Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#2401 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Ova zadnja dva kometara samo pokazuju koliko vi ne razumijete svijet u kojem zivite, kao i metode manipulacije masama... Nista vise, nista manje. Ali, nadoci cete, vremenom... :roll:

@Maxxtro
Mrsko mi kopirati sve redom, ali sasvim je dovoljno vidjeti da se ti "lijepis" za nesto receno na samom pocetku te rasprave, i to uzimas kao nekakav adut, a istovremeno potpuno preskaces sve sto je receno nakon toga i gdje sam ja jasno rekao da nisam u startu procitao sve sta si postavljao. Dakle, ja sam jasno priznao da to tada nisam sve pregledao.
Ali, onda kasnije jesam, i na OSNOVU TOGA sam ti dao kompletnu analizu. Ocigledno je nisi razumio, a iz onoga sto jesi razumio jasno ti je da sam potpuno u pravu kada kazem da ona raketa, a pogotovo ne njeni dijelovi, nikako nisu mogli pasti tamo gdje je sve ono palo. Zato se i batrgas na ovaj nacin i, k'o fol. stalno izvlacis neke moje izjave.
Pitao sam te i da ti ponudis svoju analizu po kojoj ces pobiti moju i tako potvrditi da nisam u pravu. Naravno, toga nema, a sve sta se konstantno desava jeste da na svako pitanje odgovaras nekakvim nebuloznim citiranjem necega sto je vec odavno razjasnjeno. Time samo pokazujes namjernu tendencioznost, ali i ocito neprihvatanje mogucnosti da sam u pravu po tom pitanju.
U svakom slucaju, 2-5-10 minuta - nebitno je. Putanja koja je trebala biti po planu, preliminarna saoptenja o mogucim mjestima pada dijelova, kao i ona koja je prikazana u finalnom izvjestaju, a sve zajedno s kalkulacijama brzine i daljine, vise nego jasno ukazuju da - lazu.
Dokazi suprotno. Sve zvanicne podatke imas.
Maxxtro wrote: Depopulacija znaci smanjenje broja ljudi, smanjenje nataliteta znaci smanjenje stope rasta populacije, sto znaci da populacija i dalje raste, ali manjom brzinom. Ne vode istom rezultatu, osim ako stopa mortaliteta nadjaca stopu nataliteta.
O kojem vremenskom periodu pricamo? Ocito ne razumijete sta vam se govori, pada probamo na drugi nacin...
Smanjenje stope nataliteta - u kojem konkretno periodu i u kojem procentu?
10 godina? 20 godina? Evo, neka bude 10 godina i 15%.
Pitanje za tebe, ober genijalca u svemu i za sve:
a) Sta ce biti nakon 30-40 godina, a s tim trendom smanjenja nataliteta od 15% na desetodogodnjem nivou?
b) Sta se desava sa stopom mortaliteta u istom periodu?
Mislim...kad vec kenjate kvake, hajde da ih onda bar fino poslozite...
KB9 wrote:ljudi zastupaju pogresno shvacen scenarij koji pravdaju videom gdje, prema njihovom misljenju, bill gates u manirima najglupljeg insana na svijetu otvoreno priznaje kako ce on i slicni njemu ubit bruku ljudi, nema veze sto je bill gates u stvarnosti jedan od najpametnijih ljudi na citavom dunjaluku, moguce da je malo bridno prije snimanja pa se otvorio, de znaj
Po cemu je Gates jedan od najpametnijih ljudi? Koliko ja znam, on nije zavrsio ni jedan fax, odustao na drugoj godini kada je skontao da je dovoljno naucio da moze kreirati vlastiti software.
I napravio ga. Dakle, on je samo, kao i Zukenberg, lik koji je u pravom momentu imao dobru ideju koju je uspio sprovesti u djelo. Drugim rijecima - biznismen. Znas li koliko ima ljudi na planeti koji su milioneri, a da nemaju ni srednju zavrsenu?
O tome da li je Bill Gates danas samo marioneta u necijim drugim rukama, drugom prilikom.
Last edited by Dozer on 26/04/2016 10:11, edited 1 time in total.
KB9

#2402 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

srz svih teorija zavjera i jesu ta predvidjanja i nagadjanja, iz spektra svih podataka uzmes jedan koji ti ide u prilog i onda oko njega formiras citavu pricu, ostavi ti to po strani pa da vidimo sta i kako kad bude nekih pravih dokaza u manirima neke nauke npr, shvatam da su prema misljenju teoreticara zavjera naucnici vecinski korumpirani i podli lazovi koji se prodaju za saku para al eto
Dozer

#2403 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

A sta je srz svih stvarnih i poznatih zavjera?
KB9

#2404 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

sve sam ti napiso u proslom postu
Dozer

#2405 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Napisao si sta je srz "teorija zavjere", ne i srz pravih zavjera. A nije da ih nije bilo... Enron, Marlboro, Watergate, 9/11, itd. Sta je bila srz svake prave zavjere?
Maxxtro

