RUSIJA

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2401 Re: RUSIJA

Post by pici »

Profit ruskog Gazproma smanjen za 35 posto
Ukupni profit ruskog Gazproma smanjen je za 35 posto tokom prvih devet mjeseci prošle godine u odnosu na isti period 2013. godine, saopćili su iz ruske kompanije.

"Ukupna zarada za prvih devet mjeseci 2014. godine je manja za 35 posto u odnosu na isti period 2013. godine", navodi se u saopćenju kompanije.

Napominje se da je dug Gazproma porastao za 14 posto, ponajviše zbog pada vrijednosti ruske rublje.

"Rast duga se desio zbog rasta američkog dolara i eura u odnosu na rusku rublju", naveli su iz ruske kompanije.

Ruska rublja pala je početkom ove godine 13 posto u odnosu na američki dolar i Moskva se uz veliki napor trudi da spriječi valutnu krizu koja bi mogla da se pretvori u pravu ekonomsku katastrofu.

Veliki problem predstavlja i to što ruska vlada, banke i kompanije imaju dug od skoro 678 milijardi dolara, pri čemu oko 130 milijardi dolara moraju da vrate do kraja ove godine.
Image
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2402 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

UnscarD wrote:
LDLT wrote:
UnscarD wrote:Nego u kakvom drugom kontekstu je moguce posmatrati taj rat kada je WW2 poceo 3 mjeseca prije toga ? Poceo picvajz, sta treba, da cekaju da ih neprijatelj okruzi sa svih strana?

U OSVAJAČKOM kontekstu, u kakvom drugom.
Da čekaju da ih neprijatelj okruži ? To su valjda te neutralne zemlje jel, posebno Estonija, Latvija i Finska, sve zajedno manje stanovnika nego Moskva, sve zajedno manje tenkova nego jedna veća tvornica u SSSRu izbaci u mjesec dana
Bilo kakav rat koji se desava u okvirima drugog svjetskog rata naravno da u tom kontextu i treba posmatrati. Ne nego je to eto izolovan incident koji nema veze sa ostalim desavanjima u Evropi tog doba. U tim ranim danima, kada SSSR i Njemacka imaju pakt ali i kada Velika Britanija i Njemacka takodjer imaju pakt, nije bilo lako ustanoviti ko tu skim i protiv koga. Kasnije su se stvari iskristalizovale. Apsolutno u kontextu WW2.
Eh i da se samo malo dopunim oko tog rata. Njega Rusi ipak nisu izgubili. Dobili su ga ali uz zaista velike zrtve. Inace teritorija koju su potrazivali je bila dio Carske Rusije vijekovima prije toga a izgubili su je u neredima Oktobarske revolucije, dakle svega 20-ak godina ranije. Mozda je sada jasnije uociti liniju izmedju toga kada neka nacija ode 5000 km daleko od svoje granice i porobi stanovnistvo i kada neka zemlja pokusava da vrati dio teritorije koji je drzala vijekovima prije toga a izgubila prije 20 godina?
Jos kada se na to doda tada jos uvijek ziva doktrina Svjetske Komunisiticke Revolucije koju je trebalo pokrenuti ne samo u Finskoj nego i u Francuskoj, Engleskoj i USA...to je rezultat. I ne zaboravi da se ista ta Finska borila zajedno sa nacistima samo godinu kasnije na istom tom frontu protiv SSSR-a (ali po tebi to eto ne treba gledati kao WW2 :-) ). I tada su izgubili.
LDLT

#2403 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

Komadanje Poljske, Estonije, Latvije i demografski inženjering u centralnoj Aziji i na Baltiku, ok, preskočit ćemo
Rusi su na sjever, na Baltik došli tek kada su istjerali Šveđane odande, to nije njihovo od starta i po defaultu pa da su oni nešto vraćali. Mislim, ako ćemo se tako vraćati doći ćemo do Vikinga. Ok, držali u sklopu svog carstva dosta dugo, pa "pravedno" vratili kontra mrskih Finaca (i u to vrijeme veoma neutralnih koji su se Njemačkom kampu pridružili tek nakon toga)
E sad, kad bi tu istu logiku primjenili...hajmo reć na Balkan, tipa ti velika sila i imperija i to držao dosta dugo pa ima neke logike da malo ratuješ i vratiš..
Ima i tu netko blizu tko je držao teritoriju vijekovima u sklopu svoje imperije pa ju izgubio u nekim neredima. Prošlo je malo više od 20 godina otkad su to sve izgubili, ali nema veze, kad se vrate mogu malo duže i ostati da to nadoknade.
Image
detroit-mercy

