Pa posto znam o tome dosta ( meni bliska osoba - trudnica je tada poginula - ako znas o tome , znas o kome se radi ) i onako kako si ti napisao, oni koji ne znaju mogu izvuci pogresan zakljucak, pogotovo oni koji i sada rade protiv Drzave Bosne i Hercegovine
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- kakotakonikako
#23851 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
mishic
#23852 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da, i još stotine drugih činjenica bi trebalo iz korijena promijeniti da bi smo bili društvo uspjeha i prosperiteta ali to ne uspijevamo evo decenijama. Između ostalog i zbog toga što među nama uvijek ima i takvih kao što si ti.skrbavi-admin wrote: ↑03/04/2025 13:14 kako, da je bilo pameti i srece i htijenja moglo je na vise nacina. iskorijeniti korupciju, profitere, izdajnistvo, dezerterstvo / pa onda ko Istocna Njemacka / Zapadnoj sama skinula gace.....
Međutim mnogo je krivaca za to pa s toga nije baš mudro krivicu adresirati samo na nekolicinu, (oni jesu najodgovorniji ali se mora polaziti od sebe pa vidjeti jesmo li svi mi mogli nešto više učiniti) jer evo sada čak i u Srbiji u onako "zatrovanoj sredini" imamo neke pokrete koji pokušavaju da se tome suprotstave a mi ovdje u BiH kao da teku med i mlijeko još jedino ovako tu i tamo za tastaturom kritikujemo i krivicu dijelimo da ne bi šta i nama ostalo.
I gore od toga mi se ni ovdje ne slažemo ni oko najfundamentalnijih i po opstanak Države ključnih stvari nego se razračunavamo po sendvičarsko-stranačkim korpusima praveći tako prostora onima koji atakuju na Državu. Polazim od sebe jer je stanje takvo da ne bih trebao ulaziti u kuću nego dan i noć vrištati po institucijama, ulici, svugdje...
Last edited by mishic on 03/04/2025 14:28, edited 1 time in total.
-
dek
#23853 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovaj kriminolog struĆnjak je prije nekih mjesec dana također imao jednu analizu koju su mediji prenijeli.QSuzi wrote: ↑03/04/2025 12:50AvazMagistar kriminologije i krivičnog pravosuđa Ramiz Huremagić jedan je od rijetkih eksperata koji je otvoreno najavljivao mogućnost da Generalni sekretarijat INTERPOL-a odbije zahtjev BiH za raspisivanje potjernice za Miloradom Dodikom. Nekadašnji nacionalni službenik za sigurnost OSCE-a, stručni savjetnik i vođa istraga organiziranog kriminala u Tužilaštvu BiH i savjetnik specijalnog predstavnika EU u BiH pojašnjava da je riječ o uobičajenoj proceduri i odgovoru koji ne treba shvatiti tragično.
- To je potpuno uobičajena procedura i u većini slučajeva koji su vezani za optužbe za državni udar, napad na ustavni poredak i slična krivična djela takav je odgovor Generalnog sekretarijata INTERPOL-a. Tu nema ništa neobično, začuđujuće ili pristrasno. Da se desilo drugo klasično krivično djelo, da je došlo do nemira, žrtava, da je u pitanju klasično razbojništvo, pljačka, nanošenje štete, potjernica bi bila raspisana – dodaje Huremagić za "Avaz".
On naglašava da domaće institucije ne mogu očekivati da neko drugi radi njihov posao. Osim toga, protiv Dodika se vodi istraga i u predmetu “Vila na Dedinju”, u kojoj se može očekivati sličan ishod i novi zahtjev INTERPOL-u, čiji bi odgovor u tom slučaju bio pozitivan.
Citiram najzanimljiviji dio.
''Na kraju, ne zaboravite - ključ je subota i Beograd. Tamo će se sve rješavati. I neće biti jednostavno i neće biti bezazleno. Ishod ove subote u Beogradu puno će uticati na dinamiku i brzinu postupanja institucija i agencija BiH u konkretnom predmetu ove trojice. Međutim, bez obzira na ishod, jutrošnja naredba Tužilaštva BiH će biti provedena. U to budite sigurni.''
Nije ga stid ponovo se javljati.