#2406 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote:@Maxxtro
Mrsko mi kopirati sve redom, ali sasvim je dovoljno vidjeti da se ti "lijepis" za nesto receno na samom pocetku te rasprave, i to uzimas kao nekakav adut, a istovremeno potpuno preskaces sve sto je receno nakon toga i gdje sam ja jasno rekao da nisam u startu procitao sve sta si postavljao. Dakle, ja sam jasno priznao da to tada nisam sve pregledao.
Ali, onda kasnije jesam, i na OSNOVU TOGA sam ti dao kompletnu analizu. Ocigledno je nisi razumio, a iz onoga sto jesi razumio jasno ti je da sam potpuno u pravu kada kazem da ona raketa, a pogotovo ne njeni dijelovi, nikako nisu mogli pasti tamo gdje je sve ono palo. Zato se i batrgas na ovaj nacin i, k'o fol. stalno izvlacis neke moje izjave.
Ne, necemo tako dragi Dozeru. Vec sam prekludirao ovakvu vrstu odgovora, jer se ne radi samo o tome da nisi pazljivo procitao. Ponavljam, nakon sto nisi pazljivo procitao link koji sam postavio, ja sam iznio podatke sa tog linka da se radi o 500sek, pa si ti odgovorio na taj podatak, uvjerujuci me kako si strucnjak za balistiku u odnosu na nas i kako se svi motori gase za 5 min. Zanima me odakle toliko uvjerenje? Ili jos bolje, hajde ovako. Reci mi jednostavno, Je li priznajes da je greska da se motori gase za 5 min? Ako je to bila neopreznost s tvoje strane, cemu onda toliko samopouzdanje u tvom odgovoru? Kao sto rekoh, ovo je kljucno ako cemo nastaviti razgovor o raket, jer je ocigledan primjer silovanja logike s tvoje strane, pa se nikakav produktivan razgovor ne moze voditi.
Dozer wrote: O kojem vremenskom periodu pricamo? Ocito ne razumijete sta vam se govori, pada probamo na drugi nacin...
Smanjenje stope nataliteta - u kojem konkretno periodu i u kojem procentu?
10 godina? 20 godina? Evo, neka bude 10 godina i 15%.
Pitanje za tebe, ober genijalca u svemu i za sve:
a) Sta ce biti nakon 30-40 godina, a s tim trendom smanjenja nataliteta od 15% na desetodogodnjem nivou?
b) Sta se desava sa stopom mortaliteta u istom periodu?
Mislim...kad vec kenjate kvake, hajde da ih onda bar fino poslozite...
Ti imas jedan veliki problem sa elementarnom matematikom i logikom. Opet izbjegavas direktan odgovor na moj primjer, a ja sam tebi pruzio odgovor na onaj tvoj problem. Ne moze tako. Ja sam tebi odgovorio na tvoj primjer, sada ti meni na moj, pa cu opet ja tebi na ovaj gore ako treba. Da ponovim:
Maxxtro wrote:Pretpostavimo da se u jednom danu radja 10 beba. To je dakle natalitet. Pretpostavimo da u istom danu umre 5 osoba. To je dakle mortalitet. Vidimo da je bilans na kraju dana pozitivan i iznosi 10-5=5, tj. populacija naraste za 5 osoba. Eh sad, pretpostavimo da se natalitet promijeni, da se umjesto 10 radja 7 beba, a mortalitet ostane nepromijenjen. Moja dva pitanja su:

1) Da li je 7<10, odnosno, da li je natalitet smanjen?

2) Koji je krajnji rezultat ove promjene?
Sta je nejasno u ovom primjeru? Mislis da vremenski period ima uticaja? Nemoj se brukat vise, molim te. Evo, dodat cemo i vremensku komponentu ako ce to znacit da ces mi odgovorit. Izracunaj prirastaj u narednih godinu, 10 godina, 30 godina, ili koliko god hoces. Izaberi ti sam vremenski period koji hoces, pa mi reci koji je bilans, tj krajnji rezultat kako ti kazes na kraju tog vremenskog perioda.
KB9

#2407 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

Dozer wrote:Napisao si sta je srz "teorija zavjere", ne i srz pravih zavjera. A nije da ih nije bilo... Enron, Marlboro, Watergate, 9/11, itd. Sta je bila srz svake prave zavjere?
ti ne branis zavjere nego teorije zavjera, velika je tu razlika
Maxxtro

#2408 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

stari_rastafari wrote:Cisto da znate zasto necu odgovarati na prijasnje postove, a evo jedan primjer:
Ako danas 1 milion pogine u ratu u Sudanu, a rodi se dva miliona u Nigeriji, Africka populacija je narasla! Nema depopulacije na kontinentu.
Mislim da je jasno zasto necu odgovoriti na ovako nesto... :roll: Barem meni je jasno...
Kad me neko pita:
Svi podaci govore da populacija u africi raste, uprkos svim silnim ratovima, bolestima i cemu vec ne. Ja tebe pitam, sta ti mislis?
I ja "recem" da: Mislim da ih treba vise bombardovati i ugnjetavati da se kojim slucajem ne bi razmnozavali. I onda dobijem pitanje:
Ok, samo mi objasni cemu ovo?
Pa da odgovorim, to je zbog toga sto ne mrzim crnce i sto mi ne smeta njihovo razmnozavanje. Povrh svega zato sto mislim da i oni imaju pravo na zivot. "Uprkos" svim nedacama koje su ih zadesile od pocetka kolonizacije njihovog kontinenta.

