juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
muha_sa

#2401 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

radostan dan wrote:Baletanke...sa zaljenjem.smo gledali drugarice koje su morale da ih nose na fizickom, dok smo se mi šetali patike...
A onda smo upali u pubertet...nismo nosili ni knjige u skolu da valja, a kamoli patike. Bjezanje iz skole i stogo fudbal, kosarka.
Medjutim, vezane casove fizickog ne bi propustili ni za zivu glavu...odbojka, stoni tenis, itd...
Ali kako uci u salu bez tena, neda nastavnik....ehhh, dobre drugarice iz suprotne smjene, i njihove baletanke...bez stida smo ih pozajmljivali, samo da se izjurcamo. :zoka:
vi mladji ste ih tako zvali a mi stariji smo imali naziv za njih (baletanke jok)--al se ne možemo sjetit :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2402 Re: juga 1950.-1990.

Post by KatarinaKosaca »

Jel to one crne sto su se klizale? Imale su ime u pravu si @muha. Ja sam tene nosila, nisam ih gotivila
muha_sa

#2403 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

KatarinaKosaca wrote:Jel to one crne sto su se klizale? Imale su ime u pravu si @muha. Ja sam tene nosila, nisam ih gotivila
:thumbup:
radostan dan

#2404 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

muha_sa wrote: vi mladji ste ih tako zvali a mi stariji smo imali naziv za njih (baletanke jok)--al se ne možemo sjetit :-)
E Fala ti za ovo -mladji-, đe čuo i nečuo... :D
muha_sa

#2405 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

radostan dan wrote:
muha_sa wrote: vi mladji ste ih tako zvali a mi stariji smo imali naziv za njih (baletanke jok)--al se ne možemo sjetit :-)
E Fala ti za ovo -mladji-, đe čuo i nečuo... :D
nema na cemu, samo istinu zborim :lol:
KatarinaKosaca

#2406 Re: juga 1950.-1990.

Post by KatarinaKosaca »

Jel «espadrile»? :roll:
muha_sa

#2407 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

KatarinaKosaca wrote:Jel «espadrile»? :roll:
nije

ma bila je cijela tema o tome i nikom ništa--cak i na fejsbuku bilo pitanje---svi znaju da nisu baletanke a niko da se sjeti pravog imena :lol:
KENJAC

#2408 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

U SFRJ su postojale dvije stvari za unistenje ljudskog dostojanstva . Ove baletanke i vojnicki sinjel ! Ne zna se u cemu sam jadnije izgledo!
KatarinaKosaca

#2409 Re: juga 1950.-1990.

Post by KatarinaKosaca »

KENJAC wrote:U SFRJ su postojale dvije stvari za unistenje ljudskog dostojanstva . Ove baletanke i vojnicki sinjel ! Ne zna se u cemu sam jadnije izgledo!
:D
suspect_zero

#2410 Re: juga 1950.-1990.

Post by suspect_zero »

KENJAC wrote:U SFRJ su postojale dvije stvari za unistenje ljudskog dostojanstva . Ove baletanke i vojnicki sinjel ! Ne zna se u cemu sam jadnije izgledo!

Još da dodam, minival i naramenice na svim mogućim odjevnim predmetima :lol: :lol:
suspect_zero

#2411 Re: juga 1950.-1990.

Post by suspect_zero »

vazi wrote:mi smo ih zvali baletanke :-D

triko i baletanke, to je malo modernija verzija, prvo je bio glotni sorc (materijal glot :lol: )

Nismo ih zvali baletanke....nekako je bilo drugačije, nažalost to niko ne može da se sjeti.
suspect_zero

#2412 Re: juga 1950.-1990.

Post by suspect_zero »

KatarinaKosaca wrote:Jel to one crne sto su se klizale? Imale su ime u pravu si @muha. Ja sam tene nosila, nisam ih gotivila

Ma bile obavezne za ''fizičko vaspitanje''.......bijela majica, bijele čarape, crveni šorc i ove ''što ne možemo da se sjetimo kako se vabe'':lol: :lol:
KatarinaKosaca

#2413 Re: juga 1950.-1990.