Još najavulje sad da će Interpol odobriti ovu drugu potjernicu
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... i-1027812/
-
konami666
#23854 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
I šta se dešava trenutno, kakva je situacija (pitam kao neko ko ne prati dnevno dešavanja)? Znam da je prije mjesec dva Dodik trebao da bude uhapsen jer ne poštuje zakon i jučer vidim u švedskim medijima da je Interpol odbio da ga lovi. Ne razumijem zašto ga ne uhapse u Bosni ako već nije pobjegao iz zemlje? Ako ga ne hapse da li to znaci da zakoni ne vaze? Zašto plaćati porez Naprimjer ako nema zakona? Ili su svi isti pred zakonom ili zakon ne postoji. Nema treće.
-
NediM17
#23855 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nek' si nam se i ti javio.
-
PM72
#23856 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Meščini upućen si dobro u geografiju i dešavanja bivše domovinekonami666 wrote: ↑03/04/2025 13:42 I šta se dešava trenutno, kakva je situacija (pitam kao neko ko ne prati dnevno dešavanja)? Znam da je prije mjesec dva Dodik trebao da bude uhapsen jer ne poštuje zakon i jučer vidim u švedskim medijima da je Interpol odbio da ga lovi. Ne razumijem zašto ga ne uhapse u Bosni ako već nije pobjegao iz zemlje? Ako ga ne hapse da li to znaci da zakoni ne vaze? Zašto plaćati porez Naprimjer ako nema zakona? Ili su svi isti pred zakonom ili zakon ne postoji. Nema treće.
-
konami666
#23857 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Moram biti koliko toliko.PM72 wrote: ↑03/04/2025 13:45Meščini upućen si dobro u geografiju i dešavanja bivše domovinekonami666 wrote: ↑03/04/2025 13:42 I šta se dešava trenutno, kakva je situacija (pitam kao neko ko ne prati dnevno dešavanja)? Znam da je prije mjesec dva Dodik trebao da bude uhapsen jer ne poštuje zakon i jučer vidim u švedskim medijima da je Interpol odbio da ga lovi. Ne razumijem zašto ga ne uhapse u Bosni ako već nije pobjegao iz zemlje? Ako ga ne hapse da li to znaci da zakoni ne vaze? Zašto plaćati porez Naprimjer ako nema zakona? Ili su svi isti pred zakonom ili zakon ne postoji. Nema treće.
- skrbavi-admin
#23858 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
nikakvo cudo.... slucajnost.... na odredjenim mjestima i u odredjeno vrijeme su bili ljudi kojima je Bog ako ga ima ili ti ga Sudbina dao karizmu (jer drugog nisu imali, da ljude vode u smrt kroz smrt).... Kad vidis da komandir ode u smrt ti vise nemas izbora, prvo se preracunas i kontas pa mogo bi ja ostat u pozadini, a u pozadini nema nikog jer su svi otisli mislju kad je on otiso odo i ja.... Neki su prezivjeli a mnogi nisu ili velika vecina - ostali su poneki da svjedoce kako je tim ljudima bio narod nacija vjera i drzava vaznije od njih samih i vlastitih porodica....Cherry-Cherry wrote: ↑03/04/2025 13:24 Ja ne znam, kako smo se mi uspjeli odbraniti u ratu. To je stvarno bilo čudo bosanskog otpora.
e ti su uglavnom izginuli.... ostalo je ovo smece danas..... i smece se rasplodjava ko recimo jedan Naser Krujezi koji posjeduje pola Zenice a oplodio desetine mladih curica dok ga cijelo vrijeme niko ziv nije pito za porijeklo imovine po dubaijima austrijama i tako dalje....
-
sumirprimus
#23859 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
nidje veze realno, koje pljuvanje po nasim ljudima, to sto je skrbavi admin nas dijasporas neuk ne znaci da su i ostali ljudi.
cudu bosanskog otpora osim volje i inata bosanskog covjeka i heroja rata, znacajan udjel i doprinos je imalo i obrazovanje oficirskog kadra. koliko god to pojedinci i na ovom forumu nijekali.
da tada smo imali i skolovanog kadra koji je bar donekle znao sta i kako uraditi i organizovati ljude usput.
kao sto bi i danas, novo vrijeme iznjedrilo nove ljude.
cudu bosanskog otpora osim volje i inata bosanskog covjeka i heroja rata, znacajan udjel i doprinos je imalo i obrazovanje oficirskog kadra. koliko god to pojedinci i na ovom forumu nijekali.
da tada smo imali i skolovanog kadra koji je bar donekle znao sta i kako uraditi i organizovati ljude usput.
kao sto bi i danas, novo vrijeme iznjedrilo nove ljude.
