jesu li prevaranti preprodavci auta koji g2 cijene 3-4 hiljade? trziste odredjuje cijenu, ovaj sa satom, ako ga ne proda po ovo cijeni on ce je spustiti...ili ako vidi da dobro ide po ovoj cijeni, on ce je malo dici...cijena proizvoda se odredjuje po tome koliko je neko spreman da plati... to nema veze sa prevaramadjeco rucak je gotov wrote:Ako neko prodaje sat koji ne vrijedi 80km i njegova stvarna vrijednost je 20-30km taj covjek je prevarant.Zasto pa zato sto ne znaci ako si narucio nesto iz vana kako mozes da se prema tome ponasas kao da si ga ti napravio.Precjenjivat nesto sto ne vrijedi je cista prevara.I ko ti garantuje uopste da je taj sat 100% ispravan?Mozda postoji razlog zasto mu je ta cijena vani.goran16v wrote:I dalje ovi sto tvrde da je prevara ne mogu da odgovore na pitanje: Ako neko vidi ovaj sat i cijenu 80KM, plati 80KM i u dogovorenom roku dobije ispravan sat koji odgovara slici i opisu iz oglasa sta je tu prevara?!?!?!?!?!
Prevaranti na PIK-u
- holowey
#2401 Re: Prevaranti na PIK-u
- djeco rucak je gotov
#2402 Re: Prevaranti na PIK-u
Ne znam jesu li oni prevaranti i koliko je njih to auto izaslo.O ovom pricam jel postoji stvarna vrijednost toga koju smo imali priliku vidjeti.Za stvari rekla kazala nisam kompetentan da pricam bez valjanog dokaza.I da, smatram da je vecina stvari danas bazirana na varanju samo je na to narod oguglo...
- holowey
#2403 Re: Prevaranti na PIK-u
ni ti ne znas koliko je to prodavca izasao sat, mozda je druga,treca ruka... pogledas katalog osiguravajucih kuca i vidis stvarnu vrijednost g2... jeli pet kifli vrijedi koliko jedan hljeb, jeli i to prevara da kifla toliko kosta? jeli prevara da sok u kaficu kosta 3 marke a nabavna cijena je ispod marke?djeco rucak je gotov wrote:Ne znam jesu li oni prevaranti i koliko je njih to auto izaslo.O ovom pricam jel postoji stvarna vrijednost toga koju smo imali priliku vidjeti.Za stvari rekla kazala nisam kompetentan da pricam bez valjanog dokaza.I da, smatram da je vecina stvari danas bazirana na varanju samo je na to narod oguglo...
izgleda da se prevarom ne bi smatralo samo onda kada kupci odredjuju cijenu: dodjes u radnju i kazes, mislim da ti taj tv ne vrijedi vise od 50 maraka, ako mi ne prodas po toj cijeni ti si prevarant
- Averus
#2404 Re: Prevaranti na PIK-u
@djeco: Razumijem te i smatram da si donekle u pravu. Ali budimo realni, otiđi u bilo koju radnju.
Vidiš one cipele od 500KM? Njihova nabavna je 100.
Vidiš one patike od 180? Njihova nabavna je 10-20KM.
Vidiš onaj monitor od 300? Nabavna: 100-150.
Danas je to trgovina, a ne prevara jbg
(govorim o ovim cijenama jer sam to sve saznao kroz posao i to je jedan od razloga sto nisam u radnji kupio patike, cipele, ni monitor vec 6 godina)
Danas je to trgovina, a ne prevara jbg
(govorim o ovim cijenama jer sam to sve saznao kroz posao i to je jedan od razloga sto nisam u radnji kupio patike, cipele, ni monitor vec 6 godina)
- xamp
#2405 Re: Prevaranti na PIK-u
Lik je odredio cijenu. Isto tako rade i sve prodavnice. Odrede cijenu pa hoce da kupi nek kupi. Ko je kriv ovom liku sto je kupio sat za mnogo skuplje od prave vrijednosti. Prodavac je stavio cijenu i uradio sve kako je pisalo.