#2404 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

UnscarD wrote:
UnscarD wrote:
LDLT wrote:

U OSVAJAČKOM kontekstu, u kakvom drugom.
Da čekaju da ih neprijatelj okruži ? To su valjda te neutralne zemlje jel, posebno Estonija, Latvija i Finska, sve zajedno manje stanovnika nego Moskva, sve zajedno manje tenkova nego jedna veća tvornica u SSSRu izbaci u mjesec dana
Bilo kakav rat koji se desava u okvirima drugog svjetskog rata naravno da u tom kontextu i treba posmatrati. Ne nego je to eto izolovan incident koji nema veze sa ostalim desavanjima u Evropi tog doba. U tim ranim danima, kada SSSR i Njemacka imaju pakt ali i kada Velika Britanija i Njemacka takodjer imaju pakt, nije bilo lako ustanoviti ko tu skim i protiv koga. Kasnije su se stvari iskristalizovale. Apsolutno u kontextu WW2.
Eh i da se samo malo dopunim oko tog rata. Njega Rusi ipak nisu izgubili. Dobili su ga ali uz zaista velike zrtve. Inace teritorija koju su potrazivali je bila dio Carske Rusije vijekovima prije toga a izgubili su je u neredima Oktobarske revolucije, dakle svega 20-ak godina ranije. Mozda je sada jasnije uociti liniju izmedju toga kada neka nacija ode 5000 km daleko od svoje granice i porobi stanovnistvo i kada neka zemlja pokusava da vrati dio teritorije koji je drzala vijekovima prije toga a izgubila prije 20 godina?
Jos kada se na to doda tada jos uvijek ziva doktrina Svjetske Komunisiticke Revolucije koju je trebalo pokrenuti ne samo u Finskoj nego i u Francuskoj, Engleskoj i USA...to je rezultat. I ne zaboravi da se ista ta Finska borila zajedno sa nacistima samo godinu kasnije na istom tom frontu protiv SSSR-a (ali po tebi to eto ne treba gledati kao WW2 :-) ). I tada su izgubili.
Znaci Rusi samo vracali svoje :mrgreen: dobra ti je ova. Jel bilo gruntovno 1/1 njihovo ili su imali tapiju. Istorijiski gledano, Rusi su se sirili kopnom jer nikada nisu bili pomorska zemlja niti imali sposobnu mornaricu koja bi bila u stanju voditi ratove preko bara, sto ne znaci da ne bi da su bili sposobni. Za razliku od njih, Spanci, Britanci, Portugalci, Francuzi sve veci pomorci od Ruja I naravno da ide sirnje preko bare. To sto se je Britanac sirio preko bare je isto kao sto se je Rus sirio na istok ili jug. Ali eto ti to nama upakujes malo drugacije pa izgleda da su Ruje oslobodioci, milosrdni andjeli a svi drugi kabadahije. Pri tome ne uzimas u obzir cinjenicu da Rusija nikada nije bila velika ekonomska sila.
UnscarD

#2405 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Taj sukob u okviru WW2 za kojim je nakon godinu dana na istom frontu uslijedila borba protiv nacista potpomgnutih Fincima (ili obratno a svejedno je) se na ovoj diskusiji pomenula kao pokusaj relativiziranja USA intervencija sirom svijeta. Eto kao ima i primjer kada je Rusija (SSSR) napao nekoga pa je onda valjda u redu svaka druga vojna intervencija zapada. Ja sam koliko sam mogao, objasnio da sukob u okviru WW2 na granici SSSR-a ne moze nikako biti isto sto vojna intervencija (odnosno okupacija) hiljadama KM od svoje granice koja nije ugrozena (npr. Koreja, Vijetnam, Nikragva, Afganistan, Irak itd itd ). E sad ako vama ta razlika nije jasna, sta da vam kazem. Pravo na svoje misljenje svakako imate.
detroit-mercy

