Hvala. Bar neko da mi ne saspe gomilu "komplimenata".archi_a wrote:Nikada, ali nikada više putnički saobraćaj u željeznicama BiH neće biti na novou održivog. Ne znam kakve vozove i vagone da nabave. Druga je stvar nostalgije i želje nas starijih i možda mlađih generacija da se ponekad, jednom ili dvaput godišnje provozamo vozom. Vremena su se promijenila i automobil je dostupan svima. Voz je jednostavno prespor. Na 3,5 miliona stanovnika je jednostavno nemoguće održati putnički saobraćaj rentabilnim.
Pruga za industrijsku zonu oko Sarajeva postoji. Nonsens je razmišljati da će se od željezničke stanice napraviti kružno prema Vogošći. Nikad. Priče za malu djecu.
Dedo mi je bio otpravnik. Njegov brat i bratić mašinovođe. Prugu volim jer sam odrastao uz nju i uz taj miris. Nikad protiv njih ni riječi, ali ovo su fakti. Nema rentabilnosti i nikad je više neće biti što se putničkog saobraćaja tiče.
Što se tiče ideje o polaganju gradskog autoputa sadašnjom prugom od Rajlovca do željezničke, meni je ideja lucidna ali dobra. Naravno, ne odlučujem ja kao ni vi. Svačije mišljenje uvažavam iako se možda nećemo složiti.
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
Naslovnica
#2401 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
-
neki
#2402 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Nikad putnički saobraćaj nije ni bio samoodrživ..uvijek se sufinansirao iz profita teretnog saobraćaja. I tako je svugdje u svijetu, putnički saobraćaj teško da može biti isplativ, ali se sufinansira iz javnih fondova ili profita teretnog saobraćaja. To je tako jer su ljudi nekad davno uvidjeli da je, gledano na nivou cijelog društva, jeftinije, ugodnije, ekonomičnije i daleko čišće transport ljudi i roba organizovati željeznicom nego putevima..archi_a wrote:Nikada, ali nikada više putnički saobraćaj u željeznicama BiH neće biti na novou održivog. Ne znam kakve vozove i vagone da nabave. Druga je stvar nostalgije i želje nas starijih i možda mlađih generacija da se ponekad, jednom ili dvaput godišnje provozamo vozom. Vremena su se promijenila i automobil je dostupan svima. Voz je jednostavno prespor. Na 3,5 miliona stanovnika je jednostavno nemoguće održati putnički saobraćaj rentabilnim.
Pruga za industrijsku zonu oko Sarajeva postoji. Nonsens je razmišljati da će se od željezničke stanice napraviti kružno prema Vogošći. Nikad. Priče za malu djecu.
Dedo mi je bio otpravnik. Njegov brat i bratić mašinovođe. Prugu volim jer sam odrastao uz nju i uz taj miris. Nikad protiv njih ni riječi, ali ovo su fakti. Nema rentabilnosti i nikad je više neće biti što se putničkog saobraćaja tiče.
Što se tiče ideje o polaganju gradskog autoputa sadašnjom prugom od Rajlovca do željezničke, meni je ideja lucidna ali dobra. Naravno, ne odlučujem ja kao ni vi. Svačije mišljenje uvažavam iako se možda nećemo složiti.
- DrugaGimnazija
#2403 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Sad i ja nesto razmišljam, ako ima mjesta za tramvaj i autoput na trasi današnje pruge, zasto ne bi bilo mjesta za željeznicu i autoput? Vise nema potrebe za 4-5 kolosijeka, 2 su dovoljna, a teretni saobracaj ce sve manje i manje ulaziti u grad, jer se industrijske zone pretvaraju u stambene.
Sent from my iPad using Tapatalk
-
__Phoenix__
#2404 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Koji mozak je crtao puteve po Sarajevu, tako da imamo Safeta Zajke, bulevar Meše Selimovića i budući gradski autoput u 500 metara zoni? Apsurdno.
Što se tiče Željezničke Stanice i izmiještanja, to može smisliti samo SDA-SDP građevinska mafija, neće im proći nadam se.
Što se tiče Željezničke Stanice i izmiještanja, to može smisliti samo SDA-SDP građevinska mafija, neće im proći nadam se.