- djeco rucak je gotov
#2406 Re: Prevaranti na PIK-u
To je to samo ja cu za takve opet reci da su varalice jel zbog situacije i cinjenice da mnogi danas nemaju znanja, vremena,mogucnosti da to kupe jeftinije oni profitiraju.Isto kao u ratu sto se litra ulja prodavala za 100km.Neko ce reci snalazljivost za mene je to i uvijek ce biti varanje.Averus wrote:@djeco: Razumijem te i smatram da si donekle u pravu. Ali budimo realni, otiđi u bilo koju radnju.
Danas je to trgovina, a ne prevara jbg![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2407 Re: Prevaranti na PIK-u
gazda plaća radnike, porez, prostor, doprinose, struju, grijanje....Averus wrote:@djeco: Razumijem te i smatram da si donekle u pravu. Ali budimo realni, otiđi u bilo koju radnju.
Danas je to trgovina, a ne prevara jbg![]()
a ovaj s pika ne plaća ništa
- djeco rucak je gotov
#2408 Re: Prevaranti na PIK-u
Normala mi je kad neko zeli da zaradi nesto simbolicno, to od pocetka pricam a kad neko zeli da se obogati na necemu sto ne vrijedi to mi nikad nece bit normala.Eto zasto ne idem u kinu.uskrsno_respo wrote:Ako gledas to njegova stvarna vrijednost je 2-3 dolaradjeco rucak je gotov wrote:Ako neko prodaje sat koji ne vrijedi 80km i njegova stvarna vrijednost je 20-30km taj covjek je prevarant.Zasto pa zato sto ne znaci ako si narucio nesto iz vana kako mozes da se prema tome ponasas kao da si ga ti napravio.Precjenjivat nesto sto ne vrijedi je cista prevara.I ko ti garantuje uopste da je taj sat 100% ispravan?Mozda postoji razlog zasto mu je ta cijena vani.goran16v wrote:I dalje ovi sto tvrde da je prevara ne mogu da odgovore na pitanje: Ako neko vidi ovaj sat i cijenu 80KM, plati 80KM i u dogovorenom roku dobije ispravan sat koji odgovara slici i opisu iz oglasa sta je tu prevara?!?!?!?!?!
I zasto ne odes u kinu onda pa ne kupis to za 5 maraka a ne za 20
- Averus
#2409 Re: Prevaranti na PIK-u
Gazda radnicima plaća 400-500KM plate.
A na jednim cipelama uzme 400KM zarade. ČISTE zarade.
Famozni "Basket" (sportska obuća) je prodavao Nike i Adidas original za 200KM.
Inače, eto da vas uputim, taj čovjek naruči kontejner od 1000 pari patika iz turske. Cijena jednih je, vjerovali ili ne, 1.40$ sa dostavom, carinom itd. izađe na max. 10$.
Varanje čisto, ali kako i rekoh - danas je to samo trgovina.
A na jednim cipelama uzme 400KM zarade. ČISTE zarade.
Famozni "Basket" (sportska obuća) je prodavao Nike i Adidas original za 200KM.
Inače, eto da vas uputim, taj čovjek naruči kontejner od 1000 pari patika iz turske. Cijena jednih je, vjerovali ili ne, 1.40$ sa dostavom, carinom itd. izađe na max. 10$.
Varanje čisto, ali kako i rekoh - danas je to samo trgovina.
- xamp
#2410 Re: Prevaranti na PIK-u
Za vas koji smatrate da je trgovat = prevarant, mislim da je najbolje da pratite svjetski trend Fair trade-a...
Vise info imate ovdje:
http://www.fairtrade.net/
Ukratko: Fair Trade trgovina / kupovina je market gdje nema middle man-a tako da proizvode placate direktno proizvodjacima a ne trgovinama..
