Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zlo zlo

#2376 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zlo zlo »

zato ga zovu Ram(b)o od Bosne :lol:
Ramzess Veliki

#2377 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ramzess Veliki »

zlo zlo wrote:zato ga zovu Ram(b)o od Bosne :lol:
Ma ovo je sitnica ... da ne spominjem kad smo propali sa autom u pustinji, pa skorpija u cipeli, pijesak u frizideru, rat u Afghanistanu, kad su nas umalo orobili razbojnici kad smo pecali ribu u Pakistanu ... a ni domacih avantura ne fali. :lol:
alibaba_i_30_godina

#2378 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

Vitezanin wrote:@alibaba

Mislim da se aparat može kupiti online, možda bi bilo dobro da umjesto Černobila mjerimo radijaciju u našoj okolini. :lol: :lol:

Da, mislim da sam čak negdje i napisao okvirne cijene za turu koju sam imao na Kavkazu, ali evo ponovit ću i napisat za Ukrajinu:
TURSKA-GRUZIJA-ARMENIJA-KARABAH 15 DANA UKUPNO

- vožnja metroom u Jerevanu je 100 drama (35 feninga)
- u Tbilisiju 30 tetri (20 feninga)
- Taksi, 5 kilometara, 1000 drama (3.40 maraka). U Gruziji isto.
- vožnja maršrutkom, 2 sata, 100 km, 6 larija (4 marke). Armenija isto.
- jelo u veoma pristojnom/fancy restoranu 2000 - 4000 drama (7 do 14 maraka, uključujući piće, glavno jelo, desert)
- prijevoz Tbilisi-Jerevan, 5 sati, oko 350 kilometara, 35 gruzijskih larija (24 marke). U većem autu, veoma ugodno.
- lokalno pivo 0.5l, 600 drama (2 KM, u Gruziji do 3).
- soba za dvoje u hostelu ili apartmanu, 18 maraka dan (i u Jerevanu i u Tbilisiju): veoma pristojni hosteli. Apartmani airbnb ili booking, u centru grada oko 50 maraka za dan.
- bus Istanbul-Batumi (u Gruziji, uz granicu s Turskom), 70 maraka, 22 sata. Za avanturiste. :D

Letovi iz Istanbula za Tbilisi su česti i jeftini.

Pegasus ima jeftine letove i iz Tbilisija i iz Sarajeva za Istanbul. (do Istanbula 200 KM; povratak kući iz Gruzije 280 KM - ovo je ujedno i najskuplje bilo plus bili su letovi u jednom smjeru što znači da je karta skuplja). Osim ovog ništa drugo nije bilo skupo.

Samo su im popularni klubovi (posebno u Tbilisiju) na nivou naših cijena, tj cijena u Sarajevu tipa mjesta Cheers, Kriterion itd. Na primjer, bili smo u jednom klubu u Tbilisiju (Gallery), jako popularan među strancima (techno partiyi, itd) i platili smo ulaz 10 larija (6,80 KM), a pivo je bilo 5 larija (3,40 KM) što je bilo ubjedljivo najskuplje pivo koje sam platio.

*
1 KM -1,47 gruzijskih larija
1 KM - 290,8 armenskih drama.

UKRAJINA (10 DANA)

- Do Zagreba sam došao preko "Tražim-nudim prijevoz", 30 KM (tražio je 20).
- Zagreb-Budimpešta Flixbus, karta kupljena u zadnjem trenutku 51 KM (inače može se za dosta jeftinije)
- u Budimpešti sam spavao preko Couchsurfinga, ali imate jeftine opcije za smještaj ako vam to ne paše
- Budimpešta-do ukrajinske granice mađarskim vozom: 30 KM
- taksi za prijelaz na ukrajinsku stranu (20 KM; ali me je lik malo zajeb... tako da pregovarajte)
- voz Čop-Lavov 11 KM
- hostel u Lavovu, 18 KM dan (stan oko 40-50 KM)
- ručak s pićem u pristojnom mjestu maksimalno 15 KM
- voz do Kijeva oko 15 KM u jednom smjeru
- airbnb stan u centru Kijeva (solo), 50 KM dan
- tura po Černobilu oko 110 KM (imate i skuplje, jeftinije teško) za dan
- metro u Kijevu košta 48 feninga
- Uber taksi, vožnja 8 kilometara, 7 KM (još je to i skuplja opcija).

