"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
NediM17

#23751 Re: "Majstori" parkiranja

Post by NediM17 »

I ovih biciklista sto jurcaju preko pjesackih mi je pun qrac. :evil:
kakaljin

#23752 Re: "Majstori" parkiranja

Post by kakaljin »

NediM17 wrote:I ovih biciklista sto jurcaju preko pjesackih mi je pun qrac. :evil:
Nemam nista da prodje brzo da mogu ja autom proci, bolje nego da ga gura preko pjesackog polako,

ali i mene nervira da ne uspori kada dolazi na pjesacki vec samo prodje bez usporavanja i stajanja kada je pjesacima zeleno. Jer ga ne vidis a on je u sekundi tu.
xamp

#23753 Re: "Majstori" parkiranja

Post by xamp »

kakavdanakneiskustvu wrote:

da,sve ok,to je po logici,ali mi ipak ne znamo ko se prvi parkirao

Nek je Tesla parkirala prva i stala tu, i dalje Seatu nije mjesto ovdje, tako da nije bitno ko je prvi parkirao.
Control panel

#23754 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Control panel »

Na mjesta za elektrice aute se ne parkira. To nije parking nego mjesto za punjenje auta.
To je isto kao lad bi parkirao na pumpi pored pumpe i otisao i nikone bi mogao natociti gorivo.
kakavdanakneiskustvu

#23755 Re: "Majstori" parkiranja

Post by kakavdanakneiskustvu »

sve ok,ne bi se trebalo parkirati ni na sred ceste pa se to masovno radi
amar1994

#23756 Re: "Majstori" parkiranja

Post by amar1994 »

ma taj seljober je redovan gost na tom mjestu,valjda ga podsjeca na sda :)
alipasijaner

#23757 Re: "Majstori" parkiranja

Post by alipasijaner »

E vidis biciklisti su bas zlo na pjesackom.. bacis pogled lijevo desno i jednostavno ne vidis biciklistickog bolida koji se iz sve snage zaholca da predje na zeleno.. i to je trenutak do nesrece..
kakaljin wrote:
NediM17 wrote:I ovih biciklista sto jurcaju preko pjesackih mi je pun qrac. :evil:
Nemam nista da prodje brzo da mogu ja autom proci, bolje nego da ga gura preko pjesackog polako,

ali i mene nervira da ne uspori kada dolazi na pjesacki vec samo prodje bez usporavanja i stajanja kada je pjesacima zeleno. Jer ga ne vidis a on je u sekundi tu.
NediM17

#23758 Re: "Majstori" parkiranja

Post by NediM17 »

Upravo tako. Nedavno sam imao situaciju desno skretanje na Pofalicima, sa glavne u Hamdije Cemerlica prema Energoinvestu, naravno propustio pjesake, vec im se i crveno upalilo, spremam se da krenem, kad sto kazes, "bolid" punom brzinom projuri za dlaku ispred auta. Da sam sekund bio brzi ili bih ga oborio ili bi mi se on zakuco punom brzinom u desnu stranu auta.
alipasijaner

#23759 Re: "Majstori" parkiranja

Post by alipasijaner »

Posebnu paznju treba obratiti na bicikliste na svakom desnom skretanju glavne ceste od Nedjarica do Skenderije i obratno
Control panel

#23760 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Control panel »

alipasijaner wrote:Posebnu paznju treba obratiti na bicikliste na svakom desnom skretanju glavne ceste od Nedjarica do Skenderije i obratno
Biciklisti po zakonu moraju preko raskrsnice sici sa bicikli i preci je pjeske.
Naslovnica

#23761 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Naslovnica »

alipasijaner wrote:Posebnu paznju treba obratiti na bicikliste na svakom desnom skretanju glavne ceste od Nedjarica do Skenderije i obratno
:thumbup:
r_faruk

#23762 Re: "Majstori" parkiranja

Post by r_faruk »

Control panel wrote:
Biciklisti po zakonu moraju preko raskrsnice sici sa bicikli i preci je pjeske.
Kako se po zakonu vozi cestom na kojoj se nalaze tramvajske sine? Po zakonu svasta nesto treba, ali smo generalno stoka. Stoka smo kao vozaci, stoka smo kao biciklisti, a stoka smo i kao pjesaci. Stoka smo jer nas niko ne kaznjava.

