Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#23951 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Na N1 gledam intervju sa Zlatkom Lagumdzijom u kom je kratko pomenuo Nasu Stranku..afirmativno..obicno je znak za dobar posao zapravo obrnuta situacija , da politicki protivnik u nedostatku argumenata pljuje jer mu je to jedino preostalo ( blizi primjer Suljagic) ali nokautirani Lagumdzija bez pozicije i vaznosti iz nuzde afirmativno pominje NS...
om nema sta drugo pomenuti jer rezultat njegovog rada je cijepanje SDP - a i izborna samarcina....
Osim sto smo odavno zakljucili da je SDP najvece razocarenje svakog savremenog stanovnika ove zemlje i da smo zbog toga sve blize srednjem vijeku tj.gladi , bolestima , klasnom drustvu i inkviziciji , sada shvatamo da je SDP zbilja ali zbilja "rasturen" kada nekada vrlo nadmeni profesor pozitivno prica o necemu sto nema veze sa njim , i njegovim alter- egom , SDP-om...
Pozdrav svima.
om nema sta drugo pomenuti jer rezultat njegovog rada je cijepanje SDP - a i izborna samarcina....
Osim sto smo odavno zakljucili da je SDP najvece razocarenje svakog savremenog stanovnika ove zemlje i da smo zbog toga sve blize srednjem vijeku tj.gladi , bolestima , klasnom drustvu i inkviziciji , sada shvatamo da je SDP zbilja ali zbilja "rasturen" kada nekada vrlo nadmeni profesor pozitivno prica o necemu sto nema veze sa njim , i njegovim alter- egom , SDP-om...
Pozdrav svima.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#23952 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
u muzeju uokvirenih gloova Istaknuti Prošnjaci u okvirovima s cvjećnim dezajgnom našao se i vodža liberalnog-gataćkog krila SDA

pedža vidgenštajn preuzimlje moralnu odgovornos po kučama i pred kučama

- Dr. Kuca
#23953 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sta vam ovo lupeta ovaj forto?
- Adriatic
#23954 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Fortu za predsjednika
Ljubitelj džukela na ulicama Sarajeva, sada se brine i za doktore koji sjede na dvije i više stolica.
Ljubitelj džukela na ulicama Sarajeva, sada se brine i za doktore koji sjede na dvije i više stolica.
-
palermo
#23955 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zaista. Odakle ovi stavovi Forte. Na čemu se temelje.
Ja, koliko poznajem situaciju u zdravstvu, baš i ne vidim odakle izvlači ove zaključke.
Uostalom,htjeli mi to ili ne, reforma zdravstevnog sistema je svakako nešto što nas čeka (u njoj, nažalost, neki neće proći dobro) a ovi stavovi meni baš liče nazagovaranje politike odlaganja.
Ja, koliko poznajem situaciju u zdravstvu, baš i ne vidim odakle izvlači ove zaključke.
Uostalom,htjeli mi to ili ne, reforma zdravstevnog sistema je svakako nešto što nas čeka (u njoj, nažalost, neki neće proći dobro) a ovi stavovi meni baš liče nazagovaranje politike odlaganja.
-
VjecitiStudent
#23956 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Forto to glupavo argumentuje, no u pravu jeste.
Uskraćivanje mogućnosti dodatne zarade potplaćenim dobrim ljekarima može voditi samo tome da na kraju balade oni budu dostupni samo uskom krugu onih koji mogu da plate kvalitetne, privatne usluge.
Što i jeste pravi cilj Sekine kampanje.
Uskraćivanje mogućnosti dodatne zarade potplaćenim dobrim ljekarima može voditi samo tome da na kraju balade oni budu dostupni samo uskom krugu onih koji mogu da plate kvalitetne, privatne usluge.
-
baxul
#23957 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pa lik reko kako i jeste. ako imaš dva posla i država ti zabrani da radiš tako ti ćeš normalno otić tamo gdje ti je bolje; u privatnu praksu, samim tim kvalitet javnog zdravstva će opasti jer svako iole sposobniji će otić iz javnog zdravstva. u javnom zdravstvu će ostajati samo onaj ko mora.
