Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
M a č a k

#2376 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M a č a k »

johntra wrote:
shiljak wrote: odličan video, pogotovo ovaj zadnji http://www.youtube.com/watch?v=O-saxNPZ_RA
dobar je, samo malo previše optimističan... :D
Image
Alfons Kauders

#2379 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Nazalost naucna fantastika, ali da se nekad uradi bila bi strahota... Iz centra do Tarcina bi se dolazilo za 15tak minuta

Elem neki dan Bijedic pominje novi put Capljina - Neum... Ima li tu ikakvih konkretnih projekata, zna li se odokativna trasa, ili je samo ideja?
johntra

#2380 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

ZAr nije u pitanju Stolac-Neum?
tec

#2381 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

M a č a k wrote:
johntra wrote:
shiljak wrote: odličan video, pogotovo ovaj zadnji http://www.youtube.com/watch?v=O-saxNPZ_RA
dobar je, samo malo previše optimističan... :D
Image
Ovo je kompletno pogrešno ko je ovo crtao pravce? Ovo je petlja Briješce koja je u izgradnji.
Tamo gdje piše Sarajevo treba da piše Stupska petlja. Tamo gdje piše Stupska petlja treba da piše A1 - Autocesta petlja Butila. A tamo gdje piše Butila treba da piše Rajlovac. Tamo gdje ništa nije napisano treba da piše Sarajevo.
Alfons Kauders

#2382 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

johntra wrote:ZAr nije u pitanju Stolac-Neum?
Zato mi i jest cudno, i ja sam mislio da je Stolac - Neum, a sad se prica o Capljina - Neum... Tj. trasi blize starom putu preko Svitave nego Stolcu.
tec

#2383 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Evo par interesantnih slika sa južne trase. Pa da nebi bilo kukanja kako je sve to bilo ili isto za sve slike možete otići na SCC.
Zvirovići-Kravice
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=13309
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=13310
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=13311
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=13312
Bijaća-Kravica izlaz Bijaća
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=13331

Zvirovići-Kravice
[QUOTE=zalik;104467440]
Vijadukt Pavlovići i Most Studenčica
Image

Most Trebižat i spoj na Tunel Bijela Vlaka
Image

Most Trebižat sa pogledom na vodopad Kravice.
Image
[/QUOTE]
dustaban

#2384 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Je li iko, ikad, igdje, iole... razmatrao opciju izmjestanja Zeljeznicke stanice?!

Pruga fakat smeta, yebe cio grad, a stanica bi mogla biti, recimo, negdje oko Ilidze ili cak gore gdje i petlja...
A koliko se koristi, mogli ba vala skroz zaobici sarajevsko polje.

:roll:
dustaban

#2385 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

... hm, ova me ideja bas zagolica. A sta mislite da se postojeca pruga iskoristi za Tramvaj ?!?!
dustaban

#2386 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

... sa jednim krakom do aerodroma!

Mostarska petja, Zeljeznicka stanica, aerodrom...sve tamo u polju u radijusi par km !

IDEALA !
holowey

#2387 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

dustaban wrote:Je li iko, ikad, igdje, iole... razmatrao opciju izmjestanja Zeljeznicke stanice?!

Pruga fakat smeta, yebe cio grad, a stanica bi mogla biti, recimo, negdje oko Ilidze ili cak gore gdje i petlja...
A koliko se koristi, mogli ba vala skroz zaobici sarajevsko polje.