Iz istog izvora kazu: Depopulate - to greatly reduce the number of people living in (a city, region, etc.)
Ti imas problem sa faktima. Meni je zaista zao sto ne znam kako krsiti formalnu logiku u svom razmisljanju. Jebiga, skola mi isprala mozak. mozda bi bolje bilo da nisam naucio razmisljat, pa bi se mozda bolje razumjeli. Ti si toliko slobodouman da nisi sputan cak ni okovima logike. Sve je moguce u tvom svijetu, zato sto nemas pojma o cemu pricas.
Dozer

#2409 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Maxxtro wrote:Ne, necemo tako dragi Dozeru. Vec sam prekludirao ovakvu vrstu odgovora, jer se ne radi samo o tome da nisi pazljivo procitao. Ponavljam, nakon sto nisi pazljivo procitao link koji sam postavio, ja sam iznio podatke sa tog linka da se radi o 500sek, pa si ti odgovorio na taj podatak, uvjerujuci me kako si strucnjak za balistiku u odnosu na nas i kako se svi motori gase za 5 min. Zanima me odakle toliko uvjerenje? Ili jos bolje, hajde ovako. Reci mi jednostavno, Je li priznajes da je greska da se motori gase za 5 min? Ako je to bila neopreznost s tvoje strane, cemu onda toliko samopouzdanje u tvom odgovoru? Kao sto rekoh, ovo je kljucno ako cemo nastaviti razgovor o raket, jer je ocigledan primjer silovanja logike s tvoje strane, pa se nikakav produktivan razgovor ne moze voditi.
:roll:
Da, rekao sam to, da se gase nakon 5 min., ali NA OSNOVU snimka koji sam postavio. Ne na osnovu podataka koje si ti postavio. To je ocito bilo pogresno jer se na snimku ocito nalazila druga vrsta rakete, a ne Proton M. Dakle, u slucaju Protona M - jeste greska. U slucaju vozila sa klipa koji sam postavio - nije greska. Koji dio ti nije jasan ovdje?
A samopouzdanje u mom odgovoru potice upravo iz poznavanja - balistike. :D
A ko ovdje siluje logiku, mislim da je jasno iz tvojih odgovora.
Ali, eto, dao sam ti odgovore. Ne znam kako da ti ih dam jasnije. A sad ti meni daj odgovore koje nikada nisi dao - da li je ta raketa, a pogotovo njeni dijelovi nakon raspada, mogla stici do onog mjesta u Kini?
Ako je tvoj odgovor da, onda nam i objasni - zasto i kako?
Ako je ne, onda ne znam sta zelis postici s ovim ponavljanjem jednih te istih stvari, k'o svabo tra-la-la...?
Maxxtro wrote:Ti imas jedan veliki problem sa elementarnom matematikom i logikom. Opet izbjegavas direktan odgovor na moj primjer, a ja sam tebi pruzio odgovor na onaj tvoj problem. Ne moze tako. Ja sam tebi odgovorio na tvoj primjer, sada ti meni na moj, pa cu opet ja tebi na ovaj gore ako treba. Da ponovim:

Pretpostavimo da se u jednom danu radja 10 beba. To je dakle natalitet. Pretpostavimo da u istom danu umre 5 osoba. To je dakle mortalitet. Vidimo da je bilans na kraju dana pozitivan i iznosi 10-5=5, tj. populacija naraste za 5 osoba. Eh sad, pretpostavimo da se natalitet promijeni, da se umjesto 10 radja 7 beba, a mortalitet ostane nepromijenjen. Moja dva pitanja su:

Sta je nejasno u ovom primjeru? Mislis da vremenski period ima uticaja? Nemoj se brukat vise, molim te. Evo, dodat cemo i vremensku komponentu ako ce to znacit da ces mi odgovorit. Izracunaj prirastaj u narednih godinu, 10 godina, 30 godina, ili koliko god hoces. Izaberi ti sam vremenski period koji hoces, pa mi reci koji je bilans, tj krajnji rezultat kako ti kazes na kraju tog vremenskog perioda.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Mati mila...sta sve ljudi nece napisati, i jos pri tome drugima govore da se brukaju :lol:
Lijep ti je primjer, nema sta :D. I samo pokazuje ko ovdje ima veliki problem...
Hajde da to sam prebacimo u neke malo realnije okvire. Samo, ne znam kako ces se sad iskoprcati iz ovoga...vjerovatno nikako, kao ni iz Protona... :D

