Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BadBoy

#2401 Re: Crna hronika BH cesta

Post by BadBoy »

drug_profi wrote:
BadBoy wrote:Itekako ima i doprinosa pješaka u saobraćajnim nesrećama, nemojte lupati gluposti.

Upravo ispred sebe na stolu imam presudu Općinskog suda u Sarajevu, potvrđenu od strane Kantonalnog suda u Sarajevu gdje se vozač kamiona oslobađa optužbe u saobraćajnoj nesreći i to sa smrtnom posljedicom (slučaj je bio i u vijestima).
Slucaj samoubice u Hotonju? Imao je svjedoke. Vozio po ogranicenju.
Nije, nije. Slučaj kada je kamion, na žalost, udario dijete na Stupu..
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#2402 Re: Crna hronika BH cesta

Post by liaar »

Od prije skoro 10 godina, kod nekadašnje pijace gdje je sada nova stanica ?
drug_profi

#2403 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Sjećam se. Pretužno. Mali dječak, mislim nešto kao od 3-4 godine.

Naravno da pješaci snose dosta krivice, ali tu krivicu treba dokazati i nikako je ne smijemo pretpostavljati unaprijed jer svakako imamo previse neodgvornih vozaca.
A kako vidimo, sud je uglavnom u stanju razluciti koliko je cija krivica.

Sjecam se i dva slucaja iz prve ruke. Moj prijatelj udario stariju zenu u Nedzaricima. tamo gdje je rahmetli Hava stradala. Nekad tamo 97-98. Realno bio je djelimicno kriv jer se desilo kraj tramvajske stanice. Zena isfurala sa donje strane pravo pred njega. Nije brzo vozio, bile su teze povrede, ali ne opasne po zivot.
Obilazio je u bolnici, prihvatio svoj dio krivice na sudu. Dobio novcanu kaznu, ne sjecam se sad koliko, ali ne pretjerano tesku.

Drugi slucaj isto zena, isto tramvajska, ali kod bivseg AS-a (Hoše) pred rat. Zena sa stanice prema AS-u trkom kad su auti vec krenuli sa semafora. I ovaj u krajnjoj desnoj je nije ni vidio od ovog u srednjoj. Samo mu se stvori pred autom. Ja stajao na semaforu kao pjesak. Znaci vozac sasvim normalno vozio, i zena mu se pojavi na haubi. Bio sam mu svjedok, i oslobodjen je. Zena je imala lom noge i par posjekotina.
Laplace

#2404 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

drug_profi wrote:Vozači bi tek počeli gazit kad bi se krivica djelila. Znate kakvih morona imamo za volanom i ako mu das sansu da se izvuce na crnu odjecu, duga svjetla i sl. bice Sefica ko u prici.
Zato sam vise puta rekao da je vozac jednom nogom u zatvoru drugom u grobu, ali je bilo forumasa koji su to ismijavali jer nisu u stanju shvatiti tako jednostavnu pouku.
I meni je jednom cura preko haube preletila na zelenom za mene. Mrak, kisa, crno sve, tumbulumb nešta... Ja taman krenuo sa semafora, a ona posla da pretrci. Pobjeze, nije ni pala nego onako me sa boka pa na haubi ostala sjedit... Ja zvao policiju da ne bude da sam pobjegao. Kad sam rekao da je pobjegla, kaze sto se nas tice mozete i vi ici. Ako bude prijava, ima evidentirano da ste zvali. Auto i onako staro bilo, izgrebano, iskuckano... nisam vidio da ima neki trag od nje. Elem. ako se ona sta naucila - dobro je. Ja sad duplo gledam.
Ne bi, jer bi pješaci poslije par kazni vodili računa o tome kako prelaze cestu. Ovako vozače dovode u nemoguće situacije.

Postoji razlika između malog procenta idiota za volanom, njima ništa manje od zatvora ne djeluje, i velike većine savjesnih (ili relativno savjesnih) koji na sve načine žele izbjeći kontakt sa pješakom.

Ovako neodgovorno ponašanje pješaka stvara situacije kada i najodgovorniji vozač može da udari pješaka, i pored svega što poduzme.

