jao fantastično:)VjecitiStudent wrote:Izvanredna analiza bosnjacke politicke scene
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
StupskaBitanga
#23876 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
popajic
#23877 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel'ga ono Tihi bunari ispotiha ?StupskaBitanga wrote:jao fantastično:)VjecitiStudent wrote:Izvanredna analiza bosnjacke politicke scene
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#23878 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
VjecitiStudent wrote:Izvanredna analiza bosnjacke politicke scene
Ovdje Zlaya još i lijep ispade
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
-
palermo
#23880 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
whatever, dupli aršini nikada ne vode dobru. I lako se primijete.popajic wrote:Saka jada se skupila da se dogovore o saradnji u vezi eventualnih poplava , a neki se popalili kao da je rat izbio![]()
Te izdaja , te prodao Zlaja drzavu ( ja ko ce ako nece upravo SDP) , te nema zastava ( a ima - doduse jedna viska
)...
Cemu cudjenje sto je sastanak odrzan u BL ? Zar BL nije BIH ?
Vise me interesuje sta su konkretno dogovorili i kako to sto su dogovorili misle sprovesti u praksi ako dodje do poplava
TO je , valjda i bio zadatak skupa , a sto mi u svemu vidimo teorije zavjere i nekakve izdaje je vec pomalo paranoja .
A sastanak će svakako već sutra (ako nije i danas) biti zaboravljen.
- Banksy
#23881 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tihić: Na sastanke samo ako su prisutna obilježja BiH
http://republikasrpska.pressonline.rs/s ... a+BiH.html
...
palermo wrote: Milanović je jedini ovdje ispravno postupio, posalo svoga ministra.....
-
popajic
#23882 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne kontam ovo o duplim arsinima - mislis da ih ja imam ?palermo wrote:whatever, dupli aršini nikada ne vode dobru. I lako se primijete.popajic wrote:Saka jada se skupila da se dogovore o saradnji u vezi eventualnih poplava , a neki se popalili kao da je rat izbio![]()
Te izdaja , te prodao Zlaja drzavu ( ja ko ce ako nece upravo SDP) , te nema zastava ( a ima - doduse jedna viska
)...
Cemu cudjenje sto je sastanak odrzan u BL ? Zar BL nije BIH ?
Vise me interesuje sta su konkretno dogovorili i kako to sto su dogovorili misle sprovesti u praksi ako dodje do poplava
TO je , valjda i bio zadatak skupa , a sto mi u svemu vidimo teorije zavjere i nekakve izdaje je vec pomalo paranoja .
A sastanak će svakako već sutra (ako nije i danas) biti zaboravljen.
Ja sastanak zaboravio i prije nego sto je poceo , jer je uobicajeno da se sastanci sastancenja radi , a ne radi zelje da se nesto zaista pokrene.
-
popajic
#23883 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Prisutna :Banksy wrote:
Tihić: Na sastanke samo ako su prisutna obilježja BiH
-
Nass
#23884 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne zelim biti pretjerani optimist, ali cini mi se da se ipak vidi kako americka diplomatija funkcionira bas na pitanju ovog posljednjeg dogovora Beograda i Pristine. Amerika ima jasan cilj - neovisno Kosovo i cjelovita i nedjeljiva BiH. Ali oni nece ciniti radikalne poteze i rjesavati situaciju u regionu preko noci. Ne, oni rade sa dugorocnijom perspektivom i unutar postojecih mogucnosti, ali sa jasnom vizijom i ciljem. Dakle, korak po korak. Sada im je cilj, koliko mogu da vidim, natjerati Srbiju da udje u EU integracije, odnosno da udje u proces priblizavanja i provodjenja reformi u cilju pristupanja EU, jer kad jednom udju u taj proces, onda ce biti jos mnogo pritisaka na Srbiju da mijenja stosta, kao sto je bilo i u slucaju Hrvatske, a Srbija vise nece moci natrag u rikverc vec ce morati popustati Briselu i slusati. Brisel ce na taj nacin ostvariti vecu kontrolu nad Beogradom. Ovo je definitivno korak na tom putu. Dakle, sinergija Brisela i Washingtona daje rezultate.
Takodjer, u BiH svaki dan americki ambasador Moon ide ovdje i ondje, sastaje se sa ovim i onim, razgovara o ovome i onome.... Svaki dan je skoro Moon u vijestima sto jasno pokazuje da je iznimno angaziran na svim nasim politickim pitanjima. Samo se treba malo strpiti, jer mi se cini da tajna diplomatija radi intenzivno i da se nazire neko svjetlo na kraju tunela. (Je li iko primjetio kako su HDZ-ovi clanovi bili odsutni na onom glasanju ustavno-pravne komisije Zastupnickog Doma BiH o ustavnosti predlozenog zakona SNSD-a o ukidanju suda i tuzilastva BiH?