- trambusek88
#2405 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Premještanje stanice u Rajlovac je glupost. Vjerovatno dolazi iz iste glave koja je zamislila i asfaltiranje tramvajske pruge.
Umjesto toga pametnije bi bilo raditi na uspostavljanju linija prigradske željeznice sa linijama koje bi bile integrisane u tarifni sistem javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u KS.
Sarajevo-Raštelica i Sarajevo-Podlugovi
Umjesto toga pametnije bi bilo raditi na uspostavljanju linija prigradske željeznice sa linijama koje bi bile integrisane u tarifni sistem javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u KS.
Sarajevo-Raštelica i Sarajevo-Podlugovi
-
tec
#2406 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Gradski autoput i pruga su tu planirani od 1979 i još uvijek se mogu postajati zajedno bez problema jer trasa kao trasa se nije toliko izmijenila niti je blokirana. Većina trase je u državnom vlasništvu (odnosno državnih preduzeća) i u tome je vic zašto građevinska mafija ludi za tim zemljištem, državna preduzeća jedno za drugim u zadnjih 25 godina su uništena najviše zbog terena i zgrada u njihovom vlasništvu a željeznice posjeduju najviše od sviju. Njihova tragedija je da je transport tereta profitabilan i neophodan za industriju tako da im ne uspijeva da ju unište.DrugaGimnazija wrote:Sad i ja nesto razmišljam, ako ima mjesta za tramvaj i autoput na trasi današnje pruge, zasto ne bi bilo mjesta za željeznicu i autoput? Vise nema potrebe za 4-5 kolosijeka, 2 su dovoljna, a teretni saobracaj ce sve manje i manje ulaziti u grad, jer se industrijske zone pretvaraju u stambene.
- So What!
#2407 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kao što neko reče, trenutno je prioritet Prva transverzala, a gradski autoput još uvijek nije neophodan.
Tramvaji nisu rentabilni u Sarajevu, pa šta bi Sarajevo bilo bez tramvaja. Isto tako željeznice mogu oživjeti ponovo, ne naravno u ogromnom intezitetu, ali mogu se modernizovati i privući više ljudi da ih koriste.
Nipošto se odricati željeznica.
Evo jednog krasnog primjera. Nakon Drugog svjetskog rata čak četiri grada u Hrvatskoj su imala tramvajske linije. Danas imaju samo dva, a tramvaji su se napuštali jer se vjerovalo da će autobusi biti brži, bolji, udobniji i efikasniji. Vjerujem da bi Dubrovnik i Rijeka rado vratili tramvaje isto kao Niš i Novi Sad u Srbiji, ali pogrešnom procjenom tadašnjih vlasti vjerovalo da su autobusi revolucionarni da mogu slobodno isključiti tramvaje.
Ispalo je da su tramvaji još uvijek neprevaziđeni, čak i London u jednom dijelu grada (Croydon) je 1998. odlučio uvesti tramvajsku mrežu kako bi riješio problem javnog transporta u tom dijelu grada.
Stoga ne treba isključivati ni željeznice još uvijek.
Tramvaji nisu rentabilni u Sarajevu, pa šta bi Sarajevo bilo bez tramvaja. Isto tako željeznice mogu oživjeti ponovo, ne naravno u ogromnom intezitetu, ali mogu se modernizovati i privući više ljudi da ih koriste.
Nipošto se odricati željeznica.
Evo jednog krasnog primjera. Nakon Drugog svjetskog rata čak četiri grada u Hrvatskoj su imala tramvajske linije. Danas imaju samo dva, a tramvaji su se napuštali jer se vjerovalo da će autobusi biti brži, bolji, udobniji i efikasniji. Vjerujem da bi Dubrovnik i Rijeka rado vratili tramvaje isto kao Niš i Novi Sad u Srbiji, ali pogrešnom procjenom tadašnjih vlasti vjerovalo da su autobusi revolucionarni da mogu slobodno isključiti tramvaje.
Ispalo je da su tramvaji još uvijek neprevaziđeni, čak i London u jednom dijelu grada (Croydon) je 1998. odlučio uvesti tramvajsku mrežu kako bi riješio problem javnog transporta u tom dijelu grada.
