Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dope_Man

#2401 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Kad ne znate interpretirati stvari kako treba.. nije cudo sto ne vidite cuda u svetim knjigama kad ni na ovoj slici niste vidjeli:

7. Observable universe
6. Local superclusters
5. Virgo supercluster
4. Local galactic group
3. Milky way galaxy
2. Solar interstellar neighborhood
1. Solar system
Zemlja

Eto ga.. eh sad samo Smrle da uleti sa nekom kombinacijom brojeva zvijezda na slikama koja zajedno sa brojem slova S u mom komentaru jasno ukazuje na ajet u kom se spominje sedam nebesa i imamo potvrdu cuda. Mada je Smrle presao na pricu da je sedam nebesa zapravo 7 univerzuma, pa mozda ne bude zainteresiran da ovo potvrdi :/
HardcoreMX

#2402 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:
HardcoreMX wrote:Moja vjera kaže da je :) dobro djelo i sunnet. :) ne košta ništa, a mnogo znači. :)
ovo samo da ostane sacuvano od brisanja i editovanja... da ne bude poslije da nije rekao... :kakoste:
belfy

#2403 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:Naravno da nisam vjernik. Sta smeta sto ponekad trolujem?
ovo samo da ostane sacuvano od brisanja i editovanja... da ne bude poslije da nije rekao... :kakoste:
HardcoreMX

#2404 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:
[/quote][/quote]
Nisam znao da pravila foruma dozvoljavaju da upisuješ pod mojim nickom ono što se tebi prohtje. :) @Dozer je to već 2 puta isto učinio.
beni-bu-man

#2405 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

hmmmm

kome sad vjerovati :? :? :?
arzuhal

#2406 mod-comment

Post by arzuhal »

belfy wrote:
Prijavljen si za zloupotrebu kvotanja i ubacivanja riječi i stavova koje forumaš nije rekao. Imaš opomenu.
HardcoreMX

#2407 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

beni-bu-man wrote:hmmmm

Prijavio sam administratoru. Ovo je već krajnji bezobrazluk.
beni-bu-man

#2408 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

HardcoreMX wrote:

bas bi me i iznenadlio da si rekao da si nevjernik :-)
Mit deiner Einstellung und Hartnäckigkeit zum Glauben.
Sara03

#2409 Re: Ateizam

Post by Sara03 »

Čime se sve služe, da čovjek ne povjeruje. :run:
belfy

#2410 Re: mod-comment

Post by belfy »

arzuhal wrote:
belfy wrote:
Prijavljen si za zloupotrebu kvotanja i ubacivanja riječi i stavova koje forumaš nije rekao. Imaš opomenu.
onda si lijepo njega prvog trebao opomenuti ili obojicu, jer ni ja nigdje nisam ono kvotao (to je i razlog zasto sam ja svoj post napisao i napravio i screenshot u slucaju da on svoj edituje, jer mu to ne bilo prvi put). ili je ovako posteno? jer da sam ja prvi prijavio bilo bi nista, bas kao zadnji put...

evo i slicica:
Image
a onda je i zapitati se zasto ja radim screenshotove kada je on u pitanju...

a sada ide komentarisanje rada moderacije, jel...?
belfy

#2411 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:

a nije krajnji bezobrazluk to sto si ti prvo uradio sa mojim quotom? ja sam ti samo uzvratio istom mjerom.
HardcoreMX

#2412 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:
HardcoreMX wrote:

a nije krajnji bezobrazluk to sto si ti prvo uradio sa mojim quotom? ja sam ti samo uzvratio istom mjerom.
Kod tebe ne važi ni to krajnji bezobrazluk jer ti uvijek iznova dokazuješ da to može biti i gore. Trenutno, još se pravdaš daljnim podmetanjem, da ti kao 'uzvracaš'. Pa dokaži gdje sam ja upisao i podmetnuo nešto pod tvojim nickom, a da ti nisi tako rekao. Ne možeš ljudima u njihov vlastiti quote upisivati tvoje riječi, gdje bi to dovelo, izgubio bi se ikakav smisao foruma. Ja te opet ne bih banovao, samo bi ti izbrisao te gluposti. Moja vjera kaže da ti se treba :)
belfy