) Takodjer se i ovaj Sorensen probudio i stalno naglasava da BiH mora govoriti jednim glasom, i da Brisel zeli imati jednu adresu u BiH sa kojom ce razgovarati. Dakle, stvari se razvijaju polako u pozitivnom smijeru... To je moje misljenje.
Takodjer, u BiH svaki dan americki ambasador Moon ide ovdje i ondje, sastaje se sa ovim i onim, razgovara o ovome i onome.... Svaki dan je skoro Moon u vijestima sto jasno pokazuje da je iznimno angaziran na svim nasim politickim pitanjima. Samo se treba malo strpiti, jer mi se cini da tajna diplomatija radi intenzivno i da se nazire neko svjetlo na kraju tunela. (Je li iko primjetio kako su HDZ-ovi clanovi bili odsutni na onom glasanju ustavno-pravne komisije Zastupnickog Doma BiH o ustavnosti predlozenog zakona SNSD-a o ukidanju suda i tuzilastva BiH?
Last edited by Nass on 25/02/2012 17:15, edited 1 time in total.
-
kv99
#23885 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Narod ima predstavnike sa svim onim vrlinama i manama tog naroda. Narod ne govori sta mu se servira a za to imas primjera svuda oko tebe . Mogu da navedem barem neke ocigledne:independer wrote:Pa sad... istina je to sto govoris ali narod govori ono sto mu se servira. Hebiga, kad si neku pozitivnu vijest cuo na bilo kojoj bosanskoj televiziji. Ne móre bit da ama bas sve u Bosni ne valja. Jedan dobar politicar zraci pozitivnom energijom. On zna sta hoce i zna kako to da ostvari. Pa sjeti se samo Ante Markovica kada nam je svoje pokazao da ima i drugi put à ne onaj koji smo izabrali. Ta pozitivna atmosfera je bila u citavoj Jugi i samo koliko su truda tadasnje republike ulozile da ga sruse. To dajem primjer kako se drzava moze za relativno kratko vrijeme urediti. À nasi politicari ne znaju ama bas nista osim da se prepucavaju i narodu da mazu oci.
- Primjer 1:
Barut se jos nije ni sklonio kako treba poslije agresije a narod je vec poceo da omalovazava pa i ponizava borce. Sigurno svako zna o : " ogradi ono sto si oslobodio ", " ko te tjero da se boris i budes u rovu , sta imas od toga" , " niste vi nista odbranili , sve je to NATO/USA/UN sredio " itd-itd. Od tada pa do danas politicari nisu dali direktivu da se narod tako ponasa vec suprotno politicari javno uvijek pozitivno govore o borcima ,daju se boracke penzije sakom i kapom ( sjecamo se izbora prije 2006 ), izbjegavaju se revizije tj radi se sve da se ne bi borci isprovocirali jer su borci vazan dio biracke scene u drzavi . Politicari se ponasaju barem javno skroz drugacije od naroda tako da nije istina da su politicari krivi za takvo ponasanje naroda.
-Primjer 2 :
Selo u okolini Srebrenice, ljeto 2010, put Mars Mira, noc, vani sjede lokalni stanovnici i pricaju ko je i kako ubijen iz tog sela,otac, brat, sin, komsija , rodjak, poznanik, kome su nasli tijelo a kome nisu, kome ce ici na dzenazu za par dana u Potocarima, ko je ubijao,cetnici iz okolnih sela , cetnici iz smrdije, cetnici sa strane, cetnici iz okoline ...a u isto vrijeme ispred njih piva i tranzistor iz kojeg ori ona arkanova kurva. Jel problem u politicarima sto ti i slicni ljudi nisu povezali genocid nad njihovim najblizim sa arkanom i tom kurvom koja ne samo da nije tada vec ni sve do danas barem verbalno osudila sta joj je muz radio vec i njeni najblizi prijatelji i partneri sa kojima se druzila i druzi. Koliko se samo tvrdi da politicari i previse spominju genocid ? Jel politicari trebaju nekome da kazu sta je bilo a taj je sve to dozivio ali opet mu nije doslo iz guzice u glavu, zbog cega su ti ljudi ustvari ubijeni, zbog cega se sve ono dogodilo,da arkanovica nije mlada i naivna i da negiranje njegovih zlocina i odbijanje osude tih zlocina je zlocin sam od sebe itd
Mogu da nastavim i sa primjerom 3, 4, 5 10, 50...
Narod ima one predstavnike koje i zasluzuje i narodi nece biti dobro dok mu ne dodje iz guzice u glavu sta i kako zeli. Do tada sva ova politicka desavanja i potezi koje politicari oslikavaju svijest i ponasanje naroda.
