Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Shmeker

#23901 Re: Zeničani

Post by Shmeker »

clio_dci120 wrote:
nadžak wrote:@kakavdanakneiskustvu

Ja imam dobra iskustva sa onim mladjim iz Sunčane doline. Kaknjo.
Taj je mom drugu zeznuo zub, nesto oko fistule nekakve, valjda ga zatvorio, pa uhvatilo korijen, i na kraju morao vaditi zub.

Ja imam super iskustva sa doktorom Terzicem, i jedna profesorica sa stomatoloskog fakulteta koja je jedan od vrhunskih strucnjaka u BiH mi je takodjer rekla da je Terzic vrhunskih strucnjaka i toplo ga preporucila.

Meni je licno spasio zub koji je Kratina htio izvaditi.

Doduse, meni je Kratina bio vrh sa svojim psovkama, ono kad se iznervira pa krene da psuje...hahaha...jednom davno cekam u cekaoni na red, neki zubar iz Viteza dovezao pacijenticu, valjda nesto zeznuo, ispravlja to Kratina i po frke kaze ovom "*ebem li ti tvoje ruke , sta si ovo napravio"....hahaha...

Mada ako kamen radi, najbolje njemu odvedi, sigurno ce imati jos vise obzira prema djetetu buduci da ste forumske kolege.
Zar postoji zub koji Kratina ne zeli izvaditi? :D Pa Kratina vadi sve i bez operacije, covjek voli cupat.

Inace ako se odlucis kod Terzica moj savjet ti je ili njega licno da uzmes ili doktoricu Mirhu, s Maidom nisam bio najsretniji ali mozda je samo do mene.
channel10

#23902 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Kako sam cuo, izgleda da ce takse za advokate, notare i stomatologe biti u visini 3000-4000 KM :shock: :-)

Boga mi Fudo nije dobar sekunde ako ovo uvede. Pola advokata i stomatologa će zatvoriti radnje jer nema šansi da zarade toliko da bi to mogli platiti. Lik izjednačio advokate i notare na jednoj, a stomatologe sa klinikama na drugoj strani :-).

Zna li neko nesto vise?
smartXL

#23903 Re: Zeničani

Post by smartXL »

Stomatolozi fino rade, unosan je to posao, sire se ko i kladionice. Za pola sata ti klepe min 20-30 KM, siguran sam da dnevno imaju fin broj pacijenata.

Ja se sjecam da su i kladionicari najavljivali zatvaranje poslovnica, pa gledaj kolko se dodatno otvorilo.

Advokate ne treba ni komentarisat, najveci trosak im je papir i tinta, a masno uzimaju...
channel10

#23904 Re: Zeničani

Post by channel10 »

smartXL wrote:Stomatolozi fino rade, unosan je to posao, sire se ko i kladionice. Za pola sata ti klepe min 20-30 KM, siguran sam da dnevno imaju fin broj pacijenata.

Ja se sjecam da su i kladionicari najavljivali zatvaranje poslovnica, pa gledaj kolko se dodatno otvorilo.

Advokate ne treba ni komentarisat, najveci trosak im je papir i tinta, a masno uzimaju...
Pa neće oni raditi za Fudu. Znaci mjesečno trebaju zaraditi 300-400 KM za Fudu + minimalno 700-800 doprinosa + zakupnina koja je 300-700+ troškovi rezije koji se broje takodjer u stotinama KM, plus troškovi materijala ( kad se govori o stomatolozima).
Sad to sve saberi pa vidi koliko je na mjesečnoj bazi pa onda dijeli na tih 20-30 KM i pola sata pa ćeš vidjeti sta ćeš dobiti. Jos sam siguran da sam zaboravio još neke troškove koje oni imaju.
Takodjer sam sad siguran čitajući tvoj post da si veoma blizak Fudi i da radis u njegovom štabu. Samo reci ovako Fudi: da se dobro prejebao u računici i da će ljudi zbog tolikih taksi zatvoriti radnje, ne zbog toga što neće da Fudi daju nego sti fakat nemaju. Pola stomatologa u Zenici radi na pozitivnoj nuli i sa taksama od cca 500 KM.
Bolje bi mu bilo da ih ne dira jer će ljudi pozatvarati radnje i moraće na biro. Vjerovatno nesto slično će se desiti i dobrom dijelu advokata.
Oi

