Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2401 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by _BataZiv_0809 »

Niemand wrote:Upravo. Potpuno normalno pitanje je nekad bilo jesi naso poso, kad ces se zeniti/udati, kad ce djeca, a sad-kad ides?

Cesto se moras pravdati sto zivis u sopstvenoj zemlji. A s druge strane, ako se slucajno ikad pozalis, docekaju te sa cuvenom-ako ti se ne svidja, haj ti nedje drugo. Sto je uostalom i dovelo do tog da nema ko vise da mijenja ovo drustvo i zemlju.

Zalosno. Ja ne zelim otici, al da je ovdje dobro, nije.
Vidis da je tako i na forumu ;-)

Jednostavno te generacije, rodjene od 94-95 pa naovamo isto da su predodredjene da direkt idu vani.

Iako konspirativno zvuci, cisto sumnjam da je to bas slucajno. Pogotovu sto je nekako naglo krenulo tamo 2011.

Koji je to dobitak za drzave u koje idu, nemjerljivo je. Dodje ti covjek skolovan, zna jezik, marku u njega ne moras ulozit jer je to neko drugi isfinansirao i kao slag na tortu nema ni kulturoloskog šoka-manje vise se odmah integrisu.

I onda citamo narucene clanke kao nasa dijaspora se dobro integrisala u Svedskoj. Ma nemoj jest se tesko integrisat tu, sto se ne integrisu u Koreji :D
Edin H.

#2402 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Edin H. »

_BataZiv_0809 wrote:[Dodje ti covjek skolovan, zna jezik, marku u njega ne moras ulozit jer je to neko drugi isfinansirao i kao slag na tortu nema ni kulturoloskog šoka-manje vise se odmah integrisu.
Ovo ja stalno Englezima govorim, pa me cudno gledaju. :D

Kao da si uhvatio muda za bubrege sto strancu daju posao.
DearJohn

#2403 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

Maverick78 wrote:

"Srednja škola ti je samo korak ka utbildningu. Kad završiš utbildning, onda tražiš posao. A ja sam ga našao relativno brzo. Škola ne garantuje da ćeš imati odmah posao, ali nađe se opet. Svakako do tad se može naći posao koji nije u tvojoj branši, a ganjaš polako svoje. Ako ostaneš bez posla, imaš pravo godinu dana da dobijaš Akassu koja iznosi 80% tvoje plate i tražiš lagano drugi posao."

A kassa koju pominjes je ogranicena da nakon nekog vrrmena mozes dobit najvise oko 1 200 EUR bez obzira ako i zaradjujes 3 000 EUR. I sta mislis sta mozes sa 1 200 EUR u Svedskoj? Prnut macku pod rep. A i poslije odredjenog broja dana ako ne nadjes drugi poso gubis je stalno i onda nemas vise.
HAVANA

#2404 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

moonca wrote:
HAVANA wrote:[
sta trebam,na proseravanja po ovome ovde na svim temama,ismijavanje nas kao bijednih i jadnih sa masnim rukama od janjetine i cevapa,sa hvalospijevima njihovog uspjeha tamo negdje...da poklopim usima i vicem jes,uzas,blago vama...?Nece moci.Dobro mi pravo,imam posla,imam para,prijatelja,majku,oca,sestru,zenu,djecu,zivi,zdravi... ?
:caocao:

Haj' sad iskreno napisi , gdje si vani

:roll: :lol:
U Kristijaniji.Vidis da prodajem romantiku,gitare i vino.Rolam siljke i tako... :gunjastajl:
muha_sa

#2405 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

moonca wrote:
sta trebam,na proseravanja po ovome ovde na svim temama,ismijavanje nas kao bijednih i jadnih sa masnim rukama od janjetine i cevapa,sa hvalospijevima njihovog uspjeha tamo negdje...da poklopim usima i vicem jes,uzas,blago vama...?Nece moci.Dobro mi pravo,imam posla,imam para,prijatelja,majku,oca,sestru,zenu,djecu,zivi,zdravi... ?

izadje vani kad hoce da zapali :-)

ne daju u kancelarijama ministarstva za ino poslove duhanit

HAVANA ti je portir u otom ministarstvu
512MB

#2406 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

_BataZiv_0809 wrote:
512MB wrote: Definiraj "lijepo se snasli"
Imamo ovdje sve ono zbog cega su mnogi otisli vani.
Da, imas sve, ozbiljno? Samo par cinjenica da ne pisem roman:

- autoput i autoceste
- 24/7 voda
- 16000€ za mame po rodjenom djetetu, plus do 3 godine placenog neradnog
- djeciji dohodak od 200€ mjesecno po djetetu do 27. godine zivota
- besplatno studiranje
- stipendija do maks. 9000€ godisnje (12000€ ako imas djete)
- penzije i plate ne kasne ni dan
- zastita i prava radnika
- doktori su doktori (a ne uhljupi sa kopiranim diplomama)
- dobrovoljna hitna i vatrogasna sluzba
- socialna sigurnost

Ma mogo bi nabrajat danima glupo mi i pisat, al kad vi kobajagi skolovaniji dole kazete da vam je sve super kako ce tek druga raja. Zivite u zabokrecini i fino vam, ima se za vutre i cevapa. Stranacki nepismeni uhljupi vam kroje sudbinu i pisaju dan noc po vama. Hajd ok.
muha_sa

#2407 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

DearJohn wrote:Maverick78 wrote:

"Srednja škola ti je samo korak ka utbildningu. Kad završiš utbildning, onda tražiš posao. A ja sam ga našao relativno brzo. Škola ne garantuje da ćeš imati odmah posao, ali nađe se opet. Svakako do tad se može naći posao koji nije u tvojoj branši, a ganjaš polako svoje. Ako ostaneš bez posla, imaš pravo godinu dana da dobijaš Akassu koja iznosi 80% tvoje plate i tražiš lagano drugi posao."

A kassa koju pominjes je ogranicena da nakon nekog vrrmena mozes dobit najvise oko 1 200 EUR bez obzira ako i zaradjujes 3 000 EUR. I sta mislis sta mozes sa 1 200 EUR u Svedskoj? Prnut macku pod rep. A i poslije odredjenog broja dana ako ne nadjes drugi poso gubis je stalno i onda nemas vise.
jeftinija je klopa u ŠveCkoj neg u naske :-)

peceno pile u Maxiju 40 kruna---8 maraka :)
maslac u istom marketu 25 kruna--5 maraka :) kod nas 5,80
mlijeko tetrapak 9 kruna
i tako dalje i tako redom

o sredstvima za higijenu da ne pricam :-) kaladont jeftiniji neg kod nas

nailazio sam na ova 2 sticka za 10 kruna :-)
Image

nakupovo ih da imam za cjelu godinu :lol:

pivo od 2-4 marke i to se ne može svugdje kupit vec samo u specijaliziranim prodavnicama

Image
Edin H.

#2408 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Edin H. »

Jeftine su i garaci nego u Engleskoj.
512MB

#2409 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

muha_sa wrote:
DearJohn wrote:Maverick78 wrote:

jeftinija je klopa u ŠveCkoj neg u naske :-)

peceno pile u Maxiju 40 kruna---8 maraka :)
maslac u istom marketu 25 kruna--5 maraka :) kod nas 5,80
mlijeko tetrapak 9 kruna
i tako dalje i tako redom

o sredstvima za higijenu da ne pricam :-) kaladont jeftiniji neg kod nas

nailazio sam na ova 2 sticka za 10 kruna :-)
Image

nakupovo ih da imam za cjelu godinu :lol:

pivo od 2-4 marke i to se ne može svugdje kupit vec samo u specijaliziranim prodavnicama

Image
Jebat ca, puno toga je jeftinije jer je ponuda na trzistu veca. Ove Axe parfeme dijele i dzabalesku kao reklamu kad se naleti
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2410 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by _BataZiv_0809 »

512MB wrote: Da, imas sve, ozbiljno? Samo par cinjenica da ne pisem roman:

- autoput i autoceste
- 24/7 voda
- besplatno studiranje
- socialna sigurnost

Ma mogo bi nabrajat danima glupo mi i pisat, al kad vi kobajagi skolovaniji dole kazete da vam je sve super kako ce tek druga raja. Zivite u zabokrecini i fino vam, ima se za vutre i cevapa. Stranacki nepismeni uhljupi vam kroje sudbinu i pisaju dan noc po vama. Hajd ok.
Jest tebi dobro moras na forumu 24 ljudima objasnjavat kako ti je bolje nego njima :lol:
512MB

