Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
RenaTTa

#2402 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

samo gost wrote:Evo koji sam recept za za'atar nasla na netu, pa da provjerim je li to to, Renatta? Hvala još jednom.
Ingredients:

* 1/4 cup sumac
* 2 tablespoons thyme
* 1 tablespoon roasted sesame seeds
* 2 tablespoons marjoram
* 2 tablespoons oregano
* 1 teaspoon coarse salt

Preparation:
Grind the sesame seeds in food processor or with mortar and pestle. Add remaining ingredients and mix well.

Store za'atar in a cool, dark place in a plastic zip bag or in an airtight container. When stored properly, za'atar can be used from 3-6 months.
Upravo tako to je za'atar
RenaTTa

#2403 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

samo gost wrote:Ako ne pišem na ovoj temi, ne znači da je redovno ne pratim, dapače. Ali ovaj put niko da zatraži recept za Renattinu mliječnu pitu, pa rekoh hajd' ja ću. Dakle, može li receptić?

I još jedno pitanje @Renatta: u tvojim receptima se često spominje za'atar, ali ja ga u Sarajevu ne mogu naći. Ima li kakva zamjena ili mogućnost da ga sama napravim? Pa eto, kad stigneš između pravljenja tih svojih đakonija.....Hvala.

Jah, da ne zaboravim, ima vas pravih majstora i nisam jednom obradovala i svoje ukućane a i sebe vašim receptima. Živjeli!
U biti za'atar se moze praviti i kupovati spremljen, u Sarajevu ja nisam uspjela naci za'atar ali zato sve ostalo imas u badem butiku na Bascarsiji. Samo jedan savjet offtopic za shafran, imaju dvije vrste turski i iranski shafran i iranski je umnogome aromatichniji i bolji pa et da se zna :)
Za mlijecnu pitu je posve jednostavno.
Uzmes pechene ili kandirane bademe u listicima i leblebije one kao za grickanje (suhe) mozes i ti uzet svjezu leblebiju, namoci u mlaku vodu preko noci pa skuhaj 2 sata zatim ocijedi osushi i peci dok porumene u rerni, ostatak mozes spremiti u slanoj vodi u koju dodas malo limunovog soka i cuvas u hladnjaku u staklenkama do 14 dana. sto duze stoje mozes ih posluziti uz masline kao mezu :)
Peche se na 250 C nekih 15-tak min dok fino porumeni i leblebije puste svoje ulje, zatim na 180 jos nekih 5 min.
Malo prohladiti prije serviranja
Odlicno ide uz pecenu pastrmku, bareno povrce , slozenac od tikvica ili balanchana i naravno uz labneh (krem sir sa bliskog istoka)
Dakle pita :

250 ml vrhnja za kuhanje + 100 ml mlijeka 3,2%
50 g maslaca
200 g krompira
150 g ostrog brasna
50 g griza (psenicne krupice)
50 g leblebija i 50 g badema

Bademe i leblebije pomijesati, atrostalnu zdjelu namazati maslacem.
U posebnoj zdjeli sastaviti vrhnje za kuhanje i mlijeko, pustiti da se zagrije ali ne da KLJCA.
U to dodamo maslac i rastopimo, smaknemo sa vatre i dodajemo brasno dok ne dobijemo konzistenciju pavlake
Izlijemo u vatrostalnu i dodamo na kriske tanko izrezan krompir, prespemo sa smjesom leblebije/badem
RenaTTa

#2404 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

Dobra vecher kuharima/kuharicama i posjetiocima heheh :D :D
Evo mene opet sa dva nova osvjezavajuca recepta za tople dane :)
Veceras, je bilo uzasno sparno i nisam bila volje mnogo kuhati ali ipak
sam zasukala rukave i spremila sljedeca jela :)

Hladna salata od pecenih tikvica
2 mlade tikvice
maslinovo i bucino (tikvino) ulje ili kikiriki ulje
dosta svjezeg kosanog pershuna
1 cešanj bijelog luka
2-3 kapi soka od limete