#2406 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

UnscarD wrote:Taj sukob u okviru WW2 za kojim je nakon godinu dana na istom frontu uslijedila borba protiv nacista potpomgnutih Fincima (ili obratno a svejedno je) se na ovoj diskusiji pomenula kao pokusaj relativiziranja USA intervencija sirom svijeta. Eto kao ima i primjer kada je Rusija (SSSR) napao nekoga pa je onda valjda u redu svaka druga vojna intervencija zapada. Ja sam koliko sam mogao, objasnio da sukob u okviru WW2 na granici SSSR-a ne moze nikako biti isto sto vojna intervencija (odnosno okupacija) hiljadama KM od svoje granice koja nije ugrozena (npr. Koreja, Vijetnam, Nikragva, Afganistan, Irak itd itd ). E sad ako vama ta razlika nije jasna, sta da vam kazem. Pravo na svoje misljenje svakako imate.
Ja isto tako smatram da je to jedan list iste knige, znaci ima dvije stranice. SSSR je bio mocan ali ne I toliko mocan da vodi ratove preko bara, Pa kud ces vise, hlapili su Istocnu Evropu I Centralnu Aziju, uticaj su sirili gdje su mogli. Da su mogli vise isli bi i dalje ali realno, nikada nisu bili toliko jaki da bi mogli voditi ratove na drugim kontinetnima. Jedno je moci doseci neku zemlju balistickim projektilom a drugo biti u stanju aktivirati mornaricu I poslati je u bilo koji kraj svijeta.
UnscarD

#2407 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

detroit-mercy wrote:
UnscarD wrote:Taj sukob u okviru WW2 za kojim je nakon godinu dana na istom frontu uslijedila borba protiv nacista potpomgnutih Fincima (ili obratno a svejedno je) se na ovoj diskusiji pomenula kao pokusaj relativiziranja USA intervencija sirom svijeta. Eto kao ima i primjer kada je Rusija (SSSR) napao nekoga pa je onda valjda u redu svaka druga vojna intervencija zapada. Ja sam koliko sam mogao, objasnio da sukob u okviru WW2 na granici SSSR-a ne moze nikako biti isto sto vojna intervencija (odnosno okupacija) hiljadama KM od svoje granice koja nije ugrozena (npr. Koreja, Vijetnam, Nikragva, Afganistan, Irak itd itd ). E sad ako vama ta razlika nije jasna, sta da vam kazem. Pravo na svoje misljenje svakako imate.
Ja isto tako smatram da je to jedan list iste knige, znaci ima dvije stranice. SSSR je bio mocan ali ne I toliko mocan da vodi ratove preko bara, Pa kud ces vise, hlapili su Istocnu Evropu I Centralnu Aziju, uticaj su sirili gdje su mogli. Da su mogli vise isli bi i dalje ali realno, nikada nisu bili toliko jaki da bi mogli voditi ratove na drugim kontinetnima. Jedno je moci doseci neku zemlju balistickim projektilom a drugo biti u stanju aktivirati mornaricu I poslati je u bilo koji kraj svijeta.
Ja mislim da je zapad, a pogotvo USA, konstatno zveckale oruzjem sirom svijeta i okruzivale tadasnji SSSR u zelji da komunisticku ideju stave pod kontrolu jer je pocela nekontrolisano da se siri na druge suverene zemlje. U tom kontekstu, nikada SSSR nije bio prijetnja zapadu vec samo i jedino obratno. SSSR je tokom hladnog rata bio iskljucivo u odbranbrenoj ulozi iako su i sami pokusavali da projektuju ideju sile vece nego sto stvarno jesu. Upravo zato je toliko resursa ulozeno u nuklearni arsenal i zagarantovano medjusobno unistenje (MAD) kao strategija odvracanja. Sve to ima ranije korijene u raskolu izmedju Trockog i Staljina (jedan je zagovarao sirenje revolucije odmah na zapad a drugi je od toga odustao) ali i jos ranije u pokretanju i guranju komunisitcke ideje koja je projektovana za Englesku i Francusku i naravno USA a ne za jednu feudalnu i ruralnu Rusiju. Ona tamo nikada nije mogla biti realizovana onako kako je zamisljena a to je zapadna elita vrlo dobro znala. Zapadni radnik (ali i Sovjetski) je najbolje zivio u dvopolnom svijetu u kojem je i jednim i drugim bilo bitno da pokazu kako je upravo njihov sistem bolji. Danas za tim nema potrebe i zato se i zapadnjak danas sve vise muci. Krupni kapital je na svom. Pokazao da komunizam ne moze funkcionisati, i sada se vraca starim metodama. Nije vise u redu da bas dijete radi 16 sati kao sto je do Cikaskih strajkova u SAD-u bilo normlano, ali zato cemo radniku dati mogucnost da radi 2-3 posla pa dodjemo na otprilike istu satnicu. Jbg, majstorski. Sto jest jest.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2408 Re: RUSIJA