#2411 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Edin H. wrote:
_BataZiv_0809 wrote:[Dodje ti covjek skolovan, zna jezik, marku u njega ne moras ulozit jer je to neko drugi isfinansirao i kao slag na tortu nema ni kulturoloskog šoka-manje vise se odmah integrisu.
Ovo ja stalno Englezima govorim, pa me cudno gledaju. :D

Kao da si uhvatio muda za bubrege sto strancu daju posao.
Zato se nasi ko bubreg u loju zavale u socialni sistem bez da su dana uplacivali u kasu. Ja bi rekao win-win
512MB

#2412 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

_BataZiv_0809 wrote:
512MB wrote: Da, imas sve, ozbiljno? Samo par cinjenica da ne pisem roman:

- autoput i autoceste
- 24/7 voda
- besplatno studiranje
- socialna sigurnost

Jest tebi dobro moras na forumu 24 ljudima objasnjavat kako ti je bolje nego njima :lol:
Pa tema je "sta vas je natjeralo da odete vani", neznam sto se kacis i trolas bez potrebe :)
Edin H.

#2413 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Edin H. »

512MB wrote: Zato se nasi ko bubreg u loju zavale u socialni sistem bez da su dana uplacivali u kasu. Ja bi rekao win-win
Ah ta socijala, prelucali smo Palestince i Somalijce procentualno. :D
Fudo387

#2414 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

I ova tema je slika i prilika sto smo mi generalno i kao naorod, i kao drzava otisli u tri krasna. Ne bi niko nikom popustio milimetra, nema sanse. Imam utisak da se sve ovo desava uzivo, da bi vec neko dobio fasungu. Nema nista polako, odmah padaju teske rijeci, vrijedjanja...a jesmo supci u pm.
Nek' zivi gdje ko hoce, neka radi sta hoce i sta misli da je najbolje za njega. Sve dok mu ja ne moram finansirati ideje, trpiti ponasanje kakvo god da je, sretno buraz, sve radi sam' mene ne jebi.
Bosna kakva god bila, a daleko je od dobrog, ne postoji vise nigdje na svijetu. Ostatak nam je stran, mi njima i oni nama, trpe nas jer im donekle trebamo, a i mi bi njima jebali majku kroz majku da nam ne trebaju. Jebeno kako god, vrti se u krug dok ne mandrknes, el fatiha i dovidjenja. Onda dodju novi, i opet tako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2415 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by _BataZiv_0809 »

512MB wrote: Pa tema je "sta vas je natjeralo da odete vani", neznam sto se kacis i trolas bez potrebe :)
Sta cu ti ja sto te zulja cinjenica da neko normalno zivi tamo gdje ti nisi mogao.
muha_sa

#2416 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:I ova tema je slika i prilika sto smo mi generalno i kao naorod, i kao drzava otisli u tri krasna. Ne bi niko nikom popustio milimetra, nema sanse. Imam utisak da se sve ovo desava uzivo, da bi vec neko dobio fasungu. Nema nista polako, odmah padaju teske rijeci, vrijedjanja...a jesmo supci u pm.
Nek' zivi gdje ko hoce, neka radi sta hoce i sta misli da je najbolje za njega. Sve dok mu ja ne moram finansirati ideje, trpiti ponasanje kakvo god da je, sretno buraz, sve radi sam' mene ne jebi.
Bosna kakva god bila, a daleko je od dobrog, ne postoji vise nigdje na svijetu. Ostatak nam je stran, mi njima i oni nama, trpe nas jer im donekle trebamo, a i mi bi njima jebali majku kroz majku da nam ne trebaju. Jebeno kako god, vrti se u krug dok ne mandrknes, el fatiha i dovidjenja. Onda dodju novi, i opet tako.
:lol: :lol:

rahmetolog da nepogrešivu dijagnozu
Melbourne_Australia

#2417 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

muha_sa wrote:
Fudo387 wrote:I ova tema je slika i prilika sto smo mi generalno i kao naorod, i kao drzava otisli u tri krasna. Ne bi niko nikom popustio milimetra, nema sanse. Imam utisak da se sve ovo desava uzivo, da bi vec neko dobio fasungu. Nema nista polako, odmah padaju teske rijeci, vrijedjanja...a jesmo supci u pm.

