Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Smrcak15

#2401 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Pored svih ovih jasnih primjera kako je sve kompleksno strukturisano i povezano jedno sa drugim

dali uopste znate da ima Zlatni rez u prirodi koji je stembilj od Boga kao dokaz da je on tvorac svega

Zlatni rez se moze naci u univerzumu, u prirodi, biljakama, zivotinjama, ljudima,
Image
Image
Image

zlatni rez u univerzumu i prirodi

zlatni rez u tijelu covjeka

15 Uncanny Examples of the Golden Ratio in Nature
http://io9.gizmodo.com/5985588/15-uncan ... -in-nature

kao sto mozete da vidite zlatni rez je svugdje prisutan , a to je Boije djelo, posto je Kur'an Bozije djelo i tu je programirao zlatni rez pa cak i Mekku je pozicionirao u zlatni rez
aurora313

#2402 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Ne znam šta drugi učesnici misle, ali ovo već prevazilazi svaku mjeru i predstavlja hijacking-a društvene mreže.
Smrcak15

#2403 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:Ne znam šta drugi učesnici misle, ali ovo već prevazilazi svaku mjeru i predstavlja hijacking-a društvene mreže.
trazili ste dokaze eto vam ih, dobili ste ono sto trazite i na takvim nereligijskim stvarima ja baziram vjerovanje da postoji Bog.

a sad bujrum osporavajte koliko hocete :thumbup:
irac300

#2404 Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

aurora313 wrote:Ne znam šta drugi učesnici misle, ali ovo već prevazilazi svaku mjeru i predstavlja hijacking-a društvene mreže.
Pa znaš koliko je on puta dobio ban zbog ovih budalaština i zatrpavanja teme nebulozama?! :D Lik prima dnevnicu, 'ebe se njemu, što je predmet sprdnje već godinama na forumu. :D
Smrcak15

#2405 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:
Pa znaš koliko je on puta dobio ban zbog ovih budalaština i zatrpavanja teme nebulozama?! :D Lik prima dnevnicu, 'ebe se njemu, što je predmet sprdnje već godinama na forumu. :D
stani malo ba, pa zar nije ovo diskusija, ljudi kazu nema dokaza za tog tvog BOga, i onda fino zvrnem rukave i postiram dokaz eza koje smatram da su valjani dokazi da se moze vjerovati u postojanje BOga i ko sad bi trebao dobiti ban zato sto iznosim dokaze, jer nekad nije dovoljno samo pisati svojim rijecima, jedna slika govori vise nego hiljadu rijeci.
Fakticki vi mene primorate da Ovako masovnije iznosim dokaze jer kad me ubiejdjujesda nema dokaza onda ti mene povuces i za jezik i za ruke da ti pretrpam dokazima temu, a ti poslije se ibreti mojoj dnevnici koliko hoces :D
:D Lik prima dnevnicu, 'ebe se njemu, što je predmet sprdnje već godinama na forumu.
dodji da vidis koliko imam dnevnicu
Image

samo sto se nije paucina uhvatila na novcaniku :lol:
irac300

#2406 Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

Ja sam dobro. Kako si ti, šta ima? :D
MyTao

#2407 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Smrcak15 wrote:
trazili ste dokaze eto vam ih, dobili ste ono sto trazite i na takvim nereligijskim stvarima ja baziram vjerovanje da postoji Bog.

To nisu dokazi... hajd nauci sta je to dokaz, pa da pricamo. To sto postoji neki kompleksni mikro organizam je dokaz da je taj mikro organizam kompleksan i nista vise. Kakve veze to ima sa bogom?

Ti imas ozbiljan problem sa logikom kao i svi vjernici, ali ti posebno, jer pricas stvari za koje se i oni pocrvene pa ne zele nista da imaju s tobom i tvojim idejama... Taj "dokaz" kako ako bog postoji, mora biti jedan jer u suprotnom bi doslo do sukoba sam cuo jos u svojoj 6. godini dok sam isao u mejtef... i tad mi je bio smjesan i glup, bas kao i sada.

