Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Hakiz

#2401 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 15/11/2024 11:15
Hakiz wrote: 15/11/2024 09:35
teskeredzic_22 wrote: 15/11/2024 08:25

Upravo tako.
Istraživanje o potrebnoj neradnoj nedelji i istraživanje koje dokazuje da je pušenje korisno su jednaki.
Dragi forumaši, kolega je ovim komentarom, zapravo, potvrdio šta sam napisao.

Trebao bih mu zahvaliti.
Eto vidiš.

Korisno u cijelom ovom piskaranju je samo to što je rad nedeljom u trgovini u FBiH - zabranjen.
Hm.

Rad prodavnica je zabranjen, to je činjenica.

Da li je korisno, to još treba dokazati. I kome je korisno, ako jeste.
Hakiz

#2402 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Nego, sjećate li se ( :mrgreen: ) kako u ratu, dok su "bošnjački" dijelovi bili okruženi, u bitkama, granatirani, predmet genocida itd, zapadna hercegovina je, preko i uz pomoć Hrvatske, razvijala biznis, otvarala zastupništva stranih kompanija, postala uvoznik itd.

Tako će i sada. Dok će Sarajevo, Zenica, Tuzla biti zatvoreni, poštujući zabranu, mjesta na granici sa Hrvatskom će biti izuzeta od zabrane i opet će zapadnohercegovački biznismeni uzimati kajmak od kupaca iz Hrvatske dok "bošnjački" budu zatvoreni.

Ali, neka. Tražili smo, gledajmo.
Last edited by Hakiz on 15/11/2024 12:21, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#2403 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Prije rata dok su drzavne kompanije nedeljom odmarale, privatnici su radili, dakle ni u vrijeme komunizma eto pred rat ako je to i dalje bio komunizam, nije bilo drzavne naredbe da niko ne smije raditi nedeljom. Kod mene u kvartu Konzum i Visocka trgovina jel se zvalo Vemex ili nekako drugacije ne sjecam se, nisu radili.. ali su radile dvije privatne zelenare i albanska pekara.

Cak i u katolickoj Sloveniji, nedeljom privatnik moze raditi ako to zeli, privatni granap recimo.

Kod nas je naredba svima? i gdje je tu logika, da nigdje u gradu ne mozes kupiti flasu vina ili litar mlijeka. Nigdje u cijelom entitetu. Znam da ce pametnjakovici reci "pa kupi u subotu", desi se da covjek zaboravi. Ili mu iznenada u nedelju treba nesto, to se nikada ne zna.
dječak sa šibicama

#2404 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Hakiz wrote: 15/11/2024 12:20 Nego, sjećate li se ( :mrgreen: ) kako u ratu, dok su "bošnjački" dijelovi bili okruženi, u bitkama, granatirani, predmet genocida itd, zapadna hercegovina je, preko i uz pomoć Hrvatske, razvijala biznis, otvarala zastupništva stranih kompanija, postala uvoznik itd.
Ja se sjecam da su ranjenici u Butmiru cekali ispred tunela dok Alemko prevuce ulje i brasno, ne znam za ove iz zapadne hercegovine.

I nije samo Alemko :bih:
Hakiz

#2405 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 15/11/2024 12:20 Prije rata dok su drzavne kompanije nedeljom odmarale, privatnici su radili, dakle ni u vrijeme komunizma eto pred rat ako je to i dalje bio komunizam, nije bilo drzavne naredbe da niko ne smije raditi nedeljom. Kod mene u kvartu Konzum i Visocka trgovina jel se zvalo Vemex ili nekako drugacije ne sjecam se, nisu radili.. ali su radile dvije privatne zelenare i albanska pekara.

Cak i u katolickoj Sloveniji, nedeljom privatnik moze raditi ako to zeli, privatni granap recimo.

