Freelancing....all about
Moderator: anex
-
EliasVeskot
#2401 Re: Porez na dohodak na freelancing?
https://wmforum.geek.hr/t/porezna-trazi ... e/34551/51
Nisu se u HR izborili za "prava" , necemo ni mi nista postici, samo odustajanje od retroaktivnog..
Strankama ne vjerujem
Nisu se u HR izborili za "prava" , necemo ni mi nista postici, samo odustajanje od retroaktivnog..
Strankama ne vjerujem
- kica
#2402 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Prijatelju Hrvatska u EU godinama, ispred nas 20 godina, DETALJNO POZVALI LJUDE I REKLI OD: 01.01.2017.G. banke SAME DOSTAVLJAJU PODATKE.EliasVeskot wrote:https://wmforum.geek.hr/t/porezna-trazi ... e/34551/51
Strankama ne vjerujem
Kod nas PU vrsi istragu.
Niko od nas nema nista protiv poreza:
1. Regulis oblast
2. Upoznaj narod.
3. Uvedi porez koliko definises, i daj rok da se svi upoznamo.
Nista drugo.
Kod nas drzava spava 10 godina, donese pravilnik danas, a onda te odere 4 godine unazad.
-
EliasVeskot
#2403 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nisam ja rekla nista kontra, procitaj molim te komentare tamo i vidjeces da su se i oni bunili, da je bio problem oko % placanja, PIO, zdravstveno, da su banke na konto "pranja novca" slale podatke itd, samo sto je nama jos gore to sa retroaktivnim a njih su obavjestili.. Inace slazem se sa svim ostalim sto si naveo.kica wrote:Prijatelju Hrvatska u EU godinama, ispred nas 20 godina, DETALJNO POZVALI LJUDE I REKLI OD: 01.01.2017.G. banke SAME DOSTAVLJAJU PODATKE.EliasVeskot wrote:https://wmforum.geek.hr/t/porezna-trazi ... e/34551/51
Strankama ne vjerujem
Kod nas PU vrsi istragu.
Niko od nas nema nista protiv poreza:
1. Regulis oblast
2. Upoznaj narod.
3. Uvedi porez koliko definises, i daj rok da se svi upoznamo.
Nista drugo.
Kod nas drzava spava 10 godina, donese pravilnik danas, a onda te odere 4 godine unazad.
-
Junuz_Juka
#2404 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo maila na engleskom jeziku koji treba poslati našim matičnim bankama (izvan BiH). Ako treba šta doratiti, dajte prijedloge prije nego počnemo slati.
Dakle, još jednom na ponovimo, problem je u tome što su banke dostavile privatne informacije fizičkih lica Poreznoj Upravi.
Ono što znamo za sada jeste da je dostavljena lista klijenata Poreznoj Upravi, koji su fizička lica sa privatnim računima, a za svaku osobu sa ove liste dostavljene su privatne informacije i uplate iz inostranstva, bez znanja klijenta i bez njegove saglasnosti.
Porezna Uprava ne želi reći po kom osnovu je tražila ove informacije, tj. zašto baš od ovih osoba i na koji način je to zatražila od banaka i ne želi dati na uvid dopis prema bankama.
Banke sa druge strane ne žele reći koje su sve informacije dostavile Poreznoj Upravi i takođe ni oni ne žele dati na uvid dopis od Porezne Uprave.
Očigledno nešto mute, pa hajmo mi probati to istjerati na vidjelo. Ako su sve uradili po zakonu, nemaju šta da brinu.
Ispod je mail poruka i adrese banaka na koje treba poslati ovu poruku.
Mail poruku treba prilagoditi sebi i staviti svoj account number ali umjesto par brojeva stavite zvjezdice radi sigurnosti. Ovo isto uraditi i za IBAN - kao u primjeru ispod.
Deposit account, tj. transakcijski račun može ostati bez prikrivanja. Znači u mailu ispod OBAVEZNO maskirajte svoj account number i IBAN sa nekoliko zvjezdica, kako to stoji u primjeru, da bi račun bio siguran a oni lakše uradili provjeru.
