Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2401 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

condy wrote:C4 aktuelni je na zalasku. Isplativ je kao nov ako su cijene povoljne. Mislim da je i dalje povoljniji dosta u odnosu na konkurenciju. Doduse, konkurencija je bolja i nudi novije modele ali su i skuplji.

Elem, vezano za ovu gore diskusiju, nije Citroen uporediv sa BMW-om, opet to kazem, Citroen i BMW su kruske i jabuke, al kad se vec porede on nije dominantan niti u odnosu na manje bmw-ove. I bmw 1 ima uzduzno postavljen motor, ima zadnji pogon, bolju motorizaciju, bolje mjenjace, drugacije vjesanje daleko upravljivije a sve to utice na komfor u voznji. Svi aduti Citroena su ovdje napisani al ove prednosti bmw-a svoditi na sitnicarenje, nije bas tako
Gdje ces bolan seriju 1 vezati za komfor?!
Mislim, bmw i komfor ne idu u istu recenicu.
condy

#2402 Re: Citroen All About

Post by condy »

Pa zavisi od toga kako poimas komfor :wink:

Ako te auto manje zamara i bolje reaguje bolje se vozi u globalu zbog bolje motorizacine i efikasnijeg prenosa onda je ono komfornije u voznji.... :)
amar1994

#2403 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
condy wrote:C4 aktuelni je na zalasku. Isplativ je kao nov ako su cijene povoljne. Mislim da je i dalje povoljniji dosta u odnosu na konkurenciju. Doduse, konkurencija je bolja i nudi novije modele ali su i skuplji.

Elem, vezano za ovu gore diskusiju, nije Citroen uporediv sa BMW-om, opet to kazem, Citroen i BMW su kruske i jabuke, al kad se vec porede on nije dominantan niti u odnosu na manje bmw-ove. I bmw 1 ima uzduzno postavljen motor, ima zadnji pogon, bolju motorizaciju, bolje mjenjace, drugacije vjesanje daleko upravljivije a sve to utice na komfor u voznji. Svi aduti Citroena su ovdje napisani al ove prednosti bmw-a svoditi na sitnicarenje, nije bas tako
Gdje ces bolan seriju 1 vezati za komfor?!
Mislim, bmw i komfor ne idu u istu recenicu.
:thumbup:
maxell_sarajevo

#2404 Re: Citroen All About

Post by maxell_sarajevo »

eyesburn wrote:gledam malo ponudu na abc 1968... pa jebemu tamo prije 3-4 godine si mogao uzeti ovaj c4 sa 1.6 hdi motorom za cijenu ovog baznog što sada nude, i tad ih se masa prodala po BiH...

ispada bolje uzeti novog c3 nego c4.

Cijene im nisu dobre :? Mene je ovaj C4 1.6 Feel Edition BlueHDi 100 BVM od 34.812,00KM izasao 27700KM.
condy

#2405 Re: Citroen All About

Post by condy »

To je već povoljna kupnja :)
530i

#2406 Re: Citroen All About

Post by 530i »

eyesburn wrote:
ispada bolje uzeti novog c3 nego c4.
Nije, novi C3 je prilično mali auto i nije nešto posebno povoljan.

@maxell
Ne znam zašto auto nisi kupio kod drugog Citroenovog dilera u gradu, za keš (ako je keš u pitanju) si mogao dobiti još popusta.
konektovan

#2407 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

condy wrote:Pa zavisi od toga kako poimas komfor :wink:

Ako te auto manje zamara i bolje reaguje bolje se vozi u globalu zbog bolje motorizacine i efikasnijeg prenosa onda je ono komfornije u voznji.... :)
Kako se mogu zamarati u foteljama, autu koje bez problema odrzava visoke brzine na auto putu, koje ima dovoljnu zalihu snage?!

Pa ne pricamo o peglici condy, vi k'o da se u raketama vozite kakve komentare ostavljate.
condy

#2408 Re: Citroen All About

Post by condy »

konektovan wrote:

Kako se mogu zamarati u foteljama, autu koje bez problema odrzava visoke brzine na auto putu, koje ima dovoljnu zalihu snage?!

