Pa crveni su izmislili totalni rat, totalnu militarizaciju drustva i naravno nasilje za vise ciljeve. Umjesto da ucite vi se lozite na stranku koja nikad nije imala plan napada ili odbrane.
Novi rat
- madner
#2401 Re: Novi rat
Najsmjesnije je kada bosnjaci pocnu pametovati komunistima o spremnosti za rat.
Pa crveni su izmislili totalni rat, totalnu militarizaciju drustva i naravno nasilje za vise ciljeve. Umjesto da ucite vi se lozite na stranku koja nikad nije imala plan napada ili odbrane.
- Thorgerson
#2402 Re: Novi rat
Ok, mozda sam malo pretjerao. Ali cinjenica jeste da smo imali nesposobnog vodju koji je bio vodjen vjerskom - a ne drzavnickom ideologijom. I u tome je bio problem. Ne prizivam budaletinu naravno poslije svega sto je uradio. Gotovo je sada. I ja to nigdje nisam napisao.doktor78 wrote:U pravu si , Palermo.palermo wrote:Sasvim sam ti dovoljno rekao. Ne vidim da je nešto više potrebno reći čovjeku kojji priziva Fikreta AbdićaThorgerson wrote: I to je sve sto imas reci?
@Thorgerson, imas pametnih, ne sporim, ali ovo sa Fikretom i sta-bi-bilo-da-je-bilo mi je ,najblaze receno, diskutabilno.
Nego stavljam se u tu 1990 i godinu dvije nakon toga. Ne moze niko osporiti cinjenicu da je tadasnji Fikret bio sposobniji i namazaniji od Alije.
Uostalom, jebemu nisam ja tada glasao...
Fikret Abdić Stranka demokratske akcije 1.045.539 47,4
Alija Izetbegović Stranka demokratske akcije 879.266 39,9
Ja znam da je plan Fikreta bio da se ostane vjerovatno u Jugi sa srbima.
Ja i dan danas ne mogu da shvatim kako je to losije rjesenje u odnosu na rat koji smo imali. A ljudi ti rekli da ce te napasti ako krenes s tim, plus imas rat u Hrvatskoj koji su isto to uradili. I za min 10 godina se ta juga ionako razjebala ili bi usla u EU. Evo vi recite jel tu grijesim? Cinjenica je da je evropa nakon jebenog razdoblja pocela da se razvija. Zar ne mislite da bi i nas zapao dio tog kolaca?
I onda bi vremenom mogli stvarati bolji plan za referendum i nezavisnost. I ne biti ko ovce pred klanje.
- Rimad
#2405 Re: Novi rat
Da smo ušli nespremni u rat - jesmo.Thorgerson wrote: Uostalom, jebemu nisam ja tada glasao...
Ja i dan danas ne mogu da shvatim kako je to losije rjesenje u odnosu na rat koji smo imali. A ljudi ti rekli da ce te napasti ako krenes s tim, plus imas rat u Hrvatskoj koji su isto to uradili. I za min 10 godina se ta juga ionako razjebala ili bi usla u EU.
Da nismo tada izašli - upitno je šta bi bilo. Nad Bošnjacima je vršen genocid i prije 92-e, iako nikada nismo ni pomislili da se odvojimo od nekoga.
Ko ti garantuje da u takvoj, Velikoj Srbiji, Bošnjacima se ne bi dogodio još veći genocid, samo ovaj put u tišini, van domašaja CNN-a. Definitivno bi i takvoj Velikoj Srbiji Bošnjaci ginuli na ratištu u Hrvatskoj.
S druge strane, imao si dogovor u Krađorđevu - da nismo izglasali nezavisnost, kako znaš da Milošević i Tuđman ne bi podijeili BiH, pa bi nad Bošnjacima opet bio počinjen genocid u tišini.
Puno je neizvjesnosti.
-
cekek
#2406 Re: Novi rat
@Thorgerson
Ma koliko to super zvučalo, evo nas ipak u 2015, sa ratom iza nas, RSom i svim ostalim ljepotama svakodnevnice.
