polazite od pogrešne pretopstavke da se svi moraju spasiti. ne, ne moraju.Ridjobrki wrote:Čovjeku treba da samo onako u glavi zamisli sastav putnika na jednom prosječnom letu od Tuzle do Göteborga i da mu se rasplinu sve teorije o organiziranom spasavanju.
"Majka drž' padobran i skupi dimije da ne tarlahaš do dole, gospodine vi uzmite veće dijete a nek gospođa uzme manje i ne razdvajajte se plaho u zraku... Gospođo ostavite torbu, naći će je spasioci kasnije..."
Avionske nesrece
-
mudrac2
#2401 Re: Avionske nesrece
-
jefferson
#2402 Re: Avionske nesrece
Sto da ne.mudrac2 wrote:to je u najgorem slučaju, da mu sve otkaže i ode u slobodan pad.jefferson wrote:[
Znaci ides na opciju da svakom putniku das padobran ane da se katapultiraju, OK:
1. Avion pada sa 10km pri brzini od 500mph (800km/h). Znaci neko ce otvoriti vrata pri toj brzini, zamoliti ljude da stanu u red i pri *)) km/h ljudi ce poceti iskakati?
2. Recimo da ljudi uredno stanu u red. Pri brzini od 800km/h avion prelazi oko 230m/s. Znaci avion ce sa visine od 3km pri toj brzini biti na tlu za nekih 12 sekundi. Hajmo reci da ne ide naravno pod pravim uglom, nego pod uglom od recimo 45 stepeni, zbog te teorije, recimo sa visine od 3km doci ce do tla za 24 sekunde. Kako ces ljude postrojiti u red disciplinovano u takvoj situaciji, izbaciti iz aviona (naravno pod uslovom da je njihovo tijelo napravljeno od neke vrste kevlar-karbona) pri 800km/h i za 24 sekunde izbaciti 150 ljudi? Pa recimo kako rece 20%, to znaci 30 ljudi?
no, može li se desiti recimo da otkažu motori a avion nastavi voziti kao jedrilica jedno vrijeme. da li bi to popravilo prolazno vrijeme za iskakanje?
Medjutim sansa za otkazivanje OBA motora je vrlo mala. Zadnji put kada se to desilo je bilo 2009 zbog udara ptica u NYC. Medjutim, pri toj visini i pri toliko malo vrmena, nema teorije da bi iko iskocio (u tom slucaju).
2. Recimo da otkazu oba motora na 10km. Na toj visini pri toj brzini, A320 moze da jedri oko 120-140km. Do tada on moze naci mjesto za sletanje sto je sigurnije nego iskakanje.
Na kraju, padobrane i sve to neko mora platiti, i ako naredi neko evakuaciju aviona, ko je odgovoran za smrt putnika koji ne prezive skok, a vecina nece?
Medjutim, vecina nesreca (ne govorimo o ovom slucaju, MH370 i MH17) se desava pri sletanju i poletanju.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#2403 Re: Avionske nesrece
Može ali kada sjedne u avion sa namjerom da iskoči na visini od 3 km.mudrac2 wrote: što mora iskakati na 10km? Može li to biti na 3km?
Kada pada avion ništa ne funkcioniše kako treba, pa tako ne bi ni iskakanje.
A ako je u nužnoj situaciji avion toliko miran da možeš iskočiti, onda je veća mogućnost da će taj avion prizemljiti sa manje žrtava.
Zamisli situaciju, avion uspješno sletio, a pola ih izginulo što su iskočili sa padobranom.
-
jefferson
#2404 Re: Avionske nesrece
Covjek nema veze o ne o avionima, nego o ljudima.Lakat Jebić wrote:dobro je covjek istrolo temu![]()
- Partijaner
#2405 Re: Avionske nesrece
Mi se uspanicimo kad zadrma malo u stanu, ne znas gdje ces, skamenis se jednostavno i panika te uhvad sad zamislite ako se uopste moze kako bi to izgledao sa padobranima kad bi znali da ce umrijet za koji minut, pa ja bi prvi srcani dobio. 
-
jefferson
#2406 Re: Avionske nesrece
Ja sam to evc spomenuo na relaciji Sarajevo-Milano kada sam letio. Avion samo sto je dodirnuo pistu, odmah svi na noge ko da je autobus Sarajevo-Kakanj. Stjuardesa vice sjedite, ovo ono, ma jok. Kako je pilot poceo kociti kasno, morao je sa vecom brzinom skrenuti sa piste na taksiranje, svi popadose, jebu mu sve po spisku tipa: "gdje je ovaj naucio voziti," jebem ga u njegova pederska usta" i slicno.Ridjobrki wrote:Čovjeku treba da samo onako u glavi zamisli sastav putnika na jednom prosječnom letu od Tuzle do Göteborga i da mu se rasplinu sve teorije o organiziranom spasavanju.
"Majka drž' padobran i skupi dimije da ne tarlahaš do dole, gospodine vi uzmite veće dijete a nek gospođa uzme manje i ne razdvajajte se plaho u zraku... Gospođo ostavite torbu, naći će je spasioci kasnije..."
I s tim ljudima treba iskakat?
- Ridjobrki
#2407 Re: Avionske nesrece
Ma ja bih rekao "sine, samo vi skačite" i spopao stjuardesu da ispunim u to malo vremena bar jedan od fetiša.Partijaner wrote:Mi se uspanicimo kad zadrma malo u stanu, ne znas gdje ces, skamenis se jednostavno i panika te uhvad sad zamislite ako se uopste moze kako bi to izgledao sa padobranima kad bi znali da ce umrijet za koji minut, pa ja bi prvi srcani dobio.
@jefferson: ja bih jedva dočekao da poiskaču da bar tih nekoliko kilometara letim k'o čovjek.
-
mudrac2
#2408 Re: Avionske nesrece
svi vizionari su tako nazivani od strane priprostog puka.jefferson wrote:Covjek nema veze o ne o avionima, nego o ljudima.Lakat Jebić wrote:dobro je covjek istrolo temu![]()
- Bluemore
#2409 Re: Avionske nesrece
licno ne mislim da se radi o lazima...
ali ako se pitate sto bi Francuzi lagali u korist LH.... pa brale.... radi ATR-a valjda
koji mudroseri na forumu fakat....
padobran terorija mi je najmilija i bezkerozinska
ali ako se pitate sto bi Francuzi lagali u korist LH.... pa brale.... radi ATR-a valjda
koji mudroseri na forumu fakat....
padobran terorija mi je najmilija i bezkerozinska
-
jefferson
#2410 Re: Avionske nesrece
jarane, ne znam sta da ti akzem na te tvoje teorije.mudrac2 wrote:svi vizionari su tako nazivani od strane priprostog puka.jefferson wrote:Covjek nema veze o ne o avionima, nego o ljudima.Lakat Jebić wrote:dobro je covjek istrolo temu![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#2411 Re: Avionske nesrece
Pa realno svim putnicima pri ulasku podijeliti odjela od Nomexa, zaštitne kape i brile te padobran na leđa i tako ih smjestiti u sjedišta u slučaju belaja pilot pritišće puljku koja aktivira explozivna punjenja na trupu aviona i krov iznad putničkog prostora se odvaja a zatim se pojasevi automatski otkopčavaju i putnici ispadaju iz aviona ko kasetne bombe te se sigurno spuste do zemlje.
Valjal ova?
Ako krene da pada

Valjal ova?
Ako krene da pada

- Edin H.
#2412 Re: Avionske nesrece
jefferson wrote:Ja sam to evc spomenuo na relaciji Sarajevo-Milano kada sam letio. Avion samo sto je dodirnuo pistu, odmah svi na noge ko da je autobus Sarajevo-Kakanj. Stjuardesa vice sjedite, ovo ono, ma jok. Kako je pilot poceo kociti kasno, morao je sa vecom brzinom skrenuti sa piste na taksiranje, svi popadose, jebu mu sve po spisku tipa: "gdje je ovaj naucio voziti," jebem ga u njegova pederska usta" i slicno.Ridjobrki wrote:Čovjeku treba da samo onako u glavi zamisli sastav putnika na jednom prosječnom letu od Tuzle do Göteborga i da mu se rasplinu sve teorije o organiziranom spasavanju.
- O'zone
- Globalni moderator
#2413 Re: Avionske nesrece
Imaš ovo u dodatnoj opremi uz padobranLucky Strike wrote:A jel što se ne zapitate sta u slučaju aviona koji lete za Ameriku i Australiju i idu preko mora , sta ako otkaže sistem u avionu a vi 300 km od kopna na 10 km visine, jedino društvo ispod vas su štuke i kitovi?
Vi na sred Pacifika i? Sta onda? Kako vam onda padobrani mogu biti od pomoći?
Molim ozbiljne odgovore.

- Edin H.
#2414 Re: Avionske nesrece
O'zone wrote:Pa realno svim putnicima pri ulasku podijeliti odjela od Nomexa, zaštitne kape i brile te padobran na leđa i tako ih smjestiti u sjedišta u slučaju belaja pilot pritišće puljku koja aktivira explozivna punjenja na trupu aviona i krov iznad putničkog prostora se odvaja a zatim se pojasevi automatski otkopčavaju i putnici ispadaju iz aviona ko kasetne bombe te se sigurno spuste do zemlje.
Valja li ovakvo odijelo?

-
Avetinho
#2415 Re: Avionske nesrece
U tom slucaju svima podijeliti Speedo gace.
- USAblues
#2416 Re: Avionske nesrece
jefferson wrote:Ja sam to evc spomenuo na relaciji Sarajevo-Milano kada sam letio. Avion samo sto je dodirnuo pistu, odmah svi na noge ko da je autobus Sarajevo-Kakanj. Stjuardesa vice sjedite, ovo ono, ma jok. Kako je pilot poceo kociti kasno, morao je sa vecom brzinom skrenuti sa piste na taksiranje, svi popadose, jebu mu sve po spisku tipa: "gdje je ovaj naucio voziti," jebem ga u njegova pederska usta" i slicno.Ridjobrki wrote:Čovjeku treba da samo onako u glavi zamisli sastav putnika na jednom prosječnom letu od Tuzle do Göteborga i da mu se rasplinu sve teorije o organiziranom spasavanju.
-
mudrac2
#2417 Re: Avionske nesrece
pa nismo došli do tog dijela. Još se raspravljamo treba li iskočiti ili sprčiti u more zajedno sa avionom. Kad riješimo problem iskakanja, onda ćemo vidjeti šta sa tim ribama.Lucky Strike wrote:A jel što se ne zapitate sta u slučaju aviona koji lete za Ameriku i Australiju i idu preko mora , sta ako otkaže sistem u avionu a vi 300 km od kopna na 10 km visine, jedino društvo ispod vas su štuke i kitovi?
Molim ozbiljne odgovore.
- insomnia78
#2418 Re: Avionske nesrece
Bezveze usraste temu
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#2419 Re: Avionske nesrece
ma samo ne kitu usta, a jebes ti štukeLucky Strike wrote:A jel što se ne zapitate sta u slučaju aviona koji lete za Ameriku i Australiju i idu preko mora , sta ako otkaže sistem u avionu a vi 300 km od kopna na 10 km visine, jedino društvo ispod vas su štuke i kitovi?
Molim ozbiljne odgovore.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#2420 Re: Avionske nesrece
Sa ekonomske računice, uz mogućnost iskakanja, povećala bi se cijena leta i zbog te cijene bi ljudi izbjegavali to najsigurnije sredstvo putovanja, pa bi ginuli tamo negdje po drumskom saobraćaju.
Možda ne bi bilo loše pored biznis klase uvesti i padobran klasu.
Možda ne bi bilo loše pored biznis klase uvesti i padobran klasu.
-
mudrac2
#2421 Re: Avionske nesrece
eventualno i ovoO'zone wrote:
Imaš ovo u dodatnoj opremi uz padobran

i ovo

- O'zone
- Globalni moderator
#2422 Re: Avionske nesrece
Samo bez ordenja jer ima oštre čoškove pa može doći do povrijeđivanja putnika.......Edin H. wrote:O'zone wrote:Pa realno svim putnicima pri ulasku podijeliti odjela od Nomexa, zaštitne kape i brile te padobran na leđa i tako ih smjestiti u sjedišta u slučaju belaja pilot pritišće puljku koja aktivira explozivna punjenja na trupu aviona i krov iznad putničkog prostora se odvaja a zatim se pojasevi automatski otkopčavaju i putnici ispadaju iz aviona ko kasetne bombe te se sigurno spuste do zemlje.
Valja li ovakvo odijelo?
-
groove
#2423 Re: Avionske nesrece
prica jedan psihoterapeut da ovakvi ljudi to duze planiraju, fantaziraju i stotine puta zamisljaju ovaj scenarij.
boga pitaj koliko je vec dugo cekao na ovakvu priliku.
boga pitaj koliko je vec dugo cekao na ovakvu priliku.
-
statixx
#2424 Re: Avionske nesrece
Ma onaj NG serijal je kriv sto se strah uvukao narodu u gace. Sjecam se svog prvog leta prije 10-ak godina za USA. Jebote nikakve panike i treme nije bilo, malo filmovi, casa vina, malo dekica, smekas koke, turbulencije, furkica...
Ovaj posljednji let bio samo 1 h. Nismo ni krenuli meni muka u zelucu. Sve one odgledane emisije se nagomilale negdje pa pocele da isplivavaju i unose nervozu.
Ovaj posljednji let bio samo 1 h. Nismo ni krenuli meni muka u zelucu. Sve one odgledane emisije se nagomilale negdje pa pocele da isplivavaju i unose nervozu.
- hrusta
#2425 Re: Avionske nesrece
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... nette.html
Policija nasla nesto od ineresa u njegovoj kuci
Policija nasla nesto od ineresa u njegovoj kuci