Pa ne pricamo o peglici condy, vi k'o da se u raketama vozite kakve komentare ostavljate.
Ako ćemo pošteno najosjetljiviji su fanovi Citroena, nemoj im ništa govoriti :wink:

Ja nemam loše mišljenje o francuzima, iskreno, al ga ne poredit baš sa svakim.

Ne govorim da će se zamarati na autocesti, ili da je Citroen neudoban,već vi govorite to za BMW, a ja samo kažem da ni počemu nije nešto komforniji od manjeg BMW-a, već upravo suprotno. Pogotovo za više ljude. C5 ima manjak prostora naprijed i to će ti potvrdit svaki vozač, i svaka viša osoba će imati problem naprijed sa nogama. Ima uzak prostor oko nožnih komandi, što je poprilično nezgodno opet za više osobe, ima manjak prostora pozadi, što je problem za odrasle putnike pozadi. C5 ima manje prostora nego Golf 5 ili 6, u kabini, ma garant. Te stvari utiču na komfor, a ne samo mekan ovjes ili dobra sjedišta, koja jesu jako dobra. I nije stvar samo u postizanju određene brzine, već i načinu na koje vozilo na toj brzini se ponaša. U tome su švabe majstori, jer ja ti garantujem, da bolje bmw leži sa 16-kama nego citroen sa 18-kama. Vozio sam nedavno C4, i u to sam se uvjerio. Jednostavno lebdi na 160 km/h volan mekan ko perce, za razliku od Golfa koji možeš voziti sa dva prsta na toj brzini i sa manjim profilom guma. Već Pežo je bolji od Citroena. Pa šta je to nego komfor. Sad sjedi u peticu ili tricu bmw, pa on je ko zakucan za cestu. Sad meni je to komfor u vožnji, možda saputniku nije al šta ćumu ja :mrgreen:
Haris.ba

#2409 Re: Citroen All About

Post by Haris.ba »

maxell_sarajevo wrote:Cijene im nisu dobre Mene je ovaj C4 1.6 Feel Edition BlueHDi 100 BVM od 34.812,00KM izasao 27700KM.
Pa to je već tako godinama. Ne znam u čemu je fazon. Ko kia. One nekakve "stalne akcije".
condy wrote:Vozio sam nedavno C4, i u to sam se uvjerio. Jednostavno lebdi na 160 km/h volan mekan ko perce, za razliku od Golfa koji možeš voziti sa dva prsta na toj brzini i sa manjim profilom guma. Već Pežo je bolji od Citroena.
U postavci marki, citroen je danas ko pežou, ko škoda golfu. Tako da i nije baš poređenje.

Meni je c4 odlično auto za pare za koje se može dobiti. Ko ima više para za golfa - naravno da će to auto biti bolje.
konektovan

#2410 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

Ja ne znam o cemu ti pricas stvarno. Ja sam visok 186 cm, i ama bas nikskvih problema nemam na prednjim sjedistima C5, a garantujem da i visocije nece imati. Te price o lohotnosti na visocijim brzinama su price za malu djecu. Ako je ovjes ok, gume, felge, nece imati nikakvih problema pri visokim brzinama. Ako je suprotno od toga, znaci da ti auto ne valja. :wink:
Haris.ba

#2411 Re: Citroen All About

Post by Haris.ba »

Ni meni nema nekih problema na 160 na autoputu da volan je lohotan. Samo je poglasno od vjetra i motora. Tako za konstantnu brzinu mnogo je bolje 130.
condy

#2412 Re: Citroen All About

Post by condy »