Ne pričam samo o dijeljenju krivice. Pričam o tome da se kažnjava svaki pješak koji krši pravila (tj. svaki kojeg uhvate u tome), bez opomena i bez opraštanja. (Isto to i za vozače). Kada bi jedan pješak nekoliko puta platio kaznu od (bar) 50 KM, u jednom trenutku bi počeo da vodi računa o tome gdje i kako prelazi cestu. Ovako će uvijek biti situacija da pješak sam sebe ubije a vozač ni kriv ni dužan bude suočen sa javnim linčom.
Laplace

#2405 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

drug_profi wrote:Vozači bi tek počeli gazit kad bi se krivica djelila. Znate kakvih morona imamo za volanom i ako mu das sansu da se izvuce na crnu odjecu, duga svjetla i sl. bice Sefica ko u prici.
Zato sam vise puta rekao da je vozac jednom nogom u zatvoru drugom u grobu, ali je bilo forumasa koji su to ismijavali jer nisu u stanju shvatiti tako jednostavnu pouku.
I meni je jednom cura preko haube preletila na zelenom za mene. Mrak, kisa, crno sve, tumbulumb nešta... Ja taman krenuo sa semafora, a ona posla da pretrci. Pobjeze, nije ni pala nego onako me sa boka pa na haubi ostala sjedit... Ja zvao policiju da ne bude da sam pobjegao. Kad sam rekao da je pobjegla, kaze sto se nas tice mozete i vi ici. Ako bude prijava, ima evidentirano da ste zvali. Auto i onako staro bilo, izgrebano, iskuckano... nisam vidio da ima neki trag od nje. Elem. ako se ona sta naucila - dobro je. Ja sad duplo gledam.
Ne bi, jer bi pješaci poslije par kazni vodili računa o tome kako prelaze cestu. Ovako vozače dovode u nemoguće situacije.

Postoji razlika između malog procenta idiota za volanom, njima ništa manje od zatvora ne djeluje, i velike većine savjesnih (ili relativno savjesnih) koji na sve načine žele izbjeći kontakt sa pješakom.

Ovako neodgovorno ponašanje pješaka stvara situacije kada i najodgovorniji vozač može da udari pješaka, i pored svega što poduzme.

Ne pričam samo o dijeljenju krivice. Pričam o tome da se kažnjava svaki pješak koji krši pravila (tj. svaki kojeg uhvate u tome), bez opomena i bez opraštanja. (Isto to i za vozače). Kada bi jedan pješak nekoliko puta platio kaznu od (bar) 50 KM, u jednom trenutku bi počeo da vodi računa o tome gdje i kako prelazi cestu. Ovako će uvijek biti situacija da pješak sam sebe ubije a vozač ni kriv ni dužan bude suočen sa javnim linčom.
Laplace

#2406 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

BadBoy wrote:Itekako ima i doprinosa pješaka u saobraćajnim nesrećama, nemojte lupati gluposti.

Upravo ispred sebe na stolu imam presudu Općinskog suda u Sarajevu, potvrđenu od strane Kantonalnog suda u Sarajevu gdje se vozač kamiona oslobađa optužbe u saobraćajnoj nesreći i to sa smrtnom posljedicom (slučaj je bio i u vijestima).
Sjećam se jedne priče iz osamdesetih da je naš čovjek poginuo prelazeći cestu na crvenom. Vozač nije nikako kažnjen. Čak su neki komentarisali kako bi gore bilo da je vozač pokušao da izbjegne pješaka, jer bi vjerovatno došlo do veće nesreće sa više nastradalih. Ne znam koliko je to pouzdano, narod priča svašta, ali da je u normalnim zemljama i pješak odgovoran za svoje ponašanje, to vjerujem.
Laplace

#2407 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

un1ted wrote:Moguce je, ali trebas imati nekoga :) AKo nemas, ide ekspresno sudjenje sa osudjujucom presudom.

Glavna cesta, Otoka. Kasni juli temperatura za prokljucati. Vozeci se srednjom trakom iz Bogu poznatih razloga spustam brzinu na 40km/h pred pjesackim prelazom, iako nikada ne idem ispod 50km/h kada se pribliziavam pjesackom, kad ispred auta sa desne strane izlece deda koji ne zna je li posao ili dosao. Kako sam ga izbjegao, ni dan danas ne znam.

Vracajuci sliku, ne postoji opravdani razlog zasto bih smanjio brzinu na 40km/h jer su uslovi i preglednost bili odlicni, iako kako sam napisao, kada se priblizavam raskrsnici istu smanjim, ali skoro pa nikada ne ispod 50km/h.