Što nas više pošalje - to bolje i nadam se da ćemo privući pažnju na ovaj problem i da malo propitaju domaće bankare.
Evo i adrese banaka na koje ide mail poruka:
Raiffeisen Bank: [email protected], [email protected], [email protected].., [email protected].., [email protected]
NLB: blaz.brodnjak @nlb.si, [email protected].., [email protected].., [email protected]..
INTESA Sanpaolo: [email protected], [email protected].., [email protected].., [email protected]
SPARKASSE: [email protected]
Unicredit: [email protected], [email protected].., [email protected].., [email protected]..
SBERBANK: [email protected]
Evo mail poruke (naravno ko ima nešto da doda/izmijeni neka da prijedlog):
To whom it may concern,
I hope this email finds you well.
I am your customer from Bosnia and Herzegovina, my name is Ime i Prezime, my account number: 502*71234**, my deposit account: 338-915-88371193-47 and my IBAN is: BA**684761938275****.
This is my personal bank account that I have been using for years.
Recently, your bank in Bosnia and Herzegovina gave list of their clients with personal bank account including private informations and received payments to the 3rd party (our Tax Office).
My name was on that list and my private informations and received payments was also shared with this 3rd party without my knowledge and without my consent.
I never had any issues in the past with our Tax Office, and I don't know why this information was shared, and I cannot get any details about this issue from our local bankers.
We have reason to believe that this sharing of private informations and payments with this 3rd Party was performed illegally. Therefore, I kindly ask you to take this matter seriously and protect your clients in Bosnia and Herzegovina.
I would also like to ask you is it possbile that your bank can give list of their clients with personal bank account, including private informations and payments to the 3rd Party without any valid argument?
I look forward to hearing from you.
Best regards,
Ime i Prezime
Dakle, još jednom na ponovimo, problem je u tome što su banke dostavile privatne informacije fizičkih lica Poreznoj Upravi.
Ono što znamo za sada jeste da je dostavljena lista klijenata Poreznoj Upravi, koji su fizička lica sa privatnim računima, a za svaku osobu sa ove liste dostavljene su privatne informacije i uplate iz inostranstva, bez znanja klijenta i bez njegove saglasnosti.
Porezna Uprava ne želi reći po kom osnovu je tražila ove informacije, tj. zašto baš od ovih osoba i na koji način je to zatražila od banaka i ne želi dati na uvid dopis prema bankama.
Banke sa druge strane ne žele reći koje su sve informacije dostavile Poreznoj Upravi i takođe ni oni ne žele dati na uvid dopis od Porezne Uprave.
Očigledno nešto mute, pa hajmo mi probati to istjerati na vidjelo. Ako su sve uradili po zakonu, nemaju šta da brinu.
Mail poruku treba prilagoditi sebi i staviti svoj account number ali umjesto par brojeva stavite zvjezdice radi sigurnosti. Ovo isto uraditi i za IBAN - kao u primjeru ispod.
Deposit account, tj. transakcijski račun može ostati bez prikrivanja. Znači u mailu ispod OBAVEZNO maskirajte svoj account number i IBAN sa nekoliko zvjezdica, kako to stoji u primjeru, da bi račun bio siguran a oni lakše uradili provjeru.
Što nas više pošalje - to bolje i nadam se da ćemo privući pažnju na ovaj problem i da malo propitaju domaće bankare.
Raiffeisen Bank: [email protected], [email protected], [email protected].., [email protected].., [email protected]
NLB: blaz.brodnjak @nlb.si, [email protected].., [email protected].., [email protected]..
INTESA Sanpaolo: [email protected], [email protected].., [email protected].., [email protected]
Unicredit: [email protected], [email protected].., [email protected].., [email protected]..
To whom it may concern,
I am your customer from Bosnia and Herzegovina, my name is Ime i Prezime, my account number: 502*71234**, my deposit account: 338-915-88371193-47 and my IBAN is: BA**684761938275****.