#23905 Re: Zeničani

Post by Oi »

jbg nece se kampanja sama platiti....
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#23906 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Koliko god ovaj smart bio Salyven i guzni jaran od Fude.. nije Fudo to usvojio nego Zubani, Bulajici, Simici, Centrasi i ostala "nova vecina" :D
smartXL

#23907 Re: Zeničani

Post by smartXL »

channel10 wrote: Pa neće oni raditi za Fudu. Znaci mjesečno trebaju zaraditi 300-400 KM za Fudu + minimalno 700-800 doprinosa + zakupnina koja je 300-700+ troškovi rezije koji se broje takodjer u stotinama KM, plus troškovi materijala ( kad se govori o stomatolozima).
Sad to sve saberi pa vidi koliko je na mjesečnoj bazi pa onda dijeli na tih 20-30 KM i pola sata pa ćeš vidjeti sta ćeš dobiti. Jos sam siguran da sam zaboravio još neke troškove koje oni imaju.
Takodjer sam sad siguran čitajući tvoj post da si veoma blizak Fudi i da radis u njegovom štabu. Samo reci ovako Fudi: da se dobro prejebao u računici i da će ljudi zbog tolikih taksi zatvoriti radnje, ne zbog toga što neće da Fudi daju nego sti fakat nemaju. Pola stomatologa u Zenici radi na pozitivnoj nuli i sa taksama od cca 500 KM.
Bolje bi mu bilo da ih ne dira jer će ljudi pozatvarati radnje i moraće na biro. Vjerovatno nesto slično će se desiti i dobrom dijelu advokata.
Jel ti mislis da oni ne zaradjuju toliko? To ti je unosan biznis. Samo ti niko nece priznat koliko zaradjuje. Gledam ovog na stanici, vazda mu puna ordinacija, kad god prodjem neko lezi na stolici.

Btw, nisam fudin, nije me zaposlio, radim ko i vecina kod privatnika vec dugo godina, da moze bolje, moze.

Ali ne znam zasto braniti samo.jednu bransu, onda ni ostali ne bi trebali placati komunalnu taksu, ni lokali, telekomi...Uzmi jedan telekom i koliko opstina i gradova ima, je li i to onda bezobrazno?
kakavdanakneiskustvu

#23908 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

channel10 wrote:Kako sam cuo, izgleda da ce takse za advokate, notare i stomatologe biti u visini 3000-4000 KM :shock: :-)

Boga mi Fudo nije dobar sekunde ako ovo uvede. Pola advokata i stomatologa će zatvoriti radnje jer nema šansi da zarade toliko da bi to mogli platiti. Lik izjednačio advokate i notare na jednoj, a stomatologe sa klinikama na drugoj strani :-).

Zna li neko nesto vise?
mjesecno ili godisnje?
Warashii

#23909 Re: Zeničani

Post by Warashii »

kakavdanakneiskustvu wrote:
channel10 wrote:Kako sam cuo, izgleda da ce takse za advokate, notare i stomatologe biti u visini 3000-4000 KM :shock: :-)

Zna li neko nesto vise?
mjesecno ili godisnje?
Prevelika je meni to cifra za mjesečni iznos.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23910 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Naravno da je prevelika i da se taksa placa na godisnjem nivou. Ona zavisi od gradske zone, broja reklama (istaknutih firmi) i naravno djelatnosti.

