Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Styling

#2401 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

ottmar wrote:Zna li iko zasto je novoj vlasti u KS smetala stavka u budzetu prethodne vlasti - koja se odnosi na sufinansiranje rjesavanja stambenog pitanja mladih ???

Vidio sam da je u nacrtu budzeta koji je predlozila SDA bilo planirano 300.000 KM a u prijedlogu novog budzeta koji je usvojila trenutna vlast 0 KM, i konačno je usvojen budžet u kojem nema ove stavke.

Sramotno zaista.

Kakva je to poruka mladima ?
Dok se za sve drugo ima love.
A zasto bi se izdvajale te pare za mlade? I po kojem kriteriju su se te pare do sada dodjeljivale? Po kriteriju stranacke pripadnosti i rodjackih veza. Ako ne mozes pomoci svima kojima treba onda nemoj ni diskriminirati.

Stambena pitanja se rjesavaju kada si zaposlen i situiran sto znaci da mozes dici kredit kao i sav ostali svijet i kupiti stan.
sahara1428

#2402 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sahara1428 »

CRTICE IZ STENOGRAMA

Jasmin Terović direktor KJKP Tržnice-Pijace

... I ono što mi je bilo posebno interesantno jeste da, pa mi je sinula jednom
ideja jer sam razmišljao da mi imamo u svom vlasništvu bazen, pa da možemo pozvati
zaposlenike da bi izbjegli ovaj rafting o kojem govorite da idemo da se kupamo na taj bazen,
obzirom da smo imali 360 KM potrošeno za nabavku hlora za bazen. Pa sam pitao jel imamo
negdje bazen jel možemo otići na neku lokaciju, htio sam donirati zaposlenicima da kupimo
kupaće da idemo zajedno da uživamo u tom bazenu koji bi trebao biti u vlasništvu preduzeća
Tržnice pijace Sarajevo. ...
... Koliko je pomogao moj brat u poslovanju pijace Ciglane. Konkretno Ismir Terović.
Ja moram reći da je moj brat radio u Tržnicama prije mog dolaska, dvije godine prije mog
dolaska moj brat je zaposlen u Tržnice i radio je na poslovima inkasanta. I ocjenom ranijih
direktora ocijenjen je kao jedan od najuspješnijih inkasanata u tom preduzeću i konkretno na toj
PJ Ciglane i Vogošća imali smo situaciju da nam je upravnik PJ naglo se razbolio, poslije toga je
preselio na bolji svijet i trebali smo da odredimo upravnika te PJ. ja sam bio protiv toga da to
bude moj brat iz razloga upravo da ne bih imao ovakva pitanja koja vi mene danas pitate. Ali
moram vam reći da ja odluke ne donosim sam, odluke donosim u konsulatacijama sa svojim
prvim saradnicima i da sam na njihov prijedlog to uradio jer su mi rekli da je on jedini koji može
u tom trenutku sigurno pomoći nakon smrti ranijeg upravnika. I moram reći da je sam mene
iznenadio i da sam ponosan na ono što je on uradio na te dvije PJ. možda je njegova najveća
mana što je moj brat. Vjerovatno da nije moj brat svi drugi direktori pa evo i ja sam bi ga
unaprijedio za prvog svog saradnika obzirom da bi sada kada bih ocjenjivao zaposlenike on bio
sigurno top pet zaposlenika koji su doprinijeli ovakvom poslovanju preduzeća a ja vam mogu
navesti egzaktne podatke koji se odnose na tu PJ. kratko ću vam, samo da nađem papir izvinite.
Prihod na toj PJ je povećan za godinu dana za 70.000 odnosno povećan za nekih 10.000 KM a
potraživanja od zakupaca na toj PJ su bila veća od 70.000 i one kvadrate kojima sam maloprije
pričao, na toj PJ je upravo zahvaljujući njemu i komisiji koju sam ja formirao pronađeno 650