Ono sto hocu da kazem je da ponekad jednostavno dodje do situacije kad vozac apsolutno nista ne moze uraditi.
Upravo to je poenta onoga što pišem.
Johnny071

#2408 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Johnny071 »

pa kako vozac moze da ima ikakvog uticaja kad budale pretrcavaju glavnu ulicu na crveno il dje nema pjesackog? 90% stanovnistva u sarajevu odraslo na kaldrmi pa nije ni cudo sto sad ne znaju da koriste ulice, saobracajnice i asfaltirane ceste... nije bilo tog djela kucnog odgoja, radi odustva gore spomenutih objekata u selima i zaseocima odakle ovi "pjesaci" vuku korjenje. da milicija kaznjava 10% pjesake koliko vozace nebi bilo problema, al sta ces, steta udarenih auta.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2409 Re: Crna hronika BH cesta

Post by un1ted »

Glupost. Kada odem u bilo koje novo mjesto pazim duplo više nego u svom okruženju.

Kalsican primjere napisanog su Arapi. Dodju, krše zakon, prolaze kroz crveno i sta sve ne. Zašto? Vidjeli da moze domaći narod, pa sto ne bi mogao i on, plus ima keš.

Nema efikasnih kazni. Kada platiš 3-4 puta po 50KM za karatak period, naredni put ćeš razmisliti, ne zbog toga što krsis zakon i ugrožavas sebe, već zbog toga što ćeš dobiti po džepu.
UmaX

#2410 Re: Crna hronika BH cesta

Post by UmaX »

Arapi prolaze kroz crveno i u svojim zemljama odakle su dosli. Nisu bas neki primjer...

Nema policije da kaznjava prekrsaje, to je problem. Kad neko uradi sranje, gdje je policija? Zaustavljaju na nekim svojim mjestima i to je to. Gledaju radar, ides li preko ogranicenja, gledaju svjetla, dokumente, opremu u vozilu. To je to.

De nek krenu klepat one sto se okrecu polukruzno gdje je to zabranjeno, one sto parkiraju u po raskrsnice, po pjesackim, sto prolaze kroz crveno, sto ne staju pjesacima...
Johnny071

#2411 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Johnny071 »

un1ted wrote:Glupost. Kada odem u bilo koje novo mjesto pazim duplo više nego u svom okruženju.

Kalsican primjere napisanog su Arapi. Dodju, krše zakon, prolaze kroz crveno i sta sve ne. Zašto? Vidjeli da moze domaći narod, pa sto ne bi mogao i on, plus ima keš.

Nema efikasnih kazni. Kada platiš 3-4 puta po 50KM za karatak period, naredni put ćeš razmisliti, ne zbog toga što krsis zakon i ugrožavas sebe, već zbog toga što ćeš dobiti po džepu.
pa to ti je fazon, sto 50KM nije isto svakom. Nekom naplatis 5-6 puta 50KM i on se ufati za glavu dize kredit itd, nekom naplatis 20 puta tolko i njemu smjesno.
drug_profi

#2412 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Dobro mudraci a sta cemo sa djecom i maloljetnicima? Starcima, slijepcima....
Gaziiiiii.....koji qurac ce na cesti....
Zakon je jako dobro odredio stepen odgovornosti.
A slazem se da su pjesaci neobrazovani, neodgovorni, i da im to prolazi u ovoj situaciji kad se to tolerise od policije.
Evo samo primjer pijace Merkur. To izlijece ko bez mozga.
Laplace

#2413 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

drug_profi wrote:Dobro mudraci a sta cemo sa djecom i maloljetnicima? Starcima, slijepcima....
A slazem se da su pjesaci neobrazovani, neodgovorni, i da im to prolazi u ovoj situaciji kad se to tolerise od policije.
Ko je rekao da vozači trebaju gaziti djecu? Ili pješake uopšte?

Možeš li ti shvatiti da vozači ne mogu protiv zakona fizike? Voziš li po ograničenju, recimo na ograničenju 40 km/h vozi malo ispod, na primjer 36 km/h. To je 10 m/s. Vrijeme reakcije vozača u prosjeku je pola sekunde, dakle pet metara. Ako ti neko izleti iz mrtvog ugla na dva metra, ne stigneš niti pritisnuti kočnicu. Put kočenja nisam niti računao.

