Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Qoom

#2376 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Qoom »

Radni vodovi, noću.
Ovo nije urađeno za jednu sedmicu. Radilo se kontinuirano i cijeli rat. Vreće dopunjavanje, ojačavani nasipi, pravila neka bolja rješenja, negdje i alternitivni tranšeji.

Znam da je, čini mi se, '93 bila ideja da se od Dobrinje preko brda Mojmilo naprave cik-cak tranšeji za evakuaciju civila u slučaju pada naselja. Počele se praviti alternativne linije na potezu Dobrinja 3-A, 2-A, u slučaju pada prvih linija prema Dobrinji 4.

Stalno se nešto radilo jebiga.
PM72

#2377 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

karanana wrote:pa i oni su u tenama i farmerkama a i naoruzanje nije nesto.

e pm, da te pitam, vidjeh negdje sliku, mislim na onoj facebook stranici "sarajevo 1425 dana pod ospadom", sliku rova koji je povezivao trg pere kosorica sa zgradom loris. haj rov ko rov, mozda su kopali zaorbljenici pa ih nisu gadjali, ili je kopano po noci.....ali da se rov jos vise ojaca nabacane su iznad olupine automobila. kako se to radilo i ko je to radio? nekako mi je to posao koji se morao raditi sa nekakvim dizalicama ili necim, a zar onda ne bi bile laka meta sa hrasnog?

vidim i na dobrinji naslaganih auta na nekim slikama ali kontam da je tu mozda UN to radio.

evo....jebiga ovo je trebalo ugraditi. a direktno ispod njih gore u hrasnom i iznad stadiona zar ne?
Image
Ja sam ti bio u ekipi koja je "zauzela" zgradu Lorisa,polovinom juna 1992.Mi smo to radili noću,sve na sebi što zveči i što možeš ispasti smo stezali i vezali kajšima,izbrojiš do deset pa šatro pretrčiš.Po danu se nismo smjenjivali baš radi paljbe "odozgo".Jednom sam radi debele opklade pretrčao taj dio u sred dana ...tad mi je bilo 20 i nešto malo kusur godina... sad ne bih za brdo karamela i novog golfa.Nakon što je MUP otišao sa Trga ,polovinom jula 1992,kopali su tranšeje,bunkere i stavljali zaštite.Sve do tada je bilo na "ho-ruk".Sve što smo im mi ostavili u "amanet" -dočekalo je kraj rata.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2378 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

Mozda nije skroz prikladno za tematski okvir, ali mislim da se necete ljutiti.

Citam knjigu Imera Peze "Ratni dnevnik 92". Pise o puno stvari koje su mi poznate bas sa foruma.

Hvala pm72, sarajmen, dozer i ostali :bih: :thumbup:

Komentar moderatora: Pređite na temu sa linka i komotno nastavite o knjizi Imera Peze, link:
http://forum.klix.ba/feedback-t141481s50.html

Hvala.
zateznistub

#2379 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Ne volim se ni sjecati trga... :(
delllboy79

#2380 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by delllboy79 »

PM72 wrote:Image
Ovaj nije. :lol: Završio je karijeru.On je bio u Batkovoj ekipi.
Ko je on . kaoko s s zvao ? Po nozu predpostavljam da je dio batkove ekipe.
Kako je zavrsio ?
zateznistub

#2381 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Sarajmen wrote:Možeš ti to potiskivati do kraja života, al' rane svjedoče da se desilo. U svakom slučaju ja ih poštujem :thumbup: , a ti vidi možeš li to izbaciti iz sebe i podijeliti sa nama to svjedočanstvo. Meni je to draže nego kojekakva naprđivanja . A eto, za volje.
Kada budes dva puta ranjen (jedva zivu glavu izvuces) doduse na hrasnom brdu, provedes i dozivis trg uzduz i poprijeko...ne mili mi se ni na temu doci... :)
pogotovo sto me jos veze i za Vraca gdje mi je bio stan i gje ssmo kao porodica ostali bukvalno bez svega. Onda sa pofalica gledas kako ti po stanu hodaju...muka...
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#2382 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Pitar sa Kariba »

delllboy79 wrote:
Kako je zavrsio ?
Zoka (ne znam prezime), znali smo se prije rata iz Stelexa ;-) . Znam da je bio puk'o vec tada pred agresiju, kad ga mahne fol Jesenjina recituje. U toku rata u HR Zoke nema po dvadesetak dana vrati se pun k'o brod, satro iz Njemacke pospremao sobe u hotelima. Ja koliko sam cuo da su ga nasi roknuli na jevrejskom, izvukli tijelo i zapalili (nije nuzno istina).
Edit: Kako ga je Edo ( sa Soukbunara :) ) slomiJo, oteo mu utoku pa ga dobro prebio. Jbg nikad ne znas kad ces se osevabit...
shandrprcSA

#2383 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by shandrprcSA »

PM72 wrote:
karanana wrote:pa i oni su u tenama i farmerkama a i naoruzanje nije nesto.