Post by Domaci izdajnik »

detroit-mercy wrote:Istorijiski gledano, Rusi su se sirili kopnom jer nikada nisu bili pomorska zemlja niti imali sposobnu mornaricu koja bi bila u stanju voditi ratove preko bara, sto ne znaci da ne bi da su bili sposobni.
Inače Rusija je mala površinom i siromašna sirovinama, pa im je trebalo da okolo pljačkaju i guraju nos....jbt pa Mendeljejev je napravio periodni sistem od skoro svega što je nađeno na Uralu. Rusija samo da izvozi oblovinu zarađivala bi milijarde...da ne pričam o rudnom bogatstvu i hidropotencijalu, od Bajkalskog i Kaspijskog jezera preko Volge, Dona, Lene i Angare. Njih kad bi hermetički zatvorio mogli bi da žive ko bogovi od toga vijekovima. E sad što su oni mentalitet kao i mi druga priča....
detroit-mercy

#2409 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

UnscarD wrote:
detroit-mercy wrote:
Ja mislim da je zapad, a pogotvo USA, konstatno zveckale oruzjem sirom svijeta i okruzivale tadasnji SSSR u zelji da komunisticku ideju stave pod kontrolu jer je pocela nekontrolisano da se siri na druge suverene zemlje. U tom kontekstu, nikada SSSR nije bio prijetnja zapadu vec samo i jedino obratno. SSSR je tokom hladnog rata bio iskljucivo u odbranbrenoj ulozi iako su i sami pokusavali da projektuju ideju sile vece nego sto stvarno jesu. Upravo zato je toliko resursa ulozeno u nuklearni arsenal i zagarantovano medjusobno unistenje (MAD) kao strategija odvracanja. Sve to ima ranije korijene u raskolu izmedju Trockog i Staljina (jedan je zagovarao sirenje revolucije odmah na zapad a drugi je od toga odustao) ali i jos ranije u pokretanju i guranju komunisitcke ideje koja je projektovana za Englesku i Francusku i naravno USA a ne za jednu feudalnu i ruralnu Rusiju. Ona tamo nikada nije mogla biti realizovana onako kako je zamisljena a to je zapadna elita vrlo dobro znala. Zapadni radnik (ali i Sovjetski) je najbolje zivio u dvopolnom svijetu u kojem je i jednim i drugim bilo bitno da pokazu kako je upravo njihov sistem bolji. Danas za tim nema potrebe i zato se i zapadnjak danas sve vise muci. Krupni kapital je na svom. Pokazao da komunizam ne moze funkcionisati, i sada se vraca starim metodama. Nije vise u redu da bas dijete radi 16 sati kao sto je do Cikaskih strajkova u SAD-u bilo normlano, ali zato cemo radniku dati mogucnost da radi 2-3 posla pa dodjemo na otprilike istu satnicu. Jbg, majstorski. Sto jest jest.
Come on :mrgreen: , naravno da su bili prijetnja jedni drugima. SSSR ti je izvozio revoluciju gdje god je stigao (od Afrike, Azije, do Latinske Amerike). Stvar je bila samo pitanje snage I ekonomske moci. U tom naguravanju pobijedio je onaj ko je bio ekonomski mocniji. Stavaljati u amanet SSSRu odbrambeni stav jer su oni good guy je naivno. Odbrambeni stav zauzima onaj ko zna da protiv sebe ima mocnijeg protivinika. Sam si rekao da je SSSR projektovao ideju sile koja nije odgovarala stvarnosti. Zapitaj se samo da je SSSR bio ekonomski mocniji ko bi se sve nasao na udaru. Problem SSSRa je prvo da nikada nije imao lojalne saveznike (morao ih je drzati na nisanu) i da se ne ponavljam stvarna ekonomska moc kako SSSRa tako i saveznika.
Kao sto bi nas umni narod vec davno rekao, bez kurca se u svatove ne ide :mrgreen: .
detroit-mercy

