Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Optimus Prime

#2401 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

nuraH wrote: gledam i ja 'Stargate Atlantis' - dobra serija pravo!

ateisti ne vjeruju da postoji ista ... samo radjanje-zivot-smrt i to je to... gotovo! nema nista iza toga!
ja ipak vjerujem da postoji NESTO, upravo zbog toga sto sam razumno bice i vjerujem u dusu i duhovnost...
posmatram prirodu i okruzenje i ona mi govori da za sve ima uzrok i posljedica, da sve dolazi u paru:
materija - anti-materija
radjanje - smrt
zivot - ????

za sve postoji odgovor!
covjek nista nije IZUMIO, samo je OTKRIO nesto sto vec postoji u prirodi.
bas kao sto je i Njutn otkrio gravitaciju - ona je uvijek tu bila - samo ju je trebalo opaziti.
tako je moguce opaziti i sve ostalo.
ljudi ucite, istrazujte i nacete odgovore na sve!
Taj opis mi vis lici na jednog nerazumnog covjeka.

Nerazuman je onaj koji bio volio da zivi vjecno i zbog te zelje vjeruje da ce zivjeti vjecno.

Razuman je onaj koji bio volio da zivi vjecno ILI NE, ali ne vjeruje da ce se to desiti dok mu neko ne prezentira dokaze da postoji dusa.
Za sada mozemo samo opaziti ono materijalno. Dusa je samo produkt materijalnog mozga.
Macak U Cizmama

#2402 Re: Pitanje ateistima

Post by Macak U Cizmama »

nuraH wrote:
Macak U Cizmama wrote:
nuraH wrote:Allah, dž.š., je svakom čovjeku dao savjest i slobodnu volju da se odluči za put ‎kojim želi ići u svom životu. Svakom čovjeku su ponuđene dvije alternative: ispravna i ‎pogrešna, istina i laž, tako da može slobodno da donese svoju odluku. ‎

"Dokazi Naši su ti dolazili, ali si ih zaboravljao, pa ‎ćeš danas ti isto tako biti zaboravljen“ (Ta-Ha: 126);
“Danas ćemo mi ‎vas zaboraviti kao što ste vi zaboravili da ćete ovaj vaš Dan doživjeti, vatra će vam ‎prebivalište biti i niko vam neće moći pomoći“ (El-Džasije: 34);
„Kojima je vjera ‎njihova bila igra i zabava i koje je život na Zemlji bio obmanuo. „Sada ćemo Mi ‎njih zaboraviti, zato što su zaboravili da će na ovaj Dan pred nama stajati i zato ‎što su dokaze Naše poricali“ (El–A'raf:51).
„I kad se tog Dana primakne Džehennem; tada će se čovjek ‎sjetiti – a na što mu je sjećanje?! – I reći: „ Kamo sreće da sam se za ovaj život ‎pripremio!“ (El-Fedžr: 23,24).‎

„Ali oni koji se pokaju i poprave i koji čvrsto Allaha prihvate i vjeru svoju u ‎Allaha iskreno ispolje, bit će s vjernicima, a Allah će sigurno vjernicima veliku ‎nagradu dati. Zašto bi vas Allah kažnjavao ako budete zahvaljivali i vjerovali? ‎Allah je blagodaran i sveznajući“ (En-Nisa': 146,147).‎

Ko su ovi " NASI " i " MI " u tvom tekstu ?
da si citao ranije postove bilo bi ti jasnije!
Bog se u Kur'anu obraca u prvom licu mnozine!!!

Nisam citao ranije postove, samo djelimicno.

Mozda u arapskom jeziku i vazi to gramaticko pravilo , mada zvuci blesavo i zbunjujuce ( sta ce nam onda uposte gramaticka pravila ?, ako ih ne postujemo i ako su nejasna), a drugo, zar se prevod na bosanski nije mogao prilagoditi nasoj vrlo jasnoj gramatici i licnim zamjenicama, pa i tako je pola prevoda Kurana opisna forma?

Potom, strucnjaci kazu da postoje rijeci i moze ih biti na desetine hiljada, i mozes se i koristiti s njima, ali sve dok nisu sistematizovane, dok nisu u okvirima gramatike, to nije JEZIK, ili orudje za komunikaciju. Jezik da bi bio JEZIK funkcionise tek kad ima svoju gramatiku.