-
palermo
#23958 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne mora otići, ako podigneš plate ljekatima, odnosno uspostaviš sistem nagrađivanja koji nije preslika prošlog sistema, i ne temelji se na uravnilovci.baxul wrote:pa lik reko kako i jeste. ako imaš dva posla i država ti zabrani da radiš tako ti ćeš normalno otić tamo gdje ti je bolje; u privatnu praksu, samim tim kvalitet javnog zdravstva će opasti jer svako iole sposobniji će otić iz javnog zdravstva. u javnom zdravstvu će ostajati samo onaj ko mora.
Rad u bolnici (govorim o univerzitetsko-kliničkim centrima) kod nas još uvijek nudi mnogo veće mogućnosti nego što je to privatluk. Ali, naravno mora se pobjeći od uravnilovke koja danas postoji.
I ono što je bitno je da u ovom trenutku većina ljekara koji rade na dva posla, zapravo nisu naši vodeći stručnjaci. Rekao bih da upravo onaj oportunistički dio , mediokritetski dio ljekara koristi privilegiju rada na dva posla.
Last edited by palermo on 29/03/2016 13:44, edited 1 time in total.
- Dr. Kuca
#23959 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Cuj normalno. Klasicni sukob interesa, i ovo je odlicna stvar.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#23960 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
uz ukidanje dviej stolice ključno u ovoj reformi mora biti proširivanje korištenja zdravstvenog osiguranja i na privatne zdravstvene ustanove, tj. da se osiguranik liječi gdje želi...totalna je glupost što je zdravstveno osiguranje ograničeno samo na javne ustanove
- General War
#23961 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
...A sto ti implicira narod staviti tj. pacijente taocima glupavog sistema...lijepo je bilo skolovati se skoro djaba , drustvo sve placa...ali napaltiti maximum. Hoce li doktori privatnu praxu, odlazak u inostranstvo sa diplomom stecenom u BiH...nema problema, platiti skolovanje po trzisnim uslovima i cao...kad mogu ugovore napisati za nepismene fudbalere, tenisere...klince palce...mogu i visoko obrazovani kadar.Njihovo obrazovanje je drustvo BiH platilo...i to vazi za svakog drugog koji je koristio drzavne fakultete, menadjerski ugovor (20 godina rada za drzavu, pa onda neka sebi traze bolje)VjecitiStudent wrote:Forto to glupavo argumentuje, no u pravu jeste.
-
baxul
#23962 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ok ovakva politika u periodu od 5 godina će direktno uticati na povećanje ljekara u privatnoj praksi, s tim da ja ne vidim problem u tome, neka tržišne utakmice i u zdravstvu (sve dok postoji universal healthcare).palermo wrote:Ne mora otići, ako podigneš plate ljekatima, odnosno uspostaviš sistem nagrađivanja koji nije preslika prošlog sistema, i ne temelji se na uravnilovci.baxul wrote:pa lik reko kako i jeste. ako imaš dva posla i država ti zabrani da radiš tako ti ćeš normalno otić tamo gdje ti je bolje; u privatnu praksu, samim tim kvalitet javnog zdravstva će opasti jer svako iole sposobniji će otić iz javnog zdravstva. u javnom zdravstvu će ostajati samo onaj ko mora.
Rad u bolnici (govorim o univerzitetsko-kliničkim centrima) kod nas još uvijek nudi mnogo veće mogućnosti nego što je to privatluk. Ali, naravno mora se pobjeći od uravnilovke koja danas postoji.
I ono što je bitno je da u ovom trbnutku većina ljekara koji rade na dva posla, zapravo nisu naši vodeći stručnjaci. Rekao bih da upravo onaj oportunistički dio ljekara koristi privilegiju rada na dva posla.
mislim da će krajnji rezultat SDA politike biti detorijacija kvaliteta u javnom zdravstvu.