-
Nass
#23886 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Eh da, jos da dodam. Evo, vidi se da su Amerikanci i Kosovu obecali narednu fazu kada ovaj sadasnji dogovor zazivi, tj. savjetovali su Taciju da potpise ovaj dogovor (koji je ipak mnogo pozitivniji za Kosovo nego Srbiju) a Taciju su obecali neke buduce korake kako bi se projekt neovisnog Kosova potpuno dovrsio, a koji ce doci kad bude pravo vrijeme (kad se Srbija dodatno oslabi). A zna se da Amerika zeli neovisno Kosovo i nista manje od toga, dakle sigurno Kosovari ne trebaju sumnjati u njihove namjere. Hillary vec najavljuje nova priznanja za Kosovo. Dakle, ne trebamo ni mi u BiH ocekivati cuda preko noci, to se nece desiti, ali je vazno da je Amerika vrlo ukljucena u nasa desavanja zajedno sa Briselom i da je njihov dugorocni strateski cilj pozitivan za drzavu BiH.
Eto, sad mi recite da sam naivna hehe
- ultima_palabra
#23887 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kao i uvijek, tvoji postovi imaju smisla. Samo je pitanje da li naši političari i narod imaju mudrosti i vizije kao kosovski. Biće potrebno dugo vremena balansirati između onoga što je pravedno i onoga što Amerika hoće...Nass wrote:Eh da, jos da dodam. Evo, vidi se da su Amerikanci i Kosovu obecali narednu fazu kada ovaj sadasnji dogovor zazivi, tj. savjetovali su Taciju da potpise ovaj dogovor (koji je ipak mnogo pozitivniji za Kosovo nego Srbiju) a Taciju su obecali neke buduce korake kako bi se projekt neovisnog Kosova potpuno dovrsio, a koji ce doci kad bude pravo vrijeme (kad se Srbija dodatno oslabi). A zna se da Amerika zeli neovisno Kosovo i nista manje od toga, dakle sigurno Kosovari ne trebaju sumnjati u njihove namjere. Hillary vec najavljuje nova priznanja za Kosovo. Dakle, ne trebamo ni mi u BiH ocekivati cuda preko noci, to se nece desiti, ali je vazno da je Amerika vrlo ukljucena u nasa desavanja zajedno sa Briselom i da je njihov dugorocni strateski cilj pozitivan za drzavu BiH.
-
Canton
#23888 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Poslije tvog posta, svi oni koji su (bili i ostali) protiv aprilskog paketa(mada se ne volim vracati na to) trebaju jos jednom razmisliti. Zasto proteklih 6 godina nismo imali nijednu vecu promjenu ustava...Nass wrote:Eh da, jos da dodam. Evo, vidi se da su Amerikanci i Kosovu obecali narednu fazu kada ovaj sadasnji dogovor zazivi, tj. savjetovali su Taciju da potpise ovaj dogovor (koji je ipak mnogo pozitivniji za Kosovo nego Srbiju) a Taciju su obecali neke buduce korake kako bi se projekt neovisnog Kosova potpuno dovrsio, a koji ce doci kad bude pravo vrijeme (kad se Srbija dodatno oslabi). A zna se da Amerika zeli neovisno Kosovo i nista manje od toga, dakle sigurno Kosovari ne trebaju sumnjati u njihove namjere. Hillary vec najavljuje nova priznanja za Kosovo. Dakle, ne trebamo ni mi u BiH ocekivati cuda preko noci, to se nece desiti, ali je vazno da je Amerika vrlo ukljucena u nasa desavanja zajedno sa Briselom i da je njihov dugorocni strateski cilj pozitivan za drzavu BiH.
- Chmoljo
#23889 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ultima_palabra wrote: Kao i uvijek, tvoji postovi imaju smisla. Samo je pitanje da li naši političari i narod imaju mudrosti i vizije kao kosovski. Biće potrebno dugo vremena balansirati između onoga što je pravedno i onoga što Amerika hoće...
vala baš. njeni postovi su rijetki koji me umire sa ovog PF-a
- Mali_Vuk
#23890 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Samo ćaskom da lajkujem ovu sliku i bježim s politikU, majke miVjecitiStudent wrote:Izvanredna analiza bosnjacke politicke scene
- p206
#23891 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da je to to. Srbija je definitivno bila prejaka prije 15-20 godina. Bila je regionalna sila, sada to nije slučaj. Slično kao Mađarska nekad davno, sve dok je nisu srezali Trianonskim sporazumom, ali on se i danas smatra nepravednim čak i od neutralnih posmatrača. Zato to SAD radi na pametniji način.Nass wrote:Eh da, jos da dodam. Evo, vidi se da su Amerikanci i Kosovu obecali narednu fazu kada ovaj sadasnji dogovor zazivi, tj. savjetovali su Taciju da potpise ovaj dogovor (koji je ipak mnogo pozitivniji za Kosovo nego Srbiju) a Taciju su obecali neke buduce korake kako bi se projekt neovisnog Kosova potpuno dovrsio, a koji ce doci kad bude pravo vrijeme (kad se Srbija dodatno oslabi). A zna se da Amerika zeli neovisno Kosovo i nista manje od toga, dakle sigurno Kosovari ne trebaju sumnjati u njihove namjere. Hillary vec najavljuje nova priznanja za Kosovo. Dakle, ne trebamo ni mi u BiH ocekivati cuda preko noci, to se nece desiti, ali je vazno da je Amerika vrlo ukljucena u nasa desavanja zajedno sa Briselom i da je njihov dugorocni strateski cilj pozitivan za drzavu BiH.
