TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Sid the sloth

#23901 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Sid the sloth »

AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 16:14
Sid the sloth wrote: 24/10/2023 15:49 Fakat ispade da je OLED sranje jos uvijek dok ne rijese ove bolesti. Prodjite se price "slika perfekcija" jebes perfekciju ako je dobro samo kad je staticna slika, ove oscilacije su smijesne ako su prisutne kod svih. Ne bi me iznenadilo da je ovo problem uglavnom kod Philipsa i ostalih malo jeftinijih televizora, ali ako i LG C2 ima isto ovo djaba im kvalitet slike ako ce me nervirati stalno.
Otiđi u Domod i pogledaj, garantujem da neces nista primijetiti.

I btw nije niko budala istresati tolike pare da bi ga zezala takva glupost, i svi top modeli npr. monitora su OLED jer je to cista perfekcija slike, odziva, boja.
Da, svi smo se vec uvjerili da je super slika ali po koju cijenu. Izgleda da tehnologija ima jos milion nerijesenih djecijih bolesti sto je meni dovoljno da zaobidjem jos uvijek uzevsi u obzir koja je cijena tih televizora.
crnivrag

#23902 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

Sid the sloth wrote: 24/10/2023 16:52
AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 16:14 Otiđi u Domod i pogledaj, garantujem da neces nista primijetiti.

I btw nije niko budala istresati tolike pare da bi ga zezala takva glupost, i svi top modeli npr. monitora su OLED jer je to cista perfekcija slike, odziva, boja.
Da, svi smo se vec uvjerili da je super slika ali po koju cijenu. Izgleda da tehnologija ima jos milion nerijesenih djecijih bolesti sto je meni dovoljno da zaobidjem jos uvijek uzevsi u obzir koja je cijena tih televizora.
Niko ovdje ne dvoji da je slika odlična, i ja se s tim slažem, nema blooming-a, ghosting-a i ostalih stvari koje pogađaju LED, LCD, Mini LED...

Crna je predobra, boje su žive i stvarno ugodne oku, međutim dođe ABL i na sve ovo ti se fino pokaki čim dođe do većeg obima bijele boje na ekranu, ili bilo koje jednolične boje koja se pojavi preko cijelog ili skoro cijelog ekrana.
AnonymousBIH

#23903 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by AnonymousBIH »

n+1 wrote: 24/10/2023 16:48
AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 16:44
n+1 wrote: 24/10/2023 16:35

Pa evo, imaš barem 5 forumaša na ovoj temi, uključujući mene, koji su rekli da vide. Dakle, prije će biti da većina vidi, a u manjini ste vi koji ne vidite.
To je nemoguce snimiti, samo uzivo vidjeti.
Dalje, ABL je tu na svim OLED-ima, ali konkretno Sony, a posebno LG to rade diskretno i za ljudsko oko u 95% sadržaja neprimijetno. LG koristim iskljucivo za igranje, mislis da bih igrao da mi se ovako slika samozatamnjuje? ABL je tu da preventira burn-in kada se pojave staticni elementi duzi period na maksimalnom osvjetljenju, sad zamisli sta bi radio u gamingu da je ovako agresivan kako ga vi predstavljate.
Kako je nemoguće, ako se bukvalno vidi na snimku? I šta znači "da mi se slika ovako samozatamnjuje", ako nisi vidio nikakvo zatamnjenje?
Prvi vragov snimak ok, bas izrazajno i negledljivo, kasnije snimak sa smanjenim osvjetljenjem kamere pokazuje pristunost ABL, ali ne prikazuje odraz njegovog rada u normalnim uvjetima. Kada ti bude usput svrati i pogledaj gdje ima izlozen OLED.
Dalje, Phillips ocigledno ima preagresivan ABL koji unistava dozivljaj.
crnivrag

#23904 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 16:55 Dalje, Phillips ocigledno ima preagresivan ABL koji unistava dozivljaj.
Ovo definitivno, snimit ću evo za par minuta jedan još snimak, neću dirati kameru na mobitelu bit će na predefinisanim "normalnim" postavkama za osvjetljenje.