#2410 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:Istorijiski gledano, Rusi su se sirili kopnom jer nikada nisu bili pomorska zemlja niti imali sposobnu mornaricu koja bi bila u stanju voditi ratove preko bara, sto ne znaci da ne bi da su bili sposobni.
Inače Rusija je mala površinom i siromašna sirovinama, pa im je trebalo da okolo pljačkaju i guraju nos....jbt pa Mendeljejev je napravio periodni sistem od skoro svega što je nađeno na Uralu. Rusija samo da izvozi oblovinu zarađivala bi milijarde...da ne pričam o rudnom bogatstvu i hidropotencijalu, od Bajkalskog i Kaspijskog jezera preko Volge, Dona, Lene i Angare. Njih kad bi hermetički zatvorio mogli bi da žive ko bogovi od toga vijekovima. E sad što su oni mentalitet kao i mi druga priča....
Jel ti ovo ozbiljno pises ili si na necemu.
Pa eto nek se danas zatvore i zive ko bogovi :mrgreen: ko im brani.
jefferson

#2411 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote: Dobro, nisu bas dosli do 1998 godine i totalnog kolapsa Rublje, ali na dobrom su putu.
To je to.

Zasad su uspjeli odbraniti kurs rublje. Sta ce dalje biti ko zna. Evo Grčka već najavljuje blokiranje svih eventualnih odluka o novim sankcijama Rusiji. Njemačka već osjeća posljedice sankcija, tako da...biće veselo.

Dogovor moćnika daleko od očiju javnosti sigurno postoji. Ovo je sve zabava za nas siću.
Njemacka stagnira zbog politike stednje Angele Markel.
Sto se tice sankcija, nema se sta tu Grcka pitati. Moze Grcka da ustane i kaze: nema nista od toga. Da mozda ne ocekujes da ce SAD ili Engleska itd reci Grcima: joj izvinjavamo se, necemo uvesti sankcije?
Domaci izdajnik

#2412 Re: RUSIJA

detroit-mercy wrote:Jel ti ovo ozbiljno pises ili si na necemu.
A jesi i ti skolio ko neslan! De malo čitaj šta se piše.... :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2413 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote: Njemacka stagnira zbog politike stednje Angele Markel.
Sto se tice sankcija, nema se sta tu Grcka pitati. Moze Grcka da ustane i kaze: nema nista od toga. Da mozda ne ocekujes da ce SAD ili Engleska itd reci Grcima: joj izvinjavamo se, necemo uvesti sankcije?
Njemacka stagnira i zbog politike stednje i zbog smanjenog obima ugovora sa ruskim kompanijama. Sreder je direktor Sjevernog toga, a Gazprom je veliki investitor u Njemacku.

Grcka je punopravna clanica EU-a i kao takva ima svoj glas u tijelima unije , a bez toga glasa, u formalno-pravnom smislu, nema ni odluka tog tijela.