Eh sad otkud su se ove cifre pojavile, sta one znace i ko ih je pustio u javnost, to je vec drugo pitanje...
channel10

#23911 Re: Zeničani

Post by channel10 »

smartXL wrote:
channel10 wrote: Pa neće oni raditi za Fudu. Znaci mjesečno trebaju zaraditi 300-400 KM za Fudu + minimalno 700-800 doprinosa + zakupnina koja je 300-700+ troškovi rezije koji se broje takodjer u stotinama KM, plus troškovi materijala ( kad se govori o stomatolozima).
Jel ti mislis da oni ne zaradjuju toliko? To ti je unosan biznis. Samo ti niko nece priznat koliko zaradjuje. Gledam ovog na stanici, vazda mu puna ordinacija, kad god prodjem neko lezi na stolici.

Btw, nisam fudin, nije me zaposlio, radim ko i vecina kod privatnika vec dugo godina, da moze bolje, moze.

Ali ne znam zasto braniti samo.jednu bransu, onda ni ostali ne bi trebali placati komunalnu taksu, ni lokali, telekomi...Uzmi jedan telekom i koliko opstina i gradova ima, je li i to onda bezobrazno?
Vjeruj mi da nisi upravu. Recimo stomatolozi plaćaju takse u visini od 600 KM godišnje, ali sad im čovjek hoće podići na 3000-4000 :-)
Da li ti uopšte razumiješ o kolikom novcu se radi kad uzmeš u obzir okruženje i da li se uopšte može zaraditi? To je znaci da gradu platis 3000-4000 tek onako, a ti ako zaradiš. Stomatologija ti vise mije unosan posao. Kod nas u gradu radi par stomatologa, dok je velika većina na pozitivnoj nuli. Jedva i ovako rade, a ako uvede ovolike takse, vjerovatno će većina zatvoriti.

Dalje, lik izjednačava takse za jednu stomatolosku ordinaciju i kliniku :shock:. Klinika danas ima ko zna koliko pacijenata i ko zna koliku dnevnu zaradu, a stomatologu je pitanje hoće li mu iko danas uci, a da ne govorimo da je pitanje hoće li danas imati prometa 100 KM da na kraju mjeseca može pokriti samo troškove, a ako sta ostane, puna saka brade.
To isto radi advokatima. Izjednačava ih sa jednim notarima, a svi znamo da su notari uzeli sav novac iz tog sektora. I sta ce ljudi nego zatvoriti. Odakle im tolike pare da ih bace niz vodu tek tako.
Last edited by channel10 on 11/01/2018 11:39, edited 2 times in total.
kamen spoticanja

#23912 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

prijedlog je bio da se s 800 KM poveca na 1000
sta se desilo u medjuvremenu nemam pojma
kolega mi se sinoc zalio da mu je knjigivodja rekao da sad placa 4000
sto je povecanje od 300 i kusur posto
ako je tako cijene usluga ce neminovno porasti
a ove mlade kolege s frisko otvorenim ord. tesko da ce prezivjeti
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23913 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Puno je to za knjigovodje. U Sarajevu u ekstra zoni opcine Centar, znaci Marsala Tita i susjedne, za knjigovodje je cca milja maraka, stomatolozi nesto preko milje.
kamen spoticanja

#23914 Re: Zeničani

_BataZiv_0809 wrote:Puno je to za knjigovodje. U Sarajevu u ekstra zoni opcine Centar, znaci Marsala Tita i susjedne, za knjigovodje je cca milja maraka, stomatolozi nesto preko milje.
ne za knjihivodju nego za ord
channel10

#23915 Re: Zeničani

Post by channel10 »

kamen spoticanja wrote:prijedlog je bio da se s 800 KM poveca na 1000
Ja sam cuo da su imali taksu 600KM, ali nebitno. Eto ti si u toj bransi pa objasni ljudima ima li posla ili ne? Da li je opao posao i onim koji su ga uvijek imali i sta ce na kraju značiti dizanje taksi?
Neminovno je da će narod sve to platiti, pa ti vise vađenje neće biti 10-15-20 KM, nego 40-50, pa se ti slikaj.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#23916 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Dobro je, ispopravlj'o sam sve zube na vrijeme :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23917 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Joj šanel ne kukaj ziv bio, ispadose stomatolozi ugrozeni ko granapdzije...

haj probaj ugovorit termin u ljetnom periodu kod bilo kojeg u gradu, probaj razumjeti jezike koji se govore u cekaonicama :D

To je solidan i unosan biznis i ljudima svaka cast na tome. Ko misli da je lako petljat po tudjim zvaljama nek upise i zavrsi stomatologiju.