-
Nass
#23892 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo ga, danas opet Sorensen, sutra je na redu MoonSorensen: Svih 27 zemalja članica u perspektivi vidi BiH u EU
Svih 27 zemalja članica Evropske unije (EU) u perspektivi vidi Bosnu i Hercegovinu u ovoj zajednici, kazao je danas na redovnoj sesiji Asocijacije "Krug 99" šef Delegacije EU-a u BiH i specijalni izaslanik EU-a za BiH Peter Sorensen kao odgovor na sumnje da je EU umoran od proširenja, posebno kada je u pitanju zapadni Balkan.
Sorensen je, govoreći o temi "Kako učiniti da 2012. bude EU godina za BiH?", istakao da je u potpunosti saglasan s konstatacijom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom da je moguće 2012. učiniti godinom evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu.
"Mi u EU-u vjerujemo da je Bosna i Hercegovina evropska zemlja. Vjerujete li vi u to? Pred bosanskohercegovačkim političarima je mnogo posla koji može biti obavljen. BiH nije jedina zemlja s kompliciranim ustavnim uređenjem. Ono što je bitno jest unutrašnji dogovor, a vjerujem da je BiH na dobrom putu da ga i postigne", rekao je Sorensen.
U toku obraćanja intelektualcima okupljenim u Asocijaciji Sorensen je kazao da je uvjeren kako su se građani BiH odavno opredijelili za članstvo u EU-u. Iznio je rezultate pojedinih anketa koji ukazuju na to da više od 70 posto građana ulazak u EU smatra dobrim za državu i sebe.
"Ovo bi trebao biti motivirajući podatak za političare ove zemlje", dodao je.
BiH, istakao je, može mnogo ponuditi EU-u: ljepote zemlje, sposobnost ljudi, bogatstvo kultura, potencijal resursa.
"S druge strane, EU zemljama članicama osigurava mir, stabilnost, pravdu, prosperitet i sigurnost", kazao je Sorensen.
Ponovio je stav EU-a da je partner u pregovorima za članstvo u EU-u uvijek država Bosna i Hercegovina.
"Samo država Bosna i Hercegovina može ući u EU. Podvlačim još jednom: EU u potpunosti podržava integritet, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine", rekao je Sorensen.
- Chmoljo
-
Nass
#23894 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@Ultima - hvala ti
Mislim da je nacin da se dodje do pravednog rjesenja za BiH upravo u tome da se igra ova igra zajedno sa Amerikom (i Briselom). Jer Amerika ima najjace instrumente i oruzja da izvrsi nuzne pritiske i na domace i na regionalne faktore i da dovede stvar do kraja. Medjutim, kao sto sam rekla, oni nece raditi nasilne i radikalne poteze, vec to cine mudrije (kao sto rece forumas p206), u fazama i tjerajuci pritivnika da 'svojevoljno' popusta
. Naime, mora se imati na umu da se ovdje ne rjesava samo pitanje BiH samo po sebi, vec se radi o sirem regionalnom kontekstu, tj. o slamanju velikosrpske politike i pripitomljavanju Srbije ali i Hrvatske (koja je vec hvala bogu prilicno pacifizirana), a da ne ponavljamo da smo mi cijelo vrijeme bili vezani i za rjesavanje kosovskog pitanja. Na tom zadnjem polju je Srbija upravo kapitulirala, mada se radi o prelaznom rjesenju, ali je kraj vrlo dobro poznat i Srbija vise nema mehanizama ni nacina da stvari vrati u rikverc. Sada se Srbiju pokusava ugurati u briselske skare, odakle vise nece moci pobjeci niti nekome prkositi, vec ce morati vjecno popustati i slusati. To ce dovesti i do njihovog pacifiziranja. Vec vidjeno kod Hrvatske, i to je odista pravi put. U odredjenom trenutku, kad sazrije vrijeme, pitanje Kosova ce biti i konacno zatvoreno, samo je pitanje dana kada ce to formalno biti uradjeno.