Da Amerika i Engleska nece raditi kontra svojih interesa, to zna svako :D
detroit-mercy

#2414 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:Jel ti ovo ozbiljno pises ili si na necemu.
A jesi i ti skolio ko neslan! De malo čitaj šta se piše.... :roll:
Ja procita I opet mi nije jasno :mrgreen:. Kazes samo da prodaju oblovinu I rude zivili bi ko bogovi :mrgreen:. Inace zemlje koje su se bazirale na prodaji oblovine I ruda su jako sretne zemlje.
Ono o pljackanju, pitaj jebiga Cehe I Poljake ili Istcne Nijemce. A da im nije trebalo vise, pa da krenemo od Centralne Azije, vekovna ruska zemlja, sve go Rus kosih ociju :mrgreen: pa onda idemo malo do Baltika, tamo se govori najljepsi Ruski da ga prosto ni Rusi u Rusiji ne razumiju. MIslim, da volis Rusiju je OK ali da ides dotle, jebaji ga.
Cuj ne treba im vise, pa koji su kurac isli onda preko Urala kad im ne treba vise :mrgreen: .
Challenger__

#2415 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

jefferson wrote:Sto se tice sankcija, nema se sta tu Grcka pitati.
:lol:

Džafere, nesrećo. Odluke EU se donose konsenzusom, a ako Grčka da VETO na proširenje sankcija (a o tome se priča i piše) - nema proširenja sankcija od strane EU.

Dakle, pita se itekako.
Domaci izdajnik

#2416 Re: RUSIJA

detroit-mercy wrote:MIslim, da volis Rusiju je OK ali da ides dotle, jebaji ga.
To što ti misliš da ja svršavam na Rusiju, gadno si se zajeb'o! Samo iznosim realne činjenice. Pola Evropski država je pljačkalo, ubijalo, palilo i istrebljivalo domorodce po Aziji, Africi, i Južnoj Americi radi ruda, zlata, srebra, vode i kaučuka (oblovina u neku ruku) vijekovima, a to danas nastavlja tvoja Čemerika guzeći pola Bliskog Istoka zbog nafte i praveći pučeve, bombardovanja i instalirajući marionetske vlade i režime u cilju "zaštite vitalnih interesa" po državama koje pola njihovih stanovnika ne zna na karti naći....I po čemu bi Rusija trebala biti drugačija? Da su osvajali jesu, da su grabili jesu od Jurija Dugorukog preko Ivana Groznog do Petra Velikog i sve do Staljina. Nemoj mi samo davati argument "jadne" Švabe, Mađari, Bugari i Česi...kad su jurili svi zajedno u fakultativni izlet na Moskvu, bombardovali Kijev, Minsk, mrcvarili opkoljeni Lenjingrad, pljačkali i rušili sve pred sobom nisu bili tako jadni....Kad se Rus zaletio pa nije povukao ručnu do Berlina onda su oni osvajači, divljaci i šta ti ja znam....Šta je Švabo radio po SSSR treba da zahvali što uopšte postoji na mapi Evrope kao država! Indoktrinacija aka ispiranje mozga je čudo....Najdraži su mi Rusi kad su u Rusiji, ali ovdje neki ne kontaju da bi čačkajući mečku opet mogli da naprave ekskurziju po Evropi na malo produženiji boravak....
jastuk1

#2417 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:

Džafere, nesrećo. Odluke EU se donose konsenzusom, a ako Grčka da VETO na proširenje sankcija (a o tome se priča i piše) - nema proširenja sankcija od strane EU.

Dakle, pita se itekako.
Mmmdaj. I na kraju će Grci reći dobro, hajde eto nek idu sankcije Rusiji (ono kao vidi nas popuštamo), ali nam eto barem izađite u susret i još povoljnije restruktuirajte dug.

Samo, previše su se Grci počeli uzjogunjavati i tražiti "hljeba preko pogače." Od kad je došao na vlast tržišta kapitala nemaju povjerenje u cipiripijeve prijetnje... Na sceni je bank run i kamate na obveznice jako rastu....

Ako ovako bez pardona nastavi, zapadni-lihvaro cionisti će call cipiripi's bluff, navući Grke na tanak led i morat će početi dug vraćati u drahmama. A to i zaista znači devalvaciju od minimalno 50, 60 posto na samom početku nove drahme.

Grčka počinje da pravi iste glupe greške u koracima kao RF... Taktičari, nula bodova....

Ne možeš jesti svoj ponos, jer će te ustvari taj sopstveni ponos kojeg hraniš požderati. Vazda bilo i biće.
Challenger__

#2418 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Mmmdaj. I na kraju će Grci reći dobro, hajde eto nek idu sankcije Rusiji (ono kao vidi nas popuštamo), ali nam eto barem izađite u susret i još povoljnije restruktuirajte dug.

