valter.ba wrote:Ooooooooooooooooo smoriste vise sa Zenicom, otvorite posebnu temu misha mu
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
Emi_Nevermind
#2401 Re: Cijene stanova All about
-
Emi_Nevermind
#2402 Re: Cijene stanova All about
[/quote][/quote]sabanss wrote: Nisam rekao da je 1200 precjenjeno. Isto tako ukoliko je stan na 10. spratu i renoviran je zadnji put 1982. onda ne moze ni vrijediti vise od 1000 KM sa danasnjim stanjem trzista.
Pazi, AP je naselje na jako losem glasu i zbog toga su cijene stanova takve kakve jesu. Ja sam vidio i super renoviranih stanova na AP-u koji su otisli po 1400 KM (pod renoviranjem mislim na solidno renoviranje, ne laminat, farbanje unutrasnje stolarije i postavljanje vanjskih vrata od 600 KM).
Procjena stana jeste umjetnost, zelim ti srecu da nadjes cijenu koja ce zadovoljiti i tebe i kupca
Potpuno se slažem, A.P. je na užasnom glasu, iz razloga. Imamo stan tamo, ali tamo ne živimo niti bi ga po ovim cijenama prodali. Zna li neko što su cijene stanova na Č.Vili toliko pale?
-
StupskaBitanga
#2403 Re: Cijene stanova All about
ja sam
Ovo je totalni krah nekretnina
-
Emi_Nevermind
#2404 Re: Cijene stanova All about
Pa moralo je nekadStupskaBitanga wrote:ja sam![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Evo vil u Švedskoj 65 000 KM, 214 kvadrata..
http://www.hemnet.se/bostad/villa-7rum- ... 35-2101655
Naši su pretjerali..
-
sabanss
#2405 Re: Cijene stanova All about
Zato sto je cvila alipasino na boljoj lokacijiAmirEmira wrote: Potpuno se slažem, A.P. je na užasnom glasu, iz razloga. Imamo stan tamo, ali tamo ne živimo niti bi ga po ovim cijenama prodali. Zna li neko što su cijene stanova na Č.Vili toliko pale?
- holowey
#2406 Re: Cijene stanova All about
a pogledaj lokacijuAmirEmira wrote:Pa moralo je nekadStupskaBitanga wrote:ja sam![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovo je totalni krah nekretnina![]()
Naši su pretjerali..
pretpostavljam da su slicne cijene i kod nas...u opstini istocni mostar npr
-
sanja072
#2407 Re: Cijene stanova All about
I mene zanima o kojoj novogradnji je rijec jer mi je zanimljiva pionirska a sve mi na to liči. Moze ppdado83 wrote:AmirEmira wrote:Ja znam sta NE preporucujem, navikana novogradnja kojoj spustaju cijenu jer niko ne kupuje.. Okolo kalaj, unutra belaj. Ako neko razmislja o investiranju u novogradju, javite na PP, mogu vam poslati par slika, da vidite rupe u zidovima, krive podove, lajsne koje su centimetar odignute od poda, a o onavodnoj dzabnoj kuhinji da ne pricam.. Ne znam za tibru, ali od ovog gore ne moze biti.. Upravo komsija usisava, i traumira mi bebu koja se boji usisivaca, jer zvuci kao da je kod nas u stanu. Sta dalje da kazem...
-
Emi_Nevermind
#2408 Re: Cijene stanova All about
holowey wrote:a pogledaj lokacijuAmirEmira wrote:Pa moralo je nekadStupskaBitanga wrote:ja sam![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovo je totalni krah nekretnina![]()
Naši su pretjerali..deda mraz ti prvi komsija
![]()
pretpostavljam da su slicne cijene i kod nas...u opstini istocni mostar npr
Ali kuca je beton, i s obzirom na neku razliku u platama, ipak smatram da su kod nas cijene previsoke. Sved koji kupi kucu za 60 000 KM, i ima prosjecnu platu tamo, znaci recimo 3000KM, recimo da ne jede ne pije ne zivi, samo otplacuje, bit ce gotov za 20 godina . Bosnjo koji kupi kucu za 60 000 (ovoliko kosta samo u ruralnijim podrucjima), ima prosjecnu platu oko 600 KM. On da ne zivi ne jede ne pije bi mogao otplatiti kucu za 100 godina.