kvadrata više da korisnici koriste nego što plaćaju Tržnicama pijacama Sarajevo i prave štetu
ovom preduzeću...
... Ja prije svega želim da se zahvalim
zastupniku Mariću na ovom postavljenu pitanju za rafting da konačno više jednom i u javnosti
razbijemo tu famu oko famoznog raftinga na koji su išli uposlenici Tržnica pijaca Sarajevo. Ne
radi se tu o klasičnom raftingu. Rafting je jedna od aktivnosti koja je bila uz team building koji je
rađen sa direktorom preduzeća, dobro može možda iz naslova zvučati atraktivno, ali gdje je
prezentiran plan poslovanja preduzeća, rezultati, i naši uspjesi koje smo napravili do tada. I
poslije toga je napravljeno jedno druženje. To je urađeno na zahtjev sindikata, o tome postoje
dokazi i u preduzeću. Moram vam reći da u komunalnoj privredi a vi to kao zastupnik vjerovatno
znate postoji jedna aktivnost koja se zove komunalijada. I gdje učestvuje većina radnika iz
komunalnih preduzeća na tim sportskim igrama. U Tržnicama je bio slučaj da prethodne uprave
za odlazak radnika na komunalijadu uplate donaciju sindikatu 5000 KM da bi mogao otići. Znači
ne finansira to sindikat iz svojih nego da bi mogao otići na to. Svi koji poznajemo Zakon o
javnim preduzećima jasno nam je da je donacija strogo zabranjena aktivnost JP. I strogo
zabranjena i krivično kažnjiva aktivnost JP. E ja sam to ukinuo i nisam više davao sindikatu tih
5000 KM za njihov odlazak. E onda su se oni pojavili sa jednom idejom obzirom na sav ovaj
rezultat poslovanja i ja zaista dugujem veliku zahvalnost svim tim zaposlenicima koji rade u
preduzeću Tržnice pijace Sarajevo jer taj rezultat nije napravio direktor sam. Ovaj rezultat su
napravili ovi ljudi zajedno sa direktorom koji rade u ovom preduzeću. Svih 85 radnika koji su
tamo. I za rafting je provedeno urađeno javna nabavka, sklopljen ugovor u skladu sa Zakonom o
javnim nabavkama. Mi to nismo niti krili i transparentno smo to objavili na našoj web stranici,
objavili na stranici portalu Vlade Kantona Sarajevo koji se odnosi na prijavu javnih nabavku i na
stranici Agencije za javne nabavke sklopljen je ugovor i radnici su imali jedan dan team
buildinga gdje su na neki način uživali između ostalog i u tom raftingu i kažete i trošimo pare
građana Kantona Sarajevo.
Pa i radnici Tržnica pijaca su građani ovog Kantona nisu oni došli ni
iz Španije, niti su Španci niti su neki Nijemci nego su građani ovog Kantona Sarajevo. I naravno
da na neki način zaslužuju da nakon ovakvih rezultata da imaju i jednu takvu nagradu za svoj
rad. I ono što je bitno što želim napomenuti da nisu radnici opteretili preduzeće tim raftingom.
Nego je taj rafting iskorišten iz sredstava koje je direktor uštedio na svojoj reprezentaciji i
odlučio da te uštede na svojoj reprezentaciji prerasporedi na troškove ostale nematerijalne
troškove i podijeli ih sa radnicima i da nagradi radnike za svoj rad. I kada bih sada gledao iz ugla
ovih radnika koji rade na pijacama svašta su se oni nagledali u ovom preduzeću, nagledali su se i
kada direktori privatno vode i prave svoja sijela, i kada dižu kredite za kupovinu porodičnih
vozila i troše sve ovo što sam govorio. I ja mislim da je ovolikim...
sahara1428

#2403 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sahara1428 »