Definitivno na svim reviewovima piše da je kod Philipsa izražena velika agresivnost po pitanju ABL-a, i da se to može (kad bi Philips htio) riješiti kroz firmware update.
n+1

#23905 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 16:55
AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 16:44

To je nemoguce snimiti, samo uzivo vidjeti.
Dalje, ABL je tu na svim OLED-ima, ali konkretno Sony, a posebno LG to rade diskretno i za ljudsko oko u 95% sadržaja neprimijetno. LG koristim iskljucivo za igranje, mislis da bih igrao da mi se ovako slika samozatamnjuje? ABL je tu da preventira burn-in kada se pojave staticni elementi duzi period na maksimalnom osvjetljenju, sad zamisli sta bi radio u gamingu da je ovako agresivan kako ga vi predstavljate.
Kako je nemoguće, ako se bukvalno vidi na snimku? I šta znači "da mi se slika ovako samozatamnjuje", ako nisi vidio nikakvo zatamnjenje?
Prvi vragov snimak ok, bas izrazajno i negledljivo, kasnije snimak sa smanjenim osvjetljenjem kamere pokazuje pristunost ABL, ali ne prikazuje odraz njegovog rada u normalnim uvjetima. Kada ti bude usput svrati i pogledaj gdje ima izlozen OLED.
Pa eto, onda vidiš i ti problem, to i govorimo. Ko želi takvo sranje na televizoru?

Jasno da drugi proizvođači imaju manje agresivan dimming. Postavljao je kolega snimak sa Sonija, čini mi se. Nije negledljivo kao Philips, ali svejedno smeta.
n+1

#23906 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

crnivrag wrote: 24/10/2023 16:59
AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 16:55 Dalje, Phillips ocigledno ima preagresivan ABL koji unistava dozivljaj.
Ovo definitivno, snimit ću evo za par minuta jedan još snimak, neću dirati kameru na mobitelu bit će na predefinisanim "normalnim" postavkama za osvjetljenje.

Definitivno na svim reviewovima piše da je kod Philipsa izražena velika agresivnost po pitanju ABL-a, i da se to može (kad bi Philips htio) riješiti kroz firmware update.
Ne znam ni što spuštaš osvjetljenje na kameri, najbolje se i vidi kada snimiš normalno.
-Chesterfield-

#23907 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by -Chesterfield- »

Da nam vrag ne otvori oči većina nas bi bila u uvjerenju da su OLED televizori perfekcija.
Ja bih ovo nazvao neko sranje u bojama. :D
n+1

#23908 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

Žrtvovao se brat za sve nas. Naš forumski TV Isus.
sumirprimus

#23909 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by sumirprimus »

ja iskreno na njegovim klipovima ne vidim razliku.
crnivrag

#23910 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

Evo snimio sam sad sa predefinisanim postavkama osvjetljenja kamere na mobitelu.

Snimak je sad malo duži, oko 3 i po minute, pa se možete malo dublje zadubiti u analizu :D

photo&video

#23911 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by photo&video »

U sustini ima ga i na Sony i na LG, ali ocekivano na Philips najvece njasre. Od Philipsa samo fen imam u kuci i to je previse.
photo&video

#23912 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by photo&video »

crnivrag wrote: 24/10/2023 17:28 Evo snimio sam sad sa predefinisanim postavkama osvjetljenja kamere na mobitelu.

Snimak je sad malo duži, oko 3 i po minute, pa se možete malo dublje zadubiti u analizu :D

Jedino rjesenje ti je da gledas snimak i ubrzas reklame 😄. Salu na stranu, bas su ga ukakili do kraja. Dzaba dobra slika kad si uvijek napet ko treger sto zbog burn ina sto zbog ovakvih “sitnica”.
sumirprimus

#23913 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by sumirprimus »

opet da ne znam sta trebam gledati, ne bi nikad ni primjetio.
AnonymousBIH

#23914 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by AnonymousBIH »

n+1 wrote: 24/10/2023 16:59

Pa eto, onda vidiš i ti problem, to i govorimo. Ko želi takvo sranje na televizoru?