-
palermo
#23963 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To je strah koji je u ovom trenutku prilično neutemeljen. Mi nemamo dovoljno razvijenu privatnu praksu, da bi ona mogla konkurirati državnim bolnicama. Onog trenutka kada jači privatnio kapital bude ušao u zdravstveni sistem možemo govoriti o ovim stvarima. Ali tada će pogotovo biti nemoguće raditi na dvije stolice.baxul wrote:
ok ovakva politika u periodu od 5 godina će direktno uticati na povećanje ljekara u privatnoj praksi, s tim da ja ne vidim problem u tome, neka tržišne utakmice i u zdravstvu (sve dok postoji universal healthcare).
mislim da će krajnji rezultat SDA politike biti detorijacija kvaliteta u javnom zdravstvu.
Ja sam prilično ubijeđen da zadfržavanje ove prakse vodi mediokritetstvu, ili bolje reći podržaje ga.
-
VjecitiStudent
#23964 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I onda opet imaš školovanje samo onih koji imaju dovoljno novca da to plate, što opet ostvaruje Sekine vlažne snove.General War wrote:...A sto ti implicira narod staviti tj. pacijente taocima glupavog sistema...lijepo je bilo skolovati se skoro djaba , drustvo sve placa...ali napaltiti maximum. Hoce li doktori privatnu praxu, odlazak u inostranstvo sa diplomom stecenom u BiH...nema problema, platiti skolovanje po trzisnim uslovima i cao...kad mogu ugovore napisati za nepismene fudbalere, tenisere...klince palce...mogu i visoko obrazovani kadar.Njihovo obrazovanje je drustvo BiH platilo...i to vazi za svakog drugog koji je koristio drzavne fakultete, menadjerski ugovor (20 godina rada za drzavu, pa onda neka sebi traze bolje)VjecitiStudent wrote:Forto to glupavo argumentuje, no u pravu jeste.
Ponašanje ljekara koji šalju pacijente u svoju popodnevnu privatnu praksu je najobičnija korupcija.
I onda, umjesto da se sveobuhvatno rješava pitanje korupcije u zdravstvu, gdje je ovo sa slanjem pacijenata tek jedan mali dio, udarilo se isključivo na dvojnu praksu, što jasno pokazuje da je Sekina namjera nije da rješava korupciju, nego da sve što valja istjera iz državnih firmi.
Njena "Moja klinika" ih sve sa nestrpljenjem iščekuje.
http://www.frontslobode.ba/vijesti/poli ... ne-poslove
- Banksy
#23965 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Tačno tako, Forto je u pravu.VjecitiStudent wrote: Forto to glupavo argumentuje, no u pravu jeste.
S druge teme,
Interes svakog prosječnog građanina je, da ako već ne može dobiti vrhunsku uslugu, da bar dobije mogućnost bilo kakve usluge, bilo gdje u razumnom vremenskom roku, bez devetomjesečnog čekanja na obični specijalistički pregled. Ne idu ljudi privatniku što žele, već što se liste čekanja prave godinu unaprijed.JThomas wrote:
pa nije ni to nikakvo rješenje u situaciji kada si 20 godina sistematski obezvređivao i uništavao sve, pa tako i zdravstveni sektor. a doktori u njemačku mogu samo sa diplomom i B nivoom jezika. doktorima si dao realno male plate, na uštrb stravičnog rastaljivanja i zapošljavanja armije rođaka i stranačkih satelita kao nemedicinskog osoblja. ja doktore generalno mrzim, smatram ih uvezanijom, zaštićenijom i korumpiranijom halkom i od policije, ali ovo je ovako. i umjesto da otklanjaš uzroke javašluka, ti krećeš od krova kuće i samo ćeš ih trajno otjerati iz države. a mogu birati kao niko drugi.
Sve i da nijedan ljekar ne ode vani, da svi vrijedni odu u privatnu praksu, i dalje ostaje pitanje kako onaj koji nema novca sebi može priuštiti pregled kod specijaliste, a da u međuvremenu ne krepa čekajući s knjižicom pregled na Kliničkom.