Ali ono sto je meni interesantno prvo si napisao da si "cuo" negdje, sad vec pricas o tome kao o gotovoj stvari.

Brate dragi gugl u sake i odluka o komunalim taksama zenica u search.
Norm

#23918 Re: Zeničani

Post by Norm »

Jimmy McNulty wrote:Dobro je, ispopravlj'o sam sve zube na vrijeme :lol:
...ja nemam sta popravljaT... :chmoljava:
channel10

#23919 Re: Zeničani

Post by channel10 »

_BataZiv_0809 wrote:Joj šanel ne kukaj ziv bio, ispadose stomatolozi ugrozeni ko granapdzije...

haj probaj ugovorit termin u ljetnom periodu kod bilo kojeg u gradu, probaj razumjeti jezike koji se govore u cekaonicama :D

To je solidan i unosan biznis i ljudima svaka cast na tome. Ko misli da je lako petljat po tudjim zvaljama nek upise i zavrsi stomatologiju.

Ali ono sto je meni interesantno prvo si napisao da si "cuo" negdje, sad vec pricas o tome kao o gotovoj stvari.

Brate dragi gugl u sake i odluka o komunalim taksama zenica u search.
Napisao da sam cuo i pitao ovdje da li ima iko provjerenu informaciju. Javio se samo kamen koji je potvrdio ovo sto sam napisao.

Google Search i dobiješ veliko ništa. Navodno je usvojen bjanko prijedlog. Samo treba upisati cifre i objaviti. Nemoj se ljutiti, ali kakav si ti pravnik kad ti to nije prvo upalo u oči kod onog izvještaja nakon sjednice. Moram se ja ovdje javljati i ispravljati krive Drine, a veze nemam sa pravom.
I da ne rade svi dobro. Radi ih par dobro, a velika većina se bori da sebi zaradi samo jednu platu ;). Ne nasjedajte na te lovačke da imaju para ko pljeve.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23920 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

channel10 wrote: Napisao da sam cuo i pitao ovdje da li ima iko provjerenu informaciju. Javio se samo kamen koji je potvrdio ovo sto sam napisao.

Google Search i dobiješ veliko ništa. Navodno je usvojen bjanko prijedlog. Samo treba upisati cifre i objaviti. Nemoj se ljutiti, ali kakav si ti pravnik kad ti to nije prvo upalo u oči kod onog izvještaja nakon sjednice. Moram se ja ovdje javljati i ispravljati krive Drine, a veze nemam sa pravom.
I da ne rade svi dobro. Radi ih par dobro, a velika većina se bori da sebi zaradi samo jednu platu ;). Ne nasjedajte na te lovačke da imaju para ko pljeve.
Ne ljutim se naravno. U mojoj struci nema "navodno" i "cuo sam", nego ima procedura. Znaci od nacrta preko prijedloga, (ne)usvajanja istog i objave u sluzbenim novinama. Materijale sa sjednice vijeca nisam citao, pricam na temelju sopstvenog profesionalnog iskustva.

Cifre su poredeci sa opcinom Centar Sarajevo megalomanske i bas me cudi ko ih je, ako vec jeste, predlozio i usvojio.

A gugl search ce te odvesti na stranicu porezne uprave fbih, tu imaju uploadovane sve vazece odluke o komunalnim taksama u svim opstinama FBIH.
channel10

#23921 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Ono što se može naći jeste tekst na zenit.ba i na stranici grada.Imaju visine taksi samo za odradjene djelatnosti, dok za advokate, notare i stomatologe piše da su im uveli višestruko veće takse. Piše da je usvojeno, ali ne piše koliko. Usvojili bjanko prijedlog, a poslije ce odrediti koliko će biti. To samo kod nas ima. Mislio sam da tako nesto moze usvojiti samo SDA, ali sam se haman dobro zajebao. A info sam cuo od poslanika iz reda SDA.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23922 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Necu nista tvrditi ali je to bas suveli.