Stoga ne treba isključivati ni željeznice još uvijek.
- Haris033
#2408 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Samo šine (tramvaj, voz, podzemna) mogu riješiti problem svakodnevnih gužvi u saobraćaju (primjer, Beč).
Gledati da u budućnosti se pravi više tramvajske pruge.
Iskoristiti tok rijeke Miljacke za postavljanje neke vrste voza "u zraku" (ne zezam se).
Vjerujem da bi se većina odrekla vožnje u svojim automobilima, kada bi gradski saobraćaj bio organizovan na taj način da se od tačke A do tačke B dođe uz neki normalan red vožnje, bez prevelikih gužvi i slično. Kada bi to omogućili, onda i godišnja karta od 1000 KM ne bi bila skupa.
Kamo sreće da Bakir dovede kakvog bogatog šeika i da isti finansira izgradnju podzemne željeznice, umjesto što prave "elitna" naselja, hotele i tržne centre...
Gledati da u budućnosti se pravi više tramvajske pruge.
Iskoristiti tok rijeke Miljacke za postavljanje neke vrste voza "u zraku" (ne zezam se).
Vjerujem da bi se većina odrekla vožnje u svojim automobilima, kada bi gradski saobraćaj bio organizovan na taj način da se od tačke A do tačke B dođe uz neki normalan red vožnje, bez prevelikih gužvi i slično. Kada bi to omogućili, onda i godišnja karta od 1000 KM ne bi bila skupa.
Kamo sreće da Bakir dovede kakvog bogatog šeika i da isti finansira izgradnju podzemne željeznice, umjesto što prave "elitna" naselja, hotele i tržne centre...
-
breuer
#2409 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
meni, majke mi koliko god to ludo i glupo zvučalo, uopšte ne izgleda loše ideja o podzemnoj trasi metroa od npr. predsjedništva do Elidže, imal neko stručniji da me odmah u startu opovrgne i uputi u smjeru razvijanja i poboljšavanja postojećeg javnog transporta 
- zforumas
#2410 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
breuer wrote:meni, majke mi koliko god to ludo i glupo zvučalo, uopšte ne izgleda loše ideja o podzemnoj trasi metroa od npr. predsjedništva do Elidže, imal neko stručniji da me odmah u startu opovrgne i uputi u smjeru razvijanja i poboljšavanja postojećeg javnog transporta
dovoljno
- Haris.ba
#2411 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Poslovnoj/industrijskoj zoni u Vogošći treba pruga. I to elektrificirana (naravno da može jednotračna, nije to problem). Vogošći treba i izmještanje postojeće jednotračne pruge iz centra grada. I to treba gledati da ide uz trasu prve transferzale (i skreće vlastitom trasom bez križanja sa cestovnim saobraćajem u istom nivou prema poslovnoj zoni). Nemam ja zabluda da to trenutno ne može. Ali, tu trasu treba forsirati makar prostornim i regulacionim planovima. I doći će vrijeme za izgradnju. Ko što su svi mislili da A transferzala neće nikada biti napravljena. Najgore je ne imati viziju razvoja.Naslovnica wrote:
Jednotračna pruga za Vogošću je bila sasvim dovoljna i dok je u Vogošći cvjetala industrija, dok su išle hiljade golfova, dok su radili Pretis, Unis i šta sve ne. Sada bi odjednom pravili još jednu prugu, preko Hotonja, i još jednu kroz Vogošću? Meni je to nebulozno.
Ovo su zahvati koji trebaju da bi se proizvela para koja će napuniti budžete i omogućiti vraćanje kredita za saobraćaj. Te uzimanje novih i za ceste.
Veza sa lukom u Pločama i sa lukom u Brčkom je nevjerovatno važna. Sarajevo je slijepo crijevo u brdima. Jedina šansa mu je da ima dobru saobraćajnu povezanost.
- studiorum_tuzlaensis
#2412 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Čuj metro, uozbiljite se, Sarajevo neće bit za metroa za 250 godina, a tek sad. Gužve će uvijek biti, što više cesta praviš, gužve su veće. Zabrani vožnju i imaćeš manju gužvu. 
