlja zapravo funkcionise, a da ne bude zablude nije samo SDA-SDP stranka takva, takve su i ostale samo su razbacane po razlicitim sektorima. Ja sam bio te "srece" da upoznam izbliza kriminalni rad navedenih.
Eh eto, dosta mog sranja na ovoj temi, nastavite da zivite u bajkama i u nadi da ce namjenska industrija sa ovim ministrom nekad biti ono sto je bila.. Ljubim vas
155_mm

#2406 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ali svih ovih sranja sa PRETISom ne bi bilo da neko sa onom hajkom u avazu protiv HOWELLA nije uspio otjerati sve potencialne americke investitore. ponavljam da je cak vlasnik firme arma lite bio u BiH i planirao investicije u konjicu. ocigledno je bilo da su i SDA i SDP bile spremne da se odreknu partijske kontrole nad namjenskom industrijom ali nekom je to jako zasmetalo. svi smo pratili onu podlu i prljavu medijsku hajku iz avaza. rezultat je da su amerikanci pobjegli i ne javljaju se vise.
mirzet87sa

#2407 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Ma kakvi crni amerikanci i avaz, ne budite smijesni. Vladi NIJE U INTERESU da pretis posluje u plusu. Ova firma sluzi za pranje novca, ljudi moji dozovite se. Gdje je 13miliona pezinog kredita, odakle 70tak miliona duga bankama? Ova firma jos od 2007 nije nista prodala i ono sto je prodala bila je podvaljena roba odnosno prepravljeni datumi i sta sve vec ne.
155_mm

#2408 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mirzet87sa wrote:Ma kakvi crni amerikanci i avaz, ne budite smijesni. Vladi NIJE U INTERESU da pretis posluje u plusu. Ova firma sluzi za pranje novca, ljudi moji dozovite se. Gdje je 13miliona pezinog kredita, odakle 70tak miliona duga bankama? Ova firma jos od 2007 nije nista prodala i ono sto je prodala bila je podvaljena roba odnosno prepravljeni datumi i sta sve vec ne.
pa dobro mirzete kako onda ti objasnjavas onu hajku avaza protiv namjenske i howella. nakon cega je doslo do odustajanja svih americkih potencijalnih poslovnih partnera iz namjenske industrije.
mirzet87sa

#2409 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

155_mm wrote: pa dobro mirzete kako onda ti objasnjavas onu hajku avaza protiv namjenske i howella. nakon cega je doslo do odustajanja svih americkih potencijalnih poslovnih partnera iz namjenske industrije.
da si ti meni ziv i zdrav pretis trenutno ima ugovora vrijednih 30miliona koje nije u stanju ispuniti.
155_mm

#2410 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mirzet87sa wrote:
155_mm wrote: pa dobro mirzete kako onda ti objasnjavas onu hajku avaza protiv namjenske i howella. nakon cega je doslo do odustajanja svih americkih potencijalnih poslovnih partnera iz namjenske industrije.
da si ti meni ziv i zdrav pretis trenutno ima ugovora vrijednih 30miliona koje nije u stanju ispuniti.
a sto ne moze?
mirzet87sa

#2411 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

155_mm wrote: a sto ne moze?
to ces morati pitati gospodina erdala trhulja, bakira izetbegovica, dzaferovica i ostale "mocnike"
155_mm

#2412 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mirzet87sa wrote:
155_mm wrote: a sto ne moze?
to ces morati pitati gospodina erdala trhulja, bakira izetbegovica, dzaferovica i ostale "mocnike"
hoces reci da je do menadzmenta?
mirzet87sa

#2413 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

155_mm wrote: hoces reci da je do menadzmenta?
hocu reci da je do hajrudina peze, erdala trhulja, bakira izetbegovica, dzaferovica - drzave. nisam ja taj koji koci pretis, da jesam do sad bi bio otkloljen kao i svaki "obicni" radnik.
http://www.postaja.ba/index.php/vijesti ... ijuna-km-a
http://www.visokoin.com/bivsi-celnici-m ... -kriminal/
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/139 ... etisu.html
Ono sto ja mislim, a da je potrebno da se digne pretis jeste kompletna smjena rukovodstva. Smijeniti erdala trhulja, raskinuti sve ugovore sa bbi bankom, dovesti direktora koji nije stranacki orijentisan, upravnici - poslovodje ne mogu biti ljudi s 3 razreda srednje skole. Dakle, treba se uraditi kompletna sistematizacija radnih mjesta, ne moze ovako ljudi! Obicni narod - radnici ne moraju, ne trebaju i ne smiju da strahuju hoce li dobiti otkaz, promjenu radnog mjesta, ima li plate, ima li rukavica, paste i ostalih sitnica. Ovo kad se postigne, ja ti garantujem sopstvenim zivotom da ce ova firma u roku 10godina imati 3000 zaposlenih radnika.
@editovano, dodat tekst iznad
Last edited by mirzet87sa on 14/08/2014 15:12, edited 2 times in total.
155_mm