Neka regija...
Period: 2011 - 2015
Broj stanovnika na dan 01.01.2011.: 1.000.000 (100%)
Godisnji natalitet: 100.000 (10%); Ukupni petogodisnji natalitet: 500.000 (50%)
Godisnji mortalitet: 70.000 (7%); Ukupni petogodisnji mortalitet: 350.000 (35%)
Petogodisnji prirastaj: 150.000 (15%)
Broj stanovnika na dan 31.12.2015.: 1.150.000

Da predjemo sad na vasu genijalnu kalkulaciju...
Period: 2016 - 2020
Planirana stopa smanjenja nataliteta na petogodisnjem nivou: 15% u odnosu na prethodni petogodisnji period. (moram nekako oznacavati, jer vidim da ne kontate :D)
Broj stanovnika na dan 01.01.2016.: 1.150.000 (100%/115%)
Godisnji natalitet: 70.000 (7%/6.08%); Ukupni petogodisnji natalitet: 350.000 (35% / 30,43%)
Godisnji mortalitet: 70.000 (7%/6.08); Ukupni petogodisnji mortalitet: 350.000 (35% / 30,43%)
Petogodisnji prirastaj: 0,00 (0% / 4,57%)
Broj stanovnika na dan 31.12.2020.: 1.150.000
Trebam li dalje...ili vam je konacno jasno o cemu pricamo? Ah, da... Da ne kazete "pa nisi mijenjao mortalitet!!!" - Logicno da ga nisam mijenjao, jer mortalitet ne opada reciprocno s padom nataliteta. Zato i postoji termin "bijela kuga", sto je dugorocno = depopulacija.
Mortalitet u ovakvim slucajevima pocinje opadati tek nakon 10+ godina, a cesce tek nakon 15. BiH vam je odlican primjer.

Eh, da vidimo kako cete mi sad objasniti da smanjenje nataliteta, pa u ma kojem vremenskom periodu, ne vodi depopulaciji... Zivo me interesuje...
Last edited by Dozer on 26/04/2016 13:50, edited 14 times in total.
Dozer

#2410 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

KB9 wrote:
Dozer wrote:Napisao si sta je srz "teorija zavjere", ne i srz pravih zavjera. A nije da ih nije bilo... Enron, Marlboro, Watergate, 9/11, itd. Sta je bila srz svake prave zavjere?
:D
Jbg... Al' bas... Kako su se otkrile sve prave zavjere?
Maxxtro

#2411 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote: Da, rekao sam to, da se gase nakon 5 min., ali NA OSNOVU snimka koji sam postavio. Ne na osnovu podataka koje si ti postavio. To je ocito bilo pogresno jer se na snimku ocito nalazila druga vrsta rakete, a ne Proton M. Dakle, u slucaju Protona M - jeste greska. U slucaju vozila sa klipa koji sam postavio - nije greska. Koji dio ti nije jasan ovdje?
A samopouzdanje u mom odgovoru potice upravo iz poznavanja - balistike. :D
A ko ovdje siluje logiku, mislim da je jasno iz tvojih odgovora.
Ali, eto, dao sam ti odgovore. Ne znam kako da ti ih dam jasnije. A sad ti meni daj odgovore koje nikada nisi dao - da li je ta raketa, a pogotovo njeni dijelovi nakon raspada, mogla stici do onog mjesta u Kini?
Ako je tvoj odgovor da, onda nam i objasni - zasto i kako?
Ako je ne, onda ne znam sta zelis postici s ovim ponavljanjem jednih te istih stvari, k'o svabo tra-la-la...?
Posteno. Samo sto si rekao ovo:
Dozer wrote:Ovdje cemo uci u balistiku, a tu sam, vjeruj mi na rijec, daleko jaci od svih vas zajedno. Dakle, ove vrste raketa ne lete kao balisticke rakete zemlja-zemlja... :roll:
Ovdje je zvucalo kao da vrlo dobro znas o cemu se radi i o kojoj vrsti rakete. Nisi htio saslusati niti prihvatiti isprva kada sam postavio tacan podatak. A zasto je bitno? Znas kako recimo na sudu nekad dovedu svjedoka vjestaka, pa da bi se njegovo svjedocenje uzelo kao validno, prvo se mora ustanoviti njegova strucnost? Eh, s obzirom da si ti ovdje vrlo uvjeren bio o kakvoj vrsti rakete se radi i mene ubjedjivao da nije moguce da se kvar desio u 500toj sek, mislim da smo ustanovili da tvoj autoritet kao navodnog strucnjaka totalno diskreditovan. Jer, ako si tako pogrijesio a tako uvjereno zvucao tu, kako znamo da isti slucaj nije i drugdje? A kao odgovor na tvoje pitanje - da, naravno da vjerujem oficijelnom izvjestaju koji kaze da su ti dijelovi pali u Kinu, jer nemam razloga da ne vjerujem. Ja ne trebam nista dokazivat jer je na tebi teret dokaza, a kao sto smo ustanovili vec, ti vrlo cesto nemas pojma o cemu pricas.
Dozer wrote:Neka regija...