I ne samo vjetra i motora, već i zbog loše izolacije kod točkova. C4 bruji na cesti na ljetnim dunlop gumama koje su iz 2015. godine, i skoro kao nove, kao Golf na zimskim gumama. Na manjim brzinama bruji, izolacija totalno loša. Termo zaštitu na staklima nema, svjetlo žućkasta bez imalo neke ugodne plavkasto zelenkaste nijanse, a auto ima skoro pa najjači paket opreme, ima sve osim ksenona i kože. Unutra se pečeš od sunca obasja ko pod reflektorima :D , stakla kao kod mene od pvc prozora :D . Na staklima nema nikakvog mehanizma da lijepo ulegnu u ležište, kad ih povučeš na suncu, zapeknu pa zaškripe, a auto iz 2015. godine. I onda ih poredimo sa BMW-om ... i ja update za navigaciju radi vječnost, od Zenice do Mostara :D
konektovan

#2413 Re: Citroen All About

Post by konektovan »

condy wrote:I ne samo vjetra i motora, već i zbog loše izolacije kod točkova. C4 bruji na cesti na ljetnim dunlop gumama koje su iz 2015. godine, i skoro kao nove, kao Golf na zimskim gumama. Na manjim brzinama bruji, izolacija totalno loša. Termo zaštitu na staklima nema, svjetlo žućkasta bez imalo neke ugodne plavkasto zelenkaste nijanse, a auto ima skoro pa najjači paket opreme, ima sve osim ksenona i kože. Unutra se pečeš od sunca obasja ko pod reflektorima :D , stakla kao kod mene od pvc prozora :D . Na staklima nema nikakvog mehanizma da lijepo ulegnu u ležište, kad ih povučeš na suncu, zapeknu pa zaškripe, a auto iz 2015. godine. I onda ih poredimo sa BMW-om ... i ja update za navigaciju radi vječnost, od Zenice do Mostara :D
Pa dobro, bmw nudi te dzidze koje citroen ne nudi, i zbog tih sitnica košta 30-40% vise. Meni su to gluposti, i nikad zbog par tih gadgeta ne bih dao jos jedno novo auto. :wink:
amar1994

#2414 Re: Citroen All About

Post by amar1994 »

konektovan wrote:

Kako se mogu zamarati u foteljama8, autu koje bez problema odrzava visoke brzine na auto putu, koje ima dovoljnu zalihu snage?!

ne diraj im u benwe i nenadjebivi kvalitet , mehaniku i drzanje :D :D

ferrari mala maca :run:

meni c5 preudoban , a visok 191 :-) :lol:
condy

#2415 Re: Citroen All About

Post by condy »

konektovan wrote:
condy wrote:I ne samo vjetra i motora, već i zbog loše izolacije kod točkova. C4 bruji na cesti na ljetnim dunlop gumama koje su iz 2015. godine, i skoro kao nove, kao Golf na zimskim gumama. Na manjim brzinama bruji, izolacija totalno loša. Termo zaštitu na staklima nema, svjetlo žućkasta bez imalo neke ugodne plavkasto zelenkaste nijanse, a auto ima skoro pa najjači paket opreme, ima sve osim ksenona i kože. Unutra se pečeš od sunca obasja ko pod reflektorima :D , stakla kao kod mene od pvc prozora :D . Na staklima nema nikakvog mehanizma da lijepo ulegnu u ležište, kad ih povučeš na suncu, zapeknu pa zaškripe, a auto iz 2015. godine. I onda ih poredimo sa BMW-om ... i ja update za navigaciju radi vječnost, od Zenice do Mostara :D
Pa dobro, bmw nudi te dzidze koje citroen ne nudi, i zbog tih sitnica košta 30-40% vise. Meni su to gluposti, i nikad zbog par tih gadgeta ne bih dao jos jedno novo auto. :wink:
Uvukli ste me u poređenje iako rekoh da ih ne treba poredit, jer bmw je viši cjenovni rang i logično je da nudi više. Sad omjer toga i cijene, šta ja znam...generalno mislim da Citroen/Peugeot, vrijede uglavnom koliko i koštaju. Iako ja to mislim i za VW, vrijedi toliko. Za Audi, on jeste malo precjenjen, kao i većina njemačkih limuzina, ( mislim na neparne :D A3, A5, A7, pogotovo ova zadnja dva ), a BMW malo više al zbog štednje na kozmetici i nekako tom vizuelnom dojmu koji mi je nekako zastario.
condy