Mislim ovo je totalno nerealan razvoj dogadjaja
- starii
#2409 Re: Cijene stanova All about
[/quote]AmirEmira wrote:holowey wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a pogledaj lokacijudeda mraz ti prvi komsija
![]()
pretpostavljam da su slicne cijene i kod nas...u opstini istocni mostar npr![]()
pa jeste to, u pravu si..
Ali kuca je beton, i s obzirom na neku razliku u platama, ipak smatram da su kod nas cijene previsoke. Sved koji kupi kucu za 60 000 KM, i ima prosjecnu platu tamo, znaci recimo 3000KM, recimo da ne jede ne pije ne zivi, samo otplacuje, bit ce gotov za 20 godina . Bosnjo koji kupi kucu za 60 000 (ovoliko kosta samo u ruralnijim podrucjima), ima prosjecnu platu oko 600 KM. On da ne zivi ne jede ne pije bi mogao otplatiti kucu za 100 godina.
Mislim ovo je totalno nerealan razvoj dogadjaja, i generalno je bezze porediti, ali moras priznati da po ovom ispadne da su kod nas kuce 5 puta skuplje (koliko su i prosjecne plate nize..) . Znaci stoji da prosjecna kuca u Svedskoj nije ovako jeftina, ali stoji i da posjecna kuca u BiH nije ovako jeftina..Znaci kuce u ruralnom dijelu BiH i Svedske su na istom nivou, sto je prilicno nefer uzimajuci u obzir razliku u prosjecnim platama. Mozda sam malo konfuzno objasnila, ali mislim da shvatas sta je pisac htio reci
![]()
![]()
ovo izgleda kao da je od drveta napravljena..da je ne pravi krivaja zavidovici za svedsku
- holowey
#2410 Re: Cijene stanova All about
grijesis, cijene nekretnina po zabitima u bosni su dosta niske i u skladu sa nasim primanjima...AmirEmira wrote:holowey wrote:a pogledaj lokacijuAmirEmira wrote:
Pa moralo je nekad![]()
Naši su pretjerali..deda mraz ti prvi komsija
![]()
pretpostavljam da su slicne cijene i kod nas...u opstini istocni mostar npr![]()
Mislim ovo je totalno nerealan razvoj dogadjaja, i generalno je bezze porediti, ali moras priznati da po ovom ispadne da su kod nas kuce 5 puta skuplje (koliko su i prosjecne plate nize..) . Znaci stoji da prosjecna kuca u Svedskoj nije ovako jeftina, ali stoji i da posjecna kuca u BiH nije ovako jeftina..Znaci kuce u ruralnom dijelu BiH i Svedske su na istom nivou, sto je prilicno nefer uzimajuci u obzir razliku u prosjecnim platama. Mozda sam malo konfuzno objasnila, ali mislim da shvatas sta je pisac htio reci
![]()
![]()
http://www.pik.ba/artikal/2176624/kuca- ... u-cajnicu/
http://www.pik.ba/artikal/1697087/kuca- ... deracija-/
kad govoris o svedskoj, pogledaj http://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum- ... 13-3657563
kucica u predgradju stokholma... ovakva u recimo hrasnici ne bi bila vise od 50-60k... a kod sveda je pola miliona...
ili mozda ova http://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum- ... 65-3636999 kod nas ne bi vrijedila vise od 40k bez obzira na lokaciju, a kod sveda vise od 800k za predgradje...