Uz to, što neko gore priča o lopovima u privatnoj praksi, moje iskustvo je da je svaki ljekar nakon privatnog pregleda u svojoj ordinaciji upućivao na Kliniku, da se džaba ne troše novci, ako se već ima knjižica, imam apsolutno sve pozitivna iskustva vrhunskog znanja i ljudskog, dobronamjernog pristupa.
-
baxul
#23966 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
uporedi privatnu praksu u dentalnom zdravlju i javnu praksu... privatna je miljama ispred (bar tamo gdje ja živim), ali je isto istina da nemaju svi pristup jednakom kvalitetu zaštite... sličan rezultat će se postićipalermo wrote: To je strah koji je u ovom trenutku prilično neutemeljen. Mi nemamo dovoljno razvijenu privatnu praksu, da bi ona mogla konkurirati državnim bolnicama. Onog trenutka kada jači privatnio kapital bude ušao u zdravstveni sistem možemo govoriti o ovim stvarima. Ali tada će pogotovo biti nemoguće raditi na dvije stolice.
Ja sam prilično ubijeđen da zadfržavanje ove prakse vodi mediokritetstvu, ili bolje reći podržaje ga.
pazi meni je bitniji ukupni kvalitet zdravlja (javno+privatno). ako će ukupni kvalitet zdravstva dobiti ovom politikom SDA onda okej. još uvijek smatram da će ta politika dugoročno dovesti do detorijacije javnog zdravstva.
- General War
#23967 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mislio sam na drzavne visokoskolske ustanove, ne na srednje skole...Hoce da pohadja drzavni medicinski fakultet (i sve ostale) potise ugovor i normalno ide, ko nece ima privatni fakultet ili platiti skolovanje po trzisnom cijenama...prijedlog nema veze sa "sirotinjom".VjecitiStudent wrote:I onda opet imaš školovanje samo onih koji imaju dovoljno novca da to plate, što opet ostvaruje Sekine vlažne snove.General War wrote:...A sto ti implicira narod staviti tj. pacijente taocima glupavog sistema...lijepo je bilo skolovati se skoro djaba , drustvo sve placa...ali napaltiti maximum. Hoce li doktori privatnu praxu, odlazak u inostranstvo sa diplomom stecenom u BiH...nema problema, platiti skolovanje po trzisnim uslovima i cao...kad mogu ugovore napisati za nepismene fudbalere, tenisere...klince palce...mogu i visoko obrazovani kadar.Njihovo obrazovanje je drustvo BiH platilo...i to vazi za svakog drugog koji je koristio drzavne fakultete, menadjerski ugovor (20 godina rada za drzavu, pa onda neka sebi traze bolje)VjecitiStudent wrote:Forto to glupavo argumentuje, no u pravu jeste.
Ponašanje ljekara koji šalju pacijente u svoju popodnevnu privatnu praksu je najobičnija korupcija.
I onda, umjesto da se sveobuhvatno rješava pitanje korupcije u zdravstvu, gdje je ovo sa slanjem pacijenata tek jedan mali dio, udarilo se isključivo na dvojnu praksu, što jasno pokazuje da je Sekina namjera nije da rješava korupciju, nego da sve što valja istjera iz državnih firmi.
Njena "Moja klinika" ih sve sa nestrpljenjem iščekuje.
http://www.frontslobode.ba/vijesti/poli ... ne-poslove
-
palermo
#23968 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa sad, sve ovisi o tome kojim putem ćemo se mi opredijeliti da idemo. U Kanadi je sve u zdravstvu dostupno, osim dobrih ljekara, koji rade u americi.baxul wrote:uporedi privatnu praksu u dentalnom zdravlju i javnu praksu... privatna je miljama ispred (bar tamo gdje ja živim), ali je isto istina da nemaju svi pristup jednakom kvalitetu zaštite... sličan rezultat će se postićipalermo wrote: To je strah koji je u ovom trenutku prilično neutemeljen. Mi nemamo dovoljno razvijenu privatnu praksu, da bi ona mogla konkurirati državnim bolnicama. Onog trenutka kada jači privatnio kapital bude ušao u zdravstveni sistem možemo govoriti o ovim stvarima. Ali tada će pogotovo biti nemoguće raditi na dvije stolice.