Da ti bude lakse, zamisli da je sve u Kur'anu 100% tacno (naucne tvrdnje), i sve sto u njemu pise je 100% dokazano naucnom metodom... svaki naucnik to priznaje kao sto je toerija gravitacije priznata na primjer... to opet NIJE dokaz da postoji bog. to bi bio samo dokaz da ko je god napisao Kuran znao te stvari prije drugih, nista vise...

postojanje boga se ne moze dokazati, zato religija jeste vjerovanje, a ne znanje i prihvatanje... nemoguce je dokazati to. Ali imamo logiku koja se krsi sa svim onim sto opisuje boga, nedostatak dokaza, sukob sa logikom jesu dokazi da boga nema ili da ako ima on ne zeli da mi znamo za njega.
Plavo-bijeli

#2408 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

Smrcak15 wrote:

Pa jel moguće da si toliko glup? Evo kod primjera sa hranom, to bi mogao biti kao dokaz pod uslovom da je isključivo mrkva dobra za vid, da je isključivo orah dobar za mozak, da je isključivo grah dobar za bubreg i tako dalje, shvataš? Evo da pojasnim.
Lista hrane za bolji vid:
Mrkva
Kajsija
Tamno bobičasto voće (Borovnice, kupine, crne ribizle i crne sorte grožđa )
Zeleno lisnato povrće
Tikvice i avokado
Bijeli i crni luk
Riba
Paradajz, paprike i citrusi

I ti(konkretno nisi ti) našao od svih ovih jednu koja presjecena podsjeca na oko i to ti je kao dokaz? Pa za svaki organ postoji 15 namirnica koje su dobre za isti, ne trebaš bit Einstein da nađeš sličnost u izgledima u svakom od tih.
Smrcak15

#2409 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

MyTao wrote:
Smrcak15 wrote:

To nisu dokazi... hajd nauci sta je to dokaz, pa da pricamo. To sto postoji neki kompleksni mikro organizam je dokaz da je taj mikro organizam kompleksan i nista vise. Kakve veze to ima sa bogom?

Ti imas ozbiljan problem sa logikom kao i svi vjernici, ali ti posebno, jer pricas stvari za koje se i oni pocrvene pa ne zele nista da imaju s tobom i tvojim idejama... Taj "dokaz" kako ako bog postoji, mora biti jedan jer u suprotnom bi doslo do sukoba sam cuo jos u svojoj 6. godini dok sam isao u mejtef... i tad mi je bio smjesan i glup, bas kao i sada.

Da ti bude lakse, zamisli da je sve u Kur'anu 100% tacno (naucne tvrdnje), i sve sto u njemu pise je 100% dokazano naucnom metodom... svaki naucnik to priznaje kao sto je toerija gravitacije priznata na primjer... to opet NIJE dokaz da postoji bog. to bi bio samo dokaz da ko je god napisao Kuran znao te stvari prije drugih, nista vise...

postojanje boga se ne moze dokazati, zato religija jeste vjerovanje, a ne znanje i prihvatanje... nemoguce je dokazati to. Ali imamo logiku koja se krsi sa svim onim sto opisuje boga, nedostatak dokaza, sukob sa logikom jesu dokazi da boga nema ili da ako ima on ne zeli da mi znamo za njega.
izgleda da nepratite sta pisem kazem dokazi da se moze vjerovati u postojanje u Boga, a to je velika razlika naspram dokaz da Bog postoji.

znaci kad ti donesem te dokaze onda kaze na osnovu ovoga mogu vjerovati da postoji Bog, a ne da znas 100% da postoji, nego da mozes da vjerujes a ne da znas. Kad bi ti BOga pokazao pa ga vidio svojim ocima, onda to vise nije vjerovanje, to nisu dokazi za vjerovanje to je ocigledno znanje, spoznaja. Kad ocima vidis tad prestaje vjerovanje a pocinje jasno ubijedjenje i znanje.

razumijes li me junace.
postojanje boga se ne moze dokazati, zato religija jeste vjerovanje
100% dokazivanje BOga je nemoguce i zato je u domenu vjerovanja, ali mi ovdje pricamo o dokazima koji nam daju pravo da vjerujemo da postoji, razumijes li junace sta hocu da kazem???
Smrcak15

#2410 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:
Smrcak15 wrote:

Pa jel moguće da si toliko glup? Evo kod primjera sa hranom, to bi mogao biti kao dokaz pod uslovom da je isključivo mrkva dobra za vid, da je isključivo orah dobar za mozak, da je isključivo grah dobar za bubreg i tako dalje, shvataš? Evo da pojasnim.
Lista hrane za bolji vid:
Mrkva
Kajsija
Tamno bobičasto voće (Borovnice, kupine, crne ribizle i crne sorte grožđa )
Zeleno lisnato povrće
Tikvice i avokado
Bijeli i crni luk
Riba
Paradajz, paprike i citrusi

I ti(konkretno nisi ti) našao od svih ovih jednu koja presjecena podsjeca na oko i to ti je kao dokaz? Pa za svaki organ postoji 15 namirnica koje su dobre za isti, ne trebaš bit Einstein da nađeš sličnost u izgledima u svakom od tih.
to je samo jedno od dokaza kako je sve nastimano, od samog nastanka svijeta pa sve do danas, izmedju prirode, zivotinja, covjeka, biljaka itd
MyTao