e pm, da te pitam, vidjeh negdje sliku, mislim na onoj facebook stranici "sarajevo 1425 dana pod ospadom", sliku rova koji je povezivao trg pere kosorica sa zgradom loris. haj rov ko rov, mozda su kopali zaorbljenici pa ih nisu gadjali, ili je kopano po noci.....ali da se rov jos vise ojaca nabacane su iznad olupine automobila. kako se to radilo i ko je to radio? nekako mi je to posao koji se morao raditi sa nekakvim dizalicama ili necim, a zar onda ne bi bile laka meta sa hrasnog?

vidim i na dobrinji naslaganih auta na nekim slikama ali kontam da je tu mozda UN to radio.

evo....jebiga ovo je trebalo ugraditi. a direktno ispod njih gore u hrasnom i iznad stadiona zar ne?
Image
Ja sam ti bio u ekipi koja je "zauzela" zgradu Lorisa,polovinom juna 1992.Mi smo to radili noću,sve na sebi što zveči i što možeš ispasti smo stezali i vezali kajšima,izbrojiš do deset pa šatro pretrčiš.Po danu se nismo smjenjivali baš radi paljbe "odozgo".Jednom sam radi debele opklade pretrčao taj dio u sred dana ...tad mi je bilo 20 i nešto malo kusur godina... sad ne bih za brdo karamela i novog golfa.Nakon što je MUP otišao sa Trga ,polovinom jula 1992,kopali su tranšeje,bunkere i stavljali zaštite.Sve do tada je bilo na "ho-ruk".Sve što smo im mi ostavili u "amanet" -dočekalo je kraj rata.
transeja iskopanja poslije ranjavanja Samira (Guze) i dan danas se ibretim kako niko nije ranjen kada su ga prenosili do Trga
PM72

#2384 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

[quote="Pitar sa Kariba"][quote="delllboy79"][quote="PM72"]Image

Pomenuti šupak bio je dio Batkove ekipe.Batko je završio na robiji kao i Krompir (Saša Baričanin).Krompir je radio u Mokrom kao lakirer i masa raje iz Sarajeva vozila je svoja auta tamo na farbanje.Kažu mi ljudi da je taj miš bio tako "fin",susretljiv,pažljiv...ma na ranu priviti...a pobio bruku ljudi.

Ovog su ohladili negdje 1993 i za grob mu se ne zna.Talovi...
karanana

#2385 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Image

jesu li ovo i neke sadnice lijevo?
pa zar je ovaj dio bio zaklonjen? mozda i jeste od lorisa a drito iznad na hrasnom desno od juzne tribine smo bili mi jelde?
ali cemu onda rov?
Last edited by karanana on 13/03/2016 15:12, edited 1 time in total.
PM72

#2386 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Sumnjam da su sadnice u pitanju jer su gađali sa brda.Bili su na stadionu i iznad njega.Nelogično bi bilo da je tranše pored lijehe luka.Ja sam tuda pretrčao bar 20 puta i gađali su me nekoliko puta.Srećom,nije bio u pitanju snajperista nego zarafala iz automatske ili PM-a...
agent_zero

#2387 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

delllboy79 wrote:
Kako je zavrsio ?
Zoran Jeftimić Ćenta, Batkov haver, imaš ga i na onom snimku sa Vraca kad pozira sa Batkom. Sami početak rata.

EDIT: Nedobrovoljac me je pretekao :)
johntra

#2388 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by johntra »

karanana wrote:Image

jesu li ovo i neke sadnice lijevo?
pa zar je ovaj dio bio zaklonjen? mozda i jeste od lorisa a drito iznad na hrasnom desno od juzne tribine smo bili mi jelde?
ali cemu onda rov?
Jesu sadnice, sadila je raja u ratu, više pred kraj, doduše...nije rov, nego tranše za prolaz...konekcija Trga i Lorisa...
zateznistub

#2389 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

johntra wrote:
Jesu sadnice, sadila je raja u ratu, više pred kraj, doduše...nije rov, nego tranše za prolaz...konekcija Trga i Lorisa...
:thumbup:
karanana

#2390 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

pa zato mi i nije jasno. malo mi je postojanje transheje i bashte jedno pored drugog nejasno. mislim, ako mozes kopati i saditi ne znam sta ce ti transheja? kao civile zemljoradnike nece rokati a vojska ide kroz transheje?
PM72

#2391 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

karanana wrote:pa zato mi i nije jasno. malo mi je postojanje transheje i bashte jedno pored drugog nejasno. mislim, ako mozes kopati i saditi ne znam sta ce ti transheja? kao civile zemljoradnike nece rokati a vojska ide kroz transheje?