Post by KatarinaKosaca »

suspect_zero wrote:

Ma bile obavezne za ''fizičko vaspitanje''.......bijela majica, bijele čarape, crveni šorc i ove ''što ne možemo da se sjetimo kako se vabe'':lol: :lol:
kpd nas je bo mornarske majice i djecaci i djevojcice. Triko za cure, a za muske sorcevi, bijele carape i mogle su cure i tene. To u osnovnoj. U gimnaziji sorceve, tene i dresove po izboru. Ja Zeljin dugih rukava uvijek nosila
belfy

#2414 Re: juga 1950.-1990.

Post by belfy »

nemojte preseravati. i na prosloj sam temi isto rekao, ali sada nek ide i dalje. i ponovit cu: trenirao sam gimnastiku i imam ih i dan danas kao uspomenu. samo recite kad i gdje da ih donesem sa (doduse) jedva citljivim nazivom. i muha i katarina i suspect i kenjac... birajte mjesto i datum od 19-og pa nadalje.
KENJAC

#2415 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Jutros uz kafu , sin nam govori kako mu moramo tene kupit. Sta fali ovima sto ima ? Nista al znas od kad ih nosim !? Od kad , majke ti ? Od pocetka skolske godine !!! Pa to su samo dva mjeseca mazlume ! A koliko ih to trebam nosit ???
Otvorim ja ovu stranicu na forumu i pokazem mazlumu ove baletanke i kazem da sam ovo nosio citavu skolsku godinu ! A , znate sta mi mazlum kaze ? Kaze , i vi govorite da vam je tada bilo bolje , uz nasilu gromoglasni smijeh !
Joj kakvu je cvoku dobio , jos tetura kroz kucu ! A dobit ce nove tene , al u qurcu !!!
KatarinaKosaca

#2416 Re: juga 1950.-1990.

Post by KatarinaKosaca »

KENJAC wrote:Jutros uz kafu , sin nam govori kako mu moramo tene kupit. Sta fali ovima sto ima ? Nista al znas od kad ih nosim !? Od kad , majke ti ? Od pocetka skolske godine !!! Pa to su samo dva mjeseca mazlume ! A koliko ih to trebam nosit ???
Otvorim ja ovu stranicu na forumu i pokazem mazlumu ove baletanke i kazem da sam ovo nosio citavu skolsku godinu ! A , znate sta mi mazlum kaze ? Kaze , i vi govorite da vam je tada bilo bolje , uz nasilu gromoglasni smijeh !
Joj kakvu je cvoku dobio , jos tetura kroz kucu ! A dobit ce nove tene , al u qurcu !!!
Dijete i oravu 100%. Nama su jos starke pojam....emotivna veza. Ne mogu bez starki. Kupi mu tene. Neka ne bude kao mi.
KENJAC

#2417 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ama dobit ce on tene od svoje mamiiiceeee .... Dzaba ja njoj objasnjavam da to nase dijete nece imat nikad onu radost kad dobijes nove tene ! Jebem ti ... meni moji na kraju osmog osnovne kupili " top ten" . Ja ih svaki dan mazo kremom za ruke da mi duze traju. Kad me stara skontala radila je ona papuca iz KTK Visoko. Nisu to bile ove De Fonseca papuce ko od perja pravljene. Ove su imale drveni djon.
I moja zena isto kaze "kad ja nisam mogla ...."
KatarinaKosaca

#2418 Re: juga 1950.-1990.

