Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
A što se tiče tih 40 milijardi, vidjet će ih Ukrajinci ko što su ih i do sada vidjeli. Možda, jedino, u obliku oružja i municije. Za keš, čisto sumnjam..
Cuj, dobili su vec 4.5 milijarde od MMF-a prosle godine i jos nesto od EU i SAD, a ti slobodno sumnjaj
A što se tiče tih 40 milijardi, vidjet će ih Ukrajinci ko što su ih i do sada vidjeli. Možda, jedino, u obliku oružja i municije. Za keš, čisto sumnjam..
Cuj, dobili su vec 4.5 milijarde od MMF-a prosle godine i jos nesto od EU i SAD, a ti slobodno sumnjaj
U Minsku je u sustini dogovoreno primirje od 15. februara (nije potpisano, samo usmeno dogovoreno, pa sad zamislite kako ce se postovati) dogovorena je razmjena zarobljenika svi za sve, povlacenje teskog naoruzanja, nisu se usuglasili oko bitnih pitanja: Donbas trazi da se Ukri iz Debaljceva povuku, Porosenko ne pristaje na to, takodje on trazi da Donbas odustane od autonomije ili federalizacije sto njima ne pada na pamet... a s obzirom da su se u Minsku dogovorili da Kijev i Donjeck moraju napraviti dogvoro oko politickog rjsenja krize... sve je to na staklenim nogama.
dječak sa šibicama wrote:U Minsku je u sustini dogovoreno primirje od 15. februara (nije potpisano, samo usmeno dogovoreno, pa sad zamislite kako ce se postovati) dogovorena je razmjena zarobljenika svi za sve, povlacenje teskog naoruzanja, nisu se usuglasili oko bitnih pitanja: Donbas trazi da se Ukri iz Debaljceva povuku, Porosenko ne pristaje na to, takodje on trazi da Donbas odustane od autonomije ili federalizacije sto njima ne pada na pamet... a s obzirom da su se u Minsku dogovorili da Kijev i Donjeck moraju napraviti dogvoro oko politickog rjsenja krize... sve je to na staklenim nogama.
mislim da je ovo samo uvertira u jedan zestok sukob...daj boze da se varam...rusima ne pada na pamet da vrate zauzete dijelove regije a pogotovo krim...tako da je ovo po meni pocetak jedne duge krize...zapad, ni tamo ni vamo
Sto se tice dogovora, osim granica "entiteta" jos puno toga je nejasno:
- Teska orudja se trebaju povuci 50-80 km u roku od dvije sedmice - predvidjeno je da OSCE to nadgleda, ali se nisu pokazali nesto sposobnim do sada.
- Stepen autonomije - Ukrajina ce izmijeniti zakone da pruzi visok stupanj autonomije, ali nema nikakvih detalja o tome. Tesko da ce se novorusi sloziti s autonomijom koju im ponudi Ukrajina.
- Ukrajinska kontrola nad granicama - dogovorena, ali kao tek ako se postignu ustavne reforme i decentralizacija.
Malo je konkretnih detalja o bitnim stavkama dogovora i skoro nikakvih detalja o nacinu implementacije, granice nejasne. Dakle nema puno razlike u odnosu na Minsk.
I ne treba zaboraviti da se rat zapravo vodi zbog pokusaja Rusije da zaustavi priblizavanje Ukrajine zapadu i da je destabilizira, a ne radi novorusije i toga da li ce njene granice biti 20 km lijevo ili desno. A ovaj dogovor tu nista puno ne rjesava.
Sve u svemu, ovo je vise takticki predah,a Rusija nastavlja po obicaju - dva koraka naprijed, jedan nazad, u pokusaju da razdijeli zapad i sprijeci dalje sankcije.
Mislim da mozemo ocekivati kratko zatisje te nastavak rata za koji mjesec.
Last edited by Captain Ahab on 12/02/2015 13:33, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama wrote:U Minsku je u sustini dogovoreno primirje od 15. februara (nije potpisano, samo usmeno dogovoreno, pa sad zamislite kako ce se postovati) dogovorena je razmjena zarobljenika svi za sve, povlacenje teskog naoruzanja, nisu se usuglasili oko bitnih pitanja: Donbas trazi da se Ukri iz Debaljceva povuku, Porosenko ne pristaje na to, takodje on trazi da Donbas odustane od autonomije ili federalizacije sto njima ne pada na pamet... a s obzirom da su se u Minsku dogovorili da Kijev i Donjeck moraju napraviti dogvoro oko politickog rjsenja krize... sve je to na staklenim nogama.
Slazem se u potpunosti, i kao sto napisah u komentaru - da li su zadovoljeni interesi Rusije zbog kojih je usla u ovaj rat?