Vise info imate ovdje:
http://www.fairtrade.net/
Ukratko: Fair Trade trgovina / kupovina je market gdje nema middle man-a tako da proizvode placate direktno proizvodjacima a ne trgovinama..
-
BadBoy
#2411 Re: Prevaranti na PIK-u
Taj sat vrijedi onoliko koliko je neko spreman dati za njega. Ako postoji neko ko će ga platiti 80KM onda taj sat i vrijedi toliko. Moderni kapitalizam.
-
goran16v
#2412 Re: Prevaranti na PIK-u
Nidje veze! Ako cemo vec o tome kolika je njegova stvarna vrijendost onda ona nije ni 20-30 KM nego 5-6 KM i sta cemo sad! Ni dalje nisi u stanju objasniti:djeco rucak je gotov wrote: Ako neko prodaje sat koji ne vrijedi 80km i njegova stvarna vrijednost je 20-30km taj covjek je prevarant.
Ako neko vidi ovaj sat i cijenu 80KM, plati 80KM i u dogovorenom roku dobije ispravan sat koji odgovara slici i opisu iz oglasa GDJE i STA je tu prevara?!?!?!?!?!
- djeco rucak je gotov
#2413 Re: Prevaranti na PIK-u
dzaba tebi pricat kad ne zelis da shvatis.objasnjeno do sad 100 puta.goran16v wrote:Nidje veze! Ako cemo vec o tome kolika je njegova stvarna vrijendost onda ona nije ni 20-30 KM nego 5-6 KM i sta cemo sad! Ni dalje nisi u stanju objasniti:djeco rucak je gotov wrote: Ako neko prodaje sat koji ne vrijedi 80km i njegova stvarna vrijednost je 20-30km taj covjek je prevarant.
Ako neko vidi ovaj sat i cijenu 80KM, plati 80KM i u dogovorenom roku dobije ispravan sat koji odgovara slici i opisu iz oglasa GDJE i STA je tu prevara?!?!?!?!?!
- Bakir1
#2414 Re: Prevaranti na PIK-u
ja isto ne shvacam, znaci svi koji marziraju robu su prevaranti?
- djeco rucak je gotov
#2415 Re: Prevaranti na PIK-u
sto generalizovat stvar ako pricamo o satu konkretno?ko koliko i za sta uzima to nije tema i o tome se da diskutovat.
- Bakir1
#2416 Re: Prevaranti na PIK-u
pa ako se posmatra sa tog gledista mora se tako tumaciti.
ja kupim auto za 1000 KM, njegova stvarna vrijednost je 3000 KM, prodam ga tebi za 2200 KM, zaradim na tebi razliku i to me cini prevarantom ili?
ja kupim auto za 1000 KM, njegova stvarna vrijednost je 3000 KM, prodam ga tebi za 2200 KM, zaradim na tebi razliku i to me cini prevarantom ili?
- djeco rucak je gotov
#2417 Re: Prevaranti na PIK-u
auto ako je ispravno i ako za njega trazis onoliko koliko drugi prodaju nisi prevarant bez obzira koliko je on tebe izasao.mogo si ga dobit na poklon koga to briga ako ga prodajes po cijeni kao ostali.ako puno odudaras od ostalih a prodajes isto da onda si prevarant.Bakir1 wrote:pa ako se posmatra sa tog gledista mora se tako tumaciti.
- Bakir1
#2418 Re: Prevaranti na PIK-u
zamjena teza, konzerva pastete u bajri za nekoga ko ima dobar rabat je 0,65 KM, ti je kupujes za 1 KM, po logici koja se gura oko sata taj koji prodaje tu pastetu je prevarant, jer ista kosta u fabrici daleko manje?