Kod nas je naredba svima? i gdje je tu logika, da nigdje u gradu ne mozes kupiti flasu vina ili litar mlijeka. Nigdje u cijelom entitetu. Znam da ce pametnjakovici reci "pa kupi u subotu", desi se da covjek zaboravi. Ili mu iznenada u nedelju treba nesto, to se nikada ne zna.
Moramo mijenjati običaje. Ne može ti više raja spontano navratiti u nedjelju, morat će se najaviti sedmicu ranije. Da stigneš kupiti.

:mrgreen:
Hakiz

#2406 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 15/11/2024 12:22
Hakiz wrote: 15/11/2024 12:20 Nego, sjećate li se ( :mrgreen: ) kako u ratu, dok su "bošnjački" dijelovi bili okruženi, u bitkama, granatirani, predmet genocida itd, zapadna hercegovina je, preko i uz pomoć Hrvatske, razvijala biznis, otvarala zastupništva stranih kompanija, postala uvoznik itd.
Ja se sjecam da su ranjenici u Butmiru cekali ispred tunela dok Alemko prevuce ulje i brasno, ne znam za ove iz zapadne hercegovine.

Druga tema. Jeste tako bilo, ali druga tema.
Mustang1

#2407 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mustang1 »

Nego se spremite i danas i sutra se ishodajte po Bingetovima da ne patite u nedjelju:D
muha_sa

#2408 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 15/11/2024 12:20 Prije rata dok su drzavne kompanije nedeljom odmarale, privatnici su radili, dakle ni u vrijeme komunizma eto pred rat ako je to i dalje bio komunizam, nije bilo drzavne naredbe da niko ne smije raditi nedeljom. Kod mene u kvartu Konzum i Visocka trgovina jel se zvalo Vemex ili nekako drugacije ne sjecam se, nisu radili.. ali su radile dvije privatne zelenare i albanska pekara.

Jebeš kucu u kojoj vazda nema par flaša vina i drugog alkohola :D

Ako ceš mlijeko dodji kod mene ispred Konzuma u Gradačačkoj il na most kod Hepoka--pravo domace :D
Hakiz

#2409 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Mustang1 wrote: 15/11/2024 12:24 Nego se spremite i danas i sutra se ishodajte po Bingetovima da ne patite u nedjelju:D
Joj, kada sutra u 9 ujutro stabeš u red za kasu pa u 13 budeš na kasi :lol:

Stvarat će se nova prijateljstva, ljubavi, možda se i koji brak proslavi. Mama, gdje si upoznala tatu? Na kasi, satima smo se zabavljali subotom u redu.

Hakiz

#2410 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

muha_sa wrote: 15/11/2024 12:26

Ako ceš mlijeko dodji kod mene ispred Konzuma u Gradačačkoj il na most kod Hepoka--pravo domace :D
Interesantno, za to nema dovoljno ljudi u inspekcijama i policiji :mrgreen:
muha_sa

#2411 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by muha_sa »

Hakiz wrote: 15/11/2024 12:29

Tako je svaki dan--od cigara, što motanih što nekih bog zna gdje proizvedenih do zeleni, mlijeka a bogme i iznosane garderobe :D
Hakiz

#2412 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

muha_sa wrote: 15/11/2024 12:31
Hakiz wrote: 15/11/2024 12:29

Tako je svaki dan--od cigara, što motanih što nekih bog zna gdje proizvedenih do zeleni, mlijeka a bogme i iznosane garderobe :D
Znam, to i kažem.

Ima inspekcija za nedjelju, za bilo šta drugo nema.

Slučajno, naravno :mrgreen:
dječak sa šibicama

#2413 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Ne moze inspekcija raditi nedeljom, "ako trgovci ne rade onda necemo ni mi ha ja" :D

Cekam uskoro da i policajci kazu necemo ni mi da radimo nedeljom
Hakiz

#2414 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 15/11/2024 12:40 Ne moze inspekcija raditi nedeljom, "ako trgovci ne rade onda necemo ni mi ha ja" :D

Cekam uskoro da i policajci kazu necemo ni mi da radimo nedeljom
Stalno to ponavljam. Sada trgovci, treba nastaviti, najbolje sa ugostiteljima, zatim mediji, pa dežurni u firmama (EP, gasu, toplanama, fabrikama, visokim pećima, upraviteljima, zaštitarima itd), zatim vojska, policija, vatrogasci, hitna, svi.