Da predjemo sad na vasu genijalnu kalkulaciju...
Period: 2016 - 2020
Planirana stopa smanjenja nataliteta na petogodisnjem nivou: 15% u odnosu na prethodni petogodisnji period. (moram nekako oznacavati, jer vidim da ne kontate :D)
Godisnji natalitet: 70.000 (7%/6.08%); Ukupni petogodisnji natalitet: 350.000 (35% / 30,43%)
Godisnji mortalitet: 70.000 (7%/6.08); Ukupni petogodisnji mortalitet: 350.000 (35% / 30,43%)
Trebam li dalje...ili vam je konacno jasno o cemu pricamo? Ah, da... Da ne kazete "pa nisi mijenjao mortalitet!!!" - Logicno da ga nisam mijenjao, jer mortalitet ne opada reciprocno s padom nataliteta. Zato i postoji termin "bijela kuga", sto je dugorocno = depopulacija.
Mortalitet u ovakvim slucajevima pocinje opadati tek nakon 10+ godina, a cesce tek nakon 15. BiH vam je odlican primjer.
Dozeru, da mi je samo te upoznat profesore koji su tebe propustili iz matematike, kakvu su ti samo medvjedju uslugu napravili. Ovo je za keca ko kuca. Dalje, zasto bi te pitali zasto nisi smanjio mortalitet? Kakve to veze ima i sa cim? Jel ti kontas ama bas ista covjece? Ako hoces mogu ti odmah pokazat kakvu si gresku napravio na ovom primjeru, al ti kao sto rekoh imas problema sa osnovnim matematickim radnjama i logickim implikacijama, pa te po treci put pitam, da mi odgovoris na moj konkretni jednostavni primjer. Zasto izbjegavas? Ako ne odgovoris, nema se sta drugo zakljuciti osim da ne znas. Ako ti sta nije jasno u vezi njega, pitaj. Ako mislis da nije dobro postavljen, reci konkretno zasto.. Poslije njega mozemo preci na komplikovanije koncepte, poput procenata. Dakle:
Maxxtro wrote: Pretpostavimo da se u jednom danu radja 10 beba. To je dakle natalitet. Pretpostavimo da u istom danu umre 5 osoba. To je dakle mortalitet. Vidimo da je bilans na kraju dana pozitivan i iznosi 10-5=5, tj. populacija naraste za 5 osoba. Eh sad, pretpostavimo da se natalitet promijeni, da se umjesto 10 radja 7 beba, a mortalitet ostane nepromijenjen. Moja dva pitanja su:

Izaberi ti sam vremenski period koji hoces, pa mi reci koji je bilans, tj krajnji rezultat kako ti kazes na kraju tog vremenskog perioda.
Dozer

