Prva stvar, ovo je za mene negledljivo, meni smeta. Mozda je nekome OK, ali meni nije.
Druga stvar, slika na mom Soniju (array led) je bolja od ove na ovom filipsu (da je sto puta OLED).
Moderator: Benq
Prva stvar, ovo je za mene negledljivo, meni smeta. Mozda je nekome OK, ali meni nije.
Na Mini LED-u imam blooming-a i ghostimg-a, ali oscilacija u osvjetljenju, kontrastu ili bilo čemu drugom ne postoji.
Tako se i meni cini, ovo je vjerovatno buducnost ali nije sadasnjost jos uvijek odnosno nije mainstream.AnonymousBIH wrote: ↑24/10/2023 17:41Ja sam postavljao, ima, ne smeta, ne primjecuje se. Koristim oba TV svakodnevno, Sony vec dugo, da mi radi ovo kao Philips bacio bih ga kroz prozor. Da mi LG radi ovo dok igram, kontroler bi letio u njega momentalno.n+1 wrote: ↑24/10/2023 16:59Pa eto, onda vidiš i ti problem, to i govorimo. Ko želi takvo sranje na televizoru?AnonymousBIH wrote: ↑24/10/2023 16:55
Prvi vragov snimak ok, bas izrazajno i negledljivo, kasnije snimak sa smanjenim osvjetljenjem kamere pokazuje pristunost ABL, ali ne prikazuje odraz njegovog rada u normalnim uvjetima. Kada ti bude usput svrati i pogledaj gdje ima izlozen OLED.
Dalje, Phillips ocigledno ima preagresivan ABL koji unistava dozivljaj.
Jasno da drugi proizvođači imaju manje agresivan dimming. Postavljao je kolega snimak sa Sonija, čini mi se. Nije negledljivo kao Philips, ali svejedno smeta.
Gledao sam i high end monitore, svi su OLED, znaci tehnologija je buducnost, problem je implementacije kod proizvođača koji nisu top tier. Reći da je OLED sranje jer Philips ne zna da slozi stvari kako treba je nonsens: reći cemo onda i da je BMW sranje jer Fiat ne zna napraviti dobro auto.![]()
zippoo87 wrote: ↑24/10/2023 17:59 Oni koji ne vide ove oscilacije u osvjetljenju (dimming) na ovom zadnjem videu,pod hitno doktoru na pregled ociju.
Pa ovo kod Philipsa ne da je diskretno,nego meni blinka kao semafor...bas se primjete prelazi sa zatamnjivanjem i ponovnim povecanjem osvjetljenja.
Ove reklame su bas maksimalni test za ovaj tip...jer sljaste jarke boje preko cijelog ekrana i stalno se izmjenjuju svijetle i svjetlije nijanse.
Da rezimiramo...dakle OLED nije problem,nego je ovdje problem do proizvodjaca i njihovog softwarea,dakle do Philipsa,jer drugi korisnici OLED televizora kazu da nemaju izrazen ovaj problem u ovoj mjeri i da je neprimjetno.
Dakle Philips ne valja ni kod najboljih tehnologija...jer dzaba tehnologija ako je ne znaju pravilno implementirati.
Svaka cast majstore, potpisujem.typeOnegative wrote: ↑24/10/2023 19:59zippoo87 wrote: ↑24/10/2023 17:59 Oni koji ne vide ove oscilacije u osvjetljenju (dimming) na ovom zadnjem videu,pod hitno doktoru na pregled ociju.
Pa ovo kod Philipsa ne da je diskretno,nego meni blinka kao semafor...bas se primjete prelazi sa zatamnjivanjem i ponovnim povecanjem osvjetljenja.
Ove reklame su bas maksimalni test za ovaj tip...jer sljaste jarke boje preko cijelog ekrana i stalno se izmjenjuju svijetle i svjetlije nijanse.
Da rezimiramo...dakle OLED nije problem,nego je ovdje problem do proizvodjaca i njihovog softwarea,dakle do Philipsa,jer drugi korisnici OLED televizora kazu da nemaju izrazen ovaj problem u ovoj mjeri i da je neprimjetno.
Dakle Philips ne valja ni kod najboljih tehnologija...jer dzaba tehnologija ako je ne znaju pravilno implementirati.napokon neko ko konta da ustvari nije problem u samoj tehnologiji , nego o implementaciji iste na philipsu . Meni se fkt ne da trubit jedno te isto , a i na kraju krajeva ,najviše vjerujem svojim očima (jako istreniranim na ovakva s.anja ) koje ovakvo zatamnjivanje u životu nisu vidjele,ko sto kolega @{anonymous kaže da mi zablinka onako ne bi mi bio u kući ni dana
.