Jasno da drugi proizvođači imaju manje agresivan dimming. Postavljao je kolega snimak sa Sonija, čini mi se. Nije negledljivo kao Philips, ali svejedno smeta.
Ja sam postavljao, ima, ne smeta, ne primjecuje se. Koristim oba TV svakodnevno, Sony vec dugo, da mi radi ovo kao Philips bacio bih ga kroz prozor. Da mi LG radi ovo dok igram, kontroler bi letio u njega momentalno.

Gledao sam i high end monitore, svi su OLED, znaci tehnologija je buducnost, problem je implementacije kod proizvođača koji nisu top tier. Reći da je OLED sranje jer Philips ne zna da slozi stvari kako treba je nonsens: reći cemo onda i da je BMW sranje jer Fiat ne zna napraviti dobro auto. :)
Last edited by AnonymousBIH on 24/10/2023 17:50, edited 1 time in total.
n+1

#23915 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

crnivrag wrote: 24/10/2023 17:28 Evo snimio sam sad sa predefinisanim postavkama osvjetljenja kamere na mobitelu.

Hajd ugasi ambilight, pa ponovo. :D Malo jebe percepciju i ambilight.

Inače, sestra ima Philips, i ne znam zašto imam taj dojam, nisam još nikad provalio, ali kretnje (ljudi, objekata) na Philips televizorima su mi uvijek čudni i neprirodni, kao da ima neki skoro neprimjetan lag.

Jedan od razloga zašto nikad ne bih uzeo Philips.
crnivrag

#23916 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

n+1 wrote: 24/10/2023 17:48 Hajd ugasi ambilight, pa ponovo. :D Malo jebe percepciju i ambilight.

Inače, sestra ima Philips, i ne znam zašto imam taj dojam, nisam još nikad provalio, ali kretnje (ljudi, objekata) na Philips televizorima su mi uvijek čudni i neprirodni, kao da ima neki skoro neprimjetan lag.

Evo ide, dok snimim, uploadujem i dok YouTube omogući 4K.
n+1

#23917 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 17:41

Ja sam postavljao, ima, ne smeta, ne primjecuje se. Koristim oba TV svakodnevno, Sony vec dugo, da mi radi ovo kao Philips bacio bih ga kroz prozor. Da mi LG radi ovo dok igram, kontroler bi letio u njega momentalno.

Gledao sam i high end monitore, svi su OLED, znaci tehnologija je buducnost, problem je implementacije kod proizvođača koji nisu top tier. Reci da je OLED sranje jer Philips ne zna da slozi stvari kako treba je nonsen: reci cemo onda i da je BMW sranje jer Fiat ne zna napraviti dobro auto. :)
Ma dok pribjegavaju ovim fintama, znači da je burn-in još uvijek realna opasnost, kod svih proizvođača. Samo što neki, poput Philipsa, useru do kraja.

Ja bih uzeo Mini LED, pa nek' gori hala.

P.S. Nije Apple lud, pa u MacBooke ugrađuje Mini LED. :D
AnonymousBIH

#23918 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by AnonymousBIH »

n+1 wrote: 24/10/2023 17:51
AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 17:41

Gledao sam i high end monitore, svi su OLED, znaci tehnologija je buducnost, problem je implementacije kod proizvođača koji nisu top tier. Reci da je OLED sranje jer Philips ne zna da slozi stvari kako treba je nonsen: reci cemo onda i da je BMW sranje jer Fiat ne zna napraviti dobro auto. :)
Ma dok pribjegavaju ovim fintama, znači da je burn-in još uvijek realna opasnost, kod svih proizvođača. Samo što neki, poput Philipsa, useru do kraja.

Ja bih uzeo Mini LED, pa nek' gori hala.