#2412 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Maxxtro wrote:Posteno. Samo sto si rekao ovo:
Dozer wrote:Ovdje cemo uci u balistiku, a tu sam, vjeruj mi na rijec, daleko jaci od svih vas zajedno. Dakle, ove vrste raketa ne lete kao balisticke rakete zemlja-zemlja... :roll:
Ovdje je zvucalo kao da vrlo dobro znas o cemu se radi i o kojoj vrsti rakete. Nisi htio saslusati niti prihvatiti isprva kada sam postavio tacan podatak. A zasto je bitno? Znas kako recimo na sudu nekad dovedu svjedoka vjestaka, pa da bi se njegovo svjedocenje uzelo kao validno, prvo se mora ustanoviti njegova strucnost? Eh, s obzirom da si ti ovdje vrlo uvjeren bio o kakvoj vrsti rakete se radi i mene ubjedjivao da nije moguce da se kvar desio u 500toj sek, mislim da smo ustanovili da tvoj autoritet kao navodnog strucnjaka totalno diskreditovan. Jer, ako si tako pogrijesio a tako uvjereno zvucao tu, kako znamo da isti slucaj nije i drugdje? A kao odgovor na tvoje pitanje - da, naravno da vjerujem oficijelnom izvjestaju koji kaze da su ti dijelovi pali u Kinu, jer nemam razloga da ne vjerujem. Ja ne trebam nista dokazivat jer je na tebi teret dokaza, a kao sto smo ustanovili vec, ti vrlo cesto nemas pojma o cemu pricas.
Naravno da to nisu iste vrste raketa. Ni dizajnom, a ni namjenom. Jedno je BALISTICKA raketa, a drugo je LANSIRNO VOZILO.
To ti dodje otprilike isto kao da poredis projektil za OSA-u i metak kalibra 12,7. Naravno, nemas pojma o cemu pricam, ali nema veze.
Slobodno nastavi s citiranjem onoga sta sam ja rekao, i izbjegavanjem direktnog odgovora na postavljeno pitanje. A ono je glasilo - da obrazlozis kako je moguce da je bilo sta od te rakete, tj. vozila, palo u Kinu. To nisu objasnili ni oni u zvanicnom izvjestaju, a posto ti vjerujes zvanicnom izvjestaju, onda mi ne preostaje nista drugo nego da zakljucim da ti, zapravo, nemas blage veze na koji nacin bi uopste i mogao utvrditi sta je tu istina.
Ali, ako te ipak zanima, slobodno pregledaj moje zadnje kalkulacije, a bazirane upravo na tim zvanicnim izvjestajima. Cak imas i slike. I njihove, i moje.
Ako je tebi i dalje, nakon svega onoga i onako poslozenog, opet logicno da u svemu tome nema nikakve petljavine, onda zaista nemamo o cemu komunicirati jer je tada ocigledno da je tvoj mentalni sklop nastiman da vjeruje svemu sto kaze bilo koji zvanicnik za bilo sta. Tada ti samo mogu pozeljeti srecu u zivotu.
Maxxtro wrote: Dozeru, da mi je samo te upoznat profesore koji su tebe propustili iz matematike, kakvu su ti samo medvjedju uslugu napravili. Ovo je za keca ko kuca. Dalje, zasto bi te pitali zasto nisi smanjio mortalitet? Kakve to veze ima i sa cim? Jel ti kontas ama bas ista covjece? Ako hoces mogu ti odmah pokazat kakvu si gresku napravio na ovom primjeru, al ti kao sto rekoh imas problema sa osnovnim matematickim radnjama i logickim implikacijama, pa te po treci put pitam, da mi odgovoris na moj konkretni jednostavni primjer. Zasto izbjegavas? Ako ne odgovoris, nema se sta drugo zakljuciti osim da ne znas. Ako ti sta nije jasno u vezi njega, pitaj. Ako mislis da nije dobro postavljen, reci konkretno zasto.. Poslije njega mozemo preci na komplikovanije koncepte, poput procenata.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ti si, izgleda, toliko zaslijepljen nekakvom zeljom da mene prikazes kao blesavog, da naprosto ne vidis, a uz to i uopste ne razumijes sta ja pisem :D
Jer, da vidis i da razumijes, shvatio bi da sam u svom primjeru samo razlozio TVOJ primjer, ali sam ga ubacio u neke vremenske okvire :D
Da ne pricamo o tome da uopste nisi shvatio primjer i kalkulaciju koju sam ti gore dao, jer da jesi, ne bi opet napisao sve ovo isto sto pises :lol:
Hajmo opet malo o matematici, ako moze :D

Ako ti nije pretesko, daj mi, molim te, pokazi te moje matematicke i logicke greske, ali - NA MOM PRIMJERU(ovo ovako jer vidim da obozavas crvenu :D )
Evo ga jos jednom, da ga ne zaboravis :D

Period: 2016 - 2020 (Planirana stopa smanjenja nataliteta na petogodisnjem nivou: 15% u odnosu na prethodni petogodisnji period. )

Dakle - sta ne valja u ovom primjeru i koje su tu greske? Konkretno, ako je ikako moguce...
Maxxtro

#2413 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote: Ako ti nije pretesko, daj mi, molim te, pokazi te moje matematicke i logicke greske, ali - NA MOM PRIMJERU(ovo ovako jer vidim da obozavas crvenu :D )
Evo ga jos jednom, da ga ne zaboravis :D

Period: 2016 - 2020 (Planirana stopa smanjenja nataliteta na petogodisnjem nivou: 15% u odnosu na prethodni petogodisnji period. )

Dakle - sta ne valja u ovom primjeru i koje su tu greske? Konkretno, ako je moguce.
Razlog zasto sam insistirao na svom primjeru je zato sto je pojednostavljen! Ti se covjece gubis u osnovinim matematickim operacijama, a hoces da uzmes moj jednostavni primjer, bespotrebno ga zakomplikujes i hoces da ti objasnim. Al ok, tako si trazio, na tvom cemo primjeru.

Da pocnemo od osnova. Pazljivo procitaj! Znaci, natalitet i mortalitet su procenat rodjenih ili umrlih osoba u toku nekog perioda, u ovom slucaju jedne godine (inace se uzimaju kao promili, al to nije bitno, lakse nam je sa procentima racunat), da ili ne?
Znaci, natalitet od 10% ko u ovom slucaju gore, znaci da se na svakih 100 osoba u populaciji rodi 10 beba u toku jedne godine. U ovom gore primjeru, posto smo imali 1 000 000 osoba u pocetku, znaci da se na kraju godine rodilo 100 000 beba. To si i napisao gore, ali potvrdi mi samo da li se slazes sa ovom definicijom nataliteta/mortaliteta kao procenta! Veoma je bitno da mi ovo eksplicitno potvrdis, da mi ne bi poslije rekao kako si ti nesto drugo uzimao kao definiciju.