#2416 Re: Citroen All About

Post by condy »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:

Kako se mogu zamarati u foteljama8, autu koje bez problema odrzava visoke brzine na auto putu, koje ima dovoljnu zalihu snage?!

ne diraj im u benwe i nenadjebivi kvalitet , mehaniku i drzanje :D :D

ferrari mala maca :run:

meni c5 preudoban , a visok 191 :-) :lol:
Ma eto ima dovoljno prostora i za Nurkića :lol:
condy

#2417 Re: Citroen All About

Post by condy »

To je isto ko kad vidiš dvije žene, jedna ko grom iz vedra neba obara momentalno, a druga nako ko poslije poplave....i onda kažeš, joj kod ove prve džidžavi sifona :D
citroen xm

#2418 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

A jeste se zapleli, joj vam poređenja....

Prvo BMW 5 i C5 od kojih je i počelo poređenje nisu ista klasa. BMW5 je za klasu veće auto.

C5 je klasa sa BMW 3 i tu tek nastaje smijurija kada je komfor u pitanju. C5 jede BMW-a po udobnosti, jedino u dinamici zaostaje. A vidim da je dinamika ovde glavna jer svi vole da ga lome po BiH krivinama 150 km/h. :-)

Sve je stvar ukusa. JA ne bih dao provjeren C5 sa malo kilometara za neprovjeren BMW sa duplo većom kilometražom i još doplatio 20-ak hiljada koliko košta još jedan C5. Ma nema šanse.

Mehanika kod BMW-a nije kvalitetnija nego kod Citroena. C5 nema nikakvu serijsku manu, vrlo pouzdano auto.

BMW ima neke bolje detalje, to sigurno, ima i nešto kvalitetniju unutrašnjost ali ja nisam neko ko autu prilazi sa lupom u ruci. Kome je sve to bitno samo neka izvoli.
basicm

#2419 Re: Citroen All About

Post by basicm »

Ma kakav bmw, samo ekskluziva citroen, kvalitet isti a manje para.
U mjedenicu pa ova predavanja drzi! Zar nije lakse reci ne dam iki nemam para za bmw mecka audi, nego mi ovo taman po dzepu, nego laprdati kako su isti samo ovce vole da se sisaju. Pa ako je citav svijet ovce, koja je vrsta manjina u kojoj ste vi?
Sad suprotno od vas, kupio sam bmw sa 285 hiljada na satu sa slika ne videci ga a za te pare je mogao c5 6-7 godina mladji. Ali 1.6 strasni na onoliku tezinu, onaj volan kretenski, ljuljanje koju vi zovete udobnost, izvana autobus nazad ko prkno odnos dimenzija sam veoma lako ostavio po strani.
Eno vam vijest nece ni oni vise ljuljacke da prave, toliko je to dobro.
corsa

#2420 Re: Citroen All About

Post by corsa »

Svaka cast za ovo oko ovaca. Ili standardna suplja, bosnjo hoce da ga svi vide u mecki, bmw-u ili audi-u. Pa treba pogledati cijene na mobile.de. Ne vjerujem da su one formirane prema balkanskom mentalitetu. valjda nesto i ti evropljani od tih polovnih auta kupe. Kako li se, boze moj, oni zajebu pa skupo plate neko premium auto sa 200+ hiljada predjenih. Sto ne kupe nesto drugo, mladje, i samim tim bolje, a jeftinije? :-)
Me_again

#2421 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

basicm wrote:Ma kakav bmw, samo ekskluziva citroen, kvalitet isti a manje para.
U mjedenicu pa ova predavanja drzi! Zar nije lakse reci ne dam iki nemam para za bmw mecka audi, nego mi ovo taman po dzepu, nego laprdati kako su isti samo ovce vole da se sisaju. Pa ako je citav svijet ovce, koja je vrsta manjina u kojoj ste vi?
Sad suprotno od vas, kupio sam bmw sa 285 hiljada na satu sa slika ne videci ga a za te pare je mogao c5 6-7 godina mladji. Ali 1.6 strasni na onoliku tezinu, onaj volan kretenski, ljuljanje koju vi zovete udobnost, izvana autobus nazad ko prkno odnos dimenzija sam veoma lako ostavio po strani.
Eno vam vijest nece ni oni vise ljuljacke da prave, toliko je to dobro.