-
breuer
#2413 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
?! molim Vaše stručno pojašnjenje...zforumas wrote:breuer wrote:meni, majke mi koliko god to ludo i glupo zvučalo, uopšte ne izgleda loše ideja o podzemnoj trasi metroa od npr. predsjedništva do Elidže, imal neko stručniji da me odmah u startu opovrgne i uputi u smjeru razvijanja i poboljšavanja postojećeg javnog transporta![]()
dovoljno
- zforumas
#2414 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Strucno ti kazem da u Bosni djecu istjeruju iz skole a ti pricas o izgradnji metroa...je li treba strucnije misljenje?breuer wrote:?! molim Vaše stručno pojašnjenje...zforumas wrote:breuer wrote:meni, majke mi koliko god to ludo i glupo zvučalo, uopšte ne izgleda loše ideja o podzemnoj trasi metroa od npr. predsjedništva do Elidže, imal neko stručniji da me odmah u startu opovrgne i uputi u smjeru razvijanja i poboljšavanja postojećeg javnog transporta![]()
dovoljno
-
breuer
#2415 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
pa ne mora metro biti razgranata mreža kao u Londonu ili u većim gradovima, spominjem jednu liniju koja bi opsluživala kičmu grada Elidža-Marijin dvor, i ja sam stava da Sarajevo ima super predispoziciju za razvoj javnog transporta pogotovo tramvajskog, ali neka laka podzemna željeznica, kao što je DLR u Londonu, mislim da bi dosta rasteretila grad.studiorum_tuzlaensis wrote:Čuj metro, uozbiljite se, Sarajevo neće bit za metroa za 250 godina, a tek sad. Gužve će uvijek biti, što više cesta praviš, gužve su veće. Zabrani vožnju i imaćeš manju gužvu.
- studiorum_tuzlaensis
#2416 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Nema računice za metro, davno je to utvrđeno da je donja granica za metro 1.5+ miliona stanovnika metro regije. Lijepo je maštati, ali troškovi izgradnje jednog metroa od preds, do Ilidže bi nadmašili čitav koridor V-c, da bi se opet sa njim vozio minimalan broj ljudi. Zagreb je savršen primjer grada koji svakodnevno ogroman broj stanovnika prevozi tramvajima iako se nalazi na nekoj donjoj granici isplativosti za gradnju metroa.
Metro je često ulaganje koje se ne isplati (primjer je Solun u prethodnih 10 godina), ali daje dobre predispozicije za razvoj gradske cjeline i povećanje broja stanovnika.
Tramvaji ovakvi kakvi jesu opslužuju Sarajevo solidno iako ne rade punim kapacitetom.
Metro je često ulaganje koje se ne isplati (primjer je Solun u prethodnih 10 godina), ali daje dobre predispozicije za razvoj gradske cjeline i povećanje broja stanovnika.
Tramvaji ovakvi kakvi jesu opslužuju Sarajevo solidno iako ne rade punim kapacitetom.
-
Gray
#2417 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
studiorum_tuzlaensis wrote:Nema računice za metro, davno je to utvrđeno da je donja granica za metro 1.5+ miliona stanovnika metro regije. Lijepo je maštati, ali troškovi izgradnje jednog metroa od preds, do Ilidže bi nadmašili čitav koridor V-c, da bi se opet sa njim vozio minimalan broj ljudi. Zagreb je savršen primjer grada koji svakodnevno ogroman broj stanovnika prevozi tramvajima iako se nalazi na nekoj donjoj granici isplativosti za gradnju metroa.
A podizanje tramvaja iznad nivoa saobraćajnice, tj. da ide sadašnjom tramvajskom rutom ali izdignut na stubovima, a da se na mjesto sadašnjih tramvajskih šina proširi cesta za autosaobraćaj? Da li bi se takvo nešto isplatilo?
- DrugaGimnazija
#2418 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ono sto bi se najviše isplatilo je završavanje puteva koji su već u planu, južne i sjeverne longitudinale, gradskog autoputa, te I, V, VI, IX, XII i XIII transverzala. Sve jeftiniji projekti od metroa, izdignutog tramvaja ili tramvaja na Miljacki.Gray wrote:studiorum_tuzlaensis wrote:Nema računice za metro, davno je to utvrđeno da je donja granica za metro 1.5+ miliona stanovnika metro regije. Lijepo je maštati, ali troškovi izgradnje jednog metroa od preds, do Ilidže bi nadmašili čitav koridor V-c, da bi se opet sa njim vozio minimalan broj ljudi. Zagreb je savršen primjer grada koji svakodnevno ogroman broj stanovnika prevozi tramvajima iako se nalazi na nekoj donjoj granici isplativosti za gradnju metroa.