Tikvice dobro oprati, sasjechi samo vrh i kraj tikvice. Ne guliti je vec isjeci na jednake deblje kriske.
U tepsiji naliti maslinovog ulja i zagrijati na cc 275c ili 250C. Kriske tikivce poredati na zagrijano ulje i peci pod
folijom 10 min, posle toga otkriti pa pripremati kao przene; kada porumene sa jedne strane okrenuti na drugu.
Pecene tikvice odmah izruchiti na veci stakleni oval.
Isjeckati persun, bijeli luk, dodati tikvini ili kikirikijevo ulje (mozda 2-3 pune kasike) pa tom smjesom preliti tikvice i jos 2-3 kapi limete. ostaviti u hladnjaku najmanje 2-4 sata prije posluzivanja.
odlicno ide uz labneh sa za'atarom i/ili feta sirom
Kao prilog uz meso ili ribu
Ili uz casicu vina :)
Image

Dwash biskvit (דבש ביסקוויט) :D

4 jajeta
250 ml (puna sholja) sitnog secera
125 ml ulja
125 ml vode
125 ml meda
350-400 g brasna
3 kasike jake crne kafe
mao cimeta
malo vanilije (pola vanilije je dosta)
pola kesice praska za pecivo

agda

300 g secera
400 ml vode
dobar prstohvat shafrana
pola mushkatnog oraha

Jaja odvojiti od bjelanceta. Bjelance pjenasto istuchi u posebnoj zdjeli. Ovamo, 4 zumanceta sa kolicinom secera miksati dok se ne sjedini pjenasto, dodati tome ulje pa nastaviti mijeshati dok ne ujednaci, pa zatim med, dok se ne sjedini sve u gustu masu.
Tome dodati kafu,cimet, vaniliju i prasak za pecivo pa sve miksati cca 5 minuta.
Zatim brashna dodavati, postepeno mjesati na najjacem stupnju dok ne bude veoma veoma gusto tijesto.
Dodati pjenasto bjelance i sjediniti, dodavat tople vode po potrebi (ja stavim svega pola mjere).
U podmazan pleh izliti smjesu i pechi oko 80 minuta na 180C. Bitno je da se tijesto istiha peche.
Kolac treba da bude dobro taman s vana a unutra da bude zlatne boje.
U medjuvremenu skuhati sirup/agdu. Sve sastojke sjediniti i kuhati oko 15-20 min.
Vreli kolac zaliti kipuchom agdom. Ostaviti da se upije i rashladi.
Ovaj kolac je bolji sto duze stoji :)
Image
Amela

#2405 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Amela »

Svaka cast Indigo! :thumbup: Ovo s palacincima je fenomenalno, bas si mi dala odlicnu ideju kada mi dodje vise ljudi, da konacno znam i ja nesto napraviti. :lol:
Inace i kada nemam vremena za forum, bar brzinski pogledam ovaj topic i uvijek me iznova odusevite svi vi, posebno volim gledati sta spremaju Hadzinica i Indigo - svaka cast!
RenaTTa wrote: Image
Jerusalem's creme caramel :) sa agdom na bazi safrana
Ovo mi je jedna od najdrazih (a imam ih nije da ih nemam dragih) poslastica! Inace se u Hispanic populaciji zove flan i smatraju ga nacionalnim jelom i u Mexicu, Cubi, Argentini,... svima je nacionalno. :lol: A u biti nije da nema istine jer su ga Spanjolci donijeli i ostavili u bastinu kao nesto svoje.
Ne znam sto se kod vas zovu jerusalemskim, mora da je i tamo nacionalno. :lol: Eto ja bih sada rado 'koju' caskicu pa neka bude cije hoce. :lol:

E da, htjela sam i ovo napisati, Kubanci prave flan tako sto ga naprave u veliku zdjelu koju poslije hladjenja prevrnu i onda ga sijeku kao tortu, neki ukrase vocem i bas bude osvjezavajuce.
JMJ

#2406 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by JMJ »

jao, dobrih palacinki, i dobre ideje, svaka cast na umjecu, bravo :thumbup:
leticija

#2407 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

RenaTTa, hocu da isprobam ovaj tvoj recept od Mlijecne pite, ali mi trebaju dodatna objesnjenja.
Ne spominjes nigdje, kad i gdje se dodaje zaatar i griz, i koliko se dugo i na kojoj temperaturi pece pita.