Eh kada mi to potvrdis, da te pitam nesto. Uzecu za primjer mortalitet. Da li je u ova perioda koja si naveo gore, tj period 2011-2015 i period 2016-2020, mortalitet isti, tj da li iznosi 10% u oba perioda?
Dozer

#2414 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Aj...majko...
Samo cu napisati, tj. kopirati sljedece:
Period: 2016 - 2020 (Planirana stopa smanjenja nataliteta na petogodisnjem nivou: 15% u odnosu na prethodni petogodisnji period.
Ne vidim oko cega se trebam sloziti po pitanju procenta bilo cega... Procenat od necega je procenat od necega. I, mislim da savrseno jasno sve pise u mom primjeru.
Pored toga, u zagradama vec imas sve procente. Posto sve razumijes i znas, onda i znas na sta se koji odnosi. A lijepo pise i brojcano.
sizifinho

#2415 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

maxxtro, koja je svrha?
Zasto se raspravljas kad znas da nikad nece priznati istinu.
sizifinho

#2416 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

:D :D Dozer, skocio si sam sebi u stomak, a da to nisi ni shvatio.
Dozer

#2417 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Nisam shvatio, pa me prosvijetli. Ako nije problem, naravno.

Fino sam pitao da mi pokazes greske u mom primjeru, a ne da ponavljas ono sto sam vec vise nego jasno napisao.
Maxxtro

#2418 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote:Aj...majko...
Samo cu napisati, tj. kopirati sljedece:
Period: 2016 - 2020 (Planirana stopa smanjenja nataliteta na petogodisnjem nivou: 15% u odnosu na prethodni petogodisnji period.
Ne vidim oko cega se trebam sloziti po pitanju procenta bilo cega... Procenat od necega je procenat od necega. I, mislim da savrseno jasno sve pise u mom primjeru.
Pored toga, u zagradama vec imas sve procente. Posto sve razumijes i znas, onda i znas na sta se koji odnosi. A lijepo pise i brojcano.
Ne, zato sto ne kontas o cemu pises! Pitanje je bilo vrlo jasno, da li se slazes sa definicijom pojmova natalitet i mortalitet? Ako mislis da je jasno sve i da slijedi iz onoga sto si napisao, onda reci jasno da se slazes. A zatim odgovori na moje drugo pitanje! Tek kad odgovoris, onda mogu ukazati na greske. Necu da ti ostavim prostora da se izvlacis poslije, pa ja mislio ovo, pa ja mislio ono. Kako cemo raspravljati o ovim stvarima ako prvo ne ustanovimo o cemu raspravljamo. Daj mi ti definiciju nataliteta ako se sa mojom ne slazes! Znaci, ako se ne slazes, daj mi ti definiciju ko kad bi u nekom uzdbeniku pisao: STA JE NATALITET/MORTALITET?
Dozer

#2419 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Malo si naporan s tom teskom demagoskom filozofijom i ubjedjivanjem, ali hajde, nije problem.
Natalitet: Broj novorodjenih na nekom prostoru u toku jedne godine.
Mortalitet: Broj umrlih na nekom prostoru u toku jedne godine.
Prirodni prirastaj: Razlika izmedju broja novorodjenih i broja umrlih na nekom prostoru u toku jedne godine.
Onda dalje ide i u procentima u odnosu na neke druge periode, ili na ukupne cifre iz te godine.

Da li se slazemo?
Maxxtro

#2420 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote:Malo si naporan s tom teskom demagoskom filozofijom i ubjedjivanjem, ali hajde, nije problem.
Prirodni prirastaj: Razlika izmeju broja novorodjenih i broja umrlih na nekom prostoru u toku jedne godine.

Da li se slazemo?
Ne! Skoro, al nije potpuno. Natalitet je broj novorodjenih na svakih 100 osoba u toku jedne godine. Dakle, procenat u odnosu na cjelokupnu populaciju. Ako samo kazes rodilo se stajaznam 130 beba, to samo po sebi nista ne znaci, jer ne znas koliko je pocetna populacija. Moze bit rodilo se 130 beba na 100 ljudi, moze bit na milion. Jel se slazes sa mojom ispravljenom definicijom nataliteta?
Ako da, onda odgovori na drugo pitanje. Samo mala ispravka za drugo, htio sam pitat:

Da li je u ova perioda koja si naveo gore, tj period 2011-2015 i period 2016-2020, mortalitet isti, tj da li iznosi 7% u oba perioda?
KB9

#2421 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

Dozer wrote:
KB9 wrote:
Jbg... Al' bas... Kako su se otkrile sve prave zavjere?
vodit ces se u ovom slucaju primjerom corave kokosi i zrna? ozbiljno?
Dozer