Samo, previše su se Grci počeli uzjogunjavati i tražiti "hljeba preko pogače." Od kad je došao na vlast tržišta kapitala nemaju povjerenje u cipiripijeve prijetnje... Na sceni je bank run i kamate na obveznice jako rastu....

Ako ovako bez pardona nastavi, zapadni-lihvaro cionisti će call cipiripi's bluff, navući Grke na tanak led i morat će početi dug vraćati u drahmama. A to i zaista znači devalvaciju od minimalno 50, 60 posto na samom početku nove drahme.

Grčka počinje da pravi iste glupe greške u koracima kao RF... Taktičari, nula bodova....

Ne možeš jesti svoj ponos, jer će te ustvari taj sopstveni ponos kojeg hraniš požderati. Vazda bilo i biće.
Stari. Ovdje pišem o mehanizmu donošenja odluka u EU a taj mehanizam nadobudni wanna be redneck ne poznaje, nego lupeta. Dakle, mehanizam je jedno, a kako će se postaviti Grčka - vidjećemo.
Last edited by Challenger__ on 30/01/2015 03:14, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2419 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Lajavikrelac wrote: To što ti misliš da ja svršavam na Rusiju, gadno si se zajeb'o! Samo iznosim realne činjenice. Pola Evropski država je pljačkalo, ubijalo, palilo i istrebljivalo domorodce po Aziji, Africi, i Južnoj Americi radi ruda, zlata, srebra, vode i kaučuka (oblovina u neku ruku) vijekovima, a to danas nastavlja tvoja Čemerika guzeći pola Bliskog Istoka zbog nafte i praveći pučeve, bombardovanja i instalirajući marionetske vlade i režime u cilju "zaštite vitalnih interesa" po državama koje pola njihovih stanovnika ne zna na karti naći....I po čemu bi Rusija trebala biti drugačija? Da su osvajali jesu, da su grabili jesu od Jurija Dugorukog preko Ivana Groznog do Petra Velikog i sve do Staljina. Nemoj mi samo davati argument "jadne" Švabe, Mađari, Bugari i Česi...kad su jurili svi zajedno u fakultativni izlet na Moskvu, bombardovali Kijev, Minsk, mrcvarili opkoljeni Lenjingrad, pljačkali i rušili sve pred sobom nisu bili tako jadni....Kad se Rus zaletio pa nije povukao ručnu do Berlina onda su oni osvajači, divljaci i šta ti ja znam....Šta je Švabo radio po SSSR treba da zahvali što uopšte postoji na mapi Evrope kao država! Indoktrinacija aka ispiranje mozga je čudo....Najdraži su mi Rusi kad su u Rusiji, ali ovdje neki ne kontaju da bi čačkajući mečku opet mogli da naprave ekskurziju po Evropi na malo produženiji boravak....
:thumbup:

Krelac jaro, mislio sam da sam dobar iz istorije, ali ti mi opasno nabijas kompleks :D
Domaci izdajnik

#2420 Re: RUSIJA

Zahvaljujem :mrgreen: ko je kriv nekima što vide samo jednu stranu medalje....
jastuk1

#2421 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
Stari. Ovdje pišem o mehanizmu donošenja odluka u EU a taj mehanizam nadobudni wannabi-redenck ne poznaje, nego lupeta. Dakle, mehanizam je jedno, a kako će se postaviti Grčka - vidjećemo.
Ma znam, samo kažem da ustvari RF nema baš pravih prijatelja i to je ustvari najveći usud RF-a. Svi će im na kraju okrenuti leđa.