Recently, your bank in Bosnia and Herzegovina gave list of their clients with personal bank account including private informations and received payments to the 3rd party (our Tax Office).
My name was on that list and my private informations and received payments was also shared with this 3rd party without my knowledge and without my consent.
I never had any issues in the past with our Tax Office, and I don't know why this information was shared, and I cannot get any details about this issue from our local bankers.
We have reason to believe that this sharing of private informations and payments with this 3rd Party was performed illegally. Therefore, I kindly ask you to take this matter seriously and protect your clients in Bosnia and Herzegovina.
I would also like to ask you is it possbile that your bank can give list of their clients with personal bank account, including private informations and payments to the 3rd Party without any valid argument?
Best regards,
Ime i Prezime
-
sandra01
#2405 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Za Sparkasse dodati mail:[email protected]Junuz_Juka wrote:Evo maila na engleskom jeziku koji treba poslati našim matičnim bankama (izvan BiH). Ako treba šta doratiti, dajte prijedloge prije nego počnemo slati.
Raiffeisen Bank: [email protected], [email protected], [email protected]....., [email protected]....., [email protected]
NLB: blaz.brodnjak @nlb.si, [email protected]....., [email protected]....., [email protected].....
INTESA Sanpaolo: [email protected], [email protected]....., [email protected]....., [email protected]
Unicredit: [email protected], [email protected]....., [email protected]....., [email protected].....
To whom it may concern,
Recently, your bank in Bosnia and Herzegovina gave a list of their clients with personal bank account including private information and received payments to the 3rd party (our Tax Office).
My name was on that list and my private information and received payments were also shared with this 3rd party without my knowledge and without my consent.
We have reason to believe that this sharing of private information and payments with this 3rd Party was performed illegally. Therefore, I kindly ask you to take this matter seriously and protect your clients in Bosnia and Herzegovina.
Also, I would like to ask you is it legally permissible that your bank can give a list of their clients with the personal bank account, including private information and payments to the 3rd Party without any valid argument
Best regards,
Ime i Prezime
Bilo je par sitnih greskica u gramatici(halali ,to mi je profesionalan deformacija o
Dear Sir/Madame,
Recently, your bank in Bosnia and Herzegovina gave a list of their clients with personal bank account including private information and received payments to the 3rd party (our Tax Office).
My name was on that list and my private information and received payments were also shared with this 3rd party without my knowledge and without my consent.
I have reason to believe that this sharing of private information and payments with this 3rd Party was performed illegally. Therefore, I kindly ask you to take this matter seriously and protect your clients in Bosnia and Herzegovina.
Also, I would like to ask you is it legally permissible that your bank can give a list of their clients with the personal bank account, including private information and payments to the 3rd Party with respect to your Non-disclosure agreement and private policy?
Best regards,
Ime i Prezime[/quote]
Last edited by sandra01 on 29/07/2018 22:43, edited 1 time in total.
-
freeelancer
#2406 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Bas me zanima dal ce vama isto odgovoriti. Moja mail poruka je bila i duza i detaljnija pa sam dobio obican odg. U mom slucaju nema smisla da opet isto saljem.
Javljajte sta kazu vase banke. I jedva cekam odgovor nasih bankara haha Kad mi po 10 put kazu da su duzni odgovoriti nadleznom organu na zahtjev. Haha "dje mi zivimo"
Javljajte sta kazu vase banke. I jedva cekam odgovor nasih bankara haha Kad mi po 10 put kazu da su duzni odgovoriti nadleznom organu na zahtjev. Haha "dje mi zivimo"
- red evil
#2407 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I ja sam mislio poslati ali ja sam daleko od 10k godišnje, mislim ja sam počeo raditi prije 3-4 mjeseca pa tako ne znam imali uopšte smisla. 
- hekaton
#2408 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Bitan je pritisak...broj mejlova i cjelokupna halabuka.red evil wrote:I ja sam mislio poslati ali ja sam daleko od 10k godišnje, mislim ja sam počeo raditi prije 3-4 mjeseca pa tako ne znam imali uopšte smisla.