P.S. Nije Apple lud, pa u MacBooke ugrađuje Mini LED. :D
Poštujem, stvar lične preferencije. MiniLED je odlican, ali nista vise kao alternativa OLED-u, sa njim se uopste ne moze porediti u većini kategorija.
zippoo87

#23919 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by zippoo87 »

Oni koji ne vide ove oscilacije u osvjetljenju (dimming) na ovom zadnjem videu,pod hitno doktoru na pregled ociju :D .
Pa ovo kod Philipsa ne da je diskretno,nego meni blinka kao semafor...bas se primjete prelazi sa zatamnjivanjem i ponovnim povecanjem osvjetljenja.
Ove reklame su bas maksimalni test za ovaj tip...jer sljaste jarke boje preko cijelog ekrana i stalno se izmjenjuju svijetle i svjetlije nijanse.

Da rezimiramo...dakle OLED nije problem,nego je ovdje problem do proizvodjaca i njihovog softwarea,dakle do Philipsa,jer drugi korisnici OLED televizora kazu da nemaju izrazen ovaj problem u ovoj mjeri i da je neprimjetno.

Dakle Philips ne valja ni kod najboljih tehnologija...jer dzaba tehnologija ako je ne znaju pravilno implementirati.
adsubzero

#23920 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by adsubzero »

crnivrag wrote: 24/10/2023 17:50
n+1 wrote: 24/10/2023 17:48 Hajd ugasi ambilight, pa ponovo. :D Malo jebe percepciju i ambilight.

Evo ide, dok snimim, uploadujem i dok YouTube omogući 4K.
Snimi ti manuelni/pro video i stavi fiksne postavke da kamera ne mijenja ekspoziciju automatski. Mozda i to dodatno pojacava efekat bespotrebno :D
n+1

#23921 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by n+1 »

Hajmo svi kod vraga da pogledamo. :lol:
AnonymousBIH

#23922 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by AnonymousBIH »

zippoo87 wrote: 24/10/2023 17:59 Oni koji ne vide ove oscilacije u osvjetljenju (dimming) na ovom zadnjem videu,pod hitno doktoru na pregled ociju :D .
Pa ovo kod Philipsa ne da je diskretno,nego meni blinka kao semafor...bas se primjete prelazi sa zatamnjivanjem i ponovnim povecanjem osvjetljenja.
Ove reklame su bas maksimalni test za ovaj tip...jer sljaste jarke boje preko cijelog ekrana i stalno se izmjenjuju svijetle i svjetlije nijanse.

Da rezimiramo...dakle OLED nije problem,nego je ovdje problem do proizvodjaca i njihovog softwarea,dakle do Philipsa,jer drugi korisnici OLED televizora kazu da nemaju izrazen ovaj problem u ovoj mjeri i da je neprimjetno.

Dakle Philips ne valja ni kod najboljih tehnologija...jer dzaba tehnologija ako je ne znaju pravilno implementirati.
Bravo, to je to, Philips sa svojim agresivnim ABL jednostavno unistava dozivljaj OLED-a.
adsubzero

#23923 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by adsubzero »

AnonymousBIH wrote: 24/10/2023 18:07
zippoo87 wrote: 24/10/2023 17:59 Oni koji ne vide ove oscilacije u osvjetljenju (dimming) na ovom zadnjem videu,pod hitno doktoru na pregled ociju :D .

Bravo, to je to, Philips sa svojim agresivnim ABL jednostavno unistava dozivljaj OLED-a.
Ma realno ono je deal breaker, za mene je taj tv kao da ima fabricku gresku. Negledljivo.
crnivrag

#23924 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by crnivrag »

Evo ga još duži video bez ambilight-a, na kraju videa krompir dominira sa ABL-om :D

zippoo87

#23925 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by zippoo87 »

Vidi se i ovdje na milion primjera...recimo na faci gorile ,gdje potamni gorila skroz da joj ne vidis facu :lol:
Post Reply