Ovo sve lici na jednu sahovsku partiju, gdje je zapravo kraj vec poznat, odnosno situacija na tabli je vec rijesena, samo se trebaju formalno odigrati svi potezi do neizbjeznog i neumitnog sah-mata. U tom procesu ce jos poneke figure morati biti zrtvovane, ali samo kao nuzni potezi da bi se protivnik doveo pred kraj. Te zrtvovane figure su upravo ovi 'kontrolirani' kompromisi koji nesto daju Srbiji (ili RS-u), ali im isto toliko ili jos vise uzimaju, tamo gdje je strateski vazno da bi se protivnik porazio. Da je i ovo posljednje Vijece Ministara kao i par zadnjih zakona na nivou BiH bio jedan takav 'kontrolirani' kompromis, svjedoci i to da je su ih odmah javno pohvalili i podrzali i Americka ambasada i Brisel. Dakle, to je vjerovatno iz njihove kuhinje izaslo, i ide u pravcu rjesavanja problema. Kad Srbija bude dodatno oslabljena, onda ce i BiH dobiti dugo cekanu pravdu sasvim sigurno. Ja sam sigurna da ce RS biti svedena na nesto slicno regiji ili samo malo vise od toga, a ime ce sigurno biti modificirano. A Dodik, on ce ili 'odstupiti' sa polozaja, ili ce potpuno promijeniti politiku (jer on hvala bogu ima milion kriminalnih oraha u dzepu i moze ga se ucjenjivati do besvijesti). Kad su pali puno veci i mocniji od njega (Sanader, Djukanovic, pa cak i Berlusconi), gdje nece jedan mali mis u RS.
Rekla bih da SDP zasada odlicno suradjuje sa USA i da samo treba tako nastaviti. Probosanska strana treba naravno aktivno ucestvovati u ovom procesu, davati analize, prijedloge, rjesenja, raditi sto vise na pravnim i politickim pitanjima kao i podizanju ekonomije na puno visu razinu, kako bi strancima olaksali posao. Dakle, u zakljucku, mozda ne treba odmah urlati na svaki ovakav 'kontrolirani' kompromis, a o tome se vjerovatno sada najvise radi, jer oni idu u nasu korist. Ucimo od Kosova.
Ocito je da je postoji suglasnost Washingtona i Brisela o cijelom regionu, i mi smo jedna puzla u njegovom rjesavanju. Mislim da je njihov sadasnji plan da Srbija i BiH (mozda i CG i Kosovo) udju svi zajedno u EU.
Mislim da je nacin da se dodje do pravednog rjesenja za BiH upravo u tome da se igra ova igra zajedno sa Amerikom (i Briselom). Jer Amerika ima najjace instrumente i oruzja da izvrsi nuzne pritiske i na domace i na regionalne faktore i da dovede stvar do kraja. Medjutim, kao sto sam rekla, oni nece raditi nasilne i radikalne poteze, vec to cine mudrije (kao sto rece forumas p206), u fazama i tjerajuci pritivnika da 'svojevoljno' popusta
Ovo sve lici na jednu sahovsku partiju, gdje je zapravo kraj vec poznat, odnosno situacija na tabli je vec rijesena, samo se trebaju formalno odigrati svi potezi do neizbjeznog i neumitnog sah-mata. U tom procesu ce jos poneke figure morati biti zrtvovane, ali samo kao nuzni potezi da bi se protivnik doveo pred kraj. Te zrtvovane figure su upravo ovi 'kontrolirani' kompromisi koji nesto daju Srbiji (ili RS-u), ali im isto toliko ili jos vise uzimaju, tamo gdje je strateski vazno da bi se protivnik porazio. Da je i ovo posljednje Vijece Ministara kao i par zadnjih zakona na nivou BiH bio jedan takav 'kontrolirani' kompromis, svjedoci i to da je su ih odmah javno pohvalili i podrzali i Americka ambasada i Brisel. Dakle, to je vjerovatno iz njihove kuhinje izaslo, i ide u pravcu rjesavanja problema. Kad Srbija bude dodatno oslabljena, onda ce i BiH dobiti dugo cekanu pravdu sasvim sigurno. Ja sam sigurna da ce RS biti svedena na nesto slicno regiji ili samo malo vise od toga, a ime ce sigurno biti modificirano. A Dodik, on ce ili 'odstupiti' sa polozaja, ili ce potpuno promijeniti politiku (jer on hvala bogu ima milion kriminalnih oraha u dzepu i moze ga se ucjenjivati do besvijesti). Kad su pali puno veci i mocniji od njega (Sanader, Djukanovic, pa cak i Berlusconi), gdje nece jedan mali mis u RS.
Rekla bih da SDP zasada odlicno suradjuje sa USA i da samo treba tako nastaviti. Probosanska strana treba naravno aktivno ucestvovati u ovom procesu, davati analize, prijedloge, rjesenja, raditi sto vise na pravnim i politickim pitanjima kao i podizanju ekonomije na puno visu razinu, kako bi strancima olaksali posao. Dakle, u zakljucku, mozda ne treba odmah urlati na svaki ovakav 'kontrolirani' kompromis, a o tome se vjerovatno sada najvise radi, jer oni idu u nasu korist. Ucimo od Kosova.
Ocito je da je postoji suglasnost Washingtona i Brisela o cijelom regionu, i mi smo jedna puzla u njegovom rjesavanju. Mislim da je njihov sadasnji plan da Srbija i BiH (mozda i CG i Kosovo) udju svi zajedno u EU.
