Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
art vandeley

#2401 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by art vandeley »

oboje valjda samo pristuno kod Bošnjaka :oops:
djetetu (novoredjenčetu) se samo kolje kurban (akika)
ovo_mi_je_nick

#2402 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ovo_mi_je_nick »

Sva ta priča oko dženeta i našim ulaskom u isti (naravno tko uđe), gdje će biti vina koje ne opija, žena/hurija, naslađivanja, vila i ostalih stvari nekako vuče na ovozemaljsko nadanje jer da nema nade čovjek bi pao u depresiju.

Naime, da uzmemo samo primjer žena i apstinencije od sexa do braka, dolazimo do zaključka da samo imućniji imaju privilegiju spavati sa ženom na halal način dok "sirotinja" možda i umre nevina osim ako ne zgriješi.

Što potencijalnom neoženjenom čovjeku daje nadu i snagu da gura kroz život. Upravo obećanje da će biti 70 i kusur djevica krupnih očiju i blage naravi, bez menstruacija, žene uzdignutih grudi koje ne strše na dole (el-kevaib) itd itd.

To je samo primjer žene i odnosa. Mogu se primjeniti i druge zabrane na isti način.

Ja zaista vjerujem u vječni život poslije ovoga a nekad ne uhvate misli da je to samo neka vrsta psihologije da bi čovjek lakše gurao kroz život u slučaju ako se sada trpi od svih ovozemaljskih užitaka.
Dexx1

#2403 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

Diwan wrote: Ovdje se radi o tome da se ne ide sa govorom prije njegovog vremena koje Allah raspoređuje. To je isto kao kada nije vrijeme za nešto, neku priču, pojavu.
Mozes li nam sa tog "kuran je cio odjednom objavljen" stanovnista protumacit ovih par ajeta:

"Pa uzvišen neka je Allah, Vladar, Istinski! I ne žuri s Kur’anom prije no što ti se okonča objavljivanje njegovo, i reci: 'Gospodaru moj, uvećaj mi znanje!' " (Ta ha, 114)

"O vi koji vjerujete! Ne pitajte za stvari koje će vam, ako vam se obznane, smetati.
A ako upitate o njima dok se objavljuje Kur’an, obznaniće vam se. Allah to oprašta, a Allah je Oprosnik, Blagi. (Maide, 101)

i opet:

A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?” Tako, da bismo njime osnažili srce tvoje, a učimo ga tertilom." (Furkan 31)

Prvi i drugi ukazuju da Objava traje odredjeni period vremena, dakle ne odjednom, a u zadnjem se ne odgovara cafirima tipa: jeste cio je objavljen odjednom.

Eto i Mlivina doslovna prevoda :-D
Diwan

#2404 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Dexx1 wrote:
Diwan wrote: Ovdje se radi o tome da se ne ide sa govorom prije njegovog vremena koje Allah raspoređuje. To je isto kao kada nije vrijeme za nešto, neku priču, pojavu.
Mozes li nam sa tog "kuran je cio odjednom objavljen" stanovnista protumacit ovih par ajeta:

"Pa uzvišen neka je Allah, Vladar, Istinski! I ne žuri s Kur’anom prije no što ti se okonča objavljivanje njegovo, i reci: 'Gospodaru moj, uvećaj mi znanje!' " (Ta ha, 114)

"O vi koji vjerujete! Ne pitajte za stvari koje će vam, ako vam se obznane, smetati.
A ako upitate o njima dok se objavljuje Kur’an, obznaniće vam se. Allah to oprašta, a Allah je Oprosnik, Blagi. (Maide, 101)

i opet:

A oni koji ne vjeruju, govore: “Zašto mu se ne objavi cio Kur’an odjednom?” Tako, da bismo njime osnažili srce tvoje, a učimo ga tertilom." (Furkan 31)

Prvi i drugi ukazuju da Objava traje odredjeni period vremena, dakle ne odjednom, a u zadnjem se ne odgovara cafirima tipa: jeste cio je objavljen odjednom.