Svi imaju pravo biti s porodicama u nedjelju.
Mustang1

#2415 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mustang1 »

Hakiz wrote: 15/11/2024 12:27
Mustang1 wrote: 15/11/2024 12:24 Nego se spremite i danas i sutra se ishodajte po Bingetovima da ne patite u nedjelju:D
Joj, kada sutra u 9 ujutro stabeš u red za kasu pa u 13 budeš na kasi :lol:

Stvarat će se nova prijateljstva, ljubavi, možda se i koji brak proslavi. Mama, gdje si upoznala tatu? Na kasi, satima smo se zabavljali subotom u redu.

Da radi samo jedan dan sedmicno ne bi se desilo da stanes u red u 9 a dodjes na red u 13. Vi bi da setate satima po centrima i onda kad na kasi za minut da se zavrsi.
mobsterc

#2416 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mobsterc »

Pa da imaju sta raditi, mislis da bi forumali ovoliko :D
Satori

#2417 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Satori »

Kako vam ne dosadi iste postove ponavljati iz stranice u stranicu :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2418 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 15/11/2024 12:23

Kakve to veze ima sa HDZ-om i UZP-om realno , to je druga tema ?
S njima su zapravo komunisti vezali zastave.

Image

Image
Hakiz

#2419 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

teskeredzic_22 wrote: 15/11/2024 15:02
Hakiz wrote: 15/11/2024 12:23

Kakve to veze ima sa HDZ-om i UZP-om realno , to je druga tema ?
S njima su zapravo komunisti vezali zastave.

Image

Image
Ni ti ne znaš šta si mi htio reći.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2420 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Hakiz wrote: 15/11/2024 15:57

Ni ti ne znaš šta si mi htio reći.
Ma ja , upravo tako.
Neradna nedelja pod uticajem HDZ ( i amandmanima za pojedine općine) je nespojiva s ostatkom FBiH s kojom je SDA svezala zastave prije nego što se pola danas aktivnih forumaša i rodilo.

Karadžić na slici - nonesens , u to doba UVAŽENI GOSPODIN KARADŽIĆ. , važan partner i saradnik.

Posljedica današnje neradne nedelje su ovaj trojac sa slike i s kog god ugla gledaš , i iz ugla veće ribe koja jede manje i čuva svoje radnike jer mora a ne želi i i iz ugla sirotih žena koje su jadne konačno dočekale splet sretnih zvijezda i ostaće nedeljom kod kuće.

@djecak sa šibicama 1991 sam (za moju majku) imao dovoljno godina (danas moje vršnjake tog trenutka uveliko s obje ruke uvode iz auta u u učionicu , ušuškaju i i kupe im svašta nešto samo "da slušaju") da me ona sa Čengić Vile pusti na Socijalno u današnji Hoše nedeljom po hljeb jer ništa drugo nije radilo , da u socijalističkoj Jugoslaviji.

Neradnu nedelju koja počinje za dva dana su svi ti siroti ljudi od 1996 do danas itekako zaslužili jer je to nažalost jedini način (ne ulazeći u motive Zakona) da odmore to je posljedica urušavanja sistema a ne njegov krem ili finale - naprotiv.

No zaboravite vaše vlastite ili tuđe interese i potrebe.

TI LJUDI ZASLUŽUJU PRAVO NA JEBENI JEDAN DAN ODMORA i neka to za sve nas pa i za trgovinu bude nedelja.
NediM17

#2421 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by NediM17 »

I svjeze zaklano tele pod krvavim carsafom na nosilima sa sve infuzijom prikopcanom. :run:
zippoo87

#2422 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 14/11/2024 22:01
zippoo87 wrote: 14/11/2024 20:51
zubi wrote: 14/11/2024 20:24 https://www.klix.ba/biznis/posao/amir-h ... /241114215

Prema riječima ministra Hasičevića, studijom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA) je utvrđeno da radnici ne žele da im rad nedjeljom bude plaćen, već žele da taj dan budu slobodni.