#2411 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Junace, vjerovati se moze u sta god pozelis... zato i jeste vjera. Ja vjerujem u "flying spaghetti monster".... imam isto dokaza kao i ti sto vjerujes u boga.
ja71

#2412 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

Towelie wrote: Jel se to desavaju svake milisekunde big bengovi za koje mi ne znamo? Bujrum, dokazi.
ne dogadjaju.
otkud ti sad dodje do Big Benga ?
Towelie wrote: I razgranici pojmove matematicka verovatnoca (gde se za bilo koju verovatnocu koja je iznad 0 smatra da ce se kad-tad dogoditi) i prakticna verovatnoca (gde se za odredjene verovatnoce smatra da se ne mogu desiti, iako su vece od 0)
mozes li mi molim te dati neki link za prakticnu vjerovatnocu.
prvi put cujem taj pojam ?
Smrcak15

#2413 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

MyTao wrote:Junace, vjerovati se moze u sta god pozelis... zato i jeste vjera. Ja vjerujem u "flying spaghetti monster".... imam isto dokaza kao i ti sto vjerujes u boga.
da vidim :-)

ali nemas ti , ja imam dokaze za "spageti monster" nije flying ali je plivajuci
Image
ja71

#2414 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

Smrcak15 wrote: ... ne, Bog je stvorio taj ekosistem a ne da ga je zatekao tako, i povezao ga jedno sa drugim, zivotinje, biljke, ljudi itd
i zasto ga je napravio tako brutalnim ?
Odnosno zasto lav mora ubijati antilopu da bi prezivio ?
Smrcak15

#2415 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

ja71 wrote:
Smrcak15 wrote: ... ne, Bog je stvorio taj ekosistem a ne da ga je zatekao tako, i povezao ga jedno sa drugim, zivotinje, biljke, ljudi itd
vec sam objasnio, vrati se unazad dvije tri stranice i dobit ces odgovor
MyTao

#2416 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Smrcak15 wrote:
MyTao wrote:Junace, vjerovati se moze u sta god pozelis... zato i jeste vjera. Ja vjerujem u "flying spaghetti monster".... imam isto dokaza kao i ti sto vjerujes u boga.
da vidim :-)

ali nemas ti , ja imam dokaze za "spageti monster" nije flying ali je plivajuci
Image
Pa sve te "dokaze" koje si ti navodio su ustvari dokaz za postojanje mog spaghetti monster, a ne tvog boga... Spaghetti monster je prenio kasici koja je kasnije progovorila olovci, koja je zapisala da je muhamed sve sto zna ukrao od njega. Tako da sve te tvoje dokaze uzimam kao svoje... svaki put kada ti izneses dokaz za sebe, to je dokaz za mog boga.

A to je tacno jer da nije onda spaghetti monster nebi bio bog, a znamo da jeste jer u suprotnom bi bio nesto drugo.
MyTao

#2417 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ja71 wrote:
Nije bog to napravio vec spaghetti monster, a uradio je to zbog toga sto mrzi antilope.
ja71

#2418 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

MyTao wrote: Nije bog to napravio vec spaghetti monster, a uradio je to zbog toga sto mrzi antilope.
a ko je stvorio antilope :D
MyTao

#2419 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ja71 wrote:
MyTao wrote: Nije bog to napravio vec spaghetti monster, a uradio je to zbog toga sto mrzi antilope.
a ko je stvorio antilope :D
Spaghetti Monster, njih je stvorio na pocetku i nisu mu se svidjele, ali je bilo kasno fabrika u dzenetu vec napravila previse, i on onda napravio lava da ih ganja po africi i ubija... sve to da nauci ljude lekciju, da kad nesto sjebes nema vracanja nazad vec se mora raditi na problemu kako bi ga ispravio.

hvaljen nek je on.
ja71

#2420 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

MyTao wrote: Spaghetti Monster, njih je stvorio na pocetku i nisu mu se svidjele, ali je bilo kasno fabrika u dzenetu vec napravila previse, i on onda napravio lava da ih ganja po africi i ubija... sve to da nauci ljude lekciju, da kad nesto sjebes nema vracanja nazad vec se mora raditi na problemu kako bi ga ispravio.

hvaljen nek je on.
a kad ih je stvarao, je li znao da mu se nece svidjeti ?
MyTao

#2421 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ja71 wrote:
MyTao wrote: Spaghetti Monster, njih je stvorio na pocetku i nisu mu se svidjele, ali je bilo kasno fabrika u dzenetu vec napravila previse, i on onda napravio lava da ih ganja po africi i ubija... sve to da nauci ljude lekciju, da kad nesto sjebes nema vracanja nazad vec se mora raditi na problemu kako bi ga ispravio.