Evo, nadam se da ovo barem malo pomaže da stavite opcije na papir. U Ukrajini nisam potrošio planirani budžet, a jeo sam u ok mjestima i imao svoj stan u Kijevu i nisam štedio na nekim stvarima, ali Ukrajina je jednostavno prejeftina. Naravno, ako idete s još jednom osobom, onda cijene idu dolje i možete umjesto hostela naći uvijek stan ili apartman za dvoje ili spavati u hostelima s dvokrevetnom sobom.
Odlično, kao i na blogu, precizno lako napisano bez nepotrebnih detalja. ;)

Možda ipak ako bi se odlučio na varijantu da putujem sam odem u neku bližu zemlju i ne tako avanturističku destinaciju ... doduše to će onda svakako zavisiti od budžeta. :D
Vitezanin

#2379 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

@alibaba, ne bih Ukrajinu nazvao pretjerano avanaturisitičkom destinacijom (osim Černobila) jer im je sve regularno (prijevoz je ok, sve ide online, lako bukiraš hostele, gradovi su im reguralni itd.), a Kavkaz već jeste i meni je to bio uvod u bliski istok zbog nekog razloga.

Ja bih ti preporučio da od bližih zemalja posjetiš Rumunjsku ili da napraviš turu po Balkanu pa da vidiš paše li ti to i onda se možeš baciti na istok.

:-D
exliberal-ex

#2380 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

VenomousV wrote:@JoeyTribbiani: Okvirni plan vec imam u glavi, a pravi plan cu i zapisati (malo sam frik :D )
Bajk ne znam vozit' :skoljka: al' mi svakako pravo puno hodamo tako da moze i setnja duz Barcalonete
Hvala na prijedlozima :)

@exliberal-ex: Za Mont Juic sam citala da je bolje otici nego na Tibidabo (mada mi je nekako u glavi bio i Tibidabo pa eto ako je ko bio nek kaze isplati li se :D )

@AmirBaa: Vec sam citala o javnom prevozu i dosla do zakljucka da je i nama mozda najbolja opcija ta T10 karta od 10 voznji. Em nam je to sasvim dovoljno jer cemo uglavnom hodati, em vazi za vise osoba, em je haman vazeca i za zicaru do Mont Juica (inace karta 12€)
Camp Nou je svakako u planu. Ja sam bila na ekskurziji prije 10 godina al' co'jek nije nikad pa dje cemo otici u Barcelonu a da ne odemo na stadion. Karta 25€

Hvala ljudi na preporukama, pisite jos :D

Btw iko bio na La Boqueria? Market njihov? Poguzije smo pa mi je i to def u planu :D
Samo nabrzaka da ti se javim. Prosao sam kroz market prije 2 sata, pola radnji je bilo zatvoreno jer je bilo skoro 5 sati ali vrijedi i tad. Sutra cu zorom ako se uspijem probudit.....ja sam naisao na srdelice...u fiseku 5 e a tek rucao...gladne ocim daj....sad se nalivam vodom :D
VenomousV

#2381 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by VenomousV »

exliberal-ex wrote:
Samo nabrzaka da ti se javim. Prosao sam kroz market prije 2 sata, pola radnji je bilo zatvoreno jer je bilo skoro 5 sati ali vrijedi i tad. Sutra cu zorom ako se uspijem probudit.....ja sam naisao na srdelice...u fiseku 5 e a tek rucao...gladne ocim daj....sad se nalivam vodom :D
aaaa :D
pisi gdje si, sta si, sta radis :D
mislim ne moras, uzivaj, al' bih nekako sve da znam :D
ako ima sta novo, zanimljivo da si otkrio javi ovdje

mi aBd za 10 dana :izet:
hrusta

#2382 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by hrusta »

Nebi mu ga ja smio sam sići dole u onaj radioaktivni podrum ma ne znam koliko da mi platiš. Da mi naka mutirana avetinja nako bane iza ćoška ma srce bi me zdrmalo u sekundi :run:
exliberal-ex

#2383 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

VenomousV wrote:
exliberal-ex wrote:

Najkrace....podsjeca me na neku mjesavinu rima i amsterdama.
Gotic quarter je fin....male ulice,milion restorana mahom tapas....cijene su dosta pristupacne....recimo 12 razlicitih tapas kisela i pivo...30 eura u dosta finom restoranu.Mozes uzet svjez sendvic u trznici za 3-4 eura ako neces da se zajebavas po restoranima...ili super market.
Ako hoces na ramblas da jedes tu je najskuplj a najlosije....skreni dvije ulice u gotic i naci ces duplo bolje mjesto.
Danas otisao da nedovrsene katedrale..polako pjeske do nje pa onda nazad do mora...sad se vrnuo u hotel..Noge sam ostavio negdje usput.
Sutra cu uzet hop on...nasao danas mjesto gdje iznajmljuju vespe al gospoja nije za to....
Jedna stvar me nervira a to su prosjaci....mada ja ih lako skimem s k**** non stop daj pa daj....odvikao sam se od toga
VenomousV