Eto.
Izmedju 50% na dnevnicu i slobodne nedjelje,ja sam uvijek birao slobodnu nedjelju i birati cu dok god mogu.
Mozda to nekome znaci i igra ulogu u budzetu,ali ja nikada nisam gledao na te neke sitnice i gluposti,skretanje sa sustine.
Ponavljam se ali kada sam radio,slobodna nedjelja je bilo jedino kada mogu imati neke aktivnosti mimo posla i kada sam mogao kod sebe privatno raditi. Neke poslove nisam mogao sam raditi i radio sam sa bratom a ako bi ja bio slobodan utorak a on nedjelju,onda nista od posla ne bi bilo,jer trebaju dvojica. Sada neko drugi mozda ima drugacije navike ali problem je sto ja ne mogu birati da li zelim raditi nedjelju ili ne zelim,nego te obavezuje poslodavac. A da mogu,ja bi se uvijek mijenjao sa nekim od kolega,neka on radi i uzme taj dodatak na dnevnicu.
Ja sam radio u medijima, dakle, radio sam i nedjeljama. Nekada je to bio problem, nekada je bilo pogodno imati radni dan slobodan za obavljanje nekih stvari. Kod mene je bio slučaj da sam radio 3 ili 4 nedjelje u nizu pa imao jednu ili dvije u nizu neradne.

Ali, imao sam 2 dana u sedmici slobodna. Nekada to budu na primjer srijeda i četvrtak, nekada nedjelja i ponedjeljak itd, a nekada čak budu subota i nedjelja, ali to rijetko.

Valjda to kolika je muka raditi nedjeljom zavisi od osobe do osobe više nego da postoji recept koji je dobar svima.
Sto ljudi,sto cudi,vazda bilo.
Ja sam imao samo jedan slobodan dan i bas mi je odgovaralo da bude nedjelja. Sada bi mi vec to donekle bilo i manje bitno,jer se omatorilo i nema vise mahmuranja od subote,derneka,hodanja...jedino poslovi kod kuce ali i to sada radim sam,pa mi opet ne igra ulogu kao prije.
Ali nacelno,volim biti slobodan kada su svi slobodni i kada se moze nesto isplanirati...izgori covjek kada samo radi i kada nema nikakve oduske,da napuni baterije.
Recimo priroda je najbolja za psihicko odmaranje i punjenje baterija...napraviti setnju po planini 3-4 sata ,vratis se kuci pun pozitivne energije i elana.
Hakiz

#2423 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 15/11/2024 19:20
Hakiz wrote: 14/11/2024 22:01
zippoo87 wrote: 14/11/2024 20:51

Izmedju 50% na dnevnicu i slobodne nedjelje,ja sam uvijek birao slobodnu nedjelju i birati cu dok god mogu.
Mozda to nekome znaci i igra ulogu u budzetu,ali ja nikada nisam gledao na te neke sitnice i gluposti,skretanje sa sustine.
Ponavljam se ali kada sam radio,slobodna nedjelja je bilo jedino kada mogu imati neke aktivnosti mimo posla i kada sam mogao kod sebe privatno raditi. Neke poslove nisam mogao sam raditi i radio sam sa bratom a ako bi ja bio slobodan utorak a on nedjelju,onda nista od posla ne bi bilo,jer trebaju dvojica. Sada neko drugi mozda ima drugacije navike ali problem je sto ja ne mogu birati da li zelim raditi nedjelju ili ne zelim,nego te obavezuje poslodavac. A da mogu,ja bi se uvijek mijenjao sa nekim od kolega,neka on radi i uzme taj dodatak na dnevnicu.
Ja sam radio u medijima, dakle, radio sam i nedjeljama. Nekada je to bio problem, nekada je bilo pogodno imati radni dan slobodan za obavljanje nekih stvari. Kod mene je bio slučaj da sam radio 3 ili 4 nedjelje u nizu pa imao jednu ili dvije u nizu neradne.