Ako je istorija učiteljica života, prošlo je 20 god, prošli rat nedovršen, niko nije zadovoljan njegovim ishodom, ekonomija 0 poena...sve baca na 1918 - 1939.
Samo nam fali strategija i političar(i) sa kičmom i stavom koji bi ju sproveli u djelo. Sve ostalo je tu.
Ma koliko to super zvučalo, evo nas ipak u 2015, sa ratom iza nas, RSom i svim ostalim ljepotama svakodnevnice.
Ako je istorija učiteljica života, prošlo je 20 god, prošli rat nedovršen, niko nije zadovoljan njegovim ishodom, ekonomija 0 poena...sve baca na 1918 - 1939.
Samo nam fali strategija i političar(i) sa kičmom i stavom koji bi ju sproveli u djelo. Sve ostalo je tu.
-
ins
#2407 Re: Novi rat
Zaboravio si Slobodana Milosevica i Boru Jovica, oni su imali jos vise glasova od AlijeThorgerson wrote:Ok, mozda sam malo pretjerao. Ali cinjenica jeste da smo imali nesposobnog vodju koji je bio vodjen vjerskom - a ne drzavnickom ideologijom. I u tome je bio problem. Ne prizivam budaletinu naravno poslije svega sto je uradio. Gotovo je sada. I ja to nigdje nisam napisao.doktor78 wrote:U pravu si , Palermo.palermo wrote: Sasvim sam ti dovoljno rekao. Ne vidim da je nešto više potrebno reći čovjeku kojji priziva Fikreta Abdića
@Thorgerson, imas pametnih, ne sporim, ali ovo sa Fikretom i sta-bi-bilo-da-je-bilo mi je ,najblaze receno, diskutabilno.
Nego stavljam se u tu 1990 i godinu dvije nakon toga. Ne moze niko osporiti cinjenicu da je tadasnji Fikret bio sposobniji i namazaniji od Alije.
Uostalom, jebemu nisam ja tada glasao...
Ja i dan danas ne mogu da shvatim kako je to losije rjesenje u odnosu na rat koji smo imali. A ljudi ti rekli da ce te napasti ako krenes s tim, plus imas rat u Hrvatskoj koji su isto to uradili. I za min 10 godina se ta juga ionako razjebala ili bi usla u EU. Evo vi recite jel tu grijesim? Cinjenica je da je evropa nakon jebenog razdoblja pocela da se razvija. Zar ne mislite da bi i nas zapao dio tog kolaca?
I onda bi vremenom mogli stvarati bolji plan za referendum i nezavisnost. I ne biti ko ovce pred klanje.
U stvari, upravo sam sad shvatio zasto je bio rat u BiH: to su samo Blagoje Adzic i Veljko Kadijevic pokusavali da isprave nepravdu nanesenu Fikretu Abdicu! A kazu da je najveca nepravda ucinjena upravo u Bijeljini, Foci, Visegradu i Prijedoru, pa su tamo glasace koji nisu glasali za Fikru Biznismena poceli odvoditi u obrazovne institucije tipa Keraterma, Partizanskog doma ili hladne Drine, da bi ponovo na miru razmislili o izbornom programu Fikre Biznismena.
Ja naivan sve do sada mislio da su u stvari klali, protjerivali i palili sve muslimansko, kad ono oni u stvari ispravljali izbornu nepravdu...
PS: a sto je bio rat u HR, kome je tamo nanesena nepravda? Ivici Racanu?
- madner
#2408 Re: Novi rat
Milosevic, da se dogovorio sa Alijom, ne bi djelio BiH nego Hrvatsku.
Samo nema onda sanse da se poslje izadje, tuci Split i fasuj sankcije.
Samo nema onda sanse da se poslje izadje, tuci Split i fasuj sankcije.
-
doktor78
#2409 Re: Novi rat
Bilo kakav ostanak u Jugoslaviji nakon izlaska Hrvatske i Slovenije ne bi bio moguć. Tačka.