A šta ćemo sa djecom? Pa, to je najlakše - odgoje ih roditelji. Kad sam ja ibo dijete, morao sam dobro voditi računa o saobraćaju. Jer - odgoj. Odgoj djeteta ne znači kupiti mu skup mobitel i pustiti ga vani da luduje. Ali, tada su djeca imala roditelje.
Laplace

#2414 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

drug_profi wrote:Dobro mudraci a sta cemo sa djecom i maloljetnicima? Starcima, slijepcima....
Ko je rekao da vozači trebaju gaziti djecu? Ili pješake uopšte?

Možeš li ti shvatiti da vozači ne mogu protiv zakona fizike? Voziš li po ograničenju, recimo na ograničenju 40 km/h vozi malo ispod, na primjer 36 km/h. To je 10 m/s. Vrijeme reakcije vozača u prosjeku je pola sekunde, dakle pet metara. Ako ti neko izleti iz mrtvog ugla na dva metra, ne stigneš niti pritisnuti kočnicu. Put kočenja nisam niti računao.

A šta ćemo sa djecom? Pa, to je najlakše - odgoje ih roditelji. Kad sam ja ibo dijete, morao sam dobro voditi računa o saobraćaju. Jer - odgoj. Odgoj djeteta ne znači kupiti mu skup mobitel i pustiti ga vani da luduje. Ali, tada su djeca imala roditelje.
drug_profi

#2415 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Upravo stvaranjem mogucnosti da mozes nekog ubiti a da ne budes kriv postavljas pravni okvir koji bi donio haos i gomilu nepravdi.
Kako vam to nije jasno?
Postojeci zakon sasvim dobro ocjenjuje doprinos nesreci, a sudovi uglavnom ispravno presudjuju.
Bakir1

#2416 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Bakir1 »

Svi ucesnici u saobraćaju imaju odgovornost i uzuse ponašanja.
Nije ovo prvi put da na m17 ginu pjesaci, a vozac ukoliko nije pijan nadrogiran ili nesto treće u takvom slučaju nece biti osudjen ni za bilo sta.
Nije to da se ima mogućnost gazenja pjesaka nego tamo gdje pjesaci nemaju sta raditi nemaju i kraj.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#2417 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Romeo 80 »

Bakir1 wrote:Svi ucesnici u saobraćaju imaju odgovornost i uzuse ponašanja.
Nije ovo prvi put da na m17 ginu pjesaci, a vozac ukoliko nije pijan nadrogiran ili nesto treće u takvom slučaju nece biti osudjen ni za bilo sta.
Nije to da se ima mogućnost gazenja pjesaka nego tamo gdje pjesaci nemaju sta raditi nemaju i kraj.
Upravo tako! :thumbup:

Ne razumijem odakle u narodu to razmisljanje da je vozac uvijek kriv i da mora u svakom slucaju odgovarati? Pa cemu onda sluze sudovi. Po toj logici, u slučaju stradanja pjesaka po defaultu bi se vozace trpalo u zatvor i dovidjenja :-)

Pjesaci su ravnopravni ucesnici u saobracaju. Ne malo vise ili malo manje ravnopravni, vec ravnopravni. I trebaju odgovarati jednako kao i bilo koji drugi ucesnik u saobracaju.
drug_profi

#2418 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Upravo to govorim. Ako se ne razumijemo, ne vjerujem da je do mene. Naglasio sam vise puta da je postojeci zakon dobar i da sudovi uglavnom ispravno odvaguju krivicu.
liaar

#2419 Re: Crna hronika BH cesta

Post by liaar »

Pješaci su stoka neviđena, drug_profi žao mi je druže ali tako je. Danas sam umalo ubio ženu, vozeći po ograničenju. Idem iz pravca Ilidže prema gradu, i približavam se stupskom pothodniku, kad sam sasvim slučajno skontao ženu, babu, jedno 70 godina, u bijelim pantolama i bijeloj jakni, kako opušteno prelazi cestu, znači ne trči nego hoda polako, skontam je na nekih 20m ispred sebe, vozeći po ograničenju, nekih 57-60 km/h, opalim po kočnici, i počnem svirati. U tom ona, umjesto da požuri, baci se, nestane, šta god, pogleda u mene mrtvim pogledom i uspori koliko god je mogla, do mjere da sam morao zaustaviti vozilo jer iz krajnje lijeve nisam mogao izaći od drugih auta, a ona me gleda ko tele i lagano se šeće.
drug_profi