#2422 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Vidim ja na sta ti ciljas, ali to ce ti na kraju biti takav supljak da ce ti se svaki statisticar koji ovdje naidje upisati od sege :D.
Ali, idemo, da vidimo koje su to moje greske u primjeru :D

Na svakih 100 ili 1.000 ii 10.000 ili 1.000.000 osoba - nebitno je. Procenat ces na kraju uvijek morati prikazati u odnosu na ukupni broj populacije, a ne na 100 ljudi. Jer, iako ih i prikazes na 100, opet ces ih morati prikazati i u ukupnom slucaju, iz cega ce se onda izvuci prosjek. :D
Dakle, ta k'o fol tvoja "ispravljena definicija nataliteta" je u konacnici - besmislena. Jer, ako se na nekih 100 ljudi rodilo 50 beba, a na drugih 100 samo 5 beba... prosjek je? Ali, hajde, da vidimo na sta ces doci na kraju :D

Samo jedna molba - budi ljubazan pa to "na 100" primijeni u mom primjeru.

A na tvoje pitanje:
Da li je u ova perioda koja si naveo gore, tj period 2011-2015 i period 2016-2020, mortalitet isti, tj da li iznosi 7% u oba perioda?
Opet ide odgovor:
Uz napomenu da u primjeru vec sve jasno pise, i brojcano, i procentualno.
KB9 wrote:vodit ces se u ovom slucaju primjerom corave kokosi i zrna? ozbiljno?
Ne, naravno. Samo pitam.
Maxxtro

#2423 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote:Vidim ja na sta ti ciljas, ali to ce ti na kraju biti takav supljak da ce ti se svaki statisticar koji ovdje naidje upisati od sege :D.
Ali, idemo, da vidimo koje su to moje greske u primjeru :D

Na svakih 100 ili 1.000 ii 10.000 ili 1.000.000 osoba - nebitno je. Procenat ces na kraju uvijek morati prikazati u odnosu na ukupni broj populacije, a ne na 100 ljudi. Jer, iako ih i prikazes na 100, opet ces ih morati prikazati i u ukupnom slucaju, iz cega ce se onda izvuci prosjek. :D
Dakle, ta k'o fol tvoja "ispravljena definicija nataliteta" je u konacnici - besmislena. Jer, ako se na nekih 100 ljudi rodilo 50 beba, a na drugih 100 samo 5 beba... prosjek je? Ali, hajde, da vidimo na sta ces doci na kraju :D
Ne, stvarno ne vidis. Hoce se upisat, al ne iz tog razloga kojeg ti mislis. Apsolutno se slazem da je nebitno jel na 100 ili 1000 ili 10 000 osoba! Poenta je da se radi relativnoj brojci, nije dovoljno samo reci - rodilo se 130 beba. Moras reci, rodilo se 130 beba na 100 ljudi, ili 130 beba na 1000 ljudi, ili 130 beba na 10 000 ljudi, DA ili NE? Mi konkretno mozemo uzeti na 100 ljudi, jer ce onda se onda raditi o procentima! Ako je na hiljadu, radi se o promilima! itd.
edit: Da, misli se u prosjeku. Dakle, x beba rodjenih u prosjeku na 100 ljudi.
Dozer wrote:A na tvoje pitanje:
Opet ide odgovor:
:D [/quote]

Ovo NIKAKVE VEZE nema sa mojim pitanjem! Moje pitanje je bilo o mortalitetu, a ti mi citiras pretpostavku o natalitetu!

DA LI JE MORTALITET U OBA PERIODA ISTI??
medjutim

#2424 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

Maxxtro wrote:
Dozer wrote:Malo si naporan s tom teskom demagoskom filozofijom i ubjedjivanjem, ali hajde, nije problem.
Prirodni prirastaj: Razlika izmeju broja novorodjenih i broja umrlih na nekom prostoru u toku jedne godine.

Da li se slazemo?
Ne! Skoro, al nije potpuno. Natalitet je broj novorodjenih na svakih 100 osoba u toku jedne godine. Dakle, procenat u odnosu na cjelokupnu populaciju. Ako samo kazes rodilo se stajaznam 130 beba, to samo po sebi nista ne znaci, jer ne znas koliko je pocetna populacija. Moze bit rodilo se 130 beba na 100 ljudi, moze bit na milion. Jel se slazes sa mojom ispravljenom definicijom nataliteta?
Ako da, onda odgovori na drugo pitanje. Samo mala ispravka za drugo, htio sam pitat:

E nije na svakih 100 osoba nego na svakih 1000 osoba :D, ako cemo vec prema zvanicnim definicijama.
Maxxtro

#2425 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

medjutim wrote:
Maxxtro wrote:

Da li se slazemo?

E nije na svakih 100 osoba nego na svakih 1000 osoba :D, ako cemo vec prema zvanicnim definicijama.
Istina, al ako pratis, vidjeces da sam to vec napomenuo. Uzimamo ovdje na 100 da bi lakse racunali u procentima. NIje bitno u ovom kontekstu.
Post Reply