Na glavnoj ne moraju sici s bicikla jer je obiljezen prelaz.
NediM17

#23763 Re: "Majstori" parkiranja

Post by NediM17 »

Ne moraju gdje ima obiljezena staza, tamo gdje koriste pjesacki prelaz morali bi sici. U mom konkretnom slucaju nije bilo biciklisticke staze, obican pjesacki prelaz.
Optimist

#23764 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Optimist »

A kako se ponasati prema biciklisti koji nece da vozi oznacenom biciklistickom stazom, relacija otoka-nedzarici, vec ce pravi mahnit i vozi desnom saobracajnom trakom, prvenstveno ugrozavajuci sebe i usporavajuci druge ucesnike u saobracaju.
Nakon sto je dobio sirenu, uslijedilo je neko mahanje rukama, u fazonu sta hocu i sto mu sviram.
muha_sa

#23765 Re: "Majstori" parkiranja

Post by muha_sa »

Optimist wrote:A kako se ponasati prema biciklisti koji nece da vozi oznacenom biciklistickom stazom, relacija otoka-nedzarici, vec ce pravi mahnit i vozi desnom saobracajnom trakom, prvenstveno ugrozavajuci sebe i usporavajuci druge ucesnike u saobracaju.
Nakon sto je dobio sirenu, uslijedilo je neko mahanje rukama, u fazonu sta hocu i sto mu sviram.
Ne upotrebljavat sirenu vec laganini zaobic i to je to
Qler

#23766 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Qler »

a ako je neki stariji dizel :D kad ga lagano zaobidjes, gas slozis :D
Optimist

#23767 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Optimist »

muha_sa wrote:
Optimist wrote:A kako se ponasati prema biciklisti koji nece da vozi oznacenom biciklistickom stazom, relacija otoka-nedzarici, vec ce pravi mahnit i vozi desnom saobracajnom trakom, prvenstveno ugrozavajuci sebe i usporavajuci druge ucesnike u saobracaju.
Ako ja ne vozim auto trotoarom i obiljezenom biciklistickom stazom, zasto on vozi biciklo saobracajnicom?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#23768 Re: "Majstori" parkiranja

Post by liaar »

Zato što koliko znam ako nije šta mijenjano, ima pravo voziti desnom trakom
Optimist

#23769 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Optimist »

liaar wrote:Zato što koliko znam ako nije šta mijenjano, ima pravo voziti desnom trakom
Hoces da kazes da i pored uredjene trake za bicikliste (potez Otoka-Nedzarici), moze da se krece saobracajnicom i ometa druge ucesnike u saobracaju?
Travnički Noćni Šetač

#23770 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Travnički Noćni Šetač »

liaar wrote:Zato što koliko znam ako nije šta mijenjano, ima pravo voziti desnom trakom
Biciklista sam ... ako ima biciklistička traka na tom dijelu ne smije voziti po cesti....

ZOBS, član 99 stav (2) :

(2) Vozač bicikla i vozač mopeda ukoliko je pokretan snagom vozača dužni su se kretati što
bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi, odnosno
traci.
beni-bu-man

#23771 Re: "Majstori" parkiranja

Post by beni-bu-man »

Optimist wrote:
muha_sa wrote:
Ako ja ne vozim auto trotoarom i obiljezenom biciklistickom stazom, zasto on vozi biciklo saobracajnicom?
I ja bi mu sviro :mrgreen:

“Ako za vožnju bicikla ne postoji posebno izgrađena staza, tada se za vožnju može koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza”.

Vozač bicikla i vozač mopeda ukoliko je pokretan snagom vozača dužni su se kretati što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi, odnosno traci.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#23772 Re: "Majstori" parkiranja

Post by liaar »

Optimist wrote:
Hoces da kazes da i pored uredjene trake za bicikliste (potez Otoka-Nedzarici), moze da se krece saobracajnicom i ometa druge ucesnike u saobracaju?
Travnički Noćni Šetač wrote:
Biciklista sam ... ako ima biciklistička traka na tom dijelu ne smije voziti po cesti....
Zato sam i naveo ovo "koliko znam" :)
Optimist

#23773 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Optimist »

Hvala @Travnicki i @beni. :thumbup:
Travnički Noćni Šetač

#23774 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Travnički Noćni Šetač »

liaar wrote: Zato sam i naveo ovo "koliko znam" :)
Sve ok... zato sam i dopunio da se razjasni... :thumbup:
Optimist wrote:Hvala @Travnicki i @beni. :thumbup:
:thumbup:
beni-bu-man

#23775 Re: "Majstori" parkiranja

Post by beni-bu-man »

Optimist wrote:Hvala @Travnicki i @beni. :thumbup:
Aleja Lipa ona pjesacka zona na potezu izmedju mosta Topal Osman Pase i Azize, me bas biciklisti nerviraju, to ono nesto zvoni da se sklonim.
Locked