#2413 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote:
HardcoreMX wrote: Prijavio sam administratoru. Ovo je već krajnji bezobrazluk.
Kod tebe ne važi ni to krajnji bezobrazluk jer ti uvijek iznova dokazuješ da to može biti i gore. Trenutno, još se pravdaš daljnim podmetanjem, da ti kao 'uzvracaš'. Pa dokaži gdje sam ja upisao i podmetnuo nešto pod tvojim nickom, a da ti nisi tako rekao. Ne možeš ljudima u njihov vlastiti quote upisivati tvoje riječi, gdje bi to dovelo, izgubio bi se ikakav smisao foruma. Ja te opet ne bih banovao, samo bi ti izbrisao te gluposti. Moja vjera kaže da ti se treba :)
nema problema, evo ima i slicica gore dakle ovim:
HardcoreMX wrote:
belfy wrote:
HardcoreMX wrote:Moja vjera kaže da je :) dobro djelo i sunnet. :) ne košta ništa, a mnogo znači. :)
si preuredio moj quote koji je ostavljen kao dokaz kakve nebuloze pises na taj nacin kao da izgleda da si rekao nesto lijepo i da te ja podrzavam. dakle, ja nisam napravio takav quote, ti nisi napisao nesto lijepo i ja nisam tebi dao nikakvu podrsku i u potpunosti si pogresno prikazao moj stav. ja sam nakon toga uradio to isto jer sam znao da ako prijavim (bas kao sto si i ti) arzulah ce reci da je u pitanju prepucavanje i biti rahat. onda sam dosao na jednostavno rjesenje. uradit cu isto sto i ti, samo da vidimo sta ce biti... i evo vidimo.

arzulah je reagovao prije nego si ti stigao napisati svoj post da si prijavio uopste i to ocigledno i ne citajuci sta je bilo ranije. ja nikada nisam lagao niti pisao ovakve stvari, ali iz nekog razloga se nekima tolerisu, dok kada neski naprave to isto stize odmah presuda. a ja nekako ne podnosim laganje i licemjerje... ono, ateista, pa ne mislim da je bolje lagati ili biti licemjeran i traziti oprost, nego u startu ne lagati i ne biti licemjeran. no, svakome njegovo...
HardcoreMX

#2414 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: nema problema, evo ima i slicica gore dakle ovim:
si preuredio moj quote koji je ostavljen kao dokaz kakve nebuloze pises na taj nacin kao da izgleda da si rekao nesto lijepo i da te ja podrzavam. dakle, ja nisam napravio takav quote, ti nisi napisao nesto lijepo i ja nisam tebi dao nikakvu podrsku i u potpunosti si pogresno prikazao moj stav. ja sam nakon toga uradio to isto jer sam znao da ako prijavim (bas kao sto si i ti) arzulah ce reci da je u pitanju prepucavanje i biti rahat. onda sam dosao na jednostavno rjesenje. uradit cu isto sto i ti, samo da vidimo sta ce biti... i evo vidimo.

arzulah je reagovao prije nego si ti stigao napisati svoj post da si prijavio uopste i to ocigledno i ne citajuci sta je bilo ranije. ja nikada nisam lagao niti pisao ovakve stvari, ali iz nekog razloga se nekima tolerisu, dok kada neski naprave to isto stize odmah presuda. a ja nekako ne podnosim laganje i licemjerje... ono, ateista, pa ne mislim da je bolje lagati ili biti licemjeran i traziti oprost, nego u startu ne lagati i ne biti licemjeran. no, svakome njegovo...
Nevjernici se samo pravdaju, nikad kraja njihovom pravdanju. :-D
arzulah je bio srećom online zato te je odmah skužio. A i da nije može se provjeriti u postovima ili da ti pokažeš.
Ovako ,npr.ovo ja nisam rekao, nego si ti podmetnuo:
E, ovako to izgleda kako si ti ubacio svoje riječi u moj post. Ovakav primjer trebaš da pokažeš kad već nešto tako tvrdiš. :D
belfy

#2415 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: nema problema, evo ima i slicica gore dakle ovim:

Nevjernici se samo pravdaju, nikad kraja njihovom pravdanju. :-D
arzulah je bio srećom online zato te je odmah skužio. A i da nije može se provjeriti u postovima ili da ti pokažeš.
Ovako ,npr.ovo ja nisam rekao, nego si ti podmetnuo:
E, ovako to izgleda kako si ti ubacio svoje riječi u moj post. Ovakav primjer trebaš da pokažeš kad već nešto tako tvrdiš. :D
ti oduvijek lijepo quotas. zato postoje screnshoti. ;-) a ti nastavi izrezivati, prepravljati, editovati i lagati.
a nek se sada pravda ko god zeli. ti, naravno mozes nastaviti...meni tvoji savjeti sta ja treba da pokazem ne trebaju, no u svakom slucaju hvala.
HardcoreMX