Last edited by sumirprimus on 03/04/2025 13:55, edited 1 time in total.
-
konami666
-
mishic
#23861 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ova i stotine drugih krivica imaju "svoju vertikalu" a da bi se ona razumjela mora se imati na umu da sve odluke na višem i visokom nivou se donose na osnovu činjenica, saznanja i prijedloga nekoliko nivoa nižih potčinjenih koji ako rade svoj posao stručno, čestito i kako treba, nikako ne bi mogle i smjele dovesti do pogrešnih odluka na bilo kom nivou.
Ali evo meni naumpadoše referisanja na različitim nivoima u Armiji RBiH. Ko god je bio na njima a to znaju i mnogi koji nisu gledao je da "svoju ulogu i doprinos" malo frizira tako što je prvo preuveličavao svoje zasluge a potom preuveličavao i snage neprijatelja a naročito njegove gubitke. I to se gotovo redovno radilo i to na nekoliko nivoa jer je svaki nivo želio da sebi malo podigne rejting. Jeli to ikome Koristilo?! A od toga smo svi imali štete i to opet redovno činili. Pokušaji da se tome stane u kraj pojedince su dovodili u veoma neprijatnu situaciju i često narušavali međuljudske odnose. Takvi smo!
Ili da spomenem opet rahmetli Alagića. Imate to i u mnogim istupima njegovih saradnika na You Tubu. Sazove referisanje svih komandanata u akciji radi donošenja odluke o daljem nastavku operacije ili prekidu i odluci o odmoru jedinica.
I kada sve i jedan komandant referišu govoreći o premorenosti jedinica i nedostatku MTS, on zaključi: "saslušao sam Vas i jasno mi je kakve je stanje, ali zamislite Vi kako je tek kod neprijatelja. Danima uspješno napadamo, rasulo je, bježi se i da mi sada stanemo i omogućimo mu da se konsoliduje, presabere, dobije pojačanja i dodatno se naoruže... Odlučio sam, napadamo i to... " (redajući zadatke svojim podčinjenim)
Ali da bi se bilo Alagić, General ili vizionar mora se imati "petlje", hrabrosti i odgovornosti ali i prije toga autoriteta, sposobnosti, pouzdanosti i mnogo čega drugog čega je kod nas veoma malo.
- kakotakonikako
#23862 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Zbog ovoga napisanog bi se trebao sam banovati i napustiti forum.skrbavi-admin wrote: ↑03/04/2025 13:51nikakvo cudo.... slucajnost.... na odredjenim mjestima i u odredjeno vrijeme su bili ljudi kojima je Bog ako ga ima ili ti ga Sudbina dao karizmu (jer drugog nisu imali, da ljude vode u smrt kroz smrt).... Kad vidis da komandir ode u smrt ti vise nemas izbora, prvo se preracunas i kontas pa mogo bi ja ostat u pozadini, a u pozadini nema nikog jer su svi otisli mislju kad je on otiso odo i ja.... Neki su prezivjeli a mnogi nisu ili velika vecina - ostali su poneki da svjedoce kako je tim ljudima bio narod nacija vjera i drzava vaznije od njih samih i vlastitih porodica....Cherry-Cherry wrote: ↑03/04/2025 13:24 Ja ne znam, kako smo se mi uspjeli odbraniti u ratu. To je stvarno bilo čudo bosanskog otpora.
e ti su uglavnom izginuli.... ostalo je ovo smece danas..... i smece se rasplodjava ko recimo jedan Naser Krujezi koji posjeduje pola Zenice a oplodio desetine mladih curica dok ga cijelo vrijeme niko ziv nije pito za porijeklo imovine po dubaijima austrijama i tako dalje....