:roll:
e u podvucenom je cijela poenta... umjesto da se lokalnim vozovima za konjic i visoko na svakih pola sata-sat, rijese guzve kroz rajlovac, dolazi se na ideju da se ukine pruga :-)
Skyfox

#2388 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Skyfox »

@Macak

gdje se ovaj most planira graditi?
neki

#2389 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

dustaban wrote:... hm, ova me ideja bas zagolica. A sta mislite da se postojeca pruga iskoristi za Tramvaj ?!?!
A sta ti mislis da se prestanes baviti stvarima za koje nisi kompetentan?
Izbaciti prugu i stanicu iz grada je najveca gluposti i vratilo bi grad u 19 vijek..Sarajevo ionako ima slabo razvijenu zeljeznicku infrastrukturu, pogledaj gradove slicne velicine u Evropi, bilo istocnoj bilo zapadnoj.
To sto se slabo koristi za putnicki saobracaj je problem u glavama trenutnog stanovnistva i nepostojanja pravne drzave i nekorumpiranih politicara, jer ovi postojeci svjesno unistavaju zeljeznicu radi vlastitih interesa u sluzbi svakavih lobija
Libyano

#2390 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Libyano »

Jedno pitanje: Je li tačno da sada od Zenice do Tarčina jedino nemamo radova na dionici Butila-Vlakovo u dužini 4.0 km, tj. LOT3 obilaznice? Kada bi ta dionica trebala ići?
golfiista

#2391 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Libyano wrote:Jedno pitanje: Je li tačno da sada od Zenice do Tarčina jedino nemamo radova na dionici Butila-Vlakovo u dužini 4.0 km, tj. LOT3 obilaznice? Kada bi ta dionica trebala ići?

LOT 3 A ( dionica Butila - Vlakovo ) se treba početi graditi i ista će biti završena kao i sve ostalo do kraja 2014.g.
LOT 3 B ( dionica odnosno, brza cesta, petlja Vlakovo - Mostarsko raskršće ) završeno 90% eksproprijacije i ista će se graditi na proljeće 2014.g.
felix10

#2392 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by felix10 »

Ima li neko informaciju, kada ce poceti gradnja prema Mostaru? S obzirom da je trasa dosta teska i da su sve sami tuneli i mostovi/vijadukti, ne bi me cudilo da pocnu za jedno 10 god. :D
tec

#2393 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

golfiista wrote:
Libyano wrote:Jedno pitanje: Je li tačno da sada od Zenice do Tarčina jedino nemamo radova na dionici Butila-Vlakovo u dužini 4.0 km, tj. LOT3 obilaznice? Kada bi ta dionica trebala ići?

LOT 3 A ( dionica Butila - Vlakovo ) se treba početi graditi i ista će biti završena kao i sve ostalo do kraja 2014.g.
LOT 3 B ( dionica odnosno, brza cesta, petlja Vlakovo - Mostarsko raskršće ) završeno 90% eksproprijacije i ista će se graditi na proljeće 2014.g.
Odakle ti ove informacije?
Lot 3 (3km) trebalo bi da počne sa gradnjom u julu (naj kasnije početkom augusta) rok je 10 mjeseci.
Spoj Vlakovo - Mostarsko raskršće se radu sa dionicom Vlakovo - Lepenica i radovi su počeli dok je eksproprijacija završena još prošle godine.
neki

#2394 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Lot 3 Sa zaobilaznice je prilicno jednostavan...cini mi se samo jedan nadvoznjak i jedan "cut and cover" tunel, veci dio je u ravnici...eksproprijacija zavrsena. Cini mi se da je rok za zavrsetak 10 mjeseci tako da je sasvim realno da bude gotov do jeseni 2014.
Sto se tice dalje od Tarcina prema Mostaru, gotov je glavni projekat za dionicu Tarcin-Konjic, mislim da od Konjica dalje prema jugu nije ni idejni. Bice jako tesko i jako skupo to graditi, a tu ce se morati graditi i vece dionice odjednom jer je trasa daleko od bilo kojeg postojeceg puta..
dragonz

#2395 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dragonz »

tec wrote: Odakle ti ove informacije?
Lot 3 (3km) trebalo bi da počne sa gradnjom u julu (naj kasnije početkom augusta) rok je 10 mjeseci.
Spoj Vlakovo - Mostarsko raskršće se radu sa dionicom Vlakovo - Lepenica i radovi su počeli dok je eksproprijacija završena još prošle godine.

