exliberal-ex wrote:Ali Kemal wrote:exliberal-ex wrote:RENTA nam je jucer pricalo/a o dragovoljcu koji je otisao da se bori na strani ukrajine...patriota, ratuje bez para
preneseno iz danasnjeg clanaka monitor.hr
"Ivo Dumančić, jedan od ratnika koji su otišli u Ukrajinu, izjavio je da je regrutiran putem društvenih mreža. No prešutio je da je odlazak, regrutaciju i obuku organizirala međunarodna nacistička organizacija koja se naziva Misanthropic Division koja rat u Ukrajini zapravo vidi kao pripremu za predstojeći veliki rasni rat. MD dobrovoljce regrutira u sastav tzv. bataljona Azov skoji je de facto paravojna jedinica notornog Desnog sektora i drugih nacističkih organizacija."
Zna li ko brojcano stanje tog bataljona Azov?
ma ja mislim da neznaju ni oni sami...sve te "dobrovoljacke " jedinice na svim stranama su kompletno van kontrole, nit se zna kad dolaze ili odlaze nit koga briga ako zaginu
Te jedinice Azov i Pravi Sektor ce vjerovatno predstavljati odredjenu glavobolju za Ukrajinu i morace ih rjesavati posle rata, ali oni uopste ne karakterizaju prirodu Ukrajinske odbrane od agresije, kao sto ni "El Mujahid" nije karakterizirao odbranu BH.
Azov je jedna jedinica, velicine pukovnije ili jaceg bataljona (znaci do 1,000 vojnika). Komandant im je Bilecki koji istovremeno vodi organizaciju Socijal-nacionalna skupstina. Vecina ovih stranih ekstremista su u Azovu.
Pravi Sektor nema nikakve veze s Azovom, osim sto su i oni ekstremni desnicari. Komandant im je Dimitri Jaros. Tesko im je odrediti brojnost, ali vjerovatno ne vise od 300-500.
Ima i jos par sitnijih jedinica koje su povezane s Azovom ili Pravim Sektorom, npr. "Sveta Marija" i sl. Ostale dobrovoljacke jedinice kao bataljon Donbas i slicno nemaju nikakve veze s ekstremnom desnicom.
Moglo bi se reci da su Azovci ekstremniji i internacionalniji od Pravog Sektora i kod njih je vise otvorenih nacista (mada dosta njih, pogotovo Ukrajinaca nema veze s nacizmom), dok Pravi Sektor sebe vise vidi kao nasljednike Bandere i vise su ukrajinska organizacija.
I jedni i drugi su do neke mjere ukljuceni u organizaciju nacionalne garde, saradjuju s ukrajinskom vojskom (mada tu ima dosta problema kao i inace u saradnji izmedju garde i vojske) te su prilicno disciplinovani. I jedni i drugi (makar deklarativno) vide svoju politicku borbu kroz izbore i odbacuju bilo kakvu vezu s nacizmom.
Dakle ovo gore su samo cinjenice (uz moj komentar o tome sta oni znace za ukrajinsku odbranu). Daleko od toga da ih branim ili podrzavam (dapace, po meni ovakve jedinice kao i "El Mujahid" nose vise negativnog nego sto doprinose odbrani), ali mogu shvatiti odluku da ih se tolerira u ovakvim situacijama dokle god se ponasaju u odredjenim granicama.