Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dgL_

#2401 Re: Kolika vam je plata?

Post by dgL_ »

Prelistah temu...

Na kraju samo jedna vrijedi a to je:

NIKO SE NIKAD NIJE OBOGATIO RADEĆI OD POLA 9 DO 5.
Optimus09

#2402 Re: Kolika vam je plata?

Post by Optimus09 »

Od ove godine 200+ sati ce biti svaki mjesec,pa cu vidjeti koliko cu zdrzati 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2403 Re: Kolika vam je plata?

Post by Truba »

dgL_ wrote: 15/01/2023 22:52 Prelistah temu...

Najgore je radit od 9 do 5 a nemat dobru placu :mrgreen:
moon_walker_90

#2404 Re: Kolika vam je plata?

Post by moon_walker_90 »

dgL_ wrote: 15/01/2023 22:52 Prelistah temu...

:thumbup:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2405 Re: Kolika vam je plata?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 15/01/2023 21:45 Kad smo kod doktorskih plata - moja sestra je radila do 2020 god. u DZ Zenica za 1400KM + topli i prevoz

Te godine je otišla u Njemačku za 2500€, trenutno u Njemačkoj nakon 2 god. i jače ima 3000€ (to joj je cijeli netto, nema u Njemačkoj toplog i prevoza). Može zaraditi više, ako će da dežura, ali su dežure u Njemačkoj (procentualno u odnosu na platu) lošije plaćene nego u BiH, pa se nimalo ne isplati, a posao u dežurama je užas.
Kao doktor specijalista ili asistent?
Ozimician

#2406 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 15/01/2023 23:23
Ozimician wrote: 15/01/2023 21:45 Kad smo kod doktorskih plata - moja sestra je radila do 2020 god. u DZ Zenica za 1400KM + topli i prevoz

Te godine je otišla u Njemačku za 2500€, trenutno u Njemačkoj nakon 2 god. i jače ima 3000€ (to joj je cijeli netto, nema u Njemačkoj toplog i prevoza). Može zaraditi više, ako će da dežura, ali su dežure u Njemačkoj (procentualno u odnosu na platu) lošije plaćene nego u BiH, pa se nimalo ne isplati, a posao u dežurama je užas.
Asistent/odjeljenski ljekar - da je mogla biti specijalista u BiH - ne bi nikad ni otišla u Njemačku. U Njemačkoj joj treba ca. 7-8 god da postane specijalista. Njemačka ne priznaje specijalizacije iz BiH svakako.

Specijalisti u Njemačkoj imaju oko 4-4500€ + otvaraju im se brojne mogućnosti da rade privatno (kao i u BiH), samo što je dug i težak put do toga...
moee

#2407 Re: Kolika vam je plata?

Post by moee »

Truba wrote: 15/01/2023 20:57 Nisam.bogat al sam siromasan
Ovaj mjesec ni 1000 ce biti
Al sam to znao od septembra pa sam se pripremao
Na pik samo razgledaju :(
Tebe labudane treba klix osigurati i plaćati. Provedeš više vremena nego na poslu 🤣🤣🤣
PreWiBa

#2408 Re: Kolika vam je plata?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 15/01/2023 23:25
sehohari wrote: 15/01/2023 23:23

Asistent/odjeljenski ljekar - da je mogla biti specijalista u BiH - ne bi nikad ni otišla u Njemačku. U Njemačkoj joj treba ca. 7-8 god da postane specijalista. Njemačka ne priznaje specijalizacije iz BiH svakako.

Specijalisti u Njemačkoj imaju oko 4-4500€ + otvaraju im se brojne mogućnosti da rade privatno (kao i u BiH), samo što je dug i težak put do toga...
Upoznat sam ja sa platama ljekara u Njemačkoj. Zato i pitam, jer bi za doktora specijalistu plata bila baš mala.

Kako ne možeš uraditi specijalizaciju u Bosni? Možeš li mi objasniti to?

Ja koliko znam, u DE specijalizacija ne traje više od 5 godina, 6 u vrh glave. Možeš raditi privatno, s tim da u Njemačkoj nema toga da radiš u bolnici pa onda poslijepodne u privatnoj ordinaciji, već se moraš odlučiti za jedno ili drugo.
Ozimician

#2409 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 15/01/2023 23:35
Ozimician wrote: 15/01/2023 23:25

Upoznat sam ja sa platama ljekara u Njemačkoj. Zato i pitam, jer bi za doktora specijalistu plata bila baš mala.