CRTICE IZ STENOGRAMA

Poslanik/zastupnik Zvonko Marić:
zahvaljujem predsjedavajući. Ja bih imao bezbroj pitanja iz ove oblasti ali svest ću na jednu
razumnu mjeru čak ispod toga. Pitanja za direktora Sarajevo šuma, da u najkraćem kaže budući
da smo u 21 stoljeću a još uvijek je neophodno da koristimo volove i konje i na njih trošimo
javni novac
. Je li to nužno? Zar to moramo raditi s obzirom na prihode kojima se uvijek hvalite
što se tiče Sarajevo šuma. Kako je poduzeće ostvarilo prihode od malinjaka? Ja sam
svojevremeno govorio i gajenju glista, puževa, jelena lopatara, baš je živopisna ova vaša
djelatnost i široka je lepeza djelatnosti kojima se bavite
. Koja je zapravo vaša osnovna djelatnost
da mi kažete. Imate prihod od projekata u iznosu od 2.434.638 KM gdje vam je ovdje analitika?
Firme koje su radile te projekte, koji su to projekti i jesu li Sarajevo šume protočni bojler za
privatne firme? Jesu li te firme slučajno sve iz Ilijaša?
I na strani 46 obaveze 3.543.485 zašto su
tolike obaveze? Zahvaljujem.
...direktor KJKP Sarajevo šume

Sljedeće pitanje e bilo od gospodina Zvonke Marića. Obzirom da
živimo u 21. stoljeću da li je nužno koristiti volove i konje za pretpostavljamo u fazi primicanja,
prevlačenja ili rada u šumarstvu. Ono što je karakteristično i značajno vodje bih ja pokušao da to
kažem šumarstvo kao šumarstvo ima tradiciju u BIH i na neki način samim tim, tom tradicijom
koja se na neki način koristila i tim sistemima gospodarenja koje mi koristimo u BiH možemo
reći da je neki način možemo se i pohvaliti i na takav način tim resursom koji imamo i koji je
očuvan i sačuvan
. Dakle, bez obzira što se mi nalazimo u tom 21. stoljeću, mi se ne stidimo toga
što u toj fazi primicanja i prevlačenja drvnih asortimana koristimo te volove i konje
, odnosno
animal, iz razloga zato što se na takav način čuva zemljište. To je jedan i od preduslova ovo sada
što sam pričao vezano za ovaj FSC certifikat koji smo mi imali, te na takav način da se održi i
dobije to održivo gospodarenje. Naravno, s druge strane gledajući ekonomsku računicu odmah
da vam kažem tu nema efekta u pogledu te ekonomske računice najvjerovatnije pitanje se možda
odnosilo da se na takav način može uštediti. Može se uštediti ali na takav način trpi šuma
odnosno ono što mi rješavamo. Također jedno od državnih preduzeća u čitavoj FBIH smo rijetki
koji imamo to i mislim da ni na koji način ne mislim da je to neka negativnosti nego samo
mislim da je to pozitivno jer se na takav način ponovno vraća šumi ono što mi uzimamo od nje.
Koliko je preduzeće ostvarilo dobiti i koja je osnovna djelatnost. Osnovna djelatnost naša je
uzgoj, zaštita i eksploatacija šume.
zastupnik Marić

Rečeno je da, na moje pitanje naravno ni na jedan odgovor nisam
zadovoljavan koji sam dobili, ali rečeno je da su volovi, konji u ovim dobrima 21 vijek itd, da se
time čuva tradicija.
Pa ne znam, ti čuvari tradicije šumarstvo, zaista su maštoviti očigledno vode
o svemu računa. Međutim ono što ja mislim je da je definitivno duga tradicija kriminala i
korupcije u ovom preduzeću.
Prpa.ba

#2404 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Za forumase koji vole citati, dobili smo i konkretniji dokument oko toga ko ce, sta ce i kada raditi u ovoj godini. :-D

http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... 2019_0.pdf

Posto znam da je vecini ipak zanimljivije diskutovati o geopolitici i finijim pikanterijama odnosa izmedju patriota i rusitelja drzave, evo i skracene verzije sa istaknutim vaznijim stvarima. :-D