Da li se taj izlazak mogao desiti bezbolnije,pametnije, to je već druga priča
Da li se taj izlazak mogao desiti bezbolnije,pametnije, to je već druga priča
- madner
#2410 Re: Novi rat
Naravno da je bio moguc, samo bi imao druge minuse.
-
cekek
#2411 Re: Novi rat
Koje?madner wrote:Naravno da je bio moguc, samo bi imao druge minuse.
-
ins
#2412 Re: Novi rat
U toj Jugoslaviji na kraju nisu ostali ni Crnogorci ni Makedonci ni Kosovari!
Toliko je dobra bila...
Toliko je dobra bila...
- Rimad
#2413 Re: Novi rat
Neko je spominjao da je Izetbegoviću obećana pomoć ako se odvojimo.
Ja nisam čuo za tako nešto.
Sa ove distance i ja se pitam šta su ljudi, koji su nas vodili, planirali šta nakon referenduma?
Od Britanaca i Francuza sigurno nismo ništa dobili, jer tada bili na srpskoj strani. Evo šta Alija kaže:
Ja nisam čuo za tako nešto.
Sa ove distance i ja se pitam šta su ljudi, koji su nas vodili, planirali šta nakon referenduma?
Od Britanaca i Francuza sigurno nismo ništa dobili, jer tada bili na srpskoj strani. Evo šta Alija kaže:
RFE: Je li tačna teza da je gospodin Mitterrand dolaskom u Sarajevo faktički spriječio intervenciju?
ALIJA:Ja nisam u to uvjeren. Mislim da do intervencije ne bi došlo ni u kom slučaju. U posljednjem razgovoru sa lordom Carringtonom, on mi je rekao: “Nema vam drugog izlaza nego da pregovarate.” Ja sam mu rekao da druga strana nije spremna na nikakve druge pregovore osim o kapitulaciji. Onda me je on pitao: “Pa, šta ćete činiti?” Ja kažem: “Borit ćemo se.” On kaže: “Ne znate s kim imate posla.” Samo mi je tada rekao: “Znajte, niko neće intervenisati. Molim vas da u tom pogledu ne budete ni u kakvoj zabludi. Nikada niko neće intervenisati u Bosni i Hercegovini.”
-
sabahudinrutenka
#2414 Re: Novi rat
meni su najmrzi ovi dijaposrci koji su pobjegli kad je rat bio,a sad se kunu u bosnu,gdje ste bili kad ste trebali toj bosni,ti ljudi bi mater prodali za saku dolara
- Dozer
#2415 Re: Novi rat
Bice kako bjelosvjetski hostapleri kazu i zamisle.
Ali, problem je upravo u tome - sta ce i kako ce oni to zamisliti...?
Ja sam, nekako, vrlo skeptican po tom pitanju i bojim se da ce to zamisljanje ici na sukob koji ce biti prikazan kao novi gradjanski rat u BiH, oni ce ga lokalizovati na BiH i podrzati oruzjem u smislu cuvanja granica i sprecavanja ulaza iz Srbije, ali...opet je to sve preko nasih ledja.
Na taj nacin MZ ostaje cista, na neki nacin ce oprati svoju savjest (koju, btw, ionako nemaju) za propuste u periodu 92-95, i onda ce, kao i svi spasioci, doci i dati nam novi Ustav, gradjanski. I BiH ide u NATO, a onda brzo i u EU, cime su EU i USA povukle jasniju crtu prema Rusiji.
Koliko ce nas kostati sve to?
Ja sam, nekako, vrlo skeptican po tom pitanju i bojim se da ce to zamisljanje ici na sukob koji ce biti prikazan kao novi gradjanski rat u BiH, oni ce ga lokalizovati na BiH i podrzati oruzjem u smislu cuvanja granica i sprecavanja ulaza iz Srbije, ali...opet je to sve preko nasih ledja.
Na taj nacin MZ ostaje cista, na neki nacin ce oprati svoju savjest (koju, btw, ionako nemaju) za propuste u periodu 92-95, i onda ce, kao i svi spasioci, doci i dati nam novi Ustav, gradjanski. I BiH ide u NATO, a onda brzo i u EU, cime su EU i USA povukle jasniju crtu prema Rusiji.