hvaljen nek je on.
a kad ih je stvarao, je li znao da mu se nece svidjeti ?
naravno da je znao, on sve vidi i zna... ali vidis mudrost je sto je on znao da to moze iskoristiti kao lekciju pa je i dalje nastavio sa dizajnom, inace najvise radi sa AutoCAD, svaka spageta ima po jedan mis, zamisli samo sa kakvom preciznoscu pravi svoja stvorenja? Pa vidi samo kako je sve okolo perfektno i kako se sve slaze i bit ce ti jasno, ali nekim ni to nece biti dovoljno oni ce reci to su price za malu djecu, ali ne znaju oni cudni su putevi spagete.
ja71

#2422 Re: Svijet bez religija

Post by ja71 »

pobijedio si :D , ne mogu dalje, odoh kuci :run:
Avetinho

#2423 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

A ovi sto mi ne vjeruju kad ja tako govorim, saznace kad umru.
MyTao

#2424 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

ja71 wrote:pobijedio si :D , ne mogu dalje, odoh kuci :run:
Pa ovako religija funkcionise... za one koji ne mogu misliti za sebe ovo izgleda kao nesto sto se ne moze oboriti. Neko je nekada davno ovako postavljao pitanja za jednu od popularnih religija, a oni koji su tada prodavali maglu su odgovarali ovako... zato je nama danas smijesno kada Smrcak kao dokaz za boga nudi to sto orah dobar za mozak jer izgleda ko mozak :-)

On cijelo vrijeme postavlja pitanje kako je nesto moglo nastati iz nicega, ali mu je OK to da je bog oduvijek bio tu, iako tu dovodi do jos vise pitanja.

Vjera I religija je nista vise nego prvi pokusaj covjeka da se bavi filozofijom...
Towelie

#2425 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

On cijelo vrijeme postavlja pitanje kako je nesto moglo nastati iz nicega, ali mu je OK to da je bog oduvijek bio tu, iako tu dovodi do jos vise pitanja.
Bog je Nuzno Bice, kako to objasnjava Ibn Sina:
Ideja nužnosti kod Avicene od temeljne je važnosti. Sva bića i sve što postoji u svijetu ima svoj uzrok. Sve što postoji, dobija svoje postojanje od nečeg što ovo postojanje omogućava. Zato Avicenna naučava da su bića i sve stvari u svijetu po sebi kontingentna bića, a ne nužna. Ali svako biće i svaka stvar je nužna po svom uzroku. »Uzrok svih uzroka« je Jedan. Dakle sva bića su nužna samo po svom Prvom Uzroku, koji je kao takav uzrok svih uzroka i sam neuzrokovan. Bitak tog Prvog Uzroka je neodvojiv od njegove biti. Drugim riječima: egzistencija tog Bića jednaka je njegovoj esenciji. U njegovoj esenciji je to, da On egzistira. U tome je Prvi Uzrok »izuzetan primjer«. Prvo Počelo jest jedino koje punopravno posjeduje svoju vlastitu egzistenciju jer je i uzrok samog sebe. Međutim sva druga bića primaju svoje postojanje, svoj bitak od Njega. Nijedna stvar, nijedno biće nije uzrok samog sebe. Dalje: egzistencija čak nije ni najbitnija osobina bića. Recimo osobina čovjeka, kao što je mogućnost da se smije, osjeća bol ili ljubav – je više osobina od same egzistencije. Egzistencija (wudjud) nije nešto što pripada esenciji (mahiyya); bitak nije nešto što bi kao takav već pripadao biti. U jednom primjeru je drugačije: kad je riječ o Prvom Uzroku.
Da sažmemo: Našem iskustvu pokazuje se da su sva bića u svijetu nužna, ali zapravo ta nužnost je relativna, zato što su bića u svijetu nužna po svome uzroku, a nikako po samom sebi. Svako postojanje ima svoj uzrok, a i uzrok nekog uzroka ima svoj vlastiti uzrok. Ali niz uzroka ne može ići u beskonačnost: lanac uzroka mora završiti u biću koje nije nužno po drugome već po sebi.5 Niz uzroka, dakle, ne može ići u beskraj, nego je potrebno lanac svih članova pojedinačne egzistencije na kraju skončati u nečemu što postoji po samom sebi i vječno i kao takvo jedino i nužno. Jednost kao i nužnost egzistiranja, njegove su najfundamentalnije osobine. Ono jest po tome da je Jedno i jest u koliko nužno egzistira.
Locked