Hvala unaprijed.
life_oh_life

#2408 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by life_oh_life »

Joj ja svaki put dobijem kompleks manje vrijednosti kada gledam sta ste i kako pravile. Ako ikad odlucim da idem na dijetu, znam na koji podforum necu svracati :lol: SVAKA VAM CAST, posebno Indigo, RenaTTa i naravno hadzinica.
RESPECT
RenaTTa

#2409 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

hadzinica wrote:juce sam imala zaista kuharski poduhvat da za 2 sata napravim hranu za 15 ljudi ( od toga 8 muskadija :D )
naravno nisam stigla ni hranu postaviti a kamoli slikati i sad mi zao
teleca supa
paprike punjene sjeskanim krompirom
2 kg pohovanih purecih prsa
kupus salata( ogromne dvije glavice :-D )
bilo domaceg dimnjenog sira od slatkog mlijeka
tel hladetina
...
ma sokantna ( cak i meni) je bila kolicina spremljene hrane
najbolje je bilo kad sam donijela kafu.. ogromna dzezva sa milion fildzana.. svi odmah izvadise mob da slikaju, bilo ima valjda sega..
i meni je u pocetku kasnije sam crkla peruci sudje
zao mi sto ne stogoh slikati :-D

@RenaTTa -treba mi recept za dzem od hurmi +orasi+bademi :-D
Dakle lijep pozdrav draga hadzinice :) ovaj slatki namaz je stvarno beton, jes da je malo kalorican al je ukusan :D :D :D
Ja cu ti dati osnovnu mjeru, a ti sebi podesi kolicine kolike ti trebaju samo da bude omjer isti.

1kg hurmi (kandirane hurme) bez kospica, ako su kospice onda ocistiti na polovine
1 kg orahove jezgre
1 kg badema
2 kg secera
1 sok limuna
malo shafrana (prstohvat je dovoljan)

Ocistiti hurme, orahe samljeti na veche komadice (ili isjeckati), sa bademima postupiti isto.
U veliku staklenu posudu ili duboku serpu redati q red hurmi, posuti secerom, zatim red oraha posuti secerom, opet red hurmi pa secer, pa red badema pa secer. Ovim redom (bitno je ovako) raditi dok imate smjese.
Na kraju posebno od 400 g secera i safrana + 300 g vode skuhati agdu.
Sutradan smjesu zaliti agdom (hladnom) pa ostaviti jos 2 dana na suhom mjestu.
Eh sad, na sporetu na umjerenoj vatri kuhati dzem 2 sata bez mijesanja.
Nakon 2 sata poceti mijesati konstantno i kuhati jos 1 sat.
spremati u sterilne teglice i na kraju premazat sa malo tikvinog ulja da se ne stvori korica.

ovaj dzem je super za dorucak, kao dip uz slatka jela, kao dodatak knafeh-u (kadaif po izraelski)
kao dodadak u kreme za kolace i kao calabrca za prstice :D
RenaTTa

#2410 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

leticija wrote:RenaTTa, hocu da isprobam ovaj tvoj recept od Mlijecne pite, ali mi trebaju dodatna objesnjenja.
Ne spominjes nigdje, kad i gdje se dodaje zaatar i griz, i koliko se dugo i na kojoj temperaturi pece pita.

Hvala unaprijed.
@leticija pozdrav
Za'atar dodajesh u mlijeko kada i griz, spocetka odmah i ostatak je objasnjen u prethodnom postu ako ne bude jos ensto jasno samo se javi:)
dacina_curica

#2411 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dacina_curica »

Indigo-X :) divno (kao i obicno :)) ....nego :D jesu li stigli moji papiri za usvajanje :oops: :lol: ja se vec spakovala :mrgreen: :-) :-) :-)
samo gost

#2412 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samo gost »

@Renatta, ne stigoh ranije napisati: hvala na receptu za mliječnu pitu i objašnjenju za za'atar. Probaću ako Bog da, pa ću javiti kako je ispalo.
vajkrem

#2413 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by vajkrem »

Na svaku palačinku rasporedite namaz , zarolajte i režite rolice dužine 2-3 cm.
U okruglu posudu stavite prozirnu foliju i poslažite rolice.
Posudu okrenite na tanjur za serviranje i dobit ćete željenu kupolu. Kupolu ukrasite listićima mente i prelijte cokoladom.

