Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
mujke82

#2401 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mujke82 »

Samostalno učenje – Opasna bolest današnjice
Autor: `Alim Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor: http://www.alfawzan.ws
Šejh-ul-Islâm Muhammed bin ‘Abdil-Vehhâb je rekao:
”Ne oslanjaj se svojom vjerom na knjige i one koji sebi pripisuju znanje.”
Ne oslanjaj se potpuno na knjige. Ne oslanjaj se na njih. One sadrže ono što je istina i ono što nije. Zato se ne oslanjaj na knjige. Umjesto toga upućuj na učenjake sa duboko utemeljenim znanjem. Nemoj znanje uzimati samo iz knjiga. Neki ljudi memorišu tomove knjiga i tekstova bez da razumiju njihovo značenje jer nisu studirali sa učenjacima koji objašnjavaju njihova značenja. Postoji rizik da će ih pogrešno razumjeti. To je opasno. Ne oslanjaj se na ove knjige. Knjige su samo sredstvo za znanje. Nemoj se oslanjati na njih pri tvom traženju znanja. Sve knjige nisu ispravne. Čak i ako su ispravne tvoje je razumijevanje ograničeno. Razumijevanje varira čak i ako je knjiga ispravna. Zar Havâridži nisu zalutali a istovremeno su memorisali Kur’ân i učili ga noću dok su stajali u namazu i klanjali? Ali oni nisu razumjeli značenja Kur’âna, niti su uzimali znanje od učenjaka. Razdvojili su se od ashaba i zadovoljili se da sami čitaju i razumiju Kur’ân. Zato je bilo kako je bilo.
Ovo je opasna bolest današnjice. Da osoba misli da zna je opasna bolest današnjice kod nas, upravo to da se znanje uzima iz knjiga ili od onih među ljudima koji misle da znaju i od početnika. Ovo je opasno i za pojedinca i za društvo. On će izaći i davati fetve, objašnjavati Kur’ân ili Sunna i odvoditi ljude u zabludu.

Imâm el-Adžurri je rekao:
Učenjaci su svjetlost Allâhovim robovima, svjetionici državama, stubovi ummeta i izvori mudrosti. Oni prouzrokuju šejtanov gnjev. Pomoću njih žive srca pravovjernih i zbog njih umiru srca zabludjelih. Njihovo postojanje na zemlji je poput nebeskih zvijezda pomoću kojih se raspoznaje pravac na kopnu i na moru. Kada se ugase čovjek se izgubi ali dok sjaju vidi se jasno.
(Ahlakul-’Ulema’, str. 10)
tesanj

#2402 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tesanj »

mujke82 wrote:Samostalno učenje – Opasna bolest današnjice
Autor: `Alim Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor: http://www.alfawzan.ws
Šejh-ul-Islâm Muhammed bin ‘Abdil-Vehhâb je rekao:
”Ne oslanjaj se svojom vjerom na knjige i one koji sebi pripisuju znanje.”
Ne oslanjaj se potpuno na knjige. Ne oslanjaj se na njih. One sadrže ono što je istina i ono što nije. Zato se ne oslanjaj na knjige. Umjesto toga upućuj na učenjake sa duboko utemeljenim znanjem. Nemoj znanje uzimati samo iz knjiga. Neki ljudi memorišu tomove knjiga i tekstova bez da razumiju njihovo značenje jer nisu studirali sa učenjacima koji objašnjavaju njihova značenja. Postoji rizik da će ih pogrešno razumjeti. To je opasno. Ne oslanjaj se na ove knjige. Knjige su samo sredstvo za znanje. Nemoj se oslanjati na njih pri tvom traženju znanja. Sve knjige nisu ispravne. Čak i ako su ispravne tvoje je razumijevanje ograničeno. Razumijevanje varira čak i ako je knjiga ispravna. Zar Havâridži nisu zalutali a istovremeno su memorisali Kur’ân i učili ga noću dok su stajali u namazu i klanjali? Ali oni nisu razumjeli značenja Kur’âna, niti su uzimali znanje od učenjaka. Razdvojili su se od ashaba i zadovoljili se da sami čitaju i razumiju Kur’ân. Zato je bilo kako je bilo.
Ovo je opasna bolest današnjice. Da osoba misli da zna je opasna bolest današnjice kod nas, upravo to da se znanje uzima iz knjiga ili od onih među ljudima koji misle da znaju i od početnika. Ovo je opasno i za pojedinca i za društvo. On će izaći i davati fetve, objašnjavati Kur’ân ili Sunna i odvoditi ljude u zabludu.