Ocigledno da taj stari arapski jezik kojim je pisan Kuran nije JEZIK gramatike , vec jezik rijeci, te ga ustvari niko i ne moze razumjeti. Sam stil pisanja u Kuranu lici puno na pisanje i komentare kojim se ponekad sluze clanovi foruma vise iz prakticnih razloga , gdje ne koriste ili koriste samo djelimicno gramatiku, nema velikih slova, recenice su nepotpune, nedorecene, ili istrgnute iz konteksta, pa je citalac ostavljen da sam vadi zakljucke.
Zato je moguce vjernicima iz jednog obicnog ajeta izvesti zakljucak kakav god zele i odgovoriti na sva moguca i nemoguca pitanja , kako im se vec prohtije. Manipulacija je neogranicena.
Dozer

#2403 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

@ate
Krivo si nesto procitao. Uopste ne rekoh da budemo realni po pitanju Atlantide i Mu, nego za nesto drugo. Ako ti nije tegoba, tivra se i procitaj opet ;)

@NuraH
Stargait ne gledam, ni jednu jedinu epizodu nisam pogledao, vjerova(o)la ili ne.
Ali, zato sam procitao masu enciklopedija, knjiga, i pregledao more dokumentaraca. Ne baziram se ja na hollywoodskim filmovima.
Covjek nista nije IZUMIO? Jel' ovo ozbiljno?
Nije mi poznat slucaj u prirodi gdje, recimo, postoje kasike koje je covjek samo ubrao na nekoj grani. Kao ni bilo koja postojeca vrsta, bilo zivotinjska bilo biljna, koja koristi kasiku. Samo jedan primjer. Bez uvrede.
statix

#2404 Re: Pitanje ateistima

Post by statix »

Optimus Prime wrote:

ateisti ne vjeruju da postoji ista ... samo radjanje-zivot-smrt i to je to... gotovo! nema nista iza toga!
ja ipak vjerujem da postoji NESTO, upravo zbog toga sto sam razumno bice i vjerujem u dusu i duhovnost...
posmatram prirodu i okruzenje i ona mi govori da za sve ima uzrok i posljedica, da sve dolazi u paru:
materija - anti-materija
radjanje - smrt
zivot - ????

za sve postoji odgovor!
bas kao sto je i Njutn otkrio gravitaciju - ona je uvijek tu bila - samo ju je trebalo opaziti.

Nerazuman je onaj koji bio volio da zivi vjecno i zbog te zelje vjeruje da ce zivjeti vjecno.

Razuman je onaj koji bio volio da zivi vjecno ILI NE, ali ne vjeruje da ce se to desiti dok mu neko ne prezentira dokaze da postoji dusa.
Za sada mozemo samo opaziti ono materijalno. Dusa je samo produkt materijalnog mozga.
:thumbup: I to desne strane.
statix

#2405 Re: Pitanje ateistima

Post by statix »

Optimus Prime wrote:

materija - anti-materija
radjanje - smrt
zivot - ????

za sve postoji odgovor!

:thumbup: I to desne strane.
ate

#2406 Re: Pitanje ateistima

Post by ate »

Dozer wrote:Hm...hajde da pokusamo pricati ovako:
Drevne civilizacije Atlantida i Mu se traze vec godinama. Zna se da su postojale, i to puno prije nego se pojavise Kur'an i Biblija, a po nekim dokazima koji jesu pronadjeni pretpostavlja se da su bili cak napredniji od nase civilizacije danas.
1. Zna se da su te civilizacije postojale iako se njihovi ostaci traze vec godinama ?
Kako se onda zna da su postojale ?

2. Imas li neki link gdje su predoceni ti (pronadjeni) dokazi da bi mogli biti napredniji od nas danas ?
black

#2407 Re: Pitanje ateistima

Post by black »

nekad mi smetaju i ateisticka i teisticka uvjeravanja, jer se cesto baziraju na slicnoj vrsti argumentacije ..ona ne dokazuju, nego ubjedjuju, koristeci argumentaciju koja prividno pociva na dokazivanju..ali eto o necemu se mora pricati i dijalog izmedju ateista i teista je potreban, zbog razumijevanja i jednog i drugog, samo pitanje je da li je takav dijalog bez skretanja u dogmatizam i fanatizam (sa obe strane), uopste moguc..

Image :mrgreen:
Dozer

#2408 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

1. Ti ama bas nista ne gledas i ne citas,a? Sorry, ali ja ti tu onda zaista ne mogu pomoci.

2. Kucaj po Googletu, ako vec do sada nisi nimalo informisan o tome, bice ih milion. Ti sam biraj i procjenjuj.
ate

#2409 Re: Pitanje ateistima

Post by ate »

Dozer wrote:1. Ti ama bas nista ne gledas i ne citas,a? Sorry, ali ja ti tu onda zaista ne mogu pomoci.