#2420 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Oni da znaju koliko je tesko tonu zaustaviti i na suhom, a ne na snijegu, trcali bi ko sumanuti.
Ali opet zakon njihov zivot stiti time sto ti i ja moramo poloziti vozacki i nauciti da se za njihove zivote moramo mi brinuti.
Tako je kako je. Stoka bezobrazna jednim dobrim djelom. Ali sta mozes.
liaar

#2421 Re: Crna hronika BH cesta

Post by liaar »

To nije nikakvo opravdanje, to je isto da za lošeg učenika kažeš "da je znao da je škola teška, učio bi da je završi"
Laplace

#2422 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

drug_profi wrote:Upravo stvaranjem mogucnosti da mozes nekog ubiti a da ne budes kriv postavljas pravni okvir koji bi donio haos i gomilu nepravdi.
Kako vam to nije jasno?
Postojeci zakon sasvim dobro ocjenjuje doprinos nesreci, a sudovi uglavnom ispravno presudjuju.
1. Ne zagovaram stvaranje mogućnosti da mogu nekoga ubiti a da ne budem kriv.

2. Haos već postoji, i to upravo zbog toga što postoji kategorija za koju se a priori pretpostavlja da nije nizašta kriva i da nema nikakve odgovornosti - dakle pješaci.

3. Zagovaram da se stvori pravni okvir koji će onemogućiti da uopšte dođe do situacije da pješaci poginu.

4. Logika je jednostavna: nema pješaka tamo gdje ga ne bi smjelo biti => savjestan vozač neće doći u situaciju da ne može izbjeći kontakt sa pješakom.

5. Dakle, zagovvaram da svi učesnici u saobraćaju poštuju ZOBS. Ništa više i ništa manje.
Laplace

#2423 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

drug_profi wrote:Upravo stvaranjem mogucnosti da mozes nekog ubiti a da ne budes kriv postavljas pravni okvir koji bi donio haos i gomilu nepravdi.
Kako vam to nije jasno?
1. Ne zagovaram stvaranje mogućnosti da mogu nekoga ubiti a da ne budem kriv.

2. Haos već postoji, i to upravo zbog toga što postoji kategorija za koju se a priori pretpostavlja da nije nizašta kriva i da nema nikakve odgovornosti - dakle pješaci.

3. Zagovaram da se stvori pravni okvir koji će onemogućiti da uopšte dođe do situacije da pješaci poginu.

4. Logika je jednostavna: nema pješaka tamo gdje ga ne bi smjelo biti => savjestan vozač neće doći u situaciju da ne može izbjeći kontakt sa pješakom.

5. Dakle, zagovvaram da svi učesnici u saobraćaju poštuju ZOBS. Ništa više i ništa manje.
Laplace

#2424 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Bakir1 wrote:Svi ucesnici u saobraćaju imaju odgovornost i uzuse ponašanja.
Primjer kod Zenice: ja sam svaki put kad sam tuda prolazio vidio jasno uočljiv znak zabrane kretanja za pješake. Svaki put tuda prolazim u okviru ograničenja, često i malo ispod, i svaki put dobro pratim dešavanja ispred i oko vozila. Ali, šta pješak ima tamo da traži, gdje mu je izričito zabranjeno da bude? Ako hoće da se ubije, tu je rijeka, tu su mostovi, ima načina.
Laplace

#2425 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

liaar wrote:Pješaci su stoka neviđena, drug_profi žao mi je druže ali tako je. Danas sam umalo ubio ženu, vozeći po ograničenju. Idem iz pravca Ilidže prema gradu, i približavam se stupskom pothodniku, kad sam sasvim slučajno skontao ženu, babu, jedno 70 godina, u bijelim pantolama i bijeloj jakni, kako opušteno prelazi cestu, znači ne trči nego hoda polako, skontam je na nekih 20m ispred sebe, vozeći po ograničenju, nekih 57-60 km/h, opalim po kočnici, i počnem svirati. U tom ona, umjesto da požuri, baci se, nestane, šta god, pogleda u mene mrtvim pogledom i uspori koliko god je mogla, do mjere da sam morao zaustaviti vozilo jer iz krajnje lijeve nisam mogao izaći od drugih auta, a ona me gleda ko tele i lagano se šeće.
Ali, skontaj te tehnike maskiranja: po mraku oblače sve crno i tamno, a po snijegu oblače sve bijelo. Maksimalno se trude da budu što neuočjiviji.
Post Reply