Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- JoeyTribbiani
#23976 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Renault debili sa svojim rješenjima za sijalice. Dok se nisam uštelio, krvave ruke bile od raznih govana ispod haube

- Travnički Noćni Šetač
#23977 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako je na Focusu MK2 trebaš samo odozgo lagano potisnuti donju plastiku prema dole i ode bez problema... na mondeu MK4 kao kod Qlera treba baš dobro zapeti za ćošak fara da plastike popuste...Industrialyzer wrote:Nedavno me bas napatilo na Fordu to, sve polako da sta ne polomim, nekakve plastike ga drze... i samo jedan saraf. Nije bas najjednostavnije rjesenj, ali je mila majka za Megane/Scenic IIQler wrote:Ja imam vise sijalica u rezervi, i nije kompliovano, ali moras vaditi far... mislim da bi se kako god napatio da mi u nekoj vukojebini u mrklom mraku crkne...
- amar1994
#23978 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
hebo vas H7 
- Laplace
#23979 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To meni izgleda kao da su ih u auto školama instruktori pogrešno učili. Ja sam, inače, polagao u malom gradiću, gdje i nije bilo prestrojavanja niti semafora tad, pa sam opet znao kako se prestrojava i kako se ponaša na semaforima. Nauči se kad se hoće. Btw, kad sam polagao vozački nisu bila obavezna ni oborena svjetla danju (niti je bilo dnevnih svjetala),pa ih ipak palim.kakaljin wrote:Ne mogu da shvatim vozace koj ne daju zmigavac kada se prestrojava iz trake u traku, ali nakon nekoliko sekundi upali zmigaca da skrene iz trake iz koje ne moze nigdje drugo sem skrenuti ili lijevo ili desno, nema dva pravca iz te trake. Koji je rezon pogresnog davanja ili ne davanja zmigavca, pa kada se prestrojava obavezan si dati zmigavac, a kada skreces iz trake gdje nemas gdje drugo nego tu gdje skreces on pali zmigavac.
-
tempuser
#23980 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Focus Mk2 ok kad se ustelis, jedan saraf i par poteza da se izvuce iz kucista, treba biti pazljiv kad se vraca da distanceri udju na svoja mjesta, ali je zato Fabia Mk1 dizel zlo dok se ne ustelis jer imas 5-6 cm prostora izmedju fara i akumulatora.
- Optimist
#23981 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Najgore auto na kojem sam ja mijenjao sijalice je Corsa D. Tu apsolutno nikakvog prostora nema za zamjenu.
Na jednoj strani se ko nesta i moze, a na drugoj gdje je akumulator nema ni cm prostora.
Na jednoj strani se ko nesta i moze, a na drugoj gdje je akumulator nema ni cm prostora.
-
kakaljin
#23982 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato psotoje ljudi koji su se skolovali za taj posao i zasluzuju da zarade svoju platu kao sto svi mi zasluzujemo da uradimo posao za sta smo se skolovali.
Sto bi ja nekome uzimao hljeb iz ruku ili neko meni.
Svako neka radi svoj posao i svima nam bi bilo bolje.
Niko se nije naucen da sve zna i nemo svako sve znati.
PS: vidio sam i ja kada mi je majstor mjenjao sijalicu i vrlo je lako, zmjeniti izvrne se saraf sa poluge i izvuce se poluga i onda izvucem far i zasmjenim sijalicu, ali mi ne pada napamet da ja to radim jer ima covjek koji radi taj posao i koji zaradjuje do toga.
PS: vidio sam i ja kada mi je majstor mjenjao sijalicu i vrlo je lako, zmjeniti izvrne se saraf sa poluge i izvuce se poluga i onda izvucem far i zasmjenim sijalicu, ali mi ne pada napamet da ja to radim jer ima covjek koji radi taj posao i koji zaradjuje do toga.
- drug_profi
#23983 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Lijeva je fakat problematicna.Optimist wrote:Najgore auto na kojem sam ja mijenjao sijalice je Corsa D. Tu apsolutno nikakvog prostora nema za zamjenu.
Na desnoj se skine kuciste filtera (cini mi se dva-tri sarafa) i imas prostora koliko hoces, a na lijevoj moras stati postranice tako da lijevom rukom uđeš između veznog lima, hladnjaka i akumulatora. Tako daobijas pokretljivost sake da mozes izvaditi sijalicu bez vecih problema. Naravno pozeljno je da je motor hladan inace ces fasovati opekotine.
