Danguba wrote:slazem se osim ovoga boldiranog. daleko su ameri ali im je stalo(dugorocno) izgleda vise nego njemackoj i francuskoj(kratkorocno gledaju) da se ovo zavrsi. rusija mora da shvati da ne moze nikoga nicim ucjenjivati a pogotovu vrsiti aneksije. amerika ce uvijek stati kao sto je i uvijek stojala iza interesa europe. njemacka i francuska imaju ugovorene poslove koje bi da zadrze a na drugoj strani rusi im se priblizavaju(polako) na granice. rusija je do sada jacala zahvaljujuci prije svega europi. imam osjecaj da su hranili monstruma kojeg amerika zeli dresirati a njemacka i holandija bi ga jos uvijek hranili.
pa ne slazem se.
neki dan senator marfi koji je imao turneju po balkanu je javno u njemackoj rekao da je juzni tok blokiran nakon pritisaka iz amerike, da mu je zadatak u bugarskoj, srbiji, a spomenuo je i crnu goru da eliminise ruski uticaj.
ja ne vidim tu kako je amerima stalo da se ovo zavrsi jer oni ocigledno aktivno ucestvuju, a aktivno i zveckaju oruzjem. u evropi to niko nije uradio.
slazem se u ovom dijelu da ako bude stani pani savez ervope i amerike nece doci u pitanje.
ovaj zadnji dio posta je zamjena teza - nije se rusija priblizil evropi vec obrnuto i po meni rusija vise nema namjeru to da dozvoli. ustvari, mislim da su posljednji voz ufatili litvanija, letonija, estonija itd. to je bilo vrijeme opsteg rasula rusije i ufatili su zadnji vagon. mislim da se sada izlazak iz sfere placa skupo.
ne slazem se ni za ovo hranjenje monstruma. ovdje ne govorimo o ratu u gvatemali vec o ratu u evopri. potencijalno velikom ratu.
neki dan njemacka ambasada je javila o velikom egzodusu sa kosovo jer je pobjeglo skoro 6% populacije. obzirom na velicinu ukrajine ne znam kakav bi termin upotrebljili kada krene u par dana 600% populacije kosova i zatrpaju ne san francisko vec frankfurt.
veliki rat bi podavio sve ove istocne ekonomije tipa estonije, letonije, poljske..jer niko nije lud da investira na prvu liniju i to na prvu liniju s rusijom. sve bi to palo na grbacu svaba i to dugorocno. kad na to dodas problem grcke i jos par ekonomija na infuziji savim je jasno zasto merkelica vice peace brothers.
jebe se amera, oni ce poslat usaid i koju milijardu donacija, ali njih nece zalit hladan tus u svakom slucaju