Image

Image[/quote]

FANTASTICNO!!!!
leticija

#2414 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Isproban recept Mlijecna pita. Hvala RenaTTa.

Napravila sam par izmjena koje nisu bitno uticale na ukus, a to je, da sam u smjesu s pavlakom dodala i malo mlagog sira,
a umjesto przenih leblebija koristila sam prepecene kospe od suncokreta. Umjesto krompira, stavila sam mlade tikvice.

Image

Image

Image
RenaTTa

#2415 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

@leticija zaista sam prijatno iznenadjena!!
Ovo sa tikvicama je super,ljetna varijanta, tikvice osvjezhavaju i ne sumnjam da je bilo ukusno
Hvala na ukazanom povjerenju za recept! :)

E sad, drage moje kuharice, ja se danas latila oklagije.
Najavili se gosti. Rekli hoce nesto bosansko. Odma sam znala sta mi je ciniti.
Buduci da nije svakidasnja prilika sukati jufke, i da ja to ne radim bash cisto (zakuhaj, razvuci smotaj) evo i mog nacina
pravljenja jufki. Ovako se rade pite i u Sandzaku i na Kosovu i u Makedoniji.
Pa dragi forumashi u last vam :)
Slike cu postaviti zbog toga ako bi neko htio praviti da ima nacin izrade jufke, ujedno i recepte.

Danasnji meni :
Slagana maslenica od integralnog psenicnog brasna sa vodenice
Mantije (buredzici) sa mesom
Mantije bez mesa sa bijelim lukom
Napitak : Ayran, uz to domachi "Labneh" sir im za'atar :)

Recept za maslenicu :

600 g bijelog mekog brasna
200 g integralnog psenicnog brasna (sa vodenice) moze i obicno integralno
soli po zelji
tople vode - odredjena kolicina
Za izradu kora : 150g maslaca topljenog + 50 ml ulja

Brasno sasuti u posudu, psenicno integralno prosijati (da ostane krupno mekinje u sit) dodati soli toplom vodom zakuhati jufku kao za pitu. Podijeliti na dvije loptice pa svaku nakuhavat da dobijemo kompaktnu masu. Pobrasniti dasku i ostaviti da jufka odmori bar pola sata (jer je crno brasno ostrije od mekog za pitu).
Rastopiti maslac i ulje.
Jufku podijeliti na 10 loptica (2 x 10 = 20 loptica) kao na slici.
Image
Kada svaku lopticu nakuhate, onda ih ostavite bar 10min da se odmore. Zatim,
svaku lopticu velikom oklagijom rasukati na manje tanke palachinke kao na slici.
Image
Kada ovo zavrshite, spremite topljeni maslac i svaku jufku redajte jednu na drugu. svaku jufku namazati supenom kasikom
topljenog maslaca. Kada naslazete 10 jufki dobili ste donju koru maslenice. isto odraditi sa drugih 10 jufki.
Z veliki pleh naprskati malo maslaca. Jednu jufku (od 10 malih) razvuci prema dimenzijama pleha,a krajeve malo izvuci.
U zdjeli pomijesati malo mlijeka, malo ulja i 2-3 kasike masne pavlake (moze i domaci seljacki kajmak) pa ovim tiritom premazati jufku u tepsiji. Posle toga drugu veliku jufku odozgo staviti i krajeve poklopiti.
Peci na 250C nekih 40 min dok pita ne porumeni a na kraju je poprskati toplim mlijekom i ostaviti pod plasticnom kesom da malo odmeksha.
Image
Prijatno! :)

MANTIJE : (sastojic za 2 jufke od kojih ce jedna biti s mesom a druga bez mesa)

1,2 kg mekog brasna
soli prema zelji
tople vode - odredjena kolicina.
100 g topljenog maslaca + 50 ml ulja

Za mantije sa mesom josh treba za tirit:
500 gr TELECHEG ili JUNECHEG mljevenog mesa (dva puta samljeveno od snicle)
2-3 vece glavice luka
sol, biber, miks zacina (Vegeta) prema zelji
50 g maslaca