-
MrShadow
#2409 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo u Raiffeisenu otvoren konkurs za uposlenike u poreznom odjelu.
Kako ce da stisnu izgleda od 01.01.2019, nece marka moci uci u drzavu da ne prodje kroz filtere
Kako ce da stisnu izgleda od 01.01.2019, nece marka moci uci u drzavu da ne prodje kroz filtere
-
Hendrix
#2410 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa ova situacija najmanje u odgovara bankama, koliko ce samo transakcija da izgube sada a dijaspora ce poceti pare donositi u torbici kad budu dolazili na odmor. Ne vjerujem da je bankama uopste drago sto je PU krenula u ovu akciju.
Treba bas vidjeti kraj godine koliko ce opasti uplate iz inostranstva, zajebali su se dobro s ovim. Mogli su normalno objaviti da krece kontrola i da se ljudi pripreme a ne ovako na prepad...samo kontra efekat napravise.
Treba bas vidjeti kraj godine koliko ce opasti uplate iz inostranstva, zajebali su se dobro s ovim. Mogli su normalno objaviti da krece kontrola i da se ljudi pripreme a ne ovako na prepad...samo kontra efekat napravise.
- hekaton
#2411 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Malo offtopic, evo kako restorani zaobilaze izdavanje fiskalnih racuna...a kad dodje inspekcija opet sve cisto i po zakonu.

-
freeelancer
#2412 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Drago mi je vidjeti da ima razumnih ljudi što nas barem psihički podržavaju pored ovih političkih uhljeba što se keslaju ovome što država sprovodi.
Nije to druže moj problem što država hoće naplatiti naš rad i uvoz u državu iako je nerealno to je ta demokratija i kapitalizam s tim se valja pomiriti i platiti, ali je problem što mi nemamo nikakva prava a plaćamo porez veći nego neki obrt u ovoj državi.
Jedan frizerski salon ili bilo kakav obrt što ostvaruje prihod manji od 50.000 maraka godišnje plaća manje poreza odnosno doprinosa nego jedan profesionalan programer ili freelancer jer je isti taj obrt faktički oslobođen plaćanja poreza ako prihod obrta ne prelazi 50.000 maraka.
Da li ste znali da frizerski salon koji nema godišnji prihod više od 50.000 maraka ne plaća porez državi nego je vlasnik tog istog obrta samo dužan plaćati vlastite doprinose odnosno doprinose radniku?
Tako ispade da ja kao freelancer moram platiti više poreza nego registrovani obrt u FBIH.
Gdje je tu logika politički parazitu? Neko ko uvozi novac u državu plaća više harača nego onaj ko je privredno društvo u BIH.
Materemi trebo sam ići studirat političke nauke i graditi bolja načela, koja samo nepravda se sprovodi nad poštenim narodom BIH-a.
Nije to druže moj problem što država hoće naplatiti naš rad i uvoz u državu iako je nerealno to je ta demokratija i kapitalizam s tim se valja pomiriti i platiti, ali je problem što mi nemamo nikakva prava a plaćamo porez veći nego neki obrt u ovoj državi.
Jedan frizerski salon ili bilo kakav obrt što ostvaruje prihod manji od 50.000 maraka godišnje plaća manje poreza odnosno doprinosa nego jedan profesionalan programer ili freelancer jer je isti taj obrt faktički oslobođen plaćanja poreza ako prihod obrta ne prelazi 50.000 maraka.
Da li ste znali da frizerski salon koji nema godišnji prihod više od 50.000 maraka ne plaća porez državi nego je vlasnik tog istog obrta samo dužan plaćati vlastite doprinose odnosno doprinose radniku?
Tako ispade da ja kao freelancer moram platiti više poreza nego registrovani obrt u FBIH.
Gdje je tu logika politički parazitu? Neko ko uvozi novac u državu plaća više harača nego onaj ko je privredno društvo u BIH.