EDIT: evo sad pogledao sliku da se podsjetim. Nije hladnjak nego ekspanziona posuda rashladne tekucine ono na sta se isprzis.
A inace po pravilu bi trebalo demontirati bocu od tekucine za brisace da se dobije dovoljno prostora.
-
tempuser
#23984 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zoves li elektricara da ti zamjeni sijalicu u kuci???kakaljin wrote:Zato psotoje ljudi koji su se skolovali za taj posao i zasluzuju da zarade svoju platu kao sto svi mi zasluzujemo da uradimo posao za sta smo se skolovali.
Zamjena sijalica je nesto sto je predvidjeno da radi vozac sam vozac na licu mjesta jer utice na trenutnu tehnicku ispravnost vozila i upravo zato zamjenu sijalica imas objasnjenu u upustvu za upotrebu i upravo zato su sijalice obavezan dio pratece opreme.
Last edited by tempuser on 07/10/2019 16:36, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#23985 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kreneš negdje preko granice (ili bilo gdje, nebitno) kasno navečer ili nedjeljom, skontaš pregorila sijalica a da je zamijeniš moraš biti naučnik, imati dizalicu i specijalizovani alat.kakaljin wrote:Zato psotoje ljudi koji su se skolovali za taj posao i zasluzuju da zarade svoju platu kao sto svi mi zasluzujemo da uradimo posao za sta smo se skolovali.
Strpljivo čekaš do svitanja ili do ponedjeljka da bi svako radio svoj posao ili xebeš konstruktoru od-do što je od tako trivijalne operacije na autu napravio nauku?!
-
MAN-lion's coach
#23986 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vozac jeste duzan da otkloni neispravnost na licu mjesta i da nastavi kretanje.tempuser wrote:
Zoves li elektricara da ti zamjeni sijalicu u kuci???
Zamjena sijalica je nesto sto je predvidjeno da radi vozac sam vozac na licu mjesta jer utice na trenutnu tehnicku ispravnost vozila i upravo zato zamjenu sijalica imas objasnjenu u upustvu za upotrebu i upravo zato su sijalice obavezan dio pratece opreme.
Ja na svojoj petici kad sam mijenjala pozicije na desnoj strani nije bilo teorije da uvucem prste i izvucem istu od filtera zraka kojeg sam na kraju nakon nekoliko pokusaja morala da skinem i ostala modre lijeve i desne ruke.
-
MAN-lion's coach
#23987 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
vjeshalica wrote:Concord wrote:Dnevnib?vjeshalica wrote: Svijetla????
Kojem zakonu?
Mijesas upotrebu prednjih dnevnib svjetala i zadnjih pozicija
Nema zadnjeg dnevnog svjetla
Nemas pojma.
Po zakonu o bezbjednosti saobracaja BiH, kojeg bi ti preporucio da prelistas prije nego poletis nekoga da stavis na forum. Po danu uopste ne mora da ima upaljenu poziciju nazad.
Ĉlan 27.
(1) UreĊaji za osvjetljavanje ceste na prednjoj strani vozila moraju biti povezani tako da se ne mogu ukljuĉiti
dok se ne ukljuĉe stražnja poziciona svjetla i svjetla za osvjetljavanje stražnje registarske tablice
clan Pravilnika za koji ti nikad u zivotu nisi cuo
Brkas pojmove odnekle-donekle. Kad pricas o pozicijama.
Kod mene na autu kad upalis poziciju na salteru gori prednja i zadnja, kad drzis na auto modu gore kratka svjetla i pozicije ili kad okrenes skroz na dnevno svjetlo gori kratko i pozicije sve. Jedino na nuli ne gori nista.
Kad smo kod tih pozicija:
ZOBS kaze ovako:
Clan 94.
(2) Svjetla za označavanje motornog vozila moraju biti upaljena za vrijeme dok su upaljena bilo koja svjetla za osvjetljavanje puta ili posebna svjetla za maglu.
Pozicije po Pravilniku jesu svjetla za oznacavanje vozila tj.obrisa vozila. Nadam se da razumijes.
- vjeshalica
#23988 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je dokaz da moraju biti upaljene pozicije a to sto klockarosi ne pale to oni misle na salteru da je kratko svjetlo za poziciju
Papci
Papci
-
kakaljin
#23989 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naslovnica wrote:Kreneš negdje preko granice (ili bilo gdje, nebitno) kasno navečer ili nedjeljom, skontaš pregorila sijalica a da je zamijeniš moraš biti naučnik, imati dizalicu i specijalizovani alat.kakaljin wrote:Zato psotoje ljudi koji su se skolovali za taj posao i zasluzuju da zarade svoju platu kao sto svi mi zasluzujemo da uradimo posao za sta smo se skolovali.