Nije ni meni jasno,doduše,ja sam na Trgu bio do jula 1992 ali znam da se linije nisu makle ni metar sve do kraja rata.Mi smo baš tuda pretrčavali i fijukali su meci oko nas.I sad da neko sadi lijehu luka kad te može pogoditi u svako doba dana i noći...
PM72

#2392 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Sarajmen wrote:Da, fijukali jesu jer su tada mogli da pucaju po svemu živom što se kreće, sa bunkera na ćošku stadiona . Znači, pozicija na spoju betonske i drvene tribine stadiona... objavljivao sam sliku te pozicije al' je sada nema :(
Mi smo imali pozicije na Šancu najmanje od 1993, haman iznad južne tribine smo bili... nije VRS mogao da tuče ovu ''baštu'' i zbog naših položaja na Šancu ali i položaja zgrade Loris. Da ne pominjem naše visinske položaje sa gotovo svih pozicija oko stadiona...

Ako već izlazite iz ''zone pod okupacijom'', napišite koju o neboderima na Trgu H. koji su gorili ... ako ništa zbog žrtava.
Koliko se sjećam,imali su bunker baš na mjestu koje si označio.Na reflektor su stavili zastavu.A bili su do kraja rata na vrhu brda,ispred onih kuća koje imaju pogled na grad.Odatle su mogli komotno gađati jer sam i ja njih gađao više od 3 mjeseca. ;-)

O tome kako su gorjeli neboderi ne mogu pisati jer nisam bio "nazočan".
internazionale

#2393 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by internazionale »

Nasa linija je bila u sumi iznad pomocnog stadiona, a iznad tranzita u klinu iznad juzne tribine
U klinu kazem jer su oni bili na vrhu brda

Ima li datum za sliku transeje prema lorisu i baste pored?
Meni ovo kao da je slika poslije rata
samo pozitiva

#2394 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by samo pozitiva »

Sarajmen wrote:Image
tacnije prostorije turisticke agencije "MONTENEGRO"

Image
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2395 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by plain vanilla »

Sarajmen wrote:Da, fijukali jesu jer su tada mogli da pucaju po svemu živom što se kreće, sa bunkera na ćošku stadiona . Znači, pozicija na spoju betonske i drvene tribine stadiona... objavljivao sam sliku te pozicije al' je sada nema :(
Mi smo imali pozicije na Šancu najmanje od 1993, haman iznad južne tribine smo bili... nije VRS mogao da tuče ovu ''baštu'' i zbog naših položaja na Šancu ali i položaja zgrade Loris. Da ne pominjem naše visinske položaje sa gotovo svih pozicija oko stadiona...

Ako već izlazite iz ''zone pod okupacijom'', napišite koju o neboderima na Trgu H. koji su gorili ... ako ništa zbog žrtava.
Koliko se sjecam, neko je vec pisao o tim neboderima na Trgu, inace ja ne bih znala za njih.
PM72

#2396 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Image

Ova slika ne pokazuje vrh brda koje sam pominjao.Ovo je iznad škole MUP-a na početku Moravske ulice.Najvisočija kuća na slici je bila artiljerijsko uporište.Pored nje je bio parkiran T55 i redovno derao po Trgu i Hrasnom brdu.Gledao sam ga durbinom desetine puta,izađe,opali par komada i uvuče se između kuća.
zateznistub

#2397 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Ček prvo da popijem koju ginko da se malo sjecanje poslozi...

Ako me sjecanje imalo drzi glede Hrasnog brda linije su bile negdje iznadpomocnog stadiona

šanac je bio niciija zemlja ako se dobroi sjecam. Znam da smo jednom isli vaditi rahmetli talijana kojeg su zakovali iznad šanca...nije mogao da pretrči od sijaca koji je tukao kroz bukvalno jednu iskopanu ciglu zida kuce...i dođe moj danasnji kum i zvekne tromblonom bukvalno u tu rupu ...i talijan se spasi...

a llinije su malo po malo pomjerane gore prema ozrenskoj...jel ozrenska na vrhu bila? A prema gradu činimi se nadalje dokle se dobacilo (ako se izuzme propala akcija ka školi MUP-a) je olovska danasnja a bivsa Sremska a meni je haman dohakala milinkladska kad smo bili obezbjeđenje kopačima jer se i tako malo po malo širila teritorija...čete se probude a rov ili bunker na metar od njih...eto
aldinjo

#2398 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

Položaji sa sjeverne tribine stadiona Grbavica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2399 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

plain vanilla wrote:

Koliko se sjecam, neko je vec pisao o tim neboderima na Trgu, inace ja ne bih znala za njih.
Bio je cak i tekst neke djevojke o njima, na samom pocetku teme. Vavilonska kula, tako nesto.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2400 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by plain vanilla »

_BataZiv_0809 wrote:
plain vanilla wrote:
Bio je cak i tekst neke djevojke o njima, na samom pocetku teme. Vavilonska kula, tako nesto.
da, to je sigurno bilo, ali pisali su i drugi bas o tome kad su gorili neboderi i kako su pronasli mrtve komsije

Ne bih zachatavala temu, ali da iskoristim priliku da se zahvalim svima koji su dali doprinos ovoj temi, citala sam je u dahu, cesto i plakala. Nakon sto sam sve procitala, otisla sam u Sarajevo i obisla Grbavicu, samo zbog ove teme...
Post Reply