Imâm el-Adžurri je rekao:
Učenjaci su svjetlost Allâhovim robovima, svjetionici državama, stubovi ummeta i izvori mudrosti. Oni prouzrokuju šejtanov gnjev. Pomoću njih žive srca pravovjernih i zbog njih umiru srca zabludjelih. Njihovo postojanje na zemlji je poput nebeskih zvijezda pomoću kojih se raspoznaje pravac na kopnu i na moru. Kada se ugase čovjek se izgubi ali dok sjaju vidi se jasno.
(Ahlakul-’Ulema’, str. 10)
"TESKO ONIMA KOJI SVOJIM RUKAMA PISU KNJIGU, A ZATIM GOVORE: "EVO, OVO JE OD ALLAHA" - DA BI ZA TO KORIST NEZNATNU IZVUKLI. I TESKO NJIMA STO NJIHOVE RUKE PISU I TESKO NJIMA STO NA TAJ NACIN ZARADUJU!"(Al-Baqara,79)
Kikibombona

#2403 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Situacija se smiruje. Protesti su sve manji...

Samo da im Ameri ne potpetljaju nogu. Obama vec najavljuje da ce reagovati. Nije njemu/njima zao civila (dokazano na svakom primjeru), visi interesi su u pitanju.

Ne vjerujem da ce vojska dozvoliti sirijski scenario. Imaju od koga uciti kako ne treba raditi. Asad je ispao tele.
jastuk1

#2404 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Ne vrijeđaj telad.....
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2405 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

al ova konstrukcija teoretičara "vehabocionisti" je pravo dobra
sviđa mi se ... mislim ono šega živa ja kad sam prvi put pročitao nisam skontao fazon pa ono vehabocionisti povezao sa egzibicionisti

upitnik mi se pojavio iznad glave kontam šega neka vic šta već
ali posle vojne hunte u egiptu vidim da su u pravu i da vehabocionisti stvarno postoje
kralj saudije ih plaća a cionisti izdaju naređenja
Kikibombona

#2406 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote:al ova konstrukcija teoretičara "vehabocionisti" je pravo dobra
sviđa mi se ... mislim ono šega živa ja kad sam prvi put pročitao nisam skontao fazon pa ono vehabocionisti povezao sa egzibicionisti

upitnik mi se pojavio iznad glave kontam šega neka vic šta već
ali posle vojne hunte u egiptu vidim da su u pravu i da vehabocionisti stvarno postoje
kralj saudije ih plaća a cionisti izdaju naređenja
:mrgreen: :lol:

Ne slazem se sa 'ljevicarima' kada kazu da su tzv. 'vehabije' americki igraci. Sve po potrebi, nekad igraju za njih - nekad protiv njih. Isto je sa svim drugim arapskim 'sektama'.
mmaar

#2407 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mmaar »

Odose MB u k. :D Haman, vise bilo ljudi u Sarajevu na onim smijesnim demostracijama, nego u Kairu :lol:
Grover

#2408 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Grover »

Image
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/28 ... _najnovije

Zapad ne želi demokratiju ni kod sebe, a kamoli u islamskom svijetu.
Pro

#2410 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Pro »

Odličan odgovor su dobili :)
jastuk1

#2411 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

jastuk1

#2412 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Novi strašni video snimci masakra. Upozorenje - nije za one slabog srca.

http://www.youtube.com/watch?v=md6jIh9MzHw

http://www.youtube.com/watch?v=WMfTFpSr5II
Pro

#2413 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Pro »

Subhan'Allah.