Materemi trebo sam ići studirat političke nauke i graditi bolja načela, koja samo nepravda se sprovodi nad poštenim narodom BIH-a.
-
freeelancer
#2413 Re: Porez na dohodak na freelancing?
To je izbjegavanje u okviru BIH, postoji mnogo više načina kao što je jednostavno ne izdavanje fiskalnog računa, ništa ne uđe u sistem i ništa ne bude oporezovano, to rade svi.hekaton wrote:Malo offtopic, evo kako restorani zaobilaze izdavanje fiskalnih racuna...a kad dodje inspekcija opet sve cisto i po zakonu.
Ja znam još neke radnje što rade druge oblasti poput umjetnika kako bi izbjegli poreze.
Ali u ovom slučaju freelancera gdje budemo plaćeni putem paypala ili drugog sistema elektronskog plaćanja apsolutno nema načina da naplatimo svoj rad metodom koja neće biti u sistemu.
Neko reče payoneer kartica ovo ono i nemaš problema, a ko da nije pratio uputstvo registracije gdje se traže precizni detalji nosioca računa.
-
freeelancer
#2414 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da nebi neko pogrešno skonto, u mom slučaju plaćanje poreza od dana kada sam dobio poziv apsolutno nije problem i to će biti ispoštovane s moje strane.
Retroaktivno naplaćivanje od strane države neće biti ispoštovano, barem privremeno dok imam advokata koji me možda odbrani a možda ne odbrani.
U slučaju da ne budem imao uspjeha platit ću sve što harač nation traži.
U međuvremenu detaljan plan imam i odlazim odavde. Radije ću prihvatiti stalni ugovor i plaćati do 45% u Njemačkoj ili negdje drugo nego ovdje.
Čuo sam da Bugarska dosta poštuje svoje freelancere-e, barem što se tiče IT sektora koliko sam informisan.
Retroaktivno naplaćivanje od strane države neće biti ispoštovano, barem privremeno dok imam advokata koji me možda odbrani a možda ne odbrani.
U slučaju da ne budem imao uspjeha platit ću sve što harač nation traži.
U međuvremenu detaljan plan imam i odlazim odavde. Radije ću prihvatiti stalni ugovor i plaćati do 45% u Njemačkoj ili negdje drugo nego ovdje.
Čuo sam da Bugarska dosta poštuje svoje freelancere-e, barem što se tiče IT sektora koliko sam informisan.
-
freeelancer
#2415 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Spamam topic previše ali hajde kad je diskusija nek je diskusija.
Što se tiče ovih ljudi ispod 10k godišnje ne mislite da ste sigurni, nažalost, ova država je definisala i da poklon u novcu na godišnjem nivou koji iznosi preko 2000 maraka će biti oporezovan.
Pametno su to oni definisali kako bi i ove manje kasnije mogli ganjati bez obzira bio ti freelancer ili primaoc poklona, sad za sad fokusiraju se na nas 843 koji imaju preko 10k ali sigurno će ako se nešto ne promjeni doći i po vas.
Ne znam šta bih sugerisao, možda ako vam je prihod manji od 2000 KM godišnje da to raspodjelite na kartice i račune koje su na imenima vaše familije (očevi majke sestre)
Što se tiče paypal-a jedino SAD (Sjedinjene Američke Države) imaju sporazum odnosno protokol koji Paypal i banke u Americi poštuju prilikom prebacivanja novca sa paypal-a na račun (u americi) kako se nebi izbjeglo plaćanje poreza.
Što se tiče ovih ljudi ispod 10k godišnje ne mislite da ste sigurni, nažalost, ova država je definisala i da poklon u novcu na godišnjem nivou koji iznosi preko 2000 maraka će biti oporezovan.
Pametno su to oni definisali kako bi i ove manje kasnije mogli ganjati bez obzira bio ti freelancer ili primaoc poklona, sad za sad fokusiraju se na nas 843 koji imaju preko 10k ali sigurno će ako se nešto ne promjeni doći i po vas.