Ja koliko znam, u DE specijalizacija ne traje više od 5 godina, 6 u vrh glave. Možeš raditi privatno, s tim da u Njemačkoj nema toga da radiš u bolnici pa onda poslijepodne u privatnoj ordinaciji, već se moraš odlučiti za jedno ili drugo.
U BIH ako želiš raditi specijalizaciju, ustanova objavi konkurs, ti se prijaviš na konkurs (recimo bio je period od 4-5 god. kad skoro nijedna ustanova u FBIH nije objavila konkurs za spec.) i ako na tom konkursu prođeš za izabranu spec., dakle izabereš neku od spec. koje se nude na konkursu (ne ono što ti želiš), moraš potpisati ugovor da ćeš nakon završene specijalizacije, u toj ustanovi ostati raditi još 10 god. najmanje. U slučaju da u tih 15 god. daš otkaz, moraš vratiti trošak specijalizacije, što nije puno, ca. 12 000 KM + sve zarađene brutto plate uz godišnju kamatu 6%. Tako da praktično nemaš načina da napustiš ustanovu ni u kojem slučaju (mobbing i ostalo slijedi po defaultu - ako nemaš zaleđinu).

Spec. u DE traje 5-6 godina - tj. trajanje staža traje toliko. Ali dok odradiš papirologiju, priznavanje diplome da kreneš na spec, izgubiš godinu-dvije. Onda u tom stažu ti skupljaš potpise i "ganjaš" nadređene da ti potpišu taj staž. Pošto se često desi da je neko na godišnjem, neko na bolovanju - i tu ćeš čekati, tako da unutar tih 5-6 god. dodaj slobodno još godinu dana tog "čekanja na potpise". Nakon što završiš staž, čekaš formiranje komisije za spec i termin kad ti daju, tako da i tu računaj još do godinu dana... 5-6 god. je službeno, ali to nikad ne traje koliko piše - već iz ovakvih "birokratskih" razloga se produži još koju godinu.

Onda npr. svako bolovanje iznad 7 dana - stopira se spcijalizacija za taj period. Tako da nije teško nakupiti 7-8 god. taman da ti ide sve po redu...

EDIT: Možeš raditi i privatno "poslije posla" ili vikendom, samo moraš imati odobrenje svog primarnog poslodavca za to. Po pravilu i u BiH ti treba takvo odobrenje, inače možeš dobiti otkaz na primarnom poslu, jer u zakonu o Radu stoji da uposlenik ne smije biti konkurencija poslodavcu...
PreWiBa

#2410 Re: Kolika vam je plata?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 15/01/2023 23:47
sehohari wrote: 15/01/2023 23:35

U BIH ako želiš raditi specijalizaciju, ustanova objavi konkurs, ti se prijaviš na konkurs (recimo bio je period od 4-5 god. kad skoro nijedna ustanova u FBIH nije objavila konkurs za spec.) i ako na tom konkursu prođeš za izabranu spec., dakle izabereš neku od spec. koje se nude na konkursu (ne ono što ti želiš), moraš potpisati ugovor da ćeš nakon završene specijalizacije, u toj ustanovi ostati raditi još 10 god. najmanje. U slučaju da u tih 15 god. daš otkaz, moraš vratiti trošak specijalizacije, što nije puno, ca. 12 000 KM + sve zarađene brutto plate uz godišnju kamatu 6%. Tako da praktično nemaš načina da napustiš ustanovu ni u kojem slučaju (mobbing i ostalo slijedi po defaultu - ako nemaš zaleđinu).

Spec. u DE traje 5-6 godina - tj. trajanje staža traje toliko. Ali dok odradiš papirologiju, priznavanje diplome da kreneš na spec, izgubiš godinu-dvije. Onda u tom stažu ti skupljaš potpise i "ganjaš" nadređene da ti potpišu taj staž. Pošto se često desi da je neko na godišnjem, neko na bolovanju - i tu ćeš čekati, tako da unutar tih 5-6 god. dodaj slobodno još godinu dana tog "čekanja na potpise". Nakon što završiš staž, čekaš formiranje komisije za spec i termin kad ti daju, tako da i tu računaj još do godinu dana... 5-6 god. je službeno, ali to nikad ne traje koliko piše - već iz ovakvih "birokratskih" razloga se produži još koju godinu.

Onda npr. svako bolovanje iznad 7 dana - stopira se spcijalizacija za taj period. Tako da nije teško nakupiti 7-8 god. taman da ti ide sve po redu...