pazi meni je bitniji ukupni kvalitet zdravlja (javno+privatno). ako će ukupni kvalitet zdravstva dobiti ovom politikom SDA onda okej. još uvijek smatram da će ta politika dugoročno dovesti do detorijacije javnog zdravstva.
Tako da ja zaista ne bih špekulirao gdje će ovo dovesti a zapravo i nisam siguran šta je bolje. Al sasvim sigurno to neće ovisiti o mogućnosti dvojnog angažmana.
Uglavnom sam reagovao na tvrdnju da će zabrana dvojne praske odvesti najbolje ljekare iz bolnica, neće, u ovom trenutku neće, jer dvojne poslove uglavnom imaju mediokriteti unutar ljekarske profesije.
-
VjecitiStudent
#23969 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To se može vrlo brzo izmijeniti, a cijeli slučaj pokušaj privatiziranja Opće bolnice, pokazuje i dokazuje u kom smjeru idu Seka i sekići.palermo wrote:To je strah koji je u ovom trenutku prilično neutemeljen. Mi nemamo dovoljno razvijenu privatnu praksu, da bi ona mogla konkurirati državnim bolnicama. Onog trenutka kada jači privatnio kapital bude ušao u zdravstveni sistem možemo govoriti o ovim stvarima. Ali tada će pogotovo biti nemoguće raditi na dvije stolice.baxul wrote:
ok ovakva politika u periodu od 5 godina će direktno uticati na povećanje ljekara u privatnoj praksi, s tim da ja ne vidim problem u tome, neka tržišne utakmice i u zdravstvu (sve dok postoji universal healthcare).
-
direstraits0078
#23970 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mala ispravka, ako se vec mora koristiti strana rijec da bi se valjda dobilo na tezini, sta li? Ispravno je deterioracija, a to bi znacilo pogorsanje, za ove kojima latinski i srodni jezici nisu bliski.baxul wrote:uporedi privatnu praksu u dentalnom zdravlju i javnu praksu... privatna je miljama ispred (bar tamo gdje ja živim), ali je isto istina da nemaju svi pristup jednakom kvalitetu zaštite... sličan rezultat će se postićipalermo wrote: To je strah koji je u ovom trenutku prilično neutemeljen. Mi nemamo dovoljno razvijenu privatnu praksu, da bi ona mogla konkurirati državnim bolnicama. Onog trenutka kada jači privatnio kapital bude ušao u zdravstveni sistem možemo govoriti o ovim stvarima. Ali tada će pogotovo biti nemoguće raditi na dvije stolice.
Ne bih se slozio da je privatna praksa u dentalnom zdravlju naprednija. Ima sasvim naprednih zubnih praksi i u javnom sektoru. Tamo se izmedju ostalog i skoluju stomatolozi koji poslije rade u privatnim praksama?
-
palermo
#23971 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa ovdje sada ulazimo u političku priču, Seka, Bakir, SDA, NS tako da baš ne znam koliko to može biti konstruktivan dijalog.VjecitiStudent wrote:
To se može vrlo brzo izmijeniti, a cijeli slučaj pokušaj privatiziranja Opće bolnice, pokazuje i dokazuje u kom smjeru idu Seka i sekići.
Generalno, ne vjerujem da ćemo moći izbjeći proces otvaranja privatnih bolnica, i ne vidim na koji način se priča o dvojnom radu ljekara veže za ovu temu. Kao što Mujica reče, te se stvari rješavaju kroz sisteme osiguranja. Osiguranje može važiti i za privatnu boilnicu kao i za državnu.
