milanz wrote:a vidis ja sam bas mislio da bi mi po blatu i snijegu pomogao jer ljeti se i ovako mogu popeti uz nenormalno velike uspone sto sam i radio ali bi htio vecu sigurnos tj kontrolu po blatu i snijegu. neki dan sam isao velikom(kosinom)nagibom i savakim predjenim metrom me svlacilo prema ravnici, dzaba od guma nije mi bilo svejedno ali sam morao tuda proci i da njiva je naravno bila mokra jer stalno je kisa. ali taj loker da se sam pali i gasi ni to mi nije nesto, ali gledajuci na you tube svi ti lokeri izgledaju extra resenje pa de ti znaj sta da trazis. moj xj ima stalni samo zadnji pogon reduktor je 231 j kad je ukljucen i nesmijem ga voziti po cesti palio sam ga zimus kad je bilo snijega po cesti pa sa zadnjom nemoze ni krenuti, pa bi zato htio na prednji da ugradim neki loker da mi vuku oba tocka konstantno kad ja procijenim da mi treba. naravno da je iskustvo voznje po terenu najvaznije ali neki dan sam isprobao sve mogucnosti sa zatezanjem rucne i nozne kocnice varao sam difove i zakljucio da bi dosta lakse prosao da je naprijed loker. da me neko pogresno ne shvati teren je bio katastrofa blatnjav i neravan i nisam nigdje zaglavio ipak je to JEEP CHEROKEE
Svaki locker, koji ima 100% blokadu definitivno poboljšava terenske sposobnosti. Ono što je različito kod pojedinih vrsta jeste ponašanje na cesti i neke ostale finese. Prednji auto locker (kao detroit, aussie, spartan...) značajno mijenja ponašanje vozila na cesti, u slučajevima kada ti treba 4x4. U Bosni je to zima i snijeg. Naime, dešava se to da ne možeš motati kao prije, jer se oba prednja točka okreću istom brzinom (u normalnim uslovima, unutrašnji točak je sporiji od vanjskog, prilikom skretanja). U normalnoj vožnji ti ovo može napraviti probleme, pa čak i udes.
Na terenu, blokada ti znači puno. Međutim i ovdje imaju situacije kada auto blokada može napraviti problem. To je bočni nagib na klizavom terenu, kada ne želiš da ti prenji ili zadnji kraj imaju bočno kretanje. Ovo je moguće sa auto lockerom. Navedena situacija sa snijegom i težim motanjem je isto moguća.
Ukratko, ako ti je auto 90% za terena, ako možeš žrtvovati da imaš lošije cestovne osobine u 4x4 modu, onda nemaš problema.
Iz ovog razloga ja sebi nisam uzeo aussie (koji je super jeftin i ugradi se za pola sata + je super kvalitetan). Bitno mi je ponašanje na cesti jer 4x4 često palim na snijegom pokrivenim putevima. Na zadnjoj osovini taj isti aussie pravi kuckajući zvuk prilikom motanja, tako da i ta opcija otpada.