-
Nass
#23895 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Cmoljo,
Hihi, pa treba razabrati ono sto je bitno, a ostalu dnevnopoliticku buku i sum ignorirati
Hihi, pa treba razabrati ono sto je bitno, a ostalu dnevnopoliticku buku i sum ignorirati
-
Bosanac21
#23896 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko nam je u parlamentu, dobro da ikako i postojimo http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/8 ... evica.html
- MuaDib
#23897 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije daleko od istine!!!
Na pomolu brak iz interesa: Lagumdžija i Dodik preuzimaju apsolutnu vlast!
Još samo prije nekoliko mjeseci Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjednik Republike Srpske, javno je tvrdio da nema nikakve šanse da Zlatko Lagumdžija bude ministar vanjskih poslova BiH “jer će ići po svijetu i pričati priče o Republici Srpskoj”. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a i zastupnik u Parlamentu BiH, žestoko je uzvraćao: “Dodik može kako hoće, ali ne može do kada hoće.” Sukobi između njih dvojice iz dana u dan dobivali su na intenzitetu i težini i smatralo se i tvrdilo, ne samo u ovdašnjoj javnosti i političkim krugovima, nego i čak i u nekim povjerljivim međunarodnim analizama, da je između njih ponor koji se ne može ni pregaziti ni preskočiti.
Moć i interesi
A onda, sasvim iznenađujuće za širu javnost, Dodik iz Banje Luke šalje poruku da Lagumdžija kao ministar vanjskih poslova ima širinu i da može prihvatiti usuglašene stavove. Lagumdžija sa svoje strane uzvraća da “jedan dio odgovornosti za radikalizaciju Dodikove politike postoji sasvim sigurno izvan njega”.
I što se dogodilo – ni jedan ni drugi nije upao u ponor koji je stajao između njih. U dubokoj crnoj rupi je već godinama država sa svim svojim stanovnicima i sada je valja izvlačiti. Ako zemlja ostane u blatu, entiteti ostaju kratkih rukava. Pružili su jedan drugom ruku, na stalnoj su vezi i rezultat svega je formiranje novog Vijeća ministara BiH. Jasno je da bez njihovog dogovora ne bi bilo ni nove državne Vlade. Sada je, kao most, između njih Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara, pragmatičar koji zna dobro zbrajati i oduzimati i jasno mu je da s jednom rukom na Lagumdžijinom, a s drugom na Dodikovom ramenu, može uraditi ono što se od njega očekuje. Već će se Bevanda znati snaći, ako treba i vješto eskivirati, kada mu počnu stizati zahtjevi i nalozi njegovog stranačkog šefa Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a.
I golim okom je vidljivo da su se Dodik i Lagumdžija, lideri dviju najjačih stranaka u državi, pomirili. Kada se na stranu ostave njihovi osobni animoziteti, pa i osobna borba za prevlast i nadmoć, jasno je da su prevladali interesi u kombinaciji s pritiskom Bruxellesa i Washingtona. Svakako ne treba zaboraviti da su njih dvojica i stranke kojima rukovode sve do 2005. bili u odličnim odnosima, da je Dodik podržavao i Alijansu za promjene koja je na vlasti bila od 2000. do 2002. godine, a u čijem vrhu je bio SDP. Kasnije Dodik kreće s nacionalističkom retorikom koja mu pomaže od 2006. apsolutno vladati Republikom Srpskom. SDP od izbora 2002. odlazi u oporbu.
Lagumdžijina stranka se vraća na scenu 2010. kada na listopadskim izborima osvaja rekordan broj glasova i od tada je jasno da se u BiH više ništa ne može ni dogovoriti ni riješiti bez SDP-a i SNSD-a, odnosno lidera tih dviju stranaka.
Njih dvojica imaju puno utakmica u nogama, pa su od izbora u listopadu 2010. do formiranja novog Vijeća ministara naprosto razigravali, odmjeravali snagu i moć.
Usput, Dodik je u svojoj javnosti stjecao bodove napadima na međunarodnu zajednicu. Naravno, on je dovoljno politički pametan i lukav da nikada u tim napadima nije prešao granicu, znao se i zna se zaustaviti na vrijeme i na crti. Istovremeno, zbog iste te javnosti, ali i da bi se predstavio dosljednim, ne prestaje s pričom o neodrživosti BiH i najavljujući odcjepljenje RS-a i njezin raspad, bacajući tako kost oko koje se odmah svi u Federaciji glože i time mu daju vremena za zauzimanje novih položaja, iako je on potpuno svjestan da od toga nema ništa. Pojednostavljeno, neće on sebe gurnuti na političku i svaku marginu jer zna da bi ga Beograd u sekundi progutao, sve i da RS postane neovisna država ili da se pripoji Srbiji.
Prilika koja se ne smije ispustiti
- Dodiku nikakav secesionizam ne pada na pamet, nije jednom rekao Lagumdžija koji i najbolje poznaje šefa SNSD-a, pogotovo njegove igre.
