Banksy wrote:Heartbeats wrote:Banksy wrote:KULTURA je kulturnoumjetničko društvo iz Mostara, biblioteka u Maglaju, zavičajni muzej u Ljubuškom, Jevrejski muzej u Sarajevu, škola gitare Travniku i amaterski omladinski teatar iz Konjica. Njih se pomaže i zbog njih postoji to pišljivo ministarstvo, ne zbog lihvara Harisa Pašovića i Mire Purivatre, bando ublehaška, diletantska ...
Apsolutno! Ali to je ingerencija federalnog ministarsta a ne kantonalnog, tako da je adresa Zora a ne Samer..
Tačno. Sad sve to odozgo preslikaj na Hadžiće, Ilijaš, Ilidžu, Centar, sve te aktivnosti i sadržaje, sve te škole, centre, sekcije, muzeje koji se zatvaraju ili grcaju u dugovima.
A onda se na koncu upitaj šta Pašović, Danis i Jasmila rade u njegovom kabinetu.
Tako je! I Hadžici i Trnovo i Vogosca ne da trebaju nego moraju imati pristup kulturnim sadrzajima kao sto treba i taj crveni cilim na SFF-u.
Samo ja licno nisam pobornik (sto ne znaci da sam u pravu) onog DDR-ovskog "Kultur fur Alle" principa, mislim da neki kriterij treba da postoji. I nadam se da imamo dovoljno kulturologa, historicara umjetnosti koji mogu neke objektivne kriterije napraviti.
Sto se tice spomenutih, pojma nemam sat su radili kod Samera, osim onog sto je sluzbeno izaslo: pozvani da se konsultuje Samer sa njima da kaze hajmo zajedno, vi ste ipak napriznatiji ovdje.
A isto tako koliko je meni poznato, ovo troje navedenih, da se grebu od drzave, ne bi sekunde mogli ni napraviti ni isproducirati (da si rekla Glava ili Zalica imalo bi smisla

). Ovo troje se moze samo "optuziti" da uzimaju pare od poreznih obveznika EU - fondovi, nagrade itd van granica nase zemlje.
Ali da pustimo te mahalske, sta je meni interesantno i sto mi se cini da vidim neke indokatore je to da ce se Samer poceti baviti kulturom kao kretivnom indistrijom, sto je vise nego pozitivno ali ne znam koliko je izvodivo jer politike kretivne ekonomije bi trebal biti iskoordinirane na barem jos dva nivoa - federacije kod Zore i i u Min. Civ. Poslova na drzvanom nivou. Ako se tu barem uspiji postaviti temlji za nadogradnju, bili bi ko na konju..ali opet nije tema.