Eto i Mlivina doslovna prevoda :-D
Pored te mogučnosti prevoda u smislu okončavanja prevoda, ta riječ se može prevesti i kao:
decreed/ordained/pronounced/decide judicially, to make known, reveal

pa bi u tom slučaju prijevo ajeta glasio:
I ne žuri sa Kur'anom prije nego što Mi odredimo, odlučimo, presudimo (da se objavi) ....

Pored prijevoda koji je dat nama na uvid, a koje je prevedeno sa ' dok se objavljuje Kur’an',
Može se prevesti i sa: happen, settle in a place, orderly arrangement and authentic compilation, gradual revelation, abode, gift. manzil - mansion, station.

Pa bi prevod mogao biti u tom slučaju:

A ako upitate o njima dok se Kur'an po redoslijedu uređuje .....
Capajebo

#2405 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

Kad budete arapski imali u malom prstu, kao npr. Nouman Ali Khan, onda se igrajte sa time. Do tad vam preporucujem da se drzite dalje od takvih diskusija, jer ne mozete nikakav hajr zaraditi. Mozete se samo zestoko opeci :)
RNG_25

#2406 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

kerima1 wrote:Na primjer kako mozes bolje zamisliti?
Ne bih o tome...
Dexx1

#2407 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

Diwan wrote: Pored te mogučnosti prevoda u smislu okončavanja prevoda, ta riječ se može prevesti i kao:
decreed/ordained/pronounced/decide judicially, to make known, reveal

pa bi u tom slučaju prijevo ajeta glasio:
I ne žuri sa Kur'anom prije nego što Mi odredimo, odlučimo, presudimo (da se objavi) ....

...

Pored prijevoda koji je dat nama na uvid, a koje je prevedeno sa ' dok se objavljuje Kur’an',
Može se prevesti i sa: happen, settle in a place, orderly arrangement and authentic compilation, gradual revelation, abode, gift. manzil - mansion, station.

Pa bi prevod mogao biti u tom slučaju:

A ako upitate o njima dok se Kur'an po redoslijedu uređuje .....
:-? Nategnuto pravo.. Al za hajr

Kur'an je i svima nama objavljen.. Valja ga, posebno u ovom mubarek mjesecu, ucit i njegove naredbe slijedit.

Pa i da mi polako jednog dana dodjemo do deredze "kurana koji hoda".. :)
Diwan

#2408 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

O Muavijini sljedbenici,
O Muhamedovi dušmani?

.......
zagortenej

#2409 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/kovac-bb ... /150705048

kazu u bosni nema potpore dzihadistima, a portal akos.ba objavljuje klipove vodje jemenske al kaide anwara al awlakija, kojeg su ameri ubili, kao da je on neki ucenjak od koga treba uzimati znanje, ali sve mudro, da se bosnjaci radikaliziraju:

Capajebo

#2410 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

zagortenej wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/kovac-bb ... /150705048

kazu u bosni nema potpore dzihadistima, a portal akos.ba objavljuje klipove vodje jemenske al kaide anwara al awlakija, kojeg su ameri ubili, kao da je on neki ucenjak od koga treba uzimati znanje, ali sve mudro, da se bosnjaci radikaliziraju:

A sta je tacno lose u ovom video klipu? :zoka:
zagortenej

#2411 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Capajebo wrote:
zagortenej wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/kovac-bb ... /150705048

A sta je tacno lose u ovom video klipu? :zoka:
nista, onako ja naglasam razmisljam, al qaida, isil, pa imaju i isilovci pametnih, treba samo isfiltrirati malo, nije sve tako crno, ipak su to braća muslimani :wink:
Capajebo

#2412 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

zagortenej wrote: nista, onako ja naglasam razmisljam, al qaida, isil, pa imaju i isilovci pametnih, treba samo isfiltrirati malo, nije sve tako crno, ipak su to braća muslimani :wink:
Ja sam pit'o sta je lose kazano u ovom video klipu kojeg si postavio. Nista nije lose, sem toga sto tebi smeta onaj ko govori ;-)
zagortenej

#2413 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Capajebo wrote:
zagortenej wrote: nista, onako ja naglasam razmisljam, al qaida, isil, pa imaju i isilovci pametnih, treba samo isfiltrirati malo, nije sve tako crno, ipak su to braća muslimani :wink:
Ja sam pit'o sta je lose kazano u ovom video klipu kojeg si postavio. Nista nije lose, sem toga sto tebi smeta onaj ko govori ;-)
ma ja ba, kad je mogao muavija vaziti sa minbera moze i ovaj al qaida guy, ionako niko nista ne konta :wink:
sutra ce to biti bagdadi itd, bitno je da smo najbolji ummet, sve ostalo nije vazno. :bih:
Diwan

#2414 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Diwan wrote:

O Muavijini sljedbenici,
O Muhamedovi dušmani?