Bogatstvo je u razlikama.
Ne bi bilo dobro da svi vozimo iste aute, BMW npr.
Samo, za kupovinu auta sa skoro 300.000 km na satu (što se zna...) treba stvarno imati hrabrosti. Svaka ti čast.
Vjerovatno ga ne koristiš bog zna koliko, ono - pet šest hiljada godišnje pa kontaš trajače dugo.
ado-šampion

#2422 Re: Citroen All About

Post by ado-šampion »

U vrijeme dok je C5 bio aktuelan, godisnje ih je u EU prodavano duplo manje nego BMW jedinica, a kostaju otprilike isto, ako C5 nije i jeftiniji. I 3-4 puta manje nego BMW trica od koje je C5 oko 30% jeftiniji. Toliko o ovcama i znalcima.

I jedinica je realno jedini BMW s kojim se C5 moze poredit, i opet i tu u svemu zaostaje osim u prostoru i vjerovatno udobnosti na duge staze (nisam probao), sve ostalo je na strani BMWa, lezanje, upravljivost, kocnice, motori, mjenjaci (rucni i automatski), izolacija, kvalitet. Ne mora se to naglasavati uopste, samo je dovoljno pogledati broj prodanih primjeraka, kao i cijene polovnih.
Me_again

#2423 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

ado-šampion wrote:U vrijeme dok je C5 bio aktuelan, godisnje ih je u EU prodavano duplo manje nego BMW jedinica, a kostaju otprilike isto, ako C5 nije i jeftiniji. I 3-4 puta manje nego BMW trica od koje je C5 oko 30% jeftiniji. Toliko o ovcama i znalcima.

I jedinica je realno jedini BMW s kojim se C5 moze poredit, i opet i tu u svemu zaostaje osim u prostoru i vjerovatno udobnosti na duge staze (nisam probao), sve ostalo je na strani BMWa, lezanje, upravljivost, kocnice, motori, mjenjaci (rucni i automatski), izolacija, kvalitet. Ne mora se to naglasavati uopste, samo je dovoljno pogledati broj prodanih primjeraka, kao i cijene polovnih.
Ado, BMW je bolji auto, to je jasno kao dan. I nisam ovdje primijetio da neko tvrdi suprotno.
Fol je u tome što nekome odgovara jedno, a drugima drugo.
Fol je i u količini novca koji treba izdvojiti na početku i u toku održavanja.
Ali nije fol za raspoloživu količinu novca kupiti auto sa 300 kkm umjesto drugog auta sa 100 kkm ili manje. To je več zajeb.
condy

#2424 Re: Citroen All About

Post by condy »

Ode C5 u povijest a nema nasljednika.

Ta PSA nije normalna ni sekunde. Oni nemaju nasljendika za pa i najznačajnije vozilo iz svoje game. Pa to je sramota, Citroen je koza muzara u PSA grupaciji, zarađuje za njih, a šta dobija. Znam da to niko ne bi volio od fanova Citroena, i da to nije moguće al teoretski npr. kad bi ga kupio VW, Citroen bi se preporodio, nikad im se ne bi desilo da ga ovoliko gule i onemogućavaju sa novim modelom.
condy

#2425 Re: Citroen All About

Post by condy »

ado-šampion wrote:U vrijeme dok je C5 bio aktuelan, godisnje ih je u EU prodavano duplo manje nego BMW jedinica, a kostaju otprilike isto, ako C5 nije i jeftiniji. I 3-4 puta manje nego BMW trica od koje je C5 oko 30% jeftiniji. Toliko o ovcama i znalcima.

I sve ove prednosti keca utiču na komfor u globalu u vožnji :)
Post Reply