2. Kucaj po Googletu, ako vec do sada nisi nimalo informisan o tome, bice ih milion. Ti sam biraj i procjenjuj.
Znaci nemas linkova (dokaza)

Ali ako hoces ono bas da budes u pravu, eto dacu ti ga : u pravu si !
dr.Gonzo

#2410 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Semir Osmanagic garant ima nesto da kaze na tu temu. Bice da se ispod piramide sunca krije jedan od tajnih ulaza u zemlju Mu.
ate

#2411 Re: Pitanje ateistima

Post by ate »

black wrote:nekad mi smetaju i ateisticka i teisticka uvjeravanja, jer se cesto baziraju na slicnoj vrsti argumentacije ..ona ne dokazuju, nego ubjedjuju, koristeci argumentaciju koja prividno pociva na dokazivanju..ali eto o necemu se mora pricati i dijalog izmedju ateista i teista je potreban, zbog razumijevanja i jednog i drugog, samo pitanje je da li je takav dijalog bez skretanja u dogmatizam i fanatizam (sa obe strane), uopste moguc..

Image :mrgreen:
je li ovo gore napisano pokusaj dokazivanja ili ubjedjivanja :D
black

#2412 Re: Pitanje ateistima

Post by black »

ate wrote:
je li ovo gore napisano pokusaj dokazivanja ili ubjedjivanja :D
ni jedno ni drugo ;-)
HAVANA

#2413 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

[quote="nuraH"]evo vam za kraj jos jedan dokaz koji cete mozda i sami dozivjeti.

bilo koji covjek (bio vjernik ili nevjernik) kada se nadje u zivotnoj opasnosti,
prvo sto uradi jeste da zatrazi pomoc od Boga:

''Oj Boze molim te pomozi mi''

jer negdje duboko u sebi pri tom velikom strahu zna da mu samo ON moze pomoci!

ne bih volio da iko od vas dozivi toliki strah i da se nadje u zivotnoj opasnosti,
ali eto ako se to desi i ako to bude prva stvar na koju cete pomisliti - onda neka vam to bude dokaz!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

:?
Sjoooo,ja skićo,vrisko 10 sati,jebavo sve po spisku,svima redom...i pomože mi marinko...odnese me na ledjima, nakon čega je poginuo :(

Znam ja prijatelju da ti imaš veliku želju i ogromno strpljenje da nama to objasniš.Al ne pije vode. :D
Možemo se mi sad satima slomit objašnjavajući o atlantidi ,ti nama o onom od 25 metara... :oops:
Nema svrhe,živi svoj život onako kako najbolje znaš i smatraš da je ispravno.Ali pusti i druge da žive na svoj način.
A šta će sa nama biti?
Nisi ti taj kojeg treba to da brine.
andrija2007

#2414 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

Znal' ko kakav citat iz Biblije, Kur'ana, šta ja znam,gdje kaže da je nekima osim srca i zapečaćen i mozak?
Ateista

#2415 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

andrija2007 wrote:Znal' ko kakav citat iz Biblije, Kur'ana, šta ja znam,gdje kaže da je nekima osim srca i zapečaćen i mozak?
Kakve veze ima mozak sa nasim razmisljanjima, stvarno si smijesan, zar ne znas da je nauka vec davno odbjasnila da je srce glavni organ iz kojeg poticu sva nasa razmisljanja, emocije i slicno... :D
Macak U Cizmama

#2416 Re: Pitanje ateistima

andrija2007 wrote:Znal' ko kakav citat iz Biblije, Kur'ana, šta ja znam,gdje kaže da je nekima osim srca i zapečaćen i mozak?
Nema mozga u Kuranu , mislim ne pominje se kao centralni organ od cega sve pocinje, koji sve kontrolise. Kuranska medicina ili anatomija smatra da covjek razmislja sa srcem.

Znam takodje jednu djevojku, muslimanku, kojoj je presadjeno kjafirsko srce ! Koje li je ona sad vjere da mi je znati ?
Ateista

#2417 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Sad ce na to vjerovatno isfurane price kako je to samo metafora... :-)
BHF_Manijak

#2418 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Ateista wrote: Ni na sta posebno, ali to sve zavisi od interesa jedne osobe.