Dionica od Vlakova već se počela graditi ko je bio u posljednje vrijeme dole na dženazi ili sahrani imao je priliku vidjeti kako ide izgradnja.
tec

#2396 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

felix10 wrote:Ima li neko informaciju, kada ce poceti gradnja prema Mostaru? S obzirom da je trasa dosta teska i da su sve sami tuneli i mostovi/vijadukti, ne bi me cudilo da pocnu za jedno 10 god. :D
U kom smislu početi gradnju prema Mostaru? Zar Vlakovo - Tarčin nije početak gradnje? Prije nešto više od godinu dana i ta dionica je bila naučna fantazija. Ostalo će ići kako to dozvoljavaju financijska sredstva, iako po opravdanosti više bi se isplatilo graditi od Zenice na sjever.
felix10

#2397 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by felix10 »

tec wrote:
felix10 wrote:Ima li neko informaciju, kada ce poceti gradnja prema Mostaru? S obzirom da je trasa dosta teska i da su sve sami tuneli i mostovi/vijadukti, ne bi me cudilo da pocnu za jedno 10 god. :D
U kom smislu početi gradnju prema Mostaru? Zar Vlakovo - Tarčin nije početak gradnje? Prije nešto više od godinu dana i ta dionica je bila naučna fantazija. Ostalo će ići kako to dozvoljavaju financijska sredstva, iako po opravdanosti više bi se isplatilo graditi od Zenice na sjever.
Mislio sam na dionicu od Tarcina, dakle dionica Tarcin-Konjic-Jablanica-Mostar sjever...
dustaban

#2398 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

neki wrote:
dustaban wrote:... hm, ova me ideja bas zagolica. A sta mislite da se postojeca pruga iskoristi za Tramvaj ?!?!
Izbaciti prugu i stanicu iz grada je najveca gluposti i vratilo bi grad u 19 vijek..Sarajevo ionako ima slabo razvijenu zeljeznicku infrastrukturu, pogledaj gradove slicne velicine u Evropi, bilo istocnoj bilo zapadnoj.
To sto se slabo koristi za putnicki saobracaj je problem u glavama trenutnog stanovnistva i nepostojanja pravne drzave i nekorumpiranih politicara, jer ovi postojeci svjesno unistavaju zeljeznicu radi vlastitih interesa u sluzbi svakavih lobija
A ja kompetentnog strucnjaka u PM.

"Sarajevo ima slabu zeljeznicku infrastrukturu". Sta je po tebi "dobra zeleljeznicka infrastruktura" jednoga grada, opcenito, a posebno jednog grada od 500.000 stanovnika ?
kakaljin

#2399 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

dustaban wrote:
neki wrote:

"Sarajevo ima slabu zeljeznicku infrastrukturu". Sta je po tebi "dobra zeleljeznicka infrastruktura" jednoga grada, opcenito, a posebno jednog grada od 500.000 stanovnika ?
Prugu i zeljezniku stanicu niposto se nesmije dirati i izmjestati,

Pogledajte samo gradove u evropi i sve e vam se samo reci, da su zeljeznicke stanice u samo centru grada
dustaban

#2400 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

kakaljin wrote:
dustaban wrote:
neki wrote:(quote="dustaban")... hm, ova me ideja bas zagolica. A sta mislite da se postojeca pruga iskoristi za Tramvaj ?!?! (/quote)

Prugu i zeljezniku stanicu niposto se nesmije dirati i izmjestati,

Pogledajte samo gradove u evropi i sve e vam se samo reci, da su zeljeznicke stanice u samo centru grada
Sve sami strucnjaci!

Sta bi falilo da je zeljeznicka stanica tamo gdje je aerodrom, da je aerodrom tamo gdje je piramida a da nam je piramida tamo gdje je su faraoni ?!
Post Reply