#2416 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: ti oduvijek lijepo quotas. zato postoje screnshoti. ;-) a ti nastavi izrezivati, prepravljati, editovati i lagati.
a nek se sada pravda ko god zeli. ti, naravno mozes nastaviti...meni tvoji savjeti sta ja treba da pokazem ne trebaju, no u svakom slucaju hvala.
To nisu savjeti, to su zahtjevi. Ako držiš imalo do svoje riječi, u šta čisto sumnjam, onda treba da i dokažeš to što tvrdiš. Dakle, gdje sam ja umetnuo nešto svoje u tvoj lični quote, kao što si ti to podmetnuo, izvoli i dokaži.
belfy

#2417 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: ti oduvijek lijepo quotas. zato postoje screnshoti. ;-) a ti nastavi izrezivati, prepravljati, editovati i lagati.
To nisu savjeti, to su zahtjevi. Ako držiš imalo do svoje riječi, u šta čisto sumnjam, onda treba da i dokažeš to što tvrdiš. Dakle, gdje sam ja umetnuo nešto svoje u tvoj lični quote, kao što si ti to podmetnuo, izvoli i dokaži.
ja sam svoje dokaze iznio i objasnio. ti ako imas problema sa razumijevanjem istih probaj procitati vise puta. sada prepusti da ljudi donesu svoje zakljucke, kao i moderacija svoje. prestani sa ubjedjivanjem i pricom u prazno...
HardcoreMX

#2418 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: ja sam svoje dokaze iznio i objasnio. ti ako imas problema sa razumijevanjem istih probaj procitati vise puta. sada prepusti da ljudi donesu svoje zakljucke, kao i moderacija svoje. prestani sa ubjedjivanjem i pricom u prazno...
Pa gdje su ti dokazi?!To nisu dokazi, to su gnusne laži i podmetanja u tvom poznatom stilu. Na svakom forumu bi za namjerno umetanje tvojih riječi u tudji quote dobio ban, a ti si ovdje dobio samo opomenu, možeš odahnuti, eto ti bodu te crvena slova gore, još ti drugom pametuješ kako treba da više puta, ali pazi sad 'sa razumijevanjem da čita' HaHa
belfy

#2419 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: ja sam svoje dokaze iznio i objasnio. ti ako imas problema sa razumijevanjem istih probaj procitati vise puta. sada prepusti da ljudi donesu svoje zakljucke, kao i moderacija svoje. prestani sa ubjedjivanjem i pricom u prazno...
Pa gdje su ti dokazi?!To nisu dokazi, to su gnusne laži i podmetanja u tvom poznatom stilu. Na svakom forumu bi za namjerno umetanje tvojih riječi u tudji quote dobio ban, a ti si ovdje dobio samo opomenu, možeš odahnuti, eto ti bodu te crvena slova gore, još ti drugom pametuješ kako treba da više puta, ali pazi sad 'sa razumijevanjem da čita' HaHa
ni ovo boldovano nisam nigdje rekao, bas kao sto te ni prije nikada nisam napravio onaj quote koji si ti postao. samo nastavi...
Dozer

#2420 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: Nisam znao da pravila foruma dozvoljavaju da upisuješ pod mojim nickom ono što se tebi prohtje. :) @Dozer je to već 2 puta isto učinio.
Zamolicu da citiras i linkujes gdje sam ja tebi nesto podmetnuo...

Bez toga, ovo je samo jos jedan tvoj, i to vrlo jadan, pokusaj prebacivanja drugima stvari koje sam radis.... :roll:

Jarane, kolicina tvojih nebuloza ovdje je zaista impozantna, a o izvrtanju svega sto ti bilo ko kaze, kao i hladnom ignorisanju pitanja na koja nemas nikakav smislen i inteligentan odgovor - suvisno je i pricati.
I onda ti preostaje samo ovo sto i radis - da sagovornike/oponente spinom predstavljas kao lazove i petljance, a sto si zapravo ti sam, i onda da ih u sklopu tog podmetanja cinkas administraciji, u nadi da ce biti banovani i kako ti vise ne bi postavljali pitanja koja tvoj mentalni sklop niti razumije, niti na njih ima ikakav odgovor.

A, k'o fol bi da o necemu diskutujes... :roll:

Ovako to izgleda kod tebe...
Image

Ili, jos preciznije:
Image
Sve isto, isti pravac, brzina, kolicina informacija, ali - s velikom rupom izmedju... :roll:
Zaitsev

#2421 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

Sara03 wrote:Čime se sve služe, da čovjek ne povjeruje. :run:
A nije to Hardcoreu prvi put, ne brini... :D
kiligonzales

#2422 Re: Ateizam

Post by kiligonzales »