Ne znam šta bih sugerisao, možda ako vam je prihod manji od 2000 KM godišnje da to raspodjelite na kartice i račune koje su na imenima vaše familije (očevi majke sestre)
Što se tiče paypal-a jedino SAD (Sjedinjene Američke Države) imaju sporazum odnosno protokol koji Paypal i banke u Americi poštuju prilikom prebacivanja novca sa paypal-a na račun (u americi) kako se nebi izbjeglo plaćanje poreza.
-
mubamay
#2416 Re: Porez na dohodak na freelancing?
jel neko zna kako se obračunava porezna osnovica? recimo, ako je nekome doznakama poslan iznos 2,500 KM mjesečno, a limit je bio i sada je još uvijek do 01.01.2019 tih 2,000 KM, jel to onda znači da od 500 KM koje su iznad limita se uzima 10% poreza? 
-
mubamay
#2417 Re: Porez na dohodak na freelancing?
[quote="freeelancer"]
Ma daj, pa ne čitaš SDA medije
https://www.faktor.ba/vijest/da-li-e-se ... ore-304963 Tu jasno stoji da je u pitanju jednokratni iznos kod doznaka, nije na godišnjem nivou. Evo, ovaj medij pod izravnom kontrolom SDA smradova je jedini objavio jasne namjere zakona i detaljno smiruje javnost. Navodno je osobno Bakir I. sastavljao slova zakona i spleo način ove predizborne halabuke! To je onaj bradonja šta ima nekih 12,000 KM sa suprugom... mjesečno! Dakle, sve je u redu, ne brinimo se. Lova je u bankama, sve je u redu, javite se Poreznoj..... aaaaaaaaaaaaaaaah 
Ma daj, pa ne čitaš SDA medije
-
nekome
#2418 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I obrtnik plaća 10% ako želi prebaciti novac sa obrta na svoj fizički (privatni) račun. Ako mu promet prelazi preko 50k to znači da ulazi u PDV sistem.freeelancer wrote:... jer je isti taj obrt faktički oslobođen plaćanja poreza ako prihod obrta ne prelazi 50.000 maraka.
Da li ste znali da frizerski salon koji nema godišnji prihod više od 50.000 maraka ne plaća porez državi nego je vlasnik tog istog obrta samo dužan plaćati vlastite doprinose odnosno doprinose radniku?...
-
edossbest
#2419 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja neznam sta je sa vama ljudi kukate ko neka djeca tu nema placanja i gotovo.. ako treba idemo na proteste pridruzit ce nam se ovi sto su radili u Afganistanu, Iraku i td.. svi koji su dobijali pare od rodbine kao i oni sto su palili zgrade u Februaru 2014 ( oni jedva cekaju ) .. Nema vise glasa od mene ni u jednoj stranci sutra idem da trazim Evropsku destinaciju jebo vas i ovu drzavu... Sramota ko nam kroji sudbinu.. Ne pricajte da treba placat porez... treba ali u normalnoj drzavi gdje nema ovoliko pijavica ko kod nas u vladi.. Operu milijarde km godisnje na sumnjivim poslovima, gradjevinskim projektima a sada udaraju na mozda jedinu populaciju ljudi koji su stekli novac legalno i ne na lopovski nacin..
Radio u Afganistanum,Iraku i td rizikovao zivot da bi dosao do novca pa dosao u BIH sve to ulozio i potrosio sve proslo kroz takse PDV i td .. znaci sve u drzavu i sad treba placat porez na to ?
Poslao sina u Njemacku jer u BIH radio kao konobar za 300 km snasao se u Njemakoj sada salje pare svojim roditeljima , sve se pare potrose u BIH
znaci 100% korist ima drzava i sad treba reroaktivno da neko placa 5-10 000 maraka poreza
Radio kao freelancer po 15 sati dnevno nikakvog uloga drzave, dobio pare trosio i potrosio u BIH.. sad retroaktivno da platim 5-10 000 km
BAKIRE NI U LUDILU !!!