A podizanje tramvaja iznad nivoa saobraćajnice, tj. da ide sadašnjom tramvajskom rutom ali izdignut na stubovima, a da se na mjesto sadašnjih tramvajskih šina proširi cesta za autosaobraćaj? Da li bi se takvo nešto isplatilo?
Konkretno, izdizanje tramvaja i proširivanje bulevara za 2-3 trake bi bilo skuplje, a manje efikasno od izgradnje gradskog autoputa.
-
Gray
#2419 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
To razumijem što se tiče auto saobraćaja, a mislio sam više radi ubrzavanja i poboljšavanja brzine i efikasnosti javnog prevoza, tj. da tramvaj ne ovisi od semafora, saobraćajnih gužvi, udesa i slično?DrugaGimnazija wrote:Ono sto bi se najviše isplatilo je završavanje puteva koji su već u planu, južne i sjeverne longitudinale, gradskog autoputa, te I, V, VI, IX, XII i XIII transverzala. Sve jeftiniji projekti od metroa, izdignutog tramvaja ili tramvaja na Miljacki.Gray wrote:studiorum_tuzlaensis wrote:Nema računice za metro, davno je to utvrđeno da je donja granica za metro 1.5+ miliona stanovnika metro regije. Lijepo je maštati, ali troškovi izgradnje jednog metroa od preds, do Ilidže bi nadmašili čitav koridor V-c, da bi se opet sa njim vozio minimalan broj ljudi. Zagreb je savršen primjer grada koji svakodnevno ogroman broj stanovnika prevozi tramvajima iako se nalazi na nekoj donjoj granici isplativosti za gradnju metroa.
Konkretno, izdizanje tramvaja i proširivanje bulevara za 2-3 trake bi bilo skuplje, a manje efikasno od izgradnje gradskog autoputa.
- trambusek88
#2420 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Planirana je nova željeznička pruga od Željezničke stanice do Vogošće duž prve transverzale, i planirano je da se industrijski kolosjek uključuje na tu prugu umjesto da ide kroz naselje.Haris.ba wrote:Poslovnoj/industrijskoj zoni u Vogošći treba pruga. I to elektrificirana (naravno da može jednotračna, nije to problem). Vogošći treba i izmještanje postojeće jednotračne pruge iz centra grada. I to treba gledati da ide uz trasu prve transferzale (i skreće vlastitom trasom bez križanja sa cestovnim saobraćajem u istom nivou prema poslovnoj zoni). Nemam ja zabluda da to trenutno ne može. Ali, tu trasu treba forsirati makar prostornim i regulacionim planovima. I doći će vrijeme za izgradnju. Ko što su svi mislili da A transferzala neće nikada biti napravljena. Najgore je ne imati viziju razvoja.Naslovnica wrote:
Jednotračna pruga za Vogošću je bila sasvim dovoljna i dok je u Vogošći cvjetala industrija, dok su išle hiljade golfova, dok su radili Pretis, Unis i šta sve ne. Sada bi odjednom pravili još jednu prugu, preko Hotonja, i još jednu kroz Vogošću? Meni je to nebulozno.
Ovo su zahvati koji trebaju da bi se proizvela para koja će napuniti budžete i omogućiti vraćanje kredita za saobraćaj. Te uzimanje novih i za ceste.
Veza sa lukom u Pločama i sa lukom u Brčkom je nevjerovatno važna. Sarajevo je slijepo crijevo u brdima. Jedina šansa mu je da ima dobru saobraćajnu povezanost.
E sad hoće li to biti za 20, 30, 50 godina pokazaće vrijeme.
http://dp.ks.gov.ba/sites/dp.ks.gov.ba/ ... 1600_0.jpg
- Thorgerson
#2421 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Moras dobiti gomilu "komplimenata" kad ne zelis da saslusas tudje misljenje, argumentovano. Nego furas svoju pricu koja nema nikakvog argumenta.Naslovnica wrote:Hvala. Bar neko da mi ne saspe gomilu "komplimenata".