.......
znali su dobro Sultani kako stvari stoje, pa tako nisi mogao postati Sultan dok nisi dao zakletvu o kojoj se govori u video.

mora da su i oni bili šije :lol: :lol:
Diwan

#2415 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Ali zato banditi iz IZ-e, koji su muavijina vojska svesrdno rade ovih dana na promociji davanja zekata u njihove kase,
pa se koriste čim znaju i umiju da ubijede narod u ispravnost davanja zekata njima.

Čak su snimili i promotivni video u te svrhe, koji se ne može nači na internetu, ali se vrti po tv stanicama, koji je bruka i sramota i pokazuje pravo njihovo lice i svu njihovu bezkompromisnost.

Adut kojim se najčešće služe je citiranje ajeta:
Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju,
i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima,
i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio
tako! – A Allah sve zna i mudar je.
naravno u Korkutovom ideološkom i dogmatskom prevodu, dok se u stvari i u istini, uopšte ne spominje riječ zekat, već sadaka, kako je preveo Mlivo:
Sadake su jedino za fukare i siromahe i one koji rade na njima i one čija srca treba
pridobiti i za zarobljenike i zadužene, i za put Allahov i sina puta,odredbom od
Allaha. A Allah je Znalac, Mudri. 9:60
Innama alssadaqatu lilfuqara-i waalmasakeeni waalAAamileena AAalayha waalmu-allafati quloobuhum wafee alrriqabi waalgharimeena wafee sabeeli Allahi waibni alssabeeli fareedatan mina Allahi waAllahu AAaleemun hakeemun.

Only the charities (are) for the poor, and the needy and those who collect them, and the ones inclined their hearts, and in the (freeing of) the necks, and for those in debt and in (the) way (of) Allah, and the wayfarer - an obligation from Allah. And Allah (is) All-Knowing, All-Wise
Blue1

#2416 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Blue1 »

Ti svoj zekat ako ikako mozes posalji u Iran.
Diwan

#2417 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Whoever curses (or verbally abuses) Ali, he has, in fact, cursed me, and
whoever has cursed me, he has cursed Allah, and whoever has cursed
Allah, then Allah will throw him into the Hell-fire".
Musnad Ahmad Ibn Hanbal, v6, p33
Ebu Zer:
'Nakon preseljenja Poslanika a.s prepoznavali bismo licemjere po količini njihove mržnje prema Aliju r.a.'
Tarikh ul Khulafa" by Al Hafidh Jalaladeen Suyuti
Fada'il al-Sahaba, by Ahmad Ibn Hanbal, v2, p639, Tradition 1086
al-Istiab, by Ibn Abd al-Barr, v3, p47
al-Riyad al-Nadirah, by al-Muhib al-Tabari, v3, p242
Dhakha'ir al-Uqba, by al-Muhib al-Tabari, p91
Poslanik a.s. je rekao: 'Nositelj moje zastave u ovom i u budučem životu je Alija.
Kenz Al-Omal, 6/122; Al-Tabari, 2/201; Al-Khawarizmi, 250; Al-Fadha’il of Ahmad, 253; Ibn Al-Maghazeli, 42/200.
Diwan

#2418 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Prophet Muhammad (s) said: "Ali is from me and I am from Ali and he is the guardian of every believer after me"
Sunan Tirmidhi, volume 2, page 298. Mustadrak al-Hakim, volume 3, page 111. Sawaiq al-Muhriqa, page 122, published in Egypt .
A1miR

#2419 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

Imam jedno pitanje i unaprijed se izvinjavam ako koga uvrijedim, ali zaista se vodim cisto razumom, jer sam donekle zbunjen.

