Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
nasa

#2401 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Towelie wrote:
Opet ti isto, znaci vjera u Boga je bez vriijednosti ikakve ako nije musliman, zanimljiv concept...ubija svaku vezu Boga i covjeka i svaku ideju da vjera u Boga dodje prirodno, a da tek naknadno biras dozivljaj, religiju i sl.
Ti kao da zaboravljas da to nije cista vera u Boga, hriscani veruju u Isaa kao Bozijeg sina, a Jevreji isto tvrde za Uzejra. Time se zapravo narusava cisti monoteizam, jer kako moze Bog imati sina.
"Nezamislivo je da Milostivi ima dijete" – (19:92).
Znaci kontas o Bogu,osjetis u srcu da je to to ali bez islama isto kao i da nisi nista osjetio....ne znas @towelie, to je van naseg znanja, dometa.....
Slazem se za odnos coveka i Boga van naseg poimanja u istinskom smislu, ali upravo zato se mi moramo oslanjati na Kur'an i na verodostojne hadise, shodno tome da imamo jako limitirano znanje, jer oni su ti koji polazu pravo na istinu, a ne da mi dolazimo sa pojedinacnim misljenjima.
Aaaaaaa
Muhamed ne da nije predvidjao dzehenem krscanima koje je susretao vec ce da posalje svoje prve sljedbenike u zastitu kod istih....sto, da ih je drzao istim kao mekanske mnogobosce ne bi to cinio, pa dalje covjek napusti islam predje u krscanstvo i pita da putuje s konvojem muslimana i Muhamedom, a Poslanik odgovara kako nema prisile u vjeri i neka slijedi vjeru koju je odabrao, a kako to da mi danas umjesto tih rijeci dajemo prioritet nekim drugim koje naglasavaju iskljucivost.
nego sta's u medjuvremenu s ovim postupcima Poslanika koje sam navela...
Mislim da ti ovde nisi razumela poruku price na pravi nacin. "Nema prisile u veri" znaci da nekoga ne mozes na silu ugoniti u Islam, vec mora to sam prihvatiti, a ne da je to sto neko ne prihvati Islam dobro za njega. Ovde se zeli reci da covek mora sam izraziti zelju da bude musliman, a ne da mu neko nametne to. Imas suru Kafirun koja govori u prilog ovoj tvrdnji.
Ama pusti to kako oni dozivljavaju Isusa, to jeste problematicno ali mi pricamo o stavu islama o vjeri u Boga bez da si musliman, pricamo o ljudima koji vjeruju, cine dobro, biraju onaj svijet, ne mrze ....hajde uzmimo i da pri tome imaju cudan dozivljaj Isusa...da li je to grijeh koji vodi u dzehenem, koji je u rangu onog koji slijedi sejtana....

A sto Muhamed salje muslimane kod krscana, pazi u zastitu kod istih?
nasa

#2402 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Bujrum majstore wrote:Mogu li ja reci koju, bez da budem odvratan i bezobrazan?
Naso, mene NIN opomenu 2 puta a ti ljubicicu mirises li, mirises. ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk
mogu te i ja opomenuti ako ti je draze :perverzna:
Towelie

#2403 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Tovweli hajd' idemo

I dozvoljene su vam cestite vjernice, i cestite žene onih kojima je Knjiga data prije vas…" (El-Maide, 5).

Evo da vidimo logiku ovog ajeta u skladu s tvojim tumacenjem i vidjenjem krscana, i naravno znas da je ovo stav, mozes ozeniti krscanku...
Ovaj ajet je zapravo pokazuje da je judeokrscanstvo malo blize Islamu od ostalih neabrahamskih relgija, pa postoji opcija zenjenja sledbenica Knjige. Razlozi za ovo mogu biti ti sto im je data Knjiga, pa su je izvitoperili, ali to ne menja cinjenicu da su u datom trenutku vremena imali poslanike i Objavu.

Ali, ovo sad nikako ne opravdava da neko bude jevrej ili hriscanin kada je dosao Kur'an kao poslednja Objava i dokinuo prethodne. Kako je rekao Poslanik saws, "da je Musa ziv, morao bi da me sledi". Drugim recima, ovaj ajet se ne moze koristiti kao pro argument za krscanstvo jer se pre svega odnosi na propis braka sa njihovim zenama, a ne na sam nacin verovanja. I sam propis ne vazi u oba smera, jer muslimanke se ne mogu udati za jevreje i krscane.
I jos jedno pitanje, kako je glasio shehadet npr Isinih sljedbenika,
Nije ga ni bilo u obliku u kom ga imamo mi danas, to je nesto specificno za Muhammedov saws umet.
a li je Isa poslanik bez ijednog vjernika za sobom....suludo :D ali to je concept koji zatupate
Nije, on je imao svoje pomocnike - havarijune, i grupu ljudi koja je ispravno verovala za vreme njegovog poslanstva. Isa as nema nista sa onim sta je njegov narod uradio sa njegovim ucenjem nakon njegovog uzdignjuca.
Ama pusti to kako oni dozivljavaju Isusa, to jeste problematicno ali mi pricamo o stavu islama o vjeri u Boga bez da si musliman, pricamo o ljudima koji vjeruju, cine dobro, biraju onaj svijet, ne mrze ....hajde uzmimo i da pri tome imaju cudan dozivljaj Isusa...da li je to grijeh koji vodi u dzehenem, koji je u rangu onog koji slijedi sejtana....

Nije naglasak ovde na Isau, vec na Muhammedu koga oni ne priznaju. A to je uslov bez koga se ne moze. Kaze se u Kur'anu Allah dž.š., kaže: „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“ (En-Nisa', 59.).

A Muhammed se obratio abesinskom vladaru jer je ovaj bio pravedan vladar i znao je da nece uciniti nasilje njegovim sledbenicima.

Idem sada, kasnije mozemo dalje diskutovati o ovome. :)
nasa

#2404 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Towelie wrote:
Tovweli hajd' idemo

I dozvoljene su vam cestite vjernice, i cestite žene onih kojima je Knjiga data prije vas…" (El-Maide, 5).

Evo da vidimo logiku ovog ajeta u skladu s tvojim tumacenjem i vidjenjem krscana, i naravno znas da je ovo stav, mozes ozeniti krscanku...
Ovaj ajet je zapravo pokazuje da je judeokrscanstvo malo blize Islamu od ostalih neabrahamskih relgija, pa postoji opcija zenjenja sledbenica Knjige. Razlozi za ovo mogu biti ti sto im je data Knjiga, pa su je izvitoperili, ali to ne menja cinjenicu da su u datom trenutku vremena imali poslanike i Objavu.

Ali, ovo sad nikako ne opravdava da neko bude jevrej ili hriscanin kada je dosao Kur'an kao poslednja Objava i dokinuo prethodne. Kako je rekao Poslanik saws, "da je Musa ziv, morao bi da me sledi". Drugim recima, ovaj ajet se ne moze koristiti kao pro argument za krscanstvo jer se pre svega odnosi na propis braka sa njihovim zenama, a ne na sam nacin verovanja. I sam propis ne vazi u oba smera, jer muslimanke se ne mogu udati za jevreje i krscane.
Nije ga ni bilo u obliku u kom ga imamo mi danas, to je nesto specificno za Muhammedov saws umet.
Nije, on je imao svoje pomocnike - havarijune, i grupu ljudi koja je ispravno verovala za vreme njegovog poslanstva. Isa as nema nista sa onim sta je njegov narod uradio sa njegovim ucenjem nakon njegovog uzdignjuca.

Nije naglasak ovde na Isau, vec na Muhammedu koga oni ne priznaju. A to je uslov bez koga se ne moze. Kaze se u Kur'anu Allah dž.š., kaže: „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“ (En-Nisa', 59.).

A Muhammed se obratio abesinskom vladaru jer je ovaj bio pravedan vladar i znao je da nece uciniti nasilje njegovim sledbenicima.

Idem sada, kasnije mozemo dalje diskutovati o ovome. :)
Ustvari nije nam nimalo blize ako tvrdimo to sto tvrdis da su samo nevjernici i nista vise.Malo su blizi, definisi koliku to "malo" vrijedi, a po ovom sto si dosada pisao ne vrijedi nista.
To bi ove ajete ucinilo iznimno licemjernim i konradiktornim jer s jedne strane muslimanima je zabranjena nevjernica ali mu je dozvoljena krscanka koja je isto nevjernica....ima li tebi ovo smisla.

Gledaj, shvatam ja da je s islamom upotpunjena Objava koju ju Bog slao ljudima i da oni nakon Muhameda htjeli ili ne, ne mogu ignorisati islam....ali vjera je slojevita, bar ti to mozes shvatiti, nije to kazes par rijeci i desi se cudo vec zivis razlicite segmente i slojeve vjere kroz zivot, dosezes je....
Mi mozemo reci da su krscani ili pripadnici nekih drugih religija uskraceni za sveobuhvatnu uputu koja ce svaki od ovih koraka koje pravimo u ime Boga uciniti laksim, jasnijim...ali ne mozemo reci vjera u Boga ne vrijedi nista bez ovog i ovog i ovog....Vjera u Boga vrijedi uvijek ako je iskrena, a koliko grijeha i na cemu usput pokupimo zna samo Bog , kao i koliko su oni teski...
I kako da ih zovemo nevjernicima ako ih Bog u Kur'anu zove krscanima, sljedbenicima Knjige ....
apsidejzi

#2405 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Napisem jutros post i sad se vratim da vidim jel neko nesto odgovorio kad ono bilo 160 postova u medjuvremenu. Stao i gledam: :shock: :shock: :shock:

Zaista je apsurdno pisati sa ovolikim brojem ucesnika. Nije ni cudo sto se vrtimo u krug jer se uvijek nadje neko ko nije upratio prethodni ciklus.
fatamorgana

#2406 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:Napisem jutros post i sad se vratim da vidim jel neko nesto odgovorio kad ono bilo 160 postova u medjuvremenu. Stao i gledam: :shock: :shock: :shock:

Zaista je apsurdno pisati sa ovolikim brojem ucesnika. Nije ni cudo sto se vrtimo u krug jer se uvijek nadje neko ko nije upratio prethodni ciklus.
Ko kad naviru k'o Borgovi da prostiš: Borg, every resistance is futile! :lol:
kerima1

#2407 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

Gdje si Fato nema te ovih dana dase nisi ozenio pod stare dane :D
Towelie

#2408 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Ustvari nije nam nimalo blize ako tvrdimo to sto tvrdis da su samo nevjernici i nista vise.Malo su blizi, definisi koliku to "malo" vrijedi, a po ovom sto si dosada pisao ne vrijedi nista.
Ne vredi puno, osim tog propisa o zenidbi, nema nekih posebnih beneficija.
To bi ove ajete ucinilo iznimno licemjernim i konradiktornim jer s jedne strane muslimanima je zabranjena nevjernica ali mu je dozvoljena krscanka koja je isto nevjernica....ima li tebi ovo smisla.
Muslimanu je dozvoljena sledbenica Knjige, odnosno samo krscanka i jevrejka, ali je to propis sam za sebe i nema sad mnogo veze sa ispravnoscu krscanstva i judeizma. Govorio sam ranije o mogucim motivima dozvole za zenidbu ovih kategorija zena i ticu se toga da su oni imali svoje kitabe i poslanike.
Ne znam zasto mislis da su ajeti licemerni samo zato sto se dozvoljava zenidba sledbenicom Knjige, jer ima ovaj ajet ''Od sada vam se dozvoljavaju sva lijepa jela; i dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vaša jela su njima dozvoljena; i čestite vjernice su vam dozvoljene, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas, kad im vjenčane darove njihove dadete s namjerom da se njima oženite, a ne da s njima blud činite i da ih za priležnice uzimate.“ (El-Maide, 5.).
Postoji uslov da sledbenica Knjige bude cestita, a i prioritetnije je ozeniti muslimanku svakako.
Gledaj, shvatam ja da je s islamom upotpunjena Objava koju ju Bog slao ljudima i da oni nakon Muhameda htjeli ili ne, ne mogu ignorisati islam....ali vjera je slojevita, bar ti to mozes shvatiti, nije to kazes par rijeci i desi se cudo vec zivis razlicite segmente i slojeve vjere kroz zivot, dosezes je....
Mi mozemo reci da su krscani ili pripadnici nekih drugih religija uskraceni za sveobuhvatnu uputu koja ce svaki od ovih koraka koje pravimo u ime Boga uciniti laksim, jasnijim...ali ne mozemo reci vjera u Boga ne vrijedi nista bez ovog i ovog i ovog....Vjera u Boga vrijedi uvijek ako je iskrena, a koliko grijeha i na cemu usput pokupimo zna samo Bog , kao i koliko su oni teski...
I kako da ih zovemo nevjernicima ako ih Bog u Kur'anu zove krscanima, sljedbenicima Knjige ...
Bog isto tako zove i vatropoklonike vatropoklonicima, pa su nevernici. Isto i sa ovima.
Verovanje u Boga vredi naravno, ali i jevreji i krscani Bogu pripisuju druga lazna bozanstva, odnosno pripisuju mu sina. To je delo sirka, slozices se.
hrastov žižak

#2409 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

apsidejzi wrote:Napisem jutros post i sad se vratim da vidim jel neko nesto odgovorio kad ono bilo 160 postova u medjuvremenu. Stao i gledam: :shock: :shock: :shock:

šatiranja ljubičica bliver ego alert :mrgreen:
m_l

#2410 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

Eh, ovaj video sto je @Capajebo veceras postavio na drugoj temi je upravo odgovor na pitanja o kojima @nasa i @Towelie raspravljaju, kao i na temu, koja je btw nestala, o odnosu religija prema nevjernicima. Uglavnom, treba da razlikujemo bozanski odnos prema ljudima, znaci Njegov autoritet, i ljudski medjusobni odnos.
m_l

#2411 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

hrastov žižak wrote:

šatiranja ljubičica bliver ego alert :mrgreen:
Zato moras potrefiti tajming kad nema guzve, ne u toku radnog vremena 8-16h :mrgreen:
hrastov žižak

#2412 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

metafora ide masl & eksrsajz, o infarkte preuzmi me.
hrastov žižak

#2413 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

m_l wrote:Zato moras potrefiti tajming kad nema guzve, ne u toku radnog vremena 8-16h :mrgreen:
fatam jeftinu struju na nou lajferskim tajmizima :mrgreen:
Last edited by hrastov žižak on 11/09/2014 00:48, edited 2 times in total.
m_l

#2414 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

Haj' pregledaj do kraja! :mrgreen:

I ne prizivaj infarkt, ni u sali :mrgreen:
Towelie

#2415 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

S pozitivne strane gledano, infarkt, kakav god da je, makar je od srca. :D
hrastov žižak

#2416 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:S pozitivne strane gledano, infarkt, kakav god da je, makar je od srca. :D
ma samo nek se ne šunja :D
šatirana_ljubičica

#2417 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

@zlokru'oviću

Nemoj mi ti pričati šta religija podržava ili ne podržava molim te :D

Naravno da vjerujem u babaroge jer to što ljudi zovu babarogama mogu biti džinni, šejtansko djelovanje neko, dakle, prvo se informiši o religiji detaljnije pa onda pametuj o istoj.
O ostalom, neću da raspravljam dalje, nadam se da si završio.
šatirana_ljubičica

#2418 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

zlokruhovic wrote:
šatirana_ljubičica wrote:
Znam :) Nema veze, nervira me ekavica, pa sam morala, ne zameri :)

edit:ustvari ne nervira me ekavica kod svih, samo kod pojedinih nadobudnih jer tako zvuče samo nadobudnije :lol: :lol: :lol:
Ne zameram ti uopšte.

Ali si iz čudnih razloga potvrdila da ekavci su s'razlogom nadobudni , jer u centru ijekavice u BiH postoje tri religije( ono baš ih ima dovoljno za takve kao što si ti jer voliš natprirodna bića na gomili) i svi ih zovu glupim Bosancima.

E sad zakjuči sama šta sa ove tri kompnente :"Tri relgije , ijekavica , i svi te zovu glupima" , da sam na tvome mestu ja bi se zamislio , ako si u stanju , ali bogami teško pored tri prepreke u vidu tri religije i još vasgon tih bićakoja ti se motaju po glavi.

Ne zameri mi , nemam ja ništa protiv ijekavice , već samo protiv ove tri religije koje obožavaju voditi svoju dugovekovni "uspešan" rad na prostoru gde žive ijekavci. :D
Š'a si ba rek'o? :lol: :lol: :lol:

Jesi završio više :unesvijest:
Bujrum majstore

#2419 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Towelie wrote:S pozitivne strane gledano, infarkt, kakav god da je, makar je od srca. :D
Nego, mozemo li nas dvojica o onome rodjen kao vjernik i to? :-D
Towelie

#2420 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Mozemo. Sa islamskog stanovista, svaki covek je rodjen u dinul-fitri, cistoj veri, Islamu.
Dozer

#2421 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

fatamorgana wrote:

Ko kad naviru k'o Borgovi da prostiš: Borg, every resistance is futile! :lol:
Read my location on the left :vjezba:
S4mpion

#2422 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Jedna od funkcija religije je formiranje društvenih pravila i uređenje odnosa među ljudima. :zoka:
IcedMFEarth

#2423 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Ali ipak je stopa kriminala u u religioznijim državama veća.
S4mpion

#2424 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

IcedMFEarth wrote:Ali ipak je stopa kriminala u u religioznijim državama veća.
Izvor informacija? Gdje je istraživanje objavljeno?
Chagalj

#2425 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

@Dozer
Objasni ovo onda ako su vanzemaljci donijeli Kur'an

Image

NASA stranica
http://airandspace.si.edu/collections/i ... 1facts.htm

Dokaz za to imate ovdje gdje mozete da konevrtirate hidzretske godine u greogorijanske godine http://www.iacad.gov.ae/en/pages/hijritogregorian.aspx
Locked