Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
detroit-mercy wrote:
Njemačka treba da vrati oko 60000 izbjeglica u zemlje u kojima vise ne prijeti izravna ratna opasnost u isto vrijeme otvorila je vrata za masu ljudi sa specifičnim zanimanjima, vidiš li razliku
Pa naravno. Uzimaju ljudi sta im treba i sto su drugi odskolovali..pametni. ali moze im se. Sami su zasluzni za to.
A sjecam se kad su nase krenuli vracati 1996..koja je kuknjava bila.
PM72 wrote:Imaju dvije vrste bosanaca u dijaspori,jedna je zavedena pod termin "ljudi na privremenom radu" i oni "odoh i ja majko Bosnu brani TI".Ima i treća,to su oni što nisu htjeli nezavisnu Bosnu i mada ih niko nije ni dirao ni tjerao lažu da su morali otići"...
probudi se ovo je 2018ta rat je završen prije 23 godine
Pa kada kazes da je tamo jos gore sto se tice penzija kao sto si rekla, onda mogul zakljuciti da pojma nemas. Ti vjerovatno radis u nekom hotelu kao cistacica I nisi bas zadovoljna pa se javljas sa raznoraznim nezadovoljim nepostignucem tamo. Vidi se in tvojih dosadasnjih postova. Zaradujes nekih $400 ili $500 sedmicno a od toga moras skupiti I pare za godisnji da budes faca kada dodes u Bosnu. Nije lako. Posto tamo nemas sta drugo da radis javljas se na ove bosanske forume da pricas neistine. Inace dobro sam, kako si ti. Kada pocinje smjena za posao
detroit-mercy wrote:
Njemačka treba da vrati oko 60000 izbjeglica u zemlje u kojima vise ne prijeti izravna ratna opasnost u isto vrijeme otvorila je vrata za masu ljudi sa specifičnim zanimanjima, vidiš li razliku
Pa naravno. Uzimaju ljudi sta im treba i sto su drugi odskolovali..pametni. ali moze im se. Sami su zasluzni za to.
A sjecam se kad su nase krenuli vracati 1996..koja je kuknjava bila.
Onda vidiš li razliku kod mene sestra od jarana kao izbjeglica nije mogla raditi kao doktor u Svabiji, danas doktori odlaze da rade i to već znaju i gdje će se javiti na posao
PM72 wrote:Imaju dvije vrste bosanaca u dijaspori,jedna je zavedena pod termin "ljudi na privremenom radu" i oni "odoh i ja majko Bosnu brani TI".Ima i treća,to su oni što nisu htjeli nezavisnu Bosnu i mada ih niko nije ni dirao ni tjerao lažu da su morali otići"...
Dobar dan Kolumbo,
I sad je tako-da si ti živ i zdrav.
Dobar dan Kolumbo,
I sad je tako-da si ti živ i zdrav.
detroit-mercy wrote:
Onda vidiš li razliku kod mene sestra od jarana kao izbjeglica nije mogla raditi kao doktor u Svabiji, danas doktori odlaze da rade i to već znaju i gdje će se javiti na posao
Opet joj je bolje nego da je ovdje ostala i rezala ljudima udove bez anestezije...
mirsek wrote:
Ma kakvi, vecina kad zaradi penziju vise vremena provodi u BIH nego u Njemackoj a dosta njih u vlastitim kucama koje su u medjuvremenu napravili/kupili.
Bar u ovim manjim mjestima je tako.
Da, znam.Sa njemackom penzijom koju su nasi zaradili je tesko zivjeti i prezivjetu u Njemackoj. I sami Njemci i Amerikanci odlaze u druge zemlje i provode bar pola godine u istim.
Sreca je ako je dozive i uzivaju u cemu su gradili.
pa ako si otišao sa 45 normalno da nećeš imati neku aman zaman penziju
Kao sto znas, ako je u Americi moze 10 gdina raditi i steci uslov za neki SS, i to bi bilo dovoljno da prezivi u Bosni ostatak zivota.
PM72 wrote:nek se svako nađe u te tri kategorije...ja skidam kapu onima koji su ratovali i nakon rata otišli da obezbjede bolju budućnosti...