Jedini tvoj argument jeste zeljeznice propale, pa ajmo ih jos dokusurat ukinut im prugu i izmjestit na periferiju. Pa najbolje onda ukinuti skroz zeljeznice.
Ne znam koliko ste putovali, ali svaka metropola, veci grad ima zeljeznicu u svom srcu, centru. To ima i Sarajevo. I vi biste to ukinuli i premjestili takvo jedno bogatstvo u Rajlovac.
Cuj izmjestati prugu i polagati tramvajsku prugu iz Rajlovca prema Sarajevu? Da bi ljudi sa voza presjedali na tramvaj? Halo, gdje tu logika? Gdje logika praviti jos jednu trasu tramvajske pruge pored vec postojece?
I odakle ce ljudi dolaziti iz Rajlovca i koristiti te tramvaje? Ne kontam?
Pa zasto sada odmah ljude ne vozimo u centar? Imamo prugu. Imamo vozove? Zasto Kanton ne bi na neki nacin investirao u gore navedeno. Napravio jos jedan kolosijek zajedno za Zeljeznicama, da se dogovori neka saradnja i integracija sa GRAS-om koja bi bila na obostrano zadovoljstvo i profit.
Dakle, to je ono sto treba u buducnosti uraditi, a ne izmjestanje pruge.
Zamisli da sjednes na Ilidzi na voz i budes na Marijin Dvoru za 10 minuta. Sad mi reci da li bi covjek sa imalo mozga sjedao u sopstveno auto i gusio se u guzvi 30 minuta ili se truckao po tramvaju 50 minuta ako bi imao takvu alternativu?
A to nije SF. Mislim da nije problem izgraditi dodatni kolosijek barem od Ilidze do centra. Te napraviti mozda 4 stanice na kojima bi voz stao dok dodje do Marijin Dvora. Kanton tu ne bi trebao puno investirati, a moglo bi se dogovoriti sa zeljeznicama kako vec prebiti koristenje pruge i vozova.
A ja ti garantujem vozovi bi bili krcati. Nema semafora, nema guzve, nema zastoja - tacno znas kad ces krenut - tacno znas kad ces biti na kojoj stanici. A poreda avionskog i brodskog, zeljeznicki spada u najudobnije transporte.
Vi ovdje pricate bajke i basne. Kakav crni metro. Shvatam da ovo nije neki strucni forum, ali dajte molim vas uozbiljite se malo.
BTW. Evo nekoliko zeljeznickih stanica.
Zagreb

Oslo
Helsinki

Beč

Beč
Last edited by Thorgerson on 07/12/2016 08:27, edited 1 time in total.
-
archi_a
#2422 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Već se dijelimo na one koji pričaju gluposti i/ili bajke i one koji sve "znaju".
To je to demokratsko pravo izražavanja.
Željezničku moramo imati u centru, jer to imaju sve metropole, pa makar samo 50 putnika bude tokom dana, uključujući i radnike na istoj!
DakleN, neki bi ovdje da vozom povežu Ilidžu, i prigradska mjesta sa centrom. I to ni manje ni više sa četiri stajanja do centra.
Pošto vidim da su mišljenja kompetentna. Koliki je to očekivani priliv potencijalnih putnika koji se očekuje svaki dan u centru, da bi vagoni bili krcati ? Koliko daleko su te stanice od prvih kuća uvaženih putnika, a koji bi se odlučili da špartaju do stanice i da se ukrcaju na gradski voz ? Koliko njih će onda od glavne stanice presjedati na tramvaj a koliko će ih se od stanice pješice odgegati do čaršije ? Pošto vidim da ima i takvih tumačenja, pa je vjerovatno to neko stavio na papir i izračunao održivost i isplativost istog projekta.
Ja ću evo biti laik, pa ću zaključiti da će ovo biti implementirano nikad, bez obzira koja stranka bude na vlasti i kakvi stručnjaci da budu na mjestu odlučivanja. Kao što neće biti napravljen ni metro. Samo zamislite metro koji staje na svakih 150 metara.
