Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

anais_nin

#2401 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote:odlicne. toplo preporucujem:
Image
ti uvijek iz rukava izvuces neko izuzetno privlacno stivo :D
kod mene
Little X: Growing Up In The Nation Of Islam - Sonsyrea Tate

Image

Freelance journalist Tate has fashioned a female coming-of-age autobiography that unveils life in the Black Muslim sect of the 1960s and '70s. She begins with a brief survey of her grandparents' involvement with Elijah Muhammad's Nation of Islam. Heeding this self-proclaimed prophet's call to a life of dedicated discipline, her elders, and later her mother, embark on a religious journey through black society in Washington, D.C. At first, the demand for dignity, respect for education and pride in black achievements spur these converts from traditional black churches to new awareness and contentment. As the author details her adolescence, moving from the rigors of the Black Muslim school to the laissez-faire world of public education, we see a young woman standing with one foot in a misunderstood, restrictive parochial world, and one foot about to set down in the alluringly wide-open, but dangerous, secular world. Tate is at her best in describing the two strongest influences in her life, her mother and grandmother: Both strong women engaged in spiritual quests, they lovingly guide, chide and instruct Tate through the straits of youth. A temperate and sympathetic treatment of an African American family's religious evolution, this is not a sensational expose of the Nation of Islam. While Tate's journalistic style sometimes goes flat, her insights and reminiscences, drawn against a backdrop of dramatic public events, hold the reader's interest.
Cunt

#2402 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Cunt »

Sarajevo-X
covjek_sam_zeno

#2403 Re: Šta trenutno čitate?

Post by covjek_sam_zeno »

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2404 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image
Op3r4t0r

#2405 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Op3r4t0r »

anais_nin wrote:
suspect_zero wrote:
Op3r4t0r wrote:Image

Po meni jedna od boljih koje je napisala..............ako si emotivac kao ja ima da pustiš suzu :(
beli sam ja hem emotivac hem placi**zda :-) ali ovo je definitivno jedna od najlosije napisanih knjiga koje sam ikad procitala... :) zamisao predivna...stil pisanja i inace nivo pismenosti autorice = 0 bodova...jasno mi je da je ovo formula koju inace siroke narodne mase (na bilo kojem geografskom podrucju) rado gutaju, ali meni je (ne)kvalitet knjige bio nekako jos tragicniji s obzirom na odabranu temu...jedan od razloga zasto ni do dan danas nisam procitala Kad je bio juli...jednostavno teska srca nazivam shundom nesto sto se dotice nekih vrlo osjetljivih, emotivnih momenata nase proslosti :roll: nek mi ne zamjere oni koji ovu knjigu vole, ne pozivam ni na kakav okrsaj misljenja, ali posto je na mene (izgleda za razliku od mnogih drugih) ta knjiga ostavila intenzivno negativan utisak, osjetih potrebu da izrazim i svoje misljenje...
Mogu reci da se prilicno slazem s tobom, nazalost, pored ovoga moja knjiga (imala je drugacije korice nego ova, vjerovatno drugo izdanje) je imala jako puno stampanih gresaka, pise da je lektorisana ali mi se cini da je lektor bio pjan :)
anais_nin

#2406 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Op3r4t0r wrote: Mogu reci da se prilicno slazem s tobom, nazalost, pored ovoga moja knjiga (imala je drugacije korice nego ova, vjerovatno drugo izdanje) je imala jako puno stampanih gresaka, pise da je lektorisana ali mi se cini da je lektor bio pjan :)
i moja kopija takodje :-) tlak mi je rastao od toga i na kraju mi je radnja otisla na zadnje mjesto pored svih ostalih stvari koje su mi smetale u vezi knjige :roll:
StLouis

#2407 Re: Šta trenutno čitate?

Post by StLouis »

Image

Dzevad Karahasan - Knjiga vrtova
djulba

#2408 Re: Šta trenutno čitate?