Strpljivo čekaš do svitanja ili do ponedjeljka da bi svako radio svoj posao ili xebeš konstruktoru od-do što je od tako trivijalne operacije na autu napravio nauku?!
Sto ti navodis je vanredna situacija, a ja govorim o situaciji kada si u gradu a servis ti blizu i radi.
-
kakaljin
#23990 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mozda jeste sijalica, a jeli mi obazna oprama alat specijalni da odvrnem sarafe i nosace sa drzaca fara da ga mogu skinuti da promjenim sijalicu.tempuser wrote:Zoves li elektricara da ti zamjeni sijalicu u kuci???kakaljin wrote:Zato psotoje ljudi koji su se skolovali za taj posao i zasluzuju da zarade svoju platu kao sto svi mi zasluzujemo da uradimo posao za sta smo se skolovali.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#23991 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kakav specialni alat? torx 25?
-
kakaljin
#23992 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa jeli mi obavezan taj alat da ga kupim i da drzim u autubitanga_sa_otesa wrote:kakav specialni alat? torx 25?
- bitanga_sa_otesa
#23993 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa meni da je taj kljuc za zamjenu sijalice imao bi ga radi sebe ,ako mi crkne sijalica da mogu zamijeniti...kod mene je gedorica 7mm i vadi se cijeli far,pa je nosim u pretincu. kakvi ste vi vozaci koji ne mijenjate gumu ili sijalicu ??kakaljin wrote:Pa jeli mi obavezan taj alat da ga kupim i da drzim u autubitanga_sa_otesa wrote:kakav specialni alat? torx 25?
-
kakaljin
#23994 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da mi sijalica crkava svaki sedam dana, imao bi alat a i zapitao bi se jeli uredu sve sa mojim instalacijama i kakve to sijalice kupujem.bitanga_sa_otesa wrote:pa meni da je taj kljuc za zamjenu sijalice imao bi ga radi sebe ,ako mi crkne sijalica da mogu zamijeniti...kod mene je gedorica 7mm i vadi se cijeli far,pa je nosim u pretincu. kakvi ste vi vozaci koji ne mijenjate gumu ili sijalicu ??kakaljin wrote:Pa jeli mi obavezan taj alat da ga kupim i da drzim u autubitanga_sa_otesa wrote:kakav specialni alat? torx 25?![]()
Ja sam do sada na svom autu za 9 godina DVA puta sijelice promjenio tako da nema potrebe da imam alat i da imam rezervnu sijalicu vec kada vidim da je crkla odem odamah u servis i sve mi ljudi zavrse za 5 minuta.
A sto se tice gume, Hvala bogu pa mi na ovom autu jos ni jednom nije pukla guma, a na prijasnjem sam dozivio ispuhivanje gume, ali opet sam polako dosao tako do vulkanizera koji je odradio posao vidio jeli pukla i dao inekciju u gumu i napuhao je i nastavio dalje.
Last edited by kakaljin on 07/10/2019 20:22, edited 1 time in total.
- amar1994
#23995 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
svaka im cast kad se moze izvadit tako far
kod ovoga,prvo treba skinut one plastike ispod motora,pa spustit branik i tek onda odvrtat sarafe na farovima
kod ovoga,prvo treba skinut one plastike ispod motora,pa spustit branik i tek onda odvrtat sarafe na farovima
- bitanga_sa_otesa
#23996 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
meni u zadnje 4 godine koliko imam ovaj auto nije crkla nijedna sijalica,niti pukla guma,ali eto nosim alat ako se slucajno desi,ne zelim da me neko zaustavlja i maltretira radi toga i zelim da mi je sva signalizacija ispravna.kakaljin wrote:
Da mi sijalica crkava svaki sedam dana, imao bi alat a i zapitao bi se jeli uredu sve sa mojim instalacijama i kakve to sijalice kupujem.
Ja sam do sada na svom autu za 9 godina DVA puta sijelice promjenio tako da nema potrebe da imam alat i da imam rezervnu sijalicu vec kada vidim da je crkla odem odamah u servis i sve mi ljudi zavrse za 5 minuta.