Rusija se trudi - ne može se reć - stvarno se trudi, ali sve ponude su mahom talašika. I onda zapadni lihvaro-cionisti dođu sa boljom ponudom i izbiju Ruse iz igre. I to se stalno dešava, non stop u skoro svim sferama života. Od patenata ruskih naučnika koje ovi potkupe, do krkjuš poteza unutrašnje i vanjske politike na štetu RF-a.
detroit-mercy

#2422 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:MIslim, da volis Rusiju je OK ali da ides dotle, jebaji ga.
To što ti misliš da ja svršavam na Rusiju, gadno si se zajeb'o! Samo iznosim realne činjenice. Pola Evropski država je pljačkalo, ubijalo, palilo i istrebljivalo domorodce po Aziji, Africi, i Južnoj Americi radi ruda, zlata, srebra, vode i kaučuka (oblovina u neku ruku) vijekovima, a to danas nastavlja tvoja Čemerika guzeći pola Bliskog Istoka zbog nafte i praveći pučeve, bombardovanja i instalirajući marionetske vlade i režime u cilju "zaštite vitalnih interesa" po državama koje pola njihovih stanovnika ne zna na karti naći....I po čemu bi Rusija trebala biti drugačija? Da su osvajali jesu, da su grabili jesu od Jurija Dugorukog preko Ivana Groznog do Petra Velikog i sve do Staljina. Nemoj mi samo davati argument "jadne" Švabe, Mađari, Bugari i Česi...kad su jurili svi zajedno u fakultativni izlet na Moskvu, bombardovali Kijev, Minsk, mrcvarili opkoljeni Lenjingrad, pljačkali i rušili sve pred sobom nisu bili tako jadni....Kad se Rus zaletio pa nije povukao ručnu do Berlina onda su oni osvajači, divljaci i šta ti ja znam....Šta je Švabo radio po SSSR treba da zahvali što uopšte postoji na mapi Evrope kao država! Indoktrinacija aka ispiranje mozga je čudo....Najdraži su mi Rusi kad su u Rusiji, ali ovdje neki ne kontaju da bi čačkajući mečku opet mogli da naprave ekskurziju po Evropi na malo produženiji boravak....
Halo, de malo povuci dizgine. Gdje ja tvrdim da bi trebali biti drugaciji, ja samo kazem da nisu uopste drugaciji samo ih jebe njihova stvarna moc ili njihova projekcija stvarne moci kao kontra onima koji u Rusiji vide nekog emisara mira, postenja i pravde. Pa ja lijepo napisa gore o jedno listu sa dvije stranice :mrgreen:
A to o cackanju mecke i ekskurzijama, de popusti malo :mrgreen: ako nastavis tako Chelly (da se dopunim, mislio sam na Zivojinovica :mrgreen: ) ce svrsiti prije vremena.
detroit-mercy

#2423 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

jastuk1 wrote:
Challenger__ wrote:
Stari. Ovdje pišem o mehanizmu donošenja odluka u EU a taj mehanizam nadobudni wannabi-redenck ne poznaje, nego lupeta. Dakle, mehanizam je jedno, a kako će se postaviti Grčka - vidjećemo.
Ma znam, samo kažem da ustvari RF nema baš pravih prijatelja i to je ustvari najveći usud RF-a. Svi će im na kraju okrenuti leđa.

Rusija se trudi - ne može se reć - stvarno se trudi, ali sve ponude su mahom talašika. I onda zapadni lihvaro-cionisti dođu sa boljom ponudom i izbiju Ruse iz igre. I to se stalno dešava, non stop u skoro svim sferama života. Od patenata ruskih naučnika koje ovi potkupe, do krkjuš poteza unutrašnje i vanjske politike na štetu RF-a.
Isti problem kao i sa bivsim SSSR-om, sve je saveznike u principu morao drzati na nisanu a onda dodjemo i do drugog dijela tvog posta, koji kaze "Ne ide se bez kurca u svatove." :mrgreen:
jefferson

#2424 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:

Dakle, pita se itekako.
Nesreco moja Dzafer to vrlo dobro zna. Bas me zanima krajnji rezulat, ili ce to Rusija nuklearnim udarima sankcionisati? :lol:
jefferson

#2425 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:
jastuk1 wrote:Mmmdaj. I na kraju će Grci reći dobro, hajde eto nek idu sankcije Rusiji (ono kao vidi nas popuštamo), ali nam eto barem izađite u susret i još povoljnije restruktuirajte dug.

Ne to ce Putin sve kaznit kada otvori nuklearnu torbu dok uziva u prepunim plazama Krima :lol:
Post Reply