Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#2401 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:
stani malo

sta je logicno

da celija nastane iz nista od nista , celija koja je puna nanomasinerije , poslije ta masinerije ode u nista kad smrt nastupi

ili

je loigicnije da je inteligentni kretaor stvori te kompleksne masine u celijama.

a ako kazes da je slucajno nastalo, to je isto kao da mi kazes puzle se same stvorile, poslozile na tacne pozicije da cine jednu sliku.
stani malo

po muslimanskoj slici mikrobiologije, prije 4 milijardne godina, na zemlji, BUM!, nastala je iz nicega eukariotska celija u danasnjem obliku, sa svom svojom kompleksnoscu?

stani malo ba, brkas stvari

tacno se vidi da ne pratis sta ti se pise

nikako da povezete jednu jednostavnu stvar za razumjeti a to je kada se uziman na zub to sto se nesto stvori iz nista od nista a ti meni spocitavas da tako vjerujemo ama nevjerujemo mi tako covjece

mi vjerujemo da je Bog od nista stvorio nesto

dok ti vjerujes da je celija sama sebi stvorila, iz nista od nista nekakvim postepenim procesima zaboravljajuci da nanomasinerija ne dozovljava nikakve postepene evolucijsske procese jer nanomasinerija trazi da je u finkciji tek onda kada su svi komponenti prikopcani, a otkini jedna koponent dobit ces ne funkcionalnu masinu.

i to je sto vi ne razumijete
Smrcak15

#2402 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:Ne moze on to shvatiti jer je ogranicenog misljenja (bez uvrede) jer njegov mozak je tako istreniran/manipuslisan da mu je razmilsalnje ograniceno i ne bih mogao shvatiti da je sve slucajno nastalo, za njega to mena logike zato sto drugacije pise u svetim knjigama, tesko s takvim ljudima komunicirati i davidati validne argumente jer ce se takva osoba vazda izvalciti na BOGA jer je to jednini validini argument.

Aoida .... "Ukoliko postoji neki drugi vid zivota sem naseg koji je ujedno i daleko napredniji od nas....u sta oni vjeruju?"

Smrle...... sta bi bilo kad bi bilo ...................................
hajde daj ti onda argument i dokaz kako moze sve slucajno nastati , onako da se samo izcupa iz nistavila i pojavi u nasem materijalnom svijetu
beni-bu-man

#2403 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:Ne moze on to shvatiti jer je ogranicenog misljenja (bez uvrede) jer njegov mozak je tako istreniran/manipuslisan da mu je razmilsalnje ograniceno i ne bih mogao shvatiti da je sve slucajno nastalo, za njega to mena logike zato sto drugacije pise u svetim knjigama, tesko s takvim ljudima komunicirati i davidati validne argumente jer ce se takva osoba vazda izvalciti na BOGA jer je to jednini validini argument.

Aoida .... "Ukoliko postoji neki drugi vid zivota sem naseg koji je ujedno i daleko napredniji od nas....u sta oni vjeruju?"

hajde daj ti onda argument i dokaz kako moze sve slucajno nastati , onako da se samo izcupa iz nistavila i pojavi u nasem materijalnom svijetu
ja da tebi sad prilozim naucni rad o necemu, ti ga svakako ne bi prihvatio.

za tebe je to neshvatljivo kao za mene vjerovanje u boga, poslanika i svete knjige
harač

#2404 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:
Smrcak15 wrote:
stani malo

sta je logicno

da celija nastane iz nista od nista , celija koja je puna nanomasinerije , poslije ta masinerije ode u nista kad smrt nastupi

ili

je loigicnije da je inteligentni kretaor stvori te kompleksne masine u celijama.

a ako kazes da je slucajno nastalo, to je isto kao da mi kazes puzle se same stvorile, poslozile na tacne pozicije da cine jednu sliku.
stani malo

po muslimanskoj slici mikrobiologije, prije 4 milijardne godina, na zemlji, BUM!, nastala je iz nicega eukariotska celija u danasnjem obliku, sa svom svojom kompleksnoscu?

stani malo ba, brkas stvari

tacno se vidi da ne pratis sta ti se pise

nikako da povezete jednu jednostavnu stvar za razumjeti a to je kada se uziman na zub to sto se nesto stvori iz nista od nista a ti meni spocitavas da tako vjerujemo ama nevjerujemo mi tako covjece

mi vjerujemo da je Bog od nista stvorio nesto

dok ti vjerujes da je celija sama sebi stvorila, iz nista od nista nekakvim postepenim procesima zaboravljajuci da nanomasinerija ne dozovljava nikakve postepene evolucijsske procese jer nanomasinerija trazi da je u finkciji tek onda kada su svi komponenti prikopcani, a otkini jedna koponent dobit ces ne funkcionalnu masinu.