-
1Dante1
#23863 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
nego sta da smo slucajna drzava
-
Dr Arsla
#23864 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Evo Zuka traži zeleno svjetlo. Kad sutra bude na čelu Abramsa koji dolaze pred Platu pravde
-
mishic
#23865 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
uz sve ostalo ovo je i velika uvreda, prvo za sve poginule, potom ranjene i sve učesnike otpora agresiji...
Ali eto to smo mi ili pojedinci među nama koji se ne libe ni od čega kako bi "progurali" svoj stav i zadominirali makar i u banalnoj sferi kakva je forum.
-
sumirprimus
#23866 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
ok dakle nemas podrsku evrope nista novo, reset na devedesete.
ne znam samo sta sad ocekuju ovi iz sdfa? otvoreni sukob? mislite da bi hapsenje dodika u ovim okolnostima proslo bez sukoba? i koliko je to pametno sada za nas s obzirom na svu situaciju u regiji i svijetu?
ne znam samo sta sad ocekuju ovi iz sdfa? otvoreni sukob? mislite da bi hapsenje dodika u ovim okolnostima proslo bez sukoba? i koliko je to pametno sada za nas s obzirom na svu situaciju u regiji i svijetu?
Last edited by sumirprimus on 03/04/2025 14:02, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#23867 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Upravo tako. kako obesmisljavanje nasih ljudi, nevjerovatno.
s tim da ja mislim kao sto sam rekao novo vrijeme stvara nove ljude i ni sekunde ne sumnam, da bi stvorilo i nove heroje.
- skrbavi-admin
#23868 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Cinjenica je da je Alagic bacao ljude u smrt, no u ratu se gine, a da se nesto oslobadja od tesko naoruzanog neprijatelja se tek gine.mishic wrote: ↑03/04/2025 13:55Ova i stotine drugih krivica imaju "svoju vertikalu" a da bi se ona razumjela mora se imati na umu da sve odluke na višem i visokom nivou se donose na osnovu činjenica, saznanja i prijedloga nekoliko nivoa nižih potčinjenih koji ako rade svoj posao stručno, čestito i kako treba, nikako ne bi mogle i smjele dovesti do pogrešnih odluka na bilo kom nivou.
Ali evo meni naumpadoše referisanja na različitim nivoima u Armiji RBiH. Ko god je bio na njima a to znaju i mnogi koji nisu gledao je da "svoju ulogu i doprinos" malo frizira tako što je prvo preuveličavao svoje zasluge a potom preuveličavao i snage neprijatelja a naročito njegove gubitke. I to se gotovo redovno radilo i to na nekoliko nivoa jer je svaki nivo želio da sebi malo podigne rejting. Jeli to ikome Koristilo?! A od toga smo svi imali štete i to opet redovno činili. Pokušaji da se tome stane u kraj pojedince su dovodili u veoma neprijatnu situaciju i često narušavali međuljudske odnose. Takvi smo!
Ili da spomenem opet rahmetli Alagića. Imate to i u mnogim istupima njegovih saradnika na You Tubu. Sazove referisanje svih komandanata u akciji radi donošenja odluke o daljem nastavku operacije ili prekidu i odluci o odmoru jedinica.
I kada sve i jedan komandant referišu govoreći o premorenosti jedinica i nedostatku MTS, on zaključi: "saslušao sam Vas i jasno mi je kakve je stanje, ali zamislite Vi kako je tek kod neprijatelja. Danima uspješno napadamo, rasulo je, bježi se i da mi sada stanemo i omogućimo mu da se konsoliduje, presabere, dobije pojačanja i dodatno se naoruže... Odlučio sam, napadamo i to... " (redajući zadatke svojim podčinjenim)
Ali da bi se bilo Alagić, General ili vizionar mora se imati "petlje", hrabrosti i odgovornosti ali i prije toga autoriteta, sposobnosti, pouzdanosti i mnogo čega drugog čega je kod nas veoma malo.
Problem je ta racunica. Da li pustat pomalo da ginu a da se gubi teritorij, pomalo da se demoralisu a da se gubi htijenje, volja i razvija dezerterstvo i "sta meni ovo treba" stav. Sefer je davno jednom izjavio da je cas da se nesto ucini bio 1992e po svaku cijenu jer kad su se ukopali tek im onda nismo mogli nista obzirom da nismo ni imali cim ista da tucemo....