Mart
Nacrt zakona o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Kantona Sarajevo
Nacrt zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nadležnostima organa vlasti Kantona Sarajevo u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća

April
Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi (nakon čega idu vezani zakoni: Zakon o komunalnim djelatnostima, Zakon o komunalnoj čistoći, Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Kantonu Sarajevo, )
Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama

Maj
Nacrt zakona o komunalnim taksama
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju
Nacrt zakona o socijalnom neprofitnom stanovanju u Kantonu Sarajevo

Juni
Odluka o spajanju Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo i Fonda Kantona Sarajeva za izgradnju stanova za porodice šehida, poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama
Nacrt zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo

Juli
Nacrt zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo
Nacrt zakona o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama Kantona Sarajevo

August
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na podrucju Kantona Sarajevo

Septembar
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu

Oktobar
Izmjene Zakona o robnim rezervama Kantona Sarajevo

Novembar
Nacrt Prostornog plana područja posebnog obilježja Zaštićeni pejsaž „Trebević“

Decembar
Nacrt Prostornog plana područja posebnih obilježja „Regionalni centar za upravljanje otpadom – Smiljevići“
putokaz1

#2405 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Već imamo jednog NEZAVISNOG zastupnika u KS
kmirsad

#2406 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

putokaz1 wrote:Već imamo jednog NEZAVISNOG zastupnika u KS
Još se ništa ne znma. Ima Žalba. Presuda nije pravosnažna. Ima drugostepeni organ stranke.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2407 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

U centrali sda upaljen alarm, poruka od sefa: nudite mu i jare i pare! Povratno pitanje od izvrsioca: sefe, jare smo dali covicu? Sef: upravu ste, nemojte ni pare sve, dugujem dodiku jos uvijek!
strucnjakdemagog

#2408 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by strucnjakdemagog »

izvrsni direktor wrote:
U centrali sda upaljen alarm, poruka od sefa: nudite mu i jare i pare! Povratno pitanje od izvrsioca: sefe, jare smo dali covicu? Sef: upravu ste, nemojte ni pare sve, dugujem dodiku jos uvijek!
prije bi kojovic presao u SDA nego damir. :D
putokaz1

#2409 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Možda pređe u BOSS :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:
sahara1428

#2410 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sahara1428 »

Prpa.ba wrote:Za forumase koji vole citati, dobili smo i konkretniji dokument oko toga ko ce, sta ce i kada raditi u ovoj godini. :-D

http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... 2019_0.pdf

Posto znam da je vecini ipak zanimljivije diskutovati o geopolitici i finijim pikanterijama odnosa izmedju patriota i rusitelja drzave, evo i skracene verzije sa istaknutim vaznijim stvarima. :-D

Mart
Nacrt zakona o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Kantona Sarajevo
Nacrt zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nadležnostima organa vlasti Kantona Sarajevo u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća

April
Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi (nakon čega idu vezani zakoni: Zakon o komunalnim djelatnostima, Zakon o komunalnoj čistoći, Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Kantonu Sarajevo, )
Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama

Maj
Nacrt zakona o komunalnim taksama
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju
Nacrt zakona o socijalnom neprofitnom stanovanju u Kantonu Sarajevo

Juni
Odluka o spajanju Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo i Fonda Kantona Sarajeva za izgradnju stanova za porodice šehida, poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama
Nacrt zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo

Juli
Nacrt zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo
Nacrt zakona o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama Kantona Sarajevo

August
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na podrucju Kantona Sarajevo

Septembar
Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu

Oktobar
Izmjene Zakona o robnim rezervama Kantona Sarajevo

Novembar
Nacrt Prostornog plana područja posebnog obilježja Zaštićeni pejsaž „Trebević“

Decembar
Nacrt Prostornog plana područja posebnih obilježja „Regionalni centar za upravljanje otpadom – Smiljevići“
Plan će biti dopunjen sa par tematskih sjednica poput one o aerozagađenju, tako je barem dogovoreno na kolegiju.
Već kukaju iz skupštinskih službi da zastupnici postavljaju previše pitanja, odluceno je da zastupnici neće smanjiti tempo ... :izet: :izet: :izet: :izet:
Styling