Ne znam da li si cuo za roshacove mrlje, mrlje od tinte koje psiholozi koriste, one u principu ne predstavljaju nista ali za svaku osobu predstavljaju nesto drugo, svako u njima vidi nesto sto je njima interesantno ili sa cim imaju problem, sto ih muci.
Bez puno filozofije,pitam te fino,ako nesto ajsno se vidi na slici,neces sadd ti izvodit ensto i kruzit okolo ko kisa oko Kragujevca,nego te pitam vidis li isto sto i jad a je harfovima ispisano Allah ili ne...Ako ja na papiru sad nartam krug,i pitam te vidis li jasan krug,neces mi pcoeti filozofirati,kako svi to razlicitio vidimo kako ovo kako ono nego ces mi reci da,krug je na papiru...tako i ovdje!
udrch

#2419 Re: Pitanje ateistima

Post by udrch »

Ateista wrote:
Kakve veze ima mozak sa nasim razmisljanjima, stvarno si smijesan, zar ne znas da je nauka vec davno odbjasnila da je srce glavni organ iz kojeg poticu sva nasa razmisljanja, emocije i slicno... :D
Jel se provaljuješ ili ovo stvarno misliš?
Nauka je već dostigla nivo da može presaditi srce..
Znači čovjek kojem bude presađeno srce gubi svoj identitet, postaje neko drugi, njegova razmišljanja se gube, emocije preuzima od onoga čije je srce dobio..
BHF_Manijak

#2420 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Macak U Cizmama wrote:
Nema mozga u Kuranu , mislim ne pominje se kao centralni organ od cega sve pocinje, koji sve kontrolise. Kuranska medicina ili anatomija smatra da covjek razmislja sa srcem.

Znam takodje jednu djevojku, muslimanku, kojoj je presadjeno kjafirsko srce ! Koje li je ona sad vjere da mi je znati ?
Ne spominje se mozak,spominje se razum,ako te vec zanima...
Optimus Prime

#2421 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:

Ne znam da li si cuo za roshacove mrlje, mrlje od tinte koje psiholozi koriste, one u principu ne predstavljaju nista ali za svaku osobu predstavljaju nesto drugo, svako u njima vidi nesto sto je njima interesantno ili sa cim imaju problem, sto ih muci.
Bez puno filozofije,pitam te fino,ako nesto ajsno se vidi na slici,neces sadd ti izvodit ensto i kruzit okolo ko kisa oko Kragujevca,nego te pitam vidis li isto sto i jad a je harfovima ispisano Allah ili ne...Ako ja na papiru sad nartam krug,i pitam te vidis li jasan krug,neces mi pcoeti filozofirati,kako svi to razlicitio vidimo kako ovo kako ono nego ces mi reci da,krug je na papiru...tako i ovdje!
Ovo me podsjeti na onaj vic .

Izvinjavam se za off topic
Macak U Cizmama

#2422 Re: Pitanje ateistima

BHF_Manijak wrote:

Krug ce u geometriji uvijek biti krug, geometrijska figura.

Upitaj pijanca sta vidi pa ce ti reci...par komada ... :mrgreen: Za Arhimeda je to bio citav Svemir nacrtan na pjesku... :lol:
Nacrtaj krug i pokazi ga Cericu , reci ce ti fala bez 1000KM ne dolazim ... :mrgreen: ...za mnoge je Mjesec samo krug na nocnom nebu ... :mrgreen: ...krug se moze tumaciti na hiljade nacina.
andrija2007

#2423 Re: Pitanje ateistima

Post by andrija2007 »

E šta bi mi brez Andrije2007, jarani glaSUJTE, za mene na temi najbolji forumaš 2009! :wink:
BHF_Manijak

#2425 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Macak U Cizmama wrote:
BHF_Manijak wrote:

Krug ce u geometriji uvijek biti krug, geometrijska figura.

Upitaj pijanca sta vidi pa ce ti reci...par komada ... :mrgreen: Za Arhimeda je to bio citav Svemir nacrtan na pjesku... :lol:
Nacrtaj krug i pokazi ga Cericu , reci ce ti fala bez 1000KM ne dolazim ... :mrgreen: ...za mnoge je Mjesec samo krug na nocnom nebu ... :mrgreen: ...krug se moze tumaciti na hiljade nacina.
Da,sve je to tacno,ali je opet krug kurg,svak ce prvo reci vidim krug pa odna eh vidis to za mene prestavlja bla bla bla...To ja samo hocu da kazem,i ja bih vjerovatno rekao,na toj slici vidim kurg koji za mene znaci to i to,no ono sto zelimd a naglasim da ce 99% ljudi reci da je to krug,pa tek onda dublje neko znacenje sta on za nih predstavlja...
Locked