Ne moze se tako bjanko usvajati odluka pa se onda na nju dopisivati kako sta kome puhne.

Ista je procedura i za izmjene i dopune kao i za inicijalno donosenje odluke.
kamen spoticanja

#23923 Re: Zeničani

channel10 wrote:
kamen spoticanja wrote:prijedlog je bio da se s 800 KM poveca na 1000
Ja sam cuo da su imali taksu 600KM, ali nebitno. Eto ti si u toj bransi pa objasni ljudima ima li posla ili ne? Da li je opao posao i onim koji su ga uvijek imali i sta ce na kraju značiti dizanje taksi?
Neminovno je da će narod sve to platiti, pa ti vise vađenje neće biti 10-15-20 KM, nego 40-50, pa se ti slikaj.
vidi zaista postoje ordinacije koje zaradjuju jako dobro,i tu je smart upravu
ali dobar dio su nove kolege koje nisu imale priliku da se ranije pozicioniraju pa rade tako da se udaraju u gujicu ako im ostane milja mjesecno
oni i rade na neke niske cijene pokusavajuci da u zenickoj besparici uzmu dio kolaca
ovi prvi svakako rade za puno bolje cifre
ali svakako ce i jedni i drugi podici cijene...sto ovim drugim nece puno pomoci jer dzaba sto mu je plomba 60 KM ako nema nikoga da mu je napravi
tako da ve neminivno neki zatvoriti vrata
vise ce se koristiti kineski i pakistanski materijali a manje svica i italijan
zaista nije realno sve staviti taksom u isti kos...
ja znam da je fudin i resorne sluzbe bio s 800 na 1000 i to je po principu zhabe i tople vode bilo realno(mada generalno povecanje poreza i nameta nikad nije dobro prihvaceno,posebno ako lova ode u miligrame i fontane a ne u razvojne projekte,sto bi reko fadil novalic :mrgreen: )
ali kazu mi da je neko,navodno,iz snage centra prije glasanja predlozio 4000 i da je tako usvojeno(ako ko ima zivaca nek vidi snimak sjednice na tvze)
a to ti je sad posljedica onoga sto zovu"igraju se djeca politike"
jebi ga ,sjedi u carpe diemu fata i ekipa i raspravljaju kako.povecati prihodovnu stranu budzeta pa fata predlozi da se poveca 300 % stomatolozima jer "uzimaju lopatom" :mrgreen:
a realno na 30tak ordinacija koliko.radi u gradu ukupan prihod nije neka pljacka od povecanja taksi...samo cemo hodati jos krezaviji :chmoljava:
doduse,sto kaze batO nisam vidio nikakav papir niti odluku jos uvijek...mozda i nije ovako
channel10

#23924 Re: Zeničani

Post by channel10 »

_BataZiv_0809 wrote:Necu nista tvrditi ali je to bas suveli.

Ne moze se tako bjanko usvajati odluka pa se onda na nju dopisivati kako sta kome puhne.

Pa hajde brate nadji onda cifre koje su usvojene, ako ne moze tako. Usvojeno je prije 20 dana i nigdje nema sta je usvojeno. Znaci da ipak mogu usvojiti bjanko pa poslije dodaji koliko ti je drago.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23925 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

channel10 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Necu nista tvrditi ali je to bas suveli.

Pa hajde brate nadji onda cifre koje su usvojene, ako ne moze tako. Usvojeno je prije 20 dana i nigdje nema sta je usvojeno. Znaci da ipak mogu usvojiti bjanko pa poslije dodaji koliko ti je drago.
Zaista nemam kad to istrazivati. Mozda veceras poslije posla ako stignem. Uglavnom ukazivao sam na nelogicnosti koje sam primjetio prima facie kod tih kuloarskih prica.

Vrlo je moguce da ima dio price koji je presucen/pogresno interpretiran pa je nezahvalno komentarisati.
Post Reply