I da bude zamjena tramvaju ? Kao ni viseći tramvaj. Koliko je to stepenica da siđeš sa stanice ? Kako riješiti pristup za invalide ?
Kod nas ljudi neće da se popnu uz stepenice na pješačkim mostovima koji već imaju ili da prođu kroz pasarelu , već stavljaju glavu u torbu i preskaču ograde i pretrčavaju cestu a da se penju nekakvim stepeništem da bi ušli u tram. Ma daj.
To je to demokratsko pravo izražavanja.
Željezničku moramo imati u centru, jer to imaju sve metropole, pa makar samo 50 putnika bude tokom dana, uključujući i radnike na istoj!
DakleN, neki bi ovdje da vozom povežu Ilidžu, i prigradska mjesta sa centrom. I to ni manje ni više sa četiri stajanja do centra.
Pošto vidim da su mišljenja kompetentna. Koliki je to očekivani priliv potencijalnih putnika koji se očekuje svaki dan u centru, da bi vagoni bili krcati ? Koliko daleko su te stanice od prvih kuća uvaženih putnika, a koji bi se odlučili da špartaju do stanice i da se ukrcaju na gradski voz ? Koliko njih će onda od glavne stanice presjedati na tramvaj a koliko će ih se od stanice pješice odgegati do čaršije ? Pošto vidim da ima i takvih tumačenja, pa je vjerovatno to neko stavio na papir i izračunao održivost i isplativost istog projekta.
Ja ću evo biti laik, pa ću zaključiti da će ovo biti implementirano nikad, bez obzira koja stranka bude na vlasti i kakvi stručnjaci da budu na mjestu odlučivanja. Kao što neće biti napravljen ni metro. Samo zamislite metro koji staje na svakih 150 metara.
Kod nas ljudi neće da se popnu uz stepenice na pješačkim mostovima koji već imaju ili da prođu kroz pasarelu , već stavljaju glavu u torbu i preskaču ograde i pretrčavaju cestu a da se penju nekakvim stepeništem da bi ušli u tram. Ma daj.
Last edited by archi_a on 06/12/2016 16:58, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#2423 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Drug,Thorgerson wrote:Moras dobiti gomilu "komplimenata" kad ne zelis da saslusas tudje misljenje, argumentovano. Nego furas svoju pricu koja nema nikakvog argumenta.Naslovnica wrote:Hvala. Bar neko da mi ne saspe gomilu "komplimenata".
Jedini tvoj argument jeste zeljeznice propale, pa ajmo ih jos dokusurat ukinut im prugu i izmjestit na periferiju. Pa najbolje onda ukinuti skroz zeljeznice.
Ne znam koliko ste putovali, ali svaka metropola, veci grad ima zeljeznicu u svom srcu, centru. To ima i Sarajevo. I vi biste to ukinuli i premjestili takvo jedno bogatstvo u Rajlovac.![]()
![]()
Cuj izmjestati prugu i polagati tramvajsku prugu iz Rajlovca prema Sarajevu? Da bi ljudi sa voza presjedali na tramvaj? Halo, gdje tu logika? Gdje logika praviti jos jednu trasu tramvajske pruge pored vec postojece?
I odakle ce ljudi dolaziti iz Rajlovca i koristiti te tramvaje? Ne kontam?
Pa zasto sada odmah ljude ne vozimo u centar? Imamo prugu. Imamo vozove? Zasto Kanton ne bi na neki nacin investirao u gore navedeno. Napravio jos jedan kolosijek zajedno za Zeljeznicama, da se dogovori neka saradnja i integracija sa GRAS-om koja bi bila na obostrano zadovoljstvo i profit.
Dakle, to je ono sto treba u buducnosti uraditi, a ne izmjestanje pruge.
Zamisli da sjednes na Ilidzi na voz i budes na Marijin Dvoru za 10 minuta. Sad mi reci da li bi covjek sa imalo mozga sjedao u sopstveno auto i gusio se u guzvi 30 minuta ili se truckao po tramvaju 50 minuta ako bi imao takvu alternativu?