-
Sinalco_1
#2411 Re: Cijene stanova All about
Pozdrav svima,
da i ja dam doprinos ovoj temi svojim iskustvom kupovine stana.
Žena i ja smo radili 10000000000 analiza gdje i na kojoj lokaciji kupiti stan. Svaka lokacija u gradu počevši od Vogošće pa do Ilidže ima svojih prednosti i mana. E sad svako po svojim prioritetima određuje prednosti i mane.
Uglavnom da ne dužim- kupili smo stan u ulici Kemala Kapetanovića - Grbavica. (one četiri vojne zgrade odmah preko puta Hotela Bristo) - po nama je to idealna lokacija.
1) Puno parkova okola Zgrade i tu je odmah Vilsonovo šetalište
2) Dva obdaništa odmah pored Zgrade
3) Osnovna škola isto odmah pored ( dijete treba krenut u školu 5 do 8, ako nastava počinje u 8
)
4) Blizu vjerski objeti kome je ovo potrebno (Džamija Crkava)
5) Blizu srednje skole
6) relativno miran kvar nikad nije bilo belaja )živin na grbavici već 6 godina (4 kao postanar dvije kao vlasnik stana)
7) Tranvajska i trolejbuska stanica 2 min pješke
Uglavnom po nama idealna lokacija za mladi bračni par, bez djece i koji planira djecu
E sad cijena.
Stan smo kupili početkom 2010 godine cijena je iznosila 1850 KM 52m2 (1850 * 52 = 96.200) + porez 5 % 4810 = 101.010 , odlična cijena koja je dobivena mrkotrpin pregovorima sa vlasnikom koji su trajala 2 mjeseca.
Stane je bio u odličnom stanju- stim da smo mi uradili kupatilo skorz na novo i ugradili ormar u psavaću sobu i ugradili kuhinju dodatnih 10.000 ( znaći cijena stana useljivog me je kostača 111.010 + neki sitni troškovi kojih se nabralo 3.000) Hajmo reći sve ukupno 115.000 KM. (znaći cijena useljivog i potpuno novog stana na grbavici me je kostala cirka 2.210) govorim o početku 2010 godine kada još cijene nisu bile sletile.
Samo trebate biti uportni i cjenkati se sa vlasnicima stanova do iznemoglosti.
LP, nadam se da sam barem malo pomogao
Žena i ja smo radili 10000000000 analiza gdje i na kojoj lokaciji kupiti stan. Svaka lokacija u gradu počevši od Vogošće pa do Ilidže ima svojih prednosti i mana. E sad svako po svojim prioritetima određuje prednosti i mane.
Uglavnom da ne dužim- kupili smo stan u ulici Kemala Kapetanovića - Grbavica. (one četiri vojne zgrade odmah preko puta Hotela Bristo) - po nama je to idealna lokacija.
3) Osnovna škola isto odmah pored ( dijete treba krenut u školu 5 do 8, ako nastava počinje u 8
5) Blizu srednje skole
6) relativno miran kvar nikad nije bilo belaja )živin na grbavici već 6 godina (4 kao postanar dvije kao vlasnik stana)
Uglavnom po nama idealna lokacija za mladi bračni par, bez djece i koji planira djecu
E sad cijena.
Stan smo kupili početkom 2010 godine cijena je iznosila 1850 KM 52m2 (1850 * 52 = 96.200) + porez 5 % 4810 = 101.010 , odlična cijena koja je dobivena mrkotrpin pregovorima sa vlasnikom koji su trajala 2 mjeseca.
Stane je bio u odličnom stanju- stim da smo mi uradili kupatilo skorz na novo i ugradili ormar u psavaću sobu i ugradili kuhinju dodatnih 10.000 ( znaći cijena stana useljivog me je kostača 111.010 + neki sitni troškovi kojih se nabralo 3.000) Hajmo reći sve ukupno 115.000 KM. (znaći cijena useljivog i potpuno novog stana na grbavici me je kostala cirka 2.210) govorim o početku 2010 godine kada još cijene nisu bile sletile.