Ali, imao sam 2 dana u sedmici slobodna. Nekada to budu na primjer srijeda i četvrtak, nekada nedjelja i ponedjeljak itd, a nekada čak budu subota i nedjelja, ali to rijetko.

Valjda to kolika je muka raditi nedjeljom zavisi od osobe do osobe više nego da postoji recept koji je dobar svima.
Sto ljudi,sto cudi,vazda bilo.
Ja sam imao samo jedan slobodan dan i bas mi je odgovaralo da bude nedjelja. Sada bi mi vec to donekle bilo i manje bitno,jer se omatorilo i nema vise mahmuranja od subote,derneka,hodanja...jedino poslovi kod kuce ali i to sada radim sam,pa mi opet ne igra ulogu kao prije.
Ali nacelno,volim biti slobodan kada su svi slobodni i kada se moze nesto isplanirati...izgori covjek kada samo radi i kada nema nikakve oduske,da napuni baterije.
Recimo priroda je najbolja za psihicko odmaranje i punjenje baterija...napraviti setnju po planini 3-4 sata ,vratis se kuci pun pozitivne energije i elana.
Pa, to se radi sam. Drugi samo smetaju meditaciju. A onda ne mora nedjelja.
starboy018

#2424 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by starboy018 »

Tako će i sada. Dok će Sarajevo, Zenica, Tuzla biti zatvoreni, poštujući zabranu, mjesta na granici sa Hrvatskom će biti izuzeta od zabrane i opet će zapadnohercegovački biznismeni uzimati kajmak od kupaca iz Hrvatske dok "bošnjački" budu zatvoreni.

Ali, neka. Tražili smo, gledajmo.
zar u zapadnoj Hercegovini nije vec odavno neradna nedjelja?

i zasad koliko se moglo nacut, samo je Posavski kanton trazio izuzece (koje nije jos odobreno, Vlada FBiH donosi odluku)
zippoo87

#2425 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

mayab wrote: 15/11/2024 06:31
konektovan wrote: 14/11/2024 22:00
NediM17 wrote: 14/11/2024 21:57 Ma sinoc na FTV profesor iz Tuzle drugu pricu prica.
Njegova studija kaze da radnici nemaju problem sa radnom nedjeljom nego slabim primanjima.
:thumbup:
Jedina ispravna studija
tako i ja mislim , realno trgovcu koji relativno slabo zaradi , ta neradna nedjelja slabo pomaže...pravi put bi bio prvo bolje plate , a onda i te neradne nedjelje
A kako od poslodavca ne mozes dobiti vecu platu,onda je bolje da od drzave dobijes standardni neradni dan,vikendom.
Svi mi znamo sta bi bilo bolje...ali uvijek kada jednom popravis,drugom odmognes. Evo da radnicima dajemo plate koje zele,onda bi poslodavci kukali,kako njima nista ne ostaje.
I u svemu je tako...
Samo ja ne kontam sto na ovo kukaju ljudi kojih se ovaj zakon i ne dotice...sta tebi smeta sto radnik u trgovini nece raditi nedjeljom ?
Kako to odmaze ljudima koji su svakako imali neradnu nedjelju ili i subotu ?

Ovdje najvise kukaju upravo ti,sto veze sa ovim nemaju.
Jedino eto to,da nece znati gdje da hodaju nedjeljom i da idu sa guza na guz po trznim centrima.
Ja sam radio u trznom centru dugo godina i uvijek su mi bili zanimljivi oni ljudi sto dodju u centar i bukvalno bezveze lutaju tu,idu od radnje do radnje,pricaju sa ljudima,dosadjuju se a ne kupuju nista. I svaki grad i centar ima dobar dio ovih sto im je dosadno i tako dodju da setaju,bleje a nista ne trose. Mene su uvijek znali isppizditi ti takvi,jbga ne mozes ga otjerati a znas da je tu bezveze,gleda,pita,pipka... :lol:
Locked