#2384 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by VenomousV »

exliberal-ex wrote:
VenomousV wrote:
exliberal-ex wrote:

Gotic quarter je fin....male ulice,milion restorana mahom tapas....cijene su dosta pristupacne....recimo 12 razlicitih tapas kisela i pivo...30 eura u dosta finom restoranu.Mozes uzet svjez sendvic u trznici za 3-4 eura ako neces da se zajebavas po restoranima...ili super market.
Ako hoces na ramblas da jedes tu je najskuplj a najlosije....skreni dvije ulice u gotic i naci ces duplo bolje mjesto.
Danas otisao da nedovrsene katedrale..polako pjeske do nje pa onda nazad do mora...sad se vrnuo u hotel..Noge sam ostavio negdje usput.
Sutra cu uzet hop on...nasao danas mjesto gdje iznajmljuju vespe al gospoja nije za to....
Jedna stvar me nervira a to su prosjaci....mada ja ih lako skimem s k**** non stop daj pa daj....odvikao sam se od toga
Joj kad kazem co'jeku sta si rek'o :D Meni najdrazi grad na svijetu Amsterdam a njemu je mescini Rim :D
U gotickoj/gotskoj ili kako se vec kaze nam je airbnb :izet:

Kakva je sigurnost opcenito? Svugdje pisu da se cuva dzeparenja, pa jel dovoljna neka normalna predostroznost ili se treba bas dobro paziti po tvom misljenju?
Sry sto peglam, pisacu izvjestaj kad se vrnemo aBd :D
exliberal-ex

#2385 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

VenomousV wrote:
exliberal-ex wrote:
Joj kad kazem co'jeku sta si rek'o :D Meni najdrazi grad na svijetu Amsterdam a njemu je mescini Rim :D
U gotickoj/gotskoj ili kako se vec kaze nam je airbnb :izet:

Kakva je sigurnost opcenito? Svugdje pisu da se cuva dzeparenja, pa jel dovoljna neka normalna predostroznost ili se treba bas dobro paziti po tvom misljenju?
Sry sto peglam, pisacu izvjestaj kad se vrnemo aBd :D
Ma sigurnost je ko i u svim evropski gradovima....ja nisam primjetio lovce na turiste....ima murije vidis ih svugdje ali jedinu frku sto sam vidio je bila skoro pa tuca izmedju dva prosjaka kad su se sreli na istoj lokaciji....i jedan pjano danas kod muzeja sto je nesto srao turistima dok mu konobar nije nesto reko.....samo sam razumjeo policia....mir i tisina :D .
Danas sam uzeo hop on...ja nisam ljubitelj toga ali smo jucer pretjerali sa hodanjem pa sam morao..30 eura po osobi za 24 sata....bolje da sam vespu rento al...
ostao sam zaljubljen u njihove balkone...
VenomousV

#2386 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by VenomousV »

exliberal-ex wrote:
Ma sigurnost je ko i u svim evropski gradovima....ja nisam primjetio lovce na turiste....ima murije vidis ih svugdje ali jedinu frku sto sam vidio je bila skoro pa tuca izmedju dva prosjaka kad su se sreli na istoj lokaciji....i jedan pjano danas kod muzeja sto je nesto srao turistima dok mu konobar nije nesto reko.....samo sam razumjeo policia....mir i tisina :D .
Danas sam uzeo hop on...ja nisam ljubitelj toga ali smo jucer pretjerali sa hodanjem pa sam morao..30 eura po osobi za 24 sata....bolje da sam vespu rento al...

Sto niste uzeli T10?
10 voznji, moze je vise ljudi koristit', samo ponistis dvaput (za dvije osobe jel' :D )
Oko 10€
exliberal-ex

#2387 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

VenomousV wrote:
exliberal-ex wrote:

Sto niste uzeli T10?
10 voznji, moze je vise ljudi koristit', samo ponistis dvaput (za dvije osobe jel' :D )
Oko 10€
Pitaj svoju bolju polovinu za misljenje.......on ce me razumjet.... :D
Gospoja nece na motorin ajmo na hop on...da draga....bilo je ok....obisao cijeli grad.
Ti ponesi kupaci....rentaj bicikla pa na plazu..uzivaj...ja sutra na jug
VenomousV