Post by KatarinaKosaca »

KENJAC wrote:Ama dobit ce on tene od svoje mamiiiceeee .... Dzaba ja njoj objasnjavam da to nase dijete nece imat nikad onu radost kad dobijes nove tene ! Jebem ti ... meni moji na kraju osmog osnovne kupili " top ten" . Ja ih svaki dan mazo kremom za ruke da mi duze traju. Kad me stara skontala radila je ona papuca iz KTK Visoko. Nisu to bile ove De Fonseca papuce ko od perja pravljene. Ove su imale drveni djon.
daj, bolan, i nasi su roditelji jeli trumanova jaja pa mi nismo. Nije samo nase pojam kako je dobro i cool. Odlicno ti je sin rekao, kakva zlatna vremena kad ste baletanke nosili :mrgreen: to je samo nostalgija za mladoscu i ljepotom svako vrijeme ima svoju draz pa i ovo..Ja djetetu priustim koliko.god mogu (iako mu tetka kupi sto pogleda), i nije mi zao. Zasto bih ga mucila? Da mu starke budu pojam :mrgreen:
TDK-90

#2419 Re: juga 1950.-1990.

Post by TDK-90 »

muha_sa wrote:
radostan dan wrote:Baletanke...sa zaljenjem.smo gledali drugarice koje su morale da ih nose na fizickom, dok smo se mi šetali patike...
A onda smo upali u pubertet...nismo nosili ni knjige u skolu da valja, a kamoli patike. Bjezanje iz skole i stogo fudbal, kosarka.
Medjutim, vezane casove fizickog ne bi propustili ni za zivu glavu...odbojka, stoni tenis, itd...
Ali kako uci u salu bez tena, neda nastavnik....ehhh, dobre drugarice iz suprotne smjene, i njihove baletanke...bez stida smo ih pozajmljivali, samo da se izjurcamo. :zoka:
vi mladji ste ih tako zvali a mi stariji smo imali naziv za njih (baletanke jok)--al se ne možemo sjetit :-)
Nisu ni imale ime , jednostavno patike za fizicko to je bilo sve sto treba reci u prodavnici.
Nesto nisam siguran da li su ih i u knjizari imali :?
Edin H.

#2420 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

KatarinaKosaca wrote:
KENJAC wrote:Ama dobit ce on tene od svoje mamiiiceeee .... Dzaba ja njoj objasnjavam da to nase dijete nece imat nikad onu radost kad dobijes nove tene ! Jebem ti ... meni moji na kraju osmog osnovne kupili " top ten" . Ja ih svaki dan mazo kremom za ruke da mi duze traju. Kad me stara skontala radila je ona papuca iz KTK Visoko. Nisu to bile ove De Fonseca papuce ko od perja pravljene. Ove su imale drveni djon.
daj, bolan, i nasi su roditelji jeli trumanova jaja pa mi nismo. Nije samo nase pojam kako je dobro i cool. Odlicno ti je sin rekao, kakva zlatna vremena kad ste baletanke nosili :mrgreen: to je samo nostalgija za mladoscu i ljepotom svako vrijeme ima svoju draz pa i ovo..Ja djetetu priustim koliko.god mogu (iako mu tetka kupi sto pogleda), i nije mi zao. Zasto bih ga mucila? Da mu starke budu pojam :mrgreen:
Kako bona nismo jeli Trumanova raja u ratu?

I jaja i mlijeko u prahu. :-) i to ako ih se nekako docepas. :skoljka:
aratet

#2421 Re: juga 1950.-1990.

Post by aratet »

Nekadasnji prvak Evope i klub koji je predstavio BiH i Sarajevo Svijetu, ponos grada i republike su SDA minderasi gurnuli u stecaj. :(
Connaisseur Karlin

#2422 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

Sto se desilo sa nosenjem klasicinih cipela umjesto ruznih patika u skolama :D
KatarinaKosaca

#2423 Re: juga 1950.-1990.

Post by KatarinaKosaca »

Edin H. wrote: Kako bona nismo jeli Trumanova raja u ratu?