Jufke za mantije sa mesom i bez mesa se rade na isti nacin.
Od kolicine brasna, soli i tople vode zakuhati jufke za pitu. Ostaviti malo da odstanu pa podijeliti na 2 jufke.
Svaku jufku podijeliti na josh po 8 loptica (2 x 8 = 16 loptica).
Svaku razvuci prema uputama za pravljenje maslenice (u male palacinke).
Svaku jufku namazati sa topljenom smjesom maslaca.
Kada naredate 8 loptica jednu na drugu dobili ste jednu jufku za mantije, isto uciniti i sa drugom
Oklagijom rasukati mantije u veliku jufku (samo oklagijom sukati, nikako uljiti i razvlaciti kao masnu jufku*)
masna jufka - zvana i brza jufka. Naime, jufka se oklagijom razvuce tek toliko da ne bdue debela, zatim se naulji pa odstane,
pa rukama razvuce u jednu veliku).
Jufka za mantije ne smije biti suvishe tanka ni suvishe debela.
Jufku ovako rasukati.
Image
Za mantije sa mesom, jufku podijeliti sjekacem za tijesto na manje kvadrate i nadjevati smjesom od mesa kao na slici.
Svaki kvadradtic preklopiti kao na slici.
Image
Staviti da se peku na 250C dok porumene fino, onda smanjiti na 150 i pustiti da se fino istiha peku jos 10tak min.
Zaliti smjesom jogurta i pavlake (koliko vam volja ) i i pustiti da odmeknu ispod plasticne kese i krpe :)
Image
Prijatno! :D

Za mantije bez mesa uraditi isto kao za mantije sa mesom samo sto ovu necete sjeci na kvadrate vec savijati u rolnice do debljine
malog prsta, zatim sjeckati na komadice i redati u tepsiju. Kada se ispeku zaliti sa jogurtom u koji smo nasjeckali malo bijelog luka.
Ostaviti u toploj rerni da odmeksaju pa pod kesom i krpom :)
Image

Et ga! :D Uzhivajte raja :-)
JMJ

#2416 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by JMJ »

Please, RenaTTa, uzmi me, samo na dan,joj dobrih mantija, ruke ti se pozlatile! :wink:
RenaTTa

#2417 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

hihih josh da znash koliko je ostalo iza gostijuuu au
evo ja sad malo copkam bujrum :D
JMJ

#2418 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by JMJ »

izvini, probaj da mantije rezes na manje rolnice,1cm, pa ih redaj uspravno i malo samo pritisnes odozgo,pa kad se natope mlijekom, one dodju k'o mladi krompirici, mmm, kad ce vikend!
RenaTTa

#2419 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

eh nebi ja pokvarila ovaj ukus uh volim ja inache malko tvrdje ali eto napravim i mekane ne voli svak'
budem probala :)
JMJ

#2420 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by JMJ »

Eh, hvala, pravila sam ih i ja neki dan.
A majka mi napravila 100 kg da ponesem, suhih, uh sve je to puklo od juna!
Divim ti se na fotografijama i opisu procesa, trebala bi knjigu napraviti, hej Bosnian Cousine!
RenaTTa

#2421 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

Ma daleko sam ja od knjige hehehehe :D :D :D
JMJ

#2422 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by JMJ »

pa, primakni se :wink:
leticija

#2423 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leticija »

Svaka cast Renatta, majstor si za pite.

Pokusacu za vikend da napravim Maslenicu po tvom receptu. Hvala.

Moja pita s mladim zelenim tikvicama (stari snimak).

Image
RenaTTa

#2424 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by RenaTTa »

Ah do sada se nisam usudjivala praviti tikvenicu sa mladim tikvicama iz nekog nepoznatg razloga,
uvijek su to bile bundeve vec zrelije (tamo sredina i kraj augusta) ali sada kad sam vidjela
kako to kod tebe izgleda probat cu i ja sa mladim tikvicama:)
ps hvala za komentar leticija :)
neprilagodjena

#2425 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by neprilagodjena »

Renatta gdje ima taj tvoj recept od 'Mlijecna pite'??

Izgleda fino pa bi htjela da isprobam :-D :-D

A Renatta gdje ce ti dusa zbog Maslanice mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Post Reply