mislim karikiram ali tako stvari hodaju, taj neko sto prodaje sve dok ima musterija neka prodaje, skida kajmak ili udara porez na budale svejedno, ali ja licno smatram da prevarant nije
mislim karikiram ali tako stvari hodaju, taj neko sto prodaje sve dok ima musterija neka prodaje, skida kajmak ili udara porez na budale svejedno, ali ja licno smatram da prevarant nije
- djeco rucak je gotov
#2419 Re: Prevaranti na PIK-u
Vidis opet ti poređenje nije ok jel sam i sam rekao da onaj ko zeli da zaradi neku pristojnu cifru je uredu... pa ljudi od necega moraju da zive sto je sasvim logicno.Ovaj da prodaje u tvom slucaju pastetu za 10km a kupuje po 65 feninga normalno da je prevarant.Bakir1 wrote:zamjena teza, konzerva pastete u bajri za nekoga ko ima dobar rabat je 0,65 KM, ti je kupujes za 1 KM, po logici koja se gura oko sata taj koji prodaje tu pastetu je prevarant, jer ista kosta u fabrici daleko manje?
-
Lopov-eliminator
#2420 Re: Prevaranti na PIK-u
@djeco rucak je gotov, aj ti nama reci jednu stvar, jel ti ovo lozis raju sve vrijeme?djeco rucak je gotov wrote:Vidis opet ti poređenje nije ok jel sam i sam rekao da onaj ko zeli da zaradi neku pristojnu cifru je uredu... pa ljudi od necega moraju da zive sto je sasvim logicno.Ovaj da prodaje u tvom slucaju pastetu za 10km a kupuje po 65 feninga normalno da je prevarant.Bakir1 wrote:zamjena teza, konzerva pastete u bajri za nekoga ko ima dobar rabat je 0,65 KM, ti je kupujes za 1 KM, po logici koja se gura oko sata taj koji prodaje tu pastetu je prevarant, jer ista kosta u fabrici daleko manje?
Last edited by Lopov-eliminator on 11/11/2013 13:19, edited 1 time in total.
- djeco rucak je gotov
#2421 Re: Prevaranti na PIK-u
rekao sam sto sam imao,od sada sutim kao jelena 
- djeco rucak je gotov
#2422 Re: Prevaranti na PIK-u
ja cuo da poklanjaju,tuku ko ne uzmeuskrsno_respo wrote:Negdje sam procitao podatak da na jednog golfa fabrika potrosi oko 10000 ne mogu se sjetiti je li bilo eura ili maraka
a koliko se prodaju ta auta u salonima?
jedno je cijena koja je ista svugdje u toj drzavi drugo je odudaranje od realnosti kao sto je ovaj sa satom uradio.
- djeco rucak je gotov
#2423 Re: Prevaranti na PIK-u
sta ti ga ja imam trazit,otiđi na ebay sracunaj koliko je sa dostavom pa ces vidjet realnu cijenu.sad normalno je da ce stavit prodavac 10 ili 20 km vise mora da zaradi al ovaj je pretjero.uskrsno_respo wrote:A ajde ti meni realno nadji taj sat u sarajevu mimo ovog lika i reci mi koja je cijena
-
shandrprcSA
#2424 Re: Prevaranti na PIK-u
O ovome pricate? Nije prevara al' eto... http://www.pik.ba/artikal/615257/tus-insekt-trake/ cijena 3x skuplja nego u radnji i uvijek ce se neko zaletiti da kupi...
- djeco rucak je gotov
#2425 Re: Prevaranti na PIK-u
hocu i ja milion ka emova nađi mi respo,nađiuskrsno_respo wrote:Nemam ebay nemam paypaldjeco rucak je gotov wrote:sta ti ga ja imam trazit,otiđi na ebay sracunaj koliko je sa dostavom pa ces vidjet realnu cijenu.sad normalno je da ce stavit prodavac 10 ili 20 km vise mora da zaradi al ovaj je pretjero.uskrsno_respo wrote:A ajde ti meni realno nadji taj sat u sarajevu mimo ovog lika i reci mi koja je cijena
Hocu sat nadji mi cijenu tog sata na piku ili u nekoj radnji u sarajevu
Koja je cijena?