Inace, zanimljiva stavka zbog koje mnogi misle da je Putin dobio i vise nego je mogao pozeliti, Donbas ce pristati na demilitarizaciju ali pod uvjetom da Rusija (+ Njemacka i Francuska, ali oni su nebitni u toj prici) garantira Donbasu odbranu od eventualnog napada Ukrajinaca.
Juzna Osetija 2, ako Porosenko posalje trupe, ruska armija ima legitimitet upasti u Donbas.
Ne kontam kako je Porosenko pristao na to, mozda sa figom u djepu.
Klicko je u gradskom parlamentu, valjda gradonacelnik Kijeva ili se varam
Ja sam mislio da opet neko Lyashka mlati, on svako par dana dobije batine u parlamentu.
Marisane su redovne jer Ukrajinom gospodare korumpirani oligarsi, kao i okolnim drzavama uostalom, pa se i sakama razracunavaju po parlamentu. Ovi ruski ne smiju, dotjer`o ih Putin u suru, a i oni bi rado malo sakama rjesavali nesuglasice.
dječak sa šibicama wrote:Inace, zanimljiva stavka zbog koje mnogi misle da je Putin dobio i vise nego je mogao pozeliti, Donbas ce pristati na demilitarizaciju ali pod uvjetom da Rusija (+ Njemacka i Francuska, ali oni su nebitni u toj prici) garantira Donbasu odbranu od eventualnog napada Ukrajinaca.
Juzna Osetija 2, ako Porosenko posalje trupe, ruska armija ima legitimitet upasti u Donbas.
To mi je promaklo a sumnjam da bi Ukrajinci pristali na takvu formulaciju. Imas li neki izvor?
dječak sa šibicama wrote:Na terenu borbe bez prestanka, sepovi sad napadaju Azov u Shirokinu, marisana je na jugu Debaljcevo kotla, granatairanje Donjecka standardno, i tako.
tek 15 februara u ponoc pocinje primirije...do tada se mogu krhat
dječak sa šibicama wrote:Klicko je u gradskom parlamentu, valjda gradonacelnik Kijeva ili se varam
Ja sam mislio da opet neko Lyashka mlati, on svako par dana dobije batine u parlamentu.
Marisane su redovne jer Ukrajinom gospodare korumpirani oligarsi, kao i okolnim drzavama uostalom, pa se i sakama razracunavaju po parlamentu. Ovi ruski ne smiju, dotjer`o ih Putin u suru, a i oni bi rado malo sakama rjesavali nesuglasice.
Je, on je gradonacelnik Kijeva. A vidis kako Ukrajinci imaju zivahnu demokratiju
dječak sa šibicama wrote:Inace, zanimljiva stavka zbog koje mnogi misle da je Putin dobio i vise nego je mogao pozeliti, Donbas ce pristati na demilitarizaciju ali pod uvjetom da Rusija (+ Njemacka i Francuska, ali oni su nebitni u toj prici) garantira Donbasu odbranu od eventualnog napada Ukrajinaca.
To mi je promaklo a sumnjam da bi Ukrajinci pristali na takvu formulaciju. Imas li neki izvor?
Imas te stavke po svim medijima, ja sam to tako zakljucio, oni navode kako ce garancije Donbasu pruziti Francuska, Njemacka i Rusija, logican je zakljucak ko tu jedini moze intervenirati na terenu.
Koji cirkus od rata, Azov na svom FB stavlja dramaticne vijesti kako u Shirokinu odbijaju napade ni manje ni vise nego ruskog Spetznaza, a ovamo se uslikavaju po Mariupolju, odose oni kuci jebo Shirokino
Captain Ahab wrote:
Kao da se Porosenko pita. Nema on izbora, bez zapada je osudjen na vojni, ekonomski i svaki drugi poraz. Dakle, ako nesto zele Njemacka i Francuska, Porosenko na to mora pristati. Isto je sa Novorusima. Putin tu odlucuje.
Al hajde, mir je najvazniji. Svaki spasen zivot je dragocjen. Valjda supci sad zaustave ludilo na BI.
Captain Ahab wrote:
Kao da se Porosenko pita. Nema on izbora, bez zapada je osudjen na vojni, ekonomski i svaki drugi poraz. Dakle, ako nesto zele Njemacka i Francuska, Porosenko na to mora pristati. Isto je sa Novorusima. Putin tu odlucuje.
Al hajde, mir je najvazniji. Svaki spasen zivot je dragocjen. Valjda supci sad zaustave ludilo na BI.
Pa sumjam da bi i Francuzi i Njemacka pristali na takvu formulaciju jer zadire u suverenitet Ukrajine a oko cega se i desava svo ovo sranje.
Mozda nesto generalno kao garantori dogovora, kao npr. kod nas. Potrazicu tacnu formulaciju...
Captain Ahab wrote:
A nadam se i ja da ce ovo pomoci da se rijesi i BI, ali nisam optimista nazalost...