Te tvoje kategorije su važne možda samo tebi i za još par likova, ljude realno zaboli kurko za te etikete. Btw. da mi se ne bi navalio na ledja sa etiketama, da učesnik sam rata od 92-95te i imao sam dva ranjavanja
detroit-mercy wrote:
Opet joj je bolje nego da je ovdje ostala i rezala ljudima udove bez anestezije...
Sirimo priču bez veze, ženska bila tu skoro cio rat, muž od prvog dana učesnik rata, otisli su iz drugih razloga. Mojne sad ko ovaj pm da vraćaš priču na 92u
detroit-mercy wrote:
Sirimo priču bez veze, ženska bila tu skoro cio rat, muž od prvog dana učesnik rata, otisli su iz drugih razloga. Mojne sad ko ovaj pm da vraćaš priču na 92u
Ne pricam uopste o njoj, sta znam ko je zena. Samo o perspektivama zivota u razlicitim situacijama.
detroit-mercy wrote:
Ne pricam uopste o njoj, sta znam ko je zena. Samo o perspektivama zivota u razlicitim situacijama.
AmirBaa wrote:
kako ste onda vi relevantni da pricate o BiH? Evo nedjelja, budim se u 9 sati i vidi cuda, nema vode. VIK samo na FB stranici objavio da nece citav dan vode biti. Pripremaju nas na nocne redukcije sad na ljeto Opet mi nisi rekao gdje zivis, jer mi to sve zvuci "cudno". Svakako ne "cudno" kao ovdje, gdje moras ubiti nekoga da odes u zatvor. Meni kad su obili kucu u sarajevu, cekao policiju 2 sata iako sam im rekao da je lopov mozda jos u kuci jer me nije bilo dugo vani Ja ne kazem da toga svega nema i svugdje u svijetu, nigdje nije savrseno. Ali nema ni blizu kao ovdje, ne moze me niko u drugo uvjeriti. Kako onda objasniti ovolike odlaske ljudi iz BiH ? Nabrojat cu ti najbitnije negativne stvari u BiH a koje nemaju veze sa visinom plate: vodovod, infrastruktura (bespravna gradnja na svakom cosku), zagadjenost (koja je opet vezana za siromastvo, jer ljudi nemaju para da se griju "ekoloski"), kriminal i kradje (mozete pricati sta hocete, ali u ovako malim sredinama rijetko gdje ima toliko pljacki, jer ni pola ne zavrsi u medijima), ceste (gradske pogotovo a i magistralni putevi, o povezanom autoputu se moze samo sanjati), zdravstvo takvo da nemaju zavoja u ambulantama, mobilne mreze (gdje BHTelecom propada i gdje 3G signala nemam haman cim izadjem iz sarajeva, o 4G mozemo sanjati isto), JAVNI GRADSKI PREVOZ (mislim da je svima jasno u kolikom kur** je GRAS, ne treba nista objasnjavati), drzava samo gleda kako ce te zajebati (iskusio na svojoj kozi kad sam htio otvoriti firmu i unijeti VR tehnologiju u BiH prije 3 godine), bijedni aerodromi i povezanost sa svijetom (tako da se meni vise isplati sjesti na bus, otici u dubrovnik, pa iz dubrovnika letiti gdje god hocu). Ovo sto sam nabrojao ne spada u osnovne zivotne potrebe, ali su razlozi zbog kojih oni i koji imaju dobre plate ovdje idu na Zapad. Imas li ti gore nabrojanih problema u gradu-drzavi gdje zivis ?
Ja sam živio donedavno u BiH, tako da definitivno jesam relevantan. Što se tiče ostalih pitanja, već sam sve odgovorio u ranijim postovima, ne da mi se fakat ponavljati.
Živio!
Da volis bih i vratices se Ali u Sloveniju
Sve jasno kao dan ne ponavljaj bogati
LJEKARA KOJI JE PRIZNAO DA JE UZEO MITO NAGRADILI NOVIM POSLOM: LOVRE DOBIO OTKAZ U PRIJEDORU, ZAPOSLEN U BANJALUCI
Lovre je u žižu javnosti dospio kada ga je policija 2014. godine uhapsila zbog sumnje da je pacijentkinji izvadio pogrešan organ.