A sto se tice gume, Hvala bogu pa mi na ovom autu jos ni jednom nije pukla guma, a na prijasnjem sam dozivio ispuhivanje gume, ali opet sam polako dosao tako do vulkanizera koji je odradio posao vidio jeli pukla i dao inekciju u gumu i napuhao je i nastavio dalje.
-
Naslovnica
#23997 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisam mislio bukvalno specijalni alat, nego alat tipa šarafciger, neki ključ, skidanje farova, skidanje karambolke, šta ja znam, Do sada nisam imao auto gdje je potreban bilo kakav alat da bi se zamijenila sijalica, pa me ove drame oko Astri, Megana i sl baš iznenađuju.bitanga_sa_otesa wrote:kakav specialni alat? torx 25?
-
Concord
#23998 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
MAN-lion's coach wrote: Brkas pojmove odnekle-donekle. Kad pricas o pozicijama.
Kod mene na autu kad upalis poziciju na salteru gori prednja i zadnja, kad drzis na auto modu gore kratka svjetla i pozicije ili kad okrenes skroz na dnevno svjetlo gori kratko i pozicije sve. Jedino na nuli ne gori nista.
Kad smo kod tih pozicija:
ZOBS kaze ovako:
Clan 94.
(2) Svjetla za označavanje motornog vozila moraju biti upaljena za vrijeme dok su upaljena bilo koja svjetla za osvjetljavanje puta ili posebna svjetla za maglu.
Pozicije po Pravilniku jesu svjetla za oznacavanje vozila tj.obrisa vozila. Nadam se da razumijes.
Jos ovaj put cu pokusati objasniti da svi vide koliko je jasno.vjeshalica wrote:To je dokaz da moraju biti upaljene pozicije a to sto klockarosi ne pale to oni misle na salteru da je kratko svjetlo za poziciju
Papci
1. Svjetla za označavanje vozila (pozicijska svjetla)
2. Dnevna svjetla
3. Kratka svjetla za osvjetljavanje puta
4. Duga svjetla za osvjetljavanje puta
5. Svjetla za maglu
6. Stop svjetla
7. Rikverc svjetla
8. Zmigavci
Uhvatili ste se pravilnika da pozicije moraju biti upaljene dok su upaljena bilo koja svjetla za osvjetljavanje puta. To je tacno, samo sto su svjetla za osvjetljavanje puta duga i kratka svjetla.
Dnevna svjetla NE spadaju u svjetla za osvjetljavanje puta. Fabricki dolaze na vecini novih auta vec godinama unazad i gore sama, bez pozicije, i zakonom su dovoljena za voznju po danu.
Licno vozim auto sa takvim dnevnim svjetlima (kao i par forumasa koji su se javili) vec 5 godina i nikad nisam dobio kaznu zato sto mi pozadi nista ne gori, niti je bilo ko drugi koga poznajem. I nastavit cu vozit tako, a ti vjesalica i dalje slikaj i postavljaj na forum.
-
tempuser
#23999 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da li ti je slucajno neko spomenuo da je voznja sa neispravnom signalizacijom nepropisna i kaznjiva?kakaljin wrote:
Ako vidis da ti je sijalica crkla npr. u subotu poslijepodne hoces li voziti neispravan do ponedjeljka?
Zakonom i pravilnicima je regulisano da za rasvjetna tijela koja se ne mogu zamjeniti na licu mjesta nego u servisu (xenoni, LED itd) vozac ne mora imati rezervne u obaveznoj opremi = ne mora ih zamjeniti na licu mjesta.
-
kakaljin
#24000 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Do sada mi nije crkla u subotu poslijepodne od ova dva puta, a i da jeste zovnem servis i promjene mi bez obzira rad li ili ne jer vlasnik ovlastenog servisa je moj prijatelj i uradice mi to jer mu je blizu servis od kuce gdje stanuje, a normalno necu ga u pola noci zvati.tempuser wrote:Da li ti je slucajno neko spomenuo da je voznja sa neispravnom signalizacijom nepropisna i kaznjiva?kakaljin wrote:
Ako vidis da ti je sijalica crkla npr. u subotu poslijepodne hoces li voziti neispravan do ponedjeljka?
Zakonom i pravilnicima je regulisano da za rasvjetna tijela koja se ne mogu zamjeniti na licu mjesta nego u servisu (xenoni, LED itd) vozac ne mora imati rezervne u obaveznoj opremi = ne mora ih zamjeniti na licu mjesta.
A u ostalom i sam kazes da neka svjetla ne mogu zamjeniti sama vec se mora u servis ici, tako da opet je ono sto kazem