Ako, prema ono sto sam procitao i sto je 'generalno' poznato, muskarac sazluzi dzenet i u istom dzenetu ga slijeduje tj dobije 'krdo' hurija, sta inace dobije zena koja je takodjer zasluzila dzenet, a koja voli svog muza, medjutim, ovaj zaboravio za nju okruzen ljepoticama dzenetskim? Dobije li zena desetak ili koliko vec zgodnih, nabildanih, 'mega' muskaraca ili?

Zaista me zanima jer imam prijateljicu koja je poprilicno religiozna pa se sam upitah kako li ce proci ona.

Za sebe vec znam, posto sam ocigledno ateista da me nema nigdje :)

Hvala.
Towelie

#2420 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

A1miR wrote:Imam jedno pitanje i unaprijed se izvinjavam ako koga uvrijedim, ali zaista se vodim cisto razumom, jer sam donekle zbunjen.

Ako, prema ono sto sam procitao i sto je 'generalno' poznato, muskarac sazluzi dzenet i u istom dzenetu ga slijeduje tj dobije 'krdo' hurija, sta inace dobije zena koja je takodjer zasluzila dzenet, a koja voli svog muza, medjutim, ovaj zaboravio za nju okruzen ljepoticama dzenetskim? Dobije li zena desetak ili koliko vec zgodnih, nabildanih, 'mega' muskaraca ili?

Zaista me zanima jer imam prijateljicu koja je poprilicno religiozna pa se sam upitah kako li ce proci ona.

Za sebe vec znam, posto sam ocigledno ateista da me nema nigdje :)

Hvala.
Nece muskarac zaboraviti na svoju zenu, ona ce u Dzennetu biti bolja riba od svih hurija i prava, realna zanimacija svom muskarcu. :D Hurije tu dodju kao bonus.
apsidejzi

#2421 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Diwan wrote:
"Whoever obeys 'Ali, obeys me, whoever obeys me, obeys Allah, whoever disobeys 'Ali disobeys me, whoever disobeys me, disobeys Allah"

Kanz ul Ummal, hadith numbers 32973-32976,
Mustadrak al Hakim Volume 3 page 123, Riyadh ul Nadira Volume 3 page 110
Ovaj post je orginalno postavljen na temi o ramazanu ali mi zao kvariti tu temu a imam jedno pitanje u vezi istog:

Kako cemo u danasnjem dobu slijediti Aliju r.a. i pokoravati mu se?
Diwan

#2422 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

apsidejzi wrote:
Diwan wrote:
"Whoever obeys 'Ali, obeys me, whoever obeys me, obeys Allah, whoever disobeys 'Ali disobeys me, whoever disobeys me, disobeys Allah"

Kanz ul Ummal, hadith numbers 32973-32976,
Mustadrak al Hakim Volume 3 page 123, Riyadh ul Nadira Volume 3 page 110
Ovaj post je orginalno postavljen na temi o ramazanu ali mi zao kvariti tu temu a imam jedno pitanje u vezi istog:

Kako cemo u danasnjem dobu slijediti Aliju r.a. i pokoravati mu se?
Današnje doba je staro doba, odnosno istorija je sadašnjost, jer su dešavanja prošlosti manifestovana sada, tako da nema razlike između 'onda' i 'sada'.

Da bi slijedio Hz. Aliju sada, a i prije, čovjek mora biti na njegovoj strani, a ne na strani munafika.
Da ponovim još jednom u slučaju da nije jasno. Prošlost je sada. Munafici postoje sada i oni su realni i istovjetni sa onim iz prošlosti koji su ustali protiv Alije a.s., koji su ustali da se bore protiv Muhameda a.s., da se bore protiv Boga.

Sve je rečeno u samom hadisu, bez potrebe da se išta dalje kaže.
apsidejzi

#2423 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Diwan wrote: Da bi slijedio Hz. Aliju sada, a i prije, čovjek mora biti na njegovoj strani, a ne na strani munafika.
Da ponovim još jednom u slučaju da nije jasno. Prošlost je sada. Munafici postoje sada i oni su realni i istovjetni sa onim iz prošlosti koji su ustali protiv Alije a.s., koji su ustali da se bore protiv Muhameda a.s., da se bore protiv Boga.
Ja ne znam da danas postoji bilo jedna skupina koja je otvoreno protiv Alije r.a. Svi ostali ashabi imaju za i protiv stranu, jedino je Alija prihvacen od svih. Kako tu razabrati?
Diwan

#2424 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Problem je u samom religijsko – dogmatsko – ideološkom sistemu čije kanžde čvrsto drže kontrolu nad islamskim učenjem, nad istorijom islama, nad tumačenjem islama, tumačenjem vjere, tumačenjem Kur'ana, nad istinom itd.

Taj sistem je produkcija manipulacije, laži, krivovjerja i munafikluka, utamničenja ljudskih duša, odvođenja i skretanja od Božijeg puta ... to je sistem porobljavanja ljudi, sistem iskorištavanja ljudi, sistem zarađivanja i življenja na račun ljudi i vjere.

Njihova vjera nije vjera Poslanika a.s., to nije vjera Boga, to nije vjera prirode čovjeka, to nije vjerovanje razuma, sredine i normaliteta, več vjera iblisa, vjera zastranjivanja, vjera munafikluka, vjera svetogrđa, vjera tamničenja, vjera pobune i inata, vjera ostvarivanja dobiti, vjera nacionalizma i šovinizma.

Sistem nastavlja svoj život poput parazita, koji je nastao na krvi nedužnih muslimana i na krvi Vođa Muslimana, na krvi Hz. Alije, na krvi Hz. Hasana i Huseina, na krvi Hz. Osmana i mnogih drugih ubijenih od strane munafičkog sistema, i koji je preživio do danas i nastavlja svoj život kroz vjerske institucije takvog sistema.

Njima je vjera paravan i odjeća, njima je Bog sredstvo za ostvarivanje zarade, njima je Poslanik a.s. izlika, a islam i muslimani žrtve kojima produžavaju život svojih munafičkih predaka, koji su 'obgrlili' islam samo da bi ga uništili iznutra.
A1miR

#2425 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

Diwan wrote:Problem je u samom religijsko – dogmatsko – ideološkom sistemu čije kanžde čvrsto drže kontrolu nad islamskim učenjem, nad istorijom islama, nad tumačenjem islama, tumačenjem vjere, tumačenjem Kur'ana, nad istinom itd.

Taj sistem je produkcija manipulacije, laži, krivovjerja i munafikluka, utamničenja ljudskih duša, odvođenja i skretanja od Božijeg puta ... to je sistem porobljavanja ljudi, sistem iskorištavanja ljudi, sistem zarađivanja i življenja na račun ljudi i vjere.

Njihova vjera nije vjera Poslanika a.s., to nije vjera Boga, to nije vjera prirode čovjeka, to nije vjerovanje razuma, sredine i normaliteta, več vjera iblisa, vjera zastranjivanja, vjera munafikluka, vjera svetogrđa, vjera tamničenja, vjera pobune i inata, vjera ostvarivanja dobiti, vjera nacionalizma i šovinizma.

Sistem nastavlja svoj život poput parazita, koji je nastao na krvi nedužnih muslimana i na krvi Vođa Muslimana, na krvi Hz. Alije, na krvi Hz. Hasana i Huseina, na krvi Hz. Osmana i mnogih drugih ubijenih od strane munafičkog sistema, i koji je preživio do danas i nastavlja svoj život kroz vjerske institucije takvog sistema.

Njima je vjera paravan i odjeća, njima je Bog sredstvo za ostvarivanje zarade, njima je Poslanik a.s. izlika, a islam i muslimani žrtve kojima produžavaju život svojih munafičkih predaka, koji su 'obgrlili' islam samo da bi ga uništili iznutra.
A Allah sve to mirno posmatra i nece da utice...Ako nece da utice, a izgovor mu je 'iskusenje, ovaj zivot je prolazan, svi ce tamo odgovarati itd itd' opet ispada los.

A ako ne moze da utice, onda nije svemoguc...

A, ponavljam, ako je svemoguc, moze da utice, a opet dopusta to a izgovor lezi u 'sve su to ljudi krivi', opet ispada los.

A...i tako mogu jos cijeli dan....
Post Reply