#2414 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mirzet87sa wrote:
155_mm wrote: hoces reci da je do menadzmenta?
hocu reci da je do hajrudina peze, erdala trhulja, bakira izetbegovica, dzaferovica - drzave. nisam ja taj koji koci pretis, da jesam do sad bi bio otkloljen kao i svaki "obicni" radnik.
http://www.postaja.ba/index.php/vijesti ... ijuna-km-a
http://www.visokoin.com/bivsi-celnici-m ... -kriminal/
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/139 ... etisu.html
kako sam rzumio da je najveci problem stranke i od njih postavljeni kriminalni menadzment. cak sto vise i slazem se sa tim.
alì ugovor sa amerikancima je upravo trebao potisne stranacke ljude iz namjenske industrije i upravu preda ljudima koje interesuje profit i zarada. nesto bolje se nsmjenskoj industriji nije moglo dogodit u datim uslovima. na zalost sansa je propustena a nove vjerovatno nokad vise biti nece. zbog toga mislim da su mocnici koji stoje iza hajke u avazu podjednako krivi za propast namjenske industrije kao sve stranke koje su jahale po PRETISu sve ove godine.
mirzet87sa

#2415 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

155_mm wrote: kako sam rzumio da je najveci problem stranke i od njih postavljeni kriminalni menadzment. cak sto vise i slazem se sa tim.
alì ugovor sa amerikancima je upravo trebao potisne stranacke ljude iz namjenske industrije i upravu preda ljudima koje interesuje profit i zarada. nesto bolje se nsmjenskoj industriji nije moglo dogodit u datim uslovima. na zalost sansa je propustena a nove vjerovatno nokad vise biti nece. zbog toga mislim da su mocnici koji stoje iza hajke u avazu podjednako krivi za propast namjenske industrije kao sve stranke koje su jahale po PRETISu sve ove godine.
Da se razumijemo, ja avazov covjek nisam. Ono sto je avaz pisao je bilo 90% tacno. Ove gluposti koje u zadnje vrijeme iznosi S.L. po avazu su njegovi posljedni trzaji i pokusaji da prisili vlast da ga vrati na radno mjesto. Najveci trenutno problem je SDA/SDP stranka. Ugovor sa amerikancima nije odbio avaz, odbile su ih navedene kriminalne radnje ovih stranaka. Boziji covjece, mi smo "zajebali" pakistan za robu i ne samo njih, ima tu jos dosta zemalja o kojima ne mogu pisati ovako javno, razumi me. Amerikanac, kao privatni investitor, je imao sposoban kadar koji je uvidio na vrijeme da bi poslovali u minusu s pretisom, te su odustali samovoljno od svake daljne investicije. Pretis da uradi sistematizaciju radnih mjesta, da se dovede pismen narod na pozicije menadzmenta, upravnika, poslovodja i da nije stranacki orijentisan ( sto nije moguce ) za 10godina bio bi najveci gigant u bivsoj jugoslaviji, sto ti nadam se dovoljno govori o cinjenici da ne bi bili "gladni" ugovora.

I evo ti jos jedna info,
danas je trebao doci gospon trhulj na razgovor u pretis ali je izjavio zaljene da nece moci prisustvovati jer ga "boli noga". A i da je dosao, kome?! Pa oba direktora su uzela godisnji!
155_mm

#2416 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ma razumijemo mi tebe ali razumi i ti nas. ti linkovi koje postavljas nisu za nas nista novo. neki linkovi su ti stari i 2 godine. za nas bi bilo novo da nam kazes koji to mocnici stoje iza one medijske hajke protiv uvodjenja amerikanaca u namjensku industriju. ko je te ljude toliko ispljuvao i izvrjedjao i sveo mogucnost neke ozbiljne saradnje sa amerikancima na nulu i samim tim zabio posljednji ekser u kovceg namjenske industrije BiH. i to u trenutku kad se bilo korak do spasa namjenske. pa bolje bi bilo da su dali PRETIS na upravljanje nekom sefu odjela za prodaju municije iz Walmarta nego nekom stranackom "strucnjaku" iz bilo koje stranke. ponavljam iz bilo koje stranke. na zalost takva sansa se nikad vise nece ponoviti.
mirzet87sa