Pa ako cemo iskreno ovaj 512 mb bi svaki dan dobijao batine u raji svojoj u BIH...I tacno se vidi da je on odrastao vani ..Iskreno ja bi ga pravi samarao svaki put kad bi ga vidio :D Jednostavno uvjek je tako bilo kod nas.....On ne bi mogao ni da igra kosarke ni fudbala sa rajom..On bi bio onaj , koji bi samo isao po vodu i koji nigdje ne bi bio u raji..A vidim da i gore isto nema raje :D jer visi covjek 24 sata na forumu :lol:
Fudo387

#2418 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Melbourne_Australia wrote:
muha_sa wrote:

Pa ako cemo iskreno ovaj 512 mb bi svaki dan dobijao batine u raji svojoj u BIH...I tacno se vidi da je on odrastao vani ..Iskreno ja bi ga pravi samarao svaki put kad bi ga vidio :D Jednostavno uvjek je tako bilo kod nas.....On ne bi mogao ni da igra kosarke ni fudbala sa rajom..On bi bio onaj , koji bi samo isao po vodu i koji nigdje ne bi bio u raji..A vidim da i gore isto nema raje :D jer visi covjek 24 sata na forumu :lol:
Ne treba tako, ja uopste ne sumnjam da je on fin momak, to sto nema sluha za nas poslovicni "haj zucni jos jednu da ti zvalje razvalim" mentalitet, nije on kriv. Odrastao je vani, i manje vise on je Svabo, sam' nije zut, ostalo je Hans 1/1.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2419 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by _BataZiv_0809 »

Dobar post Fudiša!
moonca

#2420 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

muha_sa wrote:
moonca wrote:

izadje vani kad hoce da zapali :-)

ne daju u kancelarijama ministarstva za ino poslove duhanit

HAVANA ti je portir u otom ministarstvu
:smekerica: :pracka:
Fudo387

#2421 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:
moonca wrote:
Fudo387 wrote:
Sto jest jest, ja nikad nisam zavirio u pozoriste, i da budem iskren, nesta me plaho i ne zanima.
Ustvari jesam, al nije bila predstava vec onaj david copperfield.
Sejtanska posla, nisam tri noci zaspo.
:pisnula: o,Fudo
Razmisljo je on nocima,kako jebo svoju mater. :lol:
:lol:
Ne bih ja to cudo ni otisao gledati, vec jaran imao karte i haj haj haj...
Nisam ja o tome razmisljao "kako jebo svoju majku", vec me izludio.
Scena, mi smo u zadnjim redovima, tamo ispod plafona. Nake trebe masu sjekirama oko njega na bini, dramaticna muzika isto iz horora. U neka doba ga zakovase u mrtvacki sanduk, isti u drakule. Vec su napravili scenski efekat da te pomalo suhba fata, i odjednom nesta struje, sve se pogasi uz neku ludacku muziku. To je trajalo mozda dvije sekunde, nasta muk, pa opet ludacka muzika, upali se neki reflektor k'o far u auta, i pravo svijetli nama iznad glava. Ja se okernuh da pogledam, majku jebo on lebdi iznad nas, isti Nosferatu, i zube ima. Govno u meni utrnulo. Kaze ovaj moj jaran, SIHIRBAZ!!! hajmo buraz-hajmo, slazem se. :D
Inace taj moj drug, on je naprasno upoznao Boga, preko noci, citajuci one brosure od sest stranica koje ja zovem "religion for dummies", i njemu je sad svaka cudna pojava, sihirbaz.
mirsek

#2422 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

DearJohn wrote:
Nije prosjecna plata u Svedskoj 3 000 neto. Ili jest ako rintas 10-12 sati na dan.
Pisalo se o Skandinaviji a Skandinavija nije samo Svedska. U Norveskoj i Danskoj su prosjecne plate skoro 3500€ a u Svedskoj oko 2700€ tako da sam neki prosjek izracunao i jos sam isao nisko da bih zaokruzio broj.
muha_sa

#2423 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

:lol: :lol: :lol: :lol:
insomnia78

#2424 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Ovaj google ostrazitelj je ubjedljivo najjaci na temi
madner

#2425 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Kada salje granicar lovu? Zalomilo se, svake sedmice janje.

Suplja je o izboru, niko normalan ne bi izabrao Salzburg pored Beca i Minhena. Dakle sto nisi otisao u grad?
Post Reply