#2388 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by VenomousV »

exliberal-ex wrote:
VenomousV wrote:
exliberal-ex wrote:

Sto niste uzeli T10?
Oko 10€
Pitaj svoju bolju polovinu za misljenje.......on ce me razumjet.... :D
Gospoja nece na motorin ajmo na hop on...da draga....bilo je ok....obisao cijeli grad.
Ti ponesi kupaci....rentaj bicikla pa na plazu..uzivaj...ja sutra na jug
:lol: :lol:

Uzivajte i hvala jos jednom na infu :)
sve_ovo_ja

#2389 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sve_ovo_ja »

Preporuke (jos bolje ako je neko isao pa zna vise detalja) gdje ici u toplije krajeve u oktobru da se iskupa :)
vjesticanametli

#2390 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

Fuerteventura :-D
Zoya

#2391 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

Putujemo za New York uskoro. Šta vidjeti? Šta izbjeći? Transport? Kad je najbolje ići u shoping? Apartman nam je u Jersey City-u. Malo me transport do Manhattna brine. Imam jako lošu orijenraciju inače. Mislim da će mi odmor proći u traženju stanica po tom Nju jorku.
Last edited by Zoya on 06/09/2018 17:42, edited 1 time in total.
moonca

#2392 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

Koliko ti traje odmor?

Trazi na internetu metro transportation? jedini nacin.
Last edited by moonca on 06/09/2018 17:48, edited 1 time in total.
Zoya

#2393 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

moonca wrote:Koliko ti traje odmor?
9 dana.
moonca

#2394 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

Zoya wrote:
moonca wrote:Koliko ti traje odmor?
9 dana.
Ja nisam u NY .... HM ... mozda neko ima od forumasa-- ali voznja vozom je oko 40 min u jednom pravcu i karta oko $ 17 ,
Google - outlet - e za shoping.
Po robnim kucama su snizenja u ovo doba i do 50%-- no google i Tj max-- imaju dobre cijene
super_bayern

#2395 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by super_bayern »

Zoya wrote:Putujemo za New York uskoro. Šta vidjeti? Šta izbjeći? Transport? Kad je najbolje ići u shoping? Apartman nam je u Jersey City-u. Malo me transport do Manhattna brine. Imam jako lošu orijenraciju inače. Mislim da će mi odmor proći u traženju stanica po tom Nju jorku.
sve_ovo_ja

#2396 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sve_ovo_ja »

vjesticanametli wrote:Fuerteventura :-D
Nije loše, nije loše :D :thumbup:
exliberal-ex

#2397 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

sve_ovo_ja wrote:Preporuke (jos bolje ako je neko isao pa zna vise detalja) gdje ici u toplije krajeve u oktobru da se iskupa :)

Malta?
exliberal-ex

#2398 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Zoya wrote:Putujemo za New York uskoro. Šta vidjeti? Šta izbjeći? Transport? Kad je najbolje ići u shoping? Apartman nam je u Jersey City-u. Malo me transport do Manhattna brine. Imam jako lošu orijenraciju inače. Mislim da će mi odmor proći u traženju stanica po tom Nju jorku.
Obavezno udobne cipele jer ces se nahodat...to ti negine.
Ovaj video nije toliko los...slazem se sa hop on hop off...meni je to toliko neudobno bilo da sam prekino prvom prillikom.
Metro nisam koristio...jesam taksi i za krace rute po manhatanu nije uopste losa opcija
Shopping...ima veliki outleet mall van ny...potrazi na google woodbury..imaju organizovane autobuske linje sa manhatna mada mozes naci jeftino i u gradu....sa srecom
realna do boli

#2399 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Neko je vec napisao..patike sto udobnije. Metro nije komplikovan..sjedi kod kuce i prostudiraj rute. Bitno ti je doci do menhetna...a onda..laganini..stenja. Ako si sa druge strane ..mozes koristiti i njihove trajekte..zgodni su..i ti dokovi na manhetnu su zanimljivi. Sta vidjeti..pa sve..sve sto vidis ostavlja utisak. Obavezno odmori u parkicima..kojih ima dosta. Ne zamaraj se izgledom..njih bas briga za to..ne peglaj robu..hebe se njima...u metrou obavezno ponesu demper..a za sve ostalo imas klasiku sta trebas i mozez obici..o
Hakiz

#2400 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

sve_ovo_ja wrote:Preporuke (jos bolje ako je neko isao pa zna vise detalja) gdje ici u toplije krajeve u oktobru da se iskupa :)
Crveno more je dobro za kupanje u to doba.
Post Reply