#2411 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

putokaz1 wrote:Možda pređe u BOSS :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:
Da Damir ne postane drugi Radeljas?
Thorgerson

#2412 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

sahara1428 wrote: Plan će biti dopunjen sa par tematskih sjednica poput one o aerozagađenju, tako je barem dogovoreno na kolegiju.
Već kukaju iz skupštinskih službi da zastupnici postavljaju previše pitanja, odluceno je da zastupnici neće smanjiti tempo ... :izet: :izet: :izet: :izet:
Samo da to o zagadjenju ne bude u oktobru. Jer tad je kasno.

O zagadjenju se sad treba pricati. Jer ljudi drva i ugalj krenu vec u augustu julu da kupuju. A kad kupe, onda je kasno.
kmirsad

#2413 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

Uvijek ga mogu prodati Elektroprivredi. Ionako nema uglja dovoljno.
Company85

#2414 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Company85 »

Styling wrote:
putokaz1 wrote:Možda pređe u BOSS :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:
Da Damir ne postane drugi Radeljas?
Vjerovatno hoce. Sjecam se i Radeljasa s pocetka politicke karijere i njegovih radikalnih stavova, borbe za pravdu.

:mrgreen:
putokaz1

#2415 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by putokaz1 »

Ali ESO A.S. je JEDAN JEDINI :oops:
JThomas

#2416 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

najiskreniji akter ikad na sceni, ako ništa.
starisalko

#2417 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by starisalko »

Thorgerson wrote:
sahara1428 wrote: Plan će biti dopunjen sa par tematskih sjednica poput one o aerozagađenju, tako je barem dogovoreno na kolegiju.
Samo da to o zagadjenju ne bude u oktobru. Jer tad je kasno.

O zagadjenju se sad treba pricati. Jer ljudi drva i ugalj krenu vec u augustu julu da kupuju. A kad kupe, onda je kasno.
Nacrt zakona o nepotizmu i stranackom zaposljavanju nekad u julu.Dotad zaposlit i postavit koga mozes.Obecavali su da ce ovo biti prioritet u radu ove skupstine..od ponedeljka pravna drzava
Prpa.ba

#2418 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

Sudeci po rasporedu, apsolutni prioritet ministarstva pravde i uprave je zakon o lokalnoj samoupravi. SDA je predugo odugovlacila sa implementacijom presude, materija je kompleksna, utice na zivote gradjana i tu ce se potrositi najvise energije. Posebno kad uzmemo u obzir to da sada imamo raspar vlasti na opcinama i kantonu, sto nije bio slucaj tokom vladavine SDA. :)
El_comadante

#2419 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by El_comadante »

Prpa.ba wrote:Sudeci po rasporedu, apsolutni prioritet ministarstva pravde i uprave je zakon o lokalnoj samoupravi. SDA je predugo odugovlacila sa implementacijom presude, materija je kompleksna, utice na zivote gradjana i tu ce se potrositi najvise energije. Posebno kad uzmemo u obzir to da sada imamo raspar vlasti na opcinama i kantonu, sto nije bio slucaj tokom vladavine SDA. :)
o tome je dosta govori Hadzibajric (NBL) kako nema velike ovlasti na lokalu. vjerovatno su njegovi malo ovo pitanje pogurali
Haris.ba

#2420 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

El_comadante wrote:
Prpa.ba wrote:Sudeci po rasporedu, apsolutni prioritet ministarstva pravde i uprave je zakon o lokalnoj samoupravi. SDA je predugo odugovlacila sa implementacijom presude, materija je kompleksna, utice na zivote gradjana i tu ce se potrositi najvise energije. Posebno kad uzmemo u obzir to da sada imamo raspar vlasti na opcinama i kantonu, sto nije bio slucaj tokom vladavine SDA. :)
o tome je dosta govori Hadzibajric (NBL) kako nema velike ovlasti na lokalu. vjerovatno su njegovi malo ovo pitanje pogurali
Nije se ovo guralo jer otvara ogromne probleme. Ali, nije nešta što neki u Sda ne bi htjeli.