Što je, dakle, u pozadini pomirenja dviju najjačih stranaka, preciznije njihovih šefova? Prije svega, obje ove stranke su socijaldemokratske i BiH je vjerojatno jedina država u Europi koja ima dvije socijaldemokratske stranke. Ključna razlika je u tome što je Dodik SNSD svojom i retorikom svojih ljudi pozicionirao kao nacionalističku stranku i na tome dobiva glasove, a Lagumdžija SDP kao centar lijeve orijentacije.
S obzirom da se svjetska politička situacija mijenja, i SDP-u i SNSD-u je jasno da ne mogu mimo svijeta, a znaju i da u svojim rukama zajedno drže bitnu europsku polugu. Naime, Europskoj uniji je itekako stalo do BiH jer ako ova zemlja kao multietnička zajednica propadne, to će biti dokaz da ni Europa ne može preživjeti kao multietnički model što, u krajnjem, ne odgovara ni Washingtonu. Upravo zato je stavljanje znaka jednakosti između BiH i Kosova potpuno pogrešno i neodrživo.
Za nešto više od sedam mjeseci održat će se lokalni izbori i tu SDP i SNSD imaju ogroman interes jer ih vide kao priliku za učvršćivanje vlasti, a koja se ni po koju cijenu ne smije ispustiti. Zbog toga i treba očekivati da će entitetske vlade, onu u RS-u predvodi SNSD, a u FBiH SDP, krenuti u juriš na probleme, prije svega, one ekonomske naravi kako bi građani svakog dana osjećali “dah proljeća”.
Nema dvojbe da će lokalni izbori biti i generalna proba pred opće izbore prve nedjelje u listopadu 2014. godine. A baš ti izbori su za Lagumdžiju i Dodika šansa za čišćenje drugih stranaka s političke scene u BiH i jedinstvena šansa da njihove stranke preuzmu apsolutnu zakonodavnu i izvršnu vlast u entitetima i državi. U takvoj situaciji, glatko i brzo bi bio postignut dogovor o podjeli funkcija nakon izbora 2014. godine.
dnevni-list.ba
-
Canton
#23898 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Daj BozeMuaDib wrote:Nije daleko od istine!!!
Na pomolu brak iz interesa: Lagumdžija i Dodik preuzimaju apsolutnu vlast!
Još samo prije nekoliko mjeseci Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjednik Republike Srpske, javno je tvrdio da nema nikakve šanse da Zlatko Lagumdžija bude ministar vanjskih poslova BiH “jer će ići po svijetu i pričati priče o Republici Srpskoj”. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a i zastupnik u Parlamentu BiH, žestoko je uzvraćao: “Dodik može kako hoće, ali ne može do kada hoće.” Sukobi između njih dvojice iz dana u dan dobivali su na intenzitetu i težini i smatralo se i tvrdilo, ne samo u ovdašnjoj javnosti i političkim krugovima, nego i čak i u nekim povjerljivim međunarodnim analizama, da je između njih ponor koji se ne može ni pregaziti ni preskočiti.
Moć i interesi
A onda, sasvim iznenađujuće za širu javnost, Dodik iz Banje Luke šalje poruku da Lagumdžija kao ministar vanjskih poslova ima širinu i da može prihvatiti usuglašene stavove. Lagumdžija sa svoje strane uzvraća da “jedan dio odgovornosti za radikalizaciju Dodikove politike postoji sasvim sigurno izvan njega”.
I što se dogodilo – ni jedan ni drugi nije upao u ponor koji je stajao između njih. U dubokoj crnoj rupi je već godinama država sa svim svojim stanovnicima i sada je valja izvlačiti. Ako zemlja ostane u blatu, entiteti ostaju kratkih rukava. Pružili su jedan drugom ruku, na stalnoj su vezi i rezultat svega je formiranje novog Vijeća ministara BiH. Jasno je da bez njihovog dogovora ne bi bilo ni nove državne Vlade. Sada je, kao most, između njih Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara, pragmatičar koji zna dobro zbrajati i oduzimati i jasno mu je da s jednom rukom na Lagumdžijinom, a s drugom na Dodikovom ramenu, može uraditi ono što se od njega očekuje. Već će se Bevanda znati snaći, ako treba i vješto eskivirati, kada mu počnu stizati zahtjevi i nalozi njegovog stranačkog šefa Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a.
I golim okom je vidljivo da su se Dodik i Lagumdžija, lideri dviju najjačih stranaka u državi, pomirili. Kada se na stranu ostave njihovi osobni animoziteti, pa i osobna borba za prevlast i nadmoć, jasno je da su prevladali interesi u kombinaciji s pritiskom Bruxellesa i Washingtona. Svakako ne treba zaboraviti da su njih dvojica i stranke kojima rukovode sve do 2005. bili u odličnim odnosima, da je Dodik podržavao i Alijansu za promjene koja je na vlasti bila od 2000. do 2002. godine, a u čijem vrhu je bio SDP. Kasnije Dodik kreće s nacionalističkom retorikom koja mu pomaže od 2006. apsolutno vladati Republikom Srpskom. SDP od izbora 2002. odlazi u oporbu.