I jaja i mlijeko u prahu. :-) i to ako ih se nekako docepas. :skoljka:
ja ne. Mlijeko u nekoj srebrenoj kesi. Ali jaja u prahu nisam vidjela. To si ti imao neku stelu
:mrgreen: jedna osoba koju ja i ti poznajemo je jela jedne prilike veeeeliki sladoled. I dan danas pamtim tu zelju....
radostan dan

#2424 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Ja svom djetetu pruzam materijalno manje nego sto sam u mogucnosti. Pod materijanim ovom prilikom podrazumjevam -ono sto on podrazumjeva pod materijalnim-, a to su obicno gluposri i sitnice...
Moguce, tacnije sasvim realno je da mu dajem u tom smislu manje nego sto su meni moji roditelji davali. A davali su zaista mnogo.

Takodje, kada god sam mu/smo mu nesto dali, objasnjeno mu je - zasto je dobio, i kako je dobio...gdje je kupljeno, iz kog razloga, i koliko je novaca kostalo...i osnovno - odakle nama novci da mu to pruzimo.

Mom djetetu je zabranjeno da ide u sony igraonice, iako se jako ljuti zbog toga, jer mu drugari idu...u sony igraonicama ordiniraju momčići 3-4 godine stariji od njega, te gazda zgubidan od 30 ljeta i njegovi pajtosi, zadime ionako malu prostoriju cigarama, deru klipače i pričaju o avionima i kamionima, kneletima, ćelama, zemuncima i slicno...

Moje dijete jos nije uslo u kladionicu, iako mu drugovi sad se vec moze reci redovno iscitavaju liste i uplacuju tikete...

Moje dijete nema obavezni dzeparac, niti dobija 5 maraka za dorucak dnevno kao gotovo svi drugi iz njegovog razreda. Dobija 1 KM za uzinu, i dobija 5 KM za svaku peticu u dnevniku.

Moje dijete je dobijalo batine i to zesce svaki put kada je bilo bezobrazno i pokazalo nepostovanje prema drugom ili starijem, ili kada je slagalo. Zbog nestasluka nikada nije kaznjavan.

Moje dijete ima kompjuter, ali nema internet, tablet, ajfon i te stvari, i pored silne zelje i molbi da mu se kupi. Samo par njih iz razreda nema, medju njima i moje dijete. Mobilni dobija tek povremeno, i to iskljucivo kod kuće.

Biciklo, skejtbord, fudbal, itd,itd, nikad nije.dobilo u trenutku kada je trazilo, nego ili naknadno, ili za rodjendan, ili za neki ostvareni rezultat.

Jedino sto im se popusta i sto mogu da izvoljevaju, i da traze -i pticijeg mlijeka- je - hrana. Bilo kod kuce, bilo vani, bilo kad i bilo gdje...

Prije nego me strijaljate, zelio bih i ovo napisati -

Moja djeca su medju pristojnije obucenima u skoli.
Moja djeca su najboji djaci u razredu, a moguce i u skoli,tako kazu...
Treniraju odbojku - dobrovoljno.
Idu na sekcije - ekoloska, planinarska...dobrovoljno
Idu na dodatne (ne dopunske, nego dodatne) casove - takodje dobrovoljno.
Svaki vikend stariji sin izlazi u susret drugarima iz razreda i drugarima iz zgrade, i pomaze im u matematici, na njihov poziv ili molbu njihovih roditelja. I nikad nije rekao ne, ili mu bilo tesko...

Vjerujem da su ovi moji svjetonazori povezani ne samo sa kucnim vaspitanjem, vec i sa negdasnjim sistemom u kom sam se gradio kao licnost.

Nema veze sto tog sistema vise nema, ja svoju djecu ionako nemam namjeru predati ovdasnjem drustvu i drzavi.

Tenks Jugo...
Connaisseur Karlin

#2425 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

radostan dan wrote:
Moje dijete je dobijalo batine i to zesce svaki put kada je bilo bezobrazno i pokazalo nepostovanje prema drugom ili starijem, ili kada je slagalo. Zbog nestasluka nikada nije kaznjavan.

moteda: lakse je udariti umjesto kazniti !?
Locked