Maharadza wrote:escobar__ wrote:Luce wrote:Meni se cini da ja ponovo ucim da radim na racunaru, proizvodi mi dosta frustracije.
Meni ovo stvarno nije jasno. Da je sistem toliko promijenjen u odnosu na prethodnika pa i shvatio bih, ovako ne. Skoro identičan Windowsu 7 (nema Aero interfejs i Start meni koji je zamijenjen Start screenom, sve ostalo manje-više isto) i kažete da ponovo morate učit rad na računaru. Pretjerivanje na kvadrat.
Upravo, štaviše imaš i pojednostavljen pristup i rad sa nekim opcijama! O činjenici da ti bukvalno ne treba više npr. Daemon Tools da bi uradio "mount" na virtuelni drive .iso datoteku već samo uradiš desni klick na istu i "mount" u win8 je po meni dovoljno da ga preferiram duplo iznad win7! Da ne govorim o mnogim stvarima koje sam otkrio da su mnogo brže i jednostavnije na win8, npr. samo rukovanje eksternim hdd-om (sa eksternim napajanjem) koji mi je znao na win7 praviti probleme tj. nije ga htio "odjaviti" a što je riješeno na win8 baš gospodski, jednostavno kada ga želiš odjaviti on ukine SVAKI pristup i rad sa istim i zapravo učini što si želio od njega - odjavi ga i možeš ga isključiti iz usb-a bez da moraš sistem gasiti/resetovati (što mi se dešavalo na win7 često)! Dalje, dokazano je da u win8 novije igre, npr. Battlefield 4 ima ZNAČAJNO VEĆI FPS nego na istome hardveru u win7 okruženju! Win8 je bukvalno "WIN" za MS u svakome pogledu, korak naprijed, samo još da srede ovaj metro i interakciju između istoga i desktop okruženja i ova verzija OS-a postaje jedan od najbolji, ako ne najbolji još od vremena XP-a, barem po mome skromnom mišljenju!
Još bi spomenuo i opcije koje win8 pruža u vidu riješavanja raznih problema koji se mogu javiti, bez potrebe reinstaliranja sistema kao ranije sada možeš jednostavno "osvježiti" (refresh) OS-a odraditi gdje zadržavaš sve datoteke (nema klasičnog formata)! Isto mi je poslužilo kada sam imao problema sa onim dualboot-om koji je ranije bio (win7 i win8), pa sam pobrisao sedmicu i namjestio win8 kao "glavni" što je prošlo bez po muke, za razliku od ranijeg' dual-boot slučaja sa xp/win7 kojeg' sam također imao kao i loših iskustava sa istim (ugl. zbog win7)!
Kako se radi shut down racunara sa windows 8 ali da racunar zaista bude iskljucen a ne da ide u sleep ili hybernate mod?
Dakle neko ko je na XP ili na Win 7 htio da iskljuci racunar i kliknuo START-SHUT DOWN sada da bi iskljucio racunar sa Win 8 treba da uradi sta?
Kako se u windows 8 otvori recimo 5 aplikacija a da sve aplikacije budu vidljive na desktopu a ne jedna vidljiva a ostale minimizirane.
Znaci na primjer ja radim na 24 incnom monitoru, hocu da mi u isto vrijeme budu otvoreni i na desktopu vidljivi Total Commander, Photoshop, Illustrator, Word, borwser i VLC, hocu da mi jedan od tih programa bide u jednom cosku, drugi u sredini, treci u drugom cosku, da mi photoshop i illustrator budu veci na ekranu od commandera i worda, da mi VLC bude veci od browsera. Kako to da uradim na windows 8?
Naprave dobar OS i onda ga useru se korisnickim interfejsom. Potvrdjuje se staro pravilo kod Windowsa, a ono glasi, uzimaj svaku drugu verziju. Uzmi XP, ppreskoci Vistu, uzmi 7 preskoci 8, pa da cekamo 2015. i Windows 9 u kojem ce valjda shvatiti da nekima racunari ne sluze samo za internet pa im je korisnicki interfejs optimizovan za desktop izgled potrebniji nego tablet/smartphone izgled korisnickog interfejsa.
Zar je bilo tesko pri instalaciji windowsa 8 dati opciju klik ovdje ako hoces desktop, klik ondje ako hoces tablet korisnicki interfejs.