i to je sto vi ne razumijete
nemoj mi sad tu muljat, pitam te konkretno pitanje: po muslimanskom vjerovanju, da li je na zemlji prije 4 milijardne godina ni iz cega nastala eukariotska celija sa svom svojom kompleksnoscu ("nanomasinerija" i ostalo)?
Aoida

#2405 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote:
ne pricam ja o tome, nego pricamo o periodu prije Big banga, u dimenziji gdje je Bog, a ne o civilizacijama koje su se smjenjivale na zemlji.
Svejedno je o kojem periodu pricas.
Cinjenica je da moras znati odakle si krenuo da bi znao gdje ides.
Nauka (da ne nabrajam spcificino koje) pokusavaju dokuciti i razumijeti porijeklo svega zivog na planeti zemlji.
Jel evolucija...jel Bog...jel nesto trece....sve se istrazuje.
sta bi bilo kad bi bilo.... :-) ko to zna
Nisam pitala sta znas, vec sta mislis. Znaci, sta predpostavljas.
Da li ti predstavlja problem zamisliti da postoji vid zivota, inteligentniji i napredniji od nas. Pa zatim kakav sistem vrijednosti imaju?
Kako izgledaju...sta rade?

nelogicno vjerovanje se ne zamjenjuje sa jos nelogicniim vjerovanjem, nego se gleda da nelogicno vjerovanje se zamijeni sa logicnim vjerovanje.

ako je nelogicno vjerovanje da smo sami od sebe nastali nekakvim evolucijama , pa posto nam je to nelogicno daj da ukljucimo naprednu civiliaciju u stvar, ali i dalje problem ostaje, kako su oni stvoreni, ko je njih stvorio, gdje su bili prije big banga , kako su mogli da nastimaju suncev sistem za zivot na zemlji? itd td
Ali nama evolucija nije nelogicna. Tebi je.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2406 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

harač wrote:sta je vjerovatnije:

(1) da je neko namjerno nastimao citav univerzum da bi 13.7 milijardi godina nakon velikog praska smrcak postojao i pisao po forumu, ili

(2) da su se 9,7 milijardi godina nakon velikog praska, kada su se za to ispunili geolosko-klimatski i drugi uslovi u jednom dijelu jedne galaksije, pojavili primitivni oblici zivota, koji ce u sljecedih 4 milijardne godina evoluirati u smrcka koji ce pisati na forumu da je neko namjerno nastimao univerzum za njega
još ako je tačna ona teorija o paralelnim univerzumima , a u svakoj od njih postoji Smrčak..
Smrcak15

#2407 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:

ja da tebi sad prilozim naucni rad o necemu, ti ga svakako ne bi prihvatio.

za tebe je to neshvatljivo kao za mene vjerovanje u boga, poslanika i svete knjige

prihvatam u koliko je logican i ima dokaze i arguemnte dobre.
beni-bu-man

#2408 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Nurudin wrote:

(1) da je neko namjerno nastimao citav univerzum da bi 13.7 milijardi godina nakon velikog praska smrcak postojao i pisao po forumu, ili

(2) da su se 9,7 milijardi godina nakon velikog praska, kada su se za to ispunili geolosko-klimatski i drugi uslovi u jednom dijelu jedne galaksije, pojavili primitivni oblici zivota, koji ce u sljecedih 4 milijardne godina evoluirati u smrcka koji ce pisati na forumu da je neko namjerno nastimao univerzum za njega
još ako je tačna ona teorija o paralelnim univerzumima , a u svakoj od njih postoji Smrčak..
ili teoriju bez konacnih dimenzija :-) :-) :-)
harač

#2409 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Nurudin wrote:

horror :oops: il sto bi rekli u modalnoj logici - "smrcak, rigidni dezignator"
Smrcak15

#2410 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:nemoj mi sad tu muljat, pitam te konkretno pitanje: po muslimanskom vjerovanju, da li je na zemlji prije 4 milijardne godina ni iz cega nastala eukariotska celija sa svom svojom kompleksnoscu ("nanomasinerija" i ostalo)?
da prije 4 milijarde Godina a mozda jos ranije. i nije to nikakvo muslimansko vjeroavnje nego se gleda dokazi sta naucnici pronadju.
beni-bu-man

#2411 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:

Procitaj sta je Hawking mislio o tome
Smrcak15

#2412 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:
Smrcak15 wrote:
ne pricam ja o tome, nego pricamo o periodu prije Big banga, u dimenziji gdje je Bog, a ne o civilizacijama koje su se smjenjivale na zemlji.
Svejedno je o kojem periodu pricas.
Cinjenica je da moras znati odakle si krenuo da bi znao gdje ides.
Nauka (da ne nabrajam spcificino koje) pokusavaju dokuciti i razumijeti porijeklo svega zivog na planeti zemlji.
Jel evolucija...jel Bog...jel nesto trece....sve se istrazuje.
sta bi bilo kad bi bilo.... :-) ko to zna
Nisam pitala sta znas, vec sta mislis. Znaci, sta predpostavljas.
Da li ti predstavlja problem zamisliti da postoji vid zivota, inteligentniji i napredniji od nas. Pa zatim kakav sistem vrijednosti imaju?

nelogicno vjerovanje se ne zamjenjuje sa jos nelogicniim vjerovanjem, nego se gleda da nelogicno vjerovanje se zamijeni sa logicnim vjerovanje.

ako je nelogicno vjerovanje da smo sami od sebe nastali nekakvim evolucijama , pa posto nam je to nelogicno daj da ukljucimo naprednu civiliaciju u stvar, ali i dalje problem ostaje, kako su oni stvoreni, ko je njih stvorio, gdje su bili prije big banga , kako su mogli da nastimaju suncev sistem za zivot na zemlji? itd td
Ali nama evolucija nije nelogicna. Tebi je.
nije mi tesko zamisliti
kratko i jasno neznam, samo tu masta moze da radi :lol:
harač

#2413 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:nemoj mi sad tu muljat, pitam te konkretno pitanje: po muslimanskom vjerovanju, da li je na zemlji prije 4 milijardne godina ni iz cega nastala eukariotska celija sa svom svojom kompleksnoscu ("nanomasinerija" i ostalo)?
da prije 4 milijarde Godina a mozda jos ranije. i nije to nikakvo muslimansko vjeroavnje nego se gleda dokazi sta naucnici pronadju.
ma bravo

Q.E.D.
Aoida

#2414 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote:
Ja sam te par stranica unazad upitala sta je za tebe validan dokaz.
Nisi mi odgovorio.
Smrcak15

#2415 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:
a sto ti nama ne bi ispricao sta je to hawking rekao i mislio o tome???
Smrcak15

#2416 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:
Smrcak15 wrote:
Nisi mi odgovorio.
nesto sto se moze , provjeriti ,testirati, izmjeriti itd
Aoida

#2417 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote:
nije mi tesko zamisliti
Ako ti nije tesko zamisliti....zasto ne zamislis?
Smrcak15

#2418 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:
Smrcak15 wrote:
nije mi tesko zamisliti
Ako ti nije tesko zamisliti....zasto ne zamislis?
kao eto nisam nikad zamisljao da postoje vanzemaljci :-)
harač

#2419 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
Aoida wrote:
Smrcak15 wrote:
Nisi mi odgovorio.
kao, npr. da je eukariotska celija nastala ni-iz-cega prije 4 milijarde godina, ili mozda prije :D

more bit da muslimani imaju neku drugu "naucnu" metodologiju :lol:
Aoida

#2420 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote:

Evolucija se moze provjeriti i testirati i izmjeriti itd.

Zasto je onda tebi problem to prihvatiti kao naucnu cinjenicu?
Aoida

#2421 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote: kao eto nisam nikad zamisljao da postoje vanzemaljci :-)
Pa ne znam...jesi li?
Kako si ih zamislio?
belfy

#2422 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

shodno recenome jasno je da flagela i kinesin ne postoje, jer ih Smrle nikada nije vidio, detektovao niti izmjerio.

na stranu sto je prije govorio i da voli razmisljati o raznim pristupima i opcijama, ali sada mu nekako tesko odgovoriti na to. :-)
Smrcak15

#2423 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote: kao, npr. da je eukariotska celija nastala ni-iz-cega prije 4 milijarde godina, ili mozda prije :D

more bit da muslimani imaju neku drugu "naucnu" metodologiju :lol:

ama nije ona nastala ni iz cega pobogu si brate, kako ne kontas sta ti pisem,

ako je nastala , nastala je Bozijom moci, Bozijom konstrukcijom i programiranje DNK itd itd

znaci Bog konstruise celiju i programira je kako ce da se ponasa i ona samo poslije prati kodove iz DNK, kao software program.
beni-bu-man

#2424 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:
a sto ti nama ne bi ispricao sta je to hawking rekao i mislio o tome???
na poslu sam i mrsko mi pisat dugometrazne postove :kiss:

guglaj jebo ga ti
Smrcak15

#2425 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:
Smrcak15 wrote: kao eto nisam nikad zamisljao da postoje vanzemaljci :-)
Pa ne znam...jesi li?
Kako si ih zamislio?
jao pitanja :-)
Locked