-
lelan
#2412 Re: Cijene stanova All about
hvala na pojašnjenjima .
- ellmichak
#2413 Re: Cijene stanova All about
Hvala ti puno na iscrpnom izvjestaju.Sinalco_1 wrote:Pozdrav svima,
3) Osnovna škola isto odmah pored ( dijete treba krenut u školu 5 do 8, ako nastava počinje u 8)
5) Blizu srednje skole
E sad cijena.
Ja sada imam konkretno pitanje - Sta je sa papirima stanova u tim zgradama, bilo je rijeci da se za vecinu vodi postupak na medjunarodnim sudovima, dok ovdje vlasnici imaju uredan zk izvadak...
Je li se rijesilo nesto konkretno posljednjih godina?
LP
- Zelena Carapa
#2414 Re: Cijene stanova All about
sad ce se covjek nasekirati 
-
Sinalco_1
#2415 Re: Cijene stanova All about
Neću se nasikirat, hvala Bogu
,
Savjet svima prkod kad gledaš stan natjeraj čovjeka da ti donese ZK Izvadak star najviše jedan dan, i obavezno pogledati da li glasi na njegova ima ako treba tražite mu ličnu kartu kod koga je sve uredu neće pravit probleme i provjeriti kolonu C - tereti. ( znaći ne smije biti tereta, treba pisati "NEMA TERETA")
E sad konkreno moj slučaj. Nema problema sa ZK Izvatkom jer ja sam ga prebacio na svoje ime bez problema, jer sam kupio od stanara koji je prije rata tu živo i bitno je napomenuti da je musliman (nisam nacionalista al nemojte kupovati u tim zgradam stanove od Srba jer još nije riješeno pitanje povrata imovine - još uvijek je na sudu u Strazburu).
Znaći ako u ovim zgradama kupuješ stan od muslimana koji je bio u Armiji BH to je OK (jer se radi o vojnim zgradama i u tim Zgradama su 100% prije rata živili vojni službenici) - samo provjeri je li na njemu ZK i uzivaj u stanu. A ako kupuješ od srbina to kupuješ mačka u vreći.
A najbolje je da odeš u ministarstvo za stabnena pitanja to ti je odmaj pored Ministarstva Odbrane ( tamo gdje se trola okreće) i provjeriš ZK (bio on od muslimana ili srbina)
Savjet svima prkod kad gledaš stan natjeraj čovjeka da ti donese ZK Izvadak star najviše jedan dan, i obavezno pogledati da li glasi na njegova ima ako treba tražite mu ličnu kartu kod koga je sve uredu neće pravit probleme i provjeriti kolonu C - tereti. ( znaći ne smije biti tereta, treba pisati "NEMA TERETA")
E sad konkreno moj slučaj. Nema problema sa ZK Izvatkom jer ja sam ga prebacio na svoje ime bez problema, jer sam kupio od stanara koji je prije rata tu živo i bitno je napomenuti da je musliman (nisam nacionalista al nemojte kupovati u tim zgradam stanove od Srba jer još nije riješeno pitanje povrata imovine - još uvijek je na sudu u Strazburu).
Znaći ako u ovim zgradama kupuješ stan od muslimana koji je bio u Armiji BH to je OK (jer se radi o vojnim zgradama i u tim Zgradama su 100% prije rata živili vojni službenici) - samo provjeri je li na njemu ZK i uzivaj u stanu. A ako kupuješ od srbina to kupuješ mačka u vreći.