Radio u Afganistanum,Iraku i td rizikovao zivot da bi dosao do novca pa dosao u BIH sve to ulozio i potrosio sve proslo kroz takse PDV i td .. znaci sve u drzavu i sad treba placat porez na to ?
Poslao sina u Njemacku jer u BIH radio kao konobar za 300 km snasao se u Njemakoj sada salje pare svojim roditeljima , sve se pare potrose u BIH
znaci 100% korist ima drzava i sad treba reroaktivno da neko placa 5-10 000 maraka poreza
Radio kao freelancer po 15 sati dnevno nikakvog uloga drzave, dobio pare trosio i potrosio u BIH.. sad retroaktivno da platim 5-10 000 km
BAKIRE NI U LUDILU !!!
-
glockov kolac
#2420 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma ovi nece odustati. Treba smao analizirati da li retroaktivnost i 4% za zdravstvo pravno moze oboriti.
- kica
#2421 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Treba traziti uredjenje oblasi, i buducu naplatu poreza, a ne unazad.glockov kolac wrote:Ma ovi nece odustati. Treba smao analizirati da li retroaktivnost i 4% za zdravstvo pravno moze oboriti.
-
DexterTZ
#2422 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Tako je.I što se tiče zdravstvenog da imamo mogućnost da ga plaćamo ili da ga ne plaćamo.Ukoliko ga neko već ima nema ni potrebe da ga plaća a ukoliko nema nek mu se naplati 4% ali nek mu se omogući korištenje istog.kica wrote:Treba traziti uredjenje oblasi, i buducu naplatu poreza, a ne unazad.glockov kolac wrote:Ma ovi nece odustati. Treba smao analizirati da li retroaktivnost i 4% za zdravstvo pravno moze oboriti.
-
Junuz_Juka
#2423 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ima smisla - kada spamaš ovdje po forumu - spamaj malo i njihfreeelancer wrote:Bas me zanima dal ce vama isto odgovoriti. Moja mail poruka je bila i duza i detaljnija pa sam dobio obican odg. U mom slucaju nema smisla da opet isto saljem.
Zezam se naravno drug. I razumijem tvoju frustraciju i mene su 2016 vratili iz Porezne uprave i sada mi poslali čestitku da sve to platim.
Slanje je počelo, pridruži se, i ako već nisi možeš se pridružiti facebook grupi "Freelanceri iz Bosne i Hercegovine"
Evo opet ovdje da zalijepim šta smo pripremili ranije:
----------------------------------
Hajmo slati mail engleskom jeziku našim matičnim bankama (izvan BiH).
Mail poruku treba prilagoditi sebi i staviti svoj account number ali umjesto par brojeva stavite zvjezdice radi sigurnosti. Ovo isto uraditi i za IBAN - kao u primjeru ispod - ukoliko ga imate.
Što nas više pošalje - to bolje i nadam se da ćemo privući pažnju na ovaj problem i da malo propitaju naše domaće bankare.
Raiffeisen Bank: [email protected], [email protected], [email protected]..., [email protected]..., [email protected]
NLB: blaz.brodnjak @nlb.si, [email protected]..., [email protected]..., [email protected]...
INTESA Sanpaolo: [email protected], [email protected]..., [email protected]..., [email protected]
Unicredit: [email protected], [email protected]..., [email protected]..., [email protected]...
U Subject može ići: Issue with sharing private information
Evo mail poruke:
Dear Sir/Madame,
I am your customer from Bosnia and Herzegovina, my name is Ime Prezime, my account number: 502*71234**, my deposit account: 338-915-88371193-47 and my IBAN is: BA**684761938275****.
I have reason to believe that this sharing of private information and payments with this 3rd Party was performed illegally. Therefore, I kindly ask you to take this matter seriously and protect your clients in Bosnia and Herzegovina.
Also, I would like to ask you is it legally permissible that your bank can give a list of their clients with the personal bank account, including private information and payments to the 3rd Party with respect to your Non-disclosure agreement and private policy?
