RepublikanskaGarda wrote:Kiki kakvo je tvoje misljenje o Republici Srpskoj, Republici srpskoj Krajini i Herceg-Bosni?
Ja sam antinacionalista. Granicama ne pridajem nikakvu svetost. Svete granice, svete rijeke, svete planine, sveto nebo... Sveta Bosna, ovo-ono, nema toga kod mene. Za mene svetinja mogu biti ljudi, nikako granice. Volim svoj narod, volim zemlju na kojoj zivim, ali ta ljubav nema okvire, nije odredjena plemenskim i vjerskim podjelama, granicama.
Dakle, ako me pitas sta mi je draze, granice BiH ili zivoti ljudi, reci cu ti zivoti ljudi. Ako me pitas da li mi je vazniji opstanak granica ili opstanak naroda, reci cu ti opstanak naroda, ma o kojem se narodu radilo.
Srbi i Hrvati su imali potpuno pravo reci 'mi ne zelimo BiH kakvu zelite vi Bosnjaci/Bosanci'. Ili Srbi u Hrvatskoj 'mi ne zelimo Hrvatsku kakvu zelite vi Hrvati'. Ili Albanci na Kosovu i Makedoniji 'mi ne zelimo drzavu kakvu zelite vi Srbi i Makedonci'. Mi zelimo nesto drugo. To je potpuno legitimno pravo svakog naroda. Veoma je bitno da se pri tome ne poseze za nasiljem. Pa i ako se posegne, opravdano je reagovati samo ako si prvobitno napadnut. Pa i kada dodje do sukoba, ako se koristis zlocinackim metodama, gubis svaki legimitet i podrsku normalnih ljudi.
E to se desilo RS, RSK i HB. Napali su prvi, iskoristili silu. I sto je jos gore, pocinili su strasne zlocine kako bi ostvarili politicke ciljeve. I ko normalan to moze podrzati?
Da su Srbi politicki pokusali izboriti autonomiju u BiH i Hrvatskoj, pa da su u slucaju kategoricnog odbijanja druge strane zauzeli defanzivan polozaj, pa da su se na kraju i vojno borili, uz necinjenje bilo kakvih zlocina,to bi sa moje tacke gledista ispravna borba za legitimna prava naroda.
Republika Srpska se sama promovirala kao zlocinacka a ne slobodarska tvorevina. Ovdje mozes uociti ogromnu razliku izmedju metoda borbe koju vode Kurdi u Siriji i Srbi u BiH. Srbi u BiH su imali plan etnicki ocistiti teritorij RS, zavaditi narode da bilo kakav oblik saradnje u buducnosti ne bude moguc, odvojiti dio BiH iz kojeg je prethodno protjeran znacajan procenat stanovnistva, ako se ne varam cijela polovica. Kurdi u Siriji su se organizovali kako bi se zastitili, pouceni strasnim zlocinima koje su prezivjeli u proslosti. Dakle, nisu oni pokrenuli rat. U njihovom programu nema zlocina, nema etnickog ciscenja, nema nikakvog terora nad manjinama... nema skrnavljenja etnickih ili vjerskih spomenika... nema nikakvih zlocina... Borba za narod, za buducnost naroda. Cista kao suza. I pri tome se trude izgraditi sto bolje odnose sa svim etnijama i konfesijama. Priznali su jezike manjina koji su ranije bili zabranjeni. U oruzane snage primaju veliki broj manjinskih naroda, saradjuju sa njima. Promicu suzivot, toleranciju. Trude se na sve nacine da izgrade skladan teritorijalni okvir u kome ce svi kolektivi imati zagrantovana prava.
Da su u borbu krenuli sa zlocinima, etnickim ciscenjem, govorom mrznje... itd, itd... njihova borba bi izgubila legitimitet i svaku podrsku normalnih ljudi...