- Thorgerson
#2416 Re: Novi rat
@Dozer, ne kontam zasto je potreban rat da mi udjemo u NATO i EU.
Tamo se veoma brzo moze i bez ispaljenog metka. Naravno da je to u cilju medjunarodnoj zajednici...
Tamo se veoma brzo moze i bez ispaljenog metka. Naravno da je to u cilju medjunarodnoj zajednici...
-
155_mm
#2417 Re: Novi rat
pa objasni kakvom politikom se boriti protiv sistema u kojem ocigledno nije kaznjivo urezati nozem zivom bosnjaku 4C na lijedja.cekek wrote:A znamo li se odbraniti bez rata? Politička odbrana BiH ne postoji od 1995 u Ohaju155_mm wrote:interetesantan razvoj dogadjaja. pored ovi standardni sto objasnjavaju raji da se nema smisla braniti zbog bakira i sda. pojavili su se novi sa objasnjenjima da se nema smisla braniti jer se nema ama bas nikakve sanse ni da se idrzi ova teritorija sto se sad ima. oni cuveni 23%. a kamoli da se strateske teritorije stave pod kontrolu koje bi otklonile bosanski geto za buduce generacije. kao da se radi o otimanju teritorije neke druge zemlje a ne o teritoriji vlastite drzave.
po necijem misljenju su standardni potpuno zakazali u odvracanju bosnjaka od odbrane.
standardni, srami te se!
- madner
#2418 Re: Novi rat
Sankcije, nema sloma Srbije, ratni zlocini u Hrvatskoj, represija unutar BiH.cekek wrote:Koje?madner wrote:Naravno da je bio moguc, samo bi imao druge minuse.
-
cekek
#2419 Re: Novi rat
Crnogorci - ratovali dobrovoljno na strani Srba u HR i BiH. Dobrovoljci bi išli svakako. Kao država, kapa dole na politici, sva krivica na Srbiji a oni finjak, izvukli guzove, osamostalili se i udri po svome.ins wrote:U toj Jugoslaviji na kraju nisu ostali ni Crnogorci ni Makedonci ni Kosovari!![]()
Toliko je dobra bila...
Makedonci nisu ratovali sa Srbima, oni se ubiše sa Albancima. Gligorov je nekako ubijedio Srbe da ih puste na miru,
Kosovari - de jure dio Srbije, malo drugačija priča u odnosu na republike. Ratom su jedino mogli postići šta su htjeli.
Kad podvučeš crtu, nije da se nije moglo mirno razići, prije ili kasnije. Nije 1992 bila baš toliko presudna za izlazak.
- madner
#2420 Re: Novi rat
Imam istu viziju buducnosti.Dozer wrote:Bice kako bjelosvjetski hostapleri kazu i zamisle.
Po mojoj procjeni oko 5000 mrtvih ukupno, vise Srba no ostalih.
Last edited by madner on 16/07/2015 14:49, edited 1 time in total.
- Thorgerson
#2421 Re: Novi rat
Cuj nije kaznjivo? Otkud sad to... MUP BL skroz drugacije izjavi...nisam cuo da su rekli, dajte ba ljudi popustite nas kakva 4s kakvi bakraci, imamo vaznijeg posla...155_mm wrote: pa objasni kakvom politikom se boriti protiv sistema u kojem ocigledno nije kaznjivo urezati nozem zivom bosnjaku 4C na lijedja.
Sacekajmo valjda prvo da odrade istragu...koji dan...
- volta dzontra
#2422 Re: Novi rat
Jest ali fali građanski ustav!! Zato se treba malo pripucati i poslati "listu ustavnih želja" međunarodnoj zajednici i eto ga....berićetThorgerson wrote:@Dozer, ne kontam zasto je potreban rat da mi udjemo u NATO i EU.
-
ins
#2423 Re: Novi rat
Milosevic je dobio zeleno svjetlo jer je Britancima i Francuzima "obecao" da ce sve biti gotovo za mjesec-dva.
Amerika je potpuno poremetila cijeli taj plan odlukom o priznanju BiH, jer je tim puhnula pod krila Njemackoj, Italiji i ostalima da 6. aprila 1992. priznaju Republiku BiH, odluku kojom je sa jedne strane cijeli sukob preko noći učinila međunarodnim, a sa druge strane dala nadu braniocima Bosne i Hercegovine u vrijednost otpora i borbe.
Amerika je 05. aprila 1992. izvela Bošnje iz već formiranog reda za klanje, i dala im motiv da uzmu oružje i brane svoju kuću, porodicu, grad, način života, državu.
Da se razumijemo, da je iko ikada sanjao da ce rat trajati duze od 6 mjeseci, ni Milosevic ga ne bi zapoceo.
Bošnjaci te 1992. nisu postali Palestinci samo zato što su obukli tene, oteli onu papovku i krenuli u rat. Palestinci su protestvovali, Bošnjaci su se rokali!

Amerika je potpuno poremetila cijeli taj plan odlukom o priznanju BiH, jer je tim puhnula pod krila Njemackoj, Italiji i ostalima da 6. aprila 1992. priznaju Republiku BiH, odluku kojom je sa jedne strane cijeli sukob preko noći učinila međunarodnim, a sa druge strane dala nadu braniocima Bosne i Hercegovine u vrijednost otpora i borbe.
Amerika je 05. aprila 1992. izvela Bošnje iz već formiranog reda za klanje, i dala im motiv da uzmu oružje i brane svoju kuću, porodicu, grad, način života, državu.
Da se razumijemo, da je iko ikada sanjao da ce rat trajati duze od 6 mjeseci, ni Milosevic ga ne bi zapoceo.
Bošnjaci te 1992. nisu postali Palestinci samo zato što su obukli tene, oteli onu papovku i krenuli u rat. Palestinci su protestvovali, Bošnjaci su se rokali!
- Dozer
#2424 Re: Novi rat
Razlozi jednostavni:Thorgerson wrote:@Dozer, ne kontam zasto je potreban rat da mi udjemo u NATO i EU.
1. Domaci B/H/S matricari/etnicari/vlastodrsci, nazovi kako hoces, NIKADA nece pristati na ukidanje entiteta. Kantona mozda djelimicno, ali ni to nikada potpuno.
2. Domaci B/H/S matricari/etnicari/vlastodrsci nikada nece pristati na promjene Ustava koje podrazumijevaju gradjansku drzavu, jer to onda direktno ukida - njih same.
3. Drzava koja podrazumijeva djelovanje na principu Vlada > Opstine > MZ se naziva - Republika. Mi smo takav Ustav imali do '92, kada je potpuno nelegalno suspendovan, da bismo onda '95 dobili ovu nakaradu koja ne postoji nigdje na planeti. Ali, ta trenutna nakarada od Ustava opet odgovara B/H/S matricarima/etnicarima/vlastodrscima i oni nemaju volje da je mijenjaju, bez obzira sta javno govorili. Djela govore drugacije.
4. Jedini stvarni nacin da se dodje do normalnog gradjanskog Ustava jeste da ga nametne MZ, sto bi podrazumijevalo da s politicke scene nestanu B/H/S matricari/etnicari/vlastodrsci i da se ukine "sveta" konstitutivnost, a oni to nece uraditi.
-
cekek
#2425 Re: Novi rat
Sve stoji jasno k'o dan. I sada to uporedi sa ovim što se desilo.madner wrote:Sankcije, nema sloma Srbije, ratni zlocini u Hrvatskoj, represija unutar BiH.cekek wrote:Koje?madner wrote:Naravno da je bio moguc, samo bi imao druge minuse.
Sankcije - embargo na uvoz oružja a rat.
Slom Srbije - tek 1999 Milostivim Anđelom
Ratni zločini - Vukovar 1991, Ovčara 1991, Dubrovnik...Oluja tek 1995, kada je Klinton trebao dobiti izbore.
Represija unutar BiH - e ovdje mislim da onaj koji bi znao izbjeći rat, da bi se znao kako-tako izboriti sa represijom. Slažem se da bi je bilo.