EDIT: Možeš raditi i privatno "poslije posla" ili vikendom, samo moraš imati odobrenje svog primarnog poslodavca za to. Po pravilu i u BiH ti treba takvo odobrenje, inače možeš dobiti otkaz na primarnom poslu, jer u zakonu o Radu stoji da uposlenik ne smije biti konkurencija poslodavcu...
Ok, nisam uračunao period za nostrifikaciju diploma. Onda može izaći na toliko godina.

I ovdje je broj specijalizacija zavisan od toga šta koja klinika nudi. Ipak, ovdje nema nikakvih specijalnih ugovora, a ponuda u većini slučajeva nadmašuje potražnju. I to je doduše tek nekoliko godina unazad tako, ako si završio negdje oko 2000. nerijetko je bio slučaj da neki asisteni čak i dijele jedno mjesto (pojma nemam kako je to funkcionisalo, ali mi je pričao jedan profesor da su se neki tako morali snalaziti).

Dali misliš da bi veći broj doktora ostajao u BiH ako bi se taj problem oko specijalizacija riješio?

Ne znam kako je tačno zakon oko toga.
Moguće da možeš tako i vikendom raditi. Ali ovdje ne postoji tolika infrastruktura privatnih zdravstvenih ustanova da bi tek tako mogao naći negdje posao da radiš vikendom ili par sati sedmično.
99% ljudi završi svoj posao u bolnici i otvara svoju privatnu ordinaciju ili otvara zajedničku praksu sa nekim drugim doktorom.

Ovdje je i drugačija definicija privatne ordinacije. Privatne prakse ovdje samo pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu (u Njemačkoj ne postoje domovi zdravlja, postoje samo ordinacije privatnika i bolnice, ali doktor privatnik sve obračuna preko ZZO, tako da opet ispada besplatno), to da se npr. operacije vrše po nekim ordinacijama ne postoji u DE.
Last edited by PreWiBa on 16/01/2023 00:03, edited 2 times in total.
nekome

#2411 Re: Kolika vam je plata?

Post by nekome »

cijeli intervju je top :D
Ozimician

#2412 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 15/01/2023 23:56 Ok, nisam uračunao period za nostrifikaciju diploma. Onda može izaći na toliko godina.

I ovdje je broj specijalizacija zavisan od toga šta koja klinika nudi. Ipak, ovdje nema nikakvih specijalnih ugovora, a ponuda u većini slučajeva nadmašuje potražnju. I to je doduše tek nekoliko godina unazad tako, ako si završio negdje oko 2000. nerijetko je bio slučaj da neki asisteni čak i dijele jedno mjesto (pojma nemam kako je to funkcionisalo, ali mi je pričao jedan profesor da su neki tako morali snalaziti).

Dali misliš da bi veći broj doktora ostajao u BiH ako bi se taj problem oko specijalizacija riješio?
Pa iskreno oni su uveli ovakave ugovore negdje oko 2013-2014 god. - kad su doktori krenuli da idu u Njemačku. - ovo su uveli kao mjeru da smanje odlazak doktora - a zapravo su time odlazak samo ubrzali.

Konkretno, moja sestra je bila zadovoljna poslom i platom u BiH i 80% razloga za odlazak je bilo upravo ovo za specijalizacije, 1- teško je dobiti 2- skoro nemoguće dobiti ono što želiš 3- moraš potpisati robovlasnički ugovor. Većina njenih kolega je također otišla iz istih razloga, a ovi mlađi se već na fakultetu spremaju za Njemačku (ovi iole ambiciozniji).

Po meni je ta mjera samo ubrzala odlazak doktora vani, a zamišljena je da to spriječi...

Najgore su prošli oni doktori koji su mijenjali poslodavca unutar BIH, dosta ih je završilo na sudu i sud je presudio protiv njih. Cifre za odštetu idu i do 500 000 KM xD Treba li to ikome? Moja sestra kad je čula za takve slučajeve - odlučila se da to sebi neće uraditi, već da ide vani...

Imaš ovaj članak o tome:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/prijeti ... /220930126
Last edited by Ozimician on 16/01/2023 00:06, edited 1 time in total.
Ozimician

#2413 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ozimician »

nekome wrote: 15/01/2023 23:57
Tačno, ali sestra mi kaže da je i u Njemačkoj isti problem kao u ovom interview - čak BiH stoji bolje po tom pitanju. Jer u Njemačkoj moraš pacijentu pružiti top uslugu - a kadra nema - bolnice štede na kadru, a državna birokratija to još dodatno komplikuje. Ali to je neka druga tema već.
n+1

#2414 Re: Kolika vam je plata?