#2417 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

155_mm wrote:ma razumijemo mi tebe ali razumi i ti nas. ti linkovi koje postavljas nisu za nas nista novo. neki linkovi su ti stari i 2 godine. za nas bi bilo novo da nam kazes koji to mocnici stoje iza one medijske hajke protiv uvodjenja amerikanaca u namjensku industriju. ko je te ljude toliko ispljuvao i izvrjedjao i sveo mogucnost neke ozbiljne saradnje sa amerikancima na nulu i samim tim zabio posljednji ekser u kovceg namjenske industrije BiH. i to u trenutku kad se bilo korak do spasa namjenske. pa bolje bi bilo da su dali PRETIS na upravljanje nekom sefu odjela za prodaju municije iz Walmarta nego nekom stranackom "strucnjaku" iz bilo koje stranke. ponavljam iz bilo koje stranke. na zalost takva sansa se nikad vise nece ponoviti.
ma vidi jednu stvar, ne moze avaz tek tako izvaliti neku glupost bez provjerene informacije, odnosno nekoga ko stoji iza toga.. ne kaze se djaba gdje ima dima ima i vatre, jel... nije avaz sami taj koji je izvrijedjao i popljuvao amerikance, vjerovatno je to uradio i menadzment pretisa.. znas kako to vec ide, stranacka posla.. bolje bi bilo da su pretis dali tebi, meni, nekom sa foruma, na upravljanje nego nekome iz stranke.. eto sad valjda znas koliko stranka zeli dobro ovoj firmi. stranke unistavaju sve pred sobom, pa sto ne bi i jedan pretis

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/porodic ... nstitucije
ovo je nas problem, ne namjenske industrije nego drzave
Klavikula

#2418 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

nekako sumnjam da tekstovi u nekoj novini mogu otjerati ozbiljne investitore. tesko da se na to iko bitan osvrce.
prije neke druge stvari i mutne radnje u samoj namjenskoj industriji.

sto se amerikanaca tice, ne vidim tu nista spektakularno. u principu hoce ljudi na brzinu uzeti neke pare i nakon toga se sve vraca na staro. sve obaveze ostaju, masine se vracaju po isteku ugovora. doduse, radnici bi u tom periodu mozda imali plate, za promjenu.
155_mm

#2419 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Klavikula wrote:nekako sumnjam da tekstovi u nekoj novini mogu otjerati ozbiljne investitore. tesko da se na to iko bitan osvrce.
prije neke druge stvari i mutne radnje u samoj namjenskoj industriji.

sto se amerikanaca tice, ne vidim tu nista spektakularno. u principu hoce ljudi na brzinu uzeti neke pare i nakon toga se sve vraca na staro. sve obaveze ostaju, masine se vracaju po isteku ugovora. doduse, radnici bi u tom periodu mozda imali plate, za promjenu.
to sto se u bosni niko ne osvrce na novine ne znaci da neko ko dolazi iz amerike isto tako misli. na zapadu zbog zbog novinskih clanaka ministri daju ostavke, padaju citave vlade i firme idu u stecaj.
ne znaju oni da u bosni novine sluze za obracunavanje politickih bosova a ne za informisanje naroda.
muzicar_iz_parka

#2420 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by muzicar_iz_parka »

Rijetko koja firma gdje političari vode glavnu riječ uspješno posluje.
Treba to sve privatizovati, ali ne dati u ruke našim šanerima koji samo znaju srušiti fabriku i prodato placeve za shoping centre, nego firmama iste djelatnosti sa zapada, ubrzo bi se vidio napredak.
Klavikula

#2421 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

@155mm
ma ok to, ali i dalje ne vidim nista spektakularno u dolasku amerikanaca. i dalje nema dugorocnog rjesenja za namjensku industriju. za 5 ili koliko vec godina, pod uslovom da sa strancima sve glatko prodje, dolaze isti problemi o kojima danas pricamo.
155_mm

#2422 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Klavikula wrote:@155mm
ma ok to, ali i dalje ne vidim nista spektakularno u dolasku amerikanaca. i dalje nema dugorocnog rjesenja za namjensku industriju. za 5 ili koliko vec godina, pod uslovom da sa strancima sve glatko prodje, dolaze isti problemi o kojima danas pricamo.
pa spektakularno je to sto ako mislis prodavati ozbiljnije oruzje i municiju po svijetu najbolje je da to radis sa amerikancima a ne kao do sada sa nekim srpskim svercerima oruzjem koji stoje na crnim listama UN i slicno.
a rijesenje je trebalo biti da drzava ostane vecinski vlasnik a da amerikanci preuzmu biznis na 10 godina. velis da glatko prodje pa "glatkije" od onog kako je proslo sa jusufom piralicem i hajrudinom pezom nemoze sigurno.
nema sanse da howell zaposli onog elektricara na rukovodecu poziciju hao hajrudin pezo.

druga stvar sto je to da nije bio samo u pitanju howell nego je prosle godine dolazio i Mark Westrom sef i vlasnik
http://www.armalite.com/. vjerovatno njega vise nikad neces vidjeti u bosni. najverovatnije da zbog toga nista ne bude ni od one suradnje za proizvodnju haubica 155 mm sa amerikancima sto trhulj najavljuje.