tv, kao i sama OLED tehnologija je i sad ekstra i bar što se mene tiče nema nazad, a u budućnosti samo može biti još bolje. ... pisao sam , bilo je i kod mene par puta da malo potamni sliku , ali nikad ovako , kao ni pri gledanju tv programa ili igranju , isključivo filmovi/serije u izrazito mračnim scenama , i to baš nakon dužeg vremena kad je mračna scena na ekranu ( npr spominje se često scena iz `The Dune ` kao problematična` po tom pitanju , ne kažem da izmišljaju , ali evo dok to nisam upratio , znači ako je i bilo , bilo je beznačajno i minimalno .
rezime sve priče , ja osobno , a vjerujem i kolege koje tvrde isto, nemamo potrebu da izmišljamo bilo što , ako kazem/o da problem nije prisutan i da smo zadovoljni tv-om , znači da smo zadovoljni .. jbt da mi pravi bilo kakav problem , prvi bi im ebo mater , nije mi ga otac pravio ni izmislio![]()
Pogresna postavka. Problem jeste u tehnologiji, a samo su najbolji (Sony, LG i mozda Samsung) uspjeli minimizirati taj problem burn-ina sa ovim zatamnjivanjem da ne bude negledljivo. Eto i sam kazes da ga ima i kod tebe samo ne cesto i ne tako strasno kao na Philipsu. Da OLED tehnologija nema problem ne bi bilo potrebe za implementacijom ovih nekih jos uvijek prelaznih rjesenja. Vjerovatno ce uskoro skontati kako napraviti OLED koji nema burn-in, ili ce preci na nesto trece gdje se ne moraju zamarati s tim.typeOnegative wrote: ↑24/10/2023 19:59zippoo87 wrote: ↑24/10/2023 17:59 Oni koji ne vide ove oscilacije u osvjetljenju (dimming) na ovom zadnjem videu,pod hitno doktoru na pregled ociju.
Dakle Philips ne valja ni kod najboljih tehnologija...jer dzaba tehnologija ako je ne znaju pravilno implementirati.napokon neko ko konta da ustvari nije problem u samoj tehnologiji , nego o implementaciji iste na philipsu . Meni se fkt ne da trubit jedno te isto , a i na kraju krajeva ,najviše vjerujem svojim očima (jako istreniranim na ovakva s.anja ) koje ovakvo zatamnjivanje u životu nisu vidjele,ko sto kolega @{anonymous kaže da mi zablinka onako ne bi mi bio u kući ni dana
.
tv, kao i sama OLED tehnologija je i sad ekstra i bar što se mene tiče nema nazad, a u budućnosti samo može biti još bolje. ... pisao sam , bilo je i kod mene par puta da malo potamni sliku , ali nikad ovako , kao ni pri gledanju tv programa ili igranju , isključivo filmovi/serije u izrazito mračnim scenama , i to baš nakon dužeg vremena kad je mračna scena na ekranu ( npr spominje se često scena iz `The Dune ` kao problematična` po tom pitanju , ne kažem da izmišljaju , ali evo dok to nisam upratio , znači ako je i bilo , bilo je beznačajno i minimalno .
rezime sve priče , ja osobno , a vjerujem i kolege koje tvrde isto, nemamo potrebu da izmišljamo bilo što , ako kazem/o da problem nije prisutan i da smo zadovoljni tv-om , znači da smo zadovoljni .. jbt da mi pravi bilo kakav problem , prvi bi im ebo mater , nije mi ga otac pravio ni izmislio![]()
ABL is a common pet hate of OLED owners
Stavi crystal clear način slike, ugasi eye care i stavi light boost na maximum, i onda reci da nemaš probleme sa zatamnjenjem kad je bijela boja na ekranu ili bilo koja druga boja
Pogledam danas, onaj video sto sam ti uploadovao je bio na crystal clear, a ne mogu se sjetiti - moguce i bez eye care-a.crnivrag wrote: ↑25/10/2023 09:01Stavi crystal clear način slike, ugasi eye care i stavi light boost na maximum, i onda reci da nemaš probleme sa zatamnjenjem kad je bijela boja na ekranu ili bilo koja druga boja
Možeš staviti i color tone na cool, čisto da ti je jasnije oku kad te zatamnjenje spuca.
Htio sam ga prodati prvi dan za manje od hiljadu KM, jer sam mislio da samo mene pogađa.
OLED je fakat predobra tehnologija jer otklanja sve ove nedostatke drugih panela koje si naveo, ali evo Philips je usrao stvar sa ovom agresijom ABL-a i ALB-a.
crnivrag wrote: ↑25/10/2023 21:40OLED je fakat predobra tehnologija jer otklanja sve ove nedostatke drugih panela koje si naveo, ali evo Philips je usrao stvar sa ovom agresijom ABL-a i ALB-a.
Večeras gledam "Najslabiju kariku", i pošto je studio u plavoj boji, čim prikazuje krupni kadar zatamnjuje se, kad je fokus na takmičarima u punom planu, onda bude ok.
Ove oscilacije mi pravo titraju po živcima.
Kad podignem side meni od EON-a sa lijeve i side meni Philipsa sa desne strane, slika u sredini ostaje sa jednakim osvjetljenjem, bez obzira na sadržaj koji se emituje između dva side menija.