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 16/01/2023 00:02
sehohari wrote: 15/01/2023 23:56 Ok, nisam uračunao period za nostrifikaciju diploma. Onda može izaći na toliko godina.

I ovdje je broj specijalizacija zavisan od toga šta koja klinika nudi. Ipak, ovdje nema nikakvih specijalnih ugovora, a ponuda u većini slučajeva nadmašuje potražnju. I to je doduše tek nekoliko godina unazad tako, ako si završio negdje oko 2000. nerijetko je bio slučaj da neki asisteni čak i dijele jedno mjesto (pojma nemam kako je to funkcionisalo, ali mi je pričao jedan profesor da su neki tako morali snalaziti).

Pa iskreno oni su uveli ovakave ugovore negdje oko 2013-2014 god. - kad su doktori krenuli da idu u Njemačku. - ovo su uveli kao mjeru da smanje odlazak doktora - a zapravo su time odlazak samo ubrzali.

Konkretno, moja sestra je bila zadovoljna poslom i platom u BiH i 80% razloga za odlazak je bilo upravo ovo za specijalizacije, 1- teško je dobiti 2- skoro nemoguće dobiti ono što želiš 3- moraš potpisati robovlasnički ugovor. Većina njenih kolega je također otišla iz istih razloga, a ovi mlađi se već na fakultetu spremaju za Njemačku (ovi iole ambiciozniji).

Po meni je ta mjera samo ubrzala odlazak doktora vani, a zamišljena je da to spriječi...

Najgore su prošli oni doktori koji su mijenjali poslodavca unutar BIH, dosta ih je završilo na sudu i sud je presudio protiv njih. Cifre za odštetu idu i do 500 000 KM xD Treba li to ikome? Moja sestra kad je čula za takve slučajeve - odlučila se da to sebi neće uraditi, već da ide vani...

Imaš ovaj članak o tome:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/prijeti ... /220930126
Ja ih znam 10 u Zenici koji su dobili specijalizaciju zadnjih nekoliko godina.

Al' hajd to, nego kako je bila zadovoljna platom od 1400 KM?
PreWiBa

#2415 Re: Kolika vam je plata?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 16/01/2023 00:05
nekome wrote: 15/01/2023 23:57
Tačno, ali sestra mi kaže da je i u Njemačkoj isti problem kao u ovom interview - čak BiH stoji bolje po tom pitanju. Jer u Njemačkoj moraš pacijentu pružiti top uslugu - a kadra nema - bolnice štede na kadru, a državna birokratija to još dodatno komplikuje. Ali to je neka druga tema već.
Da, moraš biti 100% fokusiran a stalno imaš smjene od po 24 sati. Ipak, ponekad bude mirnije pa možeš malo dremati. Ostaviš telefon pored sebe, i nadaš se da ćeš cuti kad zazvoni...

Bio je neki lik, ekstra je sebi iznajmio stan u blizini bolnice, tako da bi svaki put kada bude malo mirnije otišao tamo, i onda kada dobije poziv odšeta 500 metara nazad do klinike :lol:
Ozimician

#2416 Re: Kolika vam je plata?

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 16/01/2023 00:09 Ja ih znam 10 u Zenici koji su dobili specijalizaciju zadnjih nekoliko godina.

Al' hajd to, nego kako je bila zadovoljna platom od 1400 KM?
Pa rekao sam da se može dobiti - ali uz ovakav ugovor da potpišeš - eto pitaj te koje poznaješ iz Zenice, da li su potpisali takav ugovor za spec.
Zamisli sebe da te neko ograniči 15 god na jednog poslodavca - koji te može šaltati kako želi; a posebno Dom zdravlja Zenica (čak i DZ KS) - zamjeriš se kome ne treba i eto te hladno u područnoj ambulanti Šerići svaki dan da ideš na posao, ili u KS - ideš u Trnovo i sl.

A kako je bila zadovoljna, kako ostali - tako i ona. Mislim da se plata u međuvremenu povećala za nekih 10-20% do danas nakon što je ona otišla (nez znam tačno).

NIje nimalo zahvalna struka.

EDIT: I podaci iz Njemačke su poražavajući - 70% doktora nezadovoljno poslom, 40% želi napustiti profesiju ... eto link:
https://www.esanum.de/today/posts/monit ... dersachsen
nepass1

#2417 Re: Kolika vam je plata?