Po jednoj ideji - općine ulaze u vlasničku strukturu komunalnih preduzeća. Jer, nema logike rasprarčati vodovod ili gras (ni smeće, ni čišćenje) po (urbano povezanim) općinama. Ali, problem je bio što kanton gubi način odlučivanja. Ovako bi se moralo više ljudi uključiti u "posao".

A Ilidža ne odustaje od raspodjele koja uključuje rješavanje plaćanja zemljišta u vodozaštitnoj zoni, i otvaranje pitanja plaćanja koncesione naknade za vodu. A, to znači - ili dodatne pare iz budžeta, ili povećanje cijene vode. Odgovara Ilidži i da se iz općinskog budžeta to finansira, ali da kanton izvrši raspodjelu prihoda u skladu sa nadležnostima.

A samoj Sda nije odgovaralo dati još vlasti njenim načelnicima, a kako će sad dati kanton sa drugom vladom?

Između ostalog, i jesu javna preduzeća Lokom i Ilidža osnovane kao priprema. Jer, postoji opcija da se ne želi ni preuzeti firme sa dugovima. Već samo promjenom zakona uvsti nove nadležnosti, a stare firme ostaviti kantonu da sanira.

Uglavnom, nek se započne. Ali, nisam siguran da će se mnogima svidjeti rješenja.
El_comadante

#2421 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by El_comadante »

Haris.ba wrote:
El_comadante wrote:
Nije se ovo guralo jer otvara ogromne probleme. Ali, nije nešta što neki u Sda ne bi htjeli.

Po jednoj ideji - općine ulaze u vlasničku strukturu komunalnih preduzeća. Jer, nema logike rasprarčati vodovod ili gras (ni smeće, ni čišćenje) po (urbano povezanim) općinama. Ali, problem je bio što kanton gubi način odlučivanja. Ovako bi se moralo više ljudi uključiti u "posao".

A Ilidža ne odustaje od raspodjele koja uključuje rješavanje plaćanja zemljišta u vodozaštitnoj zoni, i otvaranje pitanja plaćanja koncesione naknade za vodu. A, to znači - ili dodatne pare iz budžeta, ili povećanje cijene vode. Odgovara Ilidži i da se iz općinskog budžeta to finansira, ali da kanton izvrši raspodjelu prihoda u skladu sa nadležnostima.

A samoj Sda nije odgovaralo dati još vlasti njenim načelnicima, a kako će sad dati kanton sa drugom vladom?

Između ostalog, i jesu javna preduzeća Lokom i Ilidža osnovane kao priprema. Jer, postoji opcija da se ne želi ni preuzeti firme sa dugovima. Već samo promjenom zakona uvsti nove nadležnosti, a stare firme ostaviti kantonu da sanira.

Uglavnom, nek se započne. Ali, nisam siguran da će se mnogima svidjeti rješenja.
to je uredu. na jednom skupu je ovo Hadžibajrić spomenuo da če opštine dobiti veću nadležnost u nekim stvarima i da se sprema novi zakon o lokalnoj samoopravo, to sam od njega ja čuo
Dr. Kuca

#2422 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dr. Kuca »

Sta rade ovi? Sve stoji ko da nema vlade :D
jefff

#2423 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by jefff »

Konaković: Ispitati ko je doveo naoružane ljude pred zgradu Vlade
http://ba.n1info.com/Vijesti/a319918/Ko ... Vlade.html
Banksy

#2424 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Kojović za Klix.ba: Bilo bi korektno da DF donese neku odluku, sadašnje stanje je nepodnošljivo

http://www.klix.ba/clanak/190319111
jefff

#2425 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by jefff »

Cudno da su i pravili tu koaliciju sa DF.
Locked