Volio bih razumjeti šta govore.
5 0 5

#2414 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

mmaar wrote:Odose MB u k. :D Haman, vise bilo ljudi u Sarajevu na onim smijesnim demostracijama, nego u Kairu :lol:
Očajnički trzaji.
Co0l

#2415 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

jastuk1 wrote:Novi strašni video snimci masakra. Upozorenje - nije za one slabog srca.

http://www.youtube.com/watch?v=md6jIh9MzHw

http://www.youtube.com/watch?v=WMfTFpSr5II
Ma zivotinje :-)
5 0 5

#2416 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Co0l wrote: Ma zivotinje :-)
Coca Cola vs Pepsi.
Co0l

#2417 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

505sCrtom wrote:
Co0l wrote: Ma zivotinje :-)
Coca Cola vs Pepsi.
Potvrdjujes onu narodnu da je sutnja zlato.
5 0 5

#2418 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Co0l wrote: Potvrdjujes onu narodnu da je sutnja zlato.
Ko ti brani da šutiš.
Co0l

#2419 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

505sCrtom wrote:
Co0l wrote: Potvrdjujes onu narodnu da je sutnja zlato.
Ko ti brani da šutiš.
A sad potvrdjujes da si zapeo i na posalicama na nivou desetogodisnjaka...
5 0 5

#2420 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Co0l wrote: A sad potvrdjujes da si zapeo i na posalicama na nivou desetogodisnjaka...

"na barikadama su uvek najbrži
al' nikad i najmudriji"

U nedostatku potoka krvi, zadnjih dana u Hegiptu, na mene si se namjerio. Prođi me se moj komšija. Nisam ja kriv što bezdušnici šalju bijedu na bagere i vruće cijevi. Znam ja da je lako smuntati nepismene i zaluđene, obećanjima o zagrobnim djevicama i potocima vina i meda. Samo naprijed. Juriš. Hajde i ti. Šta čekaš...
Co0l

#2421 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

505sCrtom wrote:
Co0l wrote: A sad potvrdjujes da si zapeo i na posalicama na nivou desetogodisnjaka...

"na barikadama su uvek najbrži
al' nikad i najmudriji"

U nedostatku potoka krvi, zadnjih dana u Hegiptu, na mene si se namjerio. Prođi me se moj komšija. Nisam ja kriv što bezdušnici šalju bijedu na bagere i vruće cijevi. Znam ja da je lako smuntati nepismene i zaluđene, obećanjima o zagrobnim djevicama i potocima vina i meda. Samo naprijed. Juriš. Hajde i ti. Šta čekaš...
Ja se na tebe namjerio?Nisam ni primjetio da postojis dok nisi odgovoriona moj post a ove gluposti koje si sad napiso ne zasluzuju komentar.
5 0 5

#2422 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Co0l wrote:
Ja se na tebe namjerio?Nisam ni primjetio da postojis dok nisi odgovoriona moj post a ove gluposti koje si sad napiso ne zasluzuju komentar.
Komentarišem Egipat. Ti mi nisi interesantan.
Co0l

#2423 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

505sCrtom wrote:
Co0l wrote:
Komentarišem Egipat. Ti mi nisi interesantan.
Ne bi ni valjalo bit interesantan nekom ko napise takav ignorantski komentar poput tvog zadnjeg o Egiptu.
5 0 5

#2424 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Co0l wrote: Ne bi ni valjalo bit interesantan nekom ko napise takav ignorantski komentar poput tvog zadnjeg o Egiptu.
Opet ti o meni. Da se nisi zaljubio? Drži se ti Egipta i sve će biti ok. Ako ti se ne sviđa kako pišem, imaš opciju "ignore". A ako je ovo drugo, u lijepoj sam vezi trenutno. Ako propadne, javim ti se za rebound sex.
Co0l

#2425 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

505sCrtom wrote:
Co0l wrote: Ne bi ni valjalo bit interesantan nekom ko napise takav ignorantski komentar poput tvog zadnjeg o Egiptu.
Opet ti o meni. Da se nisi zaljubio? Drži se ti Egipta i sve će biti ok. Ako ti se ne sviđa kako pišem, imaš opciju "ignore". A ako je ovo drugo, u lijepoj sam vezi trenutno. Ako propadne, javim ti se za rebound sex.
Sto je babi milo...Naglasak je bio na tvoj komentar vezano za temu a ne na tebe a sto se tebe tice vec sam napisao da te nisam ni primjetio dok nisi odgovorio na moj post.Toliko o tebi.
Post Reply