Post by nepass1 »

Svak potpise taj ugovor to se zna.
Meni buraz otisao jer nije dobio spec. A radio je i privatno posle posla i otprilike je isto zaradjivao kao u de plus tamo placa 800€ kiriju u BiH nije placao nikakvu kiriju.
Uglavnom vise je love imao u BiH. Doduse u de radi dosta manje. 30h sedmicno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2418 Re: Kolika vam je plata?

Post by Truba »

Opalis stocom sefa i eto otkaza a imas specijalizaciju
Tako u meni pricali :mrgreen:

A doktori u njemackoj...nije lako raditi sa bjelosvjetskim dosljama
nlt

#2419 Re: Kolika vam je plata?

Post by nlt »

Ako neko radi privatno nakon odrađene smjene to mi je ok.
Ako nekoga nema na radnom mjestu u vrijeme redovnog radnog vremena dok je u međuvremenu u nekom svom privatnom biznisu to nije nikako ok.
Recimo u nekim firmama neki dobijaju preko štela neke smjene noćne, treće i sl. dok u slobodno vrijeme rade na drugom poslu i tako uzimaju bukvalno 2 plate
mirsek

#2420 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirsek »

mirota wrote: 15/01/2023 20:07
nepass1 wrote: 15/01/2023 19:21

Start ti je 1400€
Doktoru nasem start 2700€
i normalan stan od cca 65 kvadrata 800-1300 eur pa kontaj....
Pa dobro, ni u BIH ne iznajmljuju bas svaki medicinski brat i sestra stanove u gradskom dijelu Sarajeva, ne moraju ni u Njemackoj.
Cim se odmaknes od vecih gradova padaju cijene rente.
A i partner moze lakse naci posao u Svabiji, tako da ako ide bracni par dodaj na partnera bar 1000 eura neto plate.
Last edited by mirsek on 16/01/2023 08:22, edited 1 time in total.
emotivac

#2421 Re: Kolika vam je plata?

Post by emotivac »

nlt wrote: 16/01/2023 07:46 Ako neko radi privatno nakon odrađene smjene to mi je ok.
Ako nekoga nema na radnom mjestu u vrijeme redovnog radnog vremena dok je u međuvremenu u nekom svom privatnom biznisu to nije nikako ok.
Recimo u nekim firmama neki dobijaju preko štela neke smjene noćne, treće i sl. dok u slobodno vrijeme rade na drugom poslu i tako uzimaju bukvalno 2 plate
Naravno da je ok, svako se bori, šta poslodavca boli ona stvar šta ćeš ti raditi van primarnog posla, i onako su plate crkavice.
Na godišnjem također, imam pravo raditi šta želim, ako ti ne paše vozdra legendo, mada na godišnjem preferiram odmarati :D .
Iskorištavanje bolovanja osuđujem, to ne treba zloupotrebljavati.
mirota

#2422 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirota »

ja kao dr sa iskustvom od 25 godina sad brze radim a manje se umorim, prezadovoljni pacijenti, a i ja... vikendom max 4 sata radim...radnim danima sve u radno vrijeme i vrlo rijetko mimo radnog, ali tad se bez 300-500 km ne vracam doma...stan na kredit, otplacene 2/3, mjesecna rata 1400 KM, bolje rata nego renta, nesto ce djeci ostati... kanton mostarski, stan odlican, 120 kvadrata, stanogradnja renovirana...kazem, za izvjestan broj ljekara ovde je bolje nego na zapadu ( moj stan ili priblizan u Njemackoj je mjesecno najmanje 2000 eur ),bio-vidio, u mostarskom kantonu bar polovica kolega zivi i zaradjuje odlicno i to bez mita sto najteze osudjujem, ovde je dr biti ok zadnjih 10-ak god...do tada bijeda :bih: :bih: :thumbup: :thumbup:
Last edited by mirota on 16/01/2023 09:01, edited 2 times in total.
darktheme

#2423 Re: Kolika vam je plata?

Post by darktheme »

Softver inzinjer..fakturisem 8200 KM mjesecno ino klijentu preko svog doo.

Plata minimalac :mrgreen:
mirota

#2424 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirota »

darktheme wrote: 16/01/2023 09:00 Softver inzinjer..fakturisem 8200 KM mjesecno ino klijentu preko svog doo.

svaka cast, sijes me preko 2000 km....odlicno :skoljka: :skoljka: :skoljka:
mirsek

#2425 Re: Kolika vam je plata?

Post by mirsek »

darktheme wrote: 16/01/2023 09:00 Softver inzinjer..fakturisem 8200 KM mjesecno ino klijentu preko svog doo.

Sto doo a ne obrt ?
Post Reply