A najbolje je da odeš u ministarstvo za stabnena pitanja to ti je odmaj pored Ministarstva Odbrane ( tamo gdje se trola okreće) i provjeriš ZK (bio on od muslimana ili srbina)
-
Emi_Nevermind
#2416 Re: Cijene stanova All about
Odmah sam rekla da je nemoguce porediti..Iskreno slike kuca po nasim zabitima su pokazuju kuce u toliko losem stanju, da je nemoguce porediti sa Svedskom jer ih tamo u ovom stanju neces naci, te mislim da nije ok to navoditi kao primjer jer uporedba nije moguca. Drugo, ne mozes porediti Stokholm i stokholmska predgradja sa Hrasnicom
Tamo su predgradja daleko atraktivnija nego centar, pogotovo za bogatase. U centru je previse ljudi, nema dovoljno prirode, ima dosta stranaca itd. Ima naravno i geto, ali tamo su cijene daleko nize.. Tylesö ili Farsta su recimo bas predgradja Stokholma (ovo prvo je cak i podaleko) i tamo su stanovi najskuplji, jer ima prirode i malo je dalje od halabuke. Farstu je recimo bolje uporediti sa mjestom kao sto su Poljine (gdje takodjer ima kuca po pola miliona ili vise..) nego sa Hrasnicom..Poenta je, da sad ne idemo od teme, da smatram da su kod nas, pogotovo u Sarajevu, cijene nekretnina sulude s obzirom na prosjek plate. Ko nema srece da ima dobru platu i vec raspolaze nekom nekretninom, zaista ne znam kako pregura. Eto, samo sam to htjela reci, a promjeniti misljenje necu, samo da preduhitrim dalju raspravu
Tamo su predgradja daleko atraktivnija nego centar, pogotovo za bogatase. U centru je previse ljudi, nema dovoljno prirode, ima dosta stranaca itd. Ima naravno i geto, ali tamo su cijene daleko nize.. Tylesö ili Farsta su recimo bas predgradja Stokholma (ovo prvo je cak i podaleko) i tamo su stanovi najskuplji, jer ima prirode i malo je dalje od halabuke. Farstu je recimo bolje uporediti sa mjestom kao sto su Poljine (gdje takodjer ima kuca po pola miliona ili vise..) nego sa Hrasnicom..Poenta je, da sad ne idemo od teme, da smatram da su kod nas, pogotovo u Sarajevu, cijene nekretnina sulude s obzirom na prosjek plate. Ko nema srece da ima dobru platu i vec raspolaze nekom nekretninom, zaista ne znam kako pregura. Eto, samo sam to htjela reci, a promjeniti misljenje necu, samo da preduhitrim dalju raspravu
-
Emi_Nevermind
#2417 Re: Cijene stanova All about
starii wrote:AmirEmira wrote:holowey wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a pogledaj lokacijudeda mraz ti prvi komsija
![]()
![]()
![]()
ovo izgleda kao da je od drveta napravljena..da je ne pravi krivaja zavidovici za svedsku
zar se ne sjecas Pipi
-
Emi_Nevermind
#2418 Re: Cijene stanova All about
Sinalco, pravi si matematicar, sve si proracunao u bocu. Svaka cast
Lokacija jeste za 10
Pricaj kakav je kvalitet stana, izolacija, materijal vanjski, stanje balkona i sl..Ako ti nije mrsko
Pricaj kakav je kvalitet stana, izolacija, materijal vanjski, stanje balkona i sl..Ako ti nije mrsko
-
nightmare
#2419 Re: Cijene stanova All about
sinalco, hvala na iscrpnom izvještaju
, inače sam i sam u potrazi sa satnom i kreditom, ko to ne proživi ne zna šta propušta
, po noći spavam ko beba, svaki sat se budim, uh da mi je samo to prodeverati do kraja i pobjeći više iz podstanarstva

-
sanja072
#2420 Re: Cijene stanova All about
Zna li neko kakva je situacija sa Bjelavama, kakav je kvart, kvalitet gradnje itd?