Treba da se zna, sada cu zvucat kao Sun Cu Vu - da je bolje izgubiti 100 ljudi nego 10 000 da se zavrsi bitka ili rat... nego 10000 od 100000 da se hrani 10000 porodica poginulih a lakse je hraniti 1000 porodica i 100 nego 10000 - matematika je neumjesna ali je neumitna. A moral je postojao nekih prvih 6 mjeseci srbocetnicke agresije. H komponenta bi se i tada sigurno privolila prije na sadejstvo. No, sta bi bilo kad bi bilo / odgovora nikad necemo imat.....
-
sumirprimus
#23869 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
varijanta zapad ili varijanta istok.
valjda nemate sumjne gdje nam je mjesto.
valjda nemate sumjne gdje nam je mjesto.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- skrbavi-admin
#23871 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
uz sve navedeno jebalo nas je bukvalno shvatanje stvari. al eto nek ti bude i tebi i i onom gore. Pozdrav domovini.
-
sumirprimus
#23872 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
bukvlano si pljunuo po nasim ljudima koji su krv dali za ovo sto danas imamo.
- skrbavi-admin
#23873 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa da , imal jos sta na sta bi me osudio? Mozda streljacki vod? Giljotina?kakotakonikako wrote: ↑03/04/2025 13:58Zbog ovoga napisanog bi se trebao sam banovati i napustiti forum.skrbavi-admin wrote: ↑03/04/2025 13:51nikakvo cudo.... slucajnost.... na odredjenim mjestima i u odredjeno vrijeme su bili ljudi kojima je Bog ako ga ima ili ti ga Sudbina dao karizmu (jer drugog nisu imali, da ljude vode u smrt kroz smrt).... Kad vidis da komandir ode u smrt ti vise nemas izbora, prvo se preracunas i kontas pa mogo bi ja ostat u pozadini, a u pozadini nema nikog jer su svi otisli mislju kad je on otiso odo i ja.... Neki su prezivjeli a mnogi nisu ili velika vecina - ostali su poneki da svjedoce kako je tim ljudima bio narod nacija vjera i drzava vaznije od njih samih i vlastitih porodica....Cherry-Cherry wrote: ↑03/04/2025 13:24 Ja ne znam, kako smo se mi uspjeli odbraniti u ratu. To je stvarno bilo čudo bosanskog otpora.
![]()
-
mishic
#23874 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Što bi ga bilo stid?!
Struka je struka i što kod nas amateri hoće sve na "ho-ruk" druga je stvar. Mnogo je pravnih "bitaka" koje smo mi na međunarodnom nivou i institucijama izgubili zbog amaterizma i nepoštivanja struke, principa i uzusa koje takve "bitke" zahtijevaju. Generalno agresiju i sve moguće njene posljedice mi nismo ni desetim dijelom iskoristili onako kako je to teoretski bilo moguće. Istina nas se tu u nekoj mjeri i sputavalo ali svejedno, moglo se bolje i više.
- dr_Evil
#23875 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vjerovatno je rijec o A.G., zaista ne znam jesu li ti dogadjaji povezani, ali mislim da je to bilo malo ranije, da ne gibetim, jer nije moj kraj i jedino sta znam je iz jedne knjige(imam kuci, mogu na ljeto pogledati i posaljem ti), i raznih intervjua koje sam gledao, zadnji koji sam gledao gdje se to spominjalo je bio mislim sa Jusufom Trbicem. Ljudi su vraceni iz Gorazda autobusima(imaju snimci, poziv je bio od uzickog korpusa, ali organizacija od lokalnih ljudi, Bosnjaka), a znam da je jedan dio bio vracen iz sume.kakotakonikako wrote: ↑03/04/2025 13:32Pa posto znam o tome dosta ( meni bliska osoba - trudnica je tada poginula - ako znas o tome , znas o kome se radi ) i onako kako si ti napisao, oni koji ne znaju mogu izvuci pogresan zakljucak, pogotovo oni koji i sada rade protiv Drzave Bosne i Hercegovine![]()
Kako god, ne ponovilo se, nadam se da smo naucili nesto. Rahmet dusi svima, nase je pamtit.