Lagumdžijina stranka se vraća na scenu 2010. kada na listopadskim izborima osvaja rekordan broj glasova i od tada je jasno da se u BiH više ništa ne može ni dogovoriti ni riješiti bez SDP-a i SNSD-a, odnosno lidera tih dviju stranaka.
Njih dvojica imaju puno utakmica u nogama, pa su od izbora u listopadu 2010. do formiranja novog Vijeća ministara naprosto razigravali, odmjeravali snagu i moć.
Usput, Dodik je u svojoj javnosti stjecao bodove napadima na međunarodnu zajednicu. Naravno, on je dovoljno politički pametan i lukav da nikada u tim napadima nije prešao granicu, znao se i zna se zaustaviti na vrijeme i na crti. Istovremeno, zbog iste te javnosti, ali i da bi se predstavio dosljednim, ne prestaje s pričom o neodrživosti BiH i najavljujući odcjepljenje RS-a i njezin raspad, bacajući tako kost oko koje se odmah svi u Federaciji glože i time mu daju vremena za zauzimanje novih položaja, iako je on potpuno svjestan da od toga nema ništa. Pojednostavljeno, neće on sebe gurnuti na političku i svaku marginu jer zna da bi ga Beograd u sekundi progutao, sve i da RS postane neovisna država ili da se pripoji Srbiji.
Prilika koja se ne smije ispustiti
- Dodiku nikakav secesionizam ne pada na pamet, nije jednom rekao Lagumdžija koji i najbolje poznaje šefa SNSD-a, pogotovo njegove igre.
Što je, dakle, u pozadini pomirenja dviju najjačih stranaka, preciznije njihovih šefova? Prije svega, obje ove stranke su socijaldemokratske i BiH je vjerojatno jedina država u Europi koja ima dvije socijaldemokratske stranke. Ključna razlika je u tome što je Dodik SNSD svojom i retorikom svojih ljudi pozicionirao kao nacionalističku stranku i na tome dobiva glasove, a Lagumdžija SDP kao centar lijeve orijentacije.
S obzirom da se svjetska politička situacija mijenja, i SDP-u i SNSD-u je jasno da ne mogu mimo svijeta, a znaju i da u svojim rukama zajedno drže bitnu europsku polugu. Naime, Europskoj uniji je itekako stalo do BiH jer ako ova zemlja kao multietnička zajednica propadne, to će biti dokaz da ni Europa ne može preživjeti kao multietnički model što, u krajnjem, ne odgovara ni Washingtonu. Upravo zato je stavljanje znaka jednakosti između BiH i Kosova potpuno pogrešno i neodrživo.
Za nešto više od sedam mjeseci održat će se lokalni izbori i tu SDP i SNSD imaju ogroman interes jer ih vide kao priliku za učvršćivanje vlasti, a koja se ni po koju cijenu ne smije ispustiti. Zbog toga i treba očekivati da će entitetske vlade, onu u RS-u predvodi SNSD, a u FBiH SDP, krenuti u juriš na probleme, prije svega, one ekonomske naravi kako bi građani svakog dana osjećali “dah proljeća”.
Nema dvojbe da će lokalni izbori biti i generalna proba pred opće izbore prve nedjelje u listopadu 2014. godine. A baš ti izbori su za Lagumdžiju i Dodika šansa za čišćenje drugih stranaka s političke scene u BiH i jedinstvena šansa da njihove stranke preuzmu apsolutnu zakonodavnu i izvršnu vlast u entitetima i državi. U takvoj situaciji, glatko i brzo bi bio postignut dogovor o podjeli funkcija nakon izbora 2014. godine.
dnevni-list.ba
-
Nass
#23899 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako je netko slusao prilog Boze Skoke iz Zagreba, onda mu je potpuno jasno kakva je politika Josipovica, Milanovica i ostale lazne ljevice u Hrvatskoj prema BiH. Zato ja stalno spominjem i Hrvatsku kad se danas govori o velikonacionalnim politikama iz susjedstva, osim Srbije. Ali, zapravo mi je i drago da je dosao ovakav izvjestaj i da Milanovic pravi ovakvu posjetu, to je samo autogol za njih same, a minusi se pisu u neke teftere, nece ostati nezamijeceno, nek ne brinu. Samo sebi sami podapinju
Idem sad nesto pametno raditi
Idem sad nesto pametno raditi
- Prpa.ba
#23900 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da citiram vlastiti komentar na dan izbora u RH:
Prpa.ba wrote:Slavlje zbog izvjesne pobjede kukuriku koalicije mi djeluje tipicno bosanski: slavi se ono sto ce se svojski potruditi da nam se obije o glavu. SDP RH ce vise uraditi za tzv. katolicki treci entitet, nego sto je HDZ RH uradio od 1995. Steta.