-
Sinalco_1
#2421 Re: Cijene stanova All about
Sto se tice kvlaitete stana ja sam zadovoljan. Prozori nisu PVC nego su od punog drveta - sto je u jednu ruku dobro al i nije (prozori dobro dihtuju ne toliko dobro kao oni orginalni PVC al uglavnom su super). Sada kad su bile velike zime ja sam u stanu bio u sorcu i maici kratkih rukava tako da je izolacija sasvim pristojna čak šta više pravo dobro. Ulazna vrata su blinda najnižeg kvaliteta al onog najnižeg ( ja sam ih zamjenio to je dodatnih 1000 KM ulaganja al to se po meni moralo uradit). Grijanje za 10
. Zgrada se održava upravielj je Golding - pravo smo zadovoljni (mozda ima i do predjednika kucnog savjeta koji je super lik). Sve u svemu za pare koje sam dao dobio sam što sam želio, za sada nema ništa da se požalim nadam se da neću nešto da ureknem.
LP
LP
-
sadalius
#2422 Re: Cijene stanova All about
dobrinja 5, stan 62m2 ali je pregradjen haustor pa ima nekih 72 m2, cijena 120.000, stan useljiv, ne treba puno ulagati.
puno ili ne?
kupiti ili ne?
puno ili ne?
kupiti ili ne?
-
Emi_Nevermind
#2423 Re: Cijene stanova All about
Za Dobrinju vise nego puno,doduse Dobrinja c5 je nesto skuplja od recomo Dobrinje 3 gdje je kvadrat budposto..Ovaj je npr po kvadratu jeftiniji http://www.pik.ba/artikal/1388863/stan- ... o-naselje/ a fakat predobar, Olimpijsko.sadalius wrote:dobrinja 5, stan 62m2 ali je pregradjen haustor pa ima nekih 72 m2, cijena 120.000, stan useljiv, ne treba puno ulagati.
puno ili ne?
kupiti ili ne?
Dobrinja5 dvoetazni 112 kvadrata- 130 milja http://www.pik.ba/artikal/1565060/nova- ... i-3-sprat/
74 vadrata - 115.000 KM http://www.pik.ba/artikal/2112577/proda ... obrinja-5/
Meni to djeluje skupo, ima i skupljih, ali za te pare, ako bas nije sminka, poskup je!
- Grof
#2424 Re: Cijene stanova All about
I ja mislim da je puno. Ti kupujes kvadraturu stana koja je po ZK, a ne taj dio koji je pregradjen od haustora. Sutra ti moze neko doci i reci da se vrati taj dio koji je nije tvoj.sadalius wrote:dobrinja 5, stan 62m2 ali je pregradjen haustor pa ima nekih 72 m2, cijena 120.000, stan useljiv, ne treba puno ulagati.
puno ili ne?
kupiti ili ne?
Dobrinja 5 je uvijek nesto bila skuplja od ostatka Dobrinje. Ja sam prije 2 godine na Dobrinji 5 prodao garsonjeru za 1700 po m2. Mislim da je i danas to neka realna cijena.
-
sanja072
#2425 Re: Cijene stanova All about
Pomoooooooc,
ima li neko od vas ko je u zadnje vrijeme kupovao stan, iskustvo sa placanjem poreza na promet nepokretnosti??
Znam da iznosi 5 % od procijenjene vrijednostio nekretnine koju procjenjuje komisija, ali me zanima koj isu im kriteriji za tu procjenu da li je to nesto "odokativno" ili postoje tacne procedure koje su vezane za lokaciju, kvadraturu, starost zgrade itd...
Hvala unaprijed svima na informacijama.
ima li neko od vas ko je u zadnje vrijeme kupovao stan, iskustvo sa placanjem poreza na promet nepokretnosti??
Znam da iznosi 5 % od procijenjene vrijednostio nekretnine koju procjenjuje komisija, ali me zanima koj isu im kriteriji za tu procjenu da li je to nesto "odokativno" ili postoje tacne procedure koje su vezane za lokaciju, kvadraturu, starost zgrade itd...
Hvala unaprijed svima na informacijama.