Ne znam na čemu gradiš nadu, da će se te dvije opštine baciti na posao, ekonomiju, privlačenje investitora. Mogli su se bacati i do sad, niko im nije branio. Mislim da je 90% opština u BiH, većinski jednonacionalno, pa ne vidim neka ulaganja. Mislim vidim ulaganja na sve strane.. Ali samo u privatne džepove novonastale, političke i kriminalne elite.Ali Kemal wrote:Mislim da je ovo pametan potez i paradoksalno, ali to je jedini način da se ujedini Mostar.tandmand wrote:Kakav je stav običnih ljudi u Mostraru, vezano za podjelu na dvije općine?
Dnevni list
Istočni i Zapadni Berlin 21. vijeka
Oštre reakcije na pregovore SDA i HDZ-a i izjave Bakira Izetbegovića stigle su iz SDP-a. U ovoj stranci misle da je podjela Mostara već dogovorena.
”Grad Mostar nalazi se pred definitivnom podjelom na bošnjački i hrvatski geto koji će dijeliti Neretva. O tome jasno svjedoči istup predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je poručio kako će se grad Mostar podijeliti na hrvatsku i bošnjačku općinu, a da će te općine onda činiti “jedinstven” grad. Takav Mostar postao bi Istočni i Zapadni Berlin 21.vijeka i bio bi to jedini grad u Europi koji je formalno podijeljen po etničkom principu. Predsjednik SDA poslao je još jednu opasnu i retrogradnu poruku tvrdnjom kako je ovaj plan za Mostar “bošnjačka ponuda”!? Nije nam jasno iz čega on misli da crpi legitimitet davanja ponuda u ime cijelog naroda, ali nam je sasvim jasno da se na taj način Bošnjaci od strane lidera SDA svode na plemensku zajednicu”, poručili su iz SDP-a.
Iz ove stranke dodaju da SDA želi zajedno sa HDZ-om dovršiti komadanje BiH podjelom Mostara po etničkoj, ratnoj granici, što je uvod u definitivnu podjelu BiH na tri dijela.
Dvije opštine, pa šta, kao da je kraj svijeta, ne znam zbog čega? Zar nije bolje umjesto podmetanja jedni drugima da se onda te dvije opštine/općine bace na posao, ekonomiju, da se takmiče u privlačenju investitora i svega ostalog. Da bude neki pozitivni rivalitet i partnerstvo zasnovano na real-politici.
Ovo što se dešavalo do sada u posljednjih 20-tak godina, jednostavno ne daje nikakve pozitivne rezultate.
I Sarajevo ima više opština, Stari Grad je oduvijek bio jednonacionalna opština, pa se nije niko bunio.
Za Mostar je kranje vrijeme da krene naprijed
Mostar više nikad neće biti ono što je nekad bio, kao, uostalom, ni jedno drugo mjesto u BiH.