dezurni_ucenik wrote:Dozer wrote:
Upravo si sam dao odgovr na sve sto pitas.

Nece se samo Srbi izbaciti iz Ustava, nego i Bosnjaci i Hrvati. Nema etnickih prava, prijatelju, samo gradjanska. Kontas? Svi smo isti. Dvije ruke, dvije noge, glava, itd....
A krsna slava kao sluzbeni praznik... Mislim... WTF... Zar to nije licna stvar?
Znam, sad ide ona o majorizacijama, bla, bla...
Hajmo vamo sagledati stvari. Da bi se doslo do toga da Bosanac bude u vecini, po mom misljenju, za pocetak treba da se oformi politicka stranka. Nikakve nvo, nikakve organizacije, koncerti, manifestacije. Zasto vi svi koji ste se tako izjasnili ne oformite jednu takvu politicku stranku. Imacete moj glas, bez zafrkancije, jer smatram da ove sada postojece stranke su potrosene. Evo i prijedlog za naziv stranke bosansko-hercegovacka stranka BHS. Bosanska Stranka ne moze jer vec postoji Boss

, Mirnes vas preteko vec sa imenom

. Iznesete plan i program, ako mozete vratite ljudima optimizam i nadu da ce ova drzava pokrenuti se sa mrtve tacke. Pa da vas vidimo sta nudite.

Ima(s)te totalno pogresne poglede i shvatanja te problematike...
Ja kada kazem "gradjanska", tu nigdje, ali bas nigdje ne pise ni "B" od "Bosanska". Mislim, hajde bar pokusajte ispravno shvatiti sta je napisano, a ne odmah izokretati na nesto sto ste licno izvukli iz konteksta.
Zasto ste toliko nesposobni odmaci vlastiti mozak od kolektivitistickog shvatanja svega oko sebe?
Gradjanska = pojedinac je bitan, a ne neki etnicki, vjerski ili bilo kakav drugi kolektiv/grupa.
Pri tome, NIKO ne gubi bilo koji svoj licno odabrani identitet, ni etnicki ni vjerski/religijski. Kontas?
Znam ja da je ovo tesko za shvatiti nekome ko je odrastao u ovome sada i ko samo za to zna, ali dajte bar malo pokusajte napregnuti vijuge...
----
Usput, popustite PM-a ba. Provocirate, i kada vam se odgovori kako sami zasluzite, onda se nadjete uvrijedjeni. Sta treba... da vas se pusti da nas nazivate cetnicima, saloncima, ovakvima i onakvima samo zato sto ste vi odnekud izbjegli ili sto se kaze da ni Bosnjacko maslo nije za Ramazana?
Bio vam neko par mjeseci u logoru? Ubijen tamo? OK.
Mi u Sarajevu smo u logoru bili skoro 4 godine. A, cisto da znate, i u Sarajevu i oko Sarajeva su se desavale iste stvari kao i u Prijedoru, Prnjavoru, Doboju, Banja Luci, Manjaci, Keratermu, itd,. tj. i silovanja, i klanja, i zatvaranja, i mucenja, i ubijanja (Grbavica, Ilidza, Nedzarici, Aerodromsko, Dobrinja, Vogosca, Ilijas, itd.).
Mislim... o cemu ba vise pricate?! Fakat je vrijeme da prestanete srat', kad vam se ovako mora reci. Upalite malo mozak i ne postavljajte se na nekakve zrtvene pijedestale jer ste protjerani odnekud.
I, jedno pitanje - OK, protjerani ste. Zasto se niste vratili da ratujete? Niste imali godina za to? Muda? Zelje? OK je i to. Zasto se niste vratili ili se ne vracate da pomognete svoju zemlju i svoj narod? Zar to ne bi bilo patriotski? Zasto se ne udruzite i ne otvorite kakvu fabriku ovdje, zaposlite par desetina ili stotina ljudi (znam da ima i takvih, ali su pravo raritetni)?