ova propala suradnja sa howellom je trebao da bude posao vijeka za namjensku industriju BiH. i svima bi bilo dobro i amerikancima i namjenskoj i radnicima pa cak i SDA jer bi se sa time iskupila za sva ona sranja sta je ucinila u zadnjh 20tak godina u namjenskoj industriji. a i otarasila se tog vruceg krompira zvanog sranje u namjenskoj industriji i time svake odgovornosti ako bosnjo neko novo sranje koje je sve oceglednije ponovo doceka samo sa cunom u ruci.

mada je SDA i ovako dobro sad imaju jos veceg krivca za unistenje namjenske idustrije i to sto ce bosnjo ponovo morati da se brani sa cunom u ruci. samo jos trebaju da objeve ko stoji iza ove pljuvacine po amerikancima. predpostavljam da to cuvaju za izbore.
Klavikula

#2423 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

vjerovatno si upravu.
nego, koliko je to trebalo doci u parama?
155_mm

#2424 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Klavikula wrote:vjerovatno si upravu.
nego, koliko je to trebalo doci u parama?
sto se tice sadake nula marki. ali zato pristup najvecim trzistima za robu. a sadaka ne treba onom ko ima trziste. evo primjer GINEXa. ljudi prijete da ove godine postanu najveci proizvodjac inicijalni kapisli u europi i time preteknu svajcarski RUAG.
drugi primjer IGMANa. par miliona ciste zarade zadnju godinu a u zadnjim decenijama samo gubitci. e sad zamisli IK nastavi ovako i za 10 godina postane jedan od najveci proizvodjaca municije u europi. i cak prosiri proizvodnju na kalibre 20, 23, 30 i 40 mm. sta mislis ti koliko to dodje u parama?

ima nesto u namjenskoj industriji sto se nemoze izraziti u novcu. nije isto zivjeti u ovakvom okruzenju i imati namjensku industriju sa izvozom od 2 milijarde maraka i sa izvozom od 200 miliona maraka. ali na zalost sansa je propala.
iz zadnje klupe

#2425 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Sto se tice Pretisa, jedino sto mi je jasno to je period dok je bila SBIH na vlasti, za ono sto su uradili u tom periodu SBIH-ovci u Kini je bi odavno dobili metak u glavu za veleizdaju po kratkom postupku a njihove familije racun za metak.
Sto se tice SDA, ne mogu biti potpuno pametan, znam ko je i sta je SDA, jedino bi to objasnio strujama u SDA, jedna struja je poslije rata odradila solidan posao kupivsi od Srba nazad dio masina, zna se da su Srbi sto god su mogli razmontirati, iznjeli su iz Pretisa, i sad kad su platili i vratili dio masina ta ista SDA se slomi da to isto unisti i tu napravi soping centar ili nesto, kako misli mirzet78, jednostavno nema mi smisla :roll:

Iz neke trece ruke imam informacije da je direktor koji je bio dosao poslije onog ozlogasenog sBIH-ovca koji je opljackao onaj avans, pokusao sanirati to sto je SBIH uradila, recimo znam za neke seme gdje je npr. Energetika Vogošća nabavljala i trošila energente za svoje potrebe a sve islo kao nabavka za Pretis koji nije imao nikakve veze s tim, to je bilo maslo SBIH-ovaca, SDA direktor koji je dosao poslije sklapao je neke sporazume o odgodjenom plačanju u mjesecnim ratama sa dobavljacima energenata, pokusavajuci izbjeci blokadu racuna, ljudi kojima vjerujem kazu da je djelovao korektan, ali izgleda da se nije dugo zadrzao, navodno jer je htio posteno.

Avaz je najgore smece na svijetu, ko je pratio Avazovu kampanju protiv bivseg SDA direktora Željeznica FBIH i ko nije znao ko je on bio, stekao bi utisak da se radi o najgorem kriminalcu, a radilo se o covjeku koji je imao potpunu podrsku obicnih zaposlenika ZBIH jer je udario na lopove iz sindikata, namjestene tendere, lopovluk masinovodja i kradje, uglavnom pitajte obicne radnike iz Zeljeznica sta misle o njemu, uglavnom nakraju je odustao i sam otisao.

Zbog ovog primjera, mirzete78, ne mogu avazove clanke smatrati relevantnim, posto mi matrica napada izgleda ista, normalno ti si tamo, bez plate i ogorcen, ali razumi i nas sto smo skepticni oko avazove kampanje

Otidji na stranice RVP FBIH, vidjeces da u GINEX-u glavni dioncari su SDA-ovci, pa zasto i to ne uniste ko Pretis i naprave soping centar ?

Toliko otvorenih pitanja, mislim da ima dosta istine u onome sto kazes, ali stvari su mnogo kompliciranije
Post Reply