PM72 wrote:nek se svako nađe u te tri kategorije...ja skidam kapu onima koji su ratovali i nakon rata otišli da obezbjede bolju budućnosti...
Te tvoje kategorije su važne možda samo tebi i za još par likova, ljude realno zaboli kurko za te etikete. Btw. da mi se ne bi navalio na ledja sa etiketama, da učesnik sam rata od 92-95te i imao sam dva ranjavanja
ma kakvi,zaboli me za etiketama,tebi svaka čast i skidam ti kapu nego da ostali znaju kako mi u Bosni gledamo na te ljude jer se ne javljamo mi vama nego vi nama.Klix je sarajevski i bosanski sajt a ko mene nađe na bilo kojem "stranjskom" -prihvatam doživotni ban
ExNihilo wrote:Ni oni što su odvajkada u domovini, a ni oni koji emigriraše, zapravo nemaju cjelovito iskustvo. Samo ko je živio u BiH, emigrirao, a potom se vratio i konačno opet otišao ili se skrasio tu - živio je sve kombinacije i sagledao sve uglove. Takvih je najmanje na temi, ili ih uopće nema, pa ne čude crno-bijeli stavovi.
Pika li se zadnja destinacija
Mislim da ona puno govori
Last December wrote: Nije džaba ova tema ovako posjećena, sve sami akademici drže predavanja
Ajd da uzmemo da je ta platica od 1500 evrića zaqrc. Nije ni poenta u tom iznosu, nego u mogućnostima koje se otvaraju, imaš izbor raditi nešto drugo, napredovati, školovati se, biti subvencionisan i dobiti pomoć od biroa. Ko hoće više pokrenuti svoj biznis, ne biti reketiran u mahali.
Jest Ali Kako ces prezivjeti bez cavapa?? Kafe?? Rahatluka?? Bosanske prirode?? Ostaloga??
Last December wrote: Nije džaba ova tema ovako posjećena, sve sami akademici drže predavanja
Ajd da uzmemo da je ta platica od 1500 evrića zaqrc. Nije ni poenta u tom iznosu, nego u mogućnostima koje se otvaraju, imaš izbor raditi nešto drugo, napredovati, školovati se, biti subvencionisan i dobiti pomoć od biroa. Ko hoće više pokrenuti svoj biznis, ne biti reketiran u mahali.
Jest Ali Kako ces prezivjeti bez cavapa?? Kafe?? Rahatluka?? Bosanske prirode?? Ostaloga??
Skidam ja kapu svakom ko se navikne na cist zrak kad nedje ode, ja kad odem na planinu jedva do zraka dodjem od kaslja, fali onih mescini pm10 i pm5 cestica, tacno zrak nema pravi smek
Skidam ja kapu svakom ko se navikne na cist zrak kad nedje ode, ja kad odem na planinu jedva do zraka dodjem od kaslja, fali onih mescini pm10 i pm5 cestica, tacno zrak nema pravi smek
ExNihilo wrote:Ni oni što su odvajkada u domovini, a ni oni koji emigriraše, zapravo nemaju cjelovito iskustvo. Samo ko je živio u BiH, emigrirao, a potom se vratio i konačno opet otišao ili se skrasio tu - živio je sve kombinacije i sagledao sve uglove. Takvih je najmanje na temi, ili ih uopće nema, pa ne čude crno-bijeli stavovi.
Pika li se zadnja destinacija
Mislim da ona puno govori
ma kakvi,zaboli me za etiketama,tebi svaka čast i skidam ti kapu nego da ostali znaju kako mi u Bosni gledamo na te ljude jer se ne javljamo mi vama nego vi nama.Klix je sarajevski i bosanski sajt a ko mene nađe na bilo kojem "stranjskom" -prihvatam doživotni ban
Sto onda ne kažeš Begovicu ili Pjanicu i masi njih da bi trebali igrati za stranjske države. A to kako ko šta gleda u Bosni, možeš samo govoriti u svoje ime jer ti kao jedinka nisi reprezentativni uzorak nicega. I još na kraju, javljaš se na privatnom forumu (nije tvoje vlasnistvo) i ti bi ko zabranjivao nesto Get a life man
triconja wrote: