Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mudrac2

#2401 Re: Avionske nesrece

Post by mudrac2 »

Ridjobrki wrote:Čovjeku treba da samo onako u glavi zamisli sastav putnika na jednom prosječnom letu od Tuzle do Göteborga i da mu se rasplinu sve teorije o organiziranom spasavanju.

"Majka drž' padobran i skupi dimije da ne tarlahaš do dole, gospodine vi uzmite veće dijete a nek gospođa uzme manje i ne razdvajajte se plaho u zraku... Gospođo ostavite torbu, naći će je spasioci kasnije..."
polazite od pogrešne pretopstavke da se svi moraju spasiti. ne, ne moraju.
jefferson

#2402 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

mudrac2 wrote:
jefferson wrote:[
Znaci ides na opciju da svakom putniku das padobran ane da se katapultiraju, OK:
1. Avion pada sa 10km pri brzini od 500mph (800km/h). Znaci neko ce otvoriti vrata pri toj brzini, zamoliti ljude da stanu u red i pri *)) km/h ljudi ce poceti iskakati?
2. Recimo da ljudi uredno stanu u red. Pri brzini od 800km/h avion prelazi oko 230m/s. Znaci avion ce sa visine od 3km pri toj brzini biti na tlu za nekih 12 sekundi. Hajmo reci da ne ide naravno pod pravim uglom, nego pod uglom od recimo 45 stepeni, zbog te teorije, recimo sa visine od 3km doci ce do tla za 24 sekunde. Kako ces ljude postrojiti u red disciplinovano u takvoj situaciji, izbaciti iz aviona (naravno pod uslovom da je njihovo tijelo napravljeno od neke vrste kevlar-karbona) pri 800km/h i za 24 sekunde izbaciti 150 ljudi? Pa recimo kako rece 20%, to znaci 30 ljudi?
to je u najgorem slučaju, da mu sve otkaže i ode u slobodan pad.

no, može li se desiti recimo da otkažu motori a avion nastavi voziti kao jedrilica jedno vrijeme. da li bi to popravilo prolazno vrijeme za iskakanje?
Sto da ne.
Medjutim sansa za otkazivanje OBA motora je vrlo mala. Zadnji put kada se to desilo je bilo 2009 zbog udara ptica u NYC. Medjutim, pri toj visini i pri toliko malo vrmena, nema teorije da bi iko iskocio (u tom slucaju).
2. Recimo da otkazu oba motora na 10km. Na toj visini pri toj brzini, A320 moze da jedri oko 120-140km. Do tada on moze naci mjesto za sletanje sto je sigurnije nego iskakanje.
Na kraju, padobrane i sve to neko mora platiti, i ako naredi neko evakuaciju aviona, ko je odgovoran za smrt putnika koji ne prezive skok, a vecina nece?
Medjutim, vecina nesreca (ne govorimo o ovom slucaju, MH370 i MH17) se desava pri sletanju i poletanju.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#2403 Re: Avionske nesrece

Post by stetoskop »

mudrac2 wrote: što mora iskakati na 10km? Može li to biti na 3km?
Može ali kada sjedne u avion sa namjerom da iskoči na visini od 3 km.
Kada pada avion ništa ne funkcioniše kako treba, pa tako ne bi ni iskakanje.
A ako je u nužnoj situaciji avion toliko miran da možeš iskočiti, onda je veća mogućnost da će taj avion prizemljiti sa manje žrtava.
Zamisli situaciju, avion uspješno sletio, a pola ih izginulo što su iskočili sa padobranom.
jefferson

#2404 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

Lakat Jebić wrote:dobro je covjek istrolo temu :lol: :lol:
Covjek nema veze o ne o avionima, nego o ljudima.
Partijaner

#2405 Re: Avionske nesrece

Post by Partijaner »

Mi se uspanicimo kad zadrma malo u stanu, ne znas gdje ces, skamenis se jednostavno i panika te uhvad sad zamislite ako se uopste moze kako bi to izgledao sa padobranima kad bi znali da ce umrijet za koji minut, pa ja bi prvi srcani dobio. :lol:
jefferson

#2406 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

Ridjobrki wrote:Čovjeku treba da samo onako u glavi zamisli sastav putnika na jednom prosječnom letu od Tuzle do Göteborga i da mu se rasplinu sve teorije o organiziranom spasavanju.

"Majka drž' padobran i skupi dimije da ne tarlahaš do dole, gospodine vi uzmite veće dijete a nek gospođa uzme manje i ne razdvajajte se plaho u zraku... Gospođo ostavite torbu, naći će je spasioci kasnije..."
Ja sam to evc spomenuo na relaciji Sarajevo-Milano kada sam letio. Avion samo sto je dodirnuo pistu, odmah svi na noge ko da je autobus Sarajevo-Kakanj. Stjuardesa vice sjedite, ovo ono, ma jok. Kako je pilot poceo kociti kasno, morao je sa vecom brzinom skrenuti sa piste na taksiranje, svi popadose, jebu mu sve po spisku tipa: "gdje je ovaj naucio voziti," jebem ga u njegova pederska usta" i slicno.
I s tim ljudima treba iskakat?
Ridjobrki

#2407 Re: Avionske nesrece

Post by Ridjobrki »

Partijaner wrote:Mi se uspanicimo kad zadrma malo u stanu, ne znas gdje ces, skamenis se jednostavno i panika te uhvad sad zamislite ako se uopste moze kako bi to izgledao sa padobranima kad bi znali da ce umrijet za koji minut, pa ja bi prvi srcani dobio. :lol:
Ma ja bih rekao "sine, samo vi skačite" i spopao stjuardesu da ispunim u to malo vremena bar jedan od fetiša.

@jefferson: ja bih jedva dočekao da poiskaču da bar tih nekoliko kilometara letim k'o čovjek.
mudrac2

#2408 Re: Avionske nesrece

Post by mudrac2 »

jefferson wrote:
svi vizionari su tako nazivani od strane priprostog puka.
Bluemore

#2409 Re: Avionske nesrece

Post by Bluemore »

licno ne mislim da se radi o lazima...

ali ako se pitate sto bi Francuzi lagali u korist LH.... pa brale.... radi ATR-a valjda :-D

koji mudroseri na forumu fakat....
padobran terorija mi je najmilija i bezkerozinska
jefferson

#2410 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

mudrac2 wrote:
jefferson wrote:
svi vizionari su tako nazivani od strane priprostog puka.
jarane, ne znam sta da ti akzem na te tvoje teorije.
O'zone
Globalni moderator

#2411 Re: Avionske nesrece

Post by O'zone »

Pa realno svim putnicima pri ulasku podijeliti odjela od Nomexa, zaštitne kape i brile te padobran na leđa i tako ih smjestiti u sjedišta u slučaju belaja pilot pritišće puljku koja aktivira explozivna punjenja na trupu aviona i krov iznad putničkog prostora se odvaja a zatim se pojasevi automatski otkopčavaju i putnici ispadaju iz aviona ko kasetne bombe te se sigurno spuste do zemlje.

Valjal ova?

Ako krene da pada

Image
Edin H.

#2412 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

jefferson wrote:

Ja sam to evc spomenuo na relaciji Sarajevo-Milano kada sam letio. Avion samo sto je dodirnuo pistu, odmah svi na noge ko da je autobus Sarajevo-Kakanj. Stjuardesa vice sjedite, ovo ono, ma jok. Kako je pilot poceo kociti kasno, morao je sa vecom brzinom skrenuti sa piste na taksiranje, svi popadose, jebu mu sve po spisku tipa: "gdje je ovaj naucio voziti," jebem ga u njegova pederska usta" i slicno.
:lol: :lol: :lol: , zajedno smo rasli grade ja i ti :lol: :lol: :lol:
O'zone
Globalni moderator

#2413 Re: Avionske nesrece

Post by O'zone »

Lucky Strike wrote:A jel što se ne zapitate sta u slučaju aviona koji lete za Ameriku i Australiju i idu preko mora , sta ako otkaže sistem u avionu a vi 300 km od kopna na 10 km visine, jedino društvo ispod vas su štuke i kitovi?

Vi na sred Pacifika i? Sta onda? Kako vam onda padobrani mogu biti od pomoći?

Molim ozbiljne odgovore.
Imaš ovo u dodatnoj opremi uz padobran

Image
Edin H.

#2414 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

O'zone wrote:Pa realno svim putnicima pri ulasku podijeliti odjela od Nomexa, zaštitne kape i brile te padobran na leđa i tako ih smjestiti u sjedišta u slučaju belaja pilot pritišće puljku koja aktivira explozivna punjenja na trupu aviona i krov iznad putničkog prostora se odvaja a zatim se pojasevi automatski otkopčavaju i putnici ispadaju iz aviona ko kasetne bombe te se sigurno spuste do zemlje.

Valja li ovakvo odijelo?

Image
Avetinho

#2415 Re: Avionske nesrece

Post by Avetinho »

U tom slucaju svima podijeliti Speedo gace.
USAblues

#2416 Re: Avionske nesrece

Post by USAblues »

jefferson wrote:

:lol: :lol: :lol: :sax: :bih: :bih:
mudrac2

#2417 Re: Avionske nesrece

Post by mudrac2 »

Lucky Strike wrote:A jel što se ne zapitate sta u slučaju aviona koji lete za Ameriku i Australiju i idu preko mora , sta ako otkaže sistem u avionu a vi 300 km od kopna na 10 km visine, jedino društvo ispod vas su štuke i kitovi?

Molim ozbiljne odgovore.
pa nismo došli do tog dijela. Još se raspravljamo treba li iskočiti ili sprčiti u more zajedno sa avionom. Kad riješimo problem iskakanja, onda ćemo vidjeti šta sa tim ribama.
insomnia78

#2418 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Bezveze usraste temu
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#2419 Re: Avionske nesrece

Post by Matijevic_Vlado »

Molim ozbiljne odgovore.
ma samo ne kitu usta, a jebes ti štuke
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#2420 Re: Avionske nesrece

Post by stetoskop »

Sa ekonomske računice, uz mogućnost iskakanja, povećala bi se cijena leta i zbog te cijene bi ljudi izbjegavali to najsigurnije sredstvo putovanja, pa bi ginuli tamo negdje po drumskom saobraćaju.
Možda ne bi bilo loše pored biznis klase uvesti i padobran klasu. :D
mudrac2

#2421 Re: Avionske nesrece

Post by mudrac2 »

O'zone wrote:
Imaš ovo u dodatnoj opremi uz padobran

Image
eventualno i ovo
Image

i ovo

Image
O'zone
Globalni moderator

#2422 Re: Avionske nesrece

Post by O'zone »

Edin H. wrote:
O'zone wrote:Pa realno svim putnicima pri ulasku podijeliti odjela od Nomexa, zaštitne kape i brile te padobran na leđa i tako ih smjestiti u sjedišta u slučaju belaja pilot pritišće puljku koja aktivira explozivna punjenja na trupu aviona i krov iznad putničkog prostora se odvaja a zatim se pojasevi automatski otkopčavaju i putnici ispadaju iz aviona ko kasetne bombe te se sigurno spuste do zemlje.

Valja li ovakvo odijelo?

Image
Samo bez ordenja jer ima oštre čoškove pa može doći do povrijeđivanja putnika.......
groove

#2423 Re: Avionske nesrece

Post by groove »

prica jedan psihoterapeut da ovakvi ljudi to duze planiraju, fantaziraju i stotine puta zamisljaju ovaj scenarij.

boga pitaj koliko je vec dugo cekao na ovakvu priliku.
statixx

#2424 Re: Avionske nesrece

Post by statixx »

Ma onaj NG serijal je kriv sto se strah uvukao narodu u gace. Sjecam se svog prvog leta prije 10-ak godina za USA. Jebote nikakve panike i treme nije bilo, malo filmovi, casa vina, malo dekica, smekas koke, turbulencije, furkica... :D

Ovaj posljednji let bio samo 1 h. Nismo ni krenuli meni muka u zelucu. Sve one odgledane emisije se nagomilale negdje pa pocele da isplivavaju i unose nervozu.
hrusta

#2425 Re: Avionske nesrece

Post by hrusta »

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... nette.html

Policija nasla nesto od ineresa u njegovoj kuci
Post Reply