A to nije SF. Mislim da nije problem izgraditi dodatni kolosijek barem od Ilidze do centra. Te napraviti mozda 4 stanice na kojima bi voz stao dok dodje do Marijin Dvora. Kanton tu ne bi trebao puno investirati, a moglo bi se dogovoriti sa zeljeznicama kako vec prebiti koristenje pruge i vozova.
A ja ti garantujem vozovi bi bili krcati. Nema semafora, nema guzve, nema zastoja - tacno znas kad ces krenut - tacno znas kad ces biti na kojoj stanici. A poreda avionskog i brodskog, zeljeznicki spada u najudobnije transporte.
Vi ovdje pricate bajke i basne. Kakav crni metro. Shvatam da ovo nije neki strucni forum, ali dajte molim vas uozbiljite se malo.
BTW. Evo nekoliko zeljeznickih stanica.
Zagreb
Oslo
Helsinki
Beč
Beč
Očito je da ne čitaš sve što sam napisao, nego odokativno izvlačiš zaključke iz površno pročitanog teksta.
Ja sam ozbiljan da ne mogu biti ozbiljniji.
Ja nigdje nisam napisao da su željeznice propale, niti da ih treba dokusuriti i ukinuti ih.
Napisao sam da željeznice trenutno rade sa manje od 10% kapaciteta u odnosu na prijeratni, i da se to neće u dogledno vrijeme promijeniti, a pitanje je da li će se ikada promijeniti. Golemom željezničkom stanicom dnevno prođe stotinjak ljudi, to isto važi i za trasu od Rajlovca do Željezničke. Potpuno nerentabilno, niti će ikada više biti rentabilno (neki su se složili sa mojom konstatacijom, nebitno).
Ja sam nabrojao mnoge argumente za izmještanje trase željezničke stanice, ali ih ti očito nisi pročitao, ili ne želiš da ih čitaš.
Ti krećeš od premise da je željeznička stanica koju mi imamo u centru grada nekakvo bogatstvo, da je imaju mnogi gradovi, da je to nešto vrijedno? OK, možda tebi jeste i onima koji dijele tvoje mišljenje, i bilo bi to lijepo da je željeznica funkcionalna, ali nije. Niti će biti još dugo vremena. A možda nikada.
Ako nisi primijetio, ljudi već odavno presjedaju s voza na tramvaj, ili na broj 4 ili na broj 1, u zavisnosti gdje idu. Ako idu prema Novom gradu i Ilidži, mnogo bi im bilo jednostavnije prebacivati se tramvajem iz Rajlovca prema Stupu i dalje, nego se vraćati iz Centra prema konačnom odredištu.
Meni govoriš da govorim o bajkama i basnama, a ti bi vozom za Marijin Dvor?
Očito je da smo, nažalost, previše udaljeni sa mišljenjima.
Gledaj ljepote...

- So What!
#2424 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
I dalje vjeruj mi, apsolutno su ti invalidni argumenti kada je u pitanju sahranjivanja željeznice i pravljenja paralelne tramvajske mreže na istom potezu.
Ne govorim da sve znam, ali položaj Sarajeva, njegovu putnu infrastrukturu, postojeću, u izgradnji i planiranu izučavam već nekoliko godina.
Kada odem vani negdje, sve skoro upoređujem sa Sarajevom. Jednostavno željeznice su preveliko bogatstvo da bi ga se tako lahko odrekli i mislim da je red ovaj offtopic malo ohane više.
Mislim da postoji tema o željeznicama, s tim da izmještanje Željezničke stanice ti se neće nikada desiti.
Ne govorim da sve znam, ali položaj Sarajeva, njegovu putnu infrastrukturu, postojeću, u izgradnji i planiranu izučavam već nekoliko godina.
Kada odem vani negdje, sve skoro upoređujem sa Sarajevom. Jednostavno željeznice su preveliko bogatstvo da bi ga se tako lahko odrekli i mislim da je red ovaj offtopic malo ohane više.
Mislim da postoji tema o željeznicama, s tim da izmještanje Željezničke stanice ti se neće nikada desiti.
-
Naslovnica
#2425 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ko je rekao da se odričemo željeznice, šta vam je ljudi?!
Ja to nigdje nisam napisao.
Ja to nigdje nisam napisao.