Best regards,
Ime Prezime
-
bedakb
#2424 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Stigla i meni plava koverta.Traze:
1) Izvod iz banke za 2016 godinu (zasto samo to ?)
2) Izjavu na navedene okolnosti ?
3) Ostalu potrebnu dokumentaciju
Imam 3 dana da se javim inace milja KM kazna
-
sandra01
#2425 Re: Porez na dohodak na freelancing?
bedakb wrote:Stigla i meni plava koverta.Traze:
Cuj 3 dana????
Evo da ti prekopiram Jukin post od ranije.Napisi ovo i cekaj odgovor .Ako odes licno nemas trag.Sve mora biti napismeno.Evo ti pismo:
Poštovani,
vezano za vaš POZIV broj: xx-x/x-xx-xx/xxxx od xx.07.2018 godine (poziv se može dostaviti kao prilog ovog zahtjeva),
kojim me pozivate radi podnošenja Obrasca AMS-1035 (akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva) molim Vas za pojašnjenje sljedećeg,
obzirom da sam ja fizičko lice i nemam registrovanu bilo koju vrstu djelatnosti:
Prema vašem POZIVU, u skladu sa članom 70b PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK ("Službene novine Federacije BiH", broj: 67/08, 4/10, 86/10, 10/11, 53/11, 20/12, 27/13, 71/13, 90/13, 45/14, 52/16, 59/16, 38/17, 3/18 i 30/18),
moja obaveza je da sam obračunam akontaciju poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva po stopi od 10% bez prava na priznavanje ličnog odbitka.
Prema ZAKONU O POREZU NA DOHODAK ("Službene novine Federacije BiH'', broj: 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13) član 30, tačka (2) , akontaciju poreza na dohodak po osnovu drugih samostalnih djelatnosti uplaćuju isplatioci dohotka
po stopi od 10% prilikom svake isplate, a ne fizičko lice (porezni obveznik) kako je to definisano članom 70b PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK.
Također, prema članu 15, tačka (7), istog zakona, licima koja ostvaruju dohodak od povremene samostalne djelatnosti priznaju se rashodi u visini od 20% ostvarenog prihoda,
dok je članom 70b PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK ovo pravo ukinuto, te Obrasac AMS-1035 ne nudi ovu opciju, tj. uopšte nema kolonu "Rashodi".
Prema ZAKONU O DOPRINOSIMA FEDERACIJE BiH ("Sl. novine FBiH", br. 35/1998, 54/2000, 16/2001, 37/2001, 48/2001 - dr. zakon, 1/2002, 17/2006, 14/2008, 91/2015, 104/2016 i 34/2018)
i Članu 10a koji se odnosi na plaćanje osnovnog zdravstvenog osiguranja na teret osiguranika po stopi od 4 %, obračun za ovu vrstu doprinosa vrši se prije isplate primanja osiguraniku a dospijevaju za plaćanje istovremeno sa isplatom primanja osiguraniku,
kako je to definisano Članom 11 istog zakona. Dakle, onaj ko vrši isplatu osiguraniku vrši i plaćanje ove vrste zdravstvenog osiguranja a ne fizičko lice koje je dobilo isplatu kako je to predviđeno Obrascem AMS-1035.
Osiguranik koji na ovaj način plaća zdravstveno osiguranje, nema mogućnost korištenja istog.
Shodno gore navedenom, obzirom da je važeći ZAKON O POREZU NA DOHODAK iznad pravilnika, te da je pravilnik kontadiktoran ovom zakonu, molim Vas da povučete upućeni POZIV i oslobodite me poreznih obaveza koje ste naveli u vašem POZIVU.
U protivnom, postupanje prema vašem POZIVU bilo bi nezakonito i na štetu poreznog obveznika.
Kada se urade izmjene i dopune zakona kojim bi se ovo pitanje riješilo na adekvatan način, vrlo rado ću izmiriti svoje porezne obaveze prema državi.
Molim Vaš odgovor.
S poštovanjem,
Porezni obveznik