Ne vidim nikako šta je dobro u podržavanju prakse da ljekari rade i vamo i tamo. Ja bih čak lično radije bio i za onaj princip koji je bio uveden u Litvaniji (ili Latviji, nisam više siguran) da je pacijentu dozvoljena mogućnost da nagradi ljekara u iznosu do 70 eura za dobro obavljenu uslugu, nego ova praksa dvojnog rada.
-
baxul
#23972 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
direstraits0078 wrote:
Mala ispravka, ako se vec mora koristiti strana rijec da bi se valjda dobilo na tezini, sta li? Ispravno je deterioracija, a to bi znacilo pogorsanje, za ove kojima latinski i srodni jezici nisu bliski.
rekao sam u gradu u kom ja živim.direstraits0078 wrote:Ne bih se slozio da je privatna praksa u dentalnom zdravlju naprednija. Ima sasvim naprednih zubnih praksi i u javnom sektoru. Tamo se izmedju ostalog i skoluju stomatolozi koji poslije rade u privatnim praksama?
najbolji imaju privatne ordinacije (ima i loših koji imaju privatne ordinacije).
u javnoj ustanovi rade dentisti koji čekaju penziju i oni koji rade praksu.
- Banksy
#23973 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Odlična ideja, ali samo u slučaju da pacijent u međuvremenu ne umre čekajući 9 mjeseci specijalistički pregled na sarajevskoj Klinici.palermo wrote:
Ja bih čak lično radije bio i za onaj princip koji je bio uveden u Litvaniji (ili Latviji, nisam više siguran) da je pacijentu dozvoljena mogućnost da nagradi ljekara u iznosu do 70 eura za dobro obavljenu uslugu, nego ova praksa dvojnog rada.
-
VjecitiStudent
#23974 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
S obzirom da ovu mjeru namjerava da donese politika, kojom opet upravlja Seka, nije mi jasno kako je u cijelom slučaju uopće moguće izbjeći političku priču?palermo wrote:Pa ovdje sada ulazimo u političku priču, Seka, Bakir, SDA, NS tako da baš ne znam koliko to može biti konstruktivan dijalog.VjecitiStudent wrote:
To se može vrlo brzo izmijeniti, a cijeli slučaj pokušaj privatiziranja Opće bolnice, pokazuje i dokazuje u kom smjeru idu Seka i sekići.
Generalno, ne vjerujem da ćemo moći izbjeći proces otvaranja privatnih bolnica, i ne vidim na koji način se priča o dvojnom radu ljekara veže za ovu temu. Kao što Mujica reče, te se stvari rješavaju kroz sisteme osiguranja. Osiguranje može važiti i za privatnu boilnicu kao i za državnu.
Ne vidim nikako šta je dobro u podržavanju prakse da ljekari rade i vamo i tamo. Ja bih čak lično radije bio i za onaj princip koji je bio uveden u Litvaniji (ili Latviji, nisam više siguran) da je pacijentu dozvoljena mogućnost da nagradi ljekara u iznosu do 70 eura za dobro obavljenu uslugu, nego ova praksa dvojnog rada.
Last edited by VjecitiStudent on 29/03/2016 14:40, edited 2 times in total.
-
palermo
#23975 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa ja ne govorim o tome da je sjajno u sarajevskom kliničkom centru, niti sam protiv privatne prakse. Dapače.....ali stvarno jesam protiv toga da se mediokritetstvo protežira kao društvena vrijednost. A dvojne prakse jesu mediokritetstvo.Banksy wrote:Odlična ideja, ali samo u slučaju da pacijent u međuvremenu ne umre čekajući 9 mjeseci specijalistički pregled na sarajevskoj Klinici.palermo wrote:
Ja bih čak lično radije bio i za onaj princip koji je bio uveden u Litvaniji (ili Latviji, nisam više siguran) da je pacijentu dozvoljena mogućnost da nagradi ljekara u iznosu do 70 eura za dobro obavljenu uslugu, nego ova praksa dvojnog rada.