Post by djulba »

derion wrote:Image

Evo, uslikah knjigu koju sam davno kupio (još 14. maja 2001), ali tek sada počeo čitati.
moja najdraža knjiga!!

ja upravo pročitao tri ratna druga od Remarka super knjiga preporučujem.
anais_nin

#2409 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

putujem malo u saudijsku arabiju...

Image

Set in Saudi Arabia in 1989, The Consequences of Love is a story about the price of pursuing true love in one of the most repressive societies in the world.
Naser is a 20 year-old Eritrean immigrant forced to live in Saudi Arabia because of the troubles in his homeland. Like most migrant workers, his every move is watched by the religious police and his every waking hour is punctuated by the shrill sermons of the blind cleric who runs the local mosque. One day hope springs forth into this misery as a note drops into Naser's lap. It is that most sacrilegious of things, a note from a woman. 'I have been in love with you for a year, since the first time I saw you.' Against all the forces of his world - religion, police and state - Naser pursues true love, knowing that detection will lead to the direst of consequences.
deviless

#2410 Re: Šta trenutno čitate?

Post by deviless »

Image
andrija2007

#2411 Re: Šta trenutno čitate?

Post by andrija2007 »

Ponovo i ponovo Bruno Šulc - Prodavnice cimetove boje i Sanatorijum pod klepsidrom, nevjerovatno,
za mene medju najvecim piscima 20-tog stoljeca/vijeka, ( ovo zadnje po izboru ).
StLouis

#2412 Re: Šta trenutno čitate?

Post by StLouis »

Ian McEwan - Amsterdarm - jucer sam je cijelu dokusurio...jako, jako citljiva knjiga
Danas krecem s Hemingvejovim "Starac i more."
Kraljica od Sabe

#2413 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Kraljica od Sabe »

"Godina smrti Rikarda Reisa" Zoze Saramago, portugalski nobelovac. Ovaj roman citam po treci put, i to nakon nekoliko godina. Mada je kod nas, kako mi se cini, najpoznatiji njegov roman "Jevandelje po Isusu", "Godina smrti Rikarda Reisa" je sami vrhunac onog sto je izaslo ispod pera ovog neumornog borca za socijalnu pravdu.
Lesli Eldridž

#2414 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Lesli Eldridž »

Stoljeće rata 2 William F. Engdahl :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2415 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image
staples

#2416 Re: Šta trenutno čitate?

Post by staples »

Pisma iz ludnice - Dario Džamonja (drugi put)

Ja, nevjernica - Vedrana Rudan
Pasiflora

#2417 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Pasiflora »

"Borneova izdaja" - prilicno bezze.
Znatno losije od "Boreov identitet"
jedna

#2418 Re: Šta trenutno čitate?

Post by jedna »

Majstor i Margarita
Compact

#2419 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Compact »

Image
anais_nin

#2420 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Kraljica od Sabe wrote:"Godina smrti Rikarda Reisa" Zoze Saramago, portugalski nobelovac. Ovaj roman citam po treci put, i to nakon nekoliko godina. Mada je kod nas, kako mi se cini, najpoznatiji njegov roman "Jevandelje po Isusu", "Godina smrti Rikarda Reisa" je sami vrhunac onog sto je izaslo ispod pera ovog neumornog borca za socijalnu pravdu.

Jose Saramago je :thumbup: mene je "Smrt se prekidima" odusevila :)

@staples, zavidim ti na toj prvoj :( hocu i ja Image
Soul_Sista

#2421 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Soul_Sista »

Image
Altuna

#2422 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Altuna »

Po ko zna koji put citam ovo (volim citati knjige iznova, sa svakim novim citanjem nadjem nesto sitno, novo):
Image
patrius

#2423 Re: Šta trenutno čitate?

Post by patrius »

"Jimmie Higgins" - Upton Sinclair
andrija2007

#2424 Re: Šta trenutno čitate?

Post by andrija2007 »

Trenutno citam postove na ovoj temi i ovu poruku koju pisem. :roll:
Abacija

#2425 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Abacija »