HardcoreMX wrote:
kiligonzales wrote: Pokusaj skontati, gdje grijesis. Citas li inace sta pises?
Kako pišeš, insinuiraš, dakle griješiš i to očito, tako sam pročit'o.
Svako ima pravo da misli da zna bolje od drugoga, eto ti si zakljucio da znas bolje od mene. Kazem ti da u jednoj stvari grijesis, a to je da jedno složeno islamsko vjerovanje uproštavaš načinom na koji pišeš i sužavaš ga i ako je ono mnogo šire. Pošto sve olako vežeš za širk, pogotovo onaj veliki, što licemjerje u svakom svom obliku ne mora nužno biti, vidno je da griješiš kada pričaš o tome. Postavio sam ti pitanje o "riji" i "takiji". Šta si mi konkretno odgovorio o toj vrsti licemjerja? Šta si konkretno rekao? Ne mnogo. Spomenuo si licemjerje u dijelima, sto rija jeste i spomenuo si sirk. Šta znači jezički rija? Jel rija mali ili veliki sirk? Sta je to pretvaranje koje se promiče rijom, sta ga cini? Sta to nas pojedinac ne smije da radi, a radi? Mene si naruzio zbog rijeci koje sam rekao o tome da pojedinac mora raditi u skladu sa onim sto govori i da ne smije opominjati u stvarima koje i sam čini. Sad te pitam što?

U islamskom vjerovanju, pa i pravu imaš kategorizaciju svega, od vjerovanja do nevjerovanja, od činjenja dobrih do loših dijela, čak i na boljem svijetu imaš stepenovanje božije nagrade i kazne. Pojedinci se hvataju za krutost, dok sama vjera ima puno vecu sirinu od dogmatskih nameta koji joj određeni sljedbenici nameču. Islamsko vjerovanje je složenije od jedne ili dvije knjižice pročitane na tu temu akaida tj. Vasijitske ili Tahavijske akide, Fikhul Ekbera i neke druge knjige tog karaktera, a islamsko pravo da ne govorim, ono se ispisalo u tomovima knjiga, eto ako si imao prilike čitati Hanefijski fikh, sažetak od Tuhmuza, onda si mogao vidjeti koliko je to samo po sebi složeno, ali tek bi vidio koliko mi danas komplikujemo vjeru i uzimamo sebi za pravo da je onako slobodno tumačimo i koliko znamo u biti, a koliko ne znamo.
Dozer

#2423 Re: Ateizam

Post by Dozer »

I sad si mu pljusn'o samarcinu da sve zvoni...Jer - nema on, zapravo, pojma o svemu tome. On ti je klasicni primjer licemjernog i povrsnog vjernika.
kiligonzales

#2424 Re: Ateizam

Post by kiligonzales »

Dope_Man wrote:Kad ne znate interpretirati stvari kako treba.. nije cudo sto ne vidite cuda u svetim knjigama kad ni na ovoj slici niste vidjeli:

7. Observable universe
6. Local superclusters
5. Virgo supercluster
4. Local galactic group
3. Milky way galaxy
2. Solar interstellar neighborhood
1. Solar system
Zemlja

Eto ga.. eh sad samo Smrle da uleti sa nekom kombinacijom brojeva zvijezda na slikama koja zajedno sa brojem slova S u mom komentaru jasno ukazuje na ajet u kom se spominje sedam nebesa i imamo potvrdu cuda. Mada je Smrle presao na pricu da je sedam nebesa zapravo 7 univerzuma, pa mozda ne bude zainteresiran da ovo potvrdi :/
Upadate u zamke, u taj Harun Jahja fazon. Kur`an ima jasne i manje jasne ajete, znanje o manje jasnim ajetima pripadaju bogu i oni se ne trebaju tumačiti. Ono što je interesantno, savremeni islamski učenjaci uvrštavaju u metodologiju tumačenja Kur`ąna i savremenu nauku i najčešče tumače te manje jasne ajete. Recimo kada napravite poredbu kako je Kur`an tumačio jedan mufesir poput Ibn Kesira i danas recimo dr. Enesa Karića vidječete da je razlika u metodologiji primjetna, dok jedan spominje 4 metode drugi spominje 3 puta više. E sada dolazi Harun Jahja, on je jedan od prvih čija su dijela u tu metodologiju uključili i savremenu nauku, to je po meni greška jer nauka je dinamična grana, u kojoj postoji mnogo teorija, mnogo i činjenica, iako pogriješi nauka, hočemo li reći da i Kur`an griješi ili obratno da nauka griješi ako Kur`an o tome ne govori jednako? Da ne govorim o tome kako se danas isti ajeti tumače i kako se navlači novo značenje kroz prijevod istog samo da bi se isti povezali s naukom.
Dozer

#2425 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Imam ja jedno pitanje a tebe Gonzales...

Tvrdi se da je Kur'an savrsen, jel' tako?
Ako je tako - zasto je onda potrebno bilo kakvo njegovo